19 Септември, 2020 13:13 15 050 79

Българите са най-големият си враг

  • българи-
  • емигранти-
  • дино дион

Голямото завръщане от чужбина тепърва предстои, казва роденият в Пловдив жител на Ню Йорк

Българите са най-големият си враг - 1
Снимка: twitter
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди пред "Дойче веле" Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк.

“България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа "Quora" на следния въпрос: “Защо държави като България и Румъния са толкова бедни цели 30 години след като са се разделили с комунизма?”. В тази връзка Дион посочва, че 95% от българите имат собственост, докато при американците собствен имот притежават едва 59% от хората, като при това повечето от тях изплащат ипотеки. Експертът изрежда и други преимущества на българите в сравнение с американците, в това число безплатното здравеопазване, социалните помощи и ниските данъци.

Свързахме се с Дино Дион, за да разберем защо един работещ в Ню Йорк експерт по финанси и инвестиции е толкова добре запознат с България. Научихме, че Дино Дион е роден в Пловдив, а името си дължи на своите гръцки корени. Емигрира още в началото на 1990-те, като първо се насочва към Великобритания, където завършва образованието си. Днес живее в Ню Йорк и е основател и изпълнителен директор на компания, занимаваща се с инвестиционен мениджмънт.

"Българите са най-лошият си враг"

Питаме го защо е отделил толкова време, за да обясни икономическата ситуация в България и да опровергае твърдението, че страните в Източна Европа са бедни. “Омръзна ми хората в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят”, отговаря той. “В Европа няма “трети свят”. А Източна Европа не е някакво дивашко място, където няма електричество и канализация”. Но българите имат вина за своя негативен образ в чужбина, смята Дион.

“Българите са ужасно зле в пиара и маркетинга”, казва финансовият експерт. "Гърците правят реклама на островите си по автобусите в Ню Йорк и Лондон. Те имат специален туристически борд за чужбина и харчат милиони за популяризирането на своите острови и антики”, казва Дион и критикува инертността в България. “Установявам, че българите са най-лошият си враг - поради безразличието, с което гледат на света”. Според Дион, това дистанциране от останалия свят се корени в историята, която е оставила тежък отпечатък върху психиката. Това е малка държава, геополитически разположена на кръстопът между Европа и Азия, държава, която има исторически конфликти със съседите си, била е под чуждо владичество, патила си е и от Руия, и от Запада, обяснява Дион.

"Синдромът на периферията"

“Българите са като италианците и гърците - оплакват се много. Оплакват се от държавата. Оплакват се от правителството. Не вярват на политическите партии, изпитват антипатия към всички политици”, казва Дион и дава две обяснения за тези нагласи. Първото определя като “синдром на периферията”, а второто - като принципен проблем на развитите държави.

Дион споделя, че през последните десетилетия е пътувал многократно до България. “Бил съм свидетел на хиперинфлацията през 1990-те, на пълния колапс на финансовата система, а след това на икономическото и политическо възстановяване, завършило с влизането в ЕС. Наричам го “българското икономическо чудо”, за което обаче моите български приятели ми се подиграват. Разбираемо е всъщност: трудно е да видиш нещо, което е под носа ти", казва финансовият експерт.

Дион твърди и това: докато американските пенсионери не могат да си плащат наема, почти всеки български пенсионер притежава собствен дом. "Защо българските пенсионери, които срещат затруднения, не продадат своите къщи и апартаменти, за които биха могли да получат сериозни суми?", пита Дион. Според него, най-сериозният проблем пред България е свързан с демографията. “Не е трудно да си представиш как ще се отрази това на държавния бюджет. Ситуацията напомня тази в Япония, където започнаха да внасят работна ръка от чужбина.”

"Голямото завръщане на българи от чужбина тепърва предстои"

В края на разговора обръщаме ролите. “Ще падне ли Борисов?”, пита Дино Дион. Обясняваме му, че дори сегашният премиер да остане на власт до изборите догодина, сформирането на следващо правителство ще е много трудна задача. На което Дион отговаря: “България няма време. Българските емигранти ще продължат да се връщат в страната заради предстоящата икономическа криза. И тези хора ще настояват за промяна”. Казваме му, че вече се наблюдава такава тенденция. И че на протестите присъстват много млади българи, прибрали се от чужбина заради пандемията. “Това е само началото”, прогнозира Дион. "Голямото завръщане ще бъде тази Коледа и в първото тримесечие на следващата година. В някакъв момент тези млади и способни хора ще предпочетат да се върнат при семействата си. Предстоят тежки времена за всички, но това определено е положително за България”, казва Дино Дион.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Koko

    149 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: безплатното здравеопазване, социалните помощи и ниските данъци
    Господине, разбирам че живеете далеч от България. Вашият поглед към съвременна България не е обективен, дано не ви се наложи да ползвате някоя от гореизброените привилегии и да разчитатена подобни предимства......

    Коментиран от #10

  • 3 Лост

    104 17 Отговор
    След време когато му потъмнеят розовите очила, други мисли ще му минават.
  • 4 Поредният “разбирач”

    96 25 Отговор
    Тоя цървул хал хабер си няма,да живурка в Краваристан
  • 5 Това е големият

    108 4 Отговор
    ви проблем, че българите имат 95% собственост и не са толкова заробени. И работите по въпроса, нали Дино?
  • 6 Оффффф

    69 10 Отговор
    те пък са се скъсали да говорят за България ?! Няма що !
  • 7 goni

    74 9 Отговор
    Кои се връщат в България? Първо пенсиониралите се в чужбина. Имотите тук си им стоят и с пенсиите си ще си живеят отлично! Неуспелите "младежи" , които са завършили нещо в чужбина, но не са успели да се реализират и имат претенции да успеят в Българиа. Само че в тук не се търсят астро-физици, а стругари!:) Не се търсят специалисти по европеистика, а електроженисти!:) И т.н. То, тя и Германия е в същото положение! Наштите неуспели навън искат да успеят в България! Лошо няма. Млади хора сте. Сменете си професията и готово!:)

    Коментиран от #50

  • 8 О хо хо

    70 5 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАТ ДА СЕ ОПЛАКВАТ КАТО ИТАЛИАНЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ. ПРЕД ПЕНСИЯ КЪМ И НЕ ПОЛУЧАВАМ ГОЛЕМИ ПАРИ. НО ЗА ВАША ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА - НАПЪЛНО МИ СТИГАТ. НЕ ДОВАМ И ЕДИН ЛЕВ ЗА ЛЕКАРСТВА ОТ АПТЕКАТА. ЛЕКУВАМ СЕ С ДРУГО, ЗАЩОТО НЕ ДРЕМЯ, А ТЪРСЯ НОВИ ПОЗНАНИЯ. ВТОРО - УМЕРЕНОСТ ВЪВ ВСИЧКО. НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ - ТАКА СЕ САМОУБИВАТЕ С ХРАНА. ПАРИТЕ НЕ СА СЪЩЕСТВЕН ФАКТОР ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ!!!! А ЗНАНИЯТА!!!!!

    Коментиран от #52

  • 9 Чума

    69 7 Отговор
    И като е толкова отлично тук, къф груй дириш в тази проклета Америка, че и името ти изкелифенчено повече от това на Дан Колов!? Де Дион Бутон!

    Коментиран от #15, #62

  • 10 Чудя се

    45 2 Отговор

    До коментар #2 от "Koko":

    Че ти да си забелязал някои обективен от чужбина да се изказал?
    всичките започват така казаха ми, чух ,обясниха ми ,ама прочетох някъде.
    Защо си мислиш че всяко съсловие, само приказва за реформи, ама когато се предлагат скачат като един срещу тях.
    Кеф ти лекари кеф ти полиция без значение.
    Затова като дойдат изборите, вместо за гъби отивате да гласувате.
    Същото е и при кметските общински и прочие избори.
    Щото иначе гласуват само партийците, и пак става същото.

    Коментиран от #21, #31

  • 11 Глупости

    64 7 Отговор
    Кои 95 процента притежават собствено жилище? Наследеното от бабите и дядовците, вече е прехвърлено на тяхно име и се смята за собствено! За това ли до 40 живеят с родителите си? Защото имат собствено жилище?
  • 12 В.В.П.

    50 9 Отговор
    ПРЕДИ 40 Г ,СЪЩО ИМАХМЕ СОБСТВЕНОСТ, БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,СТОМАТОЛОГИЯ, ВОДА, ВЪЗДУХ,МОРЕ,РЕКИ,ЕЗЕРА,ЯЗОВИРИ..НО ПАК НЕЩО КУЦАШЕ..ЦЕНИТЕ НА ИМОТ В САЩ СА ГОЛЕМИ,ЗАТУЙ НЯМАТ СОБСТВЕНОСТ...Също има много имигранти,наемите покачват цените...В БЪЛГАРИЯ,Е НАОБРАТНО ,ИМА ИЗТИЧАНЕ НА ХОРА..ОСОБЕННО ОТ ПРОВИНЦИЯТА.. БЪЛГАРИЯ СЕ НАМАЛИ С ДВА, ТРИ МИЛИОНА...И ЗА ТОВА НЯМА ЖИЛИЩНА КРИЗА..АМА,,ЧАК ПЪК ДА СМЕ БОГАТИ???
  • 13 Дънов е казал

    59 3 Отговор
    "Не им завиждайте на американците,те живеят и работят в сгради,на които не им се отварят прозорците."
  • 14 ТаУмВзе

    40 16 Отговор
    Всичко е прекрасно! Върни се и Докажи за каква Хубавина иде реч. Единственият спомен за територията с бивше име БЪЛГАРИЯ, ще се разказва от Евакуираните. Иначе сме си приключили Отдавна.
  • 15 Чук и Гек

    28 10 Отговор

    До коментар #9 от "Чума":

    Запомнете! Няма никаква прилика между главочест /дебелоглав, хондрокефалос/ вулгарин и истински грък! Гърците имат достойнство и не биха търпяли Ганос, докато тук той има достатъчно простовати фенове! Имах един съсед, хич не приличаше на българин - не понасяше фалшиви отношения, лицемерие, не въртеше опашка на важните хора! Жена му - пълна противоположност! Но, неговата майка бе гъркиня!
  • 16 Стародомец

    65 6 Отговор
    Тоя да не говори глупости! Голяма част от хората живеят в домове, които имат още от соца. Панелка, не панелка, но днес без кредит нищо не можеш да купиш, камо ли руксозен апартамент с асансьор. Отнася се за мнозинството обикновени българи, не намазани тепехливани. А колкото до здравеопазването, господинът сигурно не знае, че българинът доплаща 43% от лечението си. Пациентите станаха ходещи банкомати, а лекарите жадни търговци. Който няма пари....минава на молби към Всевишния.
  • 17 Бачо Киро

    67 2 Отговор
    България не е бедна държава, но парите и са разпилени навред, харчат се за простотии и по-голямата част от тях се крадат от пиявици, които с десетилетия са се забили дълбоко в държавата.
  • 18 Reinchard

    33 5 Отговор
    Даже и имената си е сменил. Поне да се беше спрял на КИРИАК СТЕФЧОФ.
  • 19 Стрелата

    21 8 Отговор
    Тоя от 90 не боил бгто Америка я Интернет далавера та боли ги...... Ура за другите не знаели а лапкат от Мариците Лапкат от злато добива 1 още куб химически субстанции и газа като вкарат честото РОБИИИ Динкооо Динкоо.
  • 20 lВРАГЪТ е ГОРЕ

    37 6 Отговор
    Не бийте само самара, а бийте първо магарето

    България е парламентарна република, нали?
    Всичко в държавата функционира, според правилата на депутатите, нали?

    Законите на незаконните депутати , позволяват БЕЗНАКАЗАНО да се провеждат незаконни избори!
    За избор на незаконни депутати, с над милион незаконни "мъртви души" в незаконните избирателни списъци!

    Законите на незаконните депутати , позволяват БЕЗНАКАЗАНО да се избират незаконо за премиер тъпанарин- джипкаджията от Банкя
    и министрите му тъпанари! От Ревизоро до Бърни Рабъл!

    Законите на незаконните депутати , позволяват БЕЗНАКАЗАНО, в грубо нарушение на Конституцията на Република България,Чл. 6. ал (2),
    всички управляващи след ДС-ти ноември, да си разпределят партийни квоти в администрацията на министерства, държавни агенции,
    общини и кметства!
    Да си разпределят партийни "порции"в държавни и общински поръчки финансирани от данъците дори и на безпартийните и от евросубсидиите!


    Законите на незаконните депутати , позволяват българите да се ограбват БЕЗНАКАЗАНО от Борисов и шайката му,
    на дъното на ЕС от БЕЗНАКАЗАНОТО повсеместно беззаконие и корупция!

    Законите на незаконните депутати позволяват БЕЗНАКАЗАНо фантомният депутат Делян Пеевски изобщо да не стъпва в Парламента!

    Законите на незаконните депутати позволяват Гешев БЕЗНАКАЗАНО да бъде кокошкар, а да не пипа олигарсите на Борисов!
  • 21 Стрелата

    41 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чудя се":

    Аз съм от 15 г в Лондон всички знаят България просто не вярват че имаме такава Крадлива политическа класа

    Коментиран от #69

  • 22 ВРАГЪТ е ГОРЕ

    28 4 Отговор
    Законите на незаконните депутати позволяват БЕЗНАКАЗАНО председателят на Парламента да бъде наричан
    "проста кърджалийска п.тка" и тя да си трае! Защото наистина е "проста кърджалийска п.тка"!

    НЕВЪЗМОЖНА е ПРАВОВА и ПРОСПЕРИРАЩА България, дори и в ЕС и НАТО,
    без демократични избори, както на Запад!

    C AКТИВНA РEГИCТРAЦИЯ и бeз "мъртви души"!!!
    БEЗ ПРAГ нa ПРEФEРEНЦИИТE и без "избирaeми мecтa!!!
    C ДИCТAНЦИOННO глacувaнe пo пoщaтa!!!

    Другото е манипулация и словоблудство!

    Борисов и Гешев-ВЪН!
    Мутри-ВЪН!

    Но... мутринщината, борисовщината и гешевщината ще си остават!
    Докато в България не се провеждат демократични избори, както на Запад!

    Защото България е парламентарна република, нали?
    Не бийте само самара, а бийте първо магарето!

    ВРАГЪТ е ГОРЕ!
    РИБАТА се ВМИРИСВА от ГЛАВАТА!
    БЪЛГАРИЯ се ВМИРИСВА от ПАРЛАМЕНТА!
  • 23 k1 profesional

    27 3 Отговор
    Този човек и понятие си няма от реалната обстановка в България.
    Манталитета на населението е в основата на състоянието му и начина му на живот. Не по малко въздействия върху това състояние имат и така наречените богати държави . Защитавайки интересите на корпоративният капитал в страните си ( в което няма нищо лошо) , те въздействат на процесите в малките страни , като инсталират на управленски постове , такива личности които безпрекуслвно изпълняват техните нареждания , като ги оставят да вършат каквото си искат на територията и спрямо населението в тази територия стига да не засягат техните интереси. Не може да се отрече . че аналитичните им структури са се справили много добре , за да могат да предприемат действия в определени страни . Иначе България е богата държава със голямо количество сладководна наличност , излаз на море , красиви планини , плодородна земя и не малко подземни богатства. Да не забравяме и кръстопътното разположение т.е. мост между Европа , Азия и Близкият Изток.

    Коментиран от #39

  • 24 аз съм Веска

    17 5 Отговор
    ДА . ПРЕДСТОИ БУМ НА ЗАВРЪЩАЩИ СЕ , ЗАРАДИ ПРОМЯНАТА ,КОЯТО ЩЕ Е НА ББ. САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ , ЕДНИ НАХЪСАНИ ЗА БИЗНЕС БЪЛГАРИ , КОИТО НОСЯТ СПЕСТЯВАНИЯТА СИ ,И ИСКАТ СПОКОЙНА БИЗНЕС СРЕДА . ИСКАТ РЕД , ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ... КЪДЕ Е ТОЗИ С МАГИЧЕСКИТЕ ДУМИ ...
    МАГИЯТА ЩЕ СТАНЕ РЕАЛНОСТ !

    Коментиран от #46

  • 25 Вълко Червенков

    32 12 Отговор
    България въобще не се е "разделила" с комунизма.Комунетата са тук,на всички нива и продължават да вършат своята подмолна,подривна,антибългарска дейност.Продажната Кремълска Подлога,куклата на конци,жалкият русофилистичен клоун-(п)Резидента Румен е най-фрапиращият и очевиден екземпляр.За Столетницата въобще няма смисъл да споменавам.
  • 26 Българин

    10 1 Отговор
    Много точно! И аз това говоря от доста време, но философи много.
  • 27 ФЕН

    21 5 Отговор
    Сорос е най - големият ни враг, а Дойче веле неговият рупор!
  • 28 На баба ти хв..

    33 4 Отговор
    Поредния "експерт" българин, който практически не е такъв. Познавам българи в Ню Йорк, които не искат и да чуят за Бг, та камо ли да се завръщат! Може да си дойдат като пенсионери - добре ще им е с пенсиите америк. у дома - и за екскурзии и за почивки ще имат възможности. Поредното докаьателство, че българи живеещи в чужбина с двойно гражданство не трябва да гласуват - практически те вече не са българи!
  • 29 no name no face no number

    22 7 Отговор
    Да любезните доктори и държавно финансираното здравеопазване беше при лошият социализъм драги ми емигранте днес в хубавата демокрация имаме алчни и некомпетентни нагли доктори да при соца имахме човеци, а днес меркантилни консуматори разликата е ОГРОМНА, но само след голяма война може да се очакват големи промени дай боже положителни и да дойде нещо по добро от социализма и да голямата война е близо за щастие

    Коментиран от #34

  • 30 ха ха ха

    35 8 Отговор
    Глупости... българите са си просто над всички останали и не им дреме кой какво ще говори за тях! България от години е източвана, но може да се самовъзстанови при първия благоприятен момент за нея - всичко е илюзия! Излъгаха се наивниците, подлъгаха ги с лъскави опаковки, точно както и авторът на това нещо горе. Българите не обичат нашествениците, затова и не се саморекламират, удоволствието е огромно, когато идеш някъде в друга страна и им събереш очите със знания и умения, за които те не си и мечтаят да имат - притежаваме и вили, и апартаменти и коли, а и най-бедния има спестявания, всички харчим повече отколкото изкарваме, при все, че имаме наложено ни управление, което ни дои по няколко пъти на ден. Трудно е да си българин, но е адски удоволетворяващо, а като видиш и омразата в очите на другите, защото само присъствието ти ги превъзхожда - какво повече му трябва на човек?

    Няма друга нация с подобно самочувствие, но трябва да си наистина българин БОГ, а не некъв мешан идиот :DDD
  • 31 xa xa xa

    10 26 Отговор

    До коментар #10 от "Чудя се":

    ГЛАСУВАТ, НО НЕ ПЕЧЕЛЯТ, ЗАЩОТО ГЕРБ ГИ СЛАГА
    В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ, ВЪПРЕКИ КАЛНИТЕ НОМЕРА И
    ПОДРОНВАНЕ НА ИМИДЖА ОТ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА, А ДНЕС
    И ИЛИАНА ЙОТОВА СЕ ИЗКАЗА ''ЯСНО'' ЗА 10-ГОДИШНАТА СИ
    ДЕЙНОСТ В ЕП.
    НИЩО ДРУГО НЕ НИ ОСТАВА, ОСВЕН ДА РЪКОПЛЯСКАМЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЧЕ ТАКА ДОБРЕ СЕ СПРАВЯ,
    ВЪПРЕКИ ''ВСИЧКИ ТЯХ'', ГАДНЯРИ И ПОДЛОГИ....
  • 32 4297

    29 5 Отговор
    Много се поамериканчил тоя. И гръцко име си избрал. Българите имали жилища- да, имат жилища от времето на Живков. Били електрифицирани- пак отпреди '90 год. Всичко, което "американецът" е изредил, е в резултат на едни други времена и друго управление. Ако трябва сега да си купуват жилища, 70% от хората ще са без дом. И умникът съветва възрастните да си продадат жилищата, сякаш не знае, че готови пари бързо свършват. После старите- на улицата. Отвращават ме такива експерти! Защо сте го публикували???
  • 33 4297

    27 4 Отговор
    Здравеопазването отдавна не е безплатно, а социалната система клони към кота нула. Щом толкова е хубав животът в БГ, защо Дино е емигрирал, че и гръцките си корени е припознал? Да се върне в собственото си електрифицирано жилище, да се лекува безплатно, да развие бизнес или да работи в просперираща фирма, ако ли не- социалната система ще му помогне.
  • 34 Право куме в очи

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "no name no face no number":

    Здтавеопазването стана търговия - нали Костов наорави болниците търговски дружества! Не докторите са виновни, че заплатите им са ниски. След някоя година и доктори няма да имаме, за което драгалрвския лаборант се гордре. Вина имат и СИК , които 10 години не правят реформи в тази с-ма и ограбват държавата като за последно.

    Коментиран от #35

  • 35 ГЛУПОСТИ

    13 4 Отговор

    До коментар #34 от "Право куме в очи":

    ДОКТОРИТЕ СА С МНОГО ДОБРИ ЗАПЛАТИ, ВЕЧЕ...

    Коментиран от #44

  • 36 Ами в бегето нема канализация бе

    19 3 Отговор
    Ела в драгалевци симеоново бояна където живее пишман елита и там нема канализация😂😂😂😂 и това че имаш твои апартамент не те прави богат престанете с това определение че като имаш апартамент за 100 бона евро и си богат или че кяраш кола за 5 бона на 15 години и е определящо също че имаш пари и си богат.....богат може да се наречеш ако имаш десетки милиони евро месечно приходи кеш чисто за чекмеджето а бизнесите ти са за стотици милиони евро
  • 37 Както беше казал тръмп

    15 1 Отговор
    С 1 милион долара и без него си същия бедняк само че не си притеснен за оцеляването си като го имаш тоз милион...так и със наличието на твои апартамент или къща и кола същия бедняк си но не се притесняваш за това къде ше живееш и с какво ще се придвижваш
  • 38 Ели

    11 12 Отговор
    ГОЛЕМИ МЪРМОРКОВЦИ СМЕ! ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА СЕ ОПЕРИРАХ-САМО 4 ДНИ СЛЕД КАТО ВЗЕХ НАПРАВЛЕНИЕ-след прегледа при специалист,влизах в болница/ в интерес на истината платих 100 лв са тест/,направиха ми ехограф, скенер,операция,после преглед при пулмолог, ехокардиогф и ВСИЧКО ТОВА БЕЗ ДА СЪМ ПЛАТИЛА НИЩО! В РАМКИТЕ НА 1 МЕСЕЦ на всякъде се чака с месеци за преглед при специалист! НИКОЙ НЕ Е ИСКАЛ ПАРИ! ДАЖЕ ЕДИН СКЪП СПРЕЙ МИ БЕШЕ ИЗПИСЪН ПО ЗДРАВНАТА КАСА ''ЗАКУПИЛА ''ОТ АПТЕКАТА САМА СРЕЩУ РЕЦЕПТА 0 лв.
  • 39 Чудо

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "k1 profesional":

    В аналитичните им структури работят такива киряковци, затова са се справили добре. Преда,телството има различни форми. А ние все толерираме работещите в чужбина.
  • 40 Бебо

    12 3 Отговор
    "Безплатно здравеопазване"-как хубаво звучи!Само дето е далечен спомен от едни други времена.А що касае панелките-сравнени с новото строителство-са доста по напред в класацията,защото са по функционални и по големи от сродните нови жилища.
  • 41 ВИЗИЯ БГ

    11 8 Отговор
    Половината българи живеят в пренаселено жилище. Само 6% ходят всяка година на почивка. 95% никога не са имали нов автомобил и ново жилище. На германците им липсават жилища, но там на глава е 55 кв.м жилищна площ, в бг е 18 кв.м. Преди 35 г. 300 лева заплата на мъжете е сега 1500 лева по покупки.
  • 42 Петър Волгин

    8 9 Отговор
    На запад са с голяма обща култура и интелект, ние сме прости. Но това заради големият стрес, като в западно гето, беден квартал. БЕДНОСТ - НЕСИГУРНОСТ - СТРЕС - ЗАТЪПЯВАНЕ

    Коментиран от #43

  • 43 о БОЖЕ

    15 2 Отговор

    До коментар #42 от "Петър Волгин":

    Толкова са глупави западняците, че ти е бедна фантазията! Добре, че някой друг мисли вместо тях... отиди и виж, не говори хуморески!

    Коментиран от #48, #55

  • 44 Да. Верно е

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "ГЛУПОСТИ":

    Докторите с "гоуемите" заплати всеки ден тръгват с еднопосочен билет към Европа. Има ли друга страна, която да съдейства в тази дейност, осигурявайки ежегодно "прослушването" на мераклиите, а после реве, че няма достатъчно доктори! Чиста проба шизофрения на държавно ниво.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Петър Волгин

    6 8 Отговор

    До коментар #43 от "о БОЖЕ":

    На всеки пройдоха в селска пивница, му се струва, че Айнщайн е глупав, или даскалът. След като си прост, как ще прецениш? България е със 100 години назад, а българите с 200 години. Няма простак западняк. Не става въпрос за генетика, а за бедност и стрес. Най близко бяхме до западът през социализмът. В културно смислово отношение, като спокойствие. По принцип сме на 40то място по интелект.

    Коментиран от #56

  • 49 ЗАГЛАВИЕТО Е ТЪПО

    9 4 Отговор
    ПО- ВАЖНОТО Е, ЧЕ ПРЕДСТОИ ГОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ В БГ!!! ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАГЛАВИЕТО!!!!!! И НЕ, НЕ СА БЪЛГАРИТЕ НАЙ- ГОЛЕМИЯТ СИ ВРАГ, А РУСКИЯТ АГРЕСИВЕН К.О.М У.НИЗЪМ, КОЙТО ОТДАВНА ВЕЧЕ СЕ РАЗПАДНА. ОСТАНА РУСКАТА ИМПЕРИЯ С ПАРТИЕН КА. ПИТАЛИЗЪМ И ПОСТАВЕНИ ОТ ТЯХ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ. ПРИ ТОВА - МНОГО АЛЧНИ.
  • 50 Цска

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Знаеш ли, че в България има повече милионери, колкото стругари и фрезисти
  • 51 Дино Американеца от Провдив

    14 2 Отговор
    Отиди в една Общинска болница да те лекуват, например 5 градска София, неврология интензивно отделение!!!! Ад, трагедия, на 5 пациенти един излиза жив!!! Мед сестрата, родена в Пожарево, до Божурище и се моля за един аналгин или нещо подобно, болеше ме единия крак жестоко!!! Казва няма,"" ЗА , това са Общинските болници, да бъдат намалени пенсионерите"" цитат!!!! Вътре е като амбулатория за животни, през ноща, като преумира някой, не може да извика лекар или сестра, няма звънци до главата, сестр, доктори спят, кой умрял умрял!!! Интензивно отделение,, пише единия останал жив от стаята, Безплатна медицина,,,,,, вашата м. КА бандитска!!!!

    Коментиран от #53

  • 52 Епси

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "О хо хо":

    Ох то да е само не прияждай те ,ами не препивай те ,не пре пушвай те,малко здравословен начин на живот,Но е полесно някой друг да е виновен ,някой друг да ни оправя
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Епси

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "о БОЖЕ":

    Тук понеже сме много умни всеки разбира отвсичко и накрая от нищо като хора

    Коментиран от #57

  • 56 ха ха ха

    13 4 Отговор

    До коментар #48 от "Петър Волгин":

    Друг път... интелекта на българина как се измерва? с ром или без ром?

    Тия ги разправяй на някой който е не знае, аз съм ходил навсякъде, колкото по-богата е една страна, толкова по-глупави са хората там, а от спокойствие измират като мухи при малко стрес - виж Италия, излъгаха ги малко и тия изпопатаксаха :DDD На мен не ми ги обяснявай, особено пък англичаните са дъното на дъната в Европа ;)

    Коментиран от #63

  • 57 и на теб

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "Епси":

    Ам щом успяват да живеят в такива условия и не бягат да бършат задници - значи са професори ;)
  • 58 Извънредно

    2 2 Отговор
    Българите сме си врагове ?!
    Например като се разбере, че някой е злетак, те го остават да е злетак, значи тва е една от причините България да не е добре !
    Заради тва и други неща, няма истинска оправия с България !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Dr.mengele

    10 1 Отговор
    Чудесни новини за Бокича.Ще бъде отнесен като куцо пиле домат,ако издържи до нова година
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 един българин

    5 7 Отговор

    До коментар #56 от "ха ха ха":

    В ИТАЛИЯ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА И МАНИПОЛИРАШЕ РЕЗУЛТАТИТЕ С КОРОНАТА! ЗА АНГЛИЯ СИ СЕ ТОТАЛНО ОБЪРКАЛ, ХОРАТА СА ДАЛИ НА СВЕТА ЕЗИКА СИ, ФУТБОЛА И БАСКЕТБОЛА, ДЕМОКРАТИЧНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЯ, МУЗИКА ОТ 60-те ТА ДО ДНЕС И Т.Н. .....

    Коментиран от #65, #71

  • 64 Ани

    3 4 Отговор
    Оплакват се тези, които продължават да чакат някой "да ни оправи" вместо да вземат живота си в собствените си ръце.
    Технологиите се развиват толкова бързо, че много скоро няма да има нужда от електроженисти и стругари. Мнозина ще останат без работа, ако не се преквалифицират. За да направят това обаче, трябва да са учили. И тогава ще проличи кой какво може с ума си.
    "Бъдещето принадлежи на тези, чиито знания и умения започват там, където свършва Интернет." Теодосий Теодосиев, учител-физик

    Коментиран от #66, #67

  • 65 тоз пък

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "един българин":

    Коя мафия - управляващата ли? Дето също пусна НОЩ по телевизията денонощно да плаши хората и те нали са тъпи и необразовани, защото са превърнати в биологична маса, точно като нашите ромеи откак им дават пари на корем! Пък кой какво бил дал на света можем и да поспорим, кой и как им го е искал. Добре, че опоскват слабите държави, за да има какво да ядат, крали са и с оная си работа - там са от крадец надолу ;)
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 пълни глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #64 от "Ани":

    Най-търсената професия е заварчика, именно защото машината си е машина, тя не става за нищо друго, освен да извърши зададените и процеси... ако има кой да и ги зададе, това, което човек може да направи с ръцете си, никоя машина не може ;)

    Оставете ги тия хуморески как човекът бил ненужен, ненужни са само глупавите хора, щот ги карат да се чувстват ненужни, но пък са им приготвили ваксинка :DDD

    Ходите ли с маска?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Чудя се

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Стрелата":

    Е аз какво казах - всеки ,както казвахма навремето, невъзвращенец, е готов да плюе по България!
    Защото го е яд, че е отишъл някъде, където го гледат от високо!
    Така си вдигате собственото самочувствие!
    Ей така, както онази протестърка от Върна, която , заради кризата я уволнили от супер престижната работа - помощник -сладкар!
    И се прибрала да "оправя" държавата!
  • 70 мусайбе

    7 0 Отговор
    Жена влиза в кухнята и вижда, че мъжът й дебне нещо с навит вестник в ръка.
    - Какво правиш? - пита тя.
    - На лов съм за мухи - отвръща той.
    - И удари ли нещо?
    - Две женски и една мъжка!
    - Е, как пък ги разпозна? - учудва се жената.
    - Двете бяха върху телефона, а едната върху кутийката с бира...
  • 71 Крали Марко

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "един българин":

    Да, ама НЕ ! Ако напиша истината за твоята грамотност и интелект ще ме изтрият и за пореден път няма да мога да пиша с "векове".1- имаш правописни грешки, 2- баскетболът е американски спорт, 3-футболът е "присвоен" от мъгливите охтичави пияници-пирати така както е плячкосвала от цял свят тяхната "демократична" монархия, 4-лоломотещия им €зик се налага след ВСВоина от краварите , 5 -каква музика ? Явно медицински експериментират с теб в Мъглата. Преди години се чудех на западняците и краварите за ЛИПСВАЩАТА им обща култура и масова неграмотност! За съжаление и това взехме от тях да подражаваме!😣
  • 72 Wollen Sie mich, verarschen oder was ?

    2 0 Отговор
    Баскетбола е сръбски спорт(Кошарка).Никола Тесла е етнически сърбин от Хърватска. За войници стават- руснаци(себеотрицание в ползу роду),германци от старото поколение( военни технически устройства за всичко), и българи(смелост пред очите на смъртта).
  • 73 пророк Исай

    3 0 Отговор
    Тоз , какви ги тропа , врели без да са кипели ? Гръцки корен , български ствол , британски клони и щатски листа ........... не знае какъв е . Аман от пророци и ясновидци . 30 год. само приказки .

    Коментиран от #75

  • 74 БЕГАЙ БЕ

    3 1 Отговор
    Eкcпeртът изрeждa и други прeимущecтвa нa бългaритe в cрaвнeниe c aмeрикaнцитe, в тoвa чиcлo бeзплaтнoтo здрaвeoпaзвaнe, coциaлнитe пoмoщи и ниcкитe дaнъци ................................................ТОЯ НЕ Е В ЧАС НА 100%....

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 КОКО

    1 0 Отговор
    Оставете го човека , той си гледа малко отстрани. Въпросът е, че в България много се краде от властимащите и затова сме на това положение. Ако поне малко отиваше по предназначение, тук си е рай.
    Аз се радвам, когато има успели българи. Повечето от тях като се пенсионират ще се приберат и пенсиите им няма да са по 240 лева. Поне ще си харчат парите тук.
    Обаче основното е да се спре крадливото племе политическо.
  • 78 Знайко

    1 0 Отговор
    Има една лъжа в статията. В България няма необлагаем минимум. Осигуровките и ДДС също са ДАНЪЦИ. Осигуровките в България не са ниски, а са доста високи. Трима работещи у нас издържат 2-ма пенсионери и един чиновник/полицаи/военен/. ДДС също е високо, в другите държави има по-ниска ставка за храните, която е 3 пъти по-ниски от 20% ДДС върху храната в България. Нисък у нас е корпоративния данък, но той не засяга нормалните българи.
  • 79 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "БЕГАЙ БЕ":

    "бeзплaтнoтo здрaвeoпaзвaнe" Първо не е точно така, освен, че се плащат здравни осигуровки се плащат се много разни "законни" такси при личния лекар и в болниците. Плаща се и то много високи цени за лабораторни изследвания, рентгенови снимки, скенери ... Много лекари освен, че са на държавна заплата работят само срещу заплащане от пациентите. Ако пациент не плати не го преглеждат. Има и големи нерегламентирани/корупция/. Има 20% ДДС върху лекарствата. Баща ми се оперира от перде на окото. Плати си лещата и плати и 20% ДДС, което беше близо 200 лева. А пенсията му беше 350 лева.