Last news in Fakti

12 Септември, 2020 13:23 6 512 71

ТАСС: Отказва ли се Борисов от АЕЦ "Белене"?

  • аец белене

По изчисления на енергийното министерство, досега в проекта са вложени 3 млрд. лева, включително обезщетението от над 601 млн. евро, платени на "Росатом"

ТАСС: Отказва ли се Борисов от АЕЦ "Белене"? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една изненадваща новина за българската енергетика дойде снощи. Министър Теменужка Петкова изрази съмнение, че проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде изпълнен, предава агенция TACC, цитирана от "Фокус".

"Новата (енергийна) стратегия предвижда изграждането на нови ядрени реактори с мощност 2000 мегавата след 2030 г., но никъде не е писано, че това ще се случи в Белене. Както знаете, проектът привлече интереса на международни компании, но поради пандемията от коронавирусa изборът на стратегически инвеститор не само се забави, но на практика беше спрян", е казала министърката, цитирана от Българската национална телевизия, по време на представянето на програмата за енергийно развитие на страната на синдикален форум в четвъртък.

Според министъра е необходимо още веднъж да се изясни колко печеливш е проектът Белене. Ако не се вписва в предварително договорените параметри, АЕЦ няма да бъде изградена. Вместо това ще бъде поставен въпросът за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ "Козлодуй".

През юли министърът заяви, че няма проблеми с изпълнението на проекта за атомна електроцентрала Белене. Тя аргументира, че строителният проект на АЕЦ Белене продължава да се развива. Реакторите на атомната централа и площадката, където се планира изграждането на централата, принадлежат на България. Изпълнението на проекта и търсенето на инвеститор се извършват в съответствие с решението на парламента на страната.

През юни „Росатом“, Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", които включват обединяване на усилията за участие в избора на стратегически инвеститор за изграждането на централата.

Премиерът Борисов отчете това като външнополитически успех на кабинета.

"За един проект, за който България е дала 3 млрд. и се очакваше да отидат реакторите в музея, освен държавната китайска компания, освен държавната корейска компания, освен това четири от най-големите фирми в света, и вижте, от САЩ, Русия, Франция и Германия, се обединиха в консорциум за строежа на АЕЦ-"Белене", каза тогава Борисов, цитиран от БНТ.

От БСП съзряха проблем в липсата на държавни гаранции.

"Това, че трите консорциума се обединяват, не означава, че ние имаме 100% ядрена централа, защото първо не знаем тези консорциуми при какви условия искат да строят. И второ, аз съм убеден, че в рамките, в които сме определили в парламента, аз и тогава го казах, е трудно да се построи ядрена централа. Още повече, че светът не познава практика централа да се строи без участието на държавата като гаранции", заяви Таско Ерменков.

А от ДПС попитаха какво ще се случи с отработеното ядрено гориво, след като последните евродирективи забраняват на държавите от общността да транспортират извън границите си радиокативния отпадък.

"За нас възстановяването на АЕЦ "Белене" най-голяма грешка на енергетиката и на това управление. Французи, американци и руснаци да строят АЕЦ "Белене" и впоследствие да си оставят всички отпадъци в България, с това нещо ДПС не сме съгласни", обяви Рамадан Аталай, член на Парламентарната комисия по енергетика.

Управляващите обясниха, че няма проблем с отработеното ядрено гориво и предложиха решение - изграждането на хранилище, каквото се строи в момента в АЕЦ "Козлодуй".

Според процедурата, предстои кандидатите да се запознаят с техническата документация на проекта, която се съхранява в НЕК и да подадат обвързващи оферти.

Цената на проекта

По изчисления на енергийното министерство, досега в проекта са вложени 3 млрд. лева, включително обезщетението от над 601 млн. евро, платени на "Росатом". В замяна на това вече имаме два реактора, които стоят на съхранение на площадката на централата.

През юни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че стойността на проекта е приблизително 10 милиарда евро. Днес тази цена е поставена под съмнение.

За протокола ще припомним, че през март 2011 г. тогавашният генерален директор на "Росатом" Сергей Кириенко обяви, че окончателната цена за изграждането на двата енергоблока до 2017 г. е 6,3 млрд. евро.

ИСТОРИЯ НА ПРОЕКТА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

- През 1981 г. Министерският съвет утвърждава площадка за изграждане на втора атомна електроцентрала в България на р. Дунав, източно от гр. Белене. През същата година започва подготовка и инженерно усвояване на площадката за строителството на АЕЦ „Белене“.

- През 1990 г. Бюрото на Министерски съвет разпорежда ограничаване строителството на централата и през 1991 г. се спира изграждането на АЕЦ „Белене“. Следва да се отбележи, че оборудването за АЕЦ „Белене“ е било поръчано, платено, произведено и доставено в България от руската страна.

- През 2004 г. Министерският съвет взема принципно решение за изграждане на ядрена централа АЕЦ „Белене“, а през 2005 г. определя проекта за обект с национално значение и взема решение за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“ с максимална инсталирана електрическа мощност от 2000 МВт.

- На 29.11.2006 г. НЕК подписва споразумение с избрания в резултат на проведена обществена поръчка изпълнител "Атомстройекспорт" АД („АСЕ“) , с което страните се ангажират да сключат бъдещ договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене“. Срокът за сключване на договора многократно е удължаван, но договор не е подписан.

- На 5.11.2008 г., въпреки че между НЕК и АСЕ не е налице Договор за ИДС, се подписва Допълнение 5 към Споразумението от 29.11.2006 г. за поръчка и производство на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) за блокове 1 и 2. В това допълнение е включено основното оборудване за централата (реакторна инсталация, парогенератори, системи за пасивна защита, презареждаща машина, полярен кран, портален кран, турбинна инсталация и др.).

- На 29.03.2012 г. Министерският съвет приема решение № 250/29.03.2012 г., с което:

(i) Отменя решение №259 на МС от 2005 г. за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение;

(ii) Отменя решение №260 на МС за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“;

(iii) Отменя точка 2 от решението по т.57 от протокол №17 от заседанието на Министерския съвет от 2004 г.

(iv) С решението се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да организира провеждането на преговори за уреждане на отношенията между НЕК и АСЕ във връзка с предходните решения и да внесе в Министерски съвет предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Решението е взето поради невъзможността да се намери стратегически инвеститор и да се структурира проектът по начин, който да защити националните интереси в условията на световната финансова и икономическа криза.

Със свое решение от 29.03.2012 г. Народното събрание на Република България:

(i) подкрепя действията на Министерски съвет за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

(ii) за рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка АЕЦ „Белене“ препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ „Белене“, която да функционира на пазарен принцип.

(iii) възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като се използва платеното от Република България оборудване.

(iv) Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по т. 2 и 3, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

- На 27.02.2013 г. Народното събрание взема решение във връзка с проведения на 27.01.2013 г. референдум, с което:

(i) подкрепя решението на правителството за спиране на проекта за строителство на нова ядрена електроцентрала на площадка „Белене“ и настоява за окончателното му прекратяване.

(ii) настоява за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

(iii) препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка „Козлодуй“.

- В периода юли 2011 г. – юни 2016 г. пред Международният арбитражен съд („МАС“) при Международната търговска камара в Париж (“MTK”) се води арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM между АСЕ и НЕК във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене“ („Арбитражното дело“). Арбитражното дело се гледа от Арбитражен трибунал в състав от трима арбитри, с мястото на арбитража в Женева (Швейцария) по Арбитражните правила на МТК от 1998 г.

- На 14.06.2016 г. МАС при МТК постанови решение по Арбитражното дело („Арбитражното решение“), с което задължи НЕК да заплати на АСЕ цената на произведеното оборудване съгласно Допълнение 5 от 05.11.2008 г., срещу което НЕК ще придобие собствеността върху произведеното оборудване.

- На 28.09.2016 г. Българският парламент прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК съгласно решението по горепосоченото арбитражно дело.

- На 26.10.2016 г. между НЕК и АСЕ е подписано споразумение за окончателно уреждане на отношенията по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM в изпълнение на изискванията на чл.2 от Закона за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД.

В резултат на проведените преговори, НЕК и АСЕ постигнаха съгласие, че ако НЕК извърши пълно плащане на сумата от 601,617,133 евро с левова равностойност 1 176 660 837 лв. към АСЕ на или преди 15.12.2016 г., АСЕ ще се откаже от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви (общо в размер на 90 млн. лв.). При пълно плащане НЕК придобива собствеността върху произведеното оборудване с дълъг цикъл на производство.

С Постановление № 328 от 30 ноември 2016 г. Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерство на енергетиката в размер на 1 176 660 837 лв., представляващи левовата равностойност на 601 617 133 евро за предоставяне на възмездна финансова помощ на НЕК за изплащане на присъдените суми по арбитражното дело.

Условията за предоставяне и възстановяване на помощта са определени с Решение № 1024 от 30 ноември 2016 г. на Министерски съвет. Същите предвиждат НЕК да възстанови получената възмездна финансова помощ в срок от 7 години, като в случай че преди изтичане на този срок, НЕК реализира приходи от продажба или друг вид сделка с оборудването с дълъг цикъл на производство, следва да преведе по бюджета на Министерство на енергетиката получените суми за възстановяване на възмездната финансова помощ, до размера на непогасената част.

- На 06.12.2016 г. Министерството на енергетиката извърши валутен превод по сметка на НЕК в размер на 601 617 133 евро.

С два превода от 26.10.2016 г. и от 08.12.2016 г. НЕК преведе по сметка на АСЕ дължимата сума в размер на 601 617 133 евро, съгласно Арбитражното решение и Споразумението за окончателно уреждане на отношенията по арбитражно дело ICC Case 18086/GZ/MHM, като по този начин бяха уредени отношенията между НЕК и АСЕ по арбитражното дело, в резултат на което НЕК придоби собствеността върху произведеното оборудване с дълъг цикъл на производство.

– На 16.01.2017 г. НЕК и АСЕ подписаха Споразумение за доставка на завършеното оборудване с дълъг цикъл на изпълнение, а от месец март 2017 г. започна поетапната доставката на това оборудване. Към настоящият момент оборудването е в България и се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“.

- На 16.05.2018 г. - Министерски съвет предлага на Народното събрание рестарт на проекта, но задължително на пазарен принцип. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице”.

- На 20.08.2019 г. - Общо 13 компании са заявиха желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на централата. Заявления за стратегически инвеститор са подали руската държавна корпорация "Росатом", корейската хидро и ядрена корпорация Korea Hydro & Nuclear Power Co, Китайската национална ядрена корпорация, "Бектрон риас техническо инженерство", "Електроцентрала Белене 2019" и "АЕЦ Белене", „ИПК и УП ЕООД". За доставка на оборудване кандидатстваха „Фраматом“, „Дженерал Електрик“, За миноритарен дял и изкупуване на ток кандидати бяха "Юропиан трейд оф енерджи", "Гранд Енерджи Дистрибюшън","Атоменергоремонт" и Република Северна Македония.

- 18.06.2020 - „Росатом“, Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ Белене, които включват обединяване на усилията за участие в избора на стратегически инвеститор за изграждането на централата

(Хронологията е на изданието 3e-news.net)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еминчо

    8 53 Отговор
    Моя лидер Борисов не сее отказал!Само той може да построи Аец Белене!

    Коментиран от #23, #24

  • 2 Герб

    9 64 Отговор
    Партия Герб построи толкова много неща че останалите дори немоде да сънувът това!
  • 3 Бачо Киро

    68 3 Отговор
    Зависи кое време на деня е. Сутрин е с едно мнение, по обед с друго, следобед с трето, а вечер с четвърто. Нощем не се знае....
  • 4 габровец от варна

    52 6 Отговор
    Бе то добре дотук. Вложили незнам ди колко. Поне нищо да не го правят на старо желязо да отиде всичко пак нещо ще вземат. Ми за тия самолети на хартия дето докато ги докарат(ако изобщо стане) как се хвърлиха една камара пари?
  • 5 КОТарАК

    50 6 Отговор
    явно са ги скастрили от козяк нещо..Путин като им се скара пак ще заговорят за строителство , няма проблем. до 10 млрд с неустойките като нищо ще стигнем

    Коментиран от #12

  • 6 Путин

    34 3 Отговор
    Някой ще яде Нович.к

    Коментиран от #58

  • 7 Истина

    14 36 Отговор
    За почти без пари с не скъпо оборудване може да се ползват приливите и отливите от Черно Море за генериране на колосални количества енергия без използване на каквито и да е горива , а защо всичко живо на планетата се прави че не знае и не приложи тази елементарна технология е истинската загадка

    Коментиран от #25, #29, #35

  • 8 ТаУмВзе

    28 3 Отговор
    Мутропитек! Загащи си ръкавите и в Белене! 78 стотинки ХРАНОДЕН.
  • 9 Човек

    26 4 Отговор
    Като върнем милиярдите които се заГробиха ли? Каква Аец ги гони нашите крадци? Всяка година едно и също. Започвали да строят, фирми и само глупости. Стига вече.
  • 10 Мутри ни управляват

    33 4 Отговор
    Тиквопитека мутра той ли е главния строител и енергетик.??? Решенията требе да се вземат от знаещи,вещи и можещи а не от тъпи тиквопитеци! Оставиха ни без ток,следва гората и водата. Тикви от гроб.
  • 11 Бою

    30 4 Отговор
    Отказвам се, парите са у шкафчето и вече тоя проект мене ми не требе!
  • 12 Нали

    37 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ние плащаме всичко. С нашите данъци и от залъка ни. Та няма да е само Новичок. Съд и веднага в затвора до живот. И да работят всеки ден, не да ги хранят и да лежат по килиите!
  • 13 „вложени”?

    22 1 Отговор
    Окраденииии,окрадениии!
  • 14 Ю Кортес

    10 23 Отговор
    Белене е финансово гробище за 20 милиарда евро и ядрена бомба
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БРПР

    36 7 Отговор
    Този министър председател ще остави една отново разорена България, ще ни върне във времената на железният светилник и газената лампа. Икономика без евтина атомна енергетика и евтино синьо гориво нема никъде по света. Ние никъде не се вписваме, освен първи по корупция, последни по стандарт но живота в ЕС. Оставка.
  • 17 Уди Кълвача

    36 3 Отговор
    Отказал е да развива енергетиката на Република България в полза на развитието на турската енергетика. В момента в Турция се строят 6 реактора и в близко бъдеще турците ще продават ток на РБ и ще поставят България в зависимост!

    Коментиран от #27

  • 18 Raider

    28 2 Отговор
    Борисов и шайката нанесоха вреди на Република България за десетки милиарди Евро изкараха България от енергийната карта на Европа! ПРОДАЖЕН бок***к!
  • 19 заеничарите

    20 2 Отговор
    Краварите искат от Боко той да обяви кръстта на газопровода и АЕЦ!Той за сега държи само защо не попита Корнела асоциалпредателите що не защитават пред народа проектите а лижат дирниканамустафата!
  • 20 МОЧА трябва да се разруши !

    12 19 Отговор
    БеляНе никога няма да се построи. БеляНе е проект за плащане на "данък Русия " , не за централа .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 АНОНИМЕН

    23 4 Отговор
    АЕЦ-Белене беше проект по линия на СИВ! Оборудването му включително реактори, парогенератори, турбини, ел.генератори, трансформатори беше изцяло чешко! Доставка от "ШКОДА ЕКСПОРТ"! Имах през 2001-4 контакти в Чехия! Там всички производители на оборудването за АЕЦ-Белене се бяха събрали и договорили да действат заедно по проекта! Чешкото оборудване ОБАЧЕ бе продадено за жълти стотинки на руснаците! Сега е в АЕЦ-Калининград/Кьонигсберг/ и работи! Защо нашите управници продадоха чешкото оборудване и ни навъртолиха повторно през 2006 с руско оборудване е въпрос за 10 000 000 евро!

    Коментиран от #26

  • 23 Твоя лидер

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еминчо":

    Не питал началниците си. А сега с тия протести едва ли ще си помисли да го прави, че червеният картон му е вдигнат. После ще мисли/ако може/как да лъже руснаците за да спаси кожата.
  • 24 макдоналдс тръмп

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еминчо":

    С ГЪ.ЗЪ СИ
  • 25 Антигерб

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    На всички герберски тролове ли ви е толкова акъла. Какви приливи и отливи те гонят в Черно море - от къде ще дойде водата за да има прилив морето и къде ще отиде при отлив - ама какъвто тиквата такива и троловете му.

    Коментиран от #32, #44

  • 26 АЕЦ

    24 2 Отговор

    До коментар #22 от "АНОНИМЕН":

    По препоръка на едни американски "другари" беше продадено чешкото оборудване. Единия беше с превръзка на едното око.

    Коментиран от #28

  • 27 АНОНИМЕН

    18 5 Отговор

    До коментар #17 от "Уди Кълвача":

    И за Белене, и за Южен поток не гледай към Бойко! За Южен поток дойдоха трима американци, напляскаха Орешарски и Южен поток потъна в небитието! За първото спиране на Белене през 1990г. бяхме във фалит като държава! За второто започване на Белене търси управниците от 2005-6г. За второто спиране не идваха ли пак американски "бизнесмени" и в Народното събрание - идваха!
    Безспорно е, че сега и за двете Бойко ще духа тиквите на плета!
  • 28 АНОНИМЕН

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "АЕЦ":

    Значи и тогава е имало американски съветници! Не знаех! Би ли написал и името на пирата! Просто така, да начеша стар сърбеж!
  • 29 АНОНИМЕН

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Ти се шегуваш, колега! Или си на плажа и те е напекло слънцето! Ти така както си на плажа, би ли измерил прилива и отлива! За един приятел, който може да сметне мегаватите по сантиметрите прилив питам!

    Коментиран от #34

  • 30 ппойчо

    13 1 Отговор
    ""... В замяна на това вече имаме два реактора, които стоят на съхранение на площадката на централата....""******Съхраняват се ,както ПКП и Теменуга си съхраняват туршите с бамя за зимъс .!
  • 31 Руски Чайници от миналия век

    7 9 Отговор
    Другаря Овчаров да връща парите и да влиза в затвора
  • 32 Чекай бе

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антигерб":

    първо не съм ничий трол, мразя политика и политици, имаш доста боб да кусаш още да ме стигнеш, та да започнеш да не си продаваш личното мнение. второ, казвам нещо, коео е елементарно и добре известно на запознатите, а ако не си запознат си е твой проблем, аз да не съм ти учителка. ае бегай....
  • 33 плевен

    10 1 Отговор
    Икономика №1 в света/китайската/, има инсталирани мощности в енергетиката 12 ПЪТИ повече отколкото в Русия. Затова ако трябва да се учим от чужди грешки, то това трябва да са техните.
    Грешка № 1: Заложиха на зелената енергия. Построиха невъобразимите 20% от световните мощности на планетата. Какви са им анализите не знам, но от миналата година забраниха на всички регионални правителства да се занимават с това.
    №2: Предшественикът на Росатом отказа да им предаде своето ноухао. Тогава те заложиха на френски и американски производители. В резултат - 5 години закъснение и съответно 2 пъти и 1.8 пъти превишение на цената. Какво са смятали не знам, но върху две, от четирите площадки на "Уестингхаус" ще се строят руски реактори. Ако махнем емоциите настрана, частните компании са останали някъде далеч във времето. Това сега. А преди десетилетие китайците трябваше да спрат строежа на 16 френски/американски реактора, заради безвъзвратно остарели проекти.
  • 34 Чекай бе

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "АНОНИМЕН":

    не се шегувам, нито ще меря, нито ще смятам, ако ти е необходима информация, бегай сам да си взимаш мерки, а допълнителни научни обяснения безплатно не давам, иначе си приказвай колкото си искаш, това е неотменно право на всички свободни граждани

    Коментиран от #43

  • 35 село

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Приливите в Черно море са 15 сантиметра.

    Коментиран от #38

  • 36 Чекай бе

    5 5 Отговор
    да си знаете, движението на водата в моретата генерира невъобразими количества енергия, която човешките технологии могат да уловят, това е факт, а ако на някой не му е известно как, да отива да учи
  • 37 Наблюдателен

    8 1 Отговор
    Лобизма убива българия, всичко в полза на няколкото олигарха инвестирали във вецове, солари, ветро и пр. перални , които ни рекетират с най скъпия ток .....!!!!!
  • 38 Чекай бе

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "село":

    Е, и ?
  • 39 Бългaрин

    20 6 Отговор
    #1 Аец Белене е Необходима - транспорта в света става електрически. #2 АЕЦ Белене трябва да си остане Държавна - не може българите да треперят, а чужденци или няколко частника да печелят #АЕЦ трябва да си остане българо - руски!

    Коментиран от #45

  • 40 Жител на турския вилает "Булгаристан"

    11 3 Отговор
    Ако слушате и сините, и червените щатско-турски слуги България трябва да остане под отровата на краварските и английски тецове, да им плаща глобите за милиарди и прескъпия ток ! 😗
  • 41 Сух

    8 2 Отговор
    Някакви ку.ви в България пръснаха народа за няма и 30години. Тези ку.ви трябва да бъдат намерени хванати и разчленени..
  • 42 Мим33

    8 2 Отговор
    Ама ние сме едни маймуни,че само си въртим дупетата,вече отдавна трябваше да е построена и да сме забравили,ама нали имаме управници послушковци,които не мислят за интереса на държавата,а и на хората си ,а изпълняват чужди интереси.Ей затова протестират хората.

    Коментиран от #67

  • 43 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чекай бе":

    Е щом не си на морския плаж, значи си на полето с овцете и постваш от айфона под орехова дебела сянка!
  • 44 Моля

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антигерб":

    приливите и отливите, не се дължат на допълнителни количества вода, вие това знаете ли го ?

    Коментиран от #49

  • 45 Санчо

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бългaрин":

    Докато има такива като тебе, ще хвърляме доста пари на всички вятъра!
  • 46 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    Истина и Чекай бе! Вие там под ореха колко сте?

    Коментиран от #50

  • 47 сащисан

    19 3 Отговор
    Още пет години на власт и бай Тошо щеше да го завърши, жалко. Сега говедарите и турците с дпс няма да го позволят. Ще купуваме руска газ от турците, и турски ток от руска АЕЦ пак от турците. Работата отива на зле, ама много.
  • 48 Чекай бе

    0 0 Отговор
    аз съм и двамата, очевидно е и не е умишлено, и не съм трол

    Коментиран от #51

  • 49 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Моля":

    Още един пост изпод ореха!
    Колега опитват се да ти обяснят културно и възпитано следния факт! Черно море е малко за да има приливи и отливи с икономическо значение за добив на ел.енергия! Също както и вятърните ВЕИ - в България са малко местата с достатъчно силен и постоянян вятър за целта!

    Коментиран от #52, #53

  • 50 Чекай бе

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "АНОНИМЕН":

    и какво лошо има в това да съм с овцете, не казвай че не ядеш агнешко, овчото сирене е сред най-вкусните, говориш така сякаш съм на паша с хлебарките

    Коментиран от #55

  • 51 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Чекай бе":

    Ако си и "Моля" - това е разтрояване на личността!
  • 52 Чекай бе

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "АНОНИМЕН":

    добре, да речем, че имам грешка, имам предвид самото движение на водата, това вписва ли като достатъчно производително ?
  • 53 Чекай бе

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "АНОНИМЕН":

    чака да се разберем по-ясно, никъде не съм споменавал за необходимостта от вятър, допуснал си грешка
  • 54 Чекай бе

    1 0 Отговор
    доуточнявам се, вятър въобще не е нужен, принципа няма общо с технологията при ВЕИ например
  • 55 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чекай бе":

    Майтап, бе колега! Няма лошо, но по това време на годината, в горещините овцете се изкарват на паша привечер и пасат нощем! А ти не разбираш от производство на ел. енергия, и от овце толкова разбираш! Да се еруптираш по теми, които не разбираш си е вид мазохизъм!

    Коментиран от #56

  • 56 Чекай бе

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "АНОНИМЕН":

    придържаш се към досегашните способи за производство на ел.енергия и всички до един свързани с печалбарство , и да не съм разбирач, не разбирам и от паша, но е очевидно, че и на тебе ти липсва научна информация, щом използваш израз като ,,икономическо значение,, ми е достатъчно да знам, че се придържаш към политика от сорта на ,,народа трябва да плаща,, а това за което говоря ще генерира почти безплатна за консуматорите електроенергия. не съм достатъчно умен и търпелив за продължителни спорове, благодаря за разговора, желая ти успех

    Коментиран от #57

  • 57 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Чекай бе":

    Твоето упорство е за книгата на рекордите Гинес! Призна си, че грешиш и пак!
  • 58 Дълбоко Виждащ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Путин":

    Новичок може да се пие и яде без проблем!Опасен е при допир на кожата това е смъртоносна кожна отрова!
  • 59 Каракачанов

    2 0 Отговор
    Ту язък, а бехме планирале да гепиме поне 1 млрд. евро комисионни и "поощрения"! Даже и многомилионен референдум правихме за бюджетна сметка с БСП-ето!
  • 60 Мутра и Енергетика

    2 1 Отговор
    Затова ББ беше поставен на този пост и финансиран от Зайдел - нацистка фондация.
    Говори се, че Германия има силен интерес за енергийни проекти в БГ.

    БГ не трябва да е енргийно независима, Германия може да купува от Русия газ Северен Поток и СП2, БГ ще купува същият, минал през Германия-хипотетично, защото така е по-демократично.
  • 61 Наблюдател

    2 1 Отговор
    "Новата (енергийна) стратегия...." такова нещо в България няма! Изобщо за каквото и да било! Краденето "не го броим"... то е само за управляващи!
  • 62 Матей

    2 1 Отговор
    Той отдавна се е отказал от тоя проект,но дава вид ,че го продължава,така се създават възможности за тлъста корупция,падат милиони,със стотици,как да се откаже от тая хранилка.Пък и на американците трябва да угажда,както са си наумили да играят сечено на всяка руска инициатива.
  • 63 гост

    2 2 Отговор
    Тоя краде и с руснаците и с американците. Къде има за крадене, краде. После, не били с Русия Герберите. Кой зане, каква далавера са врътнали с тия милиони и милиарди. Герб и БСП, крадците на България. Време е за Слави и Да България.
  • 64 ИСТОРИЯТА

    2 1 Отговор
    Проектирането на АЕЦ „Белене” стартира преди „Вранчанското” земетресение през 1977 г.

    При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина, се достига до базалтова скала, която се приема за скалната обвивка на земята.

    Това е идеална земна основа в сеизмично отношение.

    При следващите фази на проектиране, се правят допълнителни сондажи и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период.

    Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея.

    Всичко останало са льосови наслаги и наноси.


    Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, едва ли не, партийно поръчение,- да се намери решение на проблема.

    Предлага се направа на баластрена възглавница деб. 4-5 м, която да замени част от слабите почвени слоеве.

    Започва изграждането на възглавницата.

    Учените от БАН, прилагайки "Спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресение, установяват, че влияние върху сеизмиката, оказват земните пластове на дълбочина до около 100 м.

    Такава баластрена възглавница е немислима.

    Започват препирни между ядреното лоби и гео-физиците.

    До този момент изразходваната сума е около 3 млн. лв.

    Не може да се установи, кой е виновен за хвърлените на вятъра милиони.

    Строителството продължава.

    Най- накрая надделява разумът и обектът е спрян.

    След фиаското на комунистическата идео

    Коментиран от #65

  • 65 ИСТОРИЯТА

    4 1 Отговор

    До коментар #64 от "ИСТОРИЯТА":

    След фиаското на комунистическата идеология, с решение на Народното събрание, строителството е преустановено.
    Избора с площадката Белене е грешка, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, някои трябва да си платят С РЕПУТАЦИЯТА. А познайте кои са те. За това са и всички маймунджулъци с АЕЦ „Белене” вече 30 г. Лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, са налапали близо 500 млн. за „консултации”, а на лице има една покрита със строителни отпадъци площадка.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Аз.....

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Мим33":

    Като искаш отиди и я ДОСТРОИ. Пукнатини в стоманобетонния кужух. А на места е само бетон без армировка???? Сложи и Вранча???Сега и милярдите платени до сега и ,къкво се получава??? Отделен е въпроса от стратегическа /военна гледна точка/той не те засяга... Между другото като имахме Козлодуй защо пак бяхме на режим 2часа има , 2 мяма или си го забравил?

    А сега е моето мнение : не ми пука дали ще има Беляне и Козлодуй. За външният пазар произведения ток от Козлодуй е само 1/4 от цената за нашия пазар.
  • 68 МЪРША

    4 2 Отговор
    БОРИСОВ Е КРАДЕЦ И ПРЕДАТЕЛ №1 НА БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ ТРЯБВА ДА ГО ЕЛИМИНИРА ОТ ВСЯКЪДЕ !
  • 69 Незнайко

    4 1 Отговор
    Мерака за АЕЦ в Белене и апашлъка около него изяде главата на простака на републиката, миризливата теменужка ще го довърши, червени, продажни боклуци!
  • 70 Хари Мустафа

    3 2 Отговор
    КАКЪВ АЕЦ БЕЛЕНЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛЕ,ЧЕ УРАНЪТ И ЗЛАТОТО СА ЗА НАС ДО ПОСЛЕДНИЯТ ГРАМ АНАДЪН МУ
  • 71 Дядо Йоцо

    1 1 Отговор
    като гледам, докато другите правят консорциуми са акумулатори и електромобили, ние като нация и народ толкова сме слепи и не виждаме, че съвсем скоро няма да можем да караме електромобилите, защото тока ще бъде вносен, скъп и няма да стига... прост народ .. слаба държава