18 Септември, 2020 19:00 2 311 19

Западът не трябва да се намесва в Беларус

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • владимир путин

Привържениците на конвенционалния стил на промяната на режима, ръководени от САЩ, стават все по-силни

Западът не трябва да се намесва в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато миналия месец започнаха масови демонстрации срещу корумпираното и автократично управление на президента на Беларус Александър Лукашенко, изглеждаше, че западните страни ще имат мъдростта и благоразумието да не се намесват.

За съжаление тези надежди умират, тъй като привържениците на конвенционалния стил на промяната на режима, ръководени от САЩ, стават все по-силни. Наложително е американските и европейските лидери да се противопоставят на призивите за проактивни действия в подкрепа на демонстрациите за демокрация. Стъпките в тази посока ще оставят САЩ и техните съюзници затънали в мръсна вътрешнополитическа борба в тази малка източноевропейска държава. Но по-важното е, че може да доведе до опасна конфронтация с Русия, пише американското изолационистко издание The American Consevative в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус".

Отношенията между Лукашенко и руския президент Владимир Путин са сложни. В личен план те трудно могат да се понасят. Кремъл разглежда режима в Минск като некомпетентен и често ненадежден съюзник. Повечето западни експерти са съгласни с правилното твърдение, че Москва би предпочела да избягва пряката военна намеса в Беларус. Руските лидери виждат малка полза от това държавата им да отговаря за делата на своя политически капризен и икономически беден съсед.

Въпреки това правителството на Путин е видимо изнервено, когато става въпрос за това кой ще запълни вакуума, ако Лукашенко бъде свален. Руските лидери все още са преследвани от спомените за украинската революция през 2014 г., когато демонстрантите (които Западът не само вдъхновяваше и подбуждаше, но и на които осигуряваше добра финансова подкрепа) свалиха честно избрано правителство, което не беше враждебно настроено към Русия, и беше заменено от националистическо ръководство, което категорично се застъпва за присъединяване към НАТО. Естествено има важни разлики между двете страни. За разлика от украинските протестиращи, протестиращите в Беларус рядко излизат на улиците с плакати в подкрепа на НАТО и ЕС и на техните митинги няма да видите американски знамена и значки. Като цяло настроението в белоруското общество изглежда неясно, но проруско. Повечето от демонстрантите са напълно искрени във фокуса си върху постигането на поставената им цел - провеждане на честни избори и прекратяване на диктаторското управление на Лукашенко.

Не трябва да се подценява решимостта на Москва да задържи Беларус в геополитическата орбита на Русия. В самото начало Путин открито предупреди страните от ЕС за недопустимостта на намеса в беларуските дела. Той също така увери Лукашенко, че Русия, в съответствие с настоящото споразумение за взаимна сигурност, е готова да изпрати своите войски, за да осигури ред, ако е необходимо. По-късно той повтори този ангажимент.

Първоначално западните страни реагираха на вълненията в Беларус доста предпазливо и сдържано. Когато обаче Лукашенко обвини НАТО в разполагането на войски на западната граница на Беларус, лидерите на Алианса яростно отрекоха обвинението. Тези думи обаче очевидно не бяха съвсем точни. В момента НАТО провежда военни учения в близост до литовската граница с Беларус, което е безразсъден и ненужно провокативен ход. На Запад се засилва и така наречената „солидарна“ кампания с продемократичните сили на Беларус.

Типично за такива лобистки усилия беше редакционната статия от 10 септември в The New York Times под заглавие „Подкрепа на храбрите протестиращи в Беларус“. Редакторите на вестника твърдят, че „потушаването на мирните протести срещу открито фалшифицирани избори в Беларус е обида за всеки, който цени демокрацията и елементарната справедливост“. В статията се отбелязва, че протестиращите „не търсят подкрепа от Европейския съюз, НАТО и САЩ“. Това обаче не възпира редакторите и те предложиха такава подкрепа. Статията предупреждава, че Москва може „да се опита да привлече Европейския съюз към някаква форма на диалог и това ще добави легитимност към действията на Русия за решаване на кризата в собствена полза“.

Авторите презрително отхвърлят такъв диалог. Те пишат:

Ролята на Запада, тоест държави, правозащитни организации и потребители на социални мрежи, трябва да демонстрира пред множеството смели гласоподаватели, гласували за Тихоновская (както е в текста - приблизително превод), които не се страхуват от побои и арести и които поискаха повторно преброяване, че свободните хора от всички страни са на тяхна страна, че подкрепят исканията им за нови избори, за освобождаването на всички задържани и за завръщането на опозиционните лидери, които бяха изгонени от страната.

Но The New York Times не се задоволява с морална подкрепа. Той настоява, че думите на подкрепата на Запада „трябва да бъдат подкрепени със сериозни лични санкции срещу близки приятели и поддръжници на Лукашенко (замразяване на банкови сметки, забрани за влизане и т.н.), както и срещу онези, които фалшифицираха резултатите от изборите и след това започнаха брутално да потискат народа, който се осмели да протестира ”.

Този подход е едновременно провокативен, безотговорен и неефективен. Това показва, че Западът отново възнамерява да лови риба в мътните политически води около периметъра на Русия, като дразни Кремъл и влошава и без това отвратителните отношения между Изтока и Запада. Беларус вече заплаши да прекъсне важни транзитни маршрути от Русия до Източна и Централна Европа, ако бъдат наложени санкции, което допълнително изостря напрежението. Предложените от редакцията санкции, макар и провокативни, няма да бъдат достатъчни, за да свалят режима на Лукашенко или поне да застрашат неговата власт.

Наблягайки на двупартийния характер на кампанията за засилване на американската политика в подкрепа на опонентите на Лукашенко, Heritage Foundation призова Вашингтон "да обмисли прилагането на санкции срещу съответните белоруски лидери и власти съгласно Закона Магнитски". Този закон беше приет през 2012 г., за да накаже Русия за предполагаеми нарушения на правата на човека срещу служителите на милиардера Бил Браудър, който беше принуден наскоро да смени американското си гражданство на британско, за да не попадне случайно в затвора в САЩ. Препоръките на The New York Times и The Heritage Foundation за налагане на санкции бяха почти идентични.

Американските и европейските лидери трябва да се противопоставят на такъв натиск. Нещо може да се случи, за да принуди Путин да преодолее нежеланието си да започне военна интервенция в Беларус. Това ще се случи, ако той заключи, че Западът възнамерява да се намеси, както направи в Украйна. Москва смята Беларус за важен териториален буфер между Руската федерация и НАТО. Ако се окаже натиск върху Путин, той може да реши да присъедини Беларус към Русия от съображения за сигурност, както направи с Крим. През 1999 г. между Русия и Беларус беше подписан Договорът за създаване на съюзна държава. Засега това е предимно символично, но ако Русия се страхува, тя може да приложи договора изцяло. В този случай степента на студената война между Москва и Запада ще влезе в дълбок минус, което никой не иска. Западните и особено американските лидери трябва да се въздържат от влошаване на и без това лошото положение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 1 Отговор
    В Беларус си живеят добре.Вижте в България каква мизерия върлува.
  • 2 Бесен Язовец

    37 2 Отговор
    От кога Беларус е в Източната Европа? От кога Беларус се премести от централна в източната Европа! Соросите знаят, че нападнат ли Беларус нападат Русия и зная също, че ще го изядът и затова ще седят далече от границите на централно европейската страна Беларус!
  • 3 евроатлантик

    2 41 Отговор
    Лукашенко като Чаушеско, Беларус в НАТО, Русия на колене!

    Коментиран от #12

  • 4 Винету

    2 29 Отговор
    Не е приемливо под каквато и да е причина да търпим един диктатор в Европа. Най после трябва да се определим какво искаме - демокрация или автокрация! Но някой тук не разбират по какъв начин това ни засяга и нас - които не могат да се върнат в България точно поради тези причини, както и живеещите на територията.

    Коментиран от #5

  • 5 Breaking Bad

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Винету":

    Говориш за Тиквата, доколкото разбирам :)))
  • 6 Матей

    30 2 Отговор
    В Белорусия има право да се меси само Русия.Всъщност Белорусите са руснаци,говорят руски диалект,както и украинците.И си пуснете филма Белоруска гара и ще разберете за какво иде реч.
  • 7 Матей

    33 1 Отговор
    Западняците и конкретно САЩ се опитват да повторят украинският номер,но Лукашенко се оказа костелив орех,постоянно се консултира с Путин и се очертава да си запази властта.Още едно поражение за чичо Сам.Аферата Навални не доведе до нищо и индиректно показва разработка на западните тайни служби и пропагандни централи.
  • 8 no name no face no number

    27 1 Отговор
    Западняци сър, боклуци сър
  • 9 Потребител

    10 2 Отговор
    Много добра статия!
  • 10 оня с коня

    2 14 Отговор
    Статията "съветва" Общественото мнение/пък който се хване/ че Западът НЕ ТРЯБВА да се намесва в Беларус.Нормално затова изброяна КУП Аргументи,но не споменава НАЙ-ВАЖНИЯ И СЪЩЕСТВЕН - Че Западната Намеса ПРЕЧИ на Руската Намеса!Естествено Западът не само че няма да спре да се меси,а и ЩЕ ЗАСИЛВА "до откат" намесата си в Баларус.Ама Русия щяла да вкара свои Войски Там...ами ТОВА Е ЦЕЛТА- да стане като в Крим!А знае ли някой КОЛКО Е МАСРАФА на Русия за да поддържа тая Огромна военна Мощ в Региона на Крим и изобщо по Западната си граница?Е Беларус ще се превърне в още един Воденичен камък на Руската икономика и по-точно на изтънялото от глад Вратле на редовия Руски мужик.И така - докато ИМПЕРИЯТА "Матушка Рес" рухне.
  • 11 Сандо

    12 2 Отговор
    Статия в типичен западен стил - смес от лъжи,полу лъжи и манипулации.Поне не ни набива мантрата за чистичкия и невинен Запад.Но нещата отиват на зле - вече новата Студена война е неофициално обявена,а горещата е на косъм.
  • 12 Сънища

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "евроатлантик":

    СЪНИЩА...
  • 13 Реалист

    5 0 Отговор
    Краварите не смеят да правят оранжева арабска пролет в Беларус , което на практика си е Русия . Но смятат да насъскат брюкселските си слуги срещу мира и спокойствието в Източна Европа .
  • 14 Бай Киро

    6 0 Отговор
    Стандарта на живот и уредба в Беларус е сравнително висок.Даже недостижим за доста от новите членове на еврейския съюз.Пред тях и ние,и румънците живеем в ужасна мизерия.За молдова,украйна,грузия...пък да не говорим,въпреки,че те не са в ЕС. Аз дори бих отишал крачка напред и заявил,че с изключение на няколко големи града в Русия,стандарта на живот в Беларус е по висок от Руския.На какво се дължи това,при положение,че Беларус е беден на ресурси? Защо населените им места са така чисти и подредени,а образователната им и здравна система функционира на високо ниво, остава открит въпрос.Остави това,ами дори не си затвориха икономиката заради партенката КОВИД.Съветвам всеки от пишещите тук добитъци да посети Беларус и сам да си направи преценка.
  • 15 баджанака

    2 1 Отговор
    За 15 дни в Минск,аз просяци,бедни,недохранени,повсеместна мръсотия ,че дори и мутри не видях.Напротив...по много показатели бих оприличил минск на Прага и Виена.Хората са добронамерени и отзивчиви...бежанци(предимно негройди от Африка) не се виждат.Или ги няма или Лукашенко ги е скрил някъде но определено не изнасилват и колят както в западна европа.Децата си играят свободно по улиците.Мафиотски и мутренски физиономий аз не срешнах.Културния им живот...концерти,театри,музей....функционира на стандарти типични за държава от Развития Свят.До болниците им слава-богу не стигнах,но Беларус найстина е изумителна държава.Жалко,че и там я подкараха с чифутдемокрастия.А преди Беларус,бях в Румъния и Молдова...ами че това са държави от третия свят съпоставени с Беларус.Изобщо има ли идея някой какво е дереджето в Молдова ?Това е все едно,че си в Столипиново.
  • 16 Рико

    0 2 Отговор
    Винету(4) го е казал чудесно в едно само изречение: " Не е приемливо под каквато и да е причина да търпим един диктатор в Европа. "Тук не може да има нюанси и модификации.

    Коментиран от #18

  • 17 Митко

    1 0 Отговор
    В България също.
  • 18 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Рико":

    Прав си. Боко в затвора.
  • 19 Хана

    1 0 Отговор
    ЗАПАД САМО СЕЕ ХАУС ГОВОРИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ А В ТЯХНИТЕ ДЪРЖАВИ Я НЯМА