21 Септември, 2020 13:01 20 880 52

Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да противопостави мюсюлмани срещу християни

  • път-
  • велинград-
  • магерово-
  • цветино-
  • абланица-
  • салих трончов-
  • бойко борисов

''Този човек е опасен за демокрацията както в България, така и в Европейския съюз'', заяви ходжата на село Магерово

Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да противопостави мюсюлмани срещу християни - 1
Салих Трончов, кадър: ''Денят с В.Дремджиев''
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди малко повече от 3 месеца от ФАКТИ Ви показахме потресаващите изпитания, на които са подложени жителите на три велинградски села - Цветино, Абланица и Магерово. Те нямат нормален път до Велинград. Линейките закъсняват с часове, понякога дори се губят по пътя, което вече се е оказвало фатално - губени са човешки животи. Припомняме също, че жена от село Магерово е загубила близнаците си заради ''загубила се по пътя линейка''.

Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да противопостави мюсюлмани срещу християни
''Пътят'', снимка: Салих Трончов

Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да противопостави мюсюлмани срещу християни
''Пътят'', снимка: Салих Трончов

На фона на гореописаната и показана нагледно реалност, вчера министър-председателят на Република България - Бойко Борисов, посети Велинградско, пое ангажименти за пътища в различни населени места, но проблемът на селата Цветино, Абланица и Магерово отново бе игнориран. Защо това се случи за пореден път, както и за протестната обстановка в страната, медията ни отново разговаря с г-н Салих Трончов, който е ходжа на село Магерово, а също така и председател на Обществения съвет към местното училище.

- Г-н Трончов, премиерът Борисов вчера беше на обиколка във Велинградско, но отново пропусна да се срещне с жителите на Магерово. Как си обяснявате това?

- Вчера той, явно провокиран от протестите в София и във всички областни градове на страната, а и в Европа, посети нашите села. За пореден път изненадващо, без да бъде уведомено населението, с организирани представители на ГЕРБ, както по принцип прави в цялата страна. Обяснявам си го с това, че той обича да противопоставя българското население като цяло. Ние там видяхме само и единствено кметове на партия ГЕРБ, той обслужва само интересите на партия ГЕРБ. Изненадващо и грозно впечатление ми направи това, че той се опита да противопостави мюсюлмани срещу християни. Ние чухме как той в село Грашево каза: ''Вие сте повече от протестиращите на жълтите павета''. Затова аз казвам, че той управлява чрез диктат, чрез разделение на българското население. Този човек е опасен за демокрацията както в България, така и в Европейския съюз.

- Това очевидно е двоен аршин. Той вчера пое ангажименти за пътища, касаещи някои други села във Велинградско, но по Вашия случай - на селата Цветино, Абланица и Магерово, няма никакво развитие до момента. Така ли е?

- Да, няма абсолютно никакво развитие, което е притеснително за нас. Но това е манталитетът на управление на Борисов. Ние ще продължим да настояваме и вярваме, че при евентуална смяна на правителството, нещо, което очакваме да се случи, ние ще получим правото на нормален живот. Това не е даденост, а е изконно право на всички граждани.

- А от ДПС, които имат позиции в този район, откакто с Вас разговаряхме преди няколко месеца, има ли някаква постъпки от тяхна страна по Вашия проблем? Г-н Пеевски е избран за народен представител именно от Вашия район.

- Не. Те изобщо нямат каквото и да било отношение в нито едно от населените места. Те са в пълно мълчание. Впечатление направи, че от 30 години насам Движението за права и свободи не е арбитър за избор на кмет на Община Велинград, което означава детронация на ДПС. Премиерът вчера заговори за война между ГЕРБ и ДПС в нашия район. Това мен ме зарадва. Че хората вече не мълчат, започнаха да говорят.

- А не смятате ли, че това може да е някаква договорка между тях, а не точно детронация? Да са си направили взаимни отстъпки за отделни райони.

- Не. Не мисля, че е договорка, защото на последните избори ДПС не беше арбитър. Напротив, може би има размътване в задкулисието на страната. Едва ли Делян Пеевски би отстъпил Велинград, към който има огромен интерес, на Бойко Борисов и ГЕРБ. Ако имаше такава договорка, Бойко Борисов щеше да посети пътя за Сърница и изобщо като цяло Сърница, която в момента е бастион на Движението за права и свободи.

- Страхуват ли се хората в Магерово да изразяват гражданската си позиция по проблема с пътя и други въпроси?

- Хората не се страхуват да си изразяват позицията, защото преди 3 години на протеста, който bTV излъчи, хората ясно и категорично се обърнаха към Борисов с думите: ''София не е България, ние също сме част от България''. Мисля, че хората са разгневени от това действие от страна на Борисов и като цяло на ДПС, които участват негласно в управлението на страната. Даже мога да кажа, че хората не поискаха Движението за права и свободи повече да посещава нашите населени места.

- Вие подкрепяте антиправителствените протести, бяхте и в София, с което опровергавате тезата на някои хора, че само София иска оставка.

- Абсурд е. Не само София иска оставка. Постоянно се свързвам с хора, даже сред организаторите на протестите във Варна има представител на турско-мюсюлманското население там. Аз ходя на протестите винаги, когато имам тази възможност. Подкрепям протестиращите, те не са само от София, там има хора от цяла България, от цяла Европа и от целия свят, които са се прибрали, за да подкрепят този преход към пряка демокрация. Мюсюлманите сме силно представени на тези протести и това, че не взимаме гражданската трибуна, не означава, че ние не участваме. Няма как да не участваме, когато младите и образованите хора призовават към пряка демокрация и нормален живот, защото ние сме далеч от средните стандартни на живот в Европа. На челните места сме по бедност, по бързо застаряване и първи по смъртност в Европа. Така че ние не можем да продължим това да го търпим, това трябва да се промени. Новото поколение го налага и аз твърдо заставам във всяко едно качество зад протестите.

- В предаването на г-н Веселин Дремджиев споделихте, че очаквате отлив от ДПС заради това, че младите мюсюлмани са видели в какъв лукс пребивава Ахмед Доган в Росенец. Но дали наистина чувството за чест и справедливост може да надделее над страха и зависимостта, в която са поставени от много години не малка част от българските мюсюлмани?

- Точно това чувство на чест, след моето изказване при г-н Дремджиев, отпуши страха у хората. Те започнаха да говорят и да се противопоставят на това отделяне от основното българско население. Показно беше на последните избори, които ДПС загуби във Велинградско, в големи населени места. Точно младите хора не гласуваха за Движението за права и свободи. С това, освен наказателен вот, което може би е справедливо, ние показваме, че нямаме повече място в тази партия и нашето място е новите политически семейства, които се зараждат. Българските мюсюлмани трябва да се преместим във всички политически партии, а не в конкретна да стоим отделени. Да стоим като оръжие и заплаха за националната сигурност, която съм категоричен, че към този момент не съществува, защото етническо напрежение в България няма как да съществува, при положение, че обичта между нас и основното българско население е изключително голяма. Ние живеем заедно, споделяме еднакви проблеми, еднакви болки, така че това не могат да го постигнат. Това беше договорката след Възродителния процес, когато ДПС и персонално Ахмед Доган яхна протестите. Когато той яхна протестите, пазарлъкът беше ние да бъдем отделени от основното българско население, да бъдем жертва на това Движението за права и свободи да бъде арбитър в България на наш гръб. Ние живеем в изолация и изключителна бедност.

- Вие сте по-млад човек, но като стана дума за ДПС, имате ли представа чий е този проект, кой го подкрепя толкова дълги години в съществуването му?

- По принцип, ако трябва да сме честни, проектите в България не се случват на национално ниво. Има външни фактори, които влияят. Ние знаем много добре политическите лидери към кои чуждестранни разузнавания работят. И оттам можем да си направим извода, че по-скоро това са външни проекти за влияние в България и като цяло в Европа.

- Очаквате ли скоро наистина да се реализира промяна към по-добро в нашата Родина?

- Разбира се. Вижда се вече светлината в далечината. Тя нараства с протестите. Тази промяна е наложителна, защото времето и смяната на поколението го налага. Времето на комунизъм, на потисничество, на кражби, приключи. Аз вярвам, че ние много скоро ще тръгнем в правата посока към Европа, за да догоним поне средните стандарти на начин на живот в Европа. Българските младежи работят в чужбина и те видяха как живеят основните големи европейски семейства, от които семейства ние сме неотменима част. Тази демокрация ще бъде докарана много скоро със свалянето на диктатурата на Бойко Борисов.

- Финално. За каква България мечтаете?

- Мечтая за европейска България. Свободна, с нови хора, с млади хора, с нови политически семейства, които да милеят и да обичат родината си, а не да я използват като кошче за боклук на Европа, за да приемаме ние отпадъци на чужди страни в името на това да стоят на власт.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 124 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    125 21 Отговор
    За Тиквата има вече място само в земите на Доган и Ердоган.

    Коментиран от #51

  • 2 Машинации и фалшификации

    171 6 Отговор
    Турци и помаци са притискани винаги насила да гласуват за ДПС или за когото ги инструктират от ДПС. Отделно им промиват и мозъците за други неща.

    Коментиран от #52

  • 3 слуга Лукавия

    99 14 Отговор
    Ааа не, Баце е помирител на религиите, днес целува ръката на Патриарха, утре чете строфи от Корана, в други ден удря челото в Стената на плача, но през цялто време си целува кабалската червена гривничка.
  • 4 Дельо Хайдутин

    55 39 Отговор
    Много наивни хора.Ходят на протеста и чакат Бойко да им дойде в селото.Нали всички ни следят на протеста цивилните ченгета и долагат на охраната на Тиквата.Той е отишъл в села дето знае че не протестират.
  • 5 Ехо

    93 12 Отговор
    Значи има българи сред турците!

    Коментиран от #49, #50

  • 6 Да бе

    61 20 Отговор
    Ми до го бяхте повикали Доганчо , да ви пусне малко баничка!
    Ревете си на него - нали все за ДПС под строй си гласувате!
    Или те нямат време за вас,техните избиратели?

    Тоя конфликт, колкото и да се опитвате да го раздухвате - просто липсва!
  • 7 Танас

    87 11 Отговор
    Освен едно "БРАВО", няма друго какво да кажа.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Я па тоя толуп

    30 80 Отговор
    А 20 г преди Бойко някой да е строил и ремонтирал или пътищата до тези села да се е интересувал?Другари ако вземете мандат за две години дали и до едно село пътя ще направите!За тия пътища и пари трябват и работна ръка и техника.Няма как изведнъж всяка крива пътека да се асфалтира.

    Коментиран от #22, #38

  • 11 Johansson

    25 68 Отговор
    Тоя са му платили до дрънка тъпотии.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    14 30 Отговор
    Що за изкривено пропагандно заглавие. Като прочете човек статията разбира колко е извадено от контекста.
  • 14 До 5

    93 3 Отговор
    Всички сме българи,защото сме се родили в България.Има българи християни,българи мюсюлмани,роми.Даже някои бълг.турци са по-големи родолюбци от бълг.християни.

    Коментиран от #21

  • 15 Съвет

    20 31 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ''Вие сте повече от протестиращите на жълтите павета''.
    Е, и къде е тук противопоставянето на християни и мюсюлмани?
    Съветвам ви да се българеете повече,отколкото да теглите черти от сорта "българите и ние".
    Можехте просто да кажете: "нашият район е неглижиран от Борисов".

    Коментиран от #25

  • 16 За управляващите е важно..

    35 11 Отговор
    Да откраднат и тези пари които вземат като заеми,а също и парите които Европа ще им дава за преодоляването на кризата.За Борисов народа е една крава(швейцарска) от която е взел всичко,та и телетата(децата) дори...Тука няма мюсюлмани,няма християни,няма бели,няма черни!Важно е парите да се грабят и разпределят между крадците(бандити,мутри и политици мафиоти)...
  • 17 А БЕ

    20 32 Отговор
    БСП и ДПС винаги заедно, и пропагандират еднакво тъпо!
  • 18 оставка

    57 6 Отговор
    Мюсюлманите са много почтени хора, но Доган умишлено ги държи бедни, за да може лесно да ги манипулира. И ако някои села го отсвирят , нарежда да ги оставят в изолация. Пуска им по малко за да може да му са благодарни и да се страхуват да не загубят и това.
    Същия метод като 50 лв. давам на пенсионерите, но няма да им преизчисля пенсиите и да си получат законно което им се полага, защото трябва да са благодарни на Него, а не на труда си. И да имат едно наум пенсионерите , че ако не е той може да им спрат петдесетте лева- отврат.
  • 19 Gen Gurko

    31 23 Отговор
    Вижте им имената на помаците. Отказали са се заедно с вярата си и от иемната и рода си. Какво общо има религията с етноса и имената за нормалните хора. Нищо. Но лично съм чувал помак да казва =щом съм мюсюлманин, значи съм турчин. Ужасна простотия и примитивизъм. Ми то и негри има мюсюлмани. И те ли са турци бре?
    Най много мразят българите помаците, защото им напомнят за някогашното предателство към вярата и народа си.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 обичам минуси

    34 7 Отговор

    До коментар #14 от "До 5":

    Не някои, а всички. Те са предимно селскостопански труженици и си обичат земята. Но ги ползват за мръсните си цели в политиката.
    По -голямата част от българите не са родолюбци, а са путинисти и по този начин са по-големи слуги на Сараите от самите турци.
    То и човека си го казва в прав текст в интервюто - ДПС обслужва външни интереси и всички знаем чии. Самото движение си беше създадено от КГБ, защото след 89 г. знаеха че трурците никога не биха гласували за комунисти след възродителния процес .

    Коментиран от #28

  • 22 Асан

    46 17 Отговор

    До коментар #10 от "Я па тоя толуп":

    За 10 г управление на ББ са построени по малко от 800 км пътища, за 30 г Тато построи 18 000 км асфалт...ако беше сега на власт щяхме да имаме и всички магистрали и тунел под Шипка...ББ е една голяма уста

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 nnd

    56 8 Отговор
    Сред българските турци и помаци има много свестни хора и те са българи, като всички нас. Заедно растем, заедно живеем, заедно умираме. Религията и произхода не ни делят. Но това не се харесва нито на ББ, нито на Доган, които печелят от това разделение - печелят гласове, печелят страх, печелят влияние и пари в крайна сметка. Крайно време е да се спре това разделение и да гледаме да си оправим държавата - нашата държава. Аз лично съм етнически българин и християнин, но имам много приятели от турски произход и много от тях са мюсюлмани - по никакъв начин не ги считам нито далечни от мен, нито различни като националност. Е, имената ни се различават, понякога се бъзикаме с произхода, но като става дума за приятелство, то е истинско, както и националността. По терасите им висят български флагове. Свикнете, че сме едно цяло и дайте да си оправим държавата. Лично съм против ББ и Пеевски! Оставка!
  • 25 фалшив патрЕот

    31 11 Отговор

    До коментар #15 от "Съвет":

    Кой си ти та да им казваш как да се самоопределят?
    Човека е човек когато си отстоява самоличноста и етноса. Стига с тия националистично - фашистки методи да налагате на хората как да се определят. Такива боклуци сме само българите. За пари може да се пишем и руснаци, американци , французи, германци, цигани , турци.. Не обвинявайте хората, които са жертва на гнусните политици.

    Коментиран от #27

  • 26 възпитаник

    30 10 Отговор
    оставка,ревизия и затвор за пожарникаря пр----
  • 27 Съвета

    24 5 Отговор

    До коментар #25 от "фалшив патрЕот":

    Нашенеца като отиде по щатско, например, нещо не бие барабана, че е българин, а бърза да се пишете американец. Ама понеже ти си от домораслите патрЕоти, та тези неща не ги знаеш.
  • 28 Да бе

    34 7 Отговор

    До коментар #21 от "обичам минуси":

    Създаването на противоконституционната партия ДПС е плод на американската политика чрез размахване на етническата карта да държи в постоянна заплаха местното управление и държавността. Идването на автобуси от Турция за гласуване и тълпите "сънародници", живеещи там, напоследък дошли за подновяване на документите (легитимиране за гласуване) сигурно същ КГБ го организира, а?
  • 29 българка

    17 3 Отговор
    Редно ли е да има предпазни клаузи в законите, когато някой властимащ "изтрещи" и стане опасен за тези, над които има власт, да се предприемат подходящи мерки? Не визирам никого конкретно. Само питам.
  • 30 Радев

    22 7 Отговор
    Човека е прав !Видя се ,че ДПС е етническа партия и олигарсите в нея експлоатират и насаждат омраза и държат хората в бедност за да си развяват коня. Борисов ,Пеевски ,Доган ,Местан ,Цветанов ,Нинова,Манолова и цялото котило на бкп до стената . Само така ше се оправим.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 98765

    35 0 Отговор
    Неприятна истина е това, че ДПС е Движение за потъпкване на свободите на мюсулманите и политиците не смеят да го кажат на глас да не разсърдят дерибеите им. Много млади от тези хора, вече ходили из Европа, проглеждат и скоро ще направят каквото трябва.
  • 34 Covid22

    14 3 Отговор
    Браво!
  • 35 Турчина

    34 2 Отговор
    Турците отдавна не гласуват за ДПС.Гласуваха в първите години на демокрацията.Впоследствие спряха да го правят,защото разбраха,че няма смисъл.Именно тогава бе създадена АТАКА за да противопостави хората един на друг и да ги накара да гласуват.ДПС и АТАКА са скачени съдове.Един честен човек затова бе убит,защото беше против пъкления план на върхушката-Ахмед Емин.Благодарим ти Ахмед Емин!Смърта ти не беше напразно!Няма да забравим!
  • 36 Чудя се що ни тъ трият

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "пишок за БСП":

    що ли що ли що ли.....
  • 37 КРОКОДИЛА

    24 6 Отговор
    МНОГО ГОВОРИШ - ДА НЕ АПНЕШ СУЖУКА НЯКОЙ ДЕН - ПРЕДАТЕЛ НЕ РАЗДЕЛЯЙ ХОРАТА НА ТУРЦИ И БЪЛГАРИ - НИЕ СМЕ ЕДИННИ - НЕРАЗДЕЛНИ БРАТЯ .................
  • 38 Хохохо

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Я па тоя толуп":

    Точно до Абланица имаше асфалтов път преди 40 години, а последните остатъци от пътя, бяха отнесени през 2005г от голямо наводнение. А какво грамадно училище интернат с общежития има от едно време, просто ти е бедна фантазията. Погледни в Гугъл да се увериш. За твое сведение работил съм в този район и знам, че във всяка махаличка имаше различни производствени цехове, за да се задържи населението там. Също като сега нали?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 24 Отговор
    Борисов е велик политик и ще остане в историята.
  • 42 Анонимен

    4 5 Отговор
    Пътища има, а народа умира. Яж, пий и не му мисли за утре. Те горе си живрят, а народа гине. Иде друг народ. Народа на бмб. Той си знае, кои. Тези дето му пълнят десагите на бай ганю бмб. Ъой им помогна в едни балкани. Имат къщи, имат всичко и кво от това, животът е кратък бивейте си го, кой как желае, утре при едно земетресение и труда им отива в изгнание. Трудолюниви са помаците и с дпс и бмб не могат явно да го поделят. Едни са за туркие, други за ес, сащ.. Един дол дренки са управляващите. Живеят с да авери. Кой има пари.. Не ме енят пари те им. Колите им, замъците им.
  • 43 Зизитоп

    8 0 Отговор
    Това журналята са големи под-летци и най- обичат да изкривяват пространството ,но забравят за времето ,което е в нас ...
  • 44 Аз, врачанката

    14 3 Отговор
    До коментар19-Генерал Гурко.
    Господине,мога ли да Ви направя една малка забележка? Мохамеданите,където ги има в цяла България,(и най-вече в Родопите) сами не са се отказали от вярата си и от родовете си,а са били насила принудени,още по времето на отвъртителното турско робство,когато турските бекове са ги карали насила да сменят вярата си ида се откажат от родословието си. Който откажеш го набучвали накол или му връзвали краката за задните крака на два коня и го разкъсвали,както се разкъсва лист хартия. А в действителност и те са българи като нас.
    P.S. С, на Град Козлодуй,ще му кажа самоедно. Като толкова почита и уважава Боко Тиквунски,да си заминава при него и да му прави реверанси. Колкото негови коментари съм чела,всичките са пълни с глупости!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 незнайко

    13 2 Отговор
    Осъзнават се малко по малко, но ще мине още много време докато разберат, че ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС е само в главите на заклетите турци !!! Кой ги ПОГНА към Турция и да си оставят къщите ??? Нима това не беше ръководено ОТВЪН ??? По голямата част от тях дълбоко съжалиха за това което направиха !!! В БЪЛГАРИЯ ИМАХА ВСИЧКО !!!
  • 47 Guut

    14 2 Отговор
    Няма как да стане... мюсюлманите са най добрите и работливи хора в България...Аз съм живял с тях и съм възхитен ...ЕВАЛА..
  • 48 тц тц

    13 0 Отговор
    Когато кажеш нещо против ДПС си антимюсулманин ? Когато влезнеш в община на ДПС все едно влизаш в друга България. Дупки , мизерия , мръсотия , бедност. Десет години са назад. ДПС патроните са по богати от всякога, крадът ли крадът. ДПС са антимюсулманин държат мюсюлманските общности бедни. Защо ? Да купуват по евтино гласовете.
  • 49 Да има

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ехо":

    защо се учудваш .Дано да правиш разлика между цигани и турци.
    Това че изповядват друга религия не ги прави по малко българи.
  • 50 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ехо":

    тези не са турци.живеете в българия и не правите разлика между турчин и помак.в западните и централните родопи турци има много малко.предимно са българи християни и мюсулмани.
  • 51 Казичене

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Когато партията на кауна те кръсти/славно тричков/ тогава ти беше добре а сега си казваш турското име сигурно на твоите родители и дядовци боя им беше демократичен как-то за българия така и за. ЕС и ходжите пееха свободно в джамията гледаи да не се връща комунизма че пак ще има белене
  • 52 Да дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Машинации и фалшификации":

    Докато има партии който се заиграват на етническа основа така ще е.
    Сокола е хитрец и използва шимшерици като Воленчо и Ицето за сплотяване на електората.Замислете се мюсюлмани и християни живеем заедно с еднакви потребностите.