Last news in Fakti

9 Септември, 2020 19:00 6 056 51

Светослав Малинов: ГЕРБ повече няма да управлява

  • светослав малинов-
  • герб-
  • избори-
  • правителство-
  • парламент

Правителството е в режим на оцеляване, а това е пагубно по време на криза, смята политологът

Светослав Малинов: ГЕРБ повече няма да управлява - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, партията няма да управлява и лидерът ѝ няма да бъде повече премиер. Прогнозата направи пред "Преди всички" по БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

„В европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отрече, но ако нямаш партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите. Бързият поглед към данните в момента е, че има промени, които тепърва ще се развиват. Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, няма да управлява и лидерът на ГЕРБ няма да бъде повече премиер, дори да бъде сменен този лидер преди предсрочните избори.“

„Не сме толкова неопитни вече ние, българските граждани, че да не знаем какво следва, когато има протести на улицата и толкова непопулярен парламент“, каза Малинов пред БНР. По думите му кризата вече има много по-големи размери, отколкото преди два месеца, когато избухна взрив на възмущение от конкретни събития.

Огромно мнозинство от гражданите смята, че този парламент е непълно изчерпан и трябва да се отиде на предсрочни избори и това се вижда по изключително ниското доверие, заяви политологът, според когото опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи само от дисциплината на управляващите.

Правителството е в режим на оцеляване, категоричен е Светослав Малинов.

„Има ресурс да оцелее, но когато едно правителство, особено в тежка ситуация за страната ни и международна сложна ситуация, режимът на оцеляване е пагубен за гражданите. В момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване“, посочи Малинов.

Логиката отвъд протестите и партийната логика според Малинов е да се отиде на предсрочни избори, защото в момента „нестабилността на държавата фактически се прехвърля като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите“. В това доц. Малинов вижда част от голямата промяна в сравнение със ситуацията отпреди два месеца.

Отношението към Борисов и партия ГЕРБ на европейско ниво е променено и това вече не може да се скрие, посочи още Светослав Малинов. Според него „определени неща не можеха да бъдат разбрани на по-ранен етап“.

„В момента не можем да очакваме Европейският съюз да решава наш проблем, свързан с предсрочни избори и оставка на правителството – това е обидно за нас, но можем да сме сигурни, че илюзии няма никой.“

„Ние имахме възможност да сменим това правителство или да сменим партията ГЕРБ, да я изпратим в опозиция – не го направихме и в този смисъл единствено ние чрез избори можем да променим нещата.“

Трябва да знаем какво можем да очакваме като европейска реакция, за да не очакваме „фалшиви неща и да не се разочароваме“, изтъкна бившият евродепутат.

„Няма да бъдат намалени европейски фондове, няма да бъдат изричани слова срещу българско правителство, освен ако то не нарушава законността и не прави неща, които са абсолютно недопустими. /…/

Ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа. След всичките тия години, след всичките тия критични доклади, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто вдига рамене.

Може на някои да им се струва, че Европейският съюз е много силен, много централизиран, но всички знаем, че това не е така и от основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация“, коментира Светослав Малинов в предаването „Преди всички“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ставри калинов

    26 56 Отговор
    Ще управлява новия (без)Отечествен фронт - БСП, Слави, Мая, ДеБъ.

    Честито!

    Коментиран от #26

  • 2 Дельо Хайдутин

    59 20 Отговор
    Много ясно.Скоро и от Парламента ще изпаднат.

    Коментиран от #46

  • 3 Цецко ЦРУто

    19 36 Отговор
    Пак ще управляват, чекмеджето е страшна сила.
    Ако го докарат до 80 депутата, колко му е да купят още 40. Лесна работа.
  • 4 Калугин

    25 57 Отговор
    ГЕРБ ще управляват до 2050-та, Борисов е още млад, на 60, до 90 годишна възраст ще е в добро здраве и ще управлява. Няма по-добър от него.
  • 5 Майна

    41 13 Отговор
    УТРЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ДА БУДНИ КАКВО СТАВА НА ПРОТЕСТИТЕ!!! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСНЕ НАСИЛИЕ НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 6 славей

    36 55 Отговор
    Радев иска да назначи правителство на МАФИЯТА!

    Черепа се връща от Дубай и става премиер! Тикат Бойко в затвора и убиват демокрацията и рушат държавата.

    Дано този план не успее. Долу метежа!

    Коментиран от #20, #24

  • 7 Бойко и Марешки са мутри

    27 19 Отговор
    и престъпници срещу народа.
  • 8 1618

    35 21 Отговор
    За 10 години управление Борисов и неговото корумпирано управление вкараха България на едно от последните места по върховенство и безпристрастност на прокуратура и закон, по ниски доходи и пенсии, по икономическо развитие, по инвестиции, по независимост на институции и медии, но пък сме на първо по корупции,по срастване на властта с мафията, по рекет и репресии над недоволните от властта граждани, по полицейщина и кражби на европейски средства, по извозен от Европа боклук и разпространен из цяла България.Типичен пример за това са къщите за гости, които масово облагодетелства кметовете на ГЕРБ и ДПС. Защо Борисов не излезе пред народа и да каже къде отидоха 50 милиона на Гебрев, които той върна на България, заведени и осчетоводени ли са? Цитирам Дойче Веле: Гебрев прехвърля към държавата изискуеми му 50 милиона лева, които обаче на секундата са откраднати. Нито са заведени, нито са осчетоводени, но затова пък му ги искат отново. Борисов, ще бъдеш първият български премиер в най-новата ни история позорно свален от власт и осъден!

    Коментиран от #39

  • 9 КОТарАК

    23 12 Отговор
    абе затвор бе-какви управления
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 26 Отговор
    БОРИСОВ цяла БЪЛГАРИЯ те мрази

    Коментиран от #17

  • 11 Професор

    30 36 Отговор
    На следващите избори ГЕРБ ще получат много повече гласове и ще имат поне 160 депутата. Новият Премиер ще бъде Генерал Борисов.

    Коментиран от #44

  • 12 Не ставаш за

    28 27 Отговор
    врачка,Борисов ще управлява дълги години,защото всички вие сте утайки на обществото.

    Коментиран от #27

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Партия Гроб

    14 17 Отговор
    Със съдбата на СДС и НДСВ.
    Жалко че е в БГ...не се случва нищо положително.
  • 15 А бе

    21 18 Отговор
    Защо постоянно се дава трибуна на подобни дир.ници ?
    Точно този гурел ли намерихте за интервю?
  • 16 Охооо

    20 21 Отговор
    Ще управляма и още как! Поне още два мандата,понеже няма кой,бе няма кой.

    Коментиран от #45

  • 17 Хахахаха

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А на теб ти се смее,че си куку
  • 18 Ти ли

    7 9 Отговор
    Го казваш???? Кой си ти бе?????
  • 19 Кой68

    12 5 Отговор
    Бе то и комузнима си отиде."Времето е наше" пяхте!На кой му стигна и бе наше!
  • 20 Тото

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "славей":

    Би ли обяснил процедурата по която президента може да направи това което казваш. Служебното правителство провежда извънредните парламентарни избори и толкова. След изборите президента дава мандат за съставяне на победителя за съставяне на правителство. Това е процедурата. Та как ще се случи това което казваш?
  • 21 Хмм

    13 5 Отговор
    Много одъртял този демократ,бе! Тежки ще да са били харчовете на евродепутатската му заплата, едва е преживявал клетия!
    Поне, след неговата аверка Рада, ще приключи гостито на Д(С)Б в Европарламента
  • 22 Лили

    15 13 Отговор
    Големи експерти голяма работа вече десет години слушам и как ГЕРБ щял да се оттегли и как щял да изчезне. Такива като този мишок не пускат България да влезе в Европа
  • 23 Издялано в ссср

    13 7 Отговор
    Такива като този боклуци и Левски щяха да оплюят
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Това

    17 4 Отговор
    е най - малкото ! Ревизия до левче на всеки !
  • 26 симо

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "ставри калинов":

    Който и да е,дори Цар Киро,ще управлява по добре от рекетьора дебелата куха кратуна боко суджука.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Голяма наглост драги читатели

    12 5 Отговор
    Светослав Малинов и пакет "Мобилност". Какво повече да говорим?

    Коментиран от #31

  • 29 Ха дано

    11 2 Отговор
    Но трябва някак да се изолират "изборни феномени" като проф/ана/ М. Костинбродски, да се изчистят изборните списъци от "мъртви души" да се приложи машинно гласуване и електронно / по интернет/. Кой, как и кога?
  • 30 jorj

    9 4 Отговор
    Леко, лека че, почна овлажняване и настъпва нирваната!!! Блажено, ти и другарите ти ще почувствате мир и спокойствие в червеното царство на ленин, сталин и путя всички мъки причинени от капитализма ще изчезнат и ще изпитате висше червено щастие.
  • 31 Макрон

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Голяма наглост драги читатели":

    Аз и равноправния ЕС - ние казваме какво и как - вий там от коневръза никой не ви брои за живи!
  • 32 морал

    14 7 Отговор
    Тези всички провалени политици и слуги на определени господари на големи гледачки се правят. Решението Дали ще управлява или няма да управлява някоя партия е в ръцете на избирателите.. А тези избиратели са милиони не са само онези до 2-3 хиляди на площада. Кои са водачите на протеста адвокат защитник на крадци и мафиоти и специалист на фалшиви новини са моралните ментори и стожери или Христо Иванов - пудела на Прокопиев - един дребен весникар, който по времето на управлението на Костов стана мултимилионер като получи златни парчета от държавното имущество за без пари затова защото е подгоден от години от прокурорите трябва да бъда сменени за да са негови хора да не го закачат - както на времето ...
  • 33 Самуил

    7 10 Отговор
    Че самият Бойко още миналата година каза, че повече няма да е премиер. Ще остави млади хора.

    Коментиран от #41

  • 34 Бойко

    7 7 Отговор
    Рада Дълбоката вече няма да бъде избиран за дУпедат!
  • 35 оня с коня

    10 5 Отговор
    Доцент Малинов твърди че ГЕРБ няма повече да Управлява.А "стабилният" му аргумент е че макар ГЕРБ и да победи на Избори,след като не си намери Съюзници в Новия парламент с които да сключи Коалиция,...пада в Канала.Това за НЕнамирането на Съюзници обаче е САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ на Доцента.А има ли "АКО" н едно Твърдение,то всякакви Аргументи за Сигурност на Твърденията стават ФАЛШИВИ И НЕРАБОТЕЩИ!А чувал ли е Малинов поучителното "Никога не казвай Никога"?Ами вероятно го е чувал,ама предпочита да ПРИПКА БОС през Лука...защото така му е Угодно Политически.И приканва Малинов Хората за ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ,но не казва че на практика това значи назначаване на Служебно Правителство от Президента,т.е. поднасяне на Властта НА ТЕПСИЯ на ГАДОВЕТЕ?!И твърди същият Доцент че Лидерът на ГЕРБ ПАК "Никога" няма да бъде повече Премиер.А КАКВО ЩЕ КАЖЕ Малинов за Варианта Борисов да Стане ПРЕЗИДЕНТ на Мястото на Сегашния,като правата му съответно бъдат Значително Разширени от един Бъдещ Парламента в който ГЕРБ имат РЕШАВАЩА РОЛЯ?Аз тоя Малинов ЩО ЛИ него Разжалвам в прост "Асистент"...не защото няма Знания,а защото ЛЪЖЕ И МАНИПУЛИРА...НЕСКОПОСАНО?:)
  • 36 Трезво мислещ българин

    7 9 Отговор
    Ще управлява още много години ,докато се появи свястна алтернатива! Засега я няма. Това е.
  • 37 Нищо лично...

    4 3 Отговор
    Чували ли сте следната мисъл:Убий простака с мълчание !
  • 38 Идиот от село

    2 1 Отговор
    Ти ли ще кажеш, Ха ха ха целия български народ се задави от смях??? Какво взе кокаин??? Жалка Мижетурка отивай си в депката от която си излязъл или искаш народа там да те постави???? Тикадърник от село град невидимо????? Айси пий си депресивните хапчета доброволно ако те насила ще ти ги дадем пак ти си на саби си ????Аоо
  • 39 4998

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "1618":

    А преди това при Сергея бяхме на първо място отзад напред .Хахахах платили ли са ви да ги пишете тези глупости. Ние останалите не сме пришълци в БГ нито всички сме като вас с алцхаймер или деменция ,нито сме всички 20 годишни да ни лъжете, че е имало по-добър живот преди Бойко .И да БСП предлагат държавни постове срещу подкрепа. При Костенбродската афера излъгаха много хора с държавни работни места и сега за това никой не им вярва а и пари нямат сега обещават като вземели властта и забогатеят.Тролчета-те ще имат да ви дават а вие ще имате да вземате Запомнете ако искате вярвайте -това си е ваш проблем
  • 40 професор

    2 4 Отговор
    КОЙ ти даде титлата - доц. ??? ....САМО ти ли не виждаш ??? ....ГЕРВ и СДС са партньори !!! Напролет - ГЕРБ + ОП = 150 + депутати и какво правим ???? ще се извиняваме ли ??? ГЕРБ няма да управлява ...САМО ПРИ СЛЕДНИЯТ ВАРИАНТ - Б.Б. се оттегли .а ГЕРБ + ОП + ДБ управляват на " РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП " ......п.с. Още утре ОСВОБОЖДАВАЙ катедрата !

    Коментиран от #47

  • 41 boy de

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Самуил":

    Аха, Стъки, Калин , оня другия и т.н.
  • 42 3333

    1 2 Отговор
    Прав е човека. Да го кажем направо. Прост народ слаба държава. Сами сме си виновни, да се вразумяваме по-бързо.
  • 43 авт

    2 1 Отговор
    На този му се търкат билетчета.
  • 44 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професор":

    На следващите избори ще получи 287 депутата!Нещо си в грешка!
  • 45 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Охооо":

    Лудия файтонджия нямя кой да го замести ....на файтона!Защо пишете глупости?
  • 46 ГОСТ 1

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо Хайдутин":

    Много си умен бе Дельо-недодельо.Имаш прекъсване на връзката между мозъка и ръката,която пише а може би и устата,когато плямпаш.
  • 47 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "професор":

    Абе ти да не преподаваше в Ботевград?Познах те!
  • 48 Мъка е

    1 0 Отговор
    Че не съм в ЕС рада рада как ме прекара се остава само да плюя
  • 49 Аве Адолф Хайллллл

    5 2 Отговор
    Вервай си ... Светославчо , но по-важното е вие да не управлявате никога повече .......
  • 50 Каро

    3 0 Отговор
    Ти да не си Нострадамус бе другарю Малинов
  • 51 Аве Адолф Хайлллл

    1 0 Отговор
    Поредния глупак изпълзял от никъде си, за да хвърля боб и да гадае по сценарий , ама клоун недоносен ......