6 Септември, 2020 10:00 5 468 54

Проф. Андрей Пантев: След Съединението започва умопомрачителното българско разединение

  • андрей пантев-
  • съединението на българия

Българите разбират, че повече не може да бъдат изкуствено разделени две български държави

Проф. Андрей Пантев: След Съединението започва умопомрачителното българско разединение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Таня Джоева за "Епицентър"

- Проф. Пантев, на 6 септември отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този акт на „нечувана дързост“ и „мирна революция“, както го наричате Вие, не може да бъде разглеждан извън цялата история на България от Освобождението до обявяване на незавимостта. Все пак какво трябва да подчертаем специално за Съединението? Какво трябва да знае всеки българин за това събитие?

- Би следвало да знаем, че когато една страна е привлекателна не само с миналото си, но и със съвременното си състояние, тя тогава става магнетичен център за онези нейни сънародници, които живеят извън пределите ѝ. Никакви субсидии, вестници, министерства, пропаганди, дори и войни не могат да осъществят тази функция. Нека напомня, че при всичките ни храбрости през Първата балканска война ние все пак имахме съюзници, каквито и да са те. А през септември 1885 г. в Пловдив, при Сливница, Гургулят, Брезник и Видинската крепост бяхме сами на света. Това бе нашият звезден миг. Ние се изсмяхме на един несправедлив договор, но в същото време показахме, че и „двете” България не само исторически, но и в тогавашен смисъл бяха не по-малко европейски от останалите ни балкански съседи, някои от които имаха почти 60 години историческа преднина преди нас.

- Какво е значението на Съединението в нашата история, проф. Пантев?

- Благодарение на този акт, България увеличава почти двойно своята територия и своето население. Съединяват се парламентите в София и Пловдив. Впоследствие България печели една дипломатическа война, после и Сръбско-българската война, която никой не е очаквал, че ще бъде спечелена от страната ни. Ключова е и проявената след това способност на България да пази равновесие и умереност, след като не искаме контрибуции и териториални поправки след тази война.

- Кои са героите на Съединението, какво да разкажем на децата си?
- На децата си трябва да разкажем, че когато една страна е просперираща, която набира скорост и престиж на Балканския полуостров, тогава е много лесно. В крайна сметка, по време на Съединението пука само една пушка в центъра на Пловдив. Когато една страна е гледана като държава на бъдещето, тогава дори онези етноси, като турци, гърци и арменци, не възразяват на това, че Източна Румелия става част от България. Виждат, че в нея се живее по-добре, по-толерантно и по-стопански обусловено. Никаква друга пропаганда не би могла да запази този акт, ако не беше идеята, че Източна Румелия, като изкуствено създадена страна, с особен статут на управлението, прояви желание да бъде присъединена към майката-отечество България.

- Изумихме ли Великите сили с действията си?
- До голяма степен да. В едно писмо до Григор Начович пише: „Сега ви гледат по друг начин“. Тогава се е приемало, че България повече или по-малко е един изкуствен продукт на руската политика. Изведнъж се оказва, че по многостранен начин България може да осъществи едно дръзко дело, с което се примиряват всички, независимо дали го поздравяват или не.

- Кои са малко известните факти за събитията от септември 1885 г.?

- На заден план остава фактът, че турското население в Източна Румелия, което съвсем не е малобройно, не протестира срещу Съединението. Тези хора са се уверили, че Източна Румелия е една толерантна страна, управлявана модерно и по европейски образец. Те разбират, че тяхното историческо отечество – Турция, е изостанало спрямо територията, на която живеят. Така решават, че е по-добре да живеят в обединеното Княжество България, отколкото да бъдат съпричастни с една държава, която е символ на деспотизма. Победената от Русия Турция изживява дълбока криза в този период, която се проявява и в няколко реформаторски движения малко по-късно. По време на Съединението на територията на Източна Румелия няма турска войска. Това до голяма степен предопределя тази българска дързост да се наруши международен договор и княжески войски да влязат в Пловдив, след което да се обяви съюзът между София и Пловдив.

- Според доста историци това е един от най-добрите държавнически ходове в историята ни. Съгласен ли сте с това мнение?

- Така е, и той не е само държавнически акт, а и продължение на нашата националноосвободителна революция. Това е третото усилие след Априлското въстание и Освободителната война за създаване на национална, независима, реална българска държава и по-точно – за нейното възкресяване.

- Но Съединението изостря геополитическата обстановка на Балканите и в Източна Европа. Защо се стига дотам?

- Това е факт, защото дотогава никой не е възприемал България сериозно. Страната ни е била възприемана като изкуствен продукт на руската политика. Изведнъж се оказва, че след една кратка война със само 700 паднали войници, България става голяма не само по територия, но и по значение. От Съединението обаче започват „българските бурни времена“, както пише германският журналист Рихард фон Мах. Така страната ни става центъра на балканската политика и постоянна рубрика в европейската преса. Тя е впечатлена от една страна, за която никой не е очаквал да прояви такава зрялост и толкова съзидателност в своя държавен път.

- Защо Австро-Унгария и Русия са против Съединението?

- След своето създаване като двуетническа държава през 1867 г., Австро-Унгария води политика на принципно възражение срещу създаването на голяма славянска държава на Балканите, било то под егидата на Сърбия или под върховенството на България. Причината е, че империята има твърде много свои поданици, които са етнически славяни. Половин Сърбия и цяла Хърватия тогава са в границите на Австро-Унгария. Опасенията, че една голяма държава – в случая България, ще опита да се възползва от този факт. Това е и причината империята да защити Сърбия в Сръбско-българската война, без непременно да се радва на нейното евентуално уголемяване.

Нашите отношения с Русия също се влошават, по простата причина че Русия не одобрява нашия пръв княз Александър Батенберг, когото вече е обявила за чужд и враждебен на руските интереси. Нека също така не забравяме, че Източна Румелия бива създадена не от Русия, а от европейската дипломация. Така че ако не беше Русия, нямаше да има какво да се съединява на 6-и септември 1885г.

- Защо 135 години по-късно живеем на една територия, а не сме обединени?

- По-лесно е да намерим нещата, които не ни разделят като общество. Например победа на националния отбор по футбол. Много по-силни са факторите и причините за нашето разединение и в този контекст Съединението е един добър пример, от който обаче произтичат много тежки последствия. Години след Съединението, и то две-три, в България настъпва едно умопомрачително гражданско и политическо разединение, при което бивши приятели, съратници в борбата срещу Османското робство се ненавиждат, някои от тях са екзекутирани като офицерите-русофили. Други, като поета Светослав Миланов, са осъдени на смърт само заради закани. Така това кратко българско Съединение, което наистина е триумфален момент в борбите за нашето обединение, води до трагични последствия и то в съвсем близко време.

- Сякаш не успяваме и до днес да научим уроците, които Съединението може да ни даде. Така ли е?

- Това е банален рефрен в нашата история. Още през Средновековието, във времената на Първата и Втората българска държава, настъпват периоди на вътрешнополитическо противопоставяне, на разрушителна за държавата борба за власт, точно след моментите на величие. Това още не е научено като урок – когато постигнеш успех, той не трябва да бъде провалян в близко бъдеще.

- Има ли политика в този акт или по-скоро е защита на национален идеал?

- Има общонационален порив, при който всички виждат, че това е едно естествено движение, дръзка ревизия на Берлинския договор. Това е поразяващото. Никой дотогава не гледа сериозно на българите. Все още имаме руски военни министри, руски инструктури на българската армия и пр. Но никой вече не говори за връщането на предишното статукво. Самият факт, че в Източна Румелия нямаше турски гарнизони, свидетелства, че рано или късно е било предопределено да стане това. Другите балкански държави не осъществяват такъв мащабен акт, защото те не са обединени още в естествените етнически параметри и измерения. Тук българите го осъществяват сами при едно разбиране, че повече не може да бъдат изкуствено разделени две български държави.

- Случва се така, че по повод на исторически събития преосмисляме различни факти. Има ли исторически факти от Съединението през 1885 г., върху които трябва да се замислим днес?

- Можем да се замислим защо сега употребяваме така папагалски съчетанието „български национални интереси”, а се държим по толкова различен начин, докато мнозина от съединистките дейци са виждали по различен начин осъществяването му. Но веднъж започнато, без непременно по техния вкус и метод, те го подкрепят независимо дали други ще си припишат заслугите за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    26 26 Отговор
    След Съединението почва активната руска атака срещу Български институции. Предатели, както и сега, отново предават българската държавност и един от най-добрите политици след Освобождението - Александър Батенберг.

    Коментиран от #5

  • 2 Майна

    48 13 Отговор
    ПЛОВДИВЧАНИ, СЪБУДЕТЕ СЕ !!! ВИЖТЕ НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ НА ПРОТЕСТИТЕ В СОФИЯ!!! ПОКАЖЕТЕ , ЧЕ СТЕ ХОРА, КОИТО ИМАТ СМЕЛОСТТА ДА ОТСТОЯВАТ ЧОВЕШКИТЕ СИ ПРАВА!
  • 3 Рап

    7 29 Отговор
    Плоча ни са събудени,те не участват в платени протести!
  • 4 Вечната дружба с ГРУ и КГБ

    8 33 Отговор
    Продължава с ударни темпове. Да здравствует Задунайския Циганат на Чукчите!
  • 5 РЕАЛИСТ

    35 11 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Хайде пак прочети казаното от професор Пантев" Ако не беше Русия, нямаше да има какво да се съединява на 6-ти септември."

    Коментиран от #7, #9

  • 6 iwanow

    16 21 Отговор
    ЧОВЕК ПРЕДПОЛАГА , НО БОГ РАЗПОЛАГА. РУСОФОБИТЕ ВЪРВЯТ СРЕЩУ БОГА
  • 7 Експерт

    15 20 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Ако Русия беше за българското Съединение, тя нямаше да работи за премахването на Княза, а какво каза някой си политически зависим човек, мен не ме интересува.

    Коментиран от #21

  • 8 Митрополит Методий Кусев 1914г

    21 16 Отговор
    Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Тоя жест осуетяваше планът за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м., П.М.). Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград [...]

    Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.

    Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя

    Коментиран от #29

  • 9 Я пак

    16 9 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Вземи да прочетеш малко история.веднага след съединението руския император отзовава абсолютно всички руски и български офицери от армията. Затова и често наричат българо-сръбската война война на капитаните. Тъй като почти всички офицери в армията, които са останали, са били нисши офицери. Основно българската армия по време на тая война се е командвал от капитани.

    Коментиран от #12, #15

  • 10 само факти

    25 7 Отговор
    БМБ може да спре задълбочаващото се разединение на народа като си подаде спешно оставката!

    Коментиран от #11

  • 11 Само след

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "само факти":

    Радев

    Коментиран от #22

  • 12 РЕАЛИСТ

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "Я пак":

    Абе ти въобще разбра ли смисъла на казаното от професора?
  • 13 Да тогава започна

    22 10 Отговор
    Разединението на българския народ не започна нито през1925г.,нито през юни 1923г.,нито септември 1923г.,нито през 1918г.,нито през 1913г. Ножа на братоубийството извади прехваленият Стефан Стамболов. Тоя пезевенк ни довлече и Кобургите. Същият тоя докато беше жив биеше контра на революционната борба в Македонния. Тоя същия искаше да ни връща обратно в Османската империя.
  • 14 Истина

    7 23 Отговор
    Турците ни подариха цялата източна Румелия , ние пак неблагодарни .

    Коментиран от #26

  • 15 Независимо

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "Я пак":

    Болшинството български офицери може и да са били капитани,но са имали прослужени години в руската армия,Опълчението и Българската войска като за подполковници и полковници. Били са военно подготвени независимо от капитанските звания.
  • 16 Пиле шарено

    8 23 Отговор
    Пак полюции от пишман историк, московска подлога. Кой прави преврат? Русофилите.

    Коментиран от #20, #27

  • 17 Маки

    3 27 Отговор
    Честваме 135 годишнина от подаряването на Източна Румелия от турците .
  • 18 Госあ

    14 7 Отговор
    "Нека също така не забравяме, че Източна Румелия бива създадена не от Русия, а от европейската дипломация. Така че ако не беше Русия, нямаше да има какво да се съединява на 6-и септември 1885г." 😄 Добре казано 😉
  • 19 За първи път

    27 2 Отговор
    За първи път българи убиваха и вкарваха в затвора българи при Стамболов - Петко Каравелов,капитан Петко войвода,героите от сръбско-българската война.
  • 20 Госあ

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Пиле шарено":

    Пишман историк ? 😂 Викаш не е от юзуту или нюбул 😂
  • 21 аз съм пророк

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Експерт":

    г-не казвам това, което казват небесата
  • 22 Да бе

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Само след":

    Радев е избран от 2 млн. бе каун!

    Коментиран от #24

  • 23 Електра

    10 16 Отговор
    РАЗИДЕНЕНИЕТО ЗАПОЧВА, ЗАЩОТО СЕ ПОЯВЯВАТ комунистическите ЕНИЧАРИ В БЪЛГАРИЯ, И НИ ТЕГЛЯТ КЪМ ЕВРАЗИЙСКИТЕ САТРАПИ, И ВСЕ ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ВОДЕНИ ОТ КАУНА И ИМПЕКСОВАТА БСПДИРАСТИЯ...
  • 24 протестиращ от Орлов мост

    5 11 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе":

    Мене вече не ме пиши за каунски избирател. Повече за болшевик и мурзилки крадлив мерзавец, Аз няма да гласувам, заедно със целия си род.
  • 25 Хасан

    2 21 Отговор
    булгаристан трябва да се върне и да се съедини с майка - Турция.
    Там е мястото на тази държавичка.

    Коментиран от #28

  • 26 Лека му пръст на дядо ми Стамен

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Истина":

    "Подариха ", от немай къде ,турците са смачкани от Русия и със врагове от всякъде ,как ще се опълчат на народ, мачкан от тях самите 500 години.
    Българите, не са имали нищо, което могат да загубят ,но всичко което може да спечелят!!!!!
    Пра ,Дядо ми, е убит в тези войни ,на северната страна, на връх" Душегубка" в Македония , всяка една нормална къща, е дала жертви ,не е било някакъв подарък, хвърляли са се, в откосите на картечниците, къде от сърце , или жажда за свобода!
    Затова, оставка на Хунтата и вън от Парламента!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Симеон и наследниците му

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Обединение на Балканите с Константинопол, един хубав Християнси мегаполис,който не заслужава да бъде ,златната тоалетна на Ердоган.
    България, Сърбия, Румъния Гърция ,и Украйна , да се обединят и разкарат , суните от
    Цариград!
    "Босфорското царство" ,да се възроди и наследниците на Одрисите да са активните в това мероприятие.
    Трибалите да заповядат в общата Балканска държава .
    Даките да се присъединят с техните територий.
    И тогава, гледай сеир на Великите световни сили, и белите татуирани сланини от острова.
    Царството на Кимерите, скити и сармати " Кимерийския босфор" да е северната граница.
  • 29 лъжец си

    12 7 Отговор

    До коментар #8 от "Митрополит Методий Кусев 1914г":

    Кой подтикна Сърбия да во'юва с България - Афстроунгария, не Русия!

    Коментиран от #36, #37, #40

  • 30 ВМОРО

    9 11 Отговор
    Умопомрачителното разединение започна на девети септември 1944 година, другарю Пантев, това го знаете отлично. Вие, червените гниди, винаги сте се борили с буржоазията, империализма и "класовия враг", за вас единението на българите никога не е било нито цел, нито приоритет.

    Коментиран от #34, #49

  • 31 Перо

    7 11 Отговор
    Пантев е живковистка подлога,но не е масажирал ушите му,подобно на тиквата.
  • 32 ВМОРО

    7 8 Отговор
    А ако българите не бяха дали на русите азбука, писменост, книжовност, би ли било възможно изграждането и изобщо съществуването на Украйна, Беларус и Русия?
  • 33 България номер 1

    7 11 Отговор
    Такива Русороби като Пантеф разделят България на Русофили и Българи първо обичащи родината си
  • 34 и ти си лъжец

    7 9 Отговор

    До коментар #30 от "ВМОРО":

    От 34-та година легитимни правителство, управлява се с наредби от фашисткия режим, конституцията е суспендирана, освен че загиват хиляди при въоръжена борба против фашизма, се избиват и мирни граждани, противници на фашисткия режим - близо 70 поети са разстреляни защото са си позволили да говорят против фашистката хунта! За случилото се след 44-та година има един израз в българската култура - каквото повикало, такова обадило, и даже смятам че леко са се отървали, трябвало е на повече фашаги да им се изпълнят смъртните присъди, че и целите им фамилии да бъдат затрити!
  • 35 Коментатор

    6 11 Отговор
    Г-н професоре, с една дума вмъкнахте проруската си пропаганда, като казвате, че ако Русия я е нямало, не би имало и Съединение. Сега празнуваме един истински български празник, а не 3 март. Но Вие не пропускате случай да изтъквате Русия...
  • 36 На лъжата краката са къси

    5 6 Отговор

    До коментар #29 от "лъжец си":

    "Да се упълномощи нашият посланик в Константинопол да изрази протест против действията на принц Батенберг, искайки от правителството на султана въдворяване на законния ред в провинция Източна Румелия предвид запазване на спокойствие в Европа въобще и главно на Балканския полуостров. Да поръча на нашия дипломатически агент в София да предаде на принц Батенберг, че императорското правителство възлага лично
    нему цялата отговорност за неблагоприятните последствия от неговия необмислен начин на действие. Князът и неговото правителство не трябва да разчитат на по-нататъшно покровителство от страна на Русия, така също на милостта и грижовността на нейния монарх."

    Коментиран от #39, #42, #51

  • 37 На лъжата краката са къси

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "лъжец си":

    ПОСТАНОВИХМЕ:
    1) Взимайки под внимание, че императорското правителство не одобрява начина на действие на принц Александър Батенберг и настоящото българско правителство, признаваме за необходимо незабавното отзоваване на руските военни инструктори в България: командири на бригади, полкове, дружини, началници на самостоятелни части, а така също на окръжните войскови началници, и 2) По отношение на морските офицери и инженер-механиците от морските части на Княжеството предлагаме да се отзове цялата морска част от руски нисши чинове с отправяне в Русия на параходите, баржите и миноносците.
  • 38 Джудже

    8 0 Отговор
    Не ни е ясно за какво се джавкате! Не можете ли да разберете, че държавите имат интереси, а не приятели и врагове. Великобритания е единствена от Великите сили, която се обявява в защита на Съединението, но това не означава, че сме им били особено симпатични за да ни подкрепят.
  • 39 така де

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "На лъжата краката са къси":

    лъжец си, ся ни припомни и как е искал султана да прати войски в България. Половин истина не е истина, а опит за манилпулиране на неуки като теб!
  • 40 На лъжата краката са къси

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "лъжец си":

    „След доклада на военния министър за отзоваването на руските офицери, намиращи се на служба в България и Източна Румелия, и предвид на ненормалното положение в споменатите страни Господарят Император на 10-ия ден от този месец септември благоволи височайше да повели: незабавно да се отзоват от България и Източна Румелия военният министър генерал-майор княз Кантакузин и всички намиращи се руски офицери: командири на бригади, полкове, дружини, роти, началници на самостоятелни части и окръжни войскови началници със зачисляване на споменатите офицери във войсковите части на общо основание. Парични помощи за връщането на руските офицери до местата на служене да се дадат от сумата на ОКУПАЦИОННИЯ фонд. За офицерите обаче от морските части ще бъде направен специален доклад на Негово величество. За гореизложеното Ви моля да съобщите на офицерите, пребиваващи в Русчукски и Видински консулски окръг.“
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Коментатор

    7 8 Отговор

    До коментар #36 от "На лъжата краката са къси":

    В интервюто на г-н професора няма и нотка за това, че Русия е твърдо против Съединението и че насъсква Сърбия срещу България. Едва ли проф. Пантев, известен с русофилската си позиция, е подходящият учен, който неутрално да коментира коментира Съединението, и да премълчава факта на съпротивата на Русия. Лицемерието, двуличието и удобното премълчаване в историческата наука е подлост, която няма да се забрави, г-н професоре...

    Коментиран от #43, #47

  • 43 ти също си лъжец

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "Коментатор":

    я посочи исторически данни доказващи че не Австроунгария, а Русия насъска Сърбия?!

    Коментиран от #46

  • 44 Асан

    9 3 Отговор
    Ще благодариш на активната руска политика, че ако не беше тя, стамболов щеше да вкара турската армия в България!
  • 45 гост

    9 7 Отговор
    Стефан Стамболов и Бойко Борисов са най големият срам и позор в трета българска държава.Първият искаше да върне Б-я в Османската империя,Вторият е готов да върне българска територия на Турция.
  • 46 Коментатор

    6 5 Отговор

    До коментар #43 от "ти също си лъжец":

    Русия изтегля офицерите си от България и няма нито един протест срещу нападението на Сърбия. Това в дипломацията си е чиста покрепа на действията на агресията на Сърбия. Особено в случая с Русия, която винаги е настоявала всяка славянска държава да се съветва с нея по отношение на външната си политика и да и се благодари с поклони за височайшите 'добрини', които прави...

    Коментиран от #48

  • 47 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #42 от "Коментатор":

    "Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, създадена в Южна България съгласно Берлинския договор от 1878.Договорът се състои от 64 члена. Унищожава разпоредбите на предварителния Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя. Санстефанският договор изостря отношенията между Русия и останалите Велики сили. Споровете между тях са поради неспазването от страна на Русия на предварително сключените тайни споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г. и Будапещенската конвенция от 1877 г., като част от тези спорове са решени с Лондонското споразумение от 30 май 1878 г., предхождащо Берлинския конгрес. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция, на Балканите да не се създава голяма държава. " това е същественото джони ! Разбираш ли ? Или ти е трудно?
  • 48 опити за лъжи

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "Коментатор":

    Неграмотник, научи се да четеш и осмисляш написаното! Въпроса не е как ти си тълкуваш някакви си действия на Русия, а кой подтикна Сърбия? И отговора е Австроунгария, а дали ти възприемаш нещо за подкрепа или не, хич не ме интересува.
  • 49 Сон те лаже

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "ВМОРО":

    Сон те лаже. Префърцуненият Стамболов пръв вдигна ръка срещу българи. Извади нож на героите от Руско-турската война и героите от Сръбско-българската война. На офицерите-русофили нищо не им попречи да натупат Сърбия,а по-късно и Турция. Стамболов ни нахлузи Кобурга. Немските ни князе и царе винаги са подгъзувници на немците. Тиквоко днес пак за 4-ти път им подгъзува,ама за Теквон няма да има за награда имение в Кобург. Ще трябва да се свира при женка си в Калифорния или при държанката си в Испания.
  • 50 Матей

    6 0 Отговор
    Виждате ли как преместиха НС в сградата на бившето ЦК НА БКП,ПО -удобно им било,може би заради съществуващите тунели за евакуация.Но и за да скъсат традицията с историческата сграда на НС,да покажат ,че се връщат към СТАЛИНИСТКИТЕ традиции,да си влязат в своята любима БАСТИЛИЯ,БАСТАРДИТЕ,БЕЗРОДНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ.
  • 51 Констатация

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "На лъжата краката са къси":

    Иначе , ако Русия не обяви официална позиция , я очаква кримски сценарий - сама срещу всички . Но после защо го узаконява пред света , и се разплаща за него с контрибуциите от войната , след като е против.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Глобалист

    2 1 Отговор
    Много хора смятат че национализмът ни носи нещо добро. Но за обикновенния човек няма никакво значение дали ще е гражданин на България, Европа или на целия свята. Стига да има ред и добра работа няма никакво значение кой ще те управлява. Национализмът и патриотизмът се пропагандират от елитите на съответните държави защото това им гарантира високи държавни постове, лек живот и престиж в обществото, както на тях така и на децата им. Много по-добре ще бъде ако има едно световно правителство с еднакви закони за всички.

    Коментиран от #54

  • 54 При комуната

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Глобалист":

    Къш беее .жендър смър.ел. Къш при комуната в Сиатъл.