10 Септември, 2020 20:30 15 001 103

Как ще си тръгне Борисов?

  • бойко борисов-
  • оставка-
  • премиер-
  • протести в българия-
  • герб

Борисов е човек, който ще остави следа в българската история. Въпросът е с какъв знак ще бъде тази следа.

Как ще си тръгне Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Въпросът кога Борисов ще си тръгне е важен. Но още по-важно е как ще стане това. Оттеглянето му от премиерския пост е събитие, което предстои на България. В парламентарните демокрации подобни събития не са особен проблем. Дори големи лидери като Маргарет Тачър или Тони Блеър е трябвало да се оттеглят преждевременно с оставка. В настоящите времена Ангела Меркел вече заяви, че това ще е последният ѝ мандат като канцлер. В двата английски случая големият лидер е имал и достоен наследник, който е развивал и допълвал политиката на предшественика си със съответните корекции. Меркел пък вероятно ще има (заслужен) шанс да се оттегли на върха на кариерата си с голямо признание у дома и невероятен международен авторитет, а това със сигурност ще ѝ гарантира наследник, който да продължи нейната линия.

Проблемът на Борисов

В автокрациите обаче смяната на политическия лидер винаги е проблемна: с нея като че ли си отива целият досегашен институционален и правов ред на страната. Джон Остин е имал теория за правото като съвкупност от общите команди на суверена. С оттеглянето на персоната на суверена по тази теория изчезват и правилата/командите, които той е създал. Затова Лукашенко се страхува от оставка - след нея той би загубил всичко, включително институционалните гаранции за правата и интересите си, които сам си е изработил. Затова и Путин избра радикалния вариант - с конституционна реформа да остане на власт до второ пришествие.

Проблемът на Борисов е, че иска да бъде като Меркел, но се е поставил в ситуация, която е сходна с тази на Лукашенко. България не е автокрация, но през последните десет години Борисов успя да имплантира и модифицира институционалния и правов ред със собствените си сложни и все по-проблематични неформални и задкулисни договорки. Въпросът е, че с оттеглянето на премиера тези договорки ще се обезсилят, а Борисов очевидно се бои от това.

По тази причина България, държава-член на ЕС и НАТО, започва да прилича на автокрация в период на смяна на лидерството. Далеч не е случайно, че Лукашенко стигна до същата формула за спасение, както и Борисов - оставка, но само след приемане на нова конституция.

В нашия контекст голямата лична и обществена драма, която премиерът Борисов забърка, е следната: как хем България да остане демокрация, хем той да може да се оттегли от премиерския пост, хем договорките, които е създал, да не изчезнат. Не се вижда ясен план, по който всичко това да се постигне. Наблюдаваме опортюнистични експерименти и копиране от автократични модели, което в българската среда няма как да не доведе до политически фарс.

Първо: конституционна реформа а ла Путин

Борисов вече даде да се разбере, че е готов да пожертва настоящата конституция, за да остане на власт. Проблемът с тази стратегия е обаче, че тя стана твърде прозрачна за всички. В момента само Марешки е оставен да защитава достойнствата на "проекта” за нова конституция (всъщност пораздърпан вариант на старата), без дори да го е прочел. Но големият проблем за конституционните намерения на Борисов е не Марешки, а партньорите му от ДПС, които едва ли ще позволят отварянето на кутията на Пандора с екзотични приумици от “патриоти” и кой ли не в едно ново ВНС.

Второ: електорална система а ла Орбан

Борисов би искал да смени сегашната избирателна система с мажоритарна, за да закрепи водещата позиция на ГЕРБ. Мажоритарните системи (и смесените, каквато е в Унгария) дават бонус на първите две партии (и особено на най-голямата), като същевременно ощетяват останалите. Та с хитра електорална маневра Борисов опитва да закрепи ГЕРБ, което би му осигурило достатъчна политическа тежест и без да е премиер. Но и този план едва ли ще се случи, защото тук не само ДПС, но и “патриотите” нямат никакъв интерес да го подкрепят. В една мажоритарна система малките партии ще изчезнат, а ДПС няма да може да се възползва от по-голямата мобилизация на електората си и рядко ще бъде необходима като коалиционен партньор (срит или открит).

Трето: осигуряване на наследник а ла Елцин

Най-важното в ситуацията, в която Борисов се намира, е осигуряването на наследник, който би уважавал договорките му: както Елцин си осигури удобен за него президент след оставката си в края на 1999 година. Тъй като договорките на Борисов са основно с ДПС, най-логично би било неговият наследник да е приемлив и за Движението. Затова и ДПС предложиха идеята за “експертно правителство”, съставено от сегашното парламентарно мнозинство. Този вариант е удобен за ДПС, но е високо рисков за Борисов. Първо, той ще трябва да изконсумира политическите негативи на оставката си, което допълнително ще ерозира подкрепата за ГЕРБ на следващите избори. Второ, ДПС е свикнало да дърпа управленските конци от втора линия, но ГЕРБ не може да си позволи същото: в крайна сметка едно “експертно правителство” отново ще се пише основно на сметката на ГЕРБ. И трето, за всички ще стане още по-ясно, че ГЕРБ и ДПС са политически тандем, качен на “експертно” правителствено колело.

Още по-важно е обаче как наследяването на властта ще протече в ГЕРБ. Оттеглянето на Борисов като премиер може да го остави начело на партията, но все пак той трябва да мисли и за наследници в нея. А специфичният му стил на управление не даде възможност за естествена конкуренция и налагане на нови лица.

Четвърто: опазване на наследството и имунитет а ла Пиночет

Борисов е амбициозен човек, който ще остави следа в българската история. Въпросът е обаче с какъв знак ще бъде тази следа. Ежедневните му турове из страната целят да го утвърдят като строител на съвременна България. Същевременно обаче през последните месеци се налага като доминиращ друг негов, далеч по-негативен образ: на патрона на едно управление, което е довело до пленяване на държавата от концентрирани частни интереси. Борисов винаги е разчитал на медиите на ДПС за създаването, поддържането и освежаването на собствената си харизма. Това е обаче поръчка, а не работа по убеждение. След оттеглянето му като премиер не е изключено тези медии да се обърнат на 180 градуса, както през пролетта на 2013 година. А и днешните протести доказаха, че медиите на ДПС не могат да диктуват общественото мнение. Оставайки още на власт, Борисов рискува не само ерозия на електоралната подкрепа, но и затвърждаване на силно негативен свой образ не само в общественото съзнание в България, но и сред публичността в Европа.

А страхът, с който Борисов подхожда към главния прокурор Иван Гешев, както и липсата на каквато и да е премиерска критика към дейността на прокуратурата (при очевидни проблеми там) също издават надеждата на Борисов да се сдобие с де факто имунитет по модела на авторитарни лидери след тяхното оттегляне. Както демонстрира обаче и казусът с Пиночет, това е много рискова стратегия. А и при нас такъв “имунитет” би разчитал на някакви вътрешнополитически договорки и не би имал никаква стойност в наднационален съюз като ЕС.

Борисов има полезен ход

Поради невъзможността някоя от горепосочените стратегии да проработи, Борисов просто отлага неизбежното. Но ако иска да бъде повече като Меркел, а не като Лукашенко, той все още има един полезен ход: да даде обяснения за корупционните скандали и да застане с открито лице на едни нови избори, където да търси продължение на собствената си политическа линия и нова легитимност - за ГЕРБ и за себе си. И колкото по-рано го направи, толкова по-добре. Всички други варианти са със силен привкус на политически и личностен провал.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    139 21 Отговор
    Борисов няма да подаде оставка. Той е цар бойко. Царя тиква. Той се гаври с хората. Мафия не се сваля с протест!

    Коментиран от #7, #62

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Criminal

    88 13 Отговор
    Със същата тъпа мутра от снимката......темерут..............

    Коментиран от #18

  • 4 Бананова република

    101 11 Отговор
    Ще си тръгне, но народа ни е плашлив. В друга държава, вече щеше да е отпътувал.
  • 5 Е как да стане?

    60 28 Отговор
    Поне да му обещаят, че няма да има съд и рестрикции - да може да си иде при булчето в БарЦелона.

    Коментиран от #14

  • 6 Johansson

    14 87 Отговор
    На пет на тъпите наркоманизирани протектор Борисов не само няма си тръгни, ама ще има и Борисов 4 и Борисов 5! 🖕
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БОЗА

    51 9 Отговор
    Позорно... ;-)
  • 9 Активист на БКП

    64 14 Отговор
    Как ?! В затвора естествено!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Behemoth

    59 19 Отговор
    Баце ще бяга по тъмни зори у Барцелоната...какво правите деца мой?

    Коментиран от #44

  • 12 Само срещу османските еничари башибузуци

    36 13 Отговор
    да въстанали и срещу Боко диктатора.
  • 13 габровец от варна

    34 21 Отговор
    Като евреин ще си тръгне как! С пълна кола дарове народни! И ще ни благодари горещо даже.
  • 14 Надка

    56 8 Отговор

    До коментар #5 от "Е как да стане?":

    Булката я омъжиха по бързата процедура за някакъв чичка на 69 год.Мис гащи е щастливо омъжена вече.

    Коментиран от #65

  • 15 КОТарАК

    58 11 Отговор
    той си е тръгнал вече , но сам не го осъзнава
  • 16 розово

    44 9 Отговор
    Властта е по силна от парите . И най силният наркотик е по слаб от властта.
  • 17 Ърп

    41 8 Отговор
    Ама къде е бибитко май се е заврял в миша дупка

    Коментиран от #57

  • 18 Потребител

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Criminal":

    Много точно казано!
  • 19 Сашо Илиев

    64 6 Отговор
    Финландия има красива 35-36г жена за премиер, през посл години те се сменяха през няколко месеца, така е и в др скандинавски страни. Някой от финландците дори не знаеха че правителството е подало оставка... при нас защо така, какво толко има във власта, започвам да вярвам че всичко е заради чувалите с пари в буквалния смисъл
  • 20 666®

    40 10 Отговор
    Как ще си тръгне Борисов ли? Ами забогатял с няколко милиарда за жалост. Нсшибпари.!

    Коментиран от #86

  • 21 ГОРСКИ

    43 9 Отговор
    Единия избяга във Дубай, интересно Борисов къде ще избяга!!!

    Коментиран от #52

  • 22 А БЕ

    50 9 Отговор
    КАКВА ЛЕГИТИМНОСТ ОТ ЕДИН МОШЕНИК... ТОЗИ ЧОВЕК ОТДАВНА ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА. НО ПОНЕЖЕ ТУК ПРАВОТО И ДЪРЖАВНОСТТА СА В КРИЗА, ЗАТВОРА СЕ ОТЛАГА. МНОГО ЗА КРАТКО. СЛЕД ТОВА БОРИСОВ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН И СЪДЕН.
  • 23 Не бе

    14 4 Отговор
    ОСТАВ/к/А, за многое лета! А на бас! На 900 000, да ни повдигне пенсиите, по равно, а не процентно, в полза на комунистите и...
  • 24 2loop

    57 8 Отговор
    Днеска едн булка у европарламента го разсипа боко с 10 изречения, чак ме хвана срам че това се случва в България
  • 25 Светло бъдеще

    52 8 Отговор
    Боко вече е политически труп! Борбата му е да се спазари да не стане и физически, но тези с които се договаря вече са му турили кръста!Затвора вече е опция~екстра за него, а той не можа да проумее, че Пеевски и Гешев не са му съюзници а гробари.
  • 26 Герб , вие

    43 7 Отговор
    СТЕ ИСТОРИЯ ВЕЧЕ, ОТИЧАТЕ ДИРЕКТНО В КАНАЛА..А ВОЖДА бойко методиев борисов само си бави агонията. ИСКА да се договори със силните на деня да не влезе в затвора. НО, това е неизбежно, трябва той и неговите приближени да върнат откраднатите милиарди за да си намалят присъдите колко по малко години на топло.
  • 27 СКОРО СКОРО

    43 8 Отговор
    ДОЙДЕ КАТО АСЛАН , ЩЕ СИ ТРЪГНЕ..... НАС.АН !!!!
  • 28 Напразно се възпалявате

    11 53 Отговор
    тролчета,Борисов няма да си тръгне,колкото и да ви се иска.Ще изберем пак ГЕРБ,а за вас никой няма да си спомня.

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 jorj

    15 29 Отговор
    Това не интересно! Кога ще изчезне последния комунист от България това е въпроса на въпросите!!!! ???? Ракът ще бъде победен, но чумата комунизъм в България ще ни мори още 100 години след световното му унищожаване.
  • 31 Реалист

    6 25 Отговор
    Той ли е виновен, че България УЖ е добре ?
  • 32 Criminal

    11 5 Отговор
    Чул те Господ........
  • 33 Русофилски

    8 21 Отговор
    Мечти!!! Какво взе!!! Спри се!!!!!Fake News!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ерекция Кочева

    5 26 Отговор
    Борисов ще даде властта на огладнелите комунисти от ДеБъ и БСП!
    😎💀😎💀😎
  • 36 Анатема Безроднико!

    29 5 Отговор
    Как ще си тръгне ли!?
    Ами с пълното нощно шкафче,а на нас ще остави милиардите евро дългове,които ще плащат и нашите пра-пра в уци.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фанразиите

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "Напразно се възпалявате":

    Създават приятни емоции, чувство за сигурност" лъжливи усещания за успех, бъдещи приходи на незакни средства, . Добре е след, 15-20 дни отново да посетите клиниката по психично здраве :)

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Фантазиите

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Фанразиите":

    Фантазиите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Задкулисието

    11 4 Отговор
    нямат готов проект, не са очаквали че така ще се развият процесите. Не успяха да подготвят Мутафчийски. Имат ли проект ще има оставка.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 МАРА

    28 5 Отговор
    СРАМНО Е ДА ГО СРАВНЯВАТЕ С ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МУ СТЪПИ НА МАЛКИЯ МУ ПРЪСТ САМО СИ МЕЧТАЕ ЗА ВЕЛИЧИЕ ДА АМА В КРАЖБИТЕ И ГЕНОЦИТ НА БЪЛГАРИТЕ
  • 46 Хахаха

    8 0 Отговор
    На бял кон( джип), как.. :)
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Левски1999

    10 5 Отговор
    По гащи,както дойде
  • 52 как къде?

    12 7 Отговор

    До коментар #21 от "ГОРСКИ":

    В Южна Африка при сите финансови измамници и мутри!
  • 53 мдаааа

    20 4 Отговор
    Ке прави скоро май компания на Луканов.Руската мафия не прощава!Затова треска го тресе,а може и до „Иван Рилски” да стигне.

    Коментиран от #56

  • 54 Демограф

    5 7 Отговор
    Борисов ще си тръгне заслужено обиден и сам.Да се сети за всичките обидени от него през годините му на управление.Нека си пусне записа със шефа на АПИ като го пращаше като глашатай.Всичко се връща на този свят особено ако си се държал по начин оо който не искаш да се държат с теб.Иначе все пак като помня лукановата,жановат а зима.Корупцията при НДСВ/Царя/Ограбването при Костов.Моделът Софиянски/корупция дупки и топлофикацияСтанишев коеуоция със всички все пак държавата е добре.Всичко има повече пари каквото и да говори.Верно е че повечето са оъ чужбина,ама и дедите ни не са били само у нас ,а на гурбет.Със сигурносъ ще ставаме по богати,но не знае дали щастливи
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 И все пак

    8 16 Отговор

    До коментар #53 от "мдаааа":

    Само в интерес на обективността! Вече и Румънски вестник, пусна статия за обвързаността на Радев, а не на Борисов, с Русия!Посочвайки Радев , като проводник на руски интереси! Напълно е възможно, освен всичко друго, което не знаем, това да е и една от причините да поддържат сегашното правителство!

    Коментиран от #82

  • 57 Нибитко

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ърп":

    Е партизанин
  • 58 истината 2

    15 5 Отговор
    РАЗЛИЧНИ КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА.НО СПОРЕД МЕН ТОЗИ НАГЪЛ МАФИОТ НЯМА НИКАКВО ДОСТОЙНСТВО.ТОЙ СИ ЗНАЕ ,ЧЕ Е МУТРА,И НАРОДА ЧАК СЛЕД 10 Г. ГО РАЗБРА КАКВО ЗЛО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ.ВНЕДРИ МАФИОТСКИЯ НАЧИН НА РАБОТА ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА УПРАВЛЕНИЕ.ВСИЧКИ НЕГОВИ КМЕТОВЕ ЗАБОГАТЯХА ,ПОСТРОИХА СИ КЪЩИ -ПАЛАТИ,СКЪПИ КОЛИ И МНОГО ДРУГИ НЕЩА.А НИЕ,ПЕНСИОНЕРИТЕ ,ОСТАВИ ДА ПРЕХИВЯВАМЕ С ПО 200 ЛЕВА.Е, СЕГА СЕ СЕТИ ДА НИ ОТПУСНЕ ПО 50 ЛЕВА, НО САМО ЗА ТРИ МЕСЕЦА,ЗА ДА НЕ ПРЕЯДЕМ.И ТАКА ,НЕГОВИТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА ПЪЛНИ С ЕВРА И ЗЛАТО ,А МНОГО ХОРА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ИЗКАРАТ МЕСЕЦА.ТАКА,ЧЕ СЕГА ДА СИ СЪРБАТОВА,ЩО СИ Е НАДРОБИЛ.
  • 59 Няма шанс

    19 5 Отговор
    Борисов да си отиде почтено като Меркел? Той е омаскарен отвсякъде престъпник. Как ще обясни чекмеджето? А клиентелизма? А кражбите? А геноцида над пенсионерите? Оставка и в затвора! Сега и веднага!
  • 60 истината 2

    10 5 Отговор
    РАЗЛИЧНИ КОМЕНТАРИ ПО ТЕМАТА.НО СПОРЕД МЕН ТОЗИ НАГЪЛ МАФИОТ НЯМА НИКАКВО ДОСТОЙНСТВО.ТОЙ СИ ЗНАЕ ,ЧЕ Е МУТРА,И НАРОДА ЧАК СЛЕД 10 Г. ГО РАЗБРА КАКВО ЗЛО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ.ВНЕДРИ МАФИОТСКИЯ НАЧИН НА РАБОТА ВЪВ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ НА УПРАВЛЕНИЕ.ВСИЧКИ НЕГОВИ КМЕТОВЕ ЗАБОГАТЯХА ,ПОСТРОИХА СИ КЪЩИ -ПАЛАТИ,СКЪПИ КОЛИ И МНОГО ДРУГИ НЕЩА.А НИЕ,ПЕНСИОНЕРИТЕ ,ОСТАВИ ДА ПРЕХИВЯВАМЕ С ПО 200 ЛЕВА.Е, СЕГА СЕ СЕТИ ДА НИ ОТПУСНЕ ПО 50 ЛЕВА, НО САМО ЗА ТРИ МЕСЕЦА,ЗА ДА НЕ ПРЕЯДЕМ.И ТАКА ,НЕГОВИТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА ПЪЛНИ С ЕВРА И ЗЛАТО ,А МНОГО ХОРА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ИЗКАРАТ МЕСЕЦА.ТАКА,ЧЕ СЕГА ДА СИ СЪРБАТОВА,ЩО СИ Е НАДРОБИЛ.

    Коментиран от #61

  • 61 Да да

    16 6 Отговор

    До коментар #60 от "истината 2":

    Точно така! Вън от властта и в затвора д отива, ако му е мил живота, щото тия на които е обещал още подкупи от нашите пари няма да му простят!
  • 62 Ще остави

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ярко КАФЯВА следа напът за килията !
  • 63 Прогноза

    12 4 Отговор
    "Кой каквото го прави, за себе си го прави", е казал народът. Сега единственият му правилен ход е да си подаде оставката, което ще се случи, ако му е останал грам здрав разум. Трябва да осъзнае, че това му беше премиерстването и да продължи напред. Партия ГЕРБ след още 4-5 години ще последва съдбата на НДСВ, а на нейно място ще се появи нов силен десен политически проект от следващо поколение, недокоснат от помията на режима преди 89-а година. Тогава България ще тръгне напред. До тогава на болния от рак трябва да му бъде казано, че е болен от рак и да се лекува със спешна химиотерапия и иновативни ковид ваксини.
  • 64 мистър Линч

    20 3 Отговор
    Борисов е амбициозен човек, който ще остави следа в българската история.Тя ще бъде кафява и ще мирише лошо...
  • 65 Абе недей с лошо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Надка":

    Той ша си я върне - леко употребявана, ама нема да издребнява я!
  • 66 блутуколона

    6 6 Отговор
    Не е важно как ще си тръгне Борисов. Важно да се каже кога ще си тръгне.
  • 67 Млада протестърка

    5 16 Отговор
    Няма да коментирам тъпата статия. Най важно за България и гражданския мир е незабавната оставка на Р. Радев. Така ще спре връщането на комунизма и оставането ни в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #84

  • 68 На изборите

    5 12 Отговор
    Герб пак ще бие. Пак плямпайте тъпотии.

    Коментиран от #92

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бойко

    6 12 Отговор
    Мачкай руските подлоги. Път към Евопа а не към Русия.
  • 71 ГЕРБ

    6 12 Отговор
    На изборите пак ще се пулите. На народа му писна от тези цирк дето го разигра адютантчето - разеденител и защитнищите на олигарсите. Ще се получи обратна тяга от цялата тази простотия по протестите. Бити журналисти жени полицаи отврат, няма да допуснем такива да управляват.

    Коментиран от #85

  • 72 горкият човек

    5 10 Отговор
    изядоха го разни предатели, подлеци и лъжеприятели.
    типично по български - докато си на ръководна длъжност,
    имаш много ''приятели'', които ти се подмазват и използват,
    и ако се пенсионираш, ставаш ''бивш'', т.е. никой.
    Борисов направи много и ще остави следа, в икономиката, в политиката и обшествения живот на страната.
    той се изявява като ''народен човек'', излъчва сила, доверие и
    доброта.
    най-успешния премиер, до сега.
    чак ми е мъчно за него, каква неблагодарност, какво дивашко
    отношение, изведнъж. защо?
    той управлява 10 години и го харесваха, преизбираха и изведнъж..
    излезе радев с вдигнат юмрук и пусна фитила на тълпата,
    която в никакъв случай не представлява суверена.
    радев трябва да си отива, защото е подстрекател на бунтовете!
    това по време на пандемия е самоубийство!

    Коментиран от #73

  • 73 веселяк

    6 4 Отговор

    До коментар #72 от "горкият човек":

    Не се коси Папата ще го провъзгласи за светец! Св. Тиквун Чекмеджейски!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 НЯМА МЪРДАНЕ

    5 3 Отговор
    МАФИЯТА КЕ ПАДНЕ. ЩЕ ЧЕКАМЕ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.
  • 76 Анализаторр

    2 3 Отговор
    Той няма да подаде оставка този път, защото ще му е за 3ти път и последен. Пиночет е най–вероятният вариант ако Чудото стане и Баце обърне резбата.
  • 77 анти антифа

    4 2 Отговор
    Борисов ще си тръгне, когато доде време за избори, той е законноизбран, както и Станишеф?!
    Който прави преврати ще яде бой и ще лежи в затвора, това е престъпление.
  • 78 анти антифа

    4 2 Отговор
    Да не стане така, че Бойко пак да спечели изборите и после да се налага да отивате в Балкана!? Хахахахаха
  • 79 Е дин

    4 0 Отговор
    Дойче веле е рупор на юдо-американската соросоидна пропаганда и в нея няма нищо дойче. Като цяло няма нито един позитивен за България или което и да е българско правителство материал.
  • 80 ДОН КОРЛЕОНЕ

    4 2 Отговор
    НЕ ПИПАЙТЕ БОЙКО ЧЕ ЩЕ ВИ ДРЪПНА ШАЛТЕРА!ЩЕ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ТОК И ТОПЛО ПРЕЗ ЗИМАТА-
  • 81 гост

    3 2 Отговор
    Голям процент хора са затънали през последните години, заради лицето БМБ и това, което той представлява - мафия и олигархия от различен етнически произход и държави. Този ще си ходи с шутове. Няма смисъл да се искат оставки на прости хора, които не вземат самостоятелни решения.
  • 82 Ами да..

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "И все пак":

    Точно това е причината да се поддържа това правителство.👍, да се спре настъплението на Москва. За това ЕС, подготвя пакет санкции срещу Русия. Колкото и трудно ЕС да взима решения, няма да допусне БГ да влезе отново в руска орбита, САЩ също.
  • 83 Д-р Менгеле

    2 5 Отговор
    БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ЩЕ СИ ТРЪГНЕ В ЗАТВОРЕН КОВЧЕГ
  • 84 ТКП

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "Млада протестърка":

    Той комунизма е хубаво нещо. Никога го е нямало за да,се върне ма, куха лейко
  • 85 ТКП

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "ГЕРБ":

    Май вий ще се пулите.
    Погледни коментарите, погледни плюсовите и минусите....
    Това е мини представителна извадка ... на изборите
  • 86 777

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "666®":

    Скъпи сакрални драскачи не че ми пука но Боко кога се яви в политиката ако направите справка си имаше и фирма и доста пари в банката и беше на 3-4 отговорни места по 4 г. работа там където не плащаха малки заплати и накрая като турите калема ха замислете се дали томно той ви е окрал или някой друг който наистина е дошъл с 1 куфарче и 330лв в джоба от някои далечен град или селце централно .?!! Поне като хулите бъдете точни и подготвени и пак ви казвам не ми пука за него но у нас на всеки му таковате таковата все едно само той и единствен е виновен а не 55г. БКП-БСП НИ ОПОСКА че и банките 2 пъти обираха -1990г е първия път -1997г е втория път и тогава явно много от младите убавци не помнят цените станаха по десет примерно салам телешки от 5лв стана 50лв ,1 кутия цигари от 1лв стана 10лв и 1 бира от 50ст стана 5лв а заплатите скочиха само от 200лв на 400лв хайде сега сметнете кой ни е крал но яко и убийствено и защо по принцип сме на това дередже винаги били докато Боко не хвана юздите и всичко си дойде на мястото ?!! Сега с голям кеф ще гледам ако случайно БСП ви излъже и вземе властта за която ламтят отдавна тъй като има доста ,,излишък,, за крадене а те това го умеят добре знаем го от преди наали.?! Тогава ще ги питам младите тролчета къде ще се дянат тъй като и в чужбина няма да ги искат вече защото и те си имат такива свои мушмороци.!!!О СТАФКА-оставка-оставка!!!-друго няма ле да измислите а.??! Е успех и до скиф на урните за избори.!

    Коментиран от #87

  • 87 аврамъ бакалинъ

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "777":

    Отделно 1997г. 1$ = 4000лв друго няма да говоря който помни знае кой и как го стори и ако не беше Софиянски още щяхте да взимате 3$ заплата и 1$ пенсия но накрая и той ви беше крив неблагодарно племе!
  • 88 ДА ДОЙДЕ БКП

    3 0 Отговор
    И да разплаче народа та да ме стане ясно кой кой е че и младите тролчета да видят какво е крадене и да им стане точно ! А сега само си играят с жсми за 1000лв и се чудят какво да правят вместо да бачкат както връстниците им на запад.!
  • 89 ПРЕСТЪПНА МУТРА

    1 2 Отговор
    ЩЕ СИ ТРЪГНЕ С КАФЕВАРКАТА , НО ЩЕ Я НОСИ ОТЗАД ЩОТО ЩЕ Е С ПРАНГИ !
  • 90 Бай Ху (By Who)

    2 1 Отговор
    Бойку ми каза, че ще си даде оставката, когато след Лили Иванова и Катето Евро и Курнелия се снима в Плейбой.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ще си тръгне

    0 2 Отговор
    с въже на врата
  • 94 Анонимен

    2 1 Отговор
    Чака да измрете в жега и студ.
  • 95 Наблюдател

    1 2 Отговор
    " Как ще си тръгне Борисов?" Не това е важния въпрос, а къде ще отиде и ако не е Централния затвор нищо няма да се промени ?! Мафията просто ще си сложи друг човек и цялата трагикомедия дето ни я въртят повече от 30 год. като "Демокрация" ще се превърне в Нов сезон на сериала!!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Vladislav Drozdov

    2 1 Отговор
    В рммките на този модел племе ( съзнателно не казвам народ,защото атомизацията отдавна ни е превърнала по същество в племенен съюз) като нашето не може да роди засега нищо друго освен Бойко Борисов или негови клонове! И не трябва да се обиждаме от очевидното. Ако не ликвидиране настоящия модел ( иономически и управленчески) значи си заслужаваме съдбата и можем да викаме и плачем колкото си искаме.
  • 98 БанкерЬ

    1 1 Отговор
    Също като Орешарски- с някоя банка под ръка.
  • 99 Асан без Айшето

    1 0 Отговор
    Боко тиквата - вожда на Мутроландия, същинско олицетворение на Бай Ганьо, не търпи критика въпреки отчайващо корумпирана им политика и за да замаже положението, винаги ползва методите на "лъжливото овчарче" и "крадеца вика - дръжте крадеца". Природно прост индивид - тиквеник, ти го плюеш и критикуваш, той си мисли, че го пръскаш със светена вода. Неспособен да проумее колко арогантно глупав е, ако не се оттегли сам, ще бъде безжалостно разстрелян от народния гняв. Бог да пази България от крадливи, лъжливи, корумпирани политици, дано никога повече не бъде допуснато, да дойде на власт човек като Бойко Борисов, мекотели като Росен Плевнелиев и др. българоубийци!
  • 100 Сатъра

    1 0 Отговор
    Будните млади хора няма да допуснат тоя път тия крадец и измамник да слезе от политическата сцена ей така без никакви последствия за него. Затвор и конфискация на всичко крадено от Българския Народ.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 балтов чарк

    0 1 Отговор
    от 1945 год. потропваме в червени ботуши независимо от смените на караула, факт. тричленката на вирусния щаб, оставката- некролог, тримата от запаса и вечерните пропагандни сериали изливани над главите на протестърите не ви ли напомнят на прогнозите за времето...