Last news in Fakti

15 Септември, 2020 06:30 3 299 27

За "честта" на беларуските полицаи

  • беларус-
  • полиция-
  • александър лукашенко

Тези сцени задълго ще останат полепнали по имиджа на Беларус пред света: видяхме как мъже в униформи бият мирно демонстриращи жени

За "честта" на беларуските полицаи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да арестуваш десетките хиляди, които протестират срещу Лукашенко. Защото те са суверенът в тази страна. Рано или късно и този режим на безправието ще се самовзриви. Коментар на Миодраг Сорич.

Тези сцени задълго ще останат полепнали по имиджа на Беларус пред света: видяхме как мъже в униформи бият мирно демонстриращи жени. Мъжете носят черни маски, прикриващи лицата им изцяло. Когато протестиращите се опитват да ги свалят, мъжете изпадат в ярост, защото ги е страх, че ще бъдат разпознати и някой ден ще трябва да отговарят за своите страхливи постъпки.

Съмнителен морал

За какъв морал може да става дума, когато се нападат протестиращи жени? Кой е законът, който допуска мирни демонстрантки да бъдат влачени за косите и насила вкарвани във фургони? И как тези полицаи ще оправдават действията си някой ден, когато ги питат техните деца и съпруги?

Би трябвало да потънат в земята от срам. Тези мъже с маски явно са лишени от всякакво достойнство. С всеки удар на палките, който нанасят, чезне и частица човещина.

Ако беларуските сили за сигурност са имали нещо като чест и достойнство, сега те са вече загубени за много поколения напред. Само преди няколко месеца в Беларус отбелязаха годишнината от победата над хитлеристка Германия, възхищаваха се на смелостта на хората, които с риск за живота си са прогонили нацистите от страната. А с какво се прославиха специалните части на полицията сега? С това, че бият жени, които биха могли да им бъдат съпруги, майки или дъщери. Какви нещастници!

Протестиращите жени бяха натикани в бронирани коли и изпратени в затвора от корумпирани съдии, които също са продали душите си на режима на Лукашенко. Но насилието никога няма да победи. Защото няма как да арестуваш десетки хиляди жени. Те са народът, суверенът, а на него му е дошло до гуша от Лукашенко. Целият свят вижда това.

Жените в столицата Минск и в другите градове на Беларус вече не се страхуват от маскираните в черно мъже. Десетки хиляди продължават да протестират срещу управляващите. И този режим на безправието рано или късно ще се самовзриви.

Руският президент все още закриля Лукашенко. Путин очевидно се страхува, че смелите жени в Беларус ще станат пример и за противниците на неговата власт в Москва. Затова подкрепата на Кремъл може да се окаже съдбоносна.

Протестите досега не бяха антируски

Протестите в Минск досега бяха само срещу Лукашенко, те не бяха антируски. Но и това започва да се променя. За първи път в досегашната си история народът на Беларус може да сметне Москва за свой противник и да се отвърне от Русия, както направиха вече много украинци. „Събирачът на руски земи“, както Путин обича да го наричат, няма как да прибави нови територии, а напротив – ще загуби и онова, което е притежавал доскоро.

Цивилизованият свят вече се възхищава на смелите жени в Минск, на тяхната почтеност и дързост. В крайна сметка именно те ще спечелят битката срещу страхливите мъже с палки и маски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    44 5 Отговор
    Излиза, че народа е суверен само в Белорусия, поне според ЕС и управляващите в България...
  • 2 Сандо

    35 10 Отговор
    Сега заместете беларуските с германските,Минск с Берлин и открийте разликите.Снимката може да остане.
  • 3 Сесесере

    19 39 Отговор
    Още един бастион на най-античовешкия строй си отива! Скоро и тук ще се случи с озъбените комунисти!

    Коментиран от #11

  • 4 Минск

    25 17 Отговор
    Дааа...Всички, които искат нещо веднага почват да се оправдават точно с това - Ама то не заради нас, то заради децата, то стари хора, то жените...
    Ай стига номера от селски вечеринки! Залогът е бъдещето на Беларус, а не да се направи пешеходна пътека или пейка в парка за да се пробутва този номер! А ако Лукашенко се огъне, Беларус я чака бъдеще като на Украйна!

    Коментиран от #7

  • 5 Разлики няма

    28 4 Отговор
    Подобни снимки има при протести в целият свят! И подобни действия! Дали Беларус, Германия , Франция или Русия! Възмущението е винаги избирателно!
  • 6 6925

    19 8 Отговор
    Този коментар, отлично пасва за описание на обстановката в България! С тази разлика,че ние изповядваме европейски ценности! И нашата Тиква,я крие Комсомолката от Германия!

    Коментиран от #9

  • 7 Киев

    5 16 Отговор

    До коментар #4 от "Минск":

    Украйна в момента е нормална държава без комунисти и фашисти. Украинците пътуват без визи и държавата ще стане член на ЕС.
    Пропаднал държави са само фашистките Украйна и Русия

    Коментиран от #10, #19

  • 8 Бесен Язовец

    7 9 Отговор
    Народа в рус е последна грижа за Путин и Лука. Важно е да царуват нещастните диктаторчета
  • 9 6654

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "6925":

    Този коментар няма нищо общо с обстановката в България, където шепа платени демонстрират

    Коментиран от #15

  • 10 kvy

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Киев":

    Пътуват или имат право да пътуват. Защото с тези доходи трудно биха го направили. Респективно и в България е така.

    Коментиран от #16

  • 11 Паралакс

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    И ще последва съсипване на икономика, рязко намаляне на население и колониален, репресивен, крадлив, предателски режим. Да им е честита демонокрацията

    Коментиран от #20

  • 12 С две думи

    24 5 Отговор
    Еми пак промивки от ДойчеВеле...Значи в Франция полицията уби 11 човека при дългите протести на Жълтите Жилетки--"цивилизованият свят" си трайка...В САЩ протестиращите ги гърмят като пилци--"цивилизованият свят" си трйка...В Испания полицейските жертви бяха 18 човека--пак мълчание...Но видиш ли-в Беларус Лукашенко и полицаите са лоши...Еми точно заради този двоен аршин -медии като ДВеле и останалите рупори на западната преса се приемат вече за чиста пропаганда от обикновенните хора.Това е реалито вече...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Активист на БКП

    10 8 Отговор
    То и в България на 2 септември беше същото !
  • 15 6925

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "6654":

    А защо смяташ, че у нас са платени,а в Беларус не! Аз смятам,че обратно!

    Коментиран от #17

  • 16 Киев

    6 14 Отговор

    До коментар #10 от "kvy":

    Украйна е правова държава където има свобода на словото. За разлика от фашистките Беларус и Русия.

    Коментиран от #23

  • 17 6654

    6 12 Отговор

    До коментар #15 от "6925":

    Защото в Беларус се е вдигнал целият народ срещу един психопат.

    Коментиран от #18

  • 18 Да ама не

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "6654":

    Според възхваляваната тук Евродепутатка Клеър Дейли и нейните колеги, Лукашенко е правият!Също и Асад!
    Ама това не го пускат тук нали?
  • 19 Минск

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Киев":

    Пътуват .... за да робуват! А не за да разглеждат Айфеловата кула, Колизеума или Бъкингамския дворец! Щом дори копаят почвата си и я изнасят за пари, смятай колко са "нормална държава". И във вчерашна статия тук за връзката между бедността и проституцията се коментираше, че най-много "жрици" били от Украйна, а след нея - от България и Румъния! Това ли искат и беларуските жени?!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 HVD

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Минск":

    Може би част от беларуските жени искат точно това. Кой сте вие, че да съдите?

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Заместете

    2 1 Отговор
    в текста Минск със София и всичко ще е вярно!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 АБВ

    0 1 Отговор
    Вярно е че работата на редактора е да плюе по което и каквото му кажат, но е хубаво като говори за полицейско насилие да се погледа малко. /Париж, Берлин,Белфас/В тези градове се случиха, а в САЩ продължават да се случват полицейски насилия, но за тези места очите на редакторите са широко затворени. Много жалко, но не е професионално.