Last news in Fakti

8 Септември, 2020 20:30 21 167 48

Кой и как управлява България. Една история:

  • народно събрание-
  • герб-
  • бойко борисов

Тази история е чудесна илюстрация за стила и качеството на цялото управление на днешните властимащи

Кой и как управлява България. Една история: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази история е чудесна илюстрация за стила и качеството на цялото управление на днешните властимащи. Тя е показателна и за дребните махленски хитрости, с които се опитват да излъжат всички, за да запазят властта си.

Коментар от Ясен Бояджиев:

Че в българското Народно събрание могат да се чуят всякакви безсмислици и смехории, е отдавна известно. Но въпреки това народните избраници не спират да ни изненадват. Например със следния мисловен проблясък, прозвучал миналата седмица при първото четене на внесените от управляващата партия промени в Изборния кодекс.

Звучи като майтап, но не е

"За мен лично гласуването само на машини е проблем. Ще ви кажа защо: предвид извънредната епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е и да се повредят."

Звучи като майтап, но не е. Така, съвсем сериозно, самата председателка на НС (по-известна като жената, охарактеризирана от премиера с три думи, които не е удобно да се цитират) аргументира предложението да може да се гласува и с машини (както е според действащия кодекс), и с хартиени бюлетини.

Нейният аргумент е много добра илюстрация за интелектуалното и професионалното ниво, на което се водят дебатите в парламента, за качеството на съответния законодателен продукт, както и за безсрамието, с което управляващите се опитват да пробутат собствената си далавера като грижа за обществения интерес.

Хаос

Разбира се, и сред експертите въпросът за машинното гласуване остава без еднозначен отговор. С приетите поправки обаче то не се премахва (което би било по-честно), а умишлено се обезсмисля, така че изборният процес да се затрудни, а възможностите за грешки и злоупотреби да се увеличат.

Но това (според единодушното мнение на експертите) е само една от изобилстващите в законопроекта необмислени, противоречиви и спорни идеи, които ще създадат хаос, ще компрометират изборите допълнително и ще доразрушат доверието на избирателите. Ето накратко само някои от тях.

Като продължение на безсмислената си идея за Велико народно събрание управляващите предлагат то да се избира по смесена избирателна система. Замисълът ясно прозира зад предложените текстове: създаване на непреодолими бариери за по-малките партии и за независимите кандидати; намаляване броя на мандатите в големите градове; ограничаване на гласуването на българите в чужбина по пропорционалната система; и (в противоречие с конституцията) отнемане на това им право при мажоритарното гласуване. Ясна е и крайната им цел - предварително гарантирана служебна победа.

Останалото тъне в мъгла от неясноти (например: в един или два тура ще е мажоритарният и ще има ли праг при пропоционалния избор) и откровени глупости. Най-забележителната сред тях е при определянето на едномандатните райони - предвидените за това изисквания и условия са математически и практически напълно несъвместими и неприложими. Не по-малко абсурдна е и идеята за удължаване на изборния ден до 48 часа при извънредна епидемична обстановка.

Като цяло приетите на първо четене промени не само не подобряват, но дори влошават изборното законодателство, увеличават риска от манипулации и фалшификации и създават нови проблеми. Без да решат нито един от старите, чиито решения са отдавна известни. В избирателните списъци отново ще има значително повече хора от реално живеещите в страната, но никой не предлага например активна регистрация на избирателите. Нито нови правила за избор и качествено обучение на членовете на избирателните комисии или създаване на регионални преброителни центрове, които да обезсмислят купения и контролирания вот.

Като всичко друго

Впрочем, днешните управляващи се упражняват върху изборните правила системно и с все същия „успех“.

От друга страна този сюжет е чудесна илюстрация за стила и качеството на цялото им управление. Затова накъдето и да се обърне, човек се натъква на същото - вместо да се решават, проблемите с години се забатачват, докато положението стане нетърпимо.

Което не е учудващо, като се има предвид ниското до карикатурност професионално, интелектуално и морално ниво на мнозина сред управляващите - то също ясно се вижда в историята с изборния кодекс.

И накрая: тази история е показателна и за дребните махленски хитрости, с които в момента се опитват да излъжат всички, за да удължат пребиваването си във властта.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 167 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тъй тъй

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "България вече е":

    Е вече бяхме веднъж такава!Червеният кръст раздаваше помощи от камиони пред Ал.Невски!Няма да ни е за пръв път!

    Коментиран от #42

  • 4 Василева

    20 53 Отговор
    Борисов е управлявал девет години.Забравяте Орешарски и служебните правителства.

    Коментиран от #16

  • 5 Фен

    14 68 Отговор
    Айде пак, Работническо дело в действие! Толкова сте прозрачни! Сорос, Дончев (Овергаз - Сега), Прокопиев - Капитал, Дневник, Костов, Иванов, Фрогнюз - на ръчно управление от Божков, ... Даже БСП ги е срам от вас, и стоят на страна. Жалки сте.

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баровеца-СФ

    69 3 Отговор
    Що за глупост и глупав аргумент за тона,че машините за гласуване щели да се развалят при дезинфекция 😆 Машината се забърсва не често ,а пък гласуващия на нея си дезинфекцира ръцете преди и след гласуването 👏
  • 10 Перо

    53 2 Отговор
    С престъпните промени в избирателния кодекс,се обезсмислят изборите и гласуването,предвид че няма да има народно събрание,което да върне закона,през време на служебното правителство. Без фалшификация на изборите,държавният престъпник Тиквун не може да съществува и решението е повсеместни арести на ОПГ и бърза наказателна съдебна процедура за престъпниците. Иначе,язък за жабетата,които ядохме.
  • 11 барон фон Мюнхаузен

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Ти Германия не я мисли, кажи къде е вашия премиер - слънце.
  • 12 Перо

    43 4 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Престъпният собственик на Овергаз Дончев,вместо да връща суми за намалението на цените на газа със стара дата, е увеличил цените,той е част от мутренската ОПГ. Цялата измет трябва да се махне! Оставка на тиквата и Гешев!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ШКАФЧЕТО

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "Коко":

    ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПЪЛНИ. ..БАТ БОЙКО КАЗВА @АКО НЕ ТЕЧЕ ТО ПОНЕ КАПЕ. .А СЛЕД КАТО КАПЕ ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ СЕ ПЪЛНИ. ..@ХА ХА

    Коментиран от #17, #18, #46

  • 16 Фют

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Василева":

    Те за какво бяха тези правителства?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поздрави от Бон,кефе Bar Celona.🧞‍♂️🧞‍♂️

    57 5 Отговор
    Ха,Ганьо не вижда ,че в държавата му е корупционен бардак,обаче вика: Германия ,ще бъде Халифат?! Дори и да стане,никога там няма да допуснат такава чудовищна корупция, още повече ,че арабите по-принцип не протестират 60 и кусур дни. Взривяват,бият и си изкарват политиците с шутове. Че дори и войни водят с диктаторите си(справка Асад в Сирия). Лъжат го Ганьо,че няма вода заради засушаването, а истината е ,че е заради ВЕЦ-овете и Зелената Енергия,която НЕК е задължена да копува от тях. Един вид си плащаш ,като поп заради това че част от тока то е от ВЕЦ-а ,в същото време стойш без вода. Дърветата се секът с всеки изминал ден, на никой не му пука, после се чудим: Що ,така това време тая година толкова сухо??? Да вали през Седмица,пак ще има селища без вода,защото ВЕЦ-овете трябва да правят парички и за олигарха собственик,и за подкупа на министри,директори на дирекции, и за работниците по подръжка. При толкова реки,при толкова язовири,при толкова минерални извори да оставиш хора без вода,бетер Сахара ,трябва да си рядко тъпо,но много корумпирано и алчно парче.
  • 20 Ремонт на ремонта

    37 3 Отговор
    Изборен кодекс бутат сега, машини... До каквото са се докоснали герберугите или не става за нищо, или е за ремонт. И сега ще е така.
  • 21 Кой управлява България ?

    26 3 Отговор
    Подлеци и Предатели. - от 142 години.
  • 22 Българин

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    "За мен лично гласуването само на машини е проблем. Ще ви кажа защо: предвид извънредната епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е и да се повредят." Коментирай това. Нали си фен

    Коментиран от #41

  • 23 007

    8 51 Отговор
    А бе голяма злоба ви гони, ГЕРБ си има електорат , който е интелигентен и постоянен и ТАКА ПЕЧЕЛИ И, естествено тази партия ще води и ще бъде лидер , толкова ли е трудно да асимилирате ? На който не му харесва ИЗЧЕЗВАЙТЕ , хайде СБОГОМ , НИКОЙ НЕ ВИ ЗАДЪРЖА!!! Но не ни връщайте в средновековието !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПАРАЗИТ

    7 0 Отговор
    C нoвa кoлa прeз минaлaтa 2019 г. ce e cдoбилa Лилянa Пaвлoвa, ce рaзбирa oт имущecтвeнaтa ѝ дeклaрaция прeд КПКOНПИ. Тя вeчe cядa зaд вoлa нa чиcтo нoвo Аudi, чиятo цeнa e 142 766 лeвa, нo Пaвлoвa нe e дaлa cумaтa oт лични cпecтявaния, a e изтeглилa крeдит, зa дa cи купи вoзилoтo, пишe ceдмичникът "Рeтрo".
  • 26 k1 profesional

    13 2 Отговор
    И какво излиза , в края на краищата ние като хора си избираме тези , които да управляват процесите в държавата ведно с тяхното ниво на компетентност. Т.е. управляващите са еманация на нацията. За това няма на кой да се сърдим и критикуваме.

    Коментиран от #40

  • 27 ИсторикЪ

    14 4 Отговор
    Великото Народно Въстание беше жестоко потушено !!!
    Подобно на Априлското въстание, потушено от заптиетата и еничарите на властта. Народът въстана и радостта му продължи по-малко от 24 часа. Сега спокойно СУЛТАН-МУТРА Бойко Борисов може ни дари с ХАТИХУМАЮН !!! За наше добро, за спокойствието на раята. Той мисли за нас, дори когато кара джипката или участва в международни срещи. И дори когато нарежда да ни бият, но назидателно. Пак за наше добро. Началникът ни е дарил с мафиот-благодетел.
  • 28 Мнение

    13 2 Отговор
    България я управлявана в миналото от Турция, след това Русия, сега САЩ чрез ЕС, толкова е просто. И винаги чрез местен поръчков политически елит. Въпросът е този поръчков апарат да бъде по-морален и справедлив към обикновенните хора, но възможностите за нормално развитие на страната не са много големи, като се има предвид кой дърпа конците.
  • 29 крадциииии

    12 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Когато народът е по-просветен от управляващия го, революцията е неизбежна!
  • 30 Пико

    6 1 Отговор
    Повече от година го предлагам-машината за гласуване да работи като банкомат.Не е смешно за народ/рая/ като нас.Зарежда се машината с банкноти по 10лева според броя на гласоподавателите в секцията.Когато гласуваш без грешка получаваш десетачка.Тогава да видим колко са неуките хора,не повече от 3%.Няма невалидни бюлетини,при 90% избирателна активност.Понеже Бойко е юнак на юнаците може да вдигне мизата на 20лв,но има опасност да минем избирателната активност от времето на соца 99,99%.
  • 31 е х оооооооооо

    6 2 Отговор
    Не е важно , кой как гласува , важно е КОЙ брои гласуващите . Няма изненади , както са го решили , така ще бъде . Гласуващите не са даже „пионки“ , те са стадото , което е - бръснато , драно , клано . Накратко , ДОБИТЪК , за задоволяване на нуждите на Господарите .
  • 32 анонимин

    8 2 Отговор
    Най-долната пасмина управлява държавата ни,а полицията пази касиерчето на сик от народа,което си е извращение някакво!
  • 33 baho

    8 2 Отговор
    Хахахахаа,гарантирано от герП-лъжа,измама,кражба,далавера.Само да си от "наште" и нямаш проблем.Ние ще си броим бюлетините,нищо,че са с 1 млн по-малко,накрая ние печелим...За тези-само НС(не е Народно събрание)
  • 34 Матей

    4 1 Отговор
    Ама разбира се,тия мърльовци трябва да бъдат изметени,те вече си лигавят и си правят каквото си щат,никой не ги е избирал,изборите им са от край до край лъжа и измама.
  • 35 Грую

    3 1 Отговор
    Случайни хора, попаднали във властта неслучайно управляват крадливо държавата!
  • 36 Политолог

    2 3 Отговор
    Купуваме машини за гласуване, от нашите данъци се дават 48 мил.евро. Като знам простотията,неграмотността на поне 1 мил. турци, цигани, възрастни и неграмотни какво ще стане в изборния ден? Ще трябва някой от секционната комисия да им помага. И какво става в едно турско село само с членове на комисията от ДПС. И следва рев-нечестни избори. И машините отиват на склад, милиони на вятъра. Сега поне като им кажат: гласувате с бюлетина 33 и те сбъркат..има недействителни поне
  • 37 какво ще кажете

    1 2 Отговор
    Има и нещо друго - комисиите за изборите. Когато се даде оплакване - те казват, че е несъществено и дотам. Отделно - нали всички бюлетини отиват в РИК - ако има съмнения, защо да не се отворят чувалите и да се преброят отново. Или е много работата и никой не иска да я свърши. Има ли грешка в изборния протокол или поправяне би трябвало след това да се брои всичко отново и да не се плаща на съответната СИК. А ако отпаднат хартиените бюлетини ще е най - добре за всички ни.
  • 38 Историк

    4 1 Отговор
    Ако догодина загубилите избори се откажат от машините, кой поема загубите от направените инвестиции за машини 48-50 мил?Ще извадят ли парите от бюджета на партиите си? БСП не може, Корнелия фалира БСП със смотаната им ТВ
  • 39 Алексей Сергеев

    1 2 Отговор
    Забелязал съм, че в комисиите за избори има много възрастни, неграмотни, смотани и не ефективни членове. Партиите ги изпращат за да вземат някой лев, точно тези хора са причината за многото грешки. Имал съм случай пред банкомат ромка /циганка/ да ме моли с нейната карта да и изтегля пари, НЕ МОЖЕЛА. Стотици хиляди възрастни се редят на опашки с часове да получат пенсиите си. ЗАЩОТО НЕ МОГАТ да се справят с банкоматите. Предстоят циркове на изборите
  • 40 Ммммм даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "k1 profesional":

    "Т.е. управляващите са еманация на нацията. За това няма НА КОЙ да се сърдим и критикуваме."

    Като те гледам как неграмотно се изразяваш, трябва да ти кажа, че си много близо до истината. Ама много близо.

    В случая трябва да се каже "НА КОГО". Запомни го, за да не се излагаш друг път. Току-виж си станал я депутат, я министър...
  • 41 Бацо Гацов

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Аз съм фен на гласуването на хартиен носител. За да се избегне повторно гласуване, или гласуване с чужда лична карта, да се маркират гласувалите с мастило, което не се трие 3-4 дена.
  • 42 Бреи бреи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "тъй тъй":

    Един световно известен човек/кажи как те нвричат. Щом за другите знаеш/остави го в таолетната гладен няма да остане но акъл дава
  • 43 Да се обезглавяват

    1 0 Отговор
    гласувалите и така няма да има повторен вот. После да се търси кебапче в стомаха-явен признак, че е купен вот.
  • 44 Хаджиментов

    1 2 Отговор
    Явно автора си няма и представа от електронна техника и пандемични мерки, щом тези съображения му звучат като майтап.
    На мен пък ми звучат като майтап твърденията на социалистите, че машинното гласуване може да гарантира честни избори.
    По-скоро, те вече имат план как да го манипулират и тогава и затова настояват толкова силно.
  • 45 АНАЛИЗАТОР

    0 0 Отговор
    Това си ,пролича още от самото начало на протакване и отмятане от казаното.
  • 46 Празни глави

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ШКАФЧЕТО":

    Как да напълнеш празни глава. С лъжи Ана некъдърните кои им е виновен някои по умен от тях ако сравним нинова с г димитров нинова е приватезирала много повече значи е по добра а в партията умните и пречат Борисов и пречи а божков и дава съвет «на крива ракета космоса и пречи» та си презнаите некъдърноста
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Алексей

    0 0 Отговор
    Г-Н ПУТИН УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!