13 Септември, 2020 15:56 8 611 41

Telegraf.rs: Как България получи титлата „европейска мафиотска държава“

  • telegraf.rs-
  • протест-
  • протести-
  • правителство-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • корупция-
  • герб-
  • антиправителствени протести

Заради корупцията народът иска да свали правителството

Telegraf.rs: Как България получи титлата „европейска мафиотска държава“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

80% от българите вярват, че корупцията е широко разпространена, докато над 70% от хората подкрепят протестите. В продължение на два месеца българи излизат по улиците всяка вечер, за да протестират срещу „олигархичната мафия, която е пленила държавата“ и разширява обсега си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Това пише в обширен материал за събитията в България сръбското издание „Телеграф“, споделя FrogNews. Авторът Невена Здравкович цитира публикации на Дойче Веле и „Политико“ и разказва за причините за ситуацията в страната ни.

Ето какво пише тя:

Много българи са бесни, че всички шансове децата им да растат в просперитет са осуетени в най-бедната държава в Европейския съюз, където мафиотският елит действа над закона и задушава икономиката. Корупционната криза от това лято извади на бял свят изумителни примери за нарастващия апетит на олигарсите.

Според последни социологически проучвания 80% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена, докато над 70% подкрепят протестите. Протестите станаха по-агресивни и полицията се сблъска с протестиращите по време на "Великото национално въстание" миналата седмица.

Заради това „Политико“ се опита да обясни как България изпадна в криза, в която основното твърдение е, че няма върховенство на закона. Изданието дава това обяснение в текста, озаглавен „Как България стана европейска мафиотска държава“.

Коя е „българската мафия“?

Що се отнася до "мафията", "Политико" заявява, че днешните олигарси и мафията произхождат от шпионската служба от комунистическата епоха, която запълва мощен вакуум в средата на кървавите войни през 90-те, те контрабандират оръжия и наркотици.

"Големият господин" е бил борец и бивш агент на държавната сигурност Илия Павлов, който ръководеше конгломерат, наречен "Мултигруп". Той е убит от снайперист през 2003 г., но е много важен за цялата история за тайната полиция и други сътрудници, чиято мрежа все още е голяма.

Какво направи Борисов през 90-те?

Борисов има опит и като шампион по карате и бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Виден мафиот обвини Борисов, че е свързан с мафиотска "силова групировка за рекет", наречена СИК, но Борисов силно оспорва това и се представя като унищожител на корупцията. Протестиращите и президентът Румен Радев обаче го виждат като основен представител на мафията.

Има ли поръчкови убийства в България?

"Политико" заявява, че няма толкова много от тях. Кръвопролитието спря в началото на 2000-та година. Когато страната се присъедини към ЕС през 2007 г., Брюксел трябваше да наложи съдебен надзор и някои мафиотски структури се опитаха да влязат в правия път. Усилията на ЕС за реформиране на съдебната власт обаче в крайна сметка се провалят и България никога не е осъждала нито един топ политик или мафиотски "кръстник".

Настоящата корупционна криза произтича отчасти от факта, че вече без опасения от разпада на ЕС, все по-смелите олигарси се връщат към тактиката от 90-те години, за да доминират в икономиката. Едно от основните оплаквания на демонстрантите е, че ЕС непрекъснато налива пари в брой, което в повечето случаи само насърчава мафията, но без да изисква върховенство на закона.

Проблем ли е финансирането от ЕС?

Да. В скандал около използването на средства от ЕС за изграждането на частни вили, някои служители трябваше да подадат оставка миналата година. Собственици на стопанства твърдят, че ферми, които получават милиони средства от ЕС, не съществуват, а обществените поръчки често се извършват много лошо, така че постоянно са необходими нови договори и средства.

Брюксел и Берлин обаче не критикуваха Борисов. В крайна сметка той е ключов съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска народна партия.

Какво доведе до тазгодишните протести?

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на партия, която се бори с корупцията - "Да, България", запали бурето с барут на 7 юли. Слизайки с моторна лодка на плажа на Черно море, докато излъчва на живо, Иванов разкри, че един от "водещите хора зад кулисите" Ахмед Доган, почетният председател на турската етническа партия (а също и агент от съветската епоха с кодово име Сава) е окупирал незаконно държавна земя за неговия дворец и яхтеното си пристанище и използва незаконно служители на държавната служба за сигурност (НСО) като негови охранители.

Магнатите, които нарушават законите по плажовете и планините с незаконно строителство, отдавна предизвикват недоволство, но този случай доведе до експлозивна криза за върховенството на закона.

Президентът Радев, свързан със Социалистическата партия, се намеси и настоя, че Доган и неговият мощен партиен съюзник, медийният магнат Делян Певски, нямат право на държавна охрана. В отмъщението прокурора Гешев нахлуха в президентството и арестува двама помощници на Радев.

Иванов обвини Доган и Певски в овладяване на съдебната система, а протестиращите, скандирайки, че Гешев е преминал червената линия, излязоха на улиците на 9 юли.

В началото на кризата Борисов се поклони на Доган и Певски, които протестиращите виждаха като негови съюзници. Протестиращите обаче предприеха такъв ход, че Доган и Певски трябваше да се откажат от охраната си на НСО.

През последните два месеца на бял свят излязоха многобройни корупционни скандали.

Какво каза Иванов?

Христо Иванов, благодарение на когото всичко това започна, каза в интервю за "Дойче веле", че в България избухва дългогодишна ярост срещу корупцията и арогантността на правителството.

- Хора с различна политическа ориентация излязоха на улицата в търсене на морално и политическо ново начало. Тези хора са ядосани от арогантната демонстрация на силата на прокуратурата, която е ясно политически позиционирана и нарушава закона - каза той.

Както той заяви, протестиращите са на мнение, че господата Доган и Певски от години са имунизирани срещу всички закони в страната и че държавните институции ги обслужват през цялото време.

- Така двамата получават все по-голямо влияние върху политиката, икономиката, медиите и съдебната власт. Ето защо протестите по същество са насочени срещу правителството, защото управляващите от партия ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов носят политическата отговорност за това токсично развитие - казва Иванов.

Иванов казва, че е ангажиран с реална съдебна реформа, за да може страната най-накрая да достигне стандартите на ЕС в демокрацията и върховенство на закона.

- България стана член на ЕС през 2007 г. само благодарение на компромис и все още изостава от договорените стандарти. Моят политически проект може да бъде реализиран успешно само с широк политически консенсус относно съдебната реформа. Това важи особено за държавната прокуратура, която трябва незабавно да бъде обект на прозрачен демократичен контрол. Този консенсус може да бъде постигнат само по демократичен начин: чрез демократични парламентарни избори, каза още Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойку шкафа

    69 8 Отговор
    Оставете ме да си напълня чехмеджетата,мафиоти такива..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    67 4 Отговор
    Не обиждайте мафията.Тя си пази хората и държи на семейството.Тия са са селски бандити.Някой от тях като закъса и го хвърлят на кучетата.Кой се е хванал с тях , добро не е видял.
  • 5 БойкУ БурисоФ

    54 5 Отговор
    Мафията от гражданите иска да ми вземе чехмеджетата
  • 6 кратун кратунов🎃

    46 2 Отговор
    Казах на дУган и на🐽 да не закачаме 😱 ама и те алчни като мен да му ощавим бизнеса..Сега аз ще изям попарата.
  • 7 Да да

    26 6 Отговор
    БКП = БСП , СДС , ДПС , НДСВ , ГЕРБ , ОПИТОМЕНИТЕ ПАТРИОТИ И ВОЛЯ .ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО И РАБОТЕХА ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. МОРАЛ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА ТРЯБВА.ГЛАСУВАЙТЕ САМО ЗА НОВИТЕ ПАРТИ ОЩЕ НЕ ДОКАЗАЛИ, ЧЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ НАРОДА. АКО СЕ ОБЛАЖЯТ ГИ СМЕНЯМЕ.Правиш ремонт в къщи. Когато си сменил 5-6 маистори , поради не кадърност. Продължаваш да търсиш кадърният а не търсиш някой от изгонените с надежда, че се е научил.
  • 8 Да да

    35 6 Отговор
    И ДИСТАНЦИОННО И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ. ИСЧИСТВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ 800 000 МЪРТВИ ДУШИ ГОТОВИ ЗА МАШИНАЦИИ НА ИЗБОРИТЕ. КОЛКОТО ЛИЧНИ КАРТИ ТОЛКОВА ИЗБИРАТЕЛИ. ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ 75 - 85 % . БУДНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО Е ГАРАНЦИЯ ЗА РАЗВИТА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА .ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. МЛАДИТЕ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ДА ИЗЛЪЖАТ И ВАС. НА БЪЛГАРИЯ МЯСТОТО Е ПРИ РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ. ОТВОЮВАЙТЕ СИ БЪДЕЩЕТО. БЕЗРАЗЛИЧИЕТО ХРАНИ БЕЗЗАКОНИЕТО.
  • 9 Анализаторр

    27 4 Отговор
    Мафията от ДС си има държава!
  • 10 Принц Тъпак

    8 12 Отговор
    Бъкгария може да получи титлата най-лесни за манипулация и наивни хора.В Италия мафия няма!?.В Европа е най голямата мафия където са парите графовете и лордовете.А пробвай в Румъния да соечелиш поръчка и само ти без румънски фирми да работи.Лордовете правят кризите те ги и решават.Глупците вярват че другите са справедливи към тях.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Behemoth

    35 3 Отговор
    Абе мафия ,това е един турлю гювеч от селски тарикати чи.киджии и пал.ячовци елита на племето от андрешковци.....матряла е такъв див и варварски...нищо не става от тоя народ....ето 5%максимум се опитват да обърнат посоката другите се оглеждат дали не могат и те да се включат в краденето...
  • 13 Пастир

    14 31 Отговор
    Поредната помия по нашата Родина сътворена от комунистическите безродници начело с юмручето наречено президент. Господ бави но не забравя.

    Коментиран от #14, #31

  • 14 Другарю

    20 5 Отговор

    До коментар #13 от "Пастир":

    гербаджия стига вопли и сълзи.Заминавай сега,ако е по късно ще боли повече!

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алфа Вълкът

    0 4 Отговор
    Whу did уou dеlеte mу cоmmеnt?
  • 17 4рррр

    25 0 Отговор
    Тъп народ е българският,чака някой от запад да дойде и да му оправи държавата,така е още от зародиша на дър6 след турците,докараха кобургите да оправят новата държава
  • 18 ПСР

    13 3 Отговор
    Статията е дълга и обширно вярна.Но...
    Даже и тези, от които купихме чертежи на Ф16,признаха-"Корупцията в България е ЕНДЕМИЧНА"-Държавен Департамент на САЩ,Вашингтон,ДС.

    Коментиран от #38

  • 19 В.В.П.

    12 4 Отговор
    ТИКВАТА ЩЕ ГО МАХНАТ ДИСТАНЦИОННО...И ФЕНОВЕТЕ МУ .,ЩЕ ОСТАНАТ СИРАЧЕТА...ТОКУ ВИЖ ,ПАДНАЛИ ОТ РЪБА НА ЗЕМЯТА....ИЛИ ЩЕ ПОТЪНАТ В БЛАТОТО НА ПОПУЛИЗМА, И НЯКОИ ОТ ТЯХ ,ДАЖЕ И ТИЛИФОН СИ ЗАКУПИЛИ ПРЕЗ ПЕРИОД 2010-2020....И БРАНЯТ СВИНЯТА , КАТО ИСТИНСКИ МОРОЗОВЦИ.....БАНКЯНЕЦА Е ,,ТРУП,..
  • 20 Йо Несбьо

    13 5 Отговор
    Народът иска?! Народът е тълпа, зад която стоят кукловоди. Прочетеш някоя медия и внушението е "ела протестирай". За да бъде 70% подкрепата на протеста, то бих очаквал цяла София да спре работа и над 700.000 души да се изтъпанят и скандират "Оставка!". Реалната подкрепа на протестърите е максимално процент-два, но 98% от населението НЕ ПРОТЕСТИРА!
  • 21 Копипейст

    7 1 Отговор
    Статията си е направо копи - пейст на бивол и фрог! Което навява интересни мисли относно автора! Но - бих казал че си е препечатка! Естествено нищо не се споменава за статията в румънският вестник! Ама не дръж на тия работи!
  • 22 Пастир

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Другарю":

    Другарю ще викаш на дедо си. Аз не съм ти другар.
  • 23 Мнение на добронамерен човек

    2 3 Отговор
    Пример за оправяне на определена страна - Преди всичко "хора трябва да спрът да настройват други хора против 1 човек, който е орисан по природа и по рождение да бъде реален лидер", а не "какъвто и да е" !
    Смятате ли че например Мексико е добре ?!
    Да, наистина е добре, много по добре от Б-я !
    "Работата е такава, че "племето" на Мексико не настройва и не е настройвало "хора против 1 човек" от "племето" им !
    Въпреки това , тва не означава, че България трябва да имитира Мексиканската политическа единтичност, трябва да има "свое" !
    "Бързата работа е срам за майстора" са казали старите КАКИ !

    Коментиран от #24

  • 24 Човек който трябва да живее ИЗВЪНРЕДНО

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мнение на добронамерен човек":

    Точно така !
    Всъщност трябва да се знае и осъзнае, че в света на човечеството няма човек който е за срам !
    Например, човек който е токсичен, с гадна енергия, това означава че трябва да се изчисти и човека да се съвземе и да е изцяло на себе си , полезен за другите хора, както и за себе си !
    България трябва да получи титлата - Световен феномен ! Това е само идея !
    Междругото, хора които не искат да се водят преговори с "1 човек" това е така, защото определени хора - някои от неговите роднини и други, всъщност не искат ТОЙ да е истински победител ! Определени хора искат други хора да останат с грешни мисли за "този 1 човек"!
    Хайде да докажем, че БЪЛГАРНЪТ не е тъп!
    Някакъв проблем ?!

    Коментиран от #25

  • 25 Реалист по природа

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Човек който трябва да живее ИЗВЪНРЕДНО":

    Да докажем, че БЪЛГАРИНЪТ не е тъп ?!
    Добра идея!
    Това е факт, че хора които не искат да се водят преговори с "1 човек", всъщност може да се каже че са мазохисти, не си дават реала сметка, че той няма да заробва и поробва хора !
    А например друг човек, който казва - ТОВА КОЕТО ТОЙ МОЖЕ ДА НАПРАВИ, всъщност това не е точно така !

    Коментиран от #26

  • 26 Изчакай

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист по природа":

    ТОВА КОЕТО ТОЙ МОЖЕ ДА НАПРАВИ, АЗ МОГА ДА ГО НАПРАВЯ !
    Това , който го констатира , значи е имитатор , даже не в 100% смисъл !
  • 27 Човек с чувства

    4 1 Отговор
    За да имаме истинско щастие, истинско спокойствие и други полезни неща, първото нещо което трябва да стане е - омразата, зависта, състезанието, злобата и други такива неща трябва да бъдат забравени !
    Всеки трябва да знае себе си, да знае какъв стандарт на живот трябва да живее и как да живее и изобщо сред какви хора и кои хора да бъде, за да е добре, както за него, така и за другите хора !
    Не трябва хора да умират заради интересите на други хора, за да има реално оправяне !

    Коментиран от #36

  • 28 Краят

    4 2 Отговор
    Ужас тресе тиквата и лизачите му! Има още две седмици Цв. ЦВ да регистрира партията, а факт е масов отлив от ГЕРБ в негова полза.
  • 29 3456

    4 0 Отговор
    Ако носиш глава на раменете, никой не може да те накара да мислиш, като напр. Отровното трио, но.. Те в действително са прави, защото през тия 11 години, а що не и от 2003, много корупция има. Можем и с лица да покажем. Не може само герб или дпс или бсп да слушаме в изказванията им колко са хридими. Крадат та пушек се вдига. Как може един служител в община да живее в България, как може хем началник на ПО и баща му пенсионер да е кмет. Как може с нагласени конкурси номенклатурата да си купува недвижимо имущество. Как може също бивш в община, на бб състудент в община деца му в сащ да изучи с една заплата като х и да има няколко лукс имота. Явно затова искат оставката на гелев, защото там са обвързани дпсгербсп. Не мога да твърдя, но е редно по общини прозрачна ревизия назад от 2009,а що не и от 2003.човешки права потъпкани. В безизходица сме. Лежим и очакваме нещо добро, малко зрънце.. и за нас, ударени по тж, ударени и след 1989. Живи и здрсви да сме, че всичко е затлачено в родината ни мила. Антиниколапетковисти.
  • 30 Йо Несбьо

    6 0 Отговор
    Това онзи с апартаментите ли беше и асансьора в хола?! Честен човек, нали?! Довчера го плюете, днес му се радвате като на спасител на нацията... Абе, докараха с квичене на власт Блян Рибенов, България стигна до барикади, после вкарахте Царя, той бил лош, защото си прибра имотите, но пак такива си го избрахте. Орешарски, който непрекъснато бягаше през задния вход...Станишев, който бил обратен... Накрая, тъй като искате демокрация, ще направите премиер Слави Трифонов, Азис ("О, Азисе, наг*зи се...") или приватизаторите на "Техноимпекс" и държавата ще фалира за няколко месеца... Ще ви видим протестърите...
  • 31 Скитника

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пастир":

    Вярно, помия сътворена от опг герб, начело с бб и гш.
  • 32 Фалконе

    3 2 Отговор
    Що стана бре бочко с тия патриоти мафиоти се осрахте до уши заблуждава за изборен кодекс референдум да правят прах в очите те пазаруват най много гласове махането от парламента и на герб ще реши проблема с далаверите панятна
  • 33 Kiro pora

    0 0 Отговор
    Беше време радвамсе че някои ни оцени Неми зачитаха за хора поне сме мафя
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 безпартиен

    4 1 Отговор
    Нашият бил шампион по карате???ТА ТОЙ НЕ Е УЧАСТВАЛ В НИТО ЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!Това,че е влизал в залата и се е качвал на татами,правил е някоя и друга тренировка не го прави каратист!А,забравих-на тенис може и да е шампион на корта между тези с които разцъква.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Човек с чувства":

    "АКО НЕ ЗНАЕШ, НЕ РАЗЛИЧАВАШ, НЕ РАЗПОЗНАВАШ ИЛИ ДОРИ НЕХАЕШ, ЧЕ СРЕЩУ ТЕБ ВОДЯТ ВОЙНА, ВОЮВАТ, И ТО ЯРОСТНО, ГАДНО И ДОКРАЙ, НО ПРИКРИТО И ПОСТОЯННО ОТРИЧАНО, АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ, ОТКЪДЕ, КАК И ЗАЩО ТЕ НАПАДА И ВОЮВА С ТЕБЕ, ЕДВА ЛИ МОЖЕШ И Е РЕАЛИСТИЧНО ДА СЕ НАДЯВАШ ДА ПОБЕДИШ, ТОЕСТ ДА СПРЕШ УДАРИТЕ СРЕЩУ ТЕБ"! /КОНФУЦИЙ/
  • 37 На Ханс отрочето

    8 2 Отговор
    Тия от западна Европа на утрепани ли се правят? Незнаят ли, че корумпираната партия ГЕРБ е германска- Ханс Зейдел. Сътворена, финамсирана и напътствана и до сега от германския капитал.
  • 38 На Ханс отрочето

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "ПСР":

    Признаха за корупция, но след като лапнаха милиардите за чертеж. А какво означава това?
    Че американците отново доказаха, че нямат партньори, а само интереси- ще ни продадат и съсипят страната без да им мигне окото.
  • 39 Бай Ху (By Who)

    2 1 Отговор
    Айде стига бе, тая статия я е писал Цецко Белградския
  • 40 Биби Кинг

    1 3 Отговор
    Една "тайна" ше издам : гардовете на НСО за охрана на "Философа" ги осигурява Пембен Мразев - временно заемащ длъжността Резидент-разединител на нацията! Същия оня Грипена който дава ифтар по турските байрами и черпи с баклава и пилаф като някакъв имам баялдъ и тюрлю кадаиф! Остава само да сложи зелената чалма и да запее от минарето на Баня баши с вдигнат юмрук и да призове правоверните пембени шебеци към джихад!
  • 41 Аве Адолф Хайл

    1 0 Отговор
    Платена дезинформация и откровенни лъжи , както и статии по поръчка и образец ,кой ли ги чете ....... жалки и смехотворни напъни на начинаещи клеветници.