14 Септември, 2020 20:30 12 161 30

Горбачов можеше да поиска и повече пари. Германия щеше да ги даде

  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • гдр

В Русия все още обвиняват бившия съветски ръководител Михаил Горбачов, че е предал интересите на своята страна

Горбачов можеше да поиска и повече пари. Германия щеше да ги даде - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 30 години бе сключен договорът, регламентиращ обединението на Германия. В Русия обвиняват бившия съветски ръководител Михаил Горбачов, че е предал интересите на своята страна. Какви отстъпки направи Горбачов?

Уважаван на Запад, недолюбван у дома: Политическото наследство на последния лидер на СССР продължава да буди критика в Русия. Обединението на Германия, регламентирано в Договора „Две плюс четири”, е сред основните причини за тези критики. Горбачов е обвиняван за това, че е поискал твърде малко пари от германското правителство, както и че не е предотвратил източното разширяване на НАТО.

Горбачов можеше поне да постави условия за членството на бъдещата обединена Германия в НАТО, пише руският политик и депутат от Горната камара на парламента Алексей Пушков. Мнозина като него критикуват не толкова самото обединение, а начина, по който Горбачов е действал тогава. В едно интервю от 2017 година президентът Путин също говореше за “грешката на Горбачов”.

Как Горбачов даде зелена светлина за обединението на Германия

Договорът "Две плюс четири” бе подписан в Москва от външните министри на ФРГ и ГДР, както и от четирите държави-победителки във Втората световна война, създали свои окупационни зони в Германия - СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Документът, състоящ се от седем страници, слага край 40-годишното разделение на Германия.

В този договор са уточнени границите, както и въпросите, свързани със сигурността, в това число членството на обединена Германия в НАТО. Постигнато е съгласие за намаляването на армията от половин милион в бившата ФРГ до 370 000 в бъдещата обединена Германия, както и за изтеглянето на Съветската армия от ГДР. Преговорите се водят от май до септември 1990 година.

Самият Горбачов първоначално не е вярвал в бързото обединяване на Германия и критикувал плана от 10 точки на Хелмут Кол, с който бившият германски канцлер беше набелязал пътя, по който то да се извърши.

Оценката на Москва обаче се променя в началото на 1990 година. Големият пробив е постигнат по време на среща с Хелмут Кол на 10 февруари същата година. „Получихме одобрението на Горбачов за процеса „две плюс четири" и най-вече одобрението му за вътрешните аспекти на германското единство“, пише Кол в своя дневник. Той успява да убеди Горбачов, че не държавите-победителки, а самите германците трябва да определят бъдещето си.

Един от най-спорните моменти е бъдещото членство на Германия в НАТО. Москва първоначално пледира за неутрален статут, правителствата в Бон и Вашингтон са против. В крайна сметка Горбачов отстъпва. Договорът “Две плюс четири” предвижда, че на територията на ГДР няма да бъдат разполагани войски на НАТО, както и ядрени оръжия. За разширяването на НАТО на изток са били водени разговори, на които западните дипломати сигнализирали, че подобно нещо няма да има. В писмен вид обаче не е фиксирано нищо по този въпрос.

Според критиците на Горбачов, той е трябвало да настоява и за изтеглянето на американските и британски войски и оръжия от Германия.

Германия е била готова да плати и повече

Другото основно обвинение срещу Горбачов е, че Москва е получила твърде малко средства срещу своето съгласие. Съветският съюз по онова време преживява тежка икономическа криза. Бон оказва помощ и изпраща хранителни продукти. През лятото на 1990 година Москва получава кредит в размер на пет милиарда германски марки.

Малко преди подписването на “Две плюс четири” отново се преговаря за парични помощи. Хелмут Кол предлага да бъдат изплатени 10 милиарда германски марки, Горбачов настоява за 15 или повече. На 10 септември 1990 година двамата лидери се договорят за 12 милиарда, както и за три милиарда марки под формата на кредит. При това германското правителство явно е щяло да отпусне и далеч по-големи суми.

„Ако Горбачов беше казал: “Г-н канцлер, съгласен съм, но това ще струва на Федерална република Германия 50 милиарда или 80 милиарда”, нима щяхме да бъдем в състояние да откажем?” припомни Хорст Телчик, бивш външнополитически съветник на Хелмут Кол, в интервю за ДВ през юли 2010 г. А съветникът на Горбачов Валентин Фалин вярва, че Москва е можела да поиска дори до 100 милиарда германски марки.

Горбачов изгражда партньорството с Германия

Критиците смятат, че Горбачов е показал слабост по време на преговорите и че повече се е интересувал от бъдещото си място в учебниците по история, отколкото от съдбата на своята страна. “Германия дължи на Горбачов и на Съветския съюз голяма благодарност”, казва бонският историк Мартин Ауст. "Горбачов беше уверен, че може да създаде нов Съветски съюз – като елемент от един нов световен ред, в който американско-съветският антагонизъм от времето на Студената война вече няма да го има." Тези надежди обаче не се осъществиха.

Ауст напомня обаче, че други заслуги на Горбачов често се забравят. След обединението Германия се превърна в адвокат на Москва пред Запада. Берлин помогна на Русия да стане част от тогавашния Г-7, както и да се присъедини към Европейската банка за възстановяване и развитие и към Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    45 15 Отговор
    И 30 милиарда марки са по—добре пред нищо.Щели да дадат 100 ама кой знае.Зап.Германия анексира ГДР без референдум за 30 милиарда от продажника Горбатия.
  • 2 Дедо

    67 27 Отговор
    Русия пропусна важен момент след края на войната - да се ликвидира Германия като държава. А предателя Горби нека каже за колко сребърника предаде родината си? И защо го оставиха жив? Мръсна измет!

    Коментиран от #30

  • 3 ola ta lefta

    73 10 Отговор
    Не всичко е пари, приятелю!

    Трябваше да поиска разпускане на НАТО, след като вече няма Варшавски договори, и изтегляне на американските военни от Европа.
  • 4 ЛилиПутин

    34 6 Отговор
    Него него мислете .За сградите и изтеглянето на рус.армия той си прибра 18 милярда
  • 5 Несъразмерно

    33 5 Отговор
    Само около 30000 са унищожените заедно със жителите села в Украйна и Беларус. Има ли това цена, освен Разрушрна Европа и половината цивилизован свят. И парите не са само от Германия - чичо Сам е винаги с тях.
  • 6 Ебалника

    35 16 Отговор
    Горбачов имаше непосилната задача да запази СССР ! Германия му беше втора грижа.За това претупа нещата .Очакваше от Запада добро отношение.Но те го измамиха.Продаде Източния блок срещу ушанка пълна със сребърници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ххх

    5 9 Отговор
    08.2012 г. ... Прокуратурата в германския град Билефелд е образувала срещу Михаил Горбачов дело за кражба от магазин.
    Това съобщи руският сайт Fognews.ru, без да цитира други източници. Престъпното деяние е заснето от камерите за видеонаблюдение и се е случило в началото на юли.
    Действително градчето Билефелд, разположено в германската област Северен Рейн – Вестфалия, е избрано за място, където бившият генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов прекарва скромно, тихо и незабележимо остатъка от пенсионния си живот. Гражданите свикнали с присъствието на Михаил Сергеевич и се отнасяли с него с подобаващо уважение и дискретност.
    В началото на юли обаче охраната на градския супермаркет предала в местното полицейско управление запис от камерите за видеонаблюдение,
    на който се виждало как бившият президент на СССР и лауреат на Нобеловата награда за мир, до рафтовете със скъп алкохол внимателно изрязва от бутилката защитния магнитен маркер, поставя я в кошницата си и спокойно напуска магазина, подминавайки касата.
    Заради доказаната кражба срещу Михаил Горбачов е било образувано дело, твърди сайтът Fognews.ru, като пояснява, че максималното наказание, което заплашва бившият съветски ръководител е 3 години затвор. Освен това въпросното дело едва ли ще може да бъде потулено, както са свикнали в Русия, коментират журналисти. Все пак става дума за германски съд, пред който бившите заслуги на човека, извършил престъпно деяние, нямат никакво значение, коментират от

    Коментиран от #18

  • 9 Ххх

    6 4 Отговор
    На 7 ноември Шмонов се дегизирал с перука, мустаци и дълго палто, под което скрил пушката.
    Първоначалната уговорка била Шмонов да стреля, а съучастникът му да не позволи на никого да се доближи до него.
    "В джоба на панталоните си оставих бележка: "Ако тук намеря смъртта си, искам да ви информирам, че
    исках да убия президента на СССР М. С. Горбачов, казва в своя блог Шмонов.
    В 8 часа сутринта влязъл в колоната от демонстранти заедно със съучастника си.
    След 3 часа се изравнил с мавзолея, където стоял Горбачов. Тогава Шмонов забелязал, че до него стои и председателят на съветския парламент Анатолий Лукянов, за когото бил предназначен вторият куршум.
    Разстоянието помежду им било точно 47 м, както уточняват по-късно раследващи, и това бил точният момент.
    "Аз извадих пушката и се прицелих в Горбачов - спомня си Шмонов. - Едновременно с това моят съучастник, за да не ми пречи някой да се прицеля, извади пистолет, за да не позволи на когото и да е да ме доближи. В противен случай трябваше да открие огън.
    Когато обаче се стигна до конкретни действия, той се изплаши и в последния момент продължи нататък с колоната манифестиращи. Докато махна предпазителя и се прицеля, ме забеляза един млад сержант, който бутна върха на пушката нагоре. Аз изстрелях два куршума, които прелетяха над главата на лидера на СССР. После пуснах оръжието и не се съпротивлявах на охраната. Знаех, че или ще бъда застрелян, затворен, или държан на силни наркотици."
  • 10 DW=пропаганда

    23 9 Отговор
    На DW глупавата пропаганда не четем. Нямаме нужда от промиване на мозъците ни. Особено като пишат нещо за Русия. 100% добре обмислена пропаганда и липса на всякаква достоверност и фактология.
  • 11 Горбачов тъпака

    24 7 Отговор
    трябваше две неща да направи:
    1. Да поиска черно на бяло че НАТО няма да се разшири на изток. НАТО пак щеше да се разшири но тогава Русия щеше да обвини НАТО в двуличие
    2. Да си вземе Крим. Те така и така си го взеха, но ако го бяха взели отпреди може би щеше да е по-добре.
  • 12 Перо

    28 5 Отговор
    Грешката на Горбачов не беше обединението на Германия,което е справедливо решение,а проблема е,че не поиска военен неутралитет на Обединена Германия и равни права на гражданите на ГДР. Можеше да иска още по-големи съкращения на стратегическите въоръжения и ликвидиране на военните блокове. В крайна сметка остана първия руски Президент на чужда пенсия и чуждо място на живеене,което за всички е предателство.
  • 13 Този е по по най

    21 4 Отговор
    този ни го набута с 2000.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 иво

    24 3 Отговор
    Тоя предател мястото му беше на Червения площад там да виси с глава надолу. Това което Хитлер не можа да постигне тоя предател го осъществи.
  • 16 no name no face no number

    24 6 Отговор
    Не го мразят само в Русия мрази го целият Източен блок, тази гнида ни продаде за жълти стотинки срещу личното си доживотно спокойствие, но сбърка и никога няма да види повече родината си и ще умре като отчелник сам никому не нужен.Това и заслужава този долен ПРЕДАТЕЛ
  • 17 Е до кога

    13 5 Отговор
    Още ли тежи на Православната Руска Земя този предател ?
  • 18 Хем е тъй, хем не съвсем

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ххх":

    Нека не си правим илюзии за германския съд. Да не забравяме, че много "заслужили" във войната изверги доживяха спокойни дните си - защитени и необезпокоявани. А колкото да Горби - като не го ликвидираха в родината му, поне да полежи малко в герм. тюрма.
  • 19 778

    17 7 Отговор
    Той предаде целия Източен блок. Този трябва са гние в затвора!
  • 20 Чук

    17 4 Отговор
    Спрете да показвате тоз Юда Искариотски
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 екип не памагает стара руска пословица

    6 2 Отговор
    Нещата са много по-дълбоки и сложни от този повърхностен материал. След смъртта на Брежнев на кормилото на Русия се заредиха ред болнави старци , които каталясваха и умираха за броени месеци . А Русия винаги , винаги, винаги е имала нужда от силен лидер , който да набива каските надолу по канален ред. Горбачов пое този кошмарен цикъл , и буквално го влоши до катастрофа и разчленяване. Управлението на една страна , не е хич лесна работа , като става въпрос за Русия , това важи в тройна степен . Горбачов се пусна по-течението , и се опита да решава с политически средства натрупаните проблеми , но когато плуваш в блато с крокодили , политиките не помагат , помага само голям калибър .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вълко Червенков

    5 2 Отговор
    От името на всички комунета,кухи болшевишки манерки,продажни русосифилистици и прочие гнусна паплач,изказвам огромна благодарност на Другаря Горбачов,че работи всеотдайно и неуморно за разпадането на СССР.Господ здраве да му дава.
  • 26 Мъдри хора са руснаците

    6 4 Отговор
    вместо да постъпят като румънците, оставиха Горби да живее, за да види колко поразии е направил ...
  • 27 Диамантената ръка

    4 1 Отговор
    Като няма какво да ядеш, условия не поставяш...
  • 28 Гадината

    2 3 Отговор
    Горбачов ПРЕДАТЕЛЯ
  • 29 Те бяха и са

    1 0 Отговор
    Горби беше икстеншън на Андропов и задачата му беше да продължи интернационализма/глобализма на ленинистите и троцкистите,а не да укрепи съветската държава. Горби отдавна се беше нюхнал като краставо магаре с културните марксисти и троцкистите,по времена когато в соцлагера знаехме малко за тях. Тоест Горби работеше за интерназионализма,ъпгрейтван и тунингован в края на 20-ти век в глобализъм. Както Ленин навремето казваше ,че за световната революция ако трябва ще жертва 90% от руснаците,така и на Андропов,Горби и Ерцин въобще ни им пукаше за държавата и етносите в тая държава. Те заедно с културните марксисти и троцкистите от Запада бяха и са новите ,ъпгрейтвани интерационол-глобалисти.
  • 30 Нямат Родина

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    Интернационал-глобалистите нямат Родина - това Маркс го е написал в Комунистическия манифест.