Last news in Fakti

3 Септември, 2020 19:02 4 576 77

Калина Андролова: Полицията ни е радост

  • жандармерия-
  • протест

След падането на комунистическия режим службите за сигурност и силовите структури у нас претърпяха поредица от удари, реформи и свиване на правомощията

Калина Андролова: Полицията ни е радост - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Калина Андролова за infacto.bg

„Изкарахме нощта много зле, щото много полицаи…“, жалва се протестър след снощната война. България е единствената страна в света, в която полицаите изтърпяват дружелюбно всякакви гаври от страна на протестиращите. Нападение с ножове, хвърляне на бомби и павета, обгазяване с неизвестен газ. Видяхме протестъри да засилват кофи пълни с боклук към редиците на полицаите, да ги обръщат и да замерват служителите на реда с изпадащите боклуци. Видяхме яйца, домати, кенчета с бои, риба. Видяхме сено в лицето и краката на полицаите, което трябваше да бъде подпалено. Полицаите изтърпяха асиметрично нарастващата агресия и вчера имаше десетки ранени полицаи. Явно инструктирани да пазят мира с цената на всичко. Дори с цената на застращаващата ги пасивност и безгранично търпение, пише Калина Андролова в сайта infacto.bg.

Кадрите показаха протестърски крясъци и подвиквания към полицаите, които целят да ги извадят от психическо развновесие. Обиди, че са мишоци, квалификации, подмятания за жените им, дърпане на щитовете, блъскания, заплашване с метални пръти и пр. Видях старчок, който пръскаше слама в лицата на полицаите с особена дързост, че е в пълното си право. Преди няколко дни пък някакъв пиян пикльо уринираше, където му скимне, защото бил протестиращ и това е неговият акт на възмущение от властта. Въобще протестиращият човек се оказва индивидът с най-много права и най-много защити. Той може да потроши всичко, докато протестира.

Паралелно с това телевизиите ни представят напълно измислени разкази колко бити са протестърите, дърпани, влачени, удряни с палки и пръскани с лютив газ. Само някой протестър да падне на земята и полицаите да го завлачат, защото е бил непремерено агресивен, настъпва страшна олелия! Грандиозни викове за полицейски произвол, насилие и разправа с гражданското общество. Подобни циркове се вербализират дори от опозицията, която в своята стресиращо видима политическа нищета говори за авторитаризъм и полицейщина. Опозицията много бързо забрави как се чувстваше по времето на Орешарски. И колко темерутски не сдаваше властта, докато не дойдоха едни американски сенатори и не казаха на премиера и целия кабинет „довиждане“. Та, за какво „достойнство на властта“ имат наглостта да говорят същите тези хора днес?!! За каква корупция говори Нинова след като е проблемно освободена от поста си на зам.-министър?! За каква мафия говори, след като е приватизирала „Техноимпекс“ на 28 години? Кой би могъл да приватизира каквото и да било на 28 години, ако не е подставено лице на икономическите групировки на прехода?!

Цинизмът при развитието на протестите като демократична форма на изразяване на позиция в България започна да взема невиждан връх. Представяте ли си какво ще стане, ако някой протестиращ германец реши да подпали слама в краката на частите за справяне с безредиците?! Палките, сълзотворният газ и водните оръдия са обичайните инструменти за справяне с агресивни протести. И за разлика от България силите на реда във всички държави на Европа и света ги използват твърде често. Няма нужда да превръщаме във вселенско събитие факта, че полицията и у нас полза лютив газ.

Както веднъж Тръмп каза в интервю, полицаите имат четвърт секунда, за да вземат вярното решение, и ако не го вземат, ще се окажат мъртви. Някои от репортерите сеща ли се за това. Че камъните и паветата се сипят по главите на полицаите, а не на протестиращите. Уличната война също е война. И на камъните не може да се отговаря с бонбони и кафета. Унижаването на полицаите доведе до ескалиране на протеста и усещане за всепозволеност, затова ръководителите на полицейската операция взеха правилното решение – разгонване на протеста, при това невъобразимо внимателно към криминалитета, който хвърляше самоделни бомби. Всякакви крясъци за полицейско насилие са необективни и рушат държавността. Полицейско насилие в България няма. Причината е съвсем естествена. Помним комунизма и имаме комплекс да не би случайно да залитнем в полицейски произвол. Много сериозно бдим, затова и телевизиите се фиксират върху ранените протестиращи, а не отбелязват кой знае как ранените полицаи. Силно приклякаме пред криминално проявените агресори на протестите и търсим кой си е ожулил личицето. А паветата срещу полицаите ги подминаваме. Този комплекс у нас е като случаят с нацизма при германците. Техният страх да не бъдат заподозрени и обвинени в каквито и да е националистически чувства, или недай боже расизъм, е толкова голям, че изпадат в обратни крайности на свръхлиберализъм и темата за защитата на нацията е напълно скрита от публичния разговор. Това е исторически чувствителна тема, затова тя често удобно се използва и за удари в политическото пространство.

След падането на комунистическия режим службите за сигурност и силовите структури у нас претърпяха поредица от удари, реформи и свиване на правомощията. Трябваше да минат десетки години, за да схванем отново, че без сили на реда няма ред. Че силна и авторитетна полиция не означава злоупотреба и произвол, а в демократичната държава означава спокойствие и гаранция за обществен ред. Защото обратното на реда е произволът – яйцата, рибата, металните пръти, бомбите, разтурването на обществото.

Управлението на обществото, в което живеем, се случва чрез контролирани от закона и разума институции, и всяко посегателство върху институциите е опит за дестабилизация. Такова деструктивно клатене могат да създават и медиите. Като непрекъснато търсят каквато и да е вина в действията на полицията. И дори, когато няма вина, те пак я откриват. На някоя протестърка ѝ се изтрило червилото в сблъсъците с полицията и, оу, колко лошо, какъв произвол, счупиха демокрацията! Това унижава силите на реда, поставя ги в позицията на виновни поначало. Полицията е звено, без което държавата е невъзможна. Пазете авторитета на полицията! Ако не друго, видяхме, че имаме прекрасно функциониращи, добре обучени и подготвени сили на реда. Които ни демонстрираха висока ефективност с възможно най-пасивни и щадящи гражданите действия. За операцията снощи тези хора заслужават аплодисменти. Не само заради справянето със сложната ситуация, но и защото ни демонстрираха на живо колко България е демократизирана, толерантна. Бих казала, свръхтолерантна.

Както и да се облича един пуч в думи като „реформи“, „промени“, „борба с мафията“ и пр. – това е преврат, извън демократичните процедури. Аз пак поставям въпроса: как Радев стана президент, след като ГЕРБ са толкова добри във „фалшифицирането“ на изборите?! Наблюдава се тенденция политическата несъстоятелност на определени партии нагло да се оправдава с фалшификации на ГЕРБ. Когато сам си раздадеш слабите карти в живота, трябва поне да се сетиш как след това да играеш с тях. ГЕРБ са в слаба позиция и въпреки това не виждам никаква интелигентна политическа съпротива, която може да роди състоятелна алтернатива. Корнелия изтърбуши и профука партията. А Христо Иванов и другите подобни отново заложиха на омразата. В нито един труд, свързан с психология на тълпата, не пише, че някакви електорални обеми могат да се превземат чрез омраза. ГЕРБ имат много недостатъци и едно смазващо предимство пред всички останали играчи – лидерът им е човеколюбив, добронамерен. Затова и партията не е реваншистка, ГЕРБ не е партия на омразата. Преди години и БСП не беше и това беше една от много силните ѝ черти. Корнелия обаче категорично промени характера на БСП към дребнава партия, препълнена с омраза. Очаквам сложна загуба на БСП на следващите избори, язък за дръзновението на пуделите!

Цялото това изкуствено бедствие у нас е предизвикано от няколко засегнати олигарси. То обаче беше легитимирано институционално от един президент, политически невеж, но пък пък встрастен във властта. Неконтролируемото его на Радев го направи чудесна мишена за чужди интереси, лесен за манипулация отвън. Това бедствие беше легитимирано и от Нинова, която превърна парламентарно представената БСП в истерична, сляпа, превъзбудена, деинтелктуализирана, неприятно агресивна партия. Трудно ми е да си представя как БСП някога ще се върне към каквато и да е нормалност. БСП вече е смалена екстремистка улична партия, с лошо подбрани идентификационни публични фигури, използващи жаргон, просташко говорене и обиди в политическия дебат. Нинова заложи 100-годишната социалистическа партия в краката на един човек, напълно неподготвен за политика – Радев. Повлече партията в стратегически зле изчислена авантюра. Нинова даде на партийния елит на БСП крайно унизителен статут – ролята на приклекнали клакьори на Радев. Всички позиции на БСП представляват закъсняло папагалстване на позициите на Радев, това Нинова намира за смислена партийна активност. Радев си позволи дори да ги намачка в парламента, че не били ефективна опозиция. Той казал преди време, ама ТЕ не чули. Но Нинова пак мълчи. Не смее да признае, че Радев е една от непростимите ѝ грешки.

Затова пък ДПС отрязаха тирантите на Радев и му паднаха гащите. Това е най-добрият момент от началото на кризата. Телешкият му възторг по него самия и особените напъни за политическо водачество на футболните агитки изведнъж му минаха като валяк през главата. Страшно се изненада, че по-голямата част от парламента не желае да го слуша и да го вижда. Но политиката не търпи хора с флегматичен разум.

Аплодисменти за полицията!!!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХъХъ

    114 27 Отговор
    Тази мома много се напъва, но още никой не я забелязва.

    За какъв ли пост се натиска?

    Коментиран от #63, #68

  • 3 Веско

    66 24 Отговор
    Кой каквото и да каже родната милиция ни газе
  • 4 Ами ето

    41 95 Отговор
    Време беше някой да каже истината!
  • 5 8898

    98 33 Отговор
    Тази е много противна и пристрастна ГЕРБ-ерска калинка

    Коментиран от #12, #64

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Грейс

    67 24 Отговор
    Тази е по..,мия. Отврат... на гад, подл.. га на наглите, безскруполни, нахални и крадливо управляващи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Злобюл

    24 77 Отговор
    Радев не става за нищо, даже да събира стотинки в градския кенеф. То от прост военен какво да стане.

    Коментиран от #21, #66

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Просто е

    62 22 Отговор

    До коментар #5 от "8898":

    Магистрална труженичка.
  • 13 БКП

    32 10 Отговор
    Единствено "народна милиция" се грижеше за реда и дисциплината в обществото а думи като корупция бяха непознати.
  • 14 Behemoth

    67 22 Отговор
    Тая тотално е превъртяла!Скоро да не са и правили лоботомия щото при Волгин допреди година громеше Тиквената сг.ан!
  • 15 Най вероятно

    47 13 Отговор
    баща и е милиционер.
  • 16 Тошко

    35 14 Отговор
    Ти си една перната птица с човка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Робеспиер

    49 17 Отговор
    За умрел човек като авторката или добро или нищо.Аз казван—нищо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мери

    40 14 Отговор
    Остава само Тиквошенко да обяви наградата за калинката. Очаквайте наскоро!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Грозила

    44 17 Отговор
    По времето на Хитлер ,автори като въпросната кукувица са били на пиедестал в Третият Райх.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 правилно са те кръстили Калинка

    45 14 Отговор
    а на всичкото отгоре и мисирка на заплата при Пеевски.
  • 28 Злобюл

    19 47 Отговор
    Радев е за затвора! С минимум доживотна присъда!

    Коментиран от #30

  • 29 Asdfg

    34 17 Отговор
    Това не са полицаи! Това са милиционери, които са изключително прости, злобни и корумпирани индивиди!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Последното изречение

    26 15 Отговор
    В статията е вярно. Но защо? Защото колко му е да смачкаш едни обикновени хора с най-различни съдби, решили да протестират без да виждат никакъв шанс за промяна. Авторката писала, но не разбрала, какъв е в същност проблема?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Полцията е сган

    21 11 Отговор
    А ти си същата гад
  • 34 Юсуффф

    45 10 Отговор
    Името КАЛИНкА говори красноречиво за авторката на статията. Словесен опит мухата да роди слон.Очевидно тишината в спалнята се отразява зле на шума в мозъка.
  • 35 Калинкееее

    39 11 Отговор
    А къде са полицаите, когато тъмнокожия етнос краде, изнасилва, убива, бие лекари, бие полицаи и ги унижава? Тогава защо не се съберат да влязат в някоя махала и да пребиват престъпниците, а когато е да се пази властта, всичко им е позволено? Много противоречив коментар си написала!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 същата мърла, 2014

    30 6 Отговор
    "... Унизително е да наблюдава човек хората на властта в тази държава.
    Унизително е.
    Това наистина е патология...."
  • 38 Радев е психично нестабилен

    15 37 Отговор
    Диктатор,шапкар и не може да стъпи на малкия пръст на Бойко,който е 15г във властта и естествено,всяка власт трупа и негативи, но Радев е прост шапкар.Радев да си направи партия и да се яви на избори,а иначе на лечение на 4ти километър или в Сибир!
  • 39 ZZorro

    34 14 Отговор
    МИСИРСКИ НАПЪНИ НА НЕКАДЪРНИЦА КОЯТО НЕ ВИЖДА ,ЧЕ КОРУПЦИЯТА Е ПРОЯЛА ДЪРЖАВАТА ,НЕЩАСТНИТЕ ЛИЦА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ,НОЩНИТЕ ШКАФЧЕТА,САРАИТЕ ,ДУБАЙСКИЯ МАНЕКЕН И ОЩЕ МНОГО И МНОГО.ИМАОЧИ ,НО Е СЛЯПА И ИМА МОЗЪК АМА НЕ И СТИГА.
  • 40 Едмон Дантес

    31 8 Отговор
    Добрия журналист пише кратко без да разводнява темата ,ама добрия .
    Логорея и безсмислици.
  • 41 Точно

    19 31 Отговор
    Браво на авторката! Разкошен анализ! Поздравления!

    Коментиран от #61

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    3 7 Отговор
    Антролова, какво искаш да гали с перце ли полицията ни????
  • 44 Стефан

    24 8 Отговор
    Калинке напъвай се чедо, напъвай като при раждане, мутрата може и да те забележи, еврото и кюлчетата злато са ти изпили мозъка, само за тях мислиш. плювай на воля, говори против Радев , как те изгони само тоя льотчик.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 от мен също

    11 26 Отговор
    ...аплодисменти за автора! Приятна изненада е да се прочете нещо подобно тук. Дано не е само за да се "нахранят" троловете ... и дано повече хора "слушат мъдреца, сочещ звездите", а не 80-процента да гледат пръста му!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Васил

    20 7 Отговор
    Полицията доказа че защитава диктатурата.
  • 51 Диверсант

    9 21 Отговор
    Е намери се един да каже истината странно как са го публикували тук. Аз като напиша нещо в тая посока и ме трият
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Едно време беше нормален човек

    24 6 Отговор
    Калина, помня те когато пишеше в защита на слабите. Много те харесвах. А сега пишеш злобно гадно .и вече нямаш чар. От красиво момиче се превърна в злобна лелка. Уж си умна, а застана на страната на корумпираните.
  • 54 Ван дер Любе

    18 4 Отговор
    Вчера се видя, че имаше три групи хора на площада. Армията на полицията. Ами БГАрмията в момента е около 32 хиляди, на площада имаше близо 12 хиляди полицаи, т.е. повече от една трета от армията. Втората група - мирните протестиращи - няколко десетки хиляди и провокаторите на Борисов 100-ина които сяваха суматохата, хвърляха бомбички и други. Та кой с кого се би снищи? При всички случаи, коя власт изкарва въоръжените си сили (това е полицията от вчера) срещу мирните си граждани. За кой успех на Борисов се бори полицията? За шкафчето му? за къщата в Барселона? на 70 милиона от Божков? на другите кражби като тази от тръбата до Перник, от магистралите, които веднага след построяването си са в окаяно състояние? в безумните ремонти в София, които я съсипват, небостъргачите в центъра на София (те са срещу големи бонуси за властта) и т.н. И за всичко това са извели на площада една трета от живата сила на армията (като численост, но и като подготовка за водене на бой). Това ли е просперитета на България? Борисов ти си срам.
  • 55 Карбовски

    20 5 Отговор
    Андропова, запри се! Кажи за татуираните полицайчета, какви табелки носеха и от чия охранителна фирма са - на Митко, кой, кой, кой?
  • 56 Калина

    18 5 Отговор
    Смених си фамилията от Андролова на Тролова.
  • 57 Зайко Байко

    16 5 Отговор
    Лошото е друго , че на тази спаружена и скапала се джурналистка, Трендафила, нема кой да и свали кюлотите и да я рендоше! И за това вие, като вдовица за х-й, ама нема кой да го потопи и жертва гуя си в та си спаружена и фанала паяжини, катерица!!!
  • 58 Мима

    17 4 Отговор
    Божке, тази от виден опозиционер на ГЕРБ и отявлен русофил е обърнала палачинката! Явно заплатката е сменили източника! Това като Бенатова, пипаше мускулите на Баце, сега го играе репресирана! Това наистина са мисирки!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 бгчитател

    13 2 Отговор
    Госпожата се напънала пак да напише нещо,ама не знам кой би се напъл да го чете.Мърмори си нещо там и едва ли се замисля,че нищо говоренето и не е необходимо на никой.

    Коментиран от #77

  • 61 бгчитател

    4 6 Отговор

    До коментар #41 от "Точно":

    броя на минусите показва колко е брилянтен анализа.
  • 62 И да гъчиш

    14 2 Отговор
    Тая тръ.ла беше напориста пролевичарка и си беше повярвала,че точно тя има лиценз на лявята идея. Като я напъдиха от левите се подложи на гербестаците. Както казва проф. Христов няма дясно,няма ляво....важното е да си към върха на хранителната верига и да...гъчиш.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Думите на Тръмп

    5 4 Отговор
    За полицаите в щатите, за бързината с която трябва да реагират не са подходящи за ситуацията ни. Там всеки има право да има оръжие, тук не. Явно са заплащали статията на знаци, и авторката е прекалила с примерите.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Е дин

    6 10 Отговор
    Много добре го е написала жената, ама на платената протестърска сган не й се харесва, щото истината боли. (Не) знам защо модераторите са оставили толкова брутални и цинични обиди към жената като знам как трият всичко, което не им изнася.
  • 68 Кумчо Вълчо

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "ХъХъ":

    Каката се натискаше за съветник на Радев, ама не я огря. Затова сега злобее. Човешко е...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Мутри в униформи

    6 3 Отговор
    Полиционери с ислямистки бради,татуировки като на маори,пронацистки просташки надписи и емблеми,боксове на ръцете..... Това не са полицаи,а мутри на Боко-Мутрико преоблечени в полицейски униформи. Ако от тая паплач има и полицаи на служба,още по-жалко за България и вътрешното министерство. Това е живо и нагледно доказателство,че мафията си има държави ,вклюмително и българската Полиционерия.
  • 71 йокин

    2 0 Отговор
    Статията,ми напомня за оня виц,че днешната полиция,не бие,а снощната,ме помля,от бой.Преди 40г.,бях свидетел на следната случка,на жп-гарата в Д-град,пийнал клиент на РСВ-то,по грешка влязъл,в дамската тоалетна,дигна се врява,пристигна дежурният МИЛИЦИОНЕР,ПОДКАРА ГО,СЪС САП(ДЪРВЕН),БОЙ,БОЙ,до 101,а и обратно.Тъй бе но ИМАШЕ,РЕД,РЕСПЕКТ,от милицията,а не като сега,да бягат,сакън да не одраскат някого.
  • 72 Емигрант

    3 0 Отговор
    Браво!
    Интелигентно! Еднозначно....!Безпристрастно! Обективно...! Вярно!

    /Тази "мома" е национално богатство..другарю!/
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 хидрогениране

    0 1 Отговор
    България е една свръхдемократична държава , в която тиквите казват- протестирайте си , не ни пречите ! Има гласност , плурализъм , бойковизация , авторитаризъм , от всичко по колкото ти трябва и когато му трябва на ГЛАВНИЯ ВОЖД !
  • 75 хахаха

    0 1 Отговор
    КАЛИНООО ЩО НЕ ИДЕШ В ПАРИЖ ОНИЯ С ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ДА ТИ СТРОШАТ ГЛАВАТА ДА ВИДИШ КВО Е ПРОТЕСТ АЙ СТИГА СТЕ ПЛАКАЛИ ЗА ТОЯ ИЛИ ОНЯ
  • 76 факт

    1 1 Отговор
    моме ти да не си полицейско чедо, или любовница
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.