Last news in Fakti

3 Септември, 2020 21:12 9 553 32

Пред българи в Мюнхен: ЕК проговори за протестите в България

  • протест-
  • протести-
  • ек-
  • мюнхен-
  • българи-
  • бойко борисов-
  • герб

"Не сме слепи", увери представител на Европейската комисия

Пред българи в Мюнхен: ЕК проговори за протестите в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Не искаме да живеем в такава България. Не искаме нашите роднини и нашите близки да живеят в такава България. Искаме настояще и бъдеще, което е адекватно за ЕС през 2020 година." Тези думи са на Мирослав Тодоров - един от десетките демонстранти в Мюнхен, излезли на 2 септември на улицата в знак на солидарност с протестите в България. Протестът в баварската столица се проведе пред представителството на Европейската комисия (ЕК). Под мотото #EUAREYOUBLIND българските граждани потърсиха диалог с ЕК.

Поканата за събитието - под формата на отворено писмо - беше изпратена до германското представителство на ЕК ден по-рано. Към нея бяха прикрепени редица критични въпроси, свързани с България.

"Брюксел не е сляп"

Говорителят на мюнхенското представителство на ЕК Ренке Декарм откликна па поканата. Неговата поява изненада приятно протестиращите, които го посрещнаха с ръкопляскания. Пред него те отправиха сериозни критики и въпроси, свързани с работата на ЕК. "Според нас, докладът на ЕК за България от октомври 2019 не отговаря на истината", подчерта студентката по право Диляна Чирпанлиева. Тя постави под въпрос положителните резултати в борбата срещу корупцията в България и сподели, че не разбира защо ЕК затваря очи при наличието на множество скандали, в които са замесени български политици.

"Като европейски граждани и данъкоплатци желаем прозрачност. Ние искаме да знаем къде отиват нашите европейски пари. Не искаме те да потъват в джобовете на корумпираните политици в България." Диляна спомена и новите 29 милиарда евро, които България ще получи от пакета за икономическо възстановяване след пандемията, и подчерта нуждата от прозрачност в разпределението и използването на тези пари.

Декарм поздрави учтиво българските граждани за инициативата им да изкажат своето мнение. Това е важно основно право не само в Германия, но и в България, посочи той. "ЕК е запозната с протестите от последните седмици и месеци в България и ние апелираме към протестиращите - нека всички тези протести да останат мирни."

"Комисията стои зад своя доклад за напредъка на България", каза Декарм по повод отправената критика и даде за пример множеството дискусии, проведени от 2007 до днес между ЕК и България, чрез които комисията е проследила развитието на страната.

"Изпратете ми конкретни въпроси по имейл"

"Диалогът с България не е приключил, той продължава. Освен механизма за сътрудничество и проверка, съществуват и различни други начини да останем в диалог", изтъкна той, припомняйки плановете на ЕС за обвързване на изискването за върховенство на закона с отпускане на европейски средства. "Добре е, че изказвате тук вашето мнене и че се обръщате към нас. Слушам ви и ще предам в Брюксел", каза още представителя на ЕК. "Ако имате конкретни въпроси и ми ги изпратете по имейла, ще потърся техните отговори", предложи говорителят.

В заключение Декарм заяви: "Искам да ви кажа, че ние (ЕК) напълно ви излушваме и съвсем не сме слепи. Следим вашите изказвания."

Протестиращите обещаха на Декарм съвсем скоро да подготвят ново писмо към ЕК с конкретни въпроси относно методите за оценка на България. Те настояват да говорят със специалистите в Европа по българските въпроси, защото не разбират на какво се дължи разминаването на европейския доклад и оценките на "Трансперънси интернешънъл" и "Репортери без граници".

Автор: Деница Василева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дет

    93 2 Отговор
    Все едно ни показа среден пръст
  • 2 С две думи

    76 3 Отговор
    Лека нощ,деца!
  • 3 Активист на БКП

    85 6 Отговор
    Къде е другарят Борисов???!!!
  • 4 Долни Гейзери

    91 5 Отговор
    А,вие си протестирайте,пък ние нашия ще си го хрантутим.Но иначе гледаме с широко затвирени очи ситуацията.Лицемерни лъжлижи изверги
  • 5 Дельо Хайдутин

    76 11 Отговор
    Въпреки блокадата на центъра се събрахме 100 000 на площада.Селските ченгета не познават уличките като нас.Вече почнахме с павета по вратите на Партийния дом.Ще ги изметем.

    Коментиран от #6

  • 6 Минумим

    7 22 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо Хайдутин":

    1 милион са
  • 7 Да ама не

    40 2 Отговор
    Ще дойде и тяхното време не е далеко колко да е
  • 8 мнение

    50 5 Отговор
    поне излиза някой да говори нещо, а тука вратовръзките като видят журналята и камерата и неистово бягат да се крият, папл.ч

    Коментиран от #9

  • 9 Разговаряш

    7 21 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    С хора,с диваци гегата само
  • 10 Стрелата

    49 7 Отговор
    Само така напред срещу тиквоча.
  • 11 Михайл

    52 5 Отговор
    Хахха къде отиват вашите пари. Хммм първо ДПС после чекмедже ефенди после всички фирми около тях всичко се краде европейци крадът от вас крадът от нас крадът за себе си. Крадът милиарди и то много милиарди. Кога Европа ще потърси отговор на всичко това... Кога европейски чиновници ще се замислят
  • 12 Перо

    55 6 Отговор
    Тиквата никога няма да се пребори с народа в БГ и българите в чужбина. Настъпи мотиката и няма да му се размине оставката и съда.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Hoho Boho

    47 4 Отговор
    Според доклада на ЕК за България
    корумпираните мафиоти, които ни управляват са постигнали
    "положителните резултати в борбата срещу корупцията в България"

    ЧАКА ВИ ЗАТВОР!
    СБОГОМ, БОЙКО!
  • 16 Истината

    6 48 Отговор
    Българи,които злепоставят страната си и лъжат не са българи.Само в България ли има протести?Щом сте избрали да живеете и плащате данъците си в чужди държави,нямате право да искате нещо тук.Работа има за всички,но тук не работите,а гледате в чинийката на работодателя.Чистете тоалетни,чуждите къщи,болни старци и протестирайте.Ама там където сте по-яко бият

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Зелката

    32 5 Отговор
    Брюксел не е сляп, българи! Ние тук в Брюксел всичките ви патила знаем. Ама всичко е интереси, щото както казват ония, дето с тях се "съжителствали мирно" 500 години, ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА.
    И тогава в тия 500 години ни бе по-изгодно да продаваме оръжие и облекло на турците, дето ви бяха поробили. И сега не ни е изгодно да ви съчувстваме, нищо, че сте християни. Някак сте по втора ръка и никак не ни пука за вас.
    За нас е важно ,че си съсипахте индустрията, селското стопанство, армията и енергетиката. Ми така де! Кой ще ни купува боклуците инак?

    Коментиран от #22

  • 18 Ричард Естес

    29 3 Отговор
    Важното е ,че ББ си стои някъде скрит като плъх в своята дупка и потрива доволно ръци подхилквайки се от трагедиите на хората по площадите ! Хитрец е той и лицемер от класа ! Обича само себе си

    Коментиран от #28

  • 19 Електра

    5 29 Отговор
    Терора наложен от Комумонархиските фашисти, под крадливия юмрук, на един не доказал се жалък пилот, е на път да доведе до гражданска война, между комуфашагите и народа ни. Кауна и отровното гнусно отровно трио, заедно с Импексовата БСПдирастия, издигнаха бесилки из цяла София, но първи ще увиснат на тях, защото народа се пробужда, и никога няма да доведе миризливите и крадливи БСПдирасти, повече на власт...
  • 20 Пълна лъжа

    25 5 Отговор
    Може и да не са слепи, но се правят че не виждат. Това е по-лошо. Колкото повече мълчат и не предприемат срещи и съветвания за подаване на оставка, толкова повече се компрометира този съюз. Т.е. започва да се изобличава защо е създаден.
  • 21 Европа

    19 4 Отговор
    Оставка на корумпираното правителство!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Диверсант

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Прав си, но все пак ми се иска като се върна един път на 8-10 години да се сблъскам с нещо подобно на това където живея и работя, а виждам извън околовръстното на София лунен пейзаж. Намръщени хора и летящи автомобили морги във всички посоки. Имаш чувството че всички хора са станали мутри Невероятно усещане когато се отлепи самолета че всичко това ти изчезва. А би трябвало да страдаш че напускаш родината си.
  • 24 2 млн БЪЛГАРИ

    8 28 Отговор
    Хей, протестиращи ! Вие се подигравате с България ! Кои сте вие ??? Аз като 2млн на 20сет, двадесет и нещо излязох 1990 и сега съм млад !!! Вижте преброяването от 1989 9 006 018 Хаха Нищо че тези милиони българи са постигнали едни от най добрите реализации в Света ! Да, в Света ! Вижте имигрантските статистики ! Всяка сутрин се събуждаме с България и много вече сме в България! Кои сте вие плачлювци ! Днес в България има едни от най-добрите условия за бизнес! Запомнете го преди да видите другото ! Защото не сме като вас ! Започнали сме от нулата, минали сме през много, много труд, и накрая надминахме всички ! Стигнахме дотам, че ако на някоя топ локация в Света, не видиш поне едно бг име, значи не си на Земята! И това не са мутри ! Но жалко, ако търсите разруха, ще си я получите! И запомнете ! Пазете България , умната !!! Защото вие ще си сърбате глупостите и ще ви свирят коремите! Бъдете здрави !!!

    Коментиран от #26

  • 25 🔜💀🔫

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Някак си нещо избягваш „Истината” герберче младежко.
  • 26 Новичок

    22 7 Отговор

    До коментар #24 от "2 млн БЪЛГАРИ":

    Гладни сме,няма детски градини за децата ни,лъжат ни,обират ни,мамят ни и т.нт. за това протести до дупка...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Зрител

    2 15 Отговор
    Кога ще има втори епизод на смешния протест да се посмеем малко.
  • 30 Факт

    12 2 Отговор
    Управлението на Борисов ще остане като най-мракобесният период в най-новата история на България.
  • 31 Ренке Декарм

    5 0 Отговор
    "съвсем не сме слепи. Следим вашите изказвания." ... ама не ни стиска да защитим позиция
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.