2 617 32

"Обединени родители" пред ФАКТИ: Маските не предпазват, дори и да са от най-висок клас

"Не сме видели нито едно клинично изпитание, което да доказва, че носенето на маска настина предпазва или намалява вероятността да се разболеем", каза Илиана Михайлова

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник – 14 септември, ден преди първия учебен ден на учебната 2020/2021 година родители излязоха на протест под наслов „НЕ на маските и изолаторите в училище!“.

По този повод от ФАКТИ се свързахме с групата "Обединени родители“, които бяха едни от организаторите на протеста пред Министерството на образованието и науката. Разговора ни с Илиана Михайлова, четете в следващите редове:

- Г-жо Михайлова, защо от „Обединени родители“ протестирате срещу носенето на маски в училище?

- Защото искаме носенето на маски да бъде препоръчително, а не задължително. Считаме, медицинските лица също казват, дори има клинични проучвания, които са правени с цел да се докаже дали има връзка между носенето на маска и защитата от инфекции, които се предават по въздушно-капков път. Тези всичките клинични проучвания са доказали, че няма връзка и маските не предпазват дори и да са от най-висок клас – т. нар. N95.

- За какви проучвания говорим, можете ли да ми посочите някое?

- Мога да Ви изпратя – има цял пост, в който са посочени клиничните проучвания (бел.: част от проучванията можете да видите в дъното на страницата).

- Бихте ли сумирали проучванията?

- Точно клиничните проучвания не мога да ги цитирам. Това казвам обобщено: доказват, че няма връзка между носенето на маската и по-рядкото боледуване на медицинския персонал. На болни в болниците – върху това са правени клиничните прочувания, и няма връзка – тези, които са носели маската са боледували толкова често, колкото и тези, които не са носели маска. Това е обобщеното, по-обобщено не знам как да Ви го обясня.

- Исках да ми посочите клинично проучване, защото звучи странно при положение, че не е от днес носенето на маски. Носенето на маски е практика от години при респираторни инфекции.

- Това абсолютно не е вярно.

- Личните лекари защо носят маска в такъв случай при преглед?

- Кога са носели? Сега носят откакто се появи този Covid.

- Моят личен лекар цял живот ме е преглеждал с маска.

- Не ги познавам Вашите лекари. Аз съм медицинско лице, работя с лекари и не съм виждала лекар да работи с маска. Единствено носят маски задължително в хирургията, защото молекулата на бактерията е доста по-голяма и тя може да се задържи от медицинската маска – говорим за медицинска маска, докато вирусите са толкова малки частици и те свободно се реят във въздуха. Така че, ако аз нося маска, но съм болна и Вие също седите в тази стая, няма абсолютно никаква гаранция, че няма да се заразите от моето вирусно заболяване.

Мога да нося маска, ако съм със симптоми на бактериална инфекция – тогава може да Ви предпазя, има процент на предпазване. Тук говорим за вирусни инфекции. Вирусът е много малка частица, която преминава през маската. Да не говорим, че в България се прие, че може да се сложи шал, може да се сложи шлем – просто нещо да се сложи на устата. Няма никакво изискване точно каква да бъде маската, някакъв стандарт, който да доказва, че точно този стандарт предпазва от COVID-19 и заради това нещо трябва да го носим.

- От „Обединени родители“ смятате ли, че има противоепидемични мерки, които трябва да останат в училищата, какви?

- Винаги и в училищата, и в детските градини е имало такива противоепидемични мерки. Има списък, график кога да се почистват помещенията, кога да се почистват масите за хранене, да се обтриват с дезинфекционен разтвор, на колко време да се почистват санитарните възли, да се осигури топла вода, течен сапун за учениците, защото едно измиване на ръцете унищожава 90% от бактериите и вирусите върху мръсните ръце.

Тези мерки, които са били досега за нас са напълно достатъчни. Зимата е хубаво да се проветряват стаите, да влиза свеж въздух всяко междучасие и, разбира се, родителите да не водят болни деца в училище.

Това ще предпази не само от COVID-19, а от масово разпространение и обявяване на грипни епидемии. Това важи за всички вируси, не само за този, който е в момента актуален.

- Няма как да не се съглася с Вас за сапуна и топлата вода, тъй като и аз имам наблюдения, че много училища не осигуряват топла вода, дори и да има сапун.

- Съобщиха, че в Омуртаг учебната година започва, като водата ще се осигурява в бидони. При това положение, ти да караш детето да носи маска, на мен ми се струва абсолютно безсмислено – то няма къде да си измие ръцете.

- А защо, според Вас, я има тази мярка с маските в такъв случай?

-Тук трябва да попитате министър Вълчев или министъра на здравеопазването. Министър Вълчев твърдеше, че маската била доказано средство за предпазване. Да, но ние не сме видели нито едно клинично изпитание, което да доказва, че носенето на маска настина предпазва или намалява вероятността да се разболеем. Няма такова проучване.

Точно по тази причина смятаме, че ангажирането на децата да мислят за тези маски – „къде я сложих сега, сложих ли си я на лицето, тука трябваше да я нося, там не трябваше…“. Те са деца. На първия учебен ден започнаха да си говорят: „Моята маска е по-хубава от твоята, дай да ти я видя“. Те ще си ги разменят, те ще ги изпускат по земята и това нещо после ще си го сложат на лицето. Класната ръководителка си беше сложила шлем, защото сподели жената, че веднага започва да ѝ се изостря екземата на лицето, когато носи маска.

Има един израз в медицината – „Primum non nocere“. „Първо не трябва да вредим“. Ако се водим от този принцип, при положение, че не е доказана ефикасността на маските, първо не трябва да вредим. По-скоро с носенето на маски, според нас, ще нанесем повече вреди и върху психическото здраве на децата, и върху физическото – обриви, допълнително бактериално замърсяване, вдишване на повече въглероден диоксид, а не на кислород, защото маската задържа издишания въздух, става благоприятна среда за развитие на микроорганизми, защото издишаният въздух е влажен и ако се даде една маска след два часа на лабораторно изследване, ще видите как са се намножили на нея бактериите, защото там е влажна средата.

- Да, но от друга страна маската трябва да се сменя по-често от два часа, но и да, Вие казвате, че все пак това са деца, които са на училище.

- Да. Да направят, както има за възрастните изискване къде да се носят маските, да пазят възрастните, защото тях засяга този вирус. Сутринта отново слушах експерт, който казва, че вирусът не засяга децата, но носенето на маски е, за да не заразяват възрастните си баба и дядо. Значи трябва да създадем на децата един дискомфорт, за да можем да пазим техните баба и дядо? Някакси ми се струва неправилно противопоставянето между поколенията. Децата трябва да са си деца, да си живеят детството, в училище да си учат, а възрастните – родители, баби и дядовци, за тях трябва да измислим мерки как те самите да се пазят - първо, защото са възрастни и са отговорни и могат да го правят, докато децата няма как да се случи да искаме да се сетят всяко междучасие или преди училище да се да си взимат маската, ако са я изпуснали, да я сменят с друга.

Не виждаме начин това да се случи. Става въпрос за деца.

- Вие споменахте министър Красимир Вълчев. По-рано попаднах на една петиция, която иска неговата оставка и една от причините беше маските в училищата – Вие подкрепяте ли това искане?

- Ние направихме една петиция преди тази, която споменавате. Нашата група – „Свободата е отговорност“, която е част от „Обединени родители“, направи петиция срещу тези задължителни PCR тестове и премахване от Закона за здравето задължителната ваксинация за COVID-19, защото – едно, че ваксината още не е измислена, но искат бързо да я пуснат на пазара и след това да ваксинират всички хора с ваксина, която изобщо не е доказана нейната ефективност и нейната безопасност.

Направихме една такава петиция. За 10 дена събрахме 11 хиляди човека подписи. Депозирахме я в Министерството, нямаме никакъв отговор. Мисля, че вече е минал и законовият срок – 10 дни.

При такова положение, когато се знаеше, че ще има протест пред Министерството на образованието и науката, бяхме си написали искания, които депозирахме в министерството, но искахме среща с министър Вълчев, той беше отишъл да открива университет.

При положение, че той игнорира родителите, той не иска да чуе техните искания, да, оставка е следващият етап на този процес.

- А защо сте против ваксинирането? Тук говорим с уговорката, че ако се въвежда ваксиниране, то ще е с доказана ваксина, която вече е минала тестове и е доказан нейният ефект. Хипотетично сме в ситуация, в която ваксината няма кой знае какви странични ефекти. В такава ситуация какво смятате?

- Хипотетично, ваксина срещу вирус – няма ефективна направена. Грипната ваксина не е ефективна. Всяка година се правят два-три щама, които се предполага, че ще бъдат, но точно какво ще бъде…

Миналата година щамът ги изненада, така се изразиха, и във ваксината бяха сложили щам, който не се разпространяваше. Още не е измислен начин да се направи ваксина за вируси. Ефективна ваксина.

Може да карат хората на задължително ваксиниране, при положение, че измислят начин за ефективна ваксина. В случай, че не измислят, може да карат хората да си я поставят задължително. Това е извън всякакви човешки разбирания и норми.

- Аз доколкото четох, няма задължение за ваксиниране.

- Ще Ви излъжа в кой член беше от Закона за здравето. Промениха го май месец, че когато има обявена пандемия от тази, тази, тази болест – тук включиха и Covid, ваксината е задължителна.

---

Извън интервюто публикуваме част от изпратените прочувания, без редакция от нашата страна:

"1. Jacobs, JL et al. (2009) „Използване на хирургични маски за лице за намаляване на честотата на обикновена настинка сред здравните работници в Япония: рандомизирано контролирано проучване,“ American Journal of Infection Control , том 37, брой 5, 417 - 419. https: // www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216002

Маскираните с N95 здравни работници (HCW) са значително по-склонни да получат главоболие. Не е доказано, че използването на маска за лице при HCW осигурява полза по отношение на симптомите на настинка или настинка.

2. Cowling, B. et al. (2010) „Маски за лице за предотвратяване на предаването на грипен вирус: систематичен преглед,“ Епидемиология и инфекция , 138 (4), 449-456. https://www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-infection/article/face-masks-to-prevent-transmission-of-influenza-virus-a-systematic- review / 64D368496EBDE0AFCC6639CCC9D8BC05

Нито едно от разгледаните проучвания не показва полза от носенето на маска, нито в HCW, нито в членовете на общността в домакинствата (H).

3. bin-Reza et al. (2012) „Използването на маски и респиратори за предотвратяване на предаването на грип: систематичен преглед на научните доказателства,“ Грип и други респираторни вируси 6 (4), 257–267. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-2659.2011.00307.x

„Имаше 17 допустими проучвания. ... Нито едно от проучванията не установява категорична връзка между използването на маска / респиратор и защитата срещу грипна инфекция. "

---

Законова справка: В Закона за здравето за задължително ваксиниране се говори с член 59, който е в сила от 14.12.2010 година. В алинея 1 от член 59 пише, че „при възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие министърът на здравеопазването може да разпореди“ „задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар“ (точка 2) „имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар“ (точка 3).

COVID-19 се споменава в член 61, който е в сила от 14.05.2020 година: „На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне“.

Ваксинация се споменава в точка 3 на алинея 3 от член 63 на Закона за здравето. В алинея 1 от същия член е посочено, че „при непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразна болест по чл. 61, ал. 1 (бел: където намираме COVID-19), с цел защита и опазване живота и здравето на гражданите, се обявява извънредна епидемична обстановка.

Алинея 3 от член 63 дефинира кога е налице „непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите“, а точка 3 посочва, че тя е налице, когато заразната болест по член 61, алинея 1 – в която е посочен и COVID-19, „може да затрудни или да забави мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други”.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Не обединени родители

  15 34 Отговор
  Още едни които решиха че само тяхното мнение е важно.на бас че 90% от родителите в България да не кажа 99 не са чували за тия.

  Коментиран от #17

 • 2 мафиот банкстер

  35 8 Отговор
  Маските са за да мълчите, а скоро и да не виждате.

 • 3 Според мен

  21 8 Отговор
  маските помагат за предпазване от зараза но имат и много негативни ефекти които никой не споменава.
 • 4 Истински доцент не като Мангъров

  10 45 Отговор
  Има много изследвания за ефекта от носенето на маските. Обикновените маски имат за цел да предпазват останалите хора, тъй като намаляват значително излъчения вирусен товар от болен човек. Маските от типа FFP2-3 предпазват носещия я. И кво ще им обясняват на тези въшки, като е казано носиш, значи носиш точка! По целия свят носят само ганьовците с ентелегентите въпроси...
 • 5 Коко

  7 25 Отговор
  Тази госпожа много разбира, и се мисли за недосегаема
 • 6 странджата

  34 8 Отговор
  Само малоумник вярва на маските,въздушно-капковите инфекции проникват в тялото и през очите и през отворени ранички ама от толкоз експерти никои не го е споменал?Виж всички цехове с които работя в България и Турция са доволни и предоволни че се отътрваха от парцали събирани над 10 години във вид на маски!

  Коментиран от #23


 • 7 Рошко

  30 9 Отговор
  Това са намордници а не маски не разбрахте ли, най предпазва като не обръщате внимание на медиите
 • 8 Матей

  18 8 Отговор
  Всички тези неща се знаеха и преди пландемията,защо се казват чак сега.О т самото начало съм изтъквал абсурдността на тези мерки и специално носенето на маски,и чак сега възмущението надделя и когато опря до децата,до здравето им,физическо и душевно.
 • 9 Честито

  7 26 Отговор
  7 учители в 55то с Ковид! Та - вие си карайте без маски и без предпазни мерки!

  Коментиран от #14

 • 10 име

  5 5 Отговор
  ... така де , ама ония учите дето са болни ...? какво следва ? децата , родители , баби..... ?????
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Маски долу

  20 9 Отговор
  Докога ще позволяваме да тероризират децата ни, питам!
 • 13 parnas13

  7 13 Отговор
  Маските предотвратяват изхвърляне на аерозоли при дишане на голямо разстояние и намаляват количеството им - така носителите на вуруси ще заразяват по-малко.
 • 14 Гост

  15 3 Отговор

  До коментар #9 от "Честито":

  Колко са "болни", само един Господ знае! Зорлем тестват всички, независимо дали имат синмтоми или не, щото есериозен бизнес тези тестове...е,все някой ще изкарат "болен", независимо дали му има нещо! Да тестват и лекуват само хора със синптоми - другото е пълна малоу.щина и дивотия!

  Коментиран от #18

 • 15 Льокрем

  2 4 Отговор
  Е, моля ви се, за малко да си разлея уискито. Това за молекулата на бактерията да го казва медицинско лице ме довърши изцяло. Да цитирам: "Aз cъм мeдицинcкo лицe ... мoлeкулaтa нa бaктeриятa e достa пo-гoлямa."
 • 16 Истината

  13 7 Отговор
  Тези препарати с/у вируси са на спиртна основа , ако пиете домашарка 50 градуса няма вируси да ви хванат и яжте чесън, (ТОВА Е ИЗПИТАНО СРЕЩУ ВСЯКАКВИ ВИРУСИ) другото всичко е бизнес за много многоооо парии просто бизнес ;) с маските съще е просто бизнес не че помагат.
 • 17 Ха ха

  2 3 Отговор

  До коментар #1 от "Не обединени родители":

  Е ти поне вече чу.Предавай нататък.
 • 18 Тогава

  8 8 Отговор

  До коментар #14 от "Гост":

  Ми напиши една декларация - не желая да ме лекуват от Ковид, подпиши се и си я носи със себе си! Заради такива фейсбук "екперти" има отново болни от туберкулоза в Европа!
 • 19 Доктор

  5 7 Отговор
  Аман от пишман доктори. В случая маската пази околните от вас. Това важи за всеки. Не знаете дали сте вирусоносители. Кихате и облакът около вас е в пъти по-малък от варианта да сте без маска. Четат неподходящи и некоректни текстове.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 физика

  9 2 Отговор
  "Аз съм медицинско лице..." "...молекулата на бактерията е доста по-голяма и тя може да се задържи от медицинската маска..." Това медицинско лице май е имало тройка по биология още в училище. Ако бактериите бяха от по една молекула - сигурно щяха да са по-малки и от вирусите. Да не говорим, че маските N95, FFP2, както и особено по-високите стандарти N99, N100 и FFP3 задържат частици и по-малки и 0,3 микрона (колкото вирус) поради брауновото движение на последните. Но това май се учи в часовете по физика, не по биология...
 • 22 Простотия

  8 2 Отговор
  Аман от глупави и прости хора - и безотговорни хора. Въпросният вирус е с размери 50 нанометра (0, 050 микрона) Няма маска, която да го спре. Маската пази другите, тъй като спира въздушно капковия поток от носителят на маската, т.е. носенето на маската пази другите. чието верую е - аз съм безсмъртен и не ми пука за околните!
 • 23 Простотия

  0 0 Отговор

  До коментар #6 от "странджата":

  Ако има кой да ги генерира тези въздушно капкови инфекции.
 • 24 папунцел

  8 1 Отговор
  СЗО казваха че маските НЕ предпазват.И когато станаха клон на Китай палачинката се обърна.И в тази ситуация в коя света беше буквално в паника всички тръгнаха да гледат китайците какво правят - принудителната карантина, носенето на маски и т.н. След като Китай възстанови производството си и започна да снабдява света с маски от това направи И прави доста големи пари благодарение на СЗО която всички слушат.Вие не разбирате ли че всичко е за пари.Един господ знае колко маските предпазват и дали изобщо пазят.Но за сметка на това пък противогазите на 100% пазят от вируси, прах,бактерии,химическо замърсяване.

 • 25 Фаро

  3 3 Отговор
  По-лесно беше да спрете децата си от училище,но щом избирате трудните начини ваш проблем
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Анонимен

  1 0 Отговор
  Спрете този хаос в училищата!! Учениците от по-горните класове е най-разумно да учат дистанционно!!! Самостоятелни са,нямат нужда от родителски контрол!! Така ще се намали риска, а не с носене на маски-парцали и ежедневно стресиране със статистики, тестове и всякакви безумия!
 • 30 носете

  1 0 Отговор
  Маски за да не носите нещо друго противогази например !
 • 31 носете

  1 0 Отговор
  Маски за да не носите нещо друго противогази например !
 • 32 Казуар

  1 0 Отговор
  Така нарачените обединени родители, ако избухнат епидемии в училищата, ще обърнат палачинката и ще обвинят институциите.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.