Last news in Fakti

12 Септември, 2020 16:01 6 837 69

Повече от два месеца протести. Е, и?

  • владимир костов-
  • протест-
  • протести-
  • борисов 3

Важността на всеки обществен протест не произтича от факта, че се е състоял. Предлага ли път и средства за някаква, отговаряща на нуждите и търсенията на обществото, промяна

Повече от два месеца протести. Е, и? - 1
Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Белег на времето. Протестите се банализираха.

Благодарение на мрежата и при влагане на известна сума пари, не е проблем провеждането на протести във всяка, имаща се за демократична, страна.

В някои от по-отдавна демократични, като Великобритания например, в столицата има парк, където всеки, сам или с компания, може да се изправи и да държи речи против правителството.

В София е различно.

Организаторите на протести си избират централни места, които блокират за същото, а властите, вижда се, зачитат избора им. Подробност. Както е и за чистотата. В лондонския парк не се разрешава на произнасящите опозиционни речи да замърсяват алеите.

В София общината поема разходите за почистването след протестите. Навярно е въпрос на различно разбиране на демокрацията в София и в Лондон. Но поне от грижа за бюджета на столичната и други общини в нейното положение си струва да не се подминава въпроса.

Очевидната баналност на явлението не означава, че протестите са загубили значението си.

Но важността на всеки обществен протест не произтича от факта, че се е състоял. Или се е повтарял седмици, че и месеци. А от идейното и политическото съдържание на протеста. Казва ли нещо ново за социалната действителност в страната, в която се проявява. И най-вече. Предлага ли път и средства за някаква, отговаряща на нуждите и търсенията на обществото, промяна.

Така погледнато, каква е равносметката на продължилите повече от два месеца протести у нас?

Тя е очевадна. И за участвал в протестите, и за следил ги по медиите.

На тези протести не се изнесе нищо, което да не е известно, за социалната и политическата действителност в страната. Оповестените по време на протестите „записи и снимки“, с идеята да бъдат компрометирани едни или други лица, се оказаха без каквато и да било реална тежест.

Няколкото лозунга-призиви, издигнати в един или друг момент от „развитието“ на протестите, не можеха нито да прикрият, нито да заменят някак липсата на каквато и да била политическа идея и програма за някакви реални промени в близкото или по-далечно бъдеще. Това е и причината, въпреки не краткия период от повече от два месеца, протестите да не доведат и до най-скромно начало на някаква политическа платформа и лидерство. Ако не се брои сбирката в столичен хотел на две дузини, самоизмъкнали се от нафталина, „бивши“ от различни области на обществения живот.

Това, което протестът реално демонстрира досега, е фактът, че има у част от обществото недоволни от управлението. Какво по-нормално и естествено? За късмет на обществото и страната – след броени месеци предстоят избори. Следователно, най-редното би било недоволните да запретнат ръкави и да се подготвят за срещата с избирателите. Като представят тези анализи за настоящето и идеи и предложения за бъдещето, които – защо ли? – не изложиха досега пред аудиторията на протестиращите.

Ето на този терен е, според мен, главната полза за обществото от повече от двата месеца протести. Демонстрира се – по най-убедителен начин – фактът, че у политическия елит – опозиция, но и управляващи – има сериозен недостиг на идеи и на равнище на размисъл по състоянието на българската нация и общество. И оттук – и по необходимите задълбочени търсения по проблемите, пред които сме изправени в съвременния свят.

Всяко усилие за преодоляване на това положение, което бъде направено в месеците до изборите, ще заслужава да бъде подкрепено.

И то сигурно ще бъде забелязано и уважено и от избирателите, ако е израз на действителна загриженост и воля за укрепване на българската нация и държавност.

Автор: Владимир Костов

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    142 46 Отговор
    Олигархията направи огромна грешка.Ако Бойко беше подал веднага оставка щеше всичко да свърши и да си продължат да грабят.А сега за два месеца гражданското общество се организирахме и изградихме структури по цяла България.Сега няма да минат с една Оставка.Ще ги гоним до дупка.И новите управници ако са като старите също.

    Коментиран от #5, #32

  • 2 КОТарАК

    120 40 Отговор
    ползата от тоя протест е , че ако президента или протестиращите съумеят да оформят някакъв проект , ще спечелят над 50% от гласовете на изборите и после някои ще влязат в затвора

    Коментиран от #4

  • 3 ПиПи

    85 26 Отговор
    Два три смислени реда и само дрън та пляс. Всички го знаем и по добре от теб. Другия месец като тръгнат и честитките от Нап и Местни данъци и такси към всички и тогава ще бъде интересно. И директно към ЧСИ.
  • 4 Браво

    50 20 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Много си прав И това ще се случи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ххх

    96 35 Отговор
    Четох скоро коментар на Божидар Чеков относно Райна Кабаиванска. И заключението му беше, че хората са като виното и с годините или стават по - хубави, или изветряват. И за Кабаиванска се подразбираше втората вероятност. Та сега и за Владимир Костов се чудя, защо пише по такъв начин, и към коя категория да го причисля ? Към хрантутниците на властта, облагодетелствани с постове и пачки, или към изветрелите, като Кабаиванска ?

    Коментиран от #59, #60, #68

  • 7 бръснат ЧЛЕН

    18 66 Отговор
    Интелектуалното трио на метежа е Владко Живков, Тодар Славков, Йоло Денев
  • 8 Последния Софиянец

    79 19 Отговор

    До коментар #5 от "хапчетата":

    Зарежи партиите.Ние не искаме да се занимаваме с политика ,а да я контролираме.Ние данъкоплатците плащаме заплатите на политиците и чиновниците.Затова ще ги мачкаме докато спрат да крадат и почнат да си вършат работата.

    Коментиран от #34

  • 9 Филипов

    65 15 Отговор
    Борисов служеше(и продължава да служи) на други, чуждестранни господари. И на тях се отчиташе(и още се отчита). Та нали наскоро той сам си призна, че партията му ГЕРБ е замислена, създадена и финансирана от Баварската фондация „Ханс Зайдел“(Ханс Зайдел е нацист ,който след 1944 год като вижда дебелия става американски шпионин и така оттървава дръвника ,фондацията всъщност е изкуствено създадено НПО от ЦРУ за контрол и финансиране на политически инженеринг в Европа, Борисов е техен кандидат и сътрудник от август 2005 год., а Цветанов е закачен паралелно с него…
    Фондация Ханс Зайдел е на ХСС, който пък е основан след Втората световна от бивши офицери от хитлеровия вермахт. Дълги години почетен председател на ХСС бе Франц Йозеф Щраус, личен приятел на Тодор Живков. Всяко ходене в Германия на Цецо е свързано с гостуване на „Ханс Зайдел“. Изглежда от там са и хонорарите, чийто източник той не пожела да разкрие. Направете връзката сами, дори по линията на Сакс Кобург Гота. А в България е пълно с калинки, запленени от спортните умения на Боко и Цецо. Покрай връзките с американците, предполагам ЦРУ стои зад фондация „Ханс Зайдел”)
    - действие, по същество криминално, защото е в разрез с конституцията на България, в която ясно се казва, че българските политически партии нямат право на финансиране от чужбина. ГЕРБ ще си останат орда с главатар, който обича себе си, но не и държавата си. Главатар, който не може да довърши нито един даден му от избирателя мандат. Гла

    Коментиран от #35

  • 10 Ххх

    62 20 Отговор
    Повече от два месеца протести, и според Костов - нищо ? А това, че някои заблудени и политически неориентирани може би малко повече са прогледнали ? А това, че Борисов смени може би половината си министри за да хвърли прах в очите на протестиращите ? Това, че се дадоха по 50 лв. на пенсионерите допълнително за три месеца ? Това, че увеличиха помощта за безработни като размер и срок на ползване ? Всичко това не е постижение на протеста, или може би такива като Костов съвсем съзнателно си затварят очите за него ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пройчо

    47 10 Отговор
    Дурак !....Начеса си езика,плямпало...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дърт пръч

    57 17 Отговор
    Обади се нта ,,СВОБОДНА ЕВОПА "която те хрантутеше !!!!!!И сега лаеш пак да опорочиш протеста,, Благодарение на мрежата и при влагане на известна сума пари, не е проблем провеждането на протести във всяка, имаща се за демократична, страна".От думите ти се разбира ,че ние не сме Демократична страна плямпало на ,,Свободна Европа ..!!!!
  • 16 Помним

    58 11 Отговор
    Нищо ново- ченгетата са се вкоренили яко в държавните структури. "Журналистът" , майор Костов, когато му изтече мандата отказа да се прибере у нас, а остана във Франция, където беше на българска работа и заплата. Естествено заради гювеча на Запад! Сега се пише дисидент и дава акъл - благодарим, няма нужда!

    Коментиран от #65

  • 17 милиционер

    54 14 Отговор
    ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ със смъртна присъда или по-точно - изкукуригал комунистически дядка !
  • 18 4287

    46 10 Отговор
    Липсата на управленски потенциал у управляващите си пропуснал. И някак странно, корупцията в големи мащаби не присъства в герберския ти трактат.
  • 19 Doni Brasko

    46 12 Отговор

    До коментар #5 от "хапчетата":

    Знам, че не харесваш Софиянеца, защото е безкомпромисен. Дори не допуска възможността да не влезете в затвора. Затова и не подавате оставка. Унищожавате документи, прикривате перални за пари... Този път е малко по-различно, защото протестиращите не искаме безнаказано като Костов, Станишев, Велчев, Цонев и хиляди други да се изнижете. Борбата ще е дълга и трудна, но така победата ще е по-сладка.

    Коментиран от #26

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 14 Отговор
    герб оставка
  • 21 дашкойн

    19 28 Отговор
    Протеста с 2 думи - кучето си лае (народа), кервана си върви (властта).
  • 22 българка

    31 12 Отговор
    Има идеи и не само идеи, но и стратегия. Само че защо протестиращите да ги дават на безидейното правителство, след като вече то се възползва от някои от тях - обаче както се казва "КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО". А авторът на това съчинение просто си дрънка, т.е. "и аз да кажа".

    Коментиран от #28

  • 23 Чонкин

    6 10 Отговор
    Направете там няква партия да я купим...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ал бънди

    42 9 Отговор
    Преди около 40 години:"-Тук е радио Свободна Европа.А сега ще чуете нашият политически анализатор Владимир Костов""
    На един стар ВЕФ години наред съм го слушал как плюеше Бай Тошо по една черна станция от чужбина(май от Мюнхен) навремето.Освен срещу правешкия диктатор обаче, Костов яко храчеше и по Родината ни.А сега тръгнал да защитава нескопосаното Тошово копие, а именно Бойо Простия.Костов, Костов, слуга беше на комунистите, слуга стана на германци и американци, като слуга ще си и отидеш от тоя свят.

    Коментиран от #29

  • 26 хапчетата

    14 19 Отговор

    До коментар #19 от "Doni Brasko":

    и защо реши че ще влизам където и да е? просто ми е интересно какво предлагате? освен заплахи и безполезни закани. или червените толкова си можете папагалствате денонощно....
  • 27 Перо

    31 9 Отговор
    Изказ на човек,който не живее в БГ и през ум не може да му мине,че от много време в БГ изборите се печелят от химикалката,а не от населението и гласуването е проформа,после вече е лесно.Едно време за БКП гласуваха 99%,сега от кумова срама намалиха процента.Разликата сега е,че няма Политбюро на БКП,а има ОПГ на ГЕРБ.
  • 28 а стига бе

    19 9 Отговор

    До коментар #22 от "българка":

    Да бе - има идеи - Оставка и каквото ще да става! Това са ви идеите!
  • 29 Помним

    21 6 Отговор

    До коментар #25 от "ал бънди":

    Преди Свободна Европа плюеше Запада и клеймеше прогнилия капитализъм от Париж, години наред. После остана там. Тук се завърна след "промените" като DC-дент! Хвала на такъви!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така де

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "Presian":

    Съвсем правилно се изразихте - компромати и фалшиви новини! А народа не ви е назначил за говорител!
  • 32 смешника

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ти къде се слагаш бе , по цял ден висиш в този сайт и пишеш едни и същи простотии, клишета .....
  • 33 Активист на БКП

    7 3 Отговор
    Лондон!!!????Че там е Хайд парк ,бе Владее...
  • 34 смешник

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    ти пък каъв данъкоплтец си бе, за драскане на простотии плащат ли ?? и колко данък си платил за това ???
  • 35 Хунтата ГЕРБ

    8 13 Отговор

    До коментар #9 от "Филипов":

    Чест и почитания г-н Филипов, потвърждавате хипотезата ми за "Възходът на 4-тия Райх" - черните ризи и шпиц командите на Пиночет Борисов са изградени по техен образец, както и символите "черепите" и др. на Делта и Ипон.
    Нацистите в Германия останах в управлението й, много българи в Германия говорят, че БГ трябва категорично да скъса отношенията най-вече със "Зайдел"- подозирам, че са финансирани от част от ЦРУ.
    В момента тази е борбата в САЩ - разбира се, хипотези.
    Няма ли един читав разследващ журналист, който да разкрие връзките и корените между ГЕРБ и Зайдел.

    Буди интерес написаното от Вас, имате ли още материали по темата и къде могат да бъдат прочетени. Случайност, или не на много обществени места се сблъсквам със символиката на Хитлер, дори в БГ.
    Не говоря за старите символи, а за променените от Хитлер такива.
  • 36 Мария

    20 11 Отговор
    Не зная кой е този дядо, но говори пълни глупости! За какви социални протести говори, за какви програми?! Ние да не водим предизборна борба?! Сигурно за него е нормално да те управлява един крадец, който не зачита законите и злоупотребява ежедневно с власт, който взима управленски решения в зависимост от това кой колко ще му даде?! Този дядо да прочете някой учебник по философия и да се научи що е това МОРАЛ и тогава да каже може ли да се протестира срещу онези, които използват властта за личното си облагодетелстване
  • 37 жжжж

    10 12 Отговор
    Дядка, отивай във Вечните ловни полета и взимай Барба Винету със себе си...
  • 38 Нахален папагал

    13 11 Отговор
    Е този дъртофел, герберски козел!
    Един по един се показват и затова
    ще се наказват! Няма да им се размине!

    Коментиран от #50

  • 39 Коко

    15 23 Отговор
    Хора разберете ОСТАВКА НЯМА ДА ИМА.Стига сте стояли по площадите .Какво очаквате да падне правителството и кой ще дойде тогава някое ново лице,кое е то .Радев, Хр Иванов Манолова,Нинова,Сл.Трифонов.УЖАС Всички те са куклите на конци на Божков.МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ВИКАТЕ ОСТАВКА .

    Коментиран от #41, #42, #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 оня с коня

    20 14 Отговор

    До коментар #39 от "Коко":

    Хората не стоят на площадите защото искат да падне Правителството,а ЗАЩОТО ИМ СЕ ПЛАЩА да това!Бръкни се да им платиш ПОВЕЧЕ и им кажи да се приберат,ВЕДНАГА ще те послушат.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Последно

    8 7 Отговор
    Даваме отсрочка до утре за оставката!
    Иначе ...няма да кажа!...Ще се види!...
  • 44 Какъв е проблемът

    16 10 Отговор

    До коментар #39 от "Коко":

    А вас какво ви интересува кой ще смени ББ - нали печелите.
    Какъв е проблемът ГЕРБ да подаде оставка и да не организират изборите.
    Отговорът е един: ГЕРБ фалшифицират Изборите.
  • 45 no name no face no number

    12 9 Отговор
    Този или е глух или е сляп може и деете. ОСТАВКА!
  • 46 Ей,КОКО

    7 4 Отговор
    Да не те хване смок с едно око!!!
  • 47 Не виждате ли,че

    11 13 Отговор
    С мирен протест,НЕ СТ@ВА!
    Трябва по другия начин! Няма как!

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Оставка

    9 9 Отговор
    Веднага!
  • 50 Хамсал

    13 4 Отговор

    До коментар #38 от "Нахален папагал":

    Младежа е работил във почти всички казионни вестници през соца. Бил е офицер от ДС. Кореспондент на БТ във Франция. Там и остава, гърмят го, като Георги Марков но капсулата с рицина не се разтваря. Общо взето и той е ренегат! Днес такива, колкото искаш!
  • 51 Чичо от село

    13 7 Отговор
    Едно време В.Костов като стана родоотстъпник,цялата му рода се събра да хленчи,,ама наш Владко не е такъв човек! Да си взима американската пенсия ( а вероятно взима и добавка като майор от ДС)и да не се бърка където не му е работа!На трибуната в Хайдпарк говорят всякакви откачалки и никой не слуша,а в София на площада говори НАРОДЪТ наР.България и трябва да бъде чут!!!

    Коментиран от #58

  • 52 Градинката пред централната

    1 1 Отговор
    Баня, на Халите, бе Софийският Хайт парк, през соца.
  • 53 Матей

    7 8 Отговор
    Демонстрации ще правят ,ами овации ли,или манифестации?Постоянно ги критикуват тия протести, ей,скъсаха ги с охулване!И какво ,да се прибират по къщята,да лягат и да умират?Машалла,разбойниците тъкмо си натъпкаха търбусите,усвоиха стотици милиарди,разсипаха такава подредена държава и сега ограбените се опълчиха срещу тях,дирят им сметка.Е,няма да стане тая работа току-тъй,мафиотските метастази са твърде разрастнати,с повсеместни разсейки,ще трябва радикално лечение.

    Коментиран от #57

  • 54 ИНОТ

    10 5 Отговор
    Костов, засрами се бе приятелю, на 88 лазарника си. Когато беше кореспондент на Българската телевизия в Париж 1974 -19 77г. всички те харесвахме - носеше дух, свобода,волеизявление,стремеж към по - добро бъдеще. На дърти години ли обърна палачинката, май от едната страна е силно загоряла. НЕ МОЖ СПРЯ МЛАДИТЕ - и не им казвай ,че нищо не са направили! РЕСПЕКТ към тях и нека БОГ ДА Е ВАС! апропо - на 59г. съм!
  • 55 Айде бе

    11 8 Отговор

    До коментар #47 от "Не виждате ли,че":

    Що, бе- спечелете избори! Или за комунетата това не се вариант? Те обичат с преврати и революцийки да вземат властта и с десетилетия да не я пускат. Помним!

    Коментиран от #56

  • 56 Айде я

    11 4 Отговор

    До коментар #55 от "Айде бе":

    Ще ти го пиша, докато ти се набий в кофата: Историята се повтаря като фарс

    Флагманът на ЕНП в България, дясната ГЕРБ, е пълна с бивши комунисти - 3/4 от националното ръководство - Изпълнителна комисия, начело с Бойко Борисов, са били членове на БКП с лидер Тодор Живков. В лявата БСП бившите комунисти са по-малко в процентно отношение - само 50%.
    Или по-простата математика показва, че
    Начело на ГЕРБ са 11 души, а от тях 7 са комунисти и членове на Комунистическата партия. Във върховното ръководство - Изпълнителното бюро на наследницата на БКП БСП са 17 човека, а само 9 са имали партиен билет при Бай Тошо.
    Това ли е дясното в България? Или и двете партии БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета с лика на Тато?
  • 57 Ееееее

    7 9 Отговор

    До коментар #53 от "Матей":

    МАТЙЧООООУУУ, И КОЯ ТОЧНО ПОДРЕДЕНА ДЪРЖАВА РАЗСИПАХА... ЖАНВИДЕНОВАТА, ЛУКАНОВАТА, ОРЕШАРСКАТА, НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, СТАНИШЕВАТА... ЗАЩОТО В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ИМАШЕ ГЛАД, КУПОНИ, ПРАЗНИ МАГАЗИНИ, ОПАШКИ ЗА КОФИЧКА МЛЯКО.. РАБОТЕХ ЗА 5 ДОЛАРА... МРЪСНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАЙМУНИ, РАЗЧИТАТ НА КЪСАТА ПАМЕТ НА НАРОДА.. НО НИЕ ПОМНИМ... ЗАТОВА СЕГА НА УЛИЦАТА СТЕ 500 ЧОВЕКА СЪС СТАРЧЕСКА ДЕМЕНЦИЯ ИЛИ НАПУШЕНИ, НЕРЕАЛИЗИРАНИ МЪРЗЕЛИ...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българин

    6 2 Отговор
    И протестите са ни рехави като демокрацията ни.На кой да се сърдим?На нас самите си.Без морал и с изкривена ценностна система.С общи лозунги и приказки на тези протести без конкретни имена,цели и идеи за подобряване начина ни на живот.За да живееш достойно трябва да пазиш честа и достойнството си.Нещо което е загубено не само в НС,Правителство ,Партии,институции и служби а и сред повечето от Българите.( Е кой ще дойде....пак един от тия).И това да си ходи Иван та да Дойде Пешо пък после....не се ли видя 30 години че не следва оправия да смениш един с друг.В най бедната страна в тежка ситуация се действа кардинално.Прокарва се пътят на ИСТИНАТА:
    1.Премахване на валутния борд.
    2.Излизане от ЕС.
    3.Напускане на НАТО.
    4.Пълна финансова ревизия за последните 35 години(още от 1985г.)За да се установи къде са изтекли финансовите капитали и ресурсите на страната,поради което сме бедни без бъдеще и перспектива.(Когато едно нещо фалира или е пред колапс,първото което се прави е Ревизия)
    Да, някои ще кажат че това няма да стане,че няма да ни разрешат и тнт.
    Е тогава си отговорете защо стигнахме до тук?Ами защото масово българина стана мързелив и страхлив.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Информиран

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Помним":

    В деветия кръг на ада слагат предателите...
  • 66 Български чадър и бастун

    1 0 Отговор
    щом бивш агент на ДС и платен гворител на радио Свободна Европа финансирано от ЦРУ Ви го казва, .... вярвайте....
  • 67 Пепи

    0 0 Отговор
    А какво мислят по този въпрос Хаджигейов , Минетков и Педикян?
  • 68 Коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    Доста си елементарен явно, само тези две категории хора ли съществуват според теб? Отговорът ти ми е ясен, няма да ме изненада!
  • 69 Марта Борманова от SS

    0 0 Отговор
    Бойи-ко сам си стяга прим-адоната сам си я стяга