Last news in Fakti

23 Септември, 2020 10:00 2 633 25

Няма независимост без единство

  • независимост-
  • владимир костов

Националното единство, осъществено около едно виждане за главното в пътя на България и въплътено в готовност за обединени усилия и жертви за постигането му

Няма независимост без единство - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Костов

Празникът на независимостта на България е на 22 септември в памет на извършеното през 1908 година.

Но празникът е за да помним в целостта им десетилетията и вековете от историята ни, в течение на които българите са отстоявали независимостта си като условие за достойно съществуване и развитие.

И да знаем и съзнаваме, че и днес, само при запазване на независимостта, можем да разчитаме на успешно бъдеще за България.

Привично ни е да я мислим независимостта като отношение между България и външния свят. Как се отнасят към нас другите, какви са нашите зависимости, или свободата ни на действие. Съюзите, в които сме участници, са ли по наша воля, или са ни наложени? Какво взимат от нас и какво ни дават? Историята ни от Освобождението насам, а и по-раншната, е повод за спорни оценки досега, а така ще продължи, няма съмнение, и в бъдеще.

Но жизнено важната борба за независимостта на България, днес и в предвидимото поне донякъде бъдеще, съвсем не е ограничена до въпроса в кои съюзи участваме и какво даваме и получаваме за този си избор. Има тя една друга страна, която често възприемаме като „друга тема“, а тя е всъщност най-важното. Имам предвид единството. Националното единство, осъществено около едно виждане за главното в пътя на България и въплътено в готовност за обединени усилия и жертви за постигането му.

Без постигнато национално единство, никоя страна не е в състояние да извоюва с външния свят, отношения и връзки, които да ѝ гарантират реална степен на независимост. Но и без отстояване постигнато вече национално единство, никоя страна не успява да задържи, още по-малко да доразвие, извоюваната степен на независимост.

Двете най-значими прояви на българския стремеж за независимост – осъществяването на Съединението и по-късно прокламирането на Независимостта – надали са щели да се осъществят, така както ги знаем, ако не са били израз на изключително национално единство и в двата случая. И колко са драмите и изпитанията за независимостта на България в последния век, последица от това, че едни или други стъпки от името на „независима България“, не са се опирали на истинско национално единство?

В хода, на представящите се за „демократични“, протести, се видя, че подтиквани и водени от чужбина, чрез тях се търси да бъде атакувана независимостта на България, по пътя на отслабването и направо рушенето на единството на съвременното българско общество.

Чрез усилията да се внуши, че пътят напред изисква още по-дълбоко и непреодолимо разделяне на „добри“ и „лоши“, „наши“ и „ваши“, между които не са възможни не само общи усилия, но дори и какъвто и да било диалог. Със сметката, че веднъж задълбочено разделението, ще бъде по-лесно да бъдат реализирани и желани ограничения на независимостта на България.

Предстоящите дни, седмици, месеци, ще бъдат политически напрегнати и изходът от тях с голямо значение за бъдещето на България. Нека помним нашата и европейската и световна история, които показват, че авторитарните – десни или леви – режими са, които търсят да налагат измамата, че само разделено обществото на „наши“ и „не-наши“, се създават идеални условия за намиране на „верния път“.

Докато демократичните режими – и добри, и не чак дотам – са тези, които градят по-достойно и по-успешно. Като търсят първо да обединят обществото с добрата воля на мнозинството и, на базата на това единство, да градят и укрепват независимостта.

В нашия случай – независимостта на България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 При

    11 2 Отговор
    племето единство няма !
  • 2 ПИШЕШ ГЛУПОСТИ

    31 3 Отговор
    ВЛАДО . НЯМА КАК ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ВЪЛКА И АГНЕТО.ЕДИНСТВО ИМА ПРИ ГОЛЕМИ ИЗПИТАНИЯ КАТО ВОЙНИ , БЕДСТВИЯ , БОРБА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ.КОГАТО ИМА МИР ХОРАТА СЕ РАЗПИЛЯВАТ , ЗАЩОТО ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕКА.ЗАЩОТО СМЕ ХОРА , А НЕ ОВЦЕ ДА СТОИМ КАТО СТАДО.
  • 3 Доста дълбока

    21 2 Отговор
    статия за са се възприеме от политическото плиткоумие, което ни мъчи 30 год.
  • 4 Маргинал

    20 6 Отговор
    Най досадното нещо е да видиш остроумен глупец.
  • 5 Ами то

    28 5 Отговор
    Герб искат процъфтяваща ,ненаказуемост корупция и кражби.останалите искаме ниска корупция и преследването и наказването и ,искаме законност.как да се обединим???
  • 6 k1 profesional

    24 3 Отговор
    Темата за независимостта е актуална до толкова , до колкото не е вярна. Независима страна ли е България? Факти: България членува в ЕС , от което следва че правилата поставени от ЕС са над националните , т.е. изпълняват се безпрекусловно. България не може да води самост0ятелна външна и вътрешна политика.България няма да има собствена валута, а собствената валута е част от суверинитета, т.е. не може да води собствена финансова политика. България членува в НАТО , т.е. директивите на НАТО са над националните. На края , управляващите се утвърждават от политиците на водещите държави в тези съюзи.
    Е независима ли е България.

    Коментиран от #24

  • 7 Дедо Jo

    18 1 Отговор
    Толкова много думи и нищо съществени.

    Единство може да се гради само между единомишленици...
    Пропастта между управляващите (ГЕПИ & Со) и управляваните е непреодолима.
    ГЕПИ (ГЕРБ) & Со незабавно трябва да освободят всички постове и да отиваме на предсрочни избори!
    Избраният от Борисов (и тия зад него) път ще окървави България...

    OCТAВКИ!
  • 8 Реално

    3 15 Отговор
    Напротив българите са единни в това да си гледат работата да си празнуват празниците и да не обръща внимание на тия скачащите по площада.
    Съвсем единно народа на България отказа да се занимава с тая глупост.
    Голяма част от скачащите,точно от тези които ги представят за младите и интелигентните извършилите в престижните университети, до вчера браха ягоди и мисля че ние и в други държави.
    и бяха изхвърлени от там по време на кризата като ненужни.
    Така че единство в народа има, особено когато външни сили се опитват да ни разединяват.
    Тогава вече се сплотяваме и гнева ни е страшен.
    А затова в историята има предостатъчно свидетелства.
  • 9 Ммм...да

    5 2 Отговор
    Независимостта на България струва 100 млрд. $ ! Толкова трябва да плати на ЕС и НАТО ! Единствено Китай може да ни плати свободата.

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    5 6 Отговор
    "В хoдa, нa прeдcтaвящитe ce зa „дeмoкрaтични“, прoтecти, ce видя, чe пoдтиквaни и вoдeни oт чужбинa, чрeз тях ce търcи дa бъдe aтaкувaнa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия, пo пътя нa oтcлaбвaнeтo и нaпрaвo рушeнeтo нa eдинcтвoтo нa cъврeмeннoтo бългaрcкo oбщecтвo."
    Г-н Костов, не ни пробутвайте тази мантра! Излагате се! С крадци не можем, а и не искаме да се обединяваме! Можем и ще подкрепим политици, които доказано стоят зад интересите на НЕЗАВИСИМА България и гражданите й! Всички останали - на боклука!

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ммм...да":

    Дрън-дрън! Независимост се извоюва не само с пари, а и с добри и честни дипломати! Дали ги има в България - най-вероятно - да! Дали са на необходимите позиции - най-вероятно - не! Все пак, назначават се от "пробитите" управляващи! Изводът - промяна на изборната система, за да има независима България!
  • 12 КОЛО

    3 5 Отговор
    В моментаединството е - бандити стачкуват срещу бандити, за да свалят от власт бандити.
  • 13 Кои сте

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Е вие дето казвате кои са крадците?
    Кои сте вие дето решавате вместо българския народ?
    Или това дето казвате "как да се обединим"важи само за вашата групичка?
    Фактът че българския народ е обединен в нежеланието си да подкрепи която и да е от двете страни би трябвало да ви говори нещо.
    Колкото до външните фактори има предостатъчно доказателства за това.и журналистически разследвания и статии не само в българските медии.
    ако народа беше разделен и подкрепяше тия протести нямаше да има нужда да водите руските рупори на последната излагация.

    Коментиран от #16

  • 14 сащисан

    9 5 Отговор
    България бе криво-ляво независима до 2006 година -началото на американските военни бази, които отнеха тотално суверенитета на страната ни.
  • 15 ПСР

    16 1 Отговор
    Адски ми омръзна,старите скелети от гардероба,акъл и морал да раздават.Срещу пържолки.
    С кого да се единяват българите?
    Със шкафчето,пистолета, нецензурният,вулгапен изказ?!
    Със Сараите,с хотел Берлин?!С Черепа и неговите схеми?!С правителствените барони от банки,строителни олигарси и безкрайните калинки-корумпета?!
    Няма ли за какво да се протестира?Всичко е наред, така ли?!
    Костов,как не те е срам!
  • 16 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Кои сте":

    Трябва да си слепец, за да не виждаш очевадното! Ако трябва да изброяваме всички криминални схеми, само за последното правителство, няма да ни стигне година! Явно, теб това статукво те устройва, следователно си част от тези схеми!

    Коментиран от #21

  • 17 Генерал 🇧🇬

    9 1 Отговор
    Левски някога рече, че за да бъдем равни с другите европейски народи, то най- вече си зависи от нашите собствени задружни сили. Минават само няколко години и става ясно, че вместо да полагат сговорни усилия още на Учредителното събрания през 1879 г. новородените ни политици ще се разделят на две групи, по определение на дядо Петко Славейков "разгащени", сиреч либерали, и "опнати", т.е. консерватори. И всички те ще слушат какво им нареждат благодетелите от Европа. И от тогава, та до днес, близо век и половина, България все си нама самостоятелна политика, няма БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА.
    А Националната доктрина е основа за буржоазната нация, защото върху нея се създава националното единство. Без национална доктрина държавата и нацията по всеки един въпрос се разпадат на партии, фракции, родове, семейства и т.н. По същество без национална доктрина няма силна нация и силна държава. Под национална доктрина се разбира едно общоприето мнение за решаване на най-важните проблеми, осигуряващи целостта и здравето на нацията и държавата в обозримо бъдеще. Трагичното за България в момента е това, че съществуват партии и течения, които като чуят за нация (левичари) и държава (либерали) отказват да мислят и съдействат за решаване на проблема.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Генерал 🇧🇬":

    Похвално, Генерале! ++++++
  • 20 Боклукчиев

    4 2 Отговор
    Какво обединение те тресе бе БАТьКА при положение че бБоко има милиарди че Пллевню цецка Цвета ЦЕЦО МЕНДА и останалите ГЕРБКРАДЦИ се кефят а 70 процента от народа са в поми4ята
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПРЕДАТЕЛЯТ НА ДРУГАРИТЕ СИ -ОТДАВНА НЕ ТРЯБВА ДА Е ЖИВ !!! НО ПРИ ТОЗИ ВАШ "ГОСПОД" - ГАДОВЕТЕ УМИРАТ ПОСЛЕДНИ !!!!!!!!!!
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "k1 profesional":

    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт".
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa Бългaрcкoтo Цaрcтвo - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.
  • 25 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    МОМЕНТЪТ Е ПРЕСЪЗДАДЕН ОТ ПЕВИЦАТА ДЕНИЯ ПЕНЧЕВА :
    " ДАВАЙ , ЧИЧО " -ТОВА Е И МУЗИКАТА НА ХОРА ЗА ХОРАТА - ВСЕКИ СИ Я КАРА , КАКТО СИ ЗНАЕ .ЧИЧОВОТО СВЪРШВА ..
    РИЗАТА НА ЧИЧО СИ ОСТАВА БЯЛА !И КАК НЕ - ЩЕДРО РАЗДАВА БАКШИШИ ... КОЙ Е ШИШО БАКШИШО !?!
    ДА НЯМА ГРЕШКА . ВЧЕРА БИБИ БЕШЕ ТАКСИ .