24 Септември, 2020 10:00 7 207 137

България - горещият шпионски фронт срещу Русия

  • русия-
  • шпиони-
  • шпионски скандал-
  • българия-
  • руски шпиони

Зад напрежението в дипломатическите отношения прозира "дългата ръка" на Белия дом

България - горещият шпионски фронт срещу Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филмите за агент 007 Джеймс Бонд лежат на стари лаври. Днес България е горещият шпионски фронт срещу Русия. Кремъл е вдигнал мерника на София заради желанието на България да превъоръжи армията си.

В сряда главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.
За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната.

Прокуратурата обяви, че българите са получавали пари от руската разведка.

Двама служители на Търговското представителство на Руското посолство ще напуснат България,

съобщиха от посолството на Русия в България.

„На 23 септември т.г. съветник-посланикът на Посолството на Русия в София беше поканен във Външното министерство, където му беше връчена вербална нота за обявяване на служители на Търговското представителство за „персона нон грата“ в съответствие с чл.9, пар.1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.“, се казва в съобщение на руското посолство.
В него се посочва, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление сме принудени да констатираме, че безоснователно изгонване на двамата руски дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения.
В официална позиция от Кремъл обещаха да вземат адекватни мерки.

Защо се активизира руското разузнаване в България?

Последните две години България започна широкомащабна кампания за модернизиране на въоръжените си сили - пехота, авиация и флот.

През 2017 г. президентът Румен Радев опита да предреши развитието на българската бойна авиация като назначена от служебното правителство комисия заложи на шведския концерн "Грипен". Анализът на ФАКТИ от 2017 г. "Gripen: Подаръкът на президента за авиацията ни" беше препечатан от редица медии.

След изборите правителството на Бойко Борисов отмени решението и обяви нова процедура. Тя завърши с избирането на Ф-16 Блок-70 и подписването на договор.
В момента тече процедура за избор на бойна машина на пехотата и избор на фрегати за флота ни. Тези контракти е очаквано да възбудят интереса на всяко уважаващо се чуждо разузнаване.

Все пак решението на България да избере Ф-16 Блок-70 беше предизвестено. От избирането си президентът на САЩ Доналд Тръмп твърди тона към Русия. Той започна реформа на виждането на НАТО за изграждането на общ фронт срещу Кремъл от Балтика до Черно море. В момента изтребителите на американската корпорация "Локхийд Мартин" се налагат като основни във военно - въздушните сили по линията на противопоставяне между Алианса и Русия в Европа.

В началото на годината стана ясно, че Полша купува 32 изтребителя Ф-35 за 4,6 млрд. долара от САЩ. Споразумението предвижда също обучение на пилоти, доставка на симулатори и логистична поддръжка.
Полското министерство на отбраната обяви, че цената за един самолет е 87 милиона долара.

Правителството във Варшава полага усилия за засилването на военното присъствие на НАТО и САЩ в региона. Страната разчита на подкрепата на Прибалтийските страни. Регионът го свързва общата съдба - силово и военно анексиране от Русия, съгласно Пакта Молов - Рибентроп, подпечатано от следвоенното разделение на Европа след Втората световна война. Рухването на СССР и Варшавския договор даде шанс на Полша и Прибалтийските държави да започнат политика на бърза интеграция в НАТО и ЕС като бариера срещу апетитите на Кремъл в региона.

В края на месец юли тази година стана известно, че Пентагонът се готви да налее 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния. Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион.
На този фон на засилено присъствие на САЩ в Източна Европа възниква резонния въпрос

колко са руските шпиони в София?!

„В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят. Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме”.

Това заяви през 2019 г. по бТВ Соломон Паси. Така той коментира обвинението за престъпление срещу републиката, което получи председателят на национално движение „Русофили” Николай Малинов.
Припомняме, че през 2019 г. България изгони един от първите секретари от руското посолство по обвинение за шпионаж.

Информацията за разкрития руски дипломат дойде броени дни след завръщането на тогавашния главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, сегашния главен прокурор Иван Гешев и шефове на спецслужби във Вашингтон. Визитата стана седмица преди избора на Гешев за главен прокурор.

Обаче година по-рано - през 2018 година България отказа да експулсира руски дипломати заради покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. Така правителството на Бойко Борисов остана едно от изключенията в ЕС, които не приеха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал, припомня mediapool.bg.

"Русофилите" на Николай Малинов ли са петата колона на Кремъл в България?

През 2019 г. председателят на движение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен в престъпление срещу Републиката. Прокуратурата обяви, че план с участието на чуждестранни организации е предвиждал закупуване на активи за стотици милиони, финансиране чрез тях на медии и създаване на партия, която да промени геополитическата ориентация на България към Русия.

ФАКТИ припомня, че в разгара на шпионския скандал беше арестуван и опозиционния журналист Юрий Борисов. По-късно той дори осъди МВР за ареста си.

Освен това бизнесменът Константин Малофеев и пенсионираният генерал от КГБ Леонид Решетников бяха обявени за персона нон грата у нас.

За последният продължават да са актуални слуховете в България, че активно е участвал в избора на Румен Радев за президент.

Разследващият журналист Христо Грозев обаче преди месеци разкри пред, че руските шпиони пътуват с чужда самоличност. 30 шпионите на Кремъл действат в Европа. Тяхната мрежа е създадена през 2009 година. Централата им се намира в Алпите.

Част от руските шпиони били в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев и при отравянето на Скрипал. Шпионите поставяли отрова по дръжките на автомобилите на жертвите. Според Грозев възможно е и у нас така да са действали срещу оръжейния бос.

Тези шпиони били във връзка с лаборанти от лаборатория в Санкт Петербург, но все още не може да се каже дали това е лабораторията, която подготвя отровата.

Обичат ли българите Кремъл да ги шпионира?

Този въпрос възниква при анализ на официалната информация за заловени руски шпиони в България. Властите в София признават, че разузнаването на Кремъл е получавало то информация от български чиновници, които са имали официално достъп до секретна информация.

Нужна е проверка на механизма как ключови за сигурността на България получават достъп до секретна информация и доколко те не са неподкупни и готови да служат безвъзмездно на родината си.
Ако не получим информация по тези проблеми, то изводът е, че в мрежата на прокуратурата попадат дребните риби.

Важно е дали тази информация за руските шпиони е получена от чужди служби. Само бъдещето ще покаже имало ли е натиск отвън върху правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да предприемат действия. Мълчанието на премиера по казуса е многозначително...

Плашещо е, че май България обича да бъде шпионирана от Русия и само от време на време се дърпа и избухват шпионски скандали .....

Все пак зад напрежението в дипломатическите отношения в поредния шпионски скандал между България и Русия прозира "дългата ръка" на Белия дом.

Още от времето на Студената война е известен факта, че и двете страни на шпионския фронт обичат да имат милионна сметка от долари в швейцарска банка....


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    52 20 Отговор
    България слуга на Турция - Русия - Сащ и ЕС

    Коментиран от #67

  • 2 мдаааа

    84 13 Отговор
    Няма да забравя когато навремето ББ каза,че нямало как да се обадят(да ги предупредят) на българите на кораба спипан с наркотик в Испания,щото било „чужда” разработка.То ясно,че сме разграден двор,ама важното е чекмеджето да се пълни!
  • 3 да де

    97 8 Отговор
    Не ама сериозно какво има да се шпионира у нас освен, ако не става въпрос за чекмеджетата.

    Коментиран от #26, #83

  • 4 НО МЪНИ

    21 8 Отговор
    РАША ПРАВИ МНОГО ОРЪЖИЯ И ПРОДАВА. НЕ САМО БЪЛГАРИЯ А И МНОГО БИВШИ СЪЮЗНИЦИ СЕ ПРЕВЪОРЪЖИХА С ХАМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ, ТАНКОВЕ, КОРАБИ И РАКЕТИ.
  • 5 дрън дрън

    43 13 Отговор
    Петата колана е Бойку,бре!
  • 6 Да бе

    33 46 Отговор
    Напълно нормална реакция - припомня се на русаците да не прекаляват!
    Както и в целият свят, когато дадена чужда разузнавателна служба прекали - следват действия!
    Да не би САЩ и другите държави да нямат шпиони в Русия?
    Да не бе ЦРУ не знае "официалните" шпиони на Русия в САЩ?
    Ама не ги гонят на тумби на тумби никъде нали?
  • 7 Ххх

    73 3 Отговор
    Вчера и в този сайт имаше статия за един случай в Роман. За един човек със сцепена глава и срязана ръка. От кого ? Познайте от три пъти, ако не сте чели статията. Само че тези проблеми нашите управляващи никак не ги тревожат. И не правят абсолютно нищо за ограничаването им. Виж - проблемът с руските шпиони - това било важното, това било същественото. И натам е насочен мощен ресурс на всякакви служби. Трябва да работят по важното и приоритетното - нали така ? Пък тези със сцепените глави да пият по една студена вода - по приказката на големия Ал. В краен случай - да се оплачат на арменския поп.
  • 8 Петя

    97 31 Отговор
    В България руски шпиони не може да има, по простата причина, че те са ни братя, и българи, помагали са много.
    Имаме колонизатори от сащ, които за 20 г. разрушиха страната ни до неузнаваемост.

    Коментиран от #17, #50, #59, #101, #104, #110, #114

  • 9 куку руку ку

    101 7 Отговор
    Край, руснаците ни разкриха всички военни тайни. Видяха ни секретните самолети на книга, разбраха защо подводницата ни вече не плава 20 сек под вода и толкова над вода, и т.н.
    Разбраха стелт технологията на гуменият ни военноморски флот от две гумени лодки и защо са толкова маневрени (то било да не ги продупчи вражески куршум и да не кажат фъшшш)
  • 10 choki

    62 1 Отговор
    БГ страда от лошата си политика :(
  • 11 choki

    52 7 Отговор
    Дайте на Пасито да ги напляска мухаха :D
  • 12 ясноооо

    37 3 Отговор
    Следващата серия за Бонд ке се снима тук,нема лошо...
  • 13 ДА РАЗДАВА

    21 6 Отговор
    БОЙКО Е ДАШЕН, ЩЕДЪР И РАЗДАВА ПАРИ НА ВСЕКИ КОЙТО ПОИСКА! ВЕДНАГА ДАДЕ ПО 50 ЛВ. НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, БЕЗ ДА МУ ГИ ИСКАТ! ДАНО СА ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТАТА МУ И ДА ИМА ДЕСЕТОРНО И СТОКРАТНО ПОВЕЧЕ ПАРИ. СКОРО УРЕДИ ЗА ВСИЧКИ НАС 60 МИЛИАРДА! ЗА КАКВО СА МУ НА НЕГО? ИМАЛ КЪЩА В БАРСЕЛОНА АМА НЕ ХОДИЛ ТАМ 10 ГОДИНИ? ЗНАЧИ Я НЯМА?

    Коментиран от #27

  • 14 ДРУГА РАБОТА

    10 32 Отговор
    ВИЖ КАКА КУРНИ НЕ СИ ДАВА ИМПЕКСА. ИЗУЧИ СИНЧЕТО С ТИЯ ПАРИ И СИ КУПИ БСП.
  • 15 Неприятелски стъпки на България!!

    32 4 Отговор
    По руските Телеканали?? Когато "Атовете се ритат, магарета стоят настрани" а Магаретарите трябва да са още по далече, този Урок трябва да го знаеме!!
  • 16 кс9оо

    69 5 Отговор
    Що за дивотия? Ако Русия има някакъв разузнавателен интерес към България, едва ли е по повод на платените лани, но все още не произведени самолети, модел 1965-та година. Едва ли проявява интерес и към Шкембе Войвода и неговата 2000-на армия то девизи, дето чакат да излязат по майчинство. По-скоро, ако Русия проявява интерес към нас, то е по повод на американските, военни бази, но ова е и нормално, все пак. НЯма как да те заобикалят с бази отвсякъде и на тебе да не ти пука.
    Всичко останало са инсинуации и пропаганда.
  • 17 Я пак

    22 44 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Тъй ли?
    Я да кажеш другарко, Костов чие отроче е а?
    Виденов - и той ли американски възпитаник е а?
    ДС офицерите, те в САЩ ли се обучаваха?
    Братя били - като грабеха -забравиха , че са братя!
    Първото гробище на съветски войници в България , е на войници препили с метил, дето го ограбили на пристанището!
    Във всяка държава си има шпиони! А официалните ,като тия изгонените - се знаят от всяко разузнаване!
    И се гонят за предупреждение!

    Коментиран от #78, #81

  • 18 Пурко

    20 9 Отговор
    Хората като няма какво да ядът, само за шпионската професия си мислят! Също така, кой самолет на къдв лети и кой кораб в какви води.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 На снимката

    24 3 Отговор
    Анка картечарката Тyлyпа ли цели ? Наслука ;)
  • 22 Бългaрин

    35 6 Отговор
    Мафията-държава и медийните олигарси Домусчиеви, Прокопиев, Пеевски охотно предават България на турците и краварите . Кой за власт, кой за чекмедже, кой, че е зомбиран от щатско-турска пропаганда последните 30 години.
  • 23 Свръхтайна

    34 5 Отговор
    Трябва да знаете ,че руснаците са в потрес! Таково чудо да платиш за стари кошници като за F-35 го няма никъде по света и руснаците въобще не могат да повяряват! Все си мисля,че ровят защото им мирише на свръхтайна американо-българска операция по драстична промяна на съотношението на силите на южния флатг на НАТО с цели 8 кошници,та и да са най-модерните.

    Коментиран от #28

  • 24 ъъъъъ

    7 29 Отговор
    много комплекси виждам тук .топ агент е радев. да си ходи в кремъл.
  • 25 Иван

    32 7 Отговор
    НАТО и САЩ, само главоболия и проблеми ще ни докарат

    Коментиран от #130

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ares

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Свръхтайна":

    ТИ ПЪК СЕ ИЗВЪДИ ГОЛЯМ СПЕЦ ПО АВИОТЕХНИКА.

    Коментиран от #57

  • 29 Онзи, бе онзи..

    4 2 Отговор
    Да се чете заглавието "България - горещият шпионски фронт НА Русия!
  • 30 Бройката

    16 4 Отговор
    Руските шпиони в София били "около 68". Е бре, математици!
    Това да не ви е новичок, та 'хайли лайкли" (highly likely). Тази хватка се използва в други случаи, бе, слагачи!
  • 31 ех бате

    27 4 Отговор
    Каскета се чуди как да отклони вниманието от това че не раследва щкафчетата, с старата изпитана тактика - руски шпиони :)
  • 32 Русский

    6 8 Отговор
    Искам да дойда в България на почивка и да отида в София - да се поклоня на гроба на Жоро Илиев. Колко време пътува влакът от Варна до София?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха ха ха

    9 2 Отговор
    глупости на търкалаци!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Жалък

    14 1 Отговор
    напън на някои да изкарат България едвали не бойно поле на схватка между руски и щатски шпиони.
    Не, Ганке, не. Колкото и да ти се ще да си по средата на мегдана - не си. Пренебрежим фактор си.
  • 37 Български

    5 14 Отговор
    ппредатели също има. Изявяват се открито в ютюб като 5-тата руска колона.

    Коментиран от #41

  • 38 Какво има да шпионираш в една кочина

    6 2 Отговор
    Дето нема нищо ценно в нея ....ако толкова искате да добиете представа извадете на авангардните технологии и приемете че бегето е въоражено с тях и според това си правете стратегията на деиствие
  • 39 Лицемери

    22 5 Отговор
    Излиза,че всеки трети българин е шпионин,защото харесва Русия !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Русский

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Български":

    Предателите на българска чалга.
  • 42 Русский

    8 2 Отговор
    Обичам съм България.
  • 43 Бонд ли

    21 5 Отговор
    Факт е, че всяко посолство бъка от агенти, но нашите са си избрали руските за гонене.
    Какво разбрах от статията: превърнати сме във фронт, който да поеме първия удар на Русия(нашата армия няма никакво значение, американските бази са друго нещо); Платили сме милиарди за нещо, което го няма дори на хартия, докато поляците са договорили най-висок клас изтребители на изключително изгодна цена; предлагаме парите си за незнайно какви си оръжия, докато икономиката ни стремглаво се е втурнала надолу(причините нямат значение); не на последно място е и, че има много българи, които трябва да бъдат обявени за персона нон грата в България!
  • 44 Реалист

    8 25 Отговор
    Фат-мака ВЪН от България, импийчмънт за предателя Радев!!!
  • 45 Важно е да пазим чекджетата

    13 5 Отговор
    Абе сеги е най важно да се опази баш ттайната за чекмеджетата....
  • 46 ха ха ха

    21 7 Отговор
    България никога няма да е фронт срещу Русия - защото българите са с Русия! Плачете!
  • 47 Биби Кинг

    6 14 Отговор
    За руснаците е ясно,това им е работата- да слухтят тука и да саботират! А кои са комунгелите предатели? Подчинени на Пембен ли са,защо не казват?
  • 48 Българин

    3 11 Отговор
    Същност е точно обратното.България е вход за руските шпиони към
    Европа.И колкото е вярно заглавието, толкова да е здрав президента!
  • 49 СМЕРШ

    18 2 Отговор
    Както винаги се натягаме пред чичко Дони!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Супер Марио

    15 3 Отговор
    Балканските комедианти от ГЕРБ- България !
  • 52 Аварийни ключари в Банкя????

    5 3 Отговор
    Много нощни обири има последно време в Банкя хората си спят, обирджиите влизат???? Кварталните бързат до отидат да Дежурят по КАТ, има си една Хранилка на Пазара, сега заради протестите по рядко Дежурят!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Златна възмож

    11 2 Отговор
    Ще го хакнат,като мозъкат му е по-малко от на пъпчив тийнейджър. Мисли с долната ,а не с горната глава. Шеф на Военно разузнаване! Боже опази! Тоя трябва да го махат веднага защото е gnом -т.е. краката му са несъръзмерно къси. Известно е ,че гnомиtе са свъхсексуално активни и това е златна възможност да го изработят със сексуална история. Както всъщност и стана.
  • 56 Бългaрин

    14 6 Отговор
    Всеки удар по Русия е удар срещу България! - - - Статията е поредедна атака от хибридната война, която Вашингтон и турците водят срещу България.
  • 57 Не вдяваш

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ares":

    Май не вдяваш,че тоя ви се подиграва?
  • 58 не може да бъде

    17 5 Отговор
    Аз лично вярвам,че е възможно руснаците да са се опитали да получат някаква информация -със сигурност за тях е много интригуващо как за 30 г.една добра армия и един сериозен ВПК може да бъдат докарани до насипно състояние!?Преди 30г.нашата армия може да не е била от много добрите ,но беще сдържащ фактор на Балканите/и не само/ -с численост,въоръжения ,подготовка и организация. Нашият ВПК даже за един момент влезе в конкуренция със САЩ -и като резултат ни спретнаха атентат срещу папата!А сега какво имаме-едни представителни групи за имитация на съюзническа солидарност !Въоръжения-някакви остатъци от онова време!?А ако говорим за ВПК -това е тъжно, но разбира се има и смешни и комедийни неща -Гебрев например...
  • 59 ку за русия

    10 20 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Аз руски братя нямам, ти ако имаш означава, че си рускиня, не си българка, Русия и България са две различни държави и народности, БКП-то ви проми мозъците!
    Нямам нищо против руския народ и руснаците, но имам срещу руската политика в България, срещу руските окупатори, срещу руските икономически интереси, чиито представители са Доган и Пеевски, Черепа и други олигархични титани.
    Само трепане за руските ибрикчии в България!

    Коментиран от #64, #68

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 витошка

    3 8 Отговор
    Борисов агент ФСБ ?
  • 62 Да се знае...!!!

    8 8 Отговор
    Хубавият живот, т.н. Рай е в Русия !!! Всички бягат натам, даже скоро и зелена карта ще има... Така че възползвайте се, докато е време... Раяяяяят
  • 63 бачо Рачо

    6 12 Отговор
    стара практика е русия да вкарва свои агенти във всички държави опасни или не а в Б/я тяхната агентура и бившата дс продължават да са съветници и собственици както във военнопромишления президентския и комунистически капитал който манипулира икономическия гражданския и политически живот .роби на комунизма- роби на кремъл
  • 64 Ооо да

    5 8 Отговор

    До коментар #59 от "ку за русия":

    Българите са от стар арийски род, корените на който водят през Англия та чак до северна америка. Нищо общо със славяните или със земите около днешна Индия, от които дошъл някакъв си заблуден Аспарух.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 РУСКИ ШПИОНИ...ПО БРАТСКИ

    2 10 Отговор
    ТИЯ РУСНАЦИ СА ГО ЗАКЪСАЛИ, ЩОМ ШПИОНИРАТ БЪЛГАРИЯ...А И БСП ИМ СЪДЕЙСТВА
  • 67 Шпионират

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Шкембе Воевода как се варгаля като прасѐ в кал
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Росен Плевналиев

    11 1 Отговор
    Пък аз на изхода му викам вход!
  • 70 Елементарно

    16 1 Отговор
    На нашите нови покровители им трябва грандиозен шпионски скандал да прецака едновременно строежа на тръбата в България и доставките на газ от североизток.Това го играха веднъж и работи.Това,че ще загубим три милиарда в закопани празни тръби не ги вълнува.

    Коментиран от #72

  • 71 Лейка

    15 1 Отговор
    Какво да кажа - тъпанари до дупка. Народа се чуди какво да прави, те си играят на стражари и апаши и си мерят на кой му е по-голям! Не напразно света затъва от шепа хора.
  • 72 Не разбрахте

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "Елементарно":

    Ли че по тези тръби няма да има газ. Ще се правят само версиви от Гърция и Турция колкото да не загинем. А това че ще платим и неустойки и кога ще стане този Поток ??? И Господ не знае.

    Коментиран от #82

  • 73 БСП

    10 1 Отговор
    То пък една армия, какво ли има да и шпионираш?
  • 74 Диоген

    7 1 Отговор
    Само хипотеза:Един шпионски скандал.Да разделим българите на русофили,русофоби(това е лесно-те са чувствителни на тази тема).Това може да противопостави протестиращите едни на други и да отървем ду*ето на нашия човек до изборите.Само предположение.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ехо

    8 1 Отговор
    Защо Гешев ще информира като Борисов е шеф на ДАНС!? Просто мутрата се докарва на САЩ та белким спаси кожата! Айде марш в затвора тулуп!
  • 77 Дядо Гъдю

    6 2 Отговор
    Тая работа малко ми прилича на един виц:Един чукча седял на леда и ловял тюлени.Изведнъж изплувала една руска подводница,люка се отворил и капитанът попитал,,Ей чукча,да си виждал наоколо хамериканска подводница?",,Не-отговорил чукчата.",,Добре,курс 252"-разпоредил капитанът.Подводницата изчезнала и след малко изплувала алмериканска.Ей чукча,викнал техният капитан,накъде тръгнаха руснаците? ,,Курс 252"-казал нашият.,,Стига се майтапи,бе чукча,посочи с ръка".Та ние май играем в този сценарий ролята на чукчата.

    Коментиран от #85

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Матей

    12 1 Отговор
    Голословни твърдения без покритие,хванати ли са руски шпиони тук,не,значи е по поръчка,хвърляне на кал.Скоро не бяха правили маскарлъци тук западните антируски пропагандатори,решили са да подхванат поредния шпионски скандал.Какво да ни шпионират,останало ли е камък върху камък от националната ни сигурност.А,може би американските бази,за тях си заслужава да ги проучат,все едно не се заснима от сателити най-подробно.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Родолюбец

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Я пак":

    Я,пак,сигурно англосаксонците не пият!?Затова се търкалят на Слънчака-понеже не пият!?!
  • 82 Виж сега

    7 1 Отговор

    До коментар #72 от "Не разбрахте":

    Тръбата се прокарва, та пушек се вдига. Баце се е заел да я довърши. Ама не защото той така е решил, а защото от Русия през Турция, Сърбия, Словения, Унгария, та до Австрия и Италия, всички чакат. Затова и Европата мълчи по повод Баце. И сега, когато протестите не сработиха, отново извадиха "руската връзка".
  • 83 Йо Несбьо

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    То и баща ми все така разправяше - "какво има за подслушване, то нищо няма...". Имахме съседи, които си ни шпионираха и подслушваха в блока. Говорим си семейно, събрали сме се в неделя на семеен обяд и знаеш, че ще стане дума за пари, за банкови сметки, за собственост, за работа, за развитие някакво. Отиваш на работа на другия ден и колегите ти подхвърлят реплики, явно взети от вчерашния обед у вас. Как ще ги научат, ако няма контакти между разни фирмени некадърници и съседите?! Искаш ли във фирмата всеки да научи, че смяташ половината за тотално некадърни, че имаш банкови сметки за 30,000 лв, че притежаваш собственост еди-къде-си и че се надяваш на благоприятно развитие на твоята кариера? Нали ако научат във фирмата, че се надяваш да натрупаш стаж и опит, а после да се прехвърлиш на по-висока позиция, останалите ще ти правят номера? Ще се изненадаш колко долни, нагли и прости хора има на този свят...
  • 84 срано и тъжно

    8 1 Отговор
    Руснаците си вършат работата! Това правят и турците, и израелците, и американците, и ганайците. Те затова са в България. Събират информация. А какво друго да правят?! Да пеят и играят по улиците с обърната шапка в ръка? НАТовците се героизират и надъхват. Но истината е друга. На война, като на война.

    Коментиран от #125

  • 85 Йо Несбьо

    4 10 Отговор

    До коментар #77 от "Дядо Гъдю":

    То беше обратното - американците казали: "Курс толкова и толкова!". Идват руснаците: "Покажи с ръка!". Високотехнологична нация, какво да правиш! 99% от техниката е крадена от Запада, дори ядрените технологии...

    Коментиран от #86, #94

  • 86 Е то

    7 1 Отговор

    До коментар #85 от "Йо Несбьо":

    като ще си разправяме истории, нали знаеш как хамериканците похарчили милиони долари да разработят писалка, която да работи в условия на безтегловност, а руснаците си взели моливи?
  • 87 Българина е Гьотферен !

    3 2 Отговор
    И к/рва !
  • 88 Фердинанд ни закла през кръста

    6 1 Отговор
    А ние го тачим ! Синът му че и на внука му крака целуваме ! Такъв народ е ГНУСОТИЯ !
  • 89 Народа е невменяем и заспал

    6 1 Отговор
    Както по турско !
  • 90 Ужасно невежество и апатия

    9 2 Отговор
    И незнание за посока на движение ! А колко е просто - Селата Гъмжаха при Соца и с Русия а днес те Селата ЗАМРЯХА а уж сме европейци! Черно на Бяло ! Урочасън народ : Гледа но не вижда! Слуша но нечува ! Чете но неразбира ! Страшно е в България ! ББ колко пъти оставки "хрърля" ? И все тая - "пременилсе е Илия и пак в тия !" УЖАСНО ЗАДПЪСТЕН НАРОД - като овци за КУРБАН !

    Коментиран от #117

  • 91 Нашият път е с РУСИЯ !

    7 2 Отговор
    Ако искаш да останеш жив и да те има !
  • 92 Top Secret

    6 1 Отговор
    Сега Ще издам и аз една тайна къде са американските шпиони в България. Тарторите са в американското посолство и в новата сграда на ГДБОП на Цариградско шосе щедро финансирана от американския бюджет агенция DEA. Оперативните служители са в поделението Враня, на частни квартири в градовете с военна промишленост и в близост до военните ни бази. Във ВВС поделенията Граф Игнатиево , Безмер Полигона Ново Село, Военноморска база Атия ВМФ Варна
  • 93 България днес е със спуснати гащи и

    7 1 Отговор
    Наведена, Както нивга до сега !
  • 94 Дядо Гъдю

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Йо Несбьо":

    Акцентът ми в тая история е,че когато руските шпиони следят задокеанските шпиони пречат на английските шпиони да се чувстват като у дома си.
  • 95 Е ни убеждаваха че ще сме Швейцария !

    4 1 Отговор
    Те ти на - Каруцария ! Цигански Ферарита !
  • 96 Рико

    1 5 Отговор
    Гешев и Захариева с това израстват в очите ми. / За неразбиращите ще напиша че съм българин! /
  • 97 Критиката ми е към нашите дембели

    5 1 Отговор
    Устроени на власт както нашите нявга Чорбаджии и Околийски управници ! Българина с неконтролируема власт е като Макак с картечница в Мол ! Пътя за Спасения от Макаците у нас е на ИЗТОК !
  • 98 Рико

    2 8 Отговор
    В България по съюзническа линия да бъдат поканени от трибуквените американски агенции,да открият офис тук. И да започне отстрел на всичката руска свинщина в страна ни. Нашите служби нищо не правят. Двама! Двамка,у моля ви! Ама някой сериозно ли мисли че са двамка?

    Коментиран от #121

  • 99 Или с РУСИЯ

    8 3 Отговор
    Или ще изчезнем съвсем ! Вече сме на половина ! И това ли не ни стряска и събужда ! А в селата каточе ли е дошла там ЧУМА ! Мозъка си включи байно !
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Като гледам баланса на "+"и "-" за този коментар, ми е ясно защо винаги ще сме на опашката на цивилизования свят! Е, не могат 33% от разумните и работещи хора да теглят напред останалото инертно безпросветно и зомбирано от пропаганда множество
  • 102 Народа седи и чака

    6 2 Отговор
    Да го упраят. Чака ! Но днес го няма бай Тошо и положението с ЕС е страшно и много лошо ! Топим се един по един а ни убеждават че на Дочро Вървим ! На добро вървяхме само с РУСИЯ ! Дрогото е било терор, войни, мъки , мизерии без прокопсия !
  • 103 В Рилския Манастир реликвите са ни от

    3 4 Отговор
    РУСИЯ !И " "Отче наш!" също е на Руски ! " Господи Помилуй!" пак е на наш общ език славянски ! От Господа наш Християнски отделим ли се - Покаяние и Прошка да не чакаме ! Тогава ще сме безбожници - твари бездушни !

    Коментиран от #116

  • 104 Кракра Пернишки

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Затова норода ни е казал как се разпределят нещата - " по братски или поравно"!
  • 105 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ТЪПО -ТЪПО - ПО АМЕРИКАНСКИ !!! ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ СПОДЕЛИ С РУСИЯ КАКВОТО ЗНАЕ ЗА САЩ И НАТЮ !!!! ТАКА Е ЗАВЕЩАЛ БАЩА МУ -ПА И ДЯДО МУ ---ОЩЕ ОТ "ЗАЩИТАТА НА ШИПКА " !!! ОБАЧЕ БЪЛГАРИТЕ -"ИНДИАНЦИ " ОТ МЕДИИ И ПРЕСИ -СЕ ДОВЕРЯВАТ НА БЛЕДОЛИКИТЕ ОТ ЦРУ -СРЕЩУ "СЛАБ АЛКОХОЛ " !!!!!!!!!!
  • 106 А кой изгони Батенберг благословил

    2 3 Отговор
    СЪЕДИНЕНИЕТО и домъкна Батенберг - българоубиеца ! Чорбаджиите и Околийските управници - както и днешните началници ! НАРОДА обаче нечува ни петела, ни камбаната ! Това е страшно предзнаменование !

    Коментиран от #108

  • 107 Изчезваме от земята Хан Кубратска !

    3 2 Отговор
    Закриваме историята си 1350сет годишна ! И пак спим !
  • 108 А кой изгони Батенберг благословил

    3 2 Отговор

    До коментар #106 от "А кой изгони Батенберг благословил":

    СЪЕДИНЕНИЕТО и домъкна ФЕРДИНАНД ? Българоубиеца ? / простете , по-горе в 106ти коментар, допуснах грешка/.
  • 109 Кракра Пернишки

    3 5 Отговор
    Изгонени двама, на които са помагали нашенци, колко от тези нашенци са подведини под отговорност? То май таварищ ( п) резидент радевой трябва да бъде разледван!
  • 110 КонСерВатОр

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Така е, Петя!
    Може да ни бият, но поне ни обичат...
  • 111 От Запад сме получавали само

    8 3 Отговор
    Удар в гърба ! Кой ни съсече на две след ОСВОБОЖДЕНИЕТО - Дойчо ! Кой ни отне земите наши освободени, на Бяло море, Тракия /Чаталджа, Люлебургас, Одрин, Егейска Македония/ - 1914та Пак Дойче ! И днес им се пак КЛАНИМ а те ни се надсмиват на простотията и невежеството !
  • 112 Чистка генерална е нужна !

    1 1 Отговор
    Нещата стават - нито господата да ги има , нито народа да го няма !
  • 113 Сития на гладния невярва ! Що е то ?

    5 1 Отговор
    Мутра !
  • 114 Рико

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петя":

    Да приемем - ние няма да преследваме руски шпиони тук, но това означава и там да не преследват български шпиони. Как иначе? Ти как си го представяш?
  • 115 Профани днес ни представляват

    5 1 Отговор
    Пред света а у дома с нас си играят !
  • 116 Рико

    4 3 Отговор

    До коментар #103 от "В Рилския Манастир реликвите са ни от":

    " Общо" ?! Това да не е колхоз, совкоз и текезесе. Ние сме много по-стара държава,така че няма как да е "общо". Когато ние сме имали нещо, тях изобщо не ги е имало и не се е знаело дали въобще ще ги има, ама ..."общо". Такива нелепости пишете.
  • 117 Айде бе

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "Ужасно невежество и апатия":

    И какво- ако градовете опустеят, а всички се затирим по селата, ще цъфнем и света ще завладеем,а? Нещо за механизация, автоматизация, интензификация на земеделието чували ли сте? Или за ваш хатър пак с Белчо и Сивушка?

    Коментиран от #128

  • 118 Само с кръв се пише Историята !

    3 0 Отговор
    Друг път няма !
  • 119 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 2 Отговор
    И дружба с Русия ако иска народа да живее по човешки и да го има !
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 РИКО,

    4 0 Отговор

    До коментар #98 от "Рико":

    В една велика книга е написано: "Който меч вади, от меч умира!"
  • 122 Генерал Майърс

    3 5 Отговор
    Тези руски орки не спряха с 2 отвратителни навика , 1. Да тровят опонентите си и 2 Да използват шпиони с дипломатически имунитет . Целият свят ги разбра .
  • 123 С. Паси е "много Достоверен источник" "

    5 2 Отговор
    Когато трябва да се Плюе по Русия, това е негова "запазена" територия. Това муе Основната работа!!!
  • 124 Вълко Червенков

    3 4 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е Враг номер 1 на България и Православието.Доказвала го е многократно през годините.Да изчистим България от русосифилистичните подлоги.
  • 125 КГБ Териер

    2 7 Отговор

    До коментар #84 от "срано и тъжно":

    Невежеството е съсипало България. Първо правило на дипломатическата служба . Никога не се назначават шпиони с дипломастически имунитет , това е нарушения на добрата дипломатическа практика . Руснаците понеже винаги са били арогантни и изполват дипломатически имунитет на действащи шпиони , зюа да могат като ги хванат да не подлежат на съдебно преследване . БЪлгарските глупаци разбрали недоразбрали повтарят мантрата ,че всики имали шпиони . Естествено ,че имат , но те винаги работят отделно от официалните дипломатически представителства , Понякога те получават логистична подкрепа от посолствата , но винаги неофициално и без тези представителства да са запознати с конкретната задача

    Коментиран от #127, #131

  • 126 Хахаха

    5 0 Отговор
    Хубаво заглавие на комедиен сериал.
  • 127 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "КГБ Териер":

    Любопитна история от ВСВ в твоя подкрепа. Войната се затяга и военният аташе(става в дунавска държава, а посолството е британско), казва на посланика - в мазето имаме складиран експлозив.-Защо не сте ме питали? Защото нямаше да разрешиш. - Ами тогава, защо сега ми казваш! Официалната дипломация дори не трябва да знае./ Макар,че едва ли е така /.
  • 128 Всичко ще ти стане ясно !

    0 1 Отговор

    До коментар #117 от "Айде бе":

    Когато се събуни СЕЛЯНИНА с вилите остри ! Тогава никой неще приказва и в челото между веждите !
  • 129 Що не

    2 1 Отговор
    Ми да - изгонихме там шпионите, руснаците ще ни върнат жеста!
    САЩ доволни, пък ние си строим тръбата спокойно и всички са доволни!

    На някой това да му е проблем?
  • 130 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Проблемите сами си ги докарваме. Австрия как не е в НАТО, пазят си руските(съветски) паметници(без намерение да ги бутат), но в същото време водят прозападна политика и нямат проблеми!? 95% отбългарите се делим или на русофили, подкрепящи комунизма, желязната завеса и диктатурата или на русофоби, подкрепящи капитализма(дивия), свободното движение на всеки(включително сганта) и тоталната свобода(анархията). Разбира се под "русофили" и "русофоби" обобщавам различните типове хора, иначе тази тема е доста обширна и не се изчерпва с това. Тази крайна поляризация на нашето общество е огромен проблем, а истината е някъде посредата, златната среда. Най-общо казано: не е добре да експлоатираш и делиш хората, но не е и добре всеки да е равен, да получава едно и също независимо от усилията му, всеки иска да пътува(работи, учи в чужбина) свободно, но поне трябва да отговаря на изискване за средно образование и поне един чужд език, който се говори в съответната държава, няма нищо по-хубаво от свободата, но трябва да сме достатъчно отговорни и културни за да не я превърнем в анархия.
  • 131 Ти не си в час,

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "КГБ Териер":

    Относно дипломатите и разузнаването! Те си се знаят, но понякога изгарят....
  • 132 Някои

    0 0 Отговор
    Българи, от разузнаването , свързани, преди със СССР, заболяха странно?! Или има това връзка, както казваше Елиаз франсез, с метежа, у нас? Да! Няма случайни случайности! Факт!
  • 133 Да питам

    0 0 Отговор
    Авторът?! Как така, княз Александър батемберг е починал на 36 години?
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Корона вирусът,

    0 3 Отговор
    Ни спаси независимостта, защото иначе Путин щеше да ни напълни с руснаци и да ни спретне едни избори, за да ни присъедини съм РФ!
  • 136 Гост

    0 0 Отговор
    Господин Михайлов, много от нас допускат грешки, обикновено поради бързаме при писането на коментари. Но ние пишем за забавление, а Вие получавате за това пари. Изречение от статията Ви което никак не звучи благозвучно,, От избирането си президентът на САЩ Доналт Тръмп Твърди тона си към Русия"Друг Бисер,, Христо Грозев разкри пред, че руските шпиони действуват с чужда самоличност. Пред кого се е разкривал Грозев не разбрах, а много ми се искаше. Но ще Ви кажа под секрет, обикновено шпионите действуват под чужда самоличност или дипломатическо прикритие, а не ходят с якета, на които пише - шпион. След това попадам на,, 30 шпионите на Кремъл действуват в Европа. "Отново сте се разсеяли, въобще какво пушите?И се разберете със Соломон Паси, той казва, че руските шпиони само в руското посолство в София са 68.На кого да вярваме? Ако приемем, че България е в Европа, една от цифрите не е вярна.
  • 137 Един

    0 0 Отговор
    Когато премиер на България е една мутра, която се държи във властта защото послушно изпълнява указания от САЩ, НАТО, ЕС ... тогава Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСЯКО ЕДНО РАЗУЗНАВАНЕ ДА СЛЕДИ МУТРАТА КАКВО СМЯТА ДА ПРАВИ ! Още повече Русия има основания да ни следи по-отблизо - защото България е близо до Русия и е възможен плацдарм за поддръжка на военни действия срещу Русия , Белорусия и Украйна!