Last news in Fakti

10 Септември, 2020 20:40 4 199 13

Джонсън действа нагло, но сметката ще плати Великобритания

  • брекзит-
  • великобритания-
  • борис джонсън

ЕС с право говори за провокация, но не бива да оттегля ръката, протегната към Лондон

Джонсън действа нагло, но сметката ще плати Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС с право говори за провокация, но не бива да оттегля ръката, протегната към Лондон. Сметката за вредите, нанесени от последната нагла постъпка на Борис Джонсън, така или иначе ще бъде платена главно от Великобритания.

Може би правителството на Борис Джонсън е смятало, че все някак ще успее да прокара едностранните промени в протокола за Северна Ирландия, който е част от Договора за напускане на ЕС. Може дори съзнателно да е бил търсен провал на преговорите за бъдещите отношения с ЕС. А те, така или иначе, са отровени.

Да запазим спокойствие

ЕС с право говори за провокация. Но въпреки това Брюксел трябва да запази спокойствие и да не се отдава на реторични упражнения, нито да отдръпва подадената към Лондон ръка за партньорство. Сметката за вредата, която Джонсън нанесе с тази си нагла постъпка, все пак ще плати най-вече Обединеното кралство.

А тази вреда не е никак малка. Промените в Договора за Брекзит са нарушение на международното право, признават дори самите британци. Това допълнително накърни доверието към Лондон като надежден партньор.

Шотландия също смята, че нейните права са нарушени и сега още по-активно ще се опитва да постигне независимост. Тази ерозия на доверието застрашава и целия ЕС.

Неяснотите около бъдещия режим на вътрешно-ирландската граница могат да отворят старите рани, а никой човек с нормален разум, нито дори крайните привърженици на Брекзита, не биха имали интерес от подобно нещо. Истината е, че те не се интересуват особено от Северна Ирландия – тяхното мото е „по-далеч от Брюксел".

А в Европа?

Нищо чудно дори най-големите европейски привърженици на по-тясно партньорство с Великобритания тогава да си кажат: „Ами тръгвайте си тогава без договор, но не се чудете, ако действителността утре се окаже по-различна от фантазиите ви".

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камагра

    8 5 Отговор
    Ако Борис Бекер беше наркоман и пиянде щеше да изглежда като Борис Джонсън, с цигари ефектът също ще е подобен
  • 2 Ерекция Кочева

    6 22 Отговор
    Напротив,много добре си е напранил сметката Борис Джонсън!
    😎💀😎💀😎

    Коментиран от #10

  • 3 ха ха

    7 24 Отговор
    Джонсън ги подпука джендърите от ЕС. Браво!!

    Коментиран от #5

  • 4 Fen

    14 3 Отговор
    Политиката по цял свят е един театър, за да се отклони вниманието на толупите докато се краде. Постановките са с различни заглавия:
    9/11; Световната финансова криза,COVID -19.…..
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС с тежки преговори за да бъде извоювана печеливша позиция спрямо ЕС... Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.

    Коментиран от #12

  • 6 Госあ

    6 2 Отговор
    Че какво не харесват ЕК на твърда граница със Северна Ирландия ??? Имам предвид между Англия и Северна Ирландия 😂
  • 7 Ееее

    8 2 Отговор
    Не ги мислете англетата.
  • 8 наблюдател

    6 4 Отговор
    Тоя като го гледам си мисля,че има нужда от психиатър.
  • 9 Я си

    6 1 Отговор
    Майката
  • 10 обективен

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ерекция Кочева":

    Така е.Ще плащат обикновените хора.
  • 11 Бурканбанк

    7 3 Отговор
    Напротив. ЕС не само трябва да оттегли протегнатата ръка в преговорите, но и трябва да прекъсне всякакви връзки с Великобритания. Нали искаха да се откъснат - нека си градят държавата само с помощта и съдействието на САЩ.
    Нали, така или иначе, това им беше целта - да се откъснат от влиянието на ЕС и да попаднат под сферата на влияние на САЩ изцяло?
  • 12 Врачка

    0 10 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Евроколхоза трябва да напечата 2 трилиона евраци за да закърпи бюджета за да даде на крадливите компадорски режими.Всеки дърпа чергата и иска манги,които няма от къде да дойдат ако има търговска война.Мислиш ли,че на Лондон не е наясно,че Евроколхоза ще клекне след 31.01.21.И повярвай,Северна Ирландия е само началото.Лондон иска само едно—твърда граница със С.И.
  • 13 Анализатор

    0 1 Отговор
    Как точно англичаните ще платят сметката? Спорът е точно за тези 80 млрд при разваляне на договора и излизане от съюза. Те директно казват че отказват да ги платят. през следващите години джендърите от ЕС ще загубят тези пари но ще ни набиват в главите, че Англия губи, което не е вярно.