17 Септември, 2020 07:04 30 276 89

Как Борисов сам призна своя десетгодишен провал

  • бойко борисов-
  • противоречие-
  • протести-
  • оставка-
  • лустрация-
  • бсп

Борисов все ни внушава: Управлявах повредена, но все пак работеща държава и няма да дам други да я счупят дотам, че да спре съвсем! Но забеляза ли той противоречието, в което се заплете?

Как Борисов сам призна своя десетгодишен провал - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политолозите обичат да говорят за конкуриращи се наративи: народът срещу мутрите, мафията срещу държавата, и т.н. Тези разкази са неизбежно фигуративни. Президентът зове "мутри вън!” и всички се оглеждат. Премиерът (както през 2013-та) разкри, че мафията иска да го свали, а протестът бил нейна маша. Събрани, двамата твърдят, че мурафетите на мутрите и мафията се продават навсякъде в държавата: възглед, с който протестът не спори.

Разни гласове зоват двамата големи да седнат по генералски и да се разберат по мъжки. Други казват, че е късно, че времето за диалог е отминало. Протестът е категоричен: не искаме диалог, искаме да си вървите! Е, до Радев още не е опрял. В политическия език на въоръжение при актуалните политически играчи обаче не се минава без диалогичност. Явно всички споделят възгледа, че държавата е машина, когато в един глас говорят за нейния рестарт. Всъщност метафората за рестарта не обещава много: тя предлага не повече от автокорекция на все същата операционна система.

Колко повредена е държавната машина

Когато Борисов се кълне, че няма да им даде да счупят държавата, той внушава, че държавата е сложна машина, изискваща умели и опитни оператори, каквито искащите оставката му не са. Когато обаче прегърна идеята за ВНС, той де факто призна своя десетгодишен управленски провал и второ, че причината за него е системна: че държавата е била изначално повредена поради конструктивни дефекти в конституцията, откъдето и нуждата от нов основен закон.

Печелене на време или не, идеята за нова конституция оголи противоречието, в което отдавна пребивава Борисов: хем десет години умело опериране на държавната машина, хем тя е с устройство, позволяващо други да управляват и държавата, и него. Принципно няма как да се счупи нещо, което е било поначало повредено. Така с идеята за нова конституция Борисов призна и същевременно оправда провала си, с което по същество се солидаризира с протеста. Затова и следва веднага да подаде оставка поради призната управленска несъстоятелност и поради лъжата, че е управлявал и е можел да поправи държавата в движение.

Борисов, който беше обещал да се справи с корупцията и мафията, днес си измива ръцете, че олигархията му е извивала ръцете, вързани от държавното устройство. Ако някога твърдеше: Азгихващам, тегипускат! днес чрез конституционния вопъл признава, че през цялото време е бил марионетка, демократична фасада, легален параван и потьомкинско село за-пред гости от Европа.

Разбира се, двете метафори – за счупването на държавата и за държавата като поначало повредена – според него са в продуктивно противоречие. Ако на площада хората са по-малко, то е, защото тези от кръчмите му вярват, когато де факто твърди: направих за вас всичко според дадените ми от системата възможности; да, най-бедните сте в Европа в най-корумпираната и недемократична държава, но все пак повдигнах жизнения ви стандарт. Да, около мен се крадеше, а и на мен нищо човешко не ми е чуждо, но мърдах напред страна с квадратни колела. Наследих модел, с който се борих до неговата окончателна победа. Ето ме победен и честен: провалих се по структурни причини. Управлявах повредена, но все пак работеща държава. Няма да дам други да я счупят дотам, че да спре съвсем!

Метафората за превзетата държава

Опозиционните говорители предпочитат предмодерната метафора на пленената и превзетата държава. Трагико-героическите обертонове в превода на state capture може и да грабват масовото съзнание, все още под знака на петвековното робство, но все пак се има предвид държава, която е превзета (с измама, отвътре), уловена (като в мрежа) или "захваната” (според неологизма на експерта по темата Д. Смилов).

Според опозиционните лидери, държавата само привидно се управлява от видимите лица на властта, докато и тя, и те са всъщност на разпореждане от олигархичните кръгове (Пеевски, Доган и др.). Достатъчно е те да вземат властта, за да се освободи тя от олигархичния диктат, първо, защото те самите са морално чисти и икономически необвързани, и второ, защото знаят какво да променят и как да поправят в така съществуващата уредба, тъй щото държавата да бъде освободена от мъртвата хватка на олигархията. Дузина години по-рано същото твърдяха и Борисов, и ГЕРБ.

Ако нещо обединява автентично протестиращите, то е съзнанието, че държавата е поначало превзета отвътре, тъй като това е било правно и институционално възможно, т.е. държавата е "заложник” и "плячка”, защото така е замислена и конструирана. Протестът изхождаше от интуицията, че моделът е сбъркан, че преднамерено позволява недосегаема и невидима власт. Затова в началото той настояваше и за нова конституция, която да демонтира механизмите, позволяващи машинации в държавната машина. Утопичната визия на протеста беше, че държавата следва да се почне отначало, да се изгради отново из основи. В същото време, не без да изпада в противоречие, протестът настояваше за неотложни избори измежду политически играчи и партийни формации, които отхвърлиха необходимостта от нов държавен дизайн. С изключение на ГЕРБ, чиято афера с новата конституция вече коментирахме.

Парадоксът е видим

Парадоксална ситуация отвсякъде: ГЕРБ хем отказва да сдаде властта, хем признава, че не я държи. Опозиционерите хем твърдят, че системата е изначално сбъркана, хем я легитимират чрез волята за избори и ни внушават, че могат да я оправят в движение. Впрочем, пак с изключение на закъсняло революционизираната ГЕРБ, у никого не личи готовност за преоценка на Прехода. Криминалната му несправедливост, довела до дотам разчекната социална ножица, че идеята за българско общество от десетилетия е баснословна фикция, остава извън дневния ред на опозицията.

Така е, защото всички от Нинова през Трифонов до старата гвардия в Демократична България, са деца-отличници на Прехода. С преизбирането на Нинова БСП се затвърди като партия на статуквото и крепител на превзетата отвътре държава, също като ДоПеСарая, воден от сякаш изконни права над раята, както и народняка Трифонов. Протестът, който също недоизрече Б-то на Прехода, тъй и ще си остане с отворена в А уста. Не може да се сърди на десницата: тя вярва в неприкосновеността на капитала (натрупан все едно как). Не може да се сърди и на БСП, която е убедена, че всяко скъсване на пъпната връв с БКП и Путинова Русия, ще спре притока на олигархична храна и електорален въздух.

Протестът иска нов градеж, тъй като не вярва сградата да става за саниране. На него му липсва такава левица, която да критикува наследствата и статуквото на Прехода. При нейната липса, протестът е обречен да разиграе поредната популистка ситуация на разрив между "елити" и "маси”, само дето наследникът на Борисов, г-н Трифонов, нехае за него. Тъй че протестът като искане не просто за избори и рестарт, а за нов дизайн, сглобка и работа на системата, е обречен. Алтернатива няма, чака ни отново центърът, историческото блато. Както нямаше лустрация, тъй и страницата на Прехода ще бъде обърната непрочетена. Борисов и ГЕРБ всъщност подкрепят протеста с една конституционна идея повече от опозицията. Остава да я подкрепят с оставки.

Автор: Димитър Камбуров


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИНЕТУ

    125 20 Отговор
    Съвсем се оплетох !
  • 2 ЦК на ГЕРБ

    43 109 Отговор
    По-велик от Левски и Ботев ! Национално съкровище! Да му наспори Бог още хиляда години живот за благото и просперитета на ГЕРБ и България! Да се множат пачките и кюлчетата МУ !!!

    Коментиран от #20, #49, #52

  • 3 Бойку шкафа

    122 31 Отговор
    Вместо да се радвате,че сте се родили в България,и че аз ви управлявам вие искате да дам оставка,негодници такива-този народ всички сте гадове,толупи,мафиоти и контрабандисти..Не ме заслужавате.За това си пълня шкафовете и изчезвам с 200.При мойте приятели братя галеви.
  • 4 Сикаджията,

    118 23 Отговор
    Ще ги довърша(да емигрират),а който остане за 700-800 лв,за хляб и ток.На друго нямат право!
  • 5 дУган-ага

    93 20 Отговор
    Е сега ко да го прая тоя толуп?Да го уволнявам ли вече?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МАФИОТА ББ

    139 28 Отговор
    ИЗБИРАТЕ СИ ГО ТОЯ БОКЛУК И ПОСЛЕ РЕВЕТЕ ОТ НЕГО. ФАЛИРА ХАЗНАТА И ЖИВЕЕТЕ ОТ ЗАЕМИ. ТОВА Е ПРОСПЕРИТЕТА НА ЛЪЖЕЦА ББ.

    Коментиран от #12

  • 8 васко

    99 23 Отговор
    Марш в затвора тиквоооо долен мафиот крадлив.
  • 9 да де

    92 17 Отговор
    На тулупа други му пишат репликите той е толкова "умен", че и да има противоречия никога няма да се усети.
  • 10 Град Козлодуй

    36 40 Отговор
    Оставка на мутлите Борисов, Радев, Нинова и Доган!
  • 11 КОТарАК

    100 10 Отговор
    държавата никога не е била счупена. просто законите не се спазват на високите нива. а и прехода го извършиха измекяри , измекяри продължават да ни управляват...
  • 12 цецо апартамента

    113 17 Отговор

    До коментар #7 от "МАФИОТА ББ":

    Никой не го е избирал,просто фалшифицираше изборите...

    Коментиран от #57

  • 13 Шиши

    96 20 Отговор
    Борисов ти разби много човешки мечти и животи
  • 14 ХХХХХ

    77 20 Отговор
    борисов за затвора си
  • 15 Трикстер

    45 10 Отговор
    Стилът, с който е написана статията е доста философски и доста от читателите няма да разберат смисъла. Все едно чета Пиер Бурдийо.
  • 16 тулуп съм

    56 15 Отговор
    Бих го определил , като нравственото израстване на Тулупа , не че такава е въобще възможно в конкретния случай , но очевидни са страданията му , главно че не му се получават циркаджийските номера с които е свикнал да покрива некадърността си , простотията си и най-вече корумпираността си.
  • 17 Отдавна

    79 16 Отговор
    Бойко Борисов отдавна е счупил държавата. По всички показатели сме последни в Европа. Какво е постигнал. В момента само тегли заеми.

    Коментиран от #72

  • 18 "ВЛАСТА е като наркотик, нито ти е

    37 4 Отговор
    Пускаш, нито тя те пуска". Казва една умна лекарка!!!
  • 19 хиден

    25 41 Отговор
    Само тези, точещи от години лиги за власт, които не могат да се доредят за нея, подклаждат "патаклами" и безобразия. "Великите простаци" - тримата престъпници-глупаци (справка Доньо Донев) и техните тъмносини и червени комуняги и турчуляги - "ортаци"!

    Коментиран от #21

  • 20 Маргинал

    28 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЦК на ГЕРБ":

    Тойн Нямз да живее много, ама защо бутнахме мавзолея там му е мястото.
  • 21 аномалия сте

    37 7 Отговор

    До коментар #19 от "хиден":

    Бацето пазителят от мутризадията , Радев ще доведе мутрите , как ти звучи тулупче ? Това съм го чувал от паталогичен гербаджия , който същевременно е твърдял , че повече се нетърпи това в което живеем .
  • 22 123

    36 6 Отговор
    Проблема на България не е Борисов нито ГЕРБ или някоя от другите партии.Проблема е в дизайна на конституцията от 1990г който дава неограничени, безотчевтни и безконтролни правомощия на тази партия която спечели изборите,както и съдебната система. Конституцията на България е старат комунистическа конституция с премахване на текста че БКП и държавата са едно и също нещо,и въвеждане на многопартийна система.Държавния апартат на България работи по съшия начин от преди 1990г, а това е най големия проблем заедно с лустрацията и криминалните преходни бизнесмени на ДС.Държавната администрация се нуждае от нов модел и новиправила на работа, а всички държавни служители трабва да преминат през тестове за пригодност за работата си, кортектност, етичност и лоялност към държавата. И тогава могат да останат на работата си тези чиновници които успешно преминат през тестовете, тези които не преминат се заместват от нови кадри излезли от университетите които преминават през всички тестове и разследвания на миналото им.Държавните чиновници са от всички Български партии но едно ги обединява а това са схемите за източване на държавните пари,изнудвания за подкупи,кражби от държвата и измами. Борисов дори и да иска не може да освети всички, трябва много и последователна работа за преструктурирането на държавата, което никоя партия не иска да прави след като спечели изборите и захапи кокала безконтролно.

    Коментиран от #28, #29

  • 23 СКОРПИОН

    43 11 Отговор
    тоя е двуличник не обича народа си корумпиран сикаджия
  • 24 цецо апартамента

    39 7 Отговор
    Тоя толупЪ съвсем скоро ще влезе в психиатрията.Познавам го много добре,просто той не може да живее без да е на власт.

    Коментиран от #66

  • 25 СКОРПИОН

    44 9 Отговор
    тегли заем кой ще го връща каква малка лихва такъв филм няма народа ще връща вдигат цената на газта 20 процента кевр мафията от тук какво следва всичко всички стоки вдигат цените морят народа
  • 26 СКОРПИОН

    31 6 Отговор
    тоя е самовлюбен
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Голяма каша

    34 1 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    ти е в главата, да знаеш. Какво ти е виновна конституцията, а и законите? Не че не може да се направят по-добри но такива каквито ги има не се прилагат. Пример-правиш се на джигит на пътя, изпреварваш където не трябва, минаваш на червено. Има ли закон по който да те накажат-има. Но не те наказват защото никой не прелиага закона. Тук конституцията няма как да ти помогне.
    Същото е с всичко останало, от кражба на еврофондове до вземане на бизнеси, абе всичко. Закони има, няма кой да ги прилага.

    Коментиран от #30

  • 29 Че то

    42 6 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    по време на комунистическата конституция имаше по-малко корупция и престъпления.

    Коментиран от #36

  • 30 123

    20 5 Отговор

    До коментар #28 от "Голяма каша":

    Много правилно има закони и конституция които имат вградени дефекти.Къде виждаш в конституцията и законите кой трабва да ги налага и изпълнява, кой контрилира,оценя и наказва тази държавна агенция и работещите в нея които не си вършат работата? Липсват, контол, изисикване на отчетност,отговорност и прозрачност, а точно тези неща ги няма написани кой е отговрен за тях, кой ги изпълнява и как да бъде санкциониран? Липсва дългата ръка на ДС и всемощната и работеща милиция от преди 1990,при които за неизпълнение на служебните си задължения има наказания.Такова няма сега никой не им търси отчетност.

    Коментиран от #41

  • 31 пройчо

    18 3 Отговор
    Накратко --" Всички са маскари ,бай Иречек !..."****бай Ганьовски анализ,че и многословен .
  • 32 Стрелата

    17 3 Отговор
    Глупав човек ................ ...... Ама баяяяя
  • 33 Гост

    22 8 Отговор
    Незнам защо г-н Камбуров присламчва президента до мафиота в преамбюла на творението си! Внушението, че и Радев е от другата страна, не върви. Двамата генерали да седнали по мъжки .... за единия съм сигурен, че е генерал, за другия не! Това е срам за българския пагон! От редиците на мафията в редиците на полицията! Ето къде трябва да се търси колизията, г-н Камбуров!

    Коментиран от #37

  • 34 Биби Кинг

    20 4 Отговор
    Толкова кофти матреал не е имало никога в Бойковината както сега! Комуниги, неосъществени демокради и неориентирани пашпалиги- хиени!
  • 35 Зап

    13 2 Отговор
    Хареса ми ДоПеСарая. А защо не ДеПе(еф)Сарая
  • 36 е да

    16 4 Отговор

    До коментар #29 от "Че то":

    Ама тогава нямаше да пишеш коментари в интернет. Нито да излизаш на протести.Нито дори да си помислиш да кажеш нещо лошо срещу властта.
  • 37 Такаа

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Напълно погрешно прикача президента. Той не е точно от редиците на мафията но за сметка на това си играе с Русия
    Стават все повече и повече публикациите в чуждата преса относно това. И съдейки по активизирането на руските рупори в европарламента, явно в тези публикации има достатъчно истина. Така че нещата стават доста сложни. От една страна имаме триото което учи извадено получава пари от дубаеца, от другата страна имаме президента който си играе с Русия, но пък и поддържа протеста. И накрая имаме руските говорители в Европейския парламент, които директно нападат България.

    Коментиран от #39

  • 38 българин

    9 3 Отговор
    той си е такъв, никога не знаете в какво сам ще се оплете в следващия разговор, кога ще изпадне в противоречие сам със себеси. ако имате възможност проследете изказванията му само за един ден и ще изпаднете "в тих ужаст"
  • 39 мусайбе

    10 4 Отговор

    До коментар #37 от "Такаа":

    Прав си но трудно го разбира уличната талпа и не знам дали не е нарочно това тъй като им противоречи на мирогледа им а той е отявлено про Радево-разколниково комунистически и не им се ще да е така но е ТАКА и е хубаво да мислят малко повече и да се информират че в този си вид приличат на след деветосептемврийските черни забрадки пуснати за смут от БКПто за да нахъсват хората срещу тъй наречените ,,народни врагове,, и избиха не няколко стотин както се води уж официално а стотици хиляди и то невинни и добри хора които въздигнаха България на добро ниво след първата война.!!! А те после я поставиха НРБ НА СКАЛАТА И НАПРАВИХА МОЩЕН СКОК В НЕЯ.!
  • 40 Ван дер Любе

    19 4 Отговор
    Този тип статии - Борисов се е провалил, са неверни. Борисов не се е провалил, т.к. той никога не се е опитвал да направи нещо за България, както трябва. Винаги е правил минималното (и не качествено и скъпо), за да може да открадне нещо (той или тези, които го командват). В тази си дейност е много добър и в нея не се е провалил. Напротив, през тези 10 години поне 100 милиарда са откраднати или хвърлени на вятъра. Не че тези преди него не са правили същото, но тогава ги нямаше парите от ЕС, а с тях можеше да дръпнем много напред. Така че Борисов е за затвора. Както и върхушката на ГЕРБ: Цветанов (нищо, че не е там сега), Цецка, Тома, Фандъкова, Дончев, Дариткова, Тъпата от Кърджали, и много други - знайни и не знайни.
  • 41 Всъщност

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Прокуратурата и съдът са институциите, които трябва да следят кой как си върши работата и ако не я върши, което в доста от случаите се квалифицира като длъжностно престъпление, да го доказват и съответно наказват провинилия се.
    Обаче когато прокуратурата не си върши работата, съдът е безпомощен. Когато прокуратурата си свърши работата, но съдът замаже положението, тогава всички сме безпомощни.
    Това е.
    От там насетне трябва да дойде народът, но не със светещите телефони в ръце.

    Коментиран от #80

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 поло

    11 1 Отговор
    Дали знае какво го очаква или е наивен...
  • 44 Тесла

    4 3 Отговор
    Това е страхотен електромобил.
  • 45 На баба ти хвърчилото

    5 1 Отговор
    Колелото е по добро.
  • 46 Обществен транспорт

    7 0 Отговор
    Най доброто е това
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Помнещ

    12 6 Отговор
    Абе то провал, провал ама забравихте какво беше по времето на БСП.НИЩО!След следващите избори ще си припомните.
    Никога не сме били по-добре, но сте толкова вдлъбнати, че ви накараха да повярвате, че никога не сме били по-зле.
    Понеже сте вдлъбнати ще ме разберете погрешно и за това ще ви обясня накратко.Последните 10 години отлепихме малко от дъното където ни прати БСП, обаче това е всичко.С бай Бойко ни очаква само застой в икономиката.Лошото е, че с БСП пак поемаме към дъното.Това е.България е в безизходица.

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 axouxo

    15 3 Отговор
    Винету,Винету,Винету...Ту-ту-ту-ту-ту-ту-тууу.
  • 51 Не давал държавата

    15 3 Отговор
    Абе да не е на баща ти тая държава, та не я даваш. Впил си се като кърлеж във властта. Веднага ОСТАВКА!!!
  • 52 Др Радева

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "ЦК на ГЕРБ":

    Болен си - лекувай се!
  • 53 Дон Чико

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Помнещ":

    Едно въпросче, че не само ти помниш.
    Колко беше външният дълг на България, преди двайсет години?
    Математиката е точна наука, дано да можеш да смяташ.

    Коментиран от #71

  • 54 Анонимен

    4 3 Отговор
    Путин, борисов 3 мандат няма да изкарал, в ютюб, четете и гледайте сериозно
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И пак ще се

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "цецо апартамента":

    избере.
  • 58 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ПО СЪЩИЯТ НАЧИН ФАШЕТАТА ПЛЮЯТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА - СПОРТ ; ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ; ОБРАЗОВАНИЕ ;ЧИСТА ХРАНА ; ХИЛЯДИ ВИЛИ ; КУРОРТИ ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ ; ВСИЧКО ЗА ЧОВЕКА ...Е И ПАРТОКРАТСКА ДИКТАТУРА - АМА СТАНАХМЕ 9-10 МИЛИОНА --- ТРЯБВАШЕ САМО МАНДАТ ЗА ВСЕКИ ИЗБРАН !!!!!!!!!!!!
  • 59 баба мара

    4 2 Отговор
    спрете да крадете държавата бе а засрамете се от господ поне как не ви е срам че ако крадете господ няма да накаже вас а децата ви той най добре накзва крадците на държавата
  • 60 Ицо

    9 2 Отговор
    МУТРИИИ ОСТАВКАА
    БОРИСОВ ПЕВСКИ ДОГАН НА САЛАМ
  • 61 гошо

    8 1 Отговор
    Съд,доживотен затвор,конфискация на цялото имущество.На всички прокажени герберасти.
  • 62 cpv

    7 5 Отговор
    Никога България,не е била така добре,а който не оценява успехите си е негова работа,но да се моли да не идва Виденовата зима,когато заплати бяха от 3 долара!

    Коментиран от #64

  • 63 Матей

    6 3 Отговор
    Логически постановки,който има търпение да ги чете и разгадава.Истината е ,че беше развито и усъвършенствано,поставено на конвейр престъпно управление.И сега ми философстват,след като бръкнаха в джигЕра на хората,СЕ ПРАВЯТ НА УЛАВИ.Грабят като невидели и все не им стига,разграбиха хазната и теглят милиарди отвън,пак за раздаване на свои хора.За да бъдат свалени по-бързо,НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИТЕ,не подхранвайте мафиотската хидра.
  • 64 Шоколанда

    5 10 Отговор

    До коментар #62 от "cpv":

    Къса памет има ,,народът”, господине. Да припомня и купоните за хляб през Лукановата зима. Мрънкачи, мързеливковци, злобари. Тези са вечно недоволните. Те толкова си могат. Но да помогнат за някакво смислено начинание- не. Зрители и консуматори.
  • 65 аз съм Веска

    6 2 Отговор
    ПЪЛНА МАРИОНЕТКА . А ПРОКУРАТУРАТА ... ЦЪФТИ И ПРОЦЪФТЯВЯВА .ВЧЕРА НАПИСАХ , ЧЕ СА ПО- ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ В. Б . ,И ДНЕС ИЗПРАТИХА 3 ЕКИПА ПРОВЕРЯВАЩИ ПРИ ДЪЩЕРА МИ .
    ГОРКИТЕ ,АКО ИСКАХА ДА ДЕГОСТИРАТ НЕЩО МОЕ , ЩЯХ ДА ИМ ОСИГУРЯ ДОСТЪП . ОЩЕ НЕ Е КЪСНО ...
  • 66 НЕЕЕ!

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "цецо апартамента":

    ПРЕСТЪПНИКА БОРИСОВ ИМА ОТРЕДЕНО МЯСТО! В ЗАТВОРА!!! и никъде другаде!!! Да живее дълго...да погребе семейството си с милиардите ограбени от българският народ!!! но то хх да живее ..в адски мъки...но да живее! сам,...като куче... какъвто е бил цял живот!!!
  • 67 шопен

    5 2 Отговор
    Насълзи ми се окото като гледах репортаж по телевизора с ББ. Беше седнал на едно малко бюрце някъде извън МС да реди тъжни мисли. Вижда се, че вечерното уисти пече не стига за спокоен сън. Мисля си как добре ще му отива от утре една малка уютна стаичка с висок прозорец с решеки в сградата на бай Ставри. Въпрос на време е нали?
  • 68 ПИСАТЕЛ

    5 3 Отговор
    ТЕСТЕ ХАРТИЯ КОФА С МАСТИЛО И КОФА ЗА ИЗПРАЖНЕНИЯ - БЪДЕЩЕТО НА БОЧКО
  • 69 гост

    7 4 Отговор
    Проблема е в българското общество,доколкото го има,че му трябваха цели десет години да разбере,че и този няма да му свърши работата.Сега ще чака да се появи нов спасител/месия за когото да се хване.Започвам да мисля,че май най-добре сме си били в Осмонската империя и проблема ни е започнал след това,трябвало е сами да решаваме съдбата си и сме се хвърляли на врата на всеки желаещ да ни оправи.Явно се страхуваме,че сами няма да можем.

    Коментиран от #77

  • 70 Мутренския отпадък

    5 2 Отговор
    И сам не се разбира.ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР.
  • 71 Б. М.

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Дон Чико":

    Има данни в БНБ. Всеки може да ги провери. Ако не ме лъже паметта, мисля че най - ниското ниво беше през 2008, около 4,8 милиарда Евро.
  • 72 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Отдавна":

    Новия заем в милиарди бил много изгодно взет въпреки излишък в бюджета. друг е въпроса къде ще изчезне и какво ще разбере Народ от него. Колкото разбра как и къде изчезват милиард излишъци . Пиша като Хасан ,защото него каквито и анти Българистики и простотии да напише ,не го трият.
  • 73 ценности

    5 0 Отговор
    Пълен провал! И колкото повече останат на власт, толкова повече ще ги мрази народът! И "царят" дойде с фанфари и надежди, а сега е един дребен мошеник, дошъл да заграби гори и имоти! Историята помни!
  • 74 пешо

    2 0 Отговор
    Правилно за да започнем на чисто,трябва освен" 45 години стигат" и "30 години стигат".От Луканов,през Костов до сега.Разните кръгове Олимп,Орион,Агнешките-Николови като вътрешен кръг на Олимп и вс. други да се изтрият(затрият).
  • 75 Пичо

    1 0 Отговор
    Боко, марш оттука!
  • 76 ТОЧКАТА

    0 2 Отговор
    В светлата зора на ,,прехода,, ТУК бяха американците/те ни дадоха акъла,законите/че и съветниците даже!!!!!!Направиха ни ,,държава,,,...каквато ТЕ искат!!!!!!!ДВ то също ,,помагаше,,,.Сега кво се прави на ущипана..
  • 77 ГОСТ 235746

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    Много правилен коментар.Ако си бяхме останали в османската империя със сигурност нямаше да сме по зле.Защото ние не можем да се управляваме сами поради факта че сме продажна, завистлива и мързелива нация.Защо при комунизма ги нямаше тези циркове и имаше ред.Поради факта че нарежданията идваха от Москва които изпълнявахме.Ние бяхме 16-та република на СССР неофициално.

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "ГОСТ 235746":

    Напълно ПРАВ. ТОЧНО
  • 80 123

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Всъщност":

    Грешна позиция, ако полицая на пътя си иска подкуп и не издава глоба, а тези с които работи го покриват кога ще разбере прокуратурата? Във една демократична държава има правила за работа, ред, етичен код и закони за дърважните органи, народно събрание,правителство, прокуратура и президент за всички има ред, правила и закон който трябва да изпълняват и кой и как ги контролира ,как си отчитат резултатите от работата, и при какви ситуации и какъв е процеса всеки един от тях да бъде освободен от работа.
  • 81 Яяя

    0 0 Отговор
    радев е боклук
  • 82 истината 2

    1 0 Отговор
    АВТОРА ПРОПУСКА ДА КАЖЕ,ЧЕ КУПИЩАТА ЕВРО И КЮЛЧЕТА ЗЛАТО,ИЗТЕКЛИ ЗАПИСИ КАКТО ОТ ПРЕДИ ГОДИНИ И ОТ СКОРО,ВСИЧКО ТОВА ПОДТИКНА НАРОДА КЪМ ПРОТЕСТИТЕ.СЪЩО ТАКА И НАХЛУВАНЕТО НА ПОЛИЦАЙ И ПРОКУРАТУРА В НАЙ ВАЖНАТА ИНСТИТУЦИЯ---ПРЕЗИДЕНСТВОТО.И ПАК КАЗВАМ И ЦИНИЧНИТЕ ЗАПИСИ,КЪДЕТО ОБИЖДА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА,И ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТА.ИЗЛИЗА,ЧЕ ТОЙ Е НАЙ-УМНИЯ,НАЙ ОБРАЗОВАНИЯ,НАЙ ВЪЗПИТАНИЯ,НАЙ ПОЧТЕНИЯ И ..........А В СЪЩНОСТ Е ЕДНА ЦИНИЧНА ,ПРОСТА,НО ХИТРА МУТРА.
  • 83 петък вечер

    0 0 Отговор
    Бацко е гений. Ще гласувам за теб с тоалетна хартия втора употреба за да ти покажа как хубаво си се омацал в кафявото.
  • 84 тиквенсониада

    2 0 Отговор
    Защо този иначе толкова симпатичен бай Ганьо от Банкя е бил член на БКП ? А защо е бил мутра ? Защо е в бизнес и приятелски връзки с хора като Пашата , Миле , Маргините ? Това хамелеонщина ли е или лицемерие ....или и двете ?
  • 85 0000

    0 0 Отговор
    DW пишат прекалено дълги и нищо не носещи като инфо статии.затова не ги чета-губят ми времето .приличат на онова нещо по литература двто го даваха на класните (анализ ли беше ,тема ли)много пишеш пък нищо не означава.важното е обем да има.типично като сегашните началници-много говорят,нищо не казват.и аз им затварям телефона като почнат да ми се обясняват
  • 86 Европеец

    1 0 Отговор
    Вчера имаше подобен анализ на дойче веле. Явно от там автора е взел идеята за това дълго и заплетено повествование.
    Но същите тия, дето са против всички всеки, като седнат на маса много се хвалят как познават тази или онази мутра, и му се възхищават как вади пачки, и как им е казал нещичко.....изпадат в див възторг от познанството си с някой местен дерибей. Ами нова са същите ония срещу които протестиращите бе. Ще изгодните Борисов. А какво ще правите с ония, с чалгаджийска манталитет, които благодарение на него са влиятелни? Как от тях ще се отървете. Те ви съсипват ежедневието и от там и целия живот.
  • 87 Цецо

    0 0 Отговор
    Нещата имат логичен край... Крадливата мутра в затвора!
  • 88 тирбушон

    0 0 Отговор
    де е тая армия, де са тези офицери, няма ли кой накрая да изрита тоя негодник и лъжец накрая
  • 89 Noop Saibot

    0 0 Отговор
    Чета тука коментарите- Оставка ,Съд, Затвор?! Оставка е ясно. Но честно мислите ли си,че в БГ има съдий който ще го осъдят. Те си рискуват близките и тях самите по този начин. Какъв затвор,Бойко ще избяга в точния момент като Божков.Едно птиченце ще му каже какво се готви. ЕС и Кьовеши ,няма да бръкнат в кацата с катрана наречена БГ ,Защото Бойко слуша и изпълнява заповедите дословно,просто му превеждат един закон или репресия,избират депутат от групата ,на когото уж е идеята и приемат закона(репресията). Ако му кажат да промени химна,цветовете на Знамето и названието на територията ,няма да се смили над невзрачните бедни създания населяващи все още НЕГОВАТА държава.