Last news in Fakti

21 Септември, 2020 17:00 7 506 51

Бойко Борисов в "крепостта на Пеевски"

  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • герб-
  • дпс-
  • родопи-
  • джип-
  • протести

В центъра на София може и да освиркват Борисов, но в Родопите е друго: през уикенда премиерът посети села във Велинградско, смятани преди за "крепост на Пеевски". Там протести нямаше, имаше само хвалебствия.

Бойко Борисов в "крепостта на Пеевски" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как би могло да се опише посещението на премиера Бойко Борисов в населените с мюсюлмани села във Велинградско? Като пробив в "крепостта на Пеевски"? Флирт с българомохамеданите? Или просто поредна инспекция с цел овации и публични благодарности? Отговорът гласи: всичко накуп.

Предизвестени бисове

Преди по-малко от месец Борисов пропусна откриването на най-милото му: третия лъч на столичното метро, проект за около 400 милиона евро. Това беше и единствената лента за рязане до момента. Причината: заплахата да попадне под обсадата на протестиращи. И докато в центъра на София може и да го освиркват, в Родопите е друго. Там му казват, че се прекланят пред него.

През уикенда премиерът се качи на 1400 метра надморска височина, за да си говори с ходжи от района и да чуе благодарностите от "помашкия ГЕРБ", по определението на кмета на село Рохлева Мустафа Пашалиев. Там протестиращи нямаше, само хвалебствия за управлението на Борисов и скандирания да не подава оставка. "Т’ва го няма и по Запада!", казва Пашалиев във видеото, публикувано във Фейсбук, сочейки асфалтиран път. "А викат народът не те иска!", отвръща Борисов. "Благодарни сме ви тука! Ако кажеш, ще дойдем и сто човека (в София - бел.а.)... При нас нали знайш какво е положението - където върви кметът, там и хората с него!", казва в отговор Пашалиев и тук премиерът сменя темата.

Салих Трончов, ходжа от велинградското село Магерово и граждански активист, който от три години се бори за 9 км асфалт, обясни пред Дойче Веле защо по време на премиерската визита няма протестиращи, а само аплодиращи. "Когато се предвижда такова посещение, за него се известяват само кметове на ГЕРБ. Хората не знаят и така край Борисов са все симпатизанти." Трончов е известен с битката си за асфалтиране на 9-километровия черен път, по който ежедневно учители и други пътуват до работните си места, а учениците се извозват в миниван. Чрез този "път" трите села Цветино, Абланица и Магерово се свързват с Велинград.

За този черен път Бойко Борисов не отвори дума, но затова пък в Кръстава обеща асфалт за 2 километра, че и физкултурен салон - от предстоящата втора актуализация на държавния бюджет.

Все още "крепост на Пеевски"?

Община Велинград е част от Пазарджишкия избирателен район, където по традиция първи в кандидат-депутатската листа на ДПС е Делян Пеевски. Влиянието на Пеевски в района обаче отслабва, също и на ДПС. Някои от кметовете, посрещнали Борисов през уикенда, в т.ч. и Пашалиев, са тръгнали от ДПС. На последните местни избори обаче победиха конкурентите си от партията на Доган. Преминаването им към ГЕРБ е заслуга на бившия Втори - Цветан Цветанов, който също е активен в региона, търсейки подкрепа за новата си партия. Неслучайно след отстраняването му м.г. коалиционният партньор Валери Симеонов провидя дългата ръка на ДПС - заради пробива на ГЕРБ в смесените райони.

Пред хората в Грашево обаче Борисов сложи и Цветанов, и Пеевски под един знаменател: "Кои са идвали? Цветанов и Пеевски - и нищо не са направили!... Или може и да са направили, не се вижда!". И обеща 50-100 милиона лева за пътища в планината. А в Кръстава му казаха: "Никаква оставка! Народът е с вас!."

Битката за гласовете на помаците, както предпочитат да се наричат българомохамеданите, няма да е лесна. В "крепостта на Пеевски" от избори на избори гласовете за ДПС намаляват. На евроизборите през 2014 година ДПС беше първа политическа сила в 13-ти избирателен район Пазарджик - с около една четвърт от гласовете. На евроизборите през 2019 обаче е изпреварено от ГЕРБ. На парламентарните избори през 2014 ДПС е на трета позиция след ГЕРБ и БСП с 16%. Три години по-късно, на изборите през 2017, пак е на трета позиция, но едва с 12,6%.

"Щом ходжите публично заговориха, че ДПС нищо не са направили за района, това е знак, че влиянието му намалява", смята Салих Трончов. За нишата, която се отваря, със сигурност ще се борят и ГЕРБ, и Цветановата "Републиканци за България". "Много хубаво говорят на жълтите павета, да дойдат в тоя регион и да видят каква битка водят ГЕРБ и ДПС, кметовете са само от тези две партии…", призова Борисов от джипката. Но макар да говори за "битка", благодарение на ГЕРБ, ДПС станаха незаобиколим фактор в общинския съвет на Велинград.

Обещания и волфрам

В Кръстава Борисов обеща още, че мина за добив на волфрам край селото няма да има и слуховете, че пътят се прави заради нея, са лъжа. "Ние бехме тия, дето спрехме мината. Какви мини, какви волфрами. Като некой каже подобна глупост, го хвани за ухото", обърна се той към кмета Салих Узунов.

Точно преди три години във Велинград Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да допусне проектът да се случи. Последва заповед на Басейнова дирекция-Пловдив за учредяване на санитарно-охранителна зона, въз основа на която бяха отхвърлени намеренията на инвеститора "Ресурс 1", от групата на КЦМ-Пловдив. С решение от юли т.г. Административен съд - Пловдив, обяви заповедта за нищожна. Предстои да се произнесе и ВАС, а протестите във Велинград срещу концесията, дадена в края на управлението на тройната коалиция, се възобновиха. Така че премиерът може да гарантира, че добив на волфрам няма да има само ако знае какво ще е съдебното решение.

В София Борисов няма как да си купи подкрепа с обещание за няколко километра асфалт, но пък би могъл да резне лентата на отсечката на метрото от Красно село до Горна баня, планирана за края на годината.

Тя може и да е последната, прерязана от него лента, ако се вярва на Цветанов. Преди броени дни той заяви: "Следващ мандат с премиер Борисов няма да има."

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 btv comedy

    32 6 Отговор
    Боко е мъченик хихи

    Коментиран от #49, #50

  • 2 Абдул от Кабул

    28 8 Отговор
    Да даде паспорта и му водя 150 човека рода да гласуват за него.
  • 3 Ужастпкп

    51 7 Отговор
    Пахахахаххаахахахаа като във враца и къде ли не? Събрани хора за по 50лв да заобиколят дебелия вожд ?

    Коментиран от #9, #16, #18

  • 4 мунчо

    57 8 Отговор
    Толкова ли е трудно да се сетите, че това "посещение" е организирано от ДПС и Пеевски? Вероятно даже публиката е изпратена там да му вика "ура" пак от Шишо. Така му помага явно, за да продължи и той да си пълни джобовете покрай Боко. Тези, които още не са разбрали, че истинския коалиционен партньор на ГЕРБ всъщност е ДПС и Шиши/ а не измислените патриоти/, значи изобщо не са в час с реалностите у нас
  • 5 Последния Софиянец

    49 8 Отговор
    Като го усетят Бойко че ги лъже за пътя и там помаците ще го подгонят с камъни.

    Коментиран от #11, #26

  • 6 Петър

    57 8 Отговор
    Аз не разбирам това премиер ли е, шеф на АПИ ли е, шофьор в НСО ли е?

    Коментиран от #44

  • 7 Ами ето

    25 10 Отговор
    Съвместен опит за сваляне на Цвета Караянчева от председателското място в парламента подготвят БСП и ДПС В момента двете партии пишат отделни мотиви за оставката, но на финала ще се координират и заедно ще внесат искането. 80 подписа са нужни, за да се задвижи процедурата за отстраняването на Караянчева според правилника на парламента.

    Та с кого били ДПС?
  • 8 джаба

    30 6 Отговор
    НЕЛЕГАЛА САМО НА ПРОВЕРЕНИ ЯВКИ ХОДИ ,ЧЕ МНОООО СНАЙПЕРИСТИ У ТАА СОФИЯ ВЕ МНООООО
  • 9 ВРАЦА

    10 21 Отговор

    До коментар #3 от "Ужастпкп":

    ВРАЦА НИКОЙ НЕ РАЗДАВА ПАРИ И ЗАПОМНИ, ТОЧНО СЕВЕРНАТА БЪЛГАРИЯ Е ГЕРБ. СМЕШНИК
    .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Не грамотен Софиянец вие,,,,....???!!!! Учихте ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГОРСКИ

    23 5 Отговор
    Агитация за изборите минава и купува!!!
  • 14 Джон Уик

    25 7 Отговор
    Извода :ГЕРБ е етническа партия + черните кожи от махалите!

    Коментиран от #38

  • 15 Манgala

    22 6 Отговор
    В герберските фирми работят само черни това е електората на ГЕРБ и затова черните се развъждат!

    Коментиран от #40, #41

  • 16 Роман

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ужастпкп":

    Ха-ха тези 50 лв вземаш ти за протести.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Запознат

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ужастпкп":

    По 30 лв им дават 50 лв са по изборите! Напълниха преди 6 седмимици,, тех - парка" с автобуси ги докараха от Пазарджик и Родопите не знаеха да говорят български език!

    Коментиран от #21

  • 19 Doni Brasko

    33 7 Отговор
    Пълна смешка. На репортажа се видяха много коли струпани по уличките. Какво означава това. Много просто. Режисирано посещение с платена публика. Много е жалко в каква карикатура е станала Мутрата. Тези тъпотии не вървят вече. 11 години за тези хора не е направено нищо и тоя сега се сети ьа тях.
  • 20 Шопо

    28 7 Отговор
    Тия в Родопите са продали най-скъпото си-християнството, та Братиньо ли няма да продадат !!!

    Коментиран от #48

  • 21 ВРАЦА

    5 8 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    Еххо чети после пиши!!!!!!!!!! Враца помаци няма. Мангоооооооолллллл.
  • 22 Активист на БКП

    16 7 Отговор
    Тоя вече е никой...
  • 23 Doni Brasko

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "Роман":

    Обвинявате ни, че ние взимаме пари, защото самите вие и клакьорите по тези клипчета сте там за пари. Не можете да разберете думи като достойнство, чест, честност. Знаете само думата пари. Не можете да си представите, че може фа се брани и отстоява позиция без пари. Затова сме различни и затова трябва промяна. ОСТАВКА.

    Коментиран от #25

  • 24 Е СЕГА

    16 2 Отговор
    КАЖЕТЕ ТЪПИ ГЕПИТА: НЯМА ВРЪЗКА ШИШИ ДОГИ ДПС СЪС ВАШИЯТ ТУЛУП НОМБЪР УАН.
  • 25 Роман

    5 6 Отговор

    До коментар #23 от "Doni Brasko":

    Ти ли се обясняваш платен трол
  • 26 Последния Софиянец

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Прекалено си неграмотен, за да ме имитираш. Като го усетят Бойко, че ги лъже за пътя и там помаците, ще го подгонят с камъни.
  • 27 ха ха ха

    11 7 Отговор
    Дойчовски глупости на бг орунгеле...

    БОКО го е страх да обяви къде ще ходи, страх го е да се появява на публични места, страх го е да не го отстрелят като нерез - затова и ходи само на сигурно ;)

    Соросоидята, не се опитвайте да дърпате специалната струна!
  • 28 Бързата работа, срам за майстора

    8 6 Отговор
    ГЕРБ объркаха и герба на България
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 2loop

    9 4 Отговор
    Само тия ще останат в тая държава да си ги управлява боко
  • 31 Перо

    8 4 Отговор
    Пременил се Илия/Цвъки/,пак в тия! Поредният клонинг! БКП-БСП,СДС-ДСБ,ГЕРБ-РБ /ГЕ-РБ/. Тиквата ще е почетен председател на новата коалиция.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 пена

    6 3 Отговор
    тИКВУН Е ПРИМЕР ЗА ПОКОЛЕНИЯТА НА НЕМОРАЛЕН ЧОВЕК И ЛИЦЕМЕР.НА ХОРАТА МУ ПИСНАХА ДА ГО ГЛЕДАТ -ОТВРАТ.
  • 34 00 БОКО

    6 3 Отговор
    БОЙКО ИСКА ДА ПРЕВЗЕМЕ И ГЛАСОВЕТЕ НА ПЕЕВСКИ -- НЯМА НЕЩО КОЕТО ТОЙ ДА НЕ ИСКА ДА ОТКРАДНЕ -- НАПРАВИЛ ПАК ЕДИН КЕЛЯВ ПЪТ НА ТУРЧУЛЯТА С НАШИ ПАРИ И ПАРАДИРА ЧЕ Е ГЕРОЙ - КРАДЕЦА
  • 35 ПАРАЗИТ

    4 3 Отговор
    ТИКВАТА СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ ПРЕД ПОМАЦИТЕ , ГАЧЕ ЛИ ИМ Е НАПРАВИЛ МЕТРО И НА ВСЕКИ ПО ЕДИН ДВА САРАЯ КАТО НА СОПОЛА ! НАПРАВО ИМ ЗАВИЖДАМ ЗА ПРИДОБИВКАТА -- МИ КАК ДА ПРОТЕСТИРАТ ГОРКИТЕ .......................... УТРЕ КАТО ГО ИЗБЕРАТ И ПО ЕДНА БАНКА ЩЕ ИМ ПОДАРИ КАТО НА ЦВЕТЕЛИНА КАРАГЬОЗОВА , АКО НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА !
  • 36 ПРЕДАТЕЛЯТ

    5 4 Отговор
    В Coфия Бoриcoв нямa кaк дa cи купи пoдкрeпa c oбeщaниe зa някoлкo килoмeтрa acфaлт, нo пък би мoгъл дa рeзнe лeнтaтa нa oтceчкaтa нa мeтрoтo oт Крacнo ceлo дo Гoрнa бaня, плaнирaнa зa крaя нa гoдинaтa. ----- НО НЯМА ДА ПОСМЕЕ ЩОТО СОФИЯНЦИ ТАКА ГО ОБИЧАТ ЧЕ ТЪРСИ ЕЛЕКТОРАТ ЧАК В РОДОПИТЕ КЪДЕТО НЕ ЗНАЯТ ЧЕ ПЕЕВСКИ И СОПОЛА СА РАБОТОДАТЕЛИ НА МУТРАТА БОКО
  • 37 ЯЛА ЯЛА

    4 3 Отговор
    БОЙКОООО , ВРЪЩАЙ СЕ В СОФИЯ ТВОЯ ЕЛЕКТОРАТ ТЕ ЧАКА НА МАЙОР ВЕКИЛСКИ И СТОЛЕТОВ 21
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мангалчо

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Манgala":

    Ние винаги сме били електорат на бсп
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Баи

    7 4 Отговор
    Те вярата са си продали та какво остава да пльзнат - бацон с -200
  • 44 ПП ГРУБ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Какъв премиер, грозно нещо , това е мутренска ТИКВА с много зависимости затова се прай на всичко АПИ , МАПИ шофьорче , би било добре , ама се прави на идиот /извинявам им се/ читави хора сравнение с този , затвор до живот това трябва да се случи в нормална държава /управление/ .
  • 45 пъпъп

    4 3 Отговор
    Аз не разбирам това премиер ли е, шеф на АПИ ли е, шофьор в НСО ли е? С този ИСПОЛИНСКИ юмручко на снимчицата приича на току що не свършил ръкоблудец. Жалко българино.
  • 46 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    СВЕТИЯТ НАИСТИНА ВЛИЗА В МАНАСТИР!
    ВЕДНАГА МУ ОТПРАВЯМ МОЛИТВА :
    ОТЧЕ НАШ ,
    ПРЕГЛЪТНИ АЛЧНОСТТА СИ , И ВИЖ БЕДНИТЕ !
    ПОЧУВСТВАЙ КРЪВТА СИ , И ОПАЗИ НАЦИЯТА !
    ИЗПРАЗНИ СЪЗНАНИЕТО СИ, И ДОПУСНИ АЛБИГОЙЦИТЕ ДА СЕ НАСТАНЯТ В ТЕБ !ДА ТЕ ВОДЯТ !
    АМИН!
  • 47 аз съм Веска

    0 2 Отговор
    ЦЕЦИ МНОГО ЗНАЕ ДА ПРОРОКУВА , НО Я ДА КАЖЕ ,ЩОМ МНОГО ЗНАЕ , ЗАЩО СА ПРЕКРЪСТИЛИ КОНСТАНТИНОПОЛ НА ИСТАНБУЛ!?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "btv comedy":

    Ами като няма пари това дава а в софия дават по100лв 100души има на протеста
  • 50 Емигрант

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "btv comedy":

    Като чертя факти боико няма авторитет няма партия12% от агенциите в ЕС не го искат ще го накарате да си даде оставка и много други а все за него пишете и него коментирате/защо не коментирате живков коларов димитров защото са никои вече а в устата вие все борисов а не бил вече нищо не мога да разбера
  • 51 Хаджиментов

    1 1 Отговор
    В следващият парламент ГЕРБ може и да не са управляващи, но със сигурност ще имат доста сериозно присъствие и много от плюещите ги сега ще им ближат подметкита за да ги подкрепят за едно или друго.