Last news in Fakti

1 Септември, 2020 09:58 4 648 44

Решението на ДПС лишава Борисов от спасителни ходове

  • дпс-
  • герб-
  • конституция-
  • внс

Ако все пак ГЕРБ тръгнат да събират 120 подписа, това би било едно самоцелно и унизително занимание. Защото дори и да ги съберат, това ще бъдат подписи на депутатити маргинали, без обществена тежест. И ще е срам за Борисов!

Решението на ДПС лишава Борисов от спасителни ходове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на ДПС да откаже на ГЕРБ подкрепа за нова Конституция и свикване на ВНС поставя правителството в изключително тежка ситуация. Борисов вече няма спасителни ходове.
Премиерът или трябва да признае, че е бламиран в намерението си да потуши кризата в държавата като даде на народа нова Конституция или да продължи агонията на властта с различни управленски формули.

В решението на ДПС няма изненада - от началото на конституционната идея на ГЕРБ Мустафа Карадайъ даде знак със старо изявление на Доган какво ще е решението на партията - не може да има рестарт без нов обществен договор, приет след серизни дебати, в които политическите сили да подходят с необходимата отговорност.

Мотивите, с които ДПС отказва "офертата" на Борисов са знакови по отношение на демократичните принципи, върху които трябва да стъпи съвременната европейска държава.

Оценката на Движението за Проекта е категорична: това е поредният удар срещу демокрацията и държавността; с него се отричат общочовешки ценности, като свобода и мир; отказ правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип; и накрая - не отговаря на заявеното искане за рестарт.

В политически аспект решението носи следните послания:
- Доган дава знак, че кабинетът "Борисов 3" е изчерпал лимита си на доверие и печеленето на време е безмислено.
- Страната се изправя пред нова политическа реалност, за която трябва ново отношение към държавността, каквото в момента, според ДПС, Борисов и ГЕРБ не показват, че имат.
- ДПС въвежда термина "креативно политическо време", което означава, че то трябва да продуцира нова формула за управлението на страната при задаващия се политически хаос.
- ДПС отново показа, че политика на инат не може да се прави и че когато се отклониш от демократичните норми, идва наказанието.

Оттук нататък на ход е Борисов. Дали ще подаде оставка с разпускане на парламента и отиване на предсрочни избори; дали ще подаде оставка със съставяне ново правителство в този парламент, който да изкара мандата на ГЕРБ; или ще си затрае, както смята Каракачанов, предстои да видим.

Важното е, че на този нескопосан конституционен проект, е сложена точка. И то по един безпрецедентен начин - от балансьора ДПС, който и друг път в критични за страната моменти е спасявал имиджа на държавата, защитавайки демократичните европейски ценности.

Ако все пак ГЕРБ тръгнат да събират 120 подписа, това би било едно самоцелно и унизително занимание. Защото дори и да ги съберат, това ще бъдат подписи на депутатити маргинали, без обществена тежет.

И ще е срам за Борисов, че се опира на тях в опит за задържане на властта. Така на всички ще стане ясно, че единствената цел на вносителите е да печелят време, а това ще е поредният морален удар върху ГЕРБ.

Засега силно критикуваният проект на управляващата партия за нова конституция има 104 сигурни подписа от необходимите 120 за внасянето му в парламента. Освен депутатите от ГЕРБ, които са 95, подкрепа вече обеща НФСБ, които имат 9 депутати. По-голямата партия в обединението, ВМРО, която разполага с 12 гласа, постави условия за подписването на проекта, които към момента са неизпълими от ГЕРБ и няма изгледи да бъдат изпълнени.

Дори утре ГЕРБ да се договорят с ВМРО, подписите за внасянето на новата конституция за обсъждане в парламента стават 116.

Останалите четири подписа ще се търсят от "Воля" (12 депутати), а Марешки днес заяви, че няма да участва в събирането на подписи за проекта. Или пък от независимите депутати, шестима от които са избрани с листата на "Атака".

"Воля" и независимите депутати и друг път са спасявали третия кабинет "Борисов", така че осигуряването на подписи за внасяне на проекта изглежда постижимо, макар и унизително.

Но събирането на 160-те гласа за свикване на Велико народно събрание, което да обсъжда новата конституция, вече изглежда мираж.

При категоричната позиция на ДПС, заявена на 31 август, цялата процедура на практика се обезмисля.

Така 25-те гласа на ДПС се оказаха ключови за третото правителство на Борисов и за политическата кариера на най-дълго управлявалия министър-председател в последните 30 години в България.

За пореден път Доган решава съдбата на български държавник, като извежда пред скоби спазването на демократичните принципи.

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мой

    43 7 Отговор
    Утре подават оставка. Следва нов мандат от Радев и герб-19 с обединени идиоти и проститутът от Варна избират ново "експертно" правителство. Целта е да няма служебен кабинет и да си фалшифицират изборите.

    Коментиран от #19

  • 2 Ю Кортес

    17 38 Отговор
    Че кой е очаквал друго .
    .ДПС и БСП са една партия.Дпс е водещата и използват БСП за патерица всеки път когато си поискат.Справка,БСП е била в управлението само и единствено по волята на ДПС.
  • 3 Панов

    10 52 Отговор
    Няма да има марионетно фашистко правителство на радев и избори тип Лукашенко.
    Нито един европосланник не е приел среща разговор с радев

    Коментиран от #5

  • 4 Бмб

    13 9 Отговор
    Пак ще се измъкнат,ходове винаги има

    Коментиран от #6

  • 5 Чочо

    7 34 Отговор

    До коментар #3 от "Панов":

    Не само това,фигуранта няма нито една международна среща или покана,пълна изолация.
  • 6 Последния Софиянец

    50 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бмб":

    Този път няма измъкване.Хората са много гневни.

    Коментиран от #10, #35

  • 7 Сделано в СССР

    9 19 Отговор
    Дрън, дрън от Дръндаре .... Агент Сава просто си вдига цената за "Експертно правителство" или пък вече се е договорил с пРезидента и БСП . На руските агенти от Д(п)С не може да се яврва и дума !
  • 8 Псевдоним

    30 1 Отговор
    Борисов знаеше това още при четенето на проекта. И затова беше бесен - удар по егото му.

    Коментиран от #29

  • 9 наДуПиСе

    37 3 Отговор
    Сегашната демократична конституция идеално устройва ДПС. Не им е нужно да са втора политическа сила, стига им да са вечните "борци за права и свободи".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    34 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кои хора":

    Троловете на Бойко нали работите вкъщи.Какво ревеш?

    Коментиран от #37

  • 12 666

    25 6 Отговор
    Трябва да си ПЪЛЕН ГЛУПАК, за да вярваш на позиция на ДПС. Тя за 30 години е една и съща, а именно позиция ПЕЧЕЛИВША ЗА ДПС В ДАДЕНИЯ МОМЕНТ, КОЯТО ВИНАГИ СЕ ПРОМЕНЯ ПРИ ВСЕКИ СЛЕДВАЩ МОМЕНТ НОСЕЩ ВЛАСТ И ДИВИДЕНТИ!!!! Eдинствения спасителен ход е тази ПАРТИЯ И ВСИЧКИ НАСТОЯЩИ В ПАРЛАМЕНТА ДА ГИ НЯМА!!!! Нови партии , нови хора, нови структури работещи на база демократични принципи - ТОВА Е!!!!!

    Коментиран от #16, #28

  • 13 розово

    26 3 Отговор
    Поредният министър председател сдъвкан и изплют от Доган.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българина

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    Колега, това се нарича политика, а фесовете за наше съжаление са много по-добри от нас.Само погледни наш'те политически отрепки и глупостите, които бълват.Нищо смислено, нищо стойностно, и нищо в полза на народа.

    Коментиран от #38

  • 17 ФАКТИ

    18 1 Отговор
    написахФЕСОВЕТЕ и вие го изтрихте!!!!!!!!! Ако напиша КАЛПАЦИТЕ, ПАК ЛИ ЩЕ ГО ИЗТРИЕТЕ????!!!!!!! Я не се излагайте.
  • 18 Я... Я

    12 1 Отговор
    ВЧЕРА КОМЕНТИРАХ 121 С ПОМОЩА НА ЗАВИСИМИЯТ МАГАРЕШКИ МОЖЕ, НО 160 НЕ МОЖЕ(ЗА ВЕЛИКО) СЪБРАНИЕ.
  • 19 КОЙ?

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мой":

    https://fakti.bg/bulgaria/506572-boec-borisov-gotvi-nai-golamata-izmama-i-mechta-na-dogan целта е ясна, крадене докрай
  • 20 Смях

    4 16 Отговор
    Последният трол обижда колегите си!!!
    Боже колко смешно.
    Хората били гневни!?!
    що бе бабикян да не би да не плаща редовно?
    Разбрахме че останалата част от народа вас не ви интересува, а и също така видяхме как вчера както плюхте Доган изведнъж започнахте да му ръкопляскат.
    ДПС въобще не се интересуват от никого другиго освен от себе си.
    Намалят ли, броят на депутатите статута им на трета политическа сила заминава в канала.
    И второ ГЕРБ не са БСП да им играят непрекъснато по свирката.
    Това име на тях.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 666

    7 4 Отговор
    До коментар 18

    Реално целта е протакване на време, добутване до редовни избори, които ще си купят без проблем. Що се отнася до брой депутати, НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ. Не 120, а и 160 СА ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНИ. ВСИЧКИ СА ФРАКЦИЯ НА БКП, а и МОЖЕ ДА ГИ КУПЯТ КАКТО СИ ИСКАТ. Ще стане това, КОЕТО СИ ПОИСКАТ, защото ние ОВЦИТЕ гласуваме за " НАРОДНИ ИЗБРАННИЦИ" определени от ЗАДКУЛИСИЕТО!!!!
  • 23 Ехо

    17 2 Отговор
    Какви ходове бе!? Оставка!
  • 24 Електра

    7 10 Отговор
    Поредно доказателство, че Кауна и Импекса, пак са близали сладоледа на Чалмата, както навремето му го лапа на Орлов мост, СС Момата...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 О не

    9 4 Отговор
    Да се махат, а тия дето ще дойдат да знаят, какво ги чака. Мерцедеси и охрана, само в архивните ленти по бнт

    Коментиран от #27

  • 27 Смях

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "О не":

    А със ягуарите какво правим?
    Няма да стане хлапенце.
    Деветосептемврийската революция мина вече, ядохме попарата на комунизма.
    Само за сведение-по времето което в момента превъзнасяте за такива коментари даваха 20 години без право на помилване.
  • 28 Прецакан

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    А защо не и да си вдигнат цената за продажба на гласове в парламента. По големи търгаши и играчи от ДПС няма. Другите партии пасти да ядат. Тези винаги са печелившите в сянка.
  • 29 какво его

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдоним":

    има тиквата?!Той си е елементарен и това е само `тепегьозлък`...
  • 30 ДОКАЗАНО Е

    5 2 Отговор
    КАРАДАЙЪ И ТИКВОЧА СА НА ЕДИН АКЪЛ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ НА КРАДЕНЕТО !
  • 31 Токо

    5 6 Отговор
    БОЙКО Е МНОГО УМЕН,ФАТМАКА Е ТЪП,ЗА ЧЕРЕПА ДА НЕ ГОВОРИМ-ИЗВОДЪТ,ИМПИЙЧМЪНТ И ПОБЕДА НА БОЙКО,ПАРЦАЛИТЕ НА УЛИЦАТА НЕ СА НАРОДА!
  • 32 Next

    10 1 Отговор
    Няма нито един нормален българин който да подкрепи тиквата. Между другото се оказа, че Дончев играе игри за милиони за закупуване на машини при евентуални избори, но и той е част от мафията. Всички са корумпирани, разследване съд и затвор, конфискация на всичко придобито по съмнителен начин.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хаджиментов

    5 0 Отговор
    Защо автора на този пасквил не излезе с името си да каже поименно кой български депутат е маргинал.
    Другите тъпотии дори не ги четох. Нямам време за губене с парцали.
    Учудва ме упоритостта, с която всякакви тъпчовци в България защитават статуквото, което разруши България, създаде СИК, ВИС и др., и което ще създаде втори ГЕРБ и ББ, но никога няма да направи нищо за България и народа.
    Простите си заслужават управлението.
  • 35 Приятелю

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Утре да не останеш изненадан 🙊
  • 36 Хаджиментов

    4 0 Отговор
    ДПС си вдигат цената и точно в такива моменти се вижда цялата фалшификация, че ДПС управлявали ГЕРБ. Защото при една оставка ДПС ще се окажат много по-губещи от ГЕРБ
  • 37 Охха

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Ти ревеш като девица повече от всички и защо ли? Какво ти липсва ела да пием по бира на Орлов град
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Еничаристан

    3 0 Отговор
    ДОГАН ПРЕМИЕР!
  • 40 Остава

    5 0 Отговор
    Остава последната опция, Баце излиза в отпуск по майчинство. Очакваме скоро визита в Симитли ...
  • 41 Bahti

    3 1 Отговор
    1во дпс е незаконна партия, спрямо Конституцията. 2ро Кражбата трябва да продължи. 3то Честит Край на бившата територия, която се казваше България.
  • 42 НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА

    4 0 Отговор
    БОЙКО Е МУТРА И УТРЕ ЩЕ СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА ЗАЕДНО С НЕГОВИТЕ МУТРИ КОИТО СЕ ГОТВЯТ УТРЕ ЗА ПОГРОМ
  • 43 Да му мисли следващият

    5 0 Отговор
    ДПС са по-скоро корпорация отколкото партия. Келепира от ГЕРБ свършва и им ритат канчето. Нищо лично господа и госпожовици от ГЕРБ - просто бизнес. Да му мисли следващият,който се върже с ДПС.
  • 44 ПРЕДАТЕЛЯТ Е БОЙКО

    0 0 Отговор
    Извън зaкoнa: Три миниcтeрcтвa ca рaбoтили зaeднo в пoлзa нa приcтaнa нa Дoгaн
    Пoдпиcът пoд oдoбрeния Cпeциaлизирaн пoдрoбeн уcтрoйcтвeн плaн e нa зaм.-миниcтърa нa МРРБ Никoлaй Нaнкoв