Last news in Fakti

17 Септември, 2020 20:30 2 508 25

"Ние можем": Амбициозните цели на ЕС

  • ек-
  • урсула фон дер лaйен-
  • ес-
  • пандемия

Кризата като шанс – този лайтмотив беше избрала председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за първата си голяма реч на този пост

"Ние можем": Амбициозните цели на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целите, които Урсула фон дер Лайен постави пред ЕС, са амбициозни. За да ги изпълни обаче, Общността се нуждае от по-голямо единство. Може ли кризата да се превърне в шанс? Коментар на Бернд Ригерт.

Кризата като шанс – този лайтмотив беше избрала председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за първата си голяма реч на този пост. Отговорите, които ЕС даде на огромното здравно и икономическо предизвикателство, каквото е пандемията, тя окачестви като окуражителни и похвали бързо възстановилите се съпротивителни сили на Общността. Постигнатото съгласие за Възстановителен фонд, финансиран чрез общи задължения, е удивително постижение, дори нещо като революция в европейски мащаб. Когато е поставен под натиск, ЕС явно постига резултати.

Според Фон дер Лайен, този импулс трябва да бъде използван, за да се извършат необходимите промени в икономиката, дигитализацията, защитата на климата и във все още оспорваната миграционна политика. Всички тези промени следва да бъдат оформяни целенасочено, а не под влиянието на някое случайно бедствие.

Конкретни предложения

Неочаквано големите суми във Фонда за възстановяване, по чието изразходване през следващите години ще има думата и Еврокомисията, дава неочаквано голяма власт на председателката Фон дер Лайен. И тя е решена да я използва. Това стана пределно ясно от нейната реч, в която тя направи и някои конкретни предложения: над една трета от 750-те милиарда евро да бъдат използвани за инвестиции в защита на климата, 20% ще са предвидени за развитието на европейски дигитален суверенитет – с други думи за съхраняването и обработката на данни, което да не зависи от американски или китайски концерни. Освен това тя си поставя за цел въвеждането на минимална заплата в цяла Европа и даването на повече правомощия на Брюксел по въпросите на здравеопазването.

Председателката на ЕК посочи и заплахите за Общността отвън. Тя разкритикува Русия, Китай и Турция и настоя за по-голяма самостоятелност в отношенията с Белия дом. Фон дер Лайен не скри и предпочитанията си по отношение на кандидат-президентите в САЩ, нито това с кого от тях свързва надеждите си за рестарт на трансатлантическите отношения. Верен е и изводът, който председателката на ЕК извлича от поведението на президенти като Тръмп, Болсонаро и Путин по време на пандемията: „егоцентричната пропаганда" не помага. Една геополитически активна Европа би трябвало да поеме лидерството, след като други се отвръщат от света.

За да се справи с тази задача, ЕС обаче се нуждае от по-голямо вътрешно единство. Затова Фон дер Лайен пледира решенията по външнополитическите въпроси вече да се приемат с мнозинство, а не с единодушие. Тя апелира към страните-членки стриктно да спазват върховенството на закона. Фон дел Лайен подчерта, че е крайно време да се намери най-сетне и компромис по въпроса за разпределението на кандидатите за убежище в страните от Общността. По отношение на проблемите, свързани с Брекзита, председателката на ЕК отправи последно предупреждение към Борис Джонсън да спазва съществуващите договори. Очевидно тя очаква да има по-съществен напредък в преговорите за членство със страните от Западните Балкани, както и по отношение на желаното партньорство с Африка.

Високо вдигната летва

Да моделира активно бъдещия свят е амбициозната задача на Фон дер Лайен като кризисен мениджър – роля, която не си е избирала сама. Тя ѝ беше наложена от пандемията. Вчерашната ѝ реч беше достоен отговор на това предизвикателство. Показателно е, че председателката на ЕК перефразира прочутото заявление на Ангела Меркел „Ще се справим", което беше изречено в апогея на бежанската криза през 2015. При Фон дер Лайен това прозвуча почти по същия начин: „Ние го можем", заяви тя и вдигна летвата твърде високо. Сега остава да видим и изпълнението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т444444

    16 2 Отговор
    Туй бабе няма топки за тази работа

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Hess

    5 1 Отговор
    Не знам,ма Локо Пловдив в момента правят подвиг..

    Коментиран от #4, #7

  • 4 ЦСКА

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Hess":

    спасиха дузпа на Баце.
  • 5 Навални

    14 1 Отговор
    Стрина Урсула тропнала с краченце на Борис Джонсън за Брекзит.Тази мед.сестра в Германия я смятат за местната ПКП.Хората откровенно и се подиграват.
  • 6 Герпобедавинаги

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Т444444":

    Мда ...друго си е ботокса плешив
  • 7 Hess

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Hess":

    Пак съдията избухна(яд ме е че ми е сънародник)пумиар!Как се играе с два червени картона..и то срещу Тотнъм🤮
  • 8 Махленска клюкарка

    10 0 Отговор
    Кухи нищо незначещи фрази. Да ми каже КАК ще го изпълни.

    Коментиран от #9

  • 9 Бриго Бичкията

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Махленска клюкарка":

    Щом го казва значи знае как, или някой сериозен стои зад нея.
  • 10 Севастопол

    8 2 Отговор
    Нищо не можете мадам Урсула!
  • 11 no name no face no number

    9 0 Отговор
    Хайде разпадайте се не се мъчете некак си Не върви.Пък и общи правила за цяла Европа също не стаеа да ни натресете оноя от ЛГХБТИ а нема нужда
  • 12 Niknay

    8 0 Отговор
    Речта и звучи като на болшевишки политкомисар пред пленума на депутатите на съветите.
  • 13 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Жени не Може и Не трябва да управляват! Са боли ме штепсела, че звуча сексистки ма Истина пиша. За пример е меркелица, която закопа Европа с едно изречение. А таа речта няма смисъл от нищоговор.
  • 14 Бурканбанк

    10 0 Отговор
    Нищо не можете.
    Можете само да ставате за смях.
    Например с дебата за дължината на краставиците в ЕС.
    Жалка организация с жалки ръководители.

    Коментиран от #15

  • 15 Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бурканбанк":

    А, да бе отде в ЕС ще знаят, че краставицата е едногодишно двусемеделно растение от семейство тиквови.

    Коментиран от #25

  • 16 Герпобедавинаги

    1 4 Отговор
    Тази ако каже ,Леопардите ще прегазят Москва този път !
  • 17 БПФ

    8 2 Отговор
    Някаква нещастница, турена за нещо си неизвестно от кого, критикува хора като Тръмп и Путин - избрани пряко от два велики народа. Какво има да се коментира повече?

    Какво лидерство ще поеме тая Европа, дето вече цял свят и се смее? Стотици милиарди ще се хвърлят за кефа на климатическите терористи, а пък реалната икономика да върви по дяволите !!!
  • 18 БПФ

    6 3 Отговор
    "Факти",

    защо си трайкате за минутната реч на Ангел Джамбазки, в която нашият достоен евродепутат срина със земята тая явно живееща в паралелно измерение лелка? Цитирам го:

    Уважаема г-жо Председател,
    Със съжаление трябва да отчета, че Вашата реч беше разочароваща, пълна с полуистини и противоречия.
    Говорите за върховенство на закона, а Вие се каните да нарушите Договора за функциониране на ЕС теглейки огромен заем, който ще трябва да плащат нашите деца, за да финансирате налудни, социални експерименти.
    Говорите за свободен пазар, а пък налагате силово пакети като „Мобилност“, които крадат работни места от Централна и Източна Европа. Говорите за работни места, а се каните със „зеленото безумие“ да закриете стотици хиляди работни места в Централна и Източна Европа. Говорите за права на човека, а не смеете да изречете името на диктатора-неоосманист Ердоган и на комунистически Китай. Питам се защо се страхувате да попитате комунистически Китай кога ще поеме отговорност за китайския вирус, който разруши световната икономика.
    Говорите за разширяване на ЕС, но не казвате, че да, Македония трябва да влезе само когато погребе и забрави завинаги своето комунистическо, анти-българско, македонистко минало. Нали не искате над тази зала да има знаме с петолъчка, сърп и чук? Или искате, не знам.
  • 19 БПФ

    5 0 Отговор
    ....

    Говорите също така за легална имиграция, като ги наричате бежанци.
    Уважаема г-жо Председател, не говорим за бежанци, говорим за стотици хиляди, милиони нелегални емигранти, които ще променят културно идентичността на суверенните европейски нации.
    Обвинявате крайно-десните. Уважаема г-жо Председател, не управляват крайно-десни, управлявате Вие. Пробудете се, излезте от този брюкселски балон, излезте от тази затворена сфера, в която живеете и погледнете живота такъв, какъвто е.
    От Вас зависи бъдещето на ЕС в следващите няколко години, поемете своята отговорност!

    Струва си да се гледа клипчето... само за да се види как тая гледа като цапната с мокър парцал.
  • 20 БПФ

    5 0 Отговор
    Ето и нещо още по-добро:

    Уважаема г-жо Председател,
    ...
    .... Не мога да разбера и не мога да приема това лицемери и двуличие. На второ място, взимате заем от нашите деца, взимате заем, който ще го плащат след 30 години нашите деца, без да сте ги питали за това, защото няма как. Нещо повече, част от този заем ще го раздавате като грантове, а останалите ще ги давате като заеми, но ще ги плащат всички, ще ги връщат всички.
    Уважаема г-жо Председател,
    Грантовете, подарените пари развращават и правителства и общества. Това беше, между другото комунизмът. Взима от тези, които работят и дава на тези, които имат нужда и видяхме как свърши това.
    И последно, относно спекулацията с правото на върховенството на закона. Върховенството на закона означава: независимо и свободно правосъдие, без политическа намеса, без политическа пропаганда, без опит да бъдат променяни обществата, без опит да бъдат променяни семейните отношения. Това е върховенството на закона.
    Който не се учи от историята е осъден да я повтори. Вие днес строите федеративна, социалистическа Европа, която убива ЕС и общия пазар.
  • 21 БПФ

    3 1 Отговор
    Ето това си струва да се прочете - страхотна реч на Джамбазки, показваща в цялата му пълнота дебилството на ЕС:

    Трудно мога да си представя по-неподходящо време за този дебат. Европейският континент се тресе от протести, милиони европейци загубиха своите работни места, вандали грабят магазини, унищожават и пренаписват европейската история и в този момент Европейският парламент дебатира горите в Амазонка.
    Уважаеми колеги, кратко напомняне, географско, река Амазонка не минава през нито една държава член в която живеят Вашите избиратели и хората, които с данъците си издържат тази институция.
    Трудно може да се намери по-точна единица мярка за непригодност и безполезност. По-странен би бил само дебат за липсата на вода на Марс, но не смея да Ви го предложа, за да не взема да го видя в следващия дневен ред. Още повече тази зала говори за екология и чистота на въздуха когато гласува и ще гласува за това хиляди камиони да се разкарват празни из Европа и да замърсяват въздуха на европейците. Що за дебелоочие, що за нахалство? Тази зала може да реши да пази чист европейския въздух, но под натиска на ЕНП, S&D, Renew, заради партийните майки-централи, гласуват, свиват ушите и гласуват, за това да е мръсен въздухът, а сега са седнали да учат други държави, на други континенти, как да си пазят въздуха. Много странно, уважаеми! Ако тази зала гласува „за“ замърсяване на въздуха, би трябвало да мълчи за Амазонка и за други подобни.
  • 22 БПФ

    1 0 Отговор
    ....

    И още нещо, уважаеми колеги, отново чухме, дори тук, в дебрите, в джунглите на Амазонка, отново чухме за колониализма, за патернализма, за привилегията на белия европеец, за това, че трябва да се извиняваме, за това, че има историческа вина.
    Уважаеми колеги, ако си мислите, че с извиняване, коленичене, унижаване, самобичуване, авторасизъм ще спечелите повече гласове, дълбоко грешите! Ако мислите, че оправдавайки бунтовете и варварщината ще получите подкрепа, не, грешите! Когато свършат с магазините, когато свършат с парфюмите, ще дойдат за Вас! Напомням Ви историята, така започва всяка революция, която революция вее червеното знаме със сърпа и чука, първо бие, а после граби магазините и после идва за частната собственост. Вижте Болшевишка Русия, вижте историята на окупацията на Източна Европа, включително и на моята държава. Така че не се лъжете, няма да получите повече гласове, ще получите само и единствено варварство и заличаване на историята. Но аз не възразявам ,който иска да се извинява, да се извинява, който има съмнения за своето колониално минало или срам, нека се извинява.
    Уважаеми, не очаквайте от нас, моля Ви, не си губете времето! Не очаквайте от нас да се извиняваме за нещо за което не сме виновни! Българинът не коленичи, българинът не се унижава, българинът не проси милост когато на вратата дойде грабител, поробител или варварин. Когато това се случи, ние българите, стоим здраво на краката си и с крепка десница браним своя дом, св
  • 23 БПФ

    0 0 Отговор
    ....

    и с крепка десница браним своя дом, своето Отечество, своята култура, своя род и своята Родина. Това правим ние!
    Така че, желая Ви успех със защитата на горите в Амазонка, безспорно епичен, планетарно важен дебат. Когато дойде следващ такъв за нуждата от повече карлсоновци в перки в ЕС, или за нуждата от нови борби с вятърни мелници по Дон Кихот, обадете ми се, ще дойда, ще дебатираме и ще си говорим за всички тези неща.
    Бъдете здрави, благодаря Ви за вниманието!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бурканбанк

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Винокурова":

    Ами, няма откъде. Те повечето там не ползват краставиците по предназначениер а за заместители на вибраторите. То затова Меркелица и фон дер Лайен са толкова намръщени на снимките и видеата - отхвърлени от мъжете и останали да се надяват на вниманието на краставиците.