26 043 77

"Зимата няма да е никак лека, а маски ще носим цялата 2021 година"

Германците го слушат: Кристиан Дростен е водещият вирусолог в страната. И човекът, създал първия в света тест за коронавирус.

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Проф. Дростен, колко дълго още светът ще трябва да живее с пандемията?

Кристиан Дростен: Много е трудно да се правят глобални прогнози. Към момента в Европа наблюдаваме различни ситуации в отделните страни. Но е ясно, че зимата няма да е никак лека. През следващата година трябва да имаме ваксини, но ще ни отнеме време до края на годината, докато е ваксинирана поне една част от населението. А от маските няма да се отървем така лесно. Защото дори когато започнем да ваксинираме, голямата част от населението ще трябва да продължи да носи маски. В страни като Германия със сравнително малко на брой инфекции не можем да очакваме масов имунитет. Такава ще бъде навярно картината и в останалите европейски страни.

За някои други райони по света е трудно да се правят прогнози. В Африка например болестта сякаш протича по-леко, което може да се дължи на по-ниската средна възраст на населението там. Но в момента ние наблюдаваме основно големите градове, където живеят много млади хора. И все още не знаем как ще се развият нещата, когато вирусът се разпространи и в другите райони. Нито знаем какъв стадий е достигнала епидемията там. Има данни, според които инфекциите намаляват. Но не сме сигурни дали на базата на тези данни можем да правим по-общи заключения. Възможно е в градовете епидемията да отслабва, но е възможно и обратното - тепърва да набира сила.

ДВ: Кои региони по света предизвикват най-голяма загриженост?

Дростен: Индия ни тревожи най-много в момента. В тази страна с много висока гъстота на населението вирусът се разпространява почти безконтролно. Бих посочил също така региони в Южна Америка. За Африка вече говорихме - епидемиологичната ситуация на този континент си остава засега малка загадка. А на северното полукълбо, където предстои зимата, има региони, в това число и Европа, където наблюдаваме слаб контрол върху вируса. Някои страни отчитат сериозен ръст на инфекциите още преди началото на студения сезон. И ми се струва, че съвсем скоро ще трябва отново да затегнат мерките.

ДВ: Много страни по света сочат Германия като пример за добър подход в пандемията. Кои са, според Вас, правилните решения, взети в страната?

Дростен: На първо място бързата реакция в началото на първата вълна и решителните действия на канцлерката Ангела Меркел. Достъпът до тестове е още нещо, което отличава Германия от много други страни.

Друго обяснение е, че при нас епидемията започна малко по-късно. Първите внесени отвън случаи на коронавирус бяха поставени под контрол и прераснаха в епидемия чак в края на февруари. А след локдауна, някъде от средата на май, Германия вече отчиташе съвсем малко нови случаи. Тенденция, която се запазва и до днес.

ДВ: Предстоят есен и зима. Какво да очакваме в Германия?

Дростен: Тъй като по основните параметри Германия не се отличава особено от другите държави в Европа, трябва да следим какво се случва в страни като Франция, Великобритания и Испания например. Това, което наблюдаваме там, ще дойде и в Германия, ако не реагираме достатъчно рано. И ако не реагираме така, че да е поносимо за икономиката, но въпреки това да е право в целта. Трудна задача ще бъде да улучим точния момент, от който нататък ще трябва да променим сегашните мерки.

ДВ: По-горе казахте, че още дълго ще трябва да живеем с маските. Кога ще можем отново да се прегръщаме?

Дростен: Зависи от региона. В тези части на света, където концепцията е до появата на ваксина да не се допуска вирусът да се разпространява, ще трябва да носим маски до края на 2021 година. Невъзможно е да се правят точни прогнози, но отсега е сигурно, че 2021-ва ще бъде година, в която ще продължим да носим маски.

Проф. Кристиан Дростен е директор на Института по вирусология към берлинската клиника „Шарите". В началото на 2020 година той разработи първия в света тест за диагностициране на Ковид-19.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 59 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Мутафчийски

  92 16 Отговор
  Яко ще се мре зимата!
 • 2 Бог да прости

  149 19 Отговор
  Милен Цветков го каза, маските са за това за да МЪЛЧИМ. Аз нито мълча, нито дъвча олигавената маска (изпрана, след 20-30мин олигавена). Това е! Който не мухаресва да се...

  Коментиран от #4, #23

 • 3 БЕЗРОДНИК

  123 12 Отговор
  ЩОМ Е СЪЗДАЛ ИЗМИСЛЕНИЯ ТЕСТ ЗНАЧИ Е БЕЗРОДНИК ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ!ПАК ВИ ПОДГОТВЯТ ПУСКАТ ВИ ИНФО ПАРЧЕ ПО ПАРЧЕ КАК ЩЕ БЪДЕ!

  Коментиран от #25

 • 4 Дидо

  109 13 Отговор

  До коментар #2 от "Бог да прости":

  Прав си ! Това е маскарад на лъжата.Китайците водят икономическа война срещу САЩ !
 • 5 Д-р Менгеме

  99 8 Отговор
  Тоя е юдо-фармацевтично-масонски слуга и по скоро гадае какво ще стане.... А понеже германците са дисциплиниран народ, вярват на такива пумияри....

  Коментиран от #77

 • 6 Киро

  69 9 Отговор
  Зимата ползвам програмата 60 /40 винце с лимонадка и ме боли дедовиа

  Коментиран от #47


 • 7 Киро

  37 2 Отговор
  Па ша свърши гъзпапиро
 • 8 Една

  126 7 Отговор
  "В началото на 2020 година ТОЙ РАЗРАБОТИ ПЪРВИЯ В СВЕТА ТЕСТ за диагностициране на КОВИД-19" прави ли ви нещо впечатление? Тоя е един от главните актьори в цялата измама Ковид- 19! Как и кога бе го е разработил тоя тест за Ковид 19 и тествал и установил, че тоя тест работи напълно достоверно, като тоя вирус уж нали бил нов и непознат. С една дума има тест, има Ковид, има паника, няма тест, няма паника. Това е!
 • 9 Вай вай

  43 5 Отговор
  Ами ток перки и фотоволтаици няма да работят. Водата в язовирите ще замръзне и ВЕЦ-ове йок. Ядрена енергетика ЙОК. От кой ще просим ток зимата, пак от Турция, както преди 2 години. И щом през тази топла зима дължим пари на Топлофикацията, си представете какво ни чака тази зима. А сетих са ще горим евро в печките да се топлим.
 • 10 Каренин от Санкт Петербург

  29 5 Отговор
  Запасявайте с туалетная бумага !!!
 • 11 Георги

  55 5 Отговор
  Все си мисля, че след изборите в Америка, вируса или така бързо ще изчезне(ако спечели Байдън) както се появи, или даже ще стане и по лошо(ако пак изберат Тръмп) Все повече писания излизат, където Демократите са казвали, че края на 2019 и началото на 2020 ще започнат страшни неща да се случват, само и само да сринат Тръмп, за да не го изберат пак. Така че, скоро ще се разбере.
 • 12 Прогноза

  39 6 Отговор
  Вечно извънредно положение!
 • 13 Гойко Митич

  91 5 Отговор
  Професоре знаем ,че си подлога на Меркел и в момента задачата е да сапунисваш мозъците ни.Защо не споменеш Швеция където нищо не правят срещу короната и резултатите са най добри. Обясни го !

  Коментиран от #22, #73

 • 14 Юсуффф

  54 3 Отговор
  Този тъпунчо да си ги метне на оная си работа фалшивите тестове.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Hoho Boho

  48 2 Отговор
  Тестовете за този вирус са открити преди около 30 години. Ако ги нямаше тестовете, нямаше да знаем, че има пандемия. Щяхме да живеем нормално. ...а вирусната пневмония винаги е била серизен здравен проблем ...има и много по-страшни заболявания
 • 17 ха ха ха

  43 7 Отговор
  Ще носят маски само тия с робската психика, аз и до ден днешен маска не слагам!
 • 18 и още нещо

  63 3 Отговор
  От зимите не се страхувам, от измислени вируси още по-малко, но се страхувам от лудите дето оглавяват тоя мизерен съюз в който ни вкараха!
 • 19 Мангъров

  13 35 Отговор
  Този е истински учен, а не празен бърборко като мен...Еми кво да правя през комунизма така даваха дипломите по заслуги...

  Коментиран от #20, #31, #33

 • 20 goni

  44 2 Отговор

  До коментар #19 от "Мангъров":

  Щом спомена че заслугите са на Ангела...!:) Веднага разбрах че е велик учен!:)
 • 21 Гост

  20 3 Отговор
  Много прост народ има тука ....
 • 22 Бате Гойко

  11 10 Отговор

  До коментар #13 от "Гойко Митич":

  Я кажи какво става там? Не се затвориха икономиката им пак пострада(близко да акЪла проблема е глобален) Водещият им вирусолог каза , че са направили грешка! Гъстотата на населението там много им помогна! Та кажи все пак и твойта гледна точка! Макар , че като вингледам тука какво пишете ако повечето хора в Бг са като драскачите тук то хората по света ще забравят за тоя вирус а ние още ще се борим с него....
 • 23 КОЙ?

  14 7 Отговор

  До коментар #2 от "Бог да прости":

  Ами защо си олигавяш маската бре? Моята не не, не ми текат нито лигите, нито сополите.. Е малко ми съюзят очите, но то е защото много глупости виждам...
 • 24 апокалипсис

  12 13 Отговор
  Зимата ще настъпи с апокалипсис в големите градове. Мраз и сибирски студ от минус 50 градуса ще сковат София, хората ще умират от глад , студ и болести по улиците и по домовете си без да може да им се окаже помощ
 • 25 Жжж

  1 7 Отговор

  До коментар #3 от "БЕЗРОДНИК":

  Ти си Бай Ганьо, ти си си ясен и на себе си, и на другите. Сипи си и легай!
 • 26 Рошко

  18 4 Отговор
  Смотаняци носете си намордниците и си дишайте издишания въглероден двуокис, пестете кислород за останалите
 • 27 Доктор Спок

  24 3 Отговор
  В Германия могат да носят маски до 2030 г ако искат техни право си е в България обаче е друго!

  Коментиран от #53

 • 28 Микробиолога

  15 3 Отговор
  И каква е разликата между зимата и лятото? И какво касае вируса сезоните като според тях вирее при голяма температурна амплитуда от Плюс до Минус градуси? Тая приказка без край свърши вече, нещо доктор Дросел не е последователен!
 • 29 Васил

  19 3 Отговор
  Когато те управлява диктатор всеки сезон е тежък управление което се крепи на заеми
 • 30 Вуцата

  16 3 Отговор
  Страшни олuгoфpeнu има. Не носете маски. Ypogu!
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 ДОВСИЧКИМИШОЦИ

  19 6 Отговор
  Корона вирус НЯМА ! Всичко е един цирк !

  Коментиран от #43, #44, #51

 • 36 Ася

  13 6 Отговор
  Не само в Германия,като гледам и нашите от НОЩ и милиционера Кунчев са изперкали на тема корона вирус и маски.Да има едно лесно ще ни накарат доживотно да носим маски.
 • 37 Много паплач и измет има за чистене !

  9 1 Отговор
  След свинете, овцете и козите дойде ред и на нас самите ! Никой не пита защо и кой създава и ги прилага тези епидемии, когато е пределно ясно це винаги има Замисъл и Цел ? Щом никой туй не пита - Ръгай чушки в боба ! Който е роден да "пълзи" не го чакай да полети ! Ти гледаш телевизия нали - Слави, Лафазанов, Маги и пресститутките - значи си "Честно казано" с Люба Плезич - влечуго чакащо "коронка"! Ще я имаш !
 • 38 1520

  13 3 Отговор
  хора крайно време е да изметем тези измамници

  Коментиран от #41

 • 39 Каква е ползата от туй че ме има ?

  6 1 Отговор
  Щом неможеш да пройзведеш и продадеш ? Живот като кон, НО С БУКАИ ! Нещо ми напомня на Концентрейшън кемп с бавно умаломощяване ! А ни обещаваха да сме втора Швейцария ! Но пък епидемията ни я пробутват като Тайфунн с нежни имена " Корона" е как да не се накичиш с нея ?

  Коментиран от #49

 • 40 Народа е заклещен като добитък в кошара

  9 3 Отговор
  От където бягане няма ! Изчезваме бавно, един по един но нетърсим път да се спасим !

  Коментиран от #48

 • 41 Коя измет имаш в предвид ?

  9 2 Отговор

  До коментар #38 от "1520":

  Та у нас няма нита един Народен Лидер а само Партийни ! От 300 партии и нито една НАРОДНА - СОЦИАЛНА ! Ние още Блеем и като овце наивни живеем с мисълта , че някой ще се смили за нас !
 • 42 Защо пуснаха в световен мащаб "Covid-19"

  13 4 Отговор
  Ти разбираш ли, че туй е огромна операция в която е заложена средства, участват изпълнители, учени, администратори, политици от висш ешалон а не като Барни Ръбъл. Защо точно сега става това ? Защота кравата на Запад стана ялова , сиреч мъжка ! И както казва наш Ганьо - " И ко ш праим ся ?" Ще оцелеят малко но устойчивите , които имат силна Икономика ! А ние какво имаме ? Какво остана от туй що имахме ? И не е ли умишлено туй наше 30 годишно Разрушаване ! ЕС наблюдава и следи всичко което става у нас и е Глух, Сляп и Ням !
 • 43 Вирус има и дано да те споходи !

  1 10 Отговор

  До коментар #35 от "ДОВСИЧКИМИШОЦИ":

  Та белким и "третото око" да ти се отвори ! Ако въобще не ги въобще затвориш !

  Коментиран от #50

 • 44 Антракса кой го пробва ?

  4 3 Отговор

  До коментар #35 от "ДОВСИЧКИМИШОЦИ":

  Еболата , Зика, Чума/свинска, африканска/ - също ли са прикаски от Шехаризада ? А лабораториите в Украйна и Грузия филиал на Захарна фабрика от Ябланица ли са ? Или генно инжинерство за "ново" средство за масово поражение без ядрен удар !

  Коментиран от #63

 • 45 Прекратете да гледате телевизия

  10 1 Отговор
  Излезте от " КОШАРАТА " , четете и слушайте чужди ресурси на информация ! И нашият Пламен Пасков не е корифей в политиката но дава малко или много, външен реален кръгозор, който у нас несе допуска. Ползвайте външни източници за информация ! Иначе казано, "касапите" пипат здраво в "кошарата" докато ние кротко блеем.
 • 46 От мене толкоз !

  9 1 Отговор
  Бъдете здрави и будни ! Бъдете хора а не същества от "обора" . Избора обаче си е ваш ! Чао !
 • 47 до Киро

  3 13 Отговор

  До коментар #6 от "Киро":

  АКО НЕ БЕШЕ ПРОГРАМАТА НА БОЙКО 60/40 ЩЕШЕ ДА СИ ЯДЕШ ГОЛИЯ ЗАДНИК И ДА СИ ПИЕШ ОТ ОНАЯ СИ РАБОТА.
 • 48 до 40

  4 2 Отговор

  До коментар #40 от "Народа е заклещен като добитък в кошара":

  защото всички сте паразити.няма я едновремешната младеж.
 • 49 хеий

  2 4 Отговор

  До коментар #39 от "Каква е ползата от туй че ме има ?":

  Никаква не е ползата че те има .точно обратната,а колкото до короната пожелавам ти така да те закиче че да не можеш да се аткичиш от нея.

  Коментиран от #52, #54

 • 50 Т-рекс

  7 0 Отговор

  До коментар #43 от "Вирус има и дано да те споходи !":

  Недей да кълнеш боклук!!!!

  Коментиран от #55

 • 51 отговор

  3 7 Отговор

  До коментар #35 от "ДОВСИЧКИМИШОЦИ":

  Той и един Пловдивски Прьдльо като тибе ги пишеше тези сьщите приказки като тебе по протестите в пловдив, но сега в момента се моли за гльтка вьздух в интензивното,гледай да не ти се случи и на теб сьщата случка .
 • 52 Вие определено сте обект за

  4 1 Отговор

  До коментар #49 от "хеий":

  Коронясване ! Налапали сте се с интелект и знания , като патка с топли ла/на ! Юрдек , короната е за таквиз като теб пернат добитък !

  Коментиран от #56

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Терминатор

  1 4 Отговор

  До коментар #49 от "хеий":

  Да ти се връща! На теб и цялата ти рода до девето коляно! Помияр!!!

  Коментиран от #60

 • 55 Ще те " коронясат " иска , неискаш !

  2 4 Отговор

  До коментар #50 от "Т-рекс":

  Ако не е " коронка - 19" ще е следващата 20 или 21 и 22. Все до теб ще се добере ! Ти си мислиш че си хитра, сита , доволна и щастлива хлебарка ? Че си нужен някому , че само теб короната ще те подмине и порости ? Вие сте наивник скъпи ! Сиреч тъп царвул !

  Коментиран от #64, #65

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Днес простака си разиграва коня у нас

  9 0 Отговор
  Профани без свян, доблест и морал - изродиха държава и народ, подкрепяни от Запада с една цел - да ни изтрият от картата като държава . Проумяваме ли че това в същност у нас с всеки ден това става ? Телевизията ни умайва и баламосва ! Ще се осъзнаем ли или ще се проявяваме като невменяеми и УРОЧАСАНИ ? Събудете се !
 • 59 нашият

  5 0 Отговор
  циркът продължава
 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Копе/етата захапали властта с добро

  6 1 Отговор
  Кокала не ще го пуснат !
 • 62 Луи Пастьор

  7 1 Отговор
  Точно тоя образ с първи тест?! Хс ха ха хаааасс
 • 63 незнайко

  10 1 Отговор

  До коментар #44 от "Антракса кой го пробва ?":

  Защо не споменахте най голямата лаборатория в САЩ на МОНСАНТО за генна модификация ??? Да бе, как ще ги споненаете нали са "НАЙ ДОБРИТЕ" !!! КОЙ УСПЯ ДА ВИ ПРОМИЕ МОЗЪКА ???
 • 64 Извинете в случая

  2 0 Отговор

  До коментар #55 от "Ще те " коронясат " иска , неискаш !":

  Тъпият цървул си ти,мишок! Точно вие сте за "коронясване",необразовани,нискоинтелигентен,непрокопсан палячо и наивен кон с капаци на който само когато му дадат зоп тогава цвили! Това сте вие самонадеян глупак,на който всеки е способен да промие мозъка!!!
 • 65 Вие определено сте

  2 0 Отговор

  До коментар #55 от "Ще те " коронясат " иска , неискаш !":

  обект за " коронясване"!! Като гледам налапал си се с интелект като муле с барут! Сиреч "короната" е за такива като теб,патки без глави!
 • 66 С това "заразени"

  9 1 Отговор
  Вгръснахте на милиарди хора.Защо все услужливо пропускате статистика за онези- ' върли Диктатори" в Белорус и Татарстан.Два съвсем различни по география,икономика,социален статус, религия региони? В Белорус Лукашенко,още през Март заяви по НТ, директно: Както сме живяли до момента,така и ще продължим.Тук,пред Вас,са най добрите ръководители на биолаборатории у нас.Това са военните.Те ми декларираха,че такава" супер опасностт" няма.Ако са ме подвели мен,и най важното Вас- народа знаят какво ги очаква! А ако аз ви подведа,и загинат хиляди ме обесете в центъра на Минск!".…Е, какво ? Ами нищо? Починали конкретно от короната- Нула! Туркмена с указ забрани на медии дори изполване на думата ковид,със затвор.Епидемия- нула! Починали-3 със сериозни,общи както при всеки пореден грип.Психоза,която осигурява приходи за маски майсторите( складове преливат,и бълват още), следва ваксина,от там трилиони.

  Коментиран от #71

 • 67 рамщайн

  4 0 Отговор
  Китайците са разработили вируса и са го пуснали, а този е бил в комбина с тях.Първо тестовете са били готови, а чудовището е пуснато след това.Най-сетне истината излезе на яве.
 • 68 миро

  9 2 Отговор
  всичко за вируса пълна лъжа
 • 69 Българин

  9 1 Отговор
  Ковида е добре организирана платена измама на Илюминатите разпространявана по тяхните медии. Вярвайте на очите си, а не на медиите.

 • 70 Един от многото

  10 1 Отговор
  Изглежда, че д-р Менгеле е възкръснал и се готви отново за геноцит и масово избиване на хора, подкрепян от фашистката деменциална държавица сащ и нейните порно сателити англия, германия и франция.
 • 71 Крали Марко

  3 1 Отговор

  До коментар #66 от "С това "заразени"":

  Съгласен с теб! Малка поправка: не е Татаристан а Туркменистан! А най-вече Швеция!! Хора ДОЛУ МАСКИТЕ! ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМЕ НА КОРОНОТЕРОРА!!!
 • 72 ГазоНосеЦ

  2 0 Отговор
  А какво да носим , за да не ни обхване заразата ГЕРБ ?
 • 73 Справедливост

  0 1 Отговор

  До коментар #13 от "Гойко Митич":

  МНОГО ТОЧНО КАЗАНО.БЛАГОДАРЯ,НО ЖАЛКОТО Е,ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ.ПРОФЕСОР-ФАШКИЯ.КАКВО ЛИ НЕ СИ СПОСОБЕН ДА НАПРАВИШ ЗА ДА СЪСИПЕШ СЕБЕ СИ И НАЙ-ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ.ПРОДАЖНИК И ПРЕДАТЕЛ
 • 74 пър цуца

  0 0 Отговор
  едни свет-овни лъжи
 • 75 Матей

  0 0 Отговор
  Де го чукаш,де се пука,те хората маски не искат ,той за ваксина приказва.Я стига с тия глупости,не искаш да хвърлиш топа мърцина,нали?Ми тогава не агитирай за някаква абсолютно несигурна и безкрайно съмнителна ваксина.Някой да има болен от КОФТИД-19 ,А? Или пък умрел?Нема,нема и да има,всичко е търчи-лъжи.А за ваксини не ми ГАВАРИ,ЗАКРОЙ РОТ И ИЗЧЕЗНИ БЕЗСЛЕДНО.
 • 76 МКостов

  0 0 Отговор
  Да си купува свещи с тези пари от тестовете и маските,дето продава!!!
 • 77 МКостов

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Д-р Менгеме":

  Они са послушковци и Хитлера Меркел ги мачка.Тя е виновна за цялото пропадане на ЕС и света.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.