Last news in Fakti

23 Септември, 2020 17:00 2 614 14

13-годишният Серхат: "Обичам да ходя на училище. Но трябва да работя, за да изхранвам мама."

  • турция-
  • бедност-
  • серхат-
  • работа-
  • детски труд-
  • уницеф

Серхат живее в Истанбул. Той е само на 13, но отдавна е започнал да работи. Трябва да изхранва майка си.

13-годишният Серхат: "Обичам да ходя на училище. Но трябва да работя, за да изхранвам мама." - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди няколко седмици Серхат е навършил 13 години. Всеки ден той обикаля със своята количка из истанбулския квартал Фикиртепе и събира стара хартия от контейнерите за боклук. Често Серхат е заровен до шия в мръсните и вонящи метални контейнери.

Той е от ромски произход. Всички в семейството му са събирачи на стара хартия: чичо му, братовчедите, а и баща му, който обаче в момента лежи в затвора. "Затова трябва да се грижа за семейството", казва момчето.

4 евро на ден

На ден Серхат изкарва средно по около 4 евро - достатъчно, за да занесе храна на майка си, както и малко цигари. Понякога той цял ден не слага нищо в устата. "Когато приключа с работата, обикновено похарчвам всичко изкарано през деня. А на следващия ден не мога да си купя нищо за ядене и гладувам", добавя момчето.

Детският труд в Турция е забранен. Децата могат да работят след като навършат 15 години. Но по официални данни, около 700 000 деца в цялата страна или помагат за изхранването на семействата си, или се отглеждат сами и се опитват някак си да оцеляват.

Профсъюзният деятел Асалетин Арсланоглу предполага, че реалният брой на работещите деца в Турция е много по-висок - около два милиона. Той е убеден, че детският труд всъщност е желан от системата: "Ако държавата искаше обратното, проблемът отдавна щеше да е решен", казва синдикалистът. Той добавя, че Турция разполага с достатъчно инструменти и институции, които биха могли да решат проблема. "Нищо не се прави, всички си затварят очите. Системата иска да има нови богаташи и да се трупа капитал и смята, че това е възможно да бъде постигнато с евтина работна ръка", казва Арсланоглу.

13-годишният Серхат обича футбола, обича и да ходи на училище. Много му допадат и часовете по английски. Заради пандемията от коронавирус обаче училищата в Турция са затворени за неопределено време. Момчето е чувало, че някъде обучението се води онлайн, но той няма такава възможност - семейството му се е самонастанило в жилище, за което не плащат наем и в което няма интернет.

Бащата на Серхат е в затвора, понеже нападнал един служител, който искал да му конфискува количката за събиране на отпадъци, тъй като нямал лиценз за такава дейност. Затова и 13-годишното момче живее в постоянен страх. Види ли полицай или служител от общината, се опитва веднага да се скрие. Твърди, че ако го хванат, със сигурност ще отнесе бой и ще му вземат количката. Тя обаче не е негова, а е взета назаем. Ако я загуби, ще трябва да плати на собственика 40 евро - цяло състояние за Серхат.

Все повече работещи деца в Турция

През последните 10 години в Турция се наблюдава сериозен ръст в броя на работещите деца, казва председателката на фондация "Tocev" Ебру Уйгун. Според нея, това е свързано с конфликтите в арабския свят и с факта, че междувременно в Турция има вече над 4 милиона бежанци: "Понеже в страната пристигат много бежанци, нараства и броят на работещите деца. Преди бежанската вълна нещата не бяха чак толкова зле. Сега на все повече деца им се налага да работят в много ранна възраст. В тези семейства образователният ценз е много нисък и родителите карат децата си да работят навън. Това е тъжната действителност".

Серхат не е бежанец, но и неговите родители го карат да се труди. Все още 13-годишното момче има мечти - иска да стане футболист. Когато говори за това, очите му блесват, а лицето му засиява. Много други работещи деца в Турция обаче вече почти не се усмихват. През септември УНИЦЕФ оповести резултатите от изследване за положението на децата, отговарящо на въпроса колко доволни са те от живота си. В него Турция заема последното място от общо 33 страни.

Автор: Оливер Майер-Рют


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5 млрд заем

    21 3 Отговор
    Баце ще даде работа на всички деца.
  • 2 От зелето пак се оляха

    12 3 Отговор
    :)))))))
  • 3 Criminal

    11 3 Отговор
    Не мога да спра да плача.........
  • 4 Някой

    26 6 Отговор
    каза Дойче веле. Нищо общо с истината. Толкова често съм в Турция и никога не съм видял ровещи в кофите клошари, както е тук. И просещите са им по-малко отколкото в Европа. Дойче веле да се разходят по централната улица (Кьоникщрасе) на Щутгарт да речем и да се опитат да преброят просяците и клошарите, пък тогава да ми говорят за Истанбул.

    Коментиран от #8

  • 5 Горкият Серхан

    15 2 Отговор
    Ако беше в бг щеше да се обеси, а в Турция просто работи.
  • 6 дивака

    2 12 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ поне има евтина храна
  • 7 mъka

    12 5 Отговор
    таткото го прибрали в затвора
    и не можал да го научи да краде
    майката от цигари и кафенца на турски сериали
    няма време жената
    горкото дете
    няма кой да го научи на тарикатлъци
    та се налага да работи като всички нас баллъците
    толкова мъка има по тоя свят
  • 8 Винокурова

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Не се хващайте на журналистически въдици. Ердоган е много добър играч затова и получава такива непрофесионални атаки. За нашите тиквеници защо не се пише по този начин?
  • 9 Аз пък...

    13 4 Отговор
    ...тази история я гледах по DW и там Серхат се казва Месут. Ама и истина да е, такива хора не са за жалене...седмо поколение събирачи на хартия...висят на помощи, неграмотни, прости и агресивни, без елементарни норми на поведение...за култура и дума да не става.
  • 10 Рошко

    13 1 Отговор
    Писа пак дойче зеле, значи е по добре да продава наркотици или да стане суъеньор, то ако не сте вие ще е денизчо, на лъжата краката са къси, то затова сте забранени в половината свят, и не трябва да сте дойче а еврейско зеле
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ердоан

    1 0 Отговор
    Така е, бачкай за някой от заводите за коли, за да има кинти за исляма
  • 13 Кокорчо🙄

    1 0 Отговор
    Най доброто образование е трудът, няма лошо едно време и ние ходехме по бригади и почти всичко си правех е сами, а сега тати носи мама меси ама с комшията, всички са лигавета и тешкарчета, сополанковци няма младеж който не е пробвал и наркотици, на ви джендърско либерална система, кой мъж кой жена не го е и личи
  • 14 Разум

    1 0 Отговор
    Хуманитарна помощ за ромите- връзване на тръбите на всички ромки!

    Кой печели от раждане на просяци и престъпници? Никой!