Last news in Fakti

21 Септември, 2020 14:39 6 215 60

Доц. Белишки за паметника на Бузлуджа пред ФАКТИ: Социализмът е част от нашата история

  • социализъм-
  • история-
  • бузлуджа-
  • доц. стефан белишки-
  • национална художествена академия-
  • реставрация-
  • мозайки

"Това са най-големите мозайки в Европа от този период", каза доцент Стефан Белишки

Доц. Белишки за паметника на Бузлуджа пред ФАКТИ: Социализмът е част от нашата история - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко дни започна работа по мозайките на паметника Бузлуджа. В стабилизирането участват 18 реставратори от Германия, Швейцария, Гърция и България. Финансираното на проекта идва от фондация „Гети”, а ИКОМОС Германия ръководи проекта. Идеята за реставрация на Бузлуджа се ражда през 2015 година, а инициатор на проекта е архитект Дора Иванова.

Доцент Стефан Белишки от Националната художествена академия е един от българските реставратори. Освен НХА други университети, които участват в проекта са Техническият университет в Мюнхен и Университета по приложни изкуства в Берн. Академията по изкуствата в Пловдив и Академията за изящни изкуства в Дрезден пък участваха в подготовката на проекта.

Доцент Белишки е ръководител на катедра „Реставрация” в НХА. От ФАКТИ се свързахме с него, за да разберем повече за стабилизирането на мозайките и за участието му е проекта. Разговора ни четете в следващите редове:

- Доц. Белишки, как се включихте в този проект?

- Знаех за интереса за съхраняването на паметника Бузлуджа от преди 3-4 години, тъй като съм разговарял с Дора Иванова, която ръководи този проект и фондацията. Едва миналата година разбрах, че нещата вече са започнали истински и то го разбрах от колеги от Германия – от Академията за изящни изкуства в Дрезден. Тогава заявихме желание да участваме и ние, тъй като с Дрезденската академия имаме и партньорства по „Еразъм”.

След това разговарях и с президента на германския ИКОМОС, от когото дойде поканата след нашия заявен интерес. Говорих и със самата Дора Иванова, тя също ни покани и така се включих в проекта.

Доц. Белишки за паметника на Бузлуджа пред ФАКТИ: Социализмът е част от нашата история
Снимка: БГНЕС/Архив

- А защо решихте да се включите? Все пак този паметник поражда дебат в обществото – дали да бъде реставриран, дали да бъде разрушен.

- Паметникът е натоварен с политическа обремененост, но ние гледаме на него като на историческо наследство, като на културно наследство. Не се интересуваме от някакви политически интереси около него. Интерес в случая за архитектите би била конструкцията, архитектурният проект. За нас като реставратори на стенописи, на мозайки, на архитектурни повърхности и живописни произведения, са интересни мозайките като произведение на изкуството, като културна ценност, като история на мозайките от 20. век.

Това е, което ни накара да участваме е фактът, че действително това са най-големите мозайки в Европа от този период, за които знаем – с обща площ над 900 квадратни метра във вътрешния и външния пръстен. Започнахме да се запознаваме с реставрационните проблеми едва през това лято, тъй като проучването е започнало още миналата година. Ние се включихме в движение, така да се каже. За нас е много интересно.

Заедно с колегите от Германия, Швейцария и Гърция започнахме да планираме тези спешни, аварийни мерки по мозайките, които се провеждат в момента, за да станат възможни едни систематични дейности по цялостното стабилизиране и консервационно-реставрационните операции по мозайките.

Доц. Белишки за паметника на Бузлуджа пред ФАКТИ: Социализмът е част от нашата история
Снимка: БГНЕС/Архив

- Доколкото разбирам, покривът също има нужда от спешен ремонт, но се започва от мозайките, защото при тях рушенето е в доста по-напреднал стадий, така ли е?

- Мозайките са най-застрашеният елемент от паметника в момента. Заради това този етап е посветен точно на спешните мерки, за да гарантираме, че ще бъде възможно следващите няколко години да се изготви един подробен проект, да се намери финансиране.

В момента това е все още една предварителна работа. Тепърва трябва да се планира реставрацията на мозайките с всичките операции като оценка на технологията, на реставрационните проблеми, на натрупванията.

При планирането на реставрацията има значение не само сложната технология, която е по-различна от класическите мозайки – на средновековни или античните, но също така разрушителните процеси, състоянието в момента. Около 30% от мозаичния слой е унищожен и се вижда под него една подготвителна мазилка, на която е нанесена и подготвителната рисунка. Тя се нарича още синопия.

Тази подготвителна рисунка или синопия сама по себе си е изключително интересна. Тя е интересен документ за технологията, а също и за изследване от изкуствоведи като произведение на изкуството, като част от етапа на изграждане на мозайките. Всичките тези видими зони с подготвителна рисунка – синопия, са ценни да бъдат съхранени, да бъдат представени. Къде, до каква степен и дали ще има някъде възстановяване на мозаечния слой с тесерите – тези малки кубчета на мозайката, или не – това ще се планира допълнително.

В момента една от целите е да стабилизираме това, което е останало и да забавим разрушителните процеси. Тези процеси не могат да бъдат спрени изцяло, но стремежът ни е да ги забавим в такава степен, че да предпазим мозайките от въздействието на климатични фактори като директни валежи от дъжд, от вятър, от замръзване. Заедно с това да стабилизираме тези зони на синопията, които също са в критично състояние, така че при една последваща систематична реставрационна кампания да бъдат извършени съответните реставрационни дейности.

Заедно с това обаче при едни бъдещ реставрационен проект, трябва да се гледа не само на реставрационни проблеми и технология на мозайките. В момента има една сложна стратиграфия, която се вижда – мозаичен слон, синопия , която на места е опадала и се виждат основата – градежа, бетона, но освен тази технологична стратиграфия има и историческа стратиграфия. Тя също е много важна.

Тази историческа стратиграфия се състои от оригиналните мозайки и натрупванията, които са се случили по-късно. Това са следите на времето – не само разрушенията, но и новите добавки като графити и други следи от последните 30 години. Тези графити са направени с различна техника – не само с директен спрей, има и няколко други техники, които са използвали тези художници, т.нар. стрийт арт художници.

Някои от тези техни произведения носят сериозни послания, които трябва да бъдат оценени допълнително и да се прецени коя част от тях да бъдат запазени, дали да бъдат запазени, дали увреждат и до каква степен увреждат оригиналните слоеве. Всичкото това трябва да получи едно цялостно развито систематично отношение, един подход, който да разглежда паметника от всяка гледна точка - технология, реставрационни проблеми, исторически промени, натрупвания, повреди.

Доц. Белишки за паметника на Бузлуджа пред ФАКТИ: Социализмът е част от нашата история
Снимка: БГНЕС/Архив

- Как си обяснявате този международен интерес – Вие сте имали комуникация с колегите Ви от Дрезден, а на терен и с реставраторите от Швейцария, Гърция, останалите Ви колеги от Германия?

- Интересът идва от две неща. От интересните мозайки сами по себе си като произведение. Аз лично не зная за други такива големи по площ мозайки в Европа от втората половина на 20. век. Освен това са с изключително интересни реставрационни проблеми, голямо предизвикателство. Абсолютно нетрадиционни решения трябва да се търсят, а за да се намерят тези решения е изключително важно да има събран колектив, който да е от добри специалисти, в идеалния вариант - с различен опит. И точно това се случва.

Голям късмет е, според мене, че има специалисти от различни държави, защото могат да обменят опит и да се достигне до едно сполучливо решение. Ние всеки ден се сблъскваме с някакъв нов проблем, заедно го обсъждаме, търсим решения. Вече има намерени няколко интересни и строго индивидуални такива за предпазването на мозайките.

- Как се справяте с политическия аспект на тази сграда, с разнополюсните мнения в обществото?

- За съжаление е твърде пресен споменът от предишния режим и има много хора в България, които си спомнят и носят белезите от въздействието на онова време. Това засяга включително и моето поколение и няма как човек да не поглежда назад и с тази гледна точка. От друга страна, ако не успеем да се откъснем от такива политически предубеждения и да погледнем на Бузлуджа като едно историческо свидетелство от този период, ние рискуваме да загубим всички исторически свидетелства от онова време, от социалистическия период, а то е част от нашата история, независимо дали ни харесва или не като исторически момент.

Това се е случило, било е. В бъдеще, ако не оставим никакви паметници, които да свидетелстват за този период с всичките положителни или негативни страни, с политическите натоварванията, които има, но също така и с естетическите решения на художниците – да не забравяме, че някои от проектите на мозайките са на много известни художници, то няма да остане някакво свидетелство за следващите поколения.

За нас като професионалисти, това че паметникът все още е дискусионен не е проблем. Ние гледаме на него като на едно професионално предизвикателство, защото освен реставрационните проблеми, той има и чисто живописна стойност на монументално произведение, изградено с мозаична техника. Доколко и каква е стойността като произведение на изкуството вече е тема на друг тип специалисти, които да обсъждат и да анализират, не на реставратори.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безумия навсякъде

    42 9 Отговор
    Като мавзолея ли ще я сринат и нея? Поне да ги направят музеи или художествени галерии такива сгради, а не поголовно съсипване.
  • 2 Кнаус 485

    44 22 Отговор
    Соц времето бе нов златен век за България, сега е разруха и нравствено падение...

    Коментиран от #8, #22

  • 3 Другия с коня

    18 17 Отговор
    Беше Извън Разума Империята на Злото. - Комунизма да рухне..По границите Ядрено оръжие,армии,въоръжение ,стрелба на Месо,който посмее да избяга от Комунистическия Затвор...Нямаше Начин да рухне....Никой не е вярвал,че може да се случи....И за това Паметниците им трябваше да са Монолитни и да Пребъдат във Вековете....Нищо Лично...
  • 4 Доценте

    18 40 Отговор
    в България има стотици наистина паметници на изкуството, които плачат за реставрация и подръжка.Точно с това грозно,бетонно недоразумение ли намерихте да се занимавате?
  • 5 Първанов

    16 37 Отговор
    Трябва да бъде съборен и заличен .

    Коментиран от #51, #60

  • 6 марко тоти

    17 32 Отговор
    Представете си колко качествено е направено,като не можа да издържи 30-35 години.Сега ще се вземат едни пари и след 5 години ще бъде същия нужник.Паметник на абсурдната мегаломания!

    Коментиран от #15

  • 7 В.В.П.

    30 13 Отговор
    Това е уникално строително произведение....Каквито са и пирамидите....

    Коментиран от #47

  • 8 Ъъъъ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кнаус 485":

    :))))) :)))))
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шумкарю

    8 24 Отговор
    И турското робство е част от нашата история! Дай да издигнем паметник на някой султан.
  • 11 Еднокнижник

    33 5 Отговор
    Никой не се е захванал да строи нещо ново. Историята трябва да се съхрани! От турско, ако не си запознат има доста запазени джамии например. Умните народи съхраняват и не рушат. Защо германия не разруши Трептов парк? Защо в Берлин не заличават следите от шрапнелите? Много има да се учим наистина.

    Коментиран от #16

  • 12 132

    8 14 Отговор
    Любопитен съм дали нацистките сгради в Германия не са били част от историята...
    И дали някъде там не е имало нещо, представляващо културна ценност? И да е заслужавало да се запази за поколенията?
    Но всичко е сринато, защото не е добре да остават паметници на този режим, за поклонение и реванш.
    А при нас защо ги има?

    Коментиран от #14

  • 13 МУНЧО

    9 4 Отговор
    Мисля, че трябва да чуете "компетентното" становище на премиера -боко банкянския и председателя на НС - известната вече ПКП.
  • 14 Един

    24 4 Отговор

    До коментар #12 от "132":

    В Германия и Австрия има много сгради от нацистко време. Има и на много други места. Не ги рушат, защото са туристическа атракция. Недей да даваш мнение, когато даже не знаеш какво говориш! И ти като вожда ти, сте прочели по една книга и вече сте станали специалисти по всички въпроси!

    Коментиран от #48

  • 15 Breaking Bad

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "марко тоти":

    Много качествено си е направено даже, след като издържа над 30 години без покрив и без никаква поддръжка при екстремното време на върха на планината!
    Ако крадливият герберски кмет не беше позволил да свалят медния покрив, сградата щеше да си стои още като нова!
  • 16 Шуме

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Еднокнижник":

    Недей да лъжеш, няма паметници на нацистите, комунист такъв.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Няма друг отговор

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Шуме":

    Ако пък за теб Трептов парк означава нацистки паметник, още по убедително доказва твърдението ми за нивото на интелекта. В днешно време е лесно - питай чичко Гугъл и не се излагай
    .
  • 19 Амиии

    5 9 Отговор
    От художествена гледна точка е като рисунка на третокласник. Грпзотия
  • 20 Националист

    6 8 Отговор
    Най-позорната част от нашата история
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лили

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кнаус 485":

    По света има още социалистически страни чудно защо ли никой не ще да имигрира в тях
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВИЗИЯ БГ

    3 3 Отговор
    Индекс на производството на храни (2004-2006 = 100): минимум 80,8 индексни пункта през 2007 г. и максимум 199,1 индексни точки през 1982 г. Последната стойност от 2016 г. е 129,9 индексни точки.

    Коментиран от #49

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 От Варна

    17 6 Отговор
    С риск да предизвикам възмущение у част от пишещите тук, искам да кажа, че се срамувам от такова вандалско отношение към историческите ни символи, независимо от кой” строй” са. Срамувам се, че такова творение от големи български художници, таланти, е докарано до най-гнусно бунище . С моите връстници, сега около 60 -70 годишни, сме работили безвъзмездно много почивни дни, за да дарим средства за този строеж. Не е най-важното, че е партиен проект, важното е творческата красота, вложена в мозаечните картини И за сведение на “възмутените”, тези мозайки пресъздаваха стилизирано историята на нашата държава от възникването, до годините на построяването на това уникално творение. Колко хора знаят, че каменните мозаечни блокчета са изработени от скали от всички краища на България ? Може ли да си представите, какво богатство имаме от минерали и кристали в такива прекрасни цветове и нюанси.! Това хора, бяха каменни картини като живописни маслени платна! Само погубването на такава красота и майсторство на художника заслужава позор и срам! Много още мога а пиша, но лошото е стопено.Желая на ентусиастите реставратори успех и търпение , за да поправят грешката на глупавите и безотговорни хора, допуснали това опустошение на човешки труд, творчески талант и пари на българския народ. И сигурно ще се намерят и персонално, ако се поразрови в близкото минало ! Не плюйте по историята, защото плюете в собственото си лице.
  • 28 ВИЗИЯ БГ

    9 11 Отговор
    Паметникът е антикомунистически. И режимът и филмите му. Но имаше повече демокрация и равенство. Сега 6% ходят всяка година на курорт, тогава 60%, 50% на заплата над 300 лева равна на 1500 лева сега. Минимална заплата 120 лева, 1985г., равна на 600 лева сега удръжки 5%. нямаше осигуряване пенсия и здраве. Доходите на държавата идваха от предприятията. Построени и дадени 480 хил. хилища от 1984г. до 1992г. Сега само 4% могат да закупят нова кола.

    Коментиран от #44

  • 29 "АКТИВНИТЕ" МАНДРАДЖИИ

    8 10 Отговор
    Мислиха премислиха и измъдриха на Бузлуджа една гигантска кашкавалена пита, която "изяде" комунизЪма, защото беше безбожно скъпа.

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Жалки сте

    13 9 Отговор
    Като чета коментарите и разбирам защо ПРОСТАКА е на власт в тази територия.Който е имал разум и остатъчна култура,отдавна е напуснал страната.Цял свят се възхищава на това аритектурно чудо.Бабите и дядовците на пишешите тук са допринесли то да се случи,но наследниците са замбирани от скотското си съществувание и се радва на...Бате Бойко...

    Коментиран от #34, #37

  • 33 Умен по цялата глава

    8 5 Отговор
    Стила е "Комунистически Реализъм" -, сърпове,чукуве,работници с каскети и работнички със забрадки комини бълващи дим и жетварки,ябълки...петолъчки и Вяра в Победата на Комунизма по цялата Планета....Патриотизма заменен с Интер(международен)национализъм...Или Патриотичен Нихилизъм...Пропагандната Руска машина е като Месомелачка...Милиони с формирана представа за Света Удобен за няколко феодални Управляващи,наследствени Династии и Богоизбрани червени цървули..
  • 34 Ремзи

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Жалки сте":

    Оле мале......
  • 35 Илия Троянов

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от ""АКТИВНИТЕ" МАНДРАДЖИИ":

    Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв.

    В строежа участват тогавашните Строителни войски и доброволци-бригадири, организирани от ДКМС.. Държжаватаа не дава кконкретни пари, а бюджетът е 12% от БВП, сеега е 17%. НУЛА ДЪЛГ, дългът нараства след чернобилското замърсяване, сппада износът и иима ннужда от внос, но е 27% от БВП 1989та и не е похарчен.

    Коментиран от #39, #42, #57

  • 36 ВИЗИЯ БГ

    3 2 Отговор
    Индекс на животновъдството: минимум 84,4 индексни пункта през 2015 г. и максимум 260,6 индексни пункта през 1989 г. Последната стойност от 2016 г. е 84,4 индексни пункта.Добавена стойност в селското стопанство, : минимум 1,08 млрд. долара през 1993 г. и максимум 3.66 млрд. Щатски долара през 1990 г. Последната стойност от 2019 г. е 2.17 млрд. Индекс на производството на храни (2004-2006 = 100): минимум 80,8 индексни пункта през 2007 г. и максимум 199,1 индексни точки през 1982 г. Последната стойност от 2016 г. е 129,9 индексни точки.
  • 37 И разум си имахме и култура

    7 5 Отговор

    До коментар #32 от "Жалки сте":

    Но ония Сърпичукундури прецениха, че трябва да служим в трудови войски и да работим като роби на този мега кен..лник на комунистическите фараони.

    Коментиран от #45

  • 38 13213214563

    7 6 Отговор
    няма място сред природата таз глупост. Да си приберат мозайката в задните дворове на техните палати....
  • 39 Мuтрu bьN

    9 4 Отговор

    До коментар #35 от "Илия Троянов":

    Доброволци друг път
  • 40 документите

    7 4 Отговор
    Сега имало всичко в магазина, но в селският няма много неща, а в хипермаркетите само опаковки и етикети са различни, с продукт за бедни, .. Но консумацията сега е двойно по ниска на всички храни, на мляко 10 пъти, и на шоколад и плодове. Опровергайте ме със статистика за НРБ от международен сайт.
  • 41 От Варна

    9 5 Отговор
    В трудови войски служеха незавършили основно или средно образование. Там се учеха обаче на майсторлък в даден занаят. И имаше качествени строежи всякакви, дето и сега след 40 години ни служат. А сега вижте стоката на новите пишман майстори. Навсякъде около нас, където и да се обърнеш боде в очите от неумение и безхаберие- изровени пътища,грозни и нагъчкани един в друг жилищни нови блокове.... май друго няма, а... пустеещи нескопосани спортни зали и стадиони за препиране на едни пари в общините. И нефункционални, проблемни водни цикли в селищата, и нагънати улици и разпадащи се тротоари. Е, това е майсторлъкът на новите градители на “демократичната” ни държавица...

    Коментиран от #50, #58

  • 42 друг път

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "Илия Троянов":

    Доброволци колкото доброволно са гласували за република през 1946 година ,колкото и доброволно са влезли в ТКЗС всички селяни ,колкото и доброволно всички още от ученици са ходили по бригади ,колкото идоброволно са участвали в манифестации ,колкото доброволно се е членувало в комсомола (с тържествена клетва) ,колкото доброволно всички са отрекли вярата в Бога и тн. и тн.
    Все доброволно бе!
  • 43 друг път

    7 2 Отговор
    Толкова доброволно са работили и художниците по този монумент.
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "ВИЗИЯ БГ":

    ".....заплата над 300 лева" стана точно преди Жан-виденовия КОЛАПС !
  • 45 Скромен въпрос

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "И разум си имахме и култура":

    Кои служеха в стр. войски - циганите без професия и образование, за да научат занаят. Хайде още активни "борци"! То всички цигани служели в стр войски - реприсирани?! Последен писък на идиотизма!
  • 46 Петър Волгин

    2 2 Отговор
    БКП е против тоози паметник. Те сслеед 1960та почват дда се оосъзнаватт каато антикомунисти. Живковият елит. И след 1989г.. го уунищоожаават целенасочено. Те комаандват антикооммуниззмът. Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество.
  • 47 Айде бе

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Нищо, ама нищо подобно! Като архитект ти го казвам- и местоположението и формата са предпоставка за нестабилност, нетрайност, гламава маниерност и нелепи претенции! Да не пропускаме, че Дрезден е в бившето ГДР и явно и там има соц.носталгици!
  • 48 И аз да кажа

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Един":

    Не е думата за сгради, а за символи и паметници. Между другото, съсипаният от комунягите кмет инж.Иванов през една бурна гръмотевична нощ ( по времето, когато е бил кмет) е наредил военни да бутнат минаретата на всички джамии, освен на Баня Баши
  • 49 Що,

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "ВИЗИЯ БГ":

    Не зная кой го определя този индекс, сигурно е било по данни от сТъкмистиката на соца, но идеално помня грозните еднообразни стоки и празните магазини.
  • 50 И аз да кажа

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "От Варна":

    В трудови войски изпращаха неблагонадеждни и деца на "врагове на народа" за да ги тормозят и насилват джипситата и да ги "превъзпитат". Лично познавам музикант, филолог, юрист и химик, които отслужиха там.
  • 51 Чичо Стефчо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Първанов":

    Първанов или Първичен?
    Ами братчето ми, то това е просто история. А както се разбира от мненията на специалистите, е и изкуство.
    Защо да се заличава нещо, което е история? Нека всеки да е свободен да го проучва и мери според собствения си аршин.
    Та нали основният недостатък на т. нар. комунисти бе нетърпимостта към различното! Ти по какво се различаваш от тях?
  • 52 Справедливостта

    3 4 Отговор
    Комунизма не беше хубав строй,но това не ни дава правото да разрушаваме построеното от онова време ! За хората на разрухата от 90-те години на сам,ще задам един въпрос ,като искате да нямате спомен от комунизма,защо не бутате , язовирните стени, църквите, жилищните сгради и всичко, което е построено от онзи строй а сте се захванали само с Бузлуджа?
  • 53 Аз, врачанката

    1 3 Отговор
    До комемемтар#52-Дправефливостта.
    Действително,комунизмът беше отвъртителен строй създаден по образ и подобие на комунизма на тогавашният"велик" СССР. Барелефът на Бузлуджа трябва да се запази и да стане музей на социализма,защото колкото и да беше отвъртителен този строй е все пак е част от историята на България и сегашните деца, трябва да знаят в какъв режим сме живеели тогава,а не големият ми внук-13г да ме пита- бабо,какво е това комунизъм?
  • 54 документите

    1 2 Отговор
    Ceгa имaлo вcичкo в мaгaзинa, нo в ceлcкият нямa мнoгo нeщa, a в хипeрмaркeтитe caмo oпaкoвки и eтикeти ca рaзлични, c прoдукт зa бeдни, .. Нo кoнcумaциятa ceгa e двoйнo пo ниcкa нa вcички хрaни, нa млякo 10 пъти, и нa шoкoлaд и плoдoвe. Oпрoвeргaйтe мe cъc cтaтиcтикa зa НРБ oт мeждунaрoдeн caйт. А ПАМЕТНИКЪТ, НАРОДЪТ ГО ПОСТРОИ, БСП ГО РАЗРУШИ - ЕЛИТЪТ ЖИВКОВИСТИ ОЛИГАРСИ ОТ ДС И БКП УПРАВЛЯВАЩИ ВЕЧЕ 60 ГОДИНИ. ЧЕТЕТЕ БЪЛГАРИЯ ИЛИ МАФИЯТА ОТ ГЕОРГИ АНДРЕЕВ, ИЛИЯ ТРОЯНОВ - РЕВОЛЍЦИЯ МЕНТЕ
  • 55 Иво Христов

    3 0 Отговор
    БКП и КПСС, дс, кгб, елитът, соц елитът, награбил икономиките в Източна Европа, бавно се просмуква във всички мускули, елити, банки, сили, власти, в Западните държави. 20% от всичко отива в джобът на висшият елит в САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Германия, ..., .. Така се е просмуквал еврейският елит. И Лукойл е български, и златните мини, и всички хипермаркеети, "американските" тец. ... уж са чужди, мафиията бкп нне изпуска нищо.
  • 56 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    БУЗЛУДЖА Е И НАЙ - ВЕЧЕ НАСЛЕДСТВО , НА НАШАТА ЕЗИЧЕСКА КУЛТУРА .
  • 57 ha ha hа

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Илия Троянов":

    Да ти кажа как бяха "дарявани" парите.
    Като ученик, учителката ни казва - утре донасяте по 5 лева за дарение. И си имам една марка с цена 5 лева, когато заплатата на майка ми като лекар с над 25 години стаж е била около 150 лева.
    Това грозно чудо да го даряват на бкп и бсп, да ги задължат да си го поддържат в безопасен вид, и те ако искат да си събират пари за ремонта, а не пак нас да ни карат чрез данъците в държавата да го пазим.

    Коментиран от #59

  • 58 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "От Варна":

    В София на ул. Опълченска беше офиса на ДЗИ за Софийски окръг, а сградата е била строена точно от строителните войски /СВ/. Та в офиса стената постоянно влажна, почти мокра и там е компютържийката ни, годината е 1994 / 1995 и хората в блока не искат да дават пари за ремонт. Съгласиха се, когато се каза, че ДЗИ ще поеме цената на ремонта и се оказа, че по етажите над нас, въпросните "качествени" строители от СВ нарочно били сцепвали тръбите за канализацията, че после да има проблеми.
    И тая летяща чиния на върха сигурно е правена под страх от строителите, да не ги обвинят в диверсия, та не са посмяли и там да си оставят ръцете. Ама природата си знае работата и ще я прати в небитието.
  • 59 ВИЗИЯ БГ

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "ha ha hа":

    150 лева в края на 1970те, сега купуват колкото 1500 лева.
  • 60 Бъки бомбата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Първанов":

    А ти да си под него.