18 Август, 2020 20:30 5 893 49

"Бойко, отвори досиетата!" Ще научим ли някога кой и как управлява България?

  • досие-
  • държавна сигурност-
  • дс

Ако в България бъдат отворени досиетата от годините на прехода, още по-отчетливо ще лъснат мрежите и произходът на организираната престъпност

"Бойко, отвори досиетата!" Ще научим ли някога кой и как управлява България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако в България бъдат отворени досиетата от годините на прехода, още по-отчетливо ще лъснат мрежите и произходът на организираната престъпност. Но това е всичко. Лустрацията не е панацея, пише Кристофер Неринг.

 

Протестите срещу репресиите и изборните манипулации, които се надигнаха в Беларус, отново поставиха на дневен ред въпроса за комунистическото минало и в България. На митинг пред посолството на Беларус в София, точно на 59-тата годишнина от издигането на Берлинската стена, Христо Иванов прокара паралел между събитията в Минск и в София. "И ние се борим със същата болест и искаме рестарт на българския демократичен модел", каза той. И очерта пътя в тази посока: лустрация за бившите кадри на БКП и на Държавна сигурност. Нещо повече, той настоява за разсекретяване на полицейските досиета от прехода.

До момента достъпни са единствено архивите на ДС до 1990 година. При това, разбира се, само онези, които не са били унищожени, изнесени в чужбина, "преместени" или пък поставени под ключ от различните служби. През 2007 година в България беше създадена Комисията за досиетата КОМДОС, която за пръв път успя реално да отвори архивите. Тя проверява политическите кадри, както и работещите в държавните институции, различни организации, фирми и медии за принадлежност към ДС. В списъците на лицата, които задължително подлежат на проверка, не влизат обаче покойниците и чуждестранните граждани. А освен това за идентифицираните лица не следват никакви юридически последствия.

Архивите като символ на "задкулисието"

Както много други българи, и Христо Иванов предполага, че в архивите на (пост-) комунистическите тайни служби и полиция се съдържа "истината за прехода". Една скрита истина за това кой и как всъщност управлява страната. Тъкмо архивите и старите комунистически кадри са символ на "закулисието". Но защо?

Отговорът гласи: Защото архивите на ДС и на комунистическата държава не бяха отворени още през 1990. И защото старите кадри на партията и на ДС не изчезнаха още през 1990 година. Другарите от първата редица просто предадоха постовете си на другарите от втората и третата редица или пък подмениха политическата си власт с икономическа, обществена и криминална. Младата посткомунистическа държава се люшкаше от един банкрут към следващия (така, както и старата комунистическа преди нея), а в това време бившите другари постепенно се превърнаха в нейни тайни господари.

Днес ги наричат как ли не: задкулисие, мутри, олигарси, бизнесмени, мафия. Но как тези хора придобиха цялото това влияние? Ами чрез разхищаване на държавни богатства, чрез корупция и чрез прикривана от държавата престъпност. Безчет милиони преминаха от държавната хазна в частни ръце. А мрежата, която извърши това, беше оплетена от старата ДС и от комунистическата партия.

Неслучайно Христо Иванов назова поименно превърналите се едва ли не в мит някогашни "застрахователи" ВИС и СИК. Възникнали в началото на 1990-те години, те и до днес са символ на мрежите, включващи ДС, партията и новите "бизнесмени". Тези мрежи, които осигуриха източването на държавата и връзките между старите комунистически елити и новите престъпни олигарси на днешна България.

Но дали всичко това е описано подробно и изрядно в досиетата и архивите? Отрезвяващият отговор гласи: не. Досиетата и архивите осветляват само един сегмент от действителността. В периода януари-юни 1990 година българската Държавна сигурност унищожи близо 40% от архивите си - най-вече досиета, които по някакъв начин свързваха ДС с извършени престъпления, както писмено потвърди тогавашният вътрешен министър Атанас Семерджиев.

ВИС и СИК вече отдавна са история. Първото поколение на посткомунистическата мафия беше заменено от второ. После дойде и трето. И ако днес бъдат отворени архивите след 1990 година, това може би ще помогне за осветляване на връзките между държавата, тайните служби и организираната престъпност. Но ще прекъсне ли порочния кръг? Нима мафията се впечатлява от някакви архиви?

Лустрацията като лек за посткомунистическата болест?

Христо Иванов неслучайно зададе реторичния въпрос: "Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов". Това беше неприкрито обвинение, че от 1990-те години премиерът Борисов е обвързан с организираната престъпност. За да се разбият тези стари зависимости и мрежи, "Демократична България" настоява за конституционна реформа, която обаче включва и лустрация на кадрите на ДС и БКП. По този път след 1990 година тръгна, например, Германия.

Добре, така е, но: лустрацията беше възможно решение през 1990 година. Какво може да донесе тя 30 години по-късно? Нека не си правим илюзии. Първо, лустрацията не би имала обратен ефект, защото никой не може да бъде съден със задна дата, а освен това досиетата ще бъдат покрити с давност и досегашните проверки на КОМДОС навярно ще трябва да бъдат повторени. И второ: колко ли от партийните функционери и от персонала на ДС през 1989 година ще се окажат все още на някакви длъжности, когато такъв закон евентуално влезе в сила? Да, през 1990-те години тъкмо БКП и ДС бяха в основата на тези мрежи от зависимости, днес обаче отдавна функционират съвсем други мрежи, които никаква лустрация не би засегнала.

Какво тогава?

Ако досиетата на тайните служби и на полицията от годините на прехода бъдат отворени, тогава още по-отчетливо ще лъснат зависимостите, мрежите и произходът на организираната престъпност в България. Но това е всичко. Оздравителната сила на една лустрация 30 години след краха на комунизма не бива да се надценява. Лустрацията не е вълшебен лек срещу всички посткомунистически страдания, тя само отчасти би ограничила зависимостите и тайните мрежи на някогашната ДС.

И още нещо: последното, от което се нуждае България, е ново политическо инструментализиране на комунистическото минало. Защото прекалено често сме виждали как на пръв поглед благородни идеи са се превръщали в най-обикновена политическа игра. Как досиетата са били използвани за хвърляне на прах в очите и за дискредитиране на политическия противник. Как с тях се е злоупотребявало за шантаж, за политическо влияние и при кадруването. Тъй че всеки, който днес поставя въпроса за досиетата и лустрацията, трябва да приеме и последствията, които евентуално ще засегнат собствените му хора и собственото му управление. И не бива утре да използва лустрацията с партизански цели и за дискредитиране на политическия противник.

Вие ще го направите ли, г-н Иванов?

 

Кристофер Неринг е ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин. Следвал е източноевропейска и нова история в Хайделберг и в Санкт Петербург. Автор е на книгата "77-те най-големи митове в шпионажа". Той дълго време е изучавал архивите на ДС в София. 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    61 3 Отговор
    То ако ги отворят ще се разсмърди чак до Япония. Чудо ще стане...

    Коментиран от #4

  • 2 Официално

    51 6 Отговор
    Ни оправлява един неграмотен шофьор-пожарникар, бе никаква епатия, ценности и морал. СРАМ МЕ Е !

    Коментиран от #3, #5, #43, #45

  • 3 човек

    36 6 Отговор

    До коментар #2 от "Официално":

    Срам!
    Няма такъв прецедент в нормалния свят! Да те управлява нагло, себевлюбено и ограничено човече!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "габровец от варна":

    Най- малкото ще разберем кой е биологичният баща на Шиши........
  • 5 122223

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Официално":

    Ами що го избрахти /Бокооглу/ с протести преди години па сига ривети, а?
    Га ядахти кифтеата не ривахти па сига ривети.

    Коментиран от #8

  • 6 фактология

    22 5 Отговор
    Отварянето на криминалните досиетата на прехода би означавало БМБ "да си направи харакири".
  • 7 ДА ОТВОРИ СВОЕТО ДОСИЕ

    21 4 Отговор
    Пeeвcки купил къщи нa Бoриcoв и Мaврoдиeв нa п-в Хaлкидики зaрaди зacлугитe им при фaлитa нa КТБ (CНИМКИ)
    Фaктитe, кoитo днec Димитър Лaмбoвcки e трябвaлo дa рaзкриe в тeлeвизиoнeн eфир
  • 8 Ххх

    28 5 Отговор

    До коментар #5 от "122223":

    Сам се избра, с пълните чували с бюлетини, мъртвите гласоподаватели, ромите и всички хора на които баце пуска да крадат.

    Коментиран от #20

  • 9 Behemoth

    27 4 Отговор
    Баце е невинен ...насила го направиха комунист и доносник...Баце е репресиран....Баце се черкува...Баце е светец!Свети със собствена светлина....
  • 10 амчи

    23 2 Отговор
    то ако се направи лустрация,ке останат един файтон хора за управленци и администрация?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тошко

    7 13 Отговор
    Ах ревете ескадрони! Има да ревете чак до края на месец Март!
  • 13 Васко до Тошко

    23 1 Отговор
    Като агент на ДС с псевдинима Буда и като агент на БОП под псевдинима Мазния, Сикаджията никога няма да отвори досиетата. Отвори ли ги и трябва да си направи Харакири! Колко бандюги е предавал той си знае, а колко уби като Хлаеен секретар се знае, 145. А с това недоносче което ни пробутва Сиксджията, ти Тошко си го вземи, свий на фунийка и си го заври знаеш къде!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поп Алигорко

    7 7 Отговор
    Късно е,чада мои ! Парите и законите са в тях ! Ще им слугувате,чада мои...
  • 16 АААА

    20 2 Отговор
    Комунистите от първа линия отдавна измряха,следват КОМСОМОЛЦИТЕ от ЦК на ДКМС. Тях разследвайте защото те бяха по върли и по гладни от комунистите от първа линия а и комунисти няма да си направят преврата. А между другото разследвайте и Кобургите и европейските царски фамилии.
  • 17 КРАДЕЦ

    17 1 Отговор
    БОЙКО ДА ВЪРНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА 1,5 МИЛИАРДА ЛЕВА КОИТО ОТКРАДНА С ДЯНКОВ
  • 18 Смъртта

    10 1 Отговор
    Ще разберем кои на коя държава е слугувал,защото никои от 30 години не работи за български интерес.И ще лъсне вие кого от нашите политици сте държали за топк..е за да играят по вашата свирка със стари компромати.
  • 19 ЩЕ ГО ПИШЕ

    15 3 Отговор
    БОЙКО Е КРАДЕЦ НА МНОГО МИЛИАРДИ - ТОВА ПИШЕ ЛИ ГО В ДОСИЕТО МУ ?
  • 20 Социолог

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Да видим март кви ще ги дрънкаш като се "избере" пак...
  • 21 Перо

    21 0 Отговор
    Един пловдивски шофьор в Родопа стана държавен милионер и купи японския хотел в София.Друг шофьор на Мето Илиянски стана министър на МВР и “професор”.Трети шофьор и сержант от ДС стана също министър на МВР,втори човек в ГЕРБ, собственик на апартаменти със собствен асансьор и “фигура” с евроатлантически ценности.Четвърти шофьор на началника на кадрите от СГУ-ДС,стана също държавен милионер от обществени поръчки с боклука към Столична община.Пети,пожарникар и стара мутра е главен властник в БГ. Всичко това е криминален контингент и няма нищо общо с висшите началници от ДС,които от 30 г.са покоиници или пенсионери на преклонна възраст.Просто тази служба от преди 31 г.се ползва за прикритие на тарикатите-криминални престъпници от прехода. Вижте измислените генерали и милионери от прехода,в кои служби на МВР са били,преди промените. Всички са дребни риби от криминалната и икономическа полиция и са сраснати с организираната престъпност.Просто върховните властници от ЦК на БКП,станали такива с връзки и землячество,прехвърлиха отговорността за злоупотребите на МВР и тази политика съвпадна с интересите на чуждите служби.Ако има лустрация,най-потърпевши ще са децата и внуците на партиината номенклатура,които сега са основните и най-отявлени “демократи”,в дясно от центъра.

    Коментиран от #24

  • 22 Територията на

    15 0 Отговор
    тулупите. Вече 30 години ги "отваряме" тези досиета.
  • 23 Кака

    9 6 Отговор
    Ще лъсне Ицето на първа страница, заедно с майка си и приятелят им Доган! Радев ще е на втора като доносник во веки веков!
  • 24 Гербав трол

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Може ама без капитал не става.Кои им даде на тия хора прословутите куфарчета за които на времето толкова много се разправяше или са придобили първия милион като Рокфелер с 1 ябълка,2 ябълки в техният случай с дребен чейнч или маса за чехли на илиенци.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Другия с коня

    10 3 Отговор
    Бойко трябва да отреже главата на Змията захапала България 75 години.Герб,предложете Референдум за Лустрацията Комунистическите Партии,Правоприемните Партии,всички Членували в тях,Отнемане на Звания и Образователни степени,Забрана за участие в Управление и Икономическия живот на Държавата,отнемане на Имущество на БКП и БСП Управлявяли в рамките на75те години,както и Висши Ръководни кадри,Работещи в ДС,агенти на ДС...

    Коментиран от #30, #40

  • 26 шумци мръсни

    14 3 Отговор
    Комунягите са изгорили важните досиета още през 1990.
  • 27 Точно Бойкикев ли?

    9 4 Отговор
    КОЙ е Христо Иванов - истинската биография

    Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. В семейство на отявлени комунисти. Майката Мария е родена в СССР - в Москва, нейният баща Недялко Бойкикев е българският комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. В края на 30-те години на миналия век при една от сталинските чистки Недялко Бойкикев е откаран в ГУЛаГ на брега на Колима, където намира смъртта си. Мария пристига в България с майка си след Втората световна война заедно със Съветската армия и семействата на други политемигранти. Завършва философия. Проявява странности - редом с комунизма почита и Бог. Става учителка в монтанско село. В разгара на Пражката пролет попада в столицата на Чехословакия, където се запознава със съпруга си Любомир Иванов - инженер, изпратен по работа там. Мария се вдъхновява от идеите на Пражката пролет, заради което семейството получава разпореждане веднага да се върне в София. Вярна на комунистическия идеал, тя се обявява за „социализъм с човешко лице“. Мария е най-добрата приятелка на дъщерята на Вълко Червенков - Ирина, и дори държи надгробно слово на погребението ѝ.

    Коментиран от #47

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гербав трол":

    Не е доказано,но някои бивши комсомолци казват,че това е Андрей Луканов-Кандидат член на Политбюро и главен ковчежник,преди промените,т.е. партиината номенклатура.
  • 30 Behemoth

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Другия с коня":

    Ти луд ли си бе?Чи те себе си трябва да лустрират....те петолъчките на челата им!Всички герберасти ли сте побъркани?

    Коментиран от #35

  • 31 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гербав трол":

    До сега всички милионери в БГ /на 100%/ са станали такива от държавата,чрез: приватизация,реституция с компенсаторни бонове или кошаревски свидетели,заменки,обществени поръчки,опрощаване на данъци,персонално правени закони.Няма нито един по описания от теб начин. В развитите демокрации милионер се става с образование,много труд или наследство.Много рядко от лотарията,след плащане на 40% данъци.
  • 32 Перо

    9 0 Отговор
    Тиквата прави поредния опит с мозък на пиле,да отклони общественото мнение от оставката на него и Гешев.Този път не е познал.Каквито и уйдурми да прави,контрата си стои при него и Гешев.
  • 33 Смисления

    2 4 Отговор
    За какво ни са досиета? Ние слепи ли сме и глухи? Виждам кой и как е управлявал и управлява. Виждам кой и как си ръководи търговията. Виждам какви заплати дават. Виждам какви печалби правят и лъжат, че нямали пари. Виждам какви закони премахнаха и какви вкараха. Виждам как потъпкват и променят конституцията. Виждам със какви хора общуват. Виждам и какви утрепки докараха от гърция, русия, турция и запада. И виждам и чувам, какво правят всички новодошли. Това търсене и отваряне, на каквито и досиета да било, е напълно безсмислено за хора с ума си. Знаем и разбираме всичко. Само тия примати, нищо не виждат, нищо не знаят и се мислят за умни и силни.
  • 34 Всички

    4 1 Отговор
    Които са управлявали са от ДС. Ако има изключения са докажат че не са. И резултатите се виждат. ДС обаче не са работили за държавата, а за себе си. Пак с малки изключения, вероятно тези герои тънат в забрава.
  • 35 Другия с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Behemoth":

    Мечтая една сутрин,когато се събудя и си пия сутрешното кафе,да не виждам червени цървули да коментират Живота ни...Петолъчки и Червени байраци...Измет ..съсипала България...Ще оцелеем..Ще ги Надживеем...Поздрави на всички от Морето и Свободата да бъдеш Себе си...

    Коментиран от #37

  • 36 Когато по времето на костов НЕ отвориха

    6 2 Отговор
    Досиетата както в другите соц страни разбрах, че тая държава няма да я бъде.Комунистите трансформираха политическата си власт в икономическа, това е т.нар.преход
  • 37 Колко хубаво написано

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Другия с коня":

    Ех, мечти
  • 38 Електра

    3 7 Отговор
    Не че съм любопитна но да попитам, сега отровното трио на Ян Бибиткян, Минетков и Костинбродската корвета, както и Кауня Радев, дали ще вдигат юмручета, ако отворят досиетата. Дали ще им устискат пърдялнице, без да напълнят гащите от страх, като излезе истината за тях...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Страничен

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Другия с коня":

    Нещо много се размечта!
  • 41 ъъъъъ

    2 1 Отговор
    искайте това от вашите любимци . костов ,доган царя , сергей. те направиха далаверите . още са живи и могат да носят наказателна отговорност.
  • 42 Бай Стойчо

    12 1 Отговор
    Пак хвърлят прах в очите на хората с тия комунисти и лустрация, и плебса приглася заблудено.
    Факт е, че разрухата на страната се извърши от най-неподготвените и идеологизирани некадърници на прехода - десните демократични правителства. Навсякъде десните помагат на икономиката, у нас десните съсипват. Не е имало дясно правителство да не било е вредно за страната ни - Ф. Димитров, Костов, Сакскобурготски, Борисов. И всички бяха подкрепяни от Запада.

    Задайте си простичкият въпрос: Защо соросоидни медии като Deutsche Welle и дума не обелват за отваряне на приватизационните договори??
    Там черно на бяло ще се разбере и види за наличие на корупция, и най вече подписа на този който го е извършил и от кое правителство е бил.
    Нека всеки един си понесе последствията, независимо дали е бивш комунист, социалист, либерал или демократ.

    Коментиран от #44

  • 43 Манго

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Официално":

    Очевидно ти си много грамотен с това "оправлява".
  • 44 Шоколанда

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Стойчо":

    Да, много си прав. Прах в очите... изместеане на фокуса от реалните проблеми. Уви, вече З десетилетия. Живеем сега, не в миналото, ние не искаме да се променим. Нашенецът иска да променя света, но не и себе си. А и болшинството май страфа от ефекта Дънинг- Крюгер.
  • 45 Дина

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Официално":

    Официално си неграмотен. ,,Оправлявай” си правописа ,,епатично”. Управлява и еМпатия. Многазнайко, смешник.
  • 46 Наблюдател

    3 1 Отговор
    За съжаление отварянето на досиетата е твърде много закъсняло и автора К.Неринг много е прав! Нещо като да се отвори саркофаг на фараон. Ефекта нищо повече от ахкане и охкане! Когато трябваше и бе задължително да го свършат защото бяха на власт ОДС си намериха най-различни опрaвдания да не го направят! За което носят тежка вина пред гражданите! И.Костов може да си пише колкото иска книги но е с най-голяма вина за това! Предаде избирателите си!! От комунистите по-долна пасмина са само предателите!!
  • 47 cghn cxxfvv

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Точно Бойкикев ли?":

    И какво от това. Партийната принадлежност не се предава по наследство, а всеки сам се определя. Пълни преписани от някъде глупости. Христо Иванов е един от малкото интелигентнии хора. Той беше подготвил проест на една съществена съдебна реформа, от която бате ви Бойко се уплаши да не се обърне срещу него и да му търсят сметка за безобразията и я съботира. Вместо това ГЕРБ и ДПС я окастриха и така я направиха, че главния прокурор се превърна в бухалка на техните опоненти, като президента например, затова и показно влязоха в президентството да го сплашат.
  • 48 протест

    0 1 Отговор
    а какво ще прави с бившите членове на БКП и партийни секретари сега депутати и министри от Герб е тука е заровено кучето
  • 49 протест

    0 1 Отговор
    а какво ще прави с бившите членове на БКП и партийни секретари сега депутати и министри от Герб е тука е заровено кучето