Last news in Fakti

21 Септември, 2020 14:30 3 340 5

Започват ли САЩ нова Студена война!?

  • сащ-
  • студена война-
  • китай

В Азия нарастват споровете между Китай и САЩ за територии, търговия и човешки права, а САЩ се опитват и да изтласкат китайските инвестиции от Европа

Започват ли САЩ нова Студена война!? - 1
Снимка: aoc.gov
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитват ли се САЩ да започнат нова Студена война, коментира американското списание Nesweek, цитирано от Агенция "Фокус".

Русия е идентифицирала заплахи по източните и западните си граници, където се стреми да възпира действията на чужди сили като САЩ, а също така се стреми да укрепи отношенията си с Китай.

Когато руските въздушно-десантни войски в четвъртък проведоха съвместни учения с реални боеприпаси с беларуски военни по западната граница на размирната източноевропейска държава, руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко по време на телефонен разговор с американския посланик Джон Съливан го информира за „недопустимостта на всякаква намеса във вътрешнополитически процеси, опити за дестабилизиране и налагане на едностранни медиационни услуги отвън ”, говорейки за изборите в Беларус и териториалния конфликт между Армения и Азербайджан.

Ден по-рано Руденко разговаря за Беларус с китайския посланик Чан Ханхуей, а също така обменя "мнения за по-нататъшно задълбочаване на руско-китайското сътрудничество в различни области", се казва в изявлението на руското външно министерство.

Москва и Пекин следят строго границите си и виждат признаци на външна намеса. В четвъртък китайският външен министър Ван И отбеляза това по време на първата си лична среща с руското ръководство след пандемията на COVID-19.

„Отделни държави извършват едностранни актове на сплашване, намесвайки се без причина във вътрешните работи на други държави, и остро критикувайки Русия и Китай, подкопавайки стабилността и сигурността на районите около тези две страни“, каза Ван пред държавната агенция Xinhua.

"Единството на Китай и Русия е силно като камък и нашето приятелство е неразрушимо", добави министърът.

Най-голямото притеснение на Русия е Беларус, чийто президент Александър Лукашенко се обърна за помощ към Кремъл, изправен пред силна критика от Запада след поредното му преизбиране за президент миналия месец и репресиите срещу опозиционните сили, които твърдят, че изборите са фалшифицирани

Минск и Москва обвиняват НАТО и САЩ, че подклаждат хаоса в Беларус.

В момента въоръжените сили на двете съюзни държави продължават да се упражняват, тренирайки артилерийски огън по неспокойната граница на Беларус с Полша. А наскоро полският министър на отбраната направи изявление пред Newsweek, в което отбеляза, че „основният мотив за учението са вътрешните пропагандни нужди на двете страни (Русия и Беларус)“.

Руската армия обаче отрече тази гледна точка.

"Ученията се провеждат по въпроси за борба с тероризма и не са насочени срещу други страни", се казва в изявление на руското Министерство на отбраната в четвъртък.

Министерството на отбраната на Беларус излезе със собствено изявление, в което отбелязва, че „подобни маневри придобиват особено значение като един от аспектите на укрепването на отношенията между Москва и Минск“ в съответствие с тяхното съюзно споразумение.

В ученията трябваше да участват 1500 военнослужещи и 100 броя техника. От 2015 г. те са тристранни, защото и Сърбия участва в тях. Миналата седмица обаче Белград обяви оттеглянето си от участие, като се позова на "ужасен и незаслужен натиск от Европейския съюз" по въпроса с Беларус.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също коментира ситуацията в Беларус, по-специално, осъждайки Русия. След среща с британския си колега ръководителят на американската дипломация заяви, че те призовават "всички държави и особено Русия да уважават суверенитета на Беларус".

Загрижеността по западните граници нараства, но руското ръководство говори и за необходимостта от укрепване на отбраната на изток.

„Военно-политическата ситуация в източната стратегическа посока остава напрегната. В Източния военен окръг се предвижда набор от мерки за неутрализиране на възникващите заплахи. Постепенно се изграждат войски в особено важни райони “, заяви в четвъртък руският министър на отбраната Сергей Шойгу по адрес на висшето военно командване.

Кремъл също отбелязва сериозността на ситуацията.

"Повишената военна активност на извънрегионалните сили не допринася за стабилността в този регион", заяви в четвъртък Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от руската държавна агенция ТАСС. "Говорим за увеличаване на военната активност на много страни по света."

Тези служители не уточняват естеството на заплахите от чужди държави, но Шойгу призова да засили групировката на авиационните и противовъздушните отбрани. Няколко дни преди това руския МиГ-31 от Тихоокеанския флот и изтребителите Су-35С от Източния военен окръг са извършили прихващането на американския стратегически бомбардировач В-1В над Берингово и Охотско море.

Подобни събития не са необичайни, но последните инциденти се случиха, след като Помпео предупреди миналия месец за "увеличаване на руската активност" в Тихия океан и други региони. По-рано американското Северно командване прихвана руски военноморски патрулен самолет Ту-142 и забеляза руската атомна подводница „Омск“ по проект 949A „Антей“ с крилати ракети край бреговете на Аляска.

Русия също редовно изразява загриженост относно американските отбранителни системи, които формират глобалния щит за противоракетна отбрана, предпазвайки страната от Европа и Азия. И тъй като Вашингтон се оттегли от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) Москва също е загрижена за американските ракетни системи със среден обсег.

Китай също вижда признаци на дестабилизация, които се очертават на изток. „Някои нерегионални сили се намесват във вътрешните работи на страните от региона, провеждайки различни учения и дори провокирайки нов кръг от„ цветни революции “, каза Ван пред Xinhua, използвайки термина за поредица от въстания в различни страни по света, които според Китай и Русия, са възникнали под влиянието на Запада.

В Азия нарастват споровете между Китай и САЩ за територии, търговия и човешки права. САЩ също се опитват да изтласкат китайските инвестиции от Европа. По-специално, Помпео подписа в четвъртък меморандум за разбирателство с Литва, за да "минимизира рисковете, свързани с 5G мрежата". САЩ обвиняват управляващата китайска комунистическа партия в опит да налага сделки и партньорство.

Китай отрича тези обвинения. Ван, нескрито намеквайки за Вашингтон, заяви в четвъртък, че САЩ се стреми да раздели международната общност и да подчини Пекин и Москва.

„За да поддържат еднополярна хегемония, тези сили злобно очернят Китай, Русия и други икономики в преход, необосновано ги задържат и потискат и принуждават други страни да застанат на американска страна. Това се прави в опит да се разгърне така наречената нова Студена война “, предупреди Ван И.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    22 2 Отговор
    Еврейските корпорации мвф сзо и подопечните им организации искат да са единствените господари на света
  • 2 завесата

    16 3 Отговор
    Хахахах, та те я започнаха преди 4 години бре, откакто можем да си пазаруваме свободно от Алиекспреса и откакто им бихме дузпата за СЕТА.
  • 3 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    Студената война не приключвала, за да я започват краварите. Просто започват цветно етническа гражданска война. И краварите ще се разпаднат много по зле от СССР.
  • 4 Димитров

    14 2 Отговор
    Американците да си играят играта,но никога да не забравят,че юмрукът на Русия е железен.
  • 5 Онуфри

    4 0 Отговор
    Докато страната на злото сащ съществува ще има опастност за демокрацията и съществуването на живота във формата в която го познаваме. сащ и нато-то трябва да изчезнат те са вредни за хората. Като ги унищожим ще изчезнат тероризма бедността полиционерски.епресии и много други лоши неща. За да се случи това трябва всички да се борим.