3 307 32

Предприемачът Георги Иванов: Борисов го е страх повече от всякога

Свободата не идва даром, припомня на обществото младият гражданин

Предприемачът Георги Иванов: Борисов го е страх повече от всякога
Георги Иванов, снимка: Фрог нюз
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протестът формира автентично гражданско общество. Европа осъзна, че ако не вземе страна и не спре да подкрепя мафиотското ни управление, протестите неминуемо ще стигнат и до техните порти. Българската диаспора в чужбина се надигна. Борисов и Караянчева не спират да обикалят страната, за да спасяват каквото е останало от електората си.

Това е протест на честните, моралните и доблестни граждани и трябва да си остане такъв. Според мен политизирането му само ще го опорочи и ще даде погрешни сигнали. Съгласен съм с всички точки в Плана на Отровното трио. Свободата не идва даром. И все пак, ако дори една трета от хората, които ги е срам от сегашното управление, излязат по площадите, според мен предсрочните избори ще са неминуеми. Става дума за изкореняването на мафиотския модел, който властва над държавата ни повече от 10 години. Нали не очаквате, че ще се дадат лесно?

Това казва пред "Фрог нюз" 33-годишният предприемач Георги Иванов.

- Г-н Иванов, вашият коментар за продължаващите протести. Властта ги неглижира, а голяма част от политолозите смятат, че те постигат целта си?

- Абсолютно не съм съгласен, че властта ги неглижира. Дори честно казано, аз властта по-мобилизирана от сега не съм я виждал никога до момента, което говори само за едно - ясно осъзнаване на сериозността на ситуацията, в която се намират.

За мен протестът до момента постигна три ОГРОМНИ, немислими до преди 3 месеца цели:

Първата е, че се формира автентично гражданско общество, което никога повече няма да търпи шкафчета, записи или репресиране на честни и невинни хора. Видяхте какво стана след акцията в Хиполенд и как всички скочиха да защитават собственика ѝ. Вярвам, че от тук нататък това трябва да бъде нормата.

Второто ключово нещо, което се случи през последните 3 месеца, беше, че Европа ясно осъзна, че ако не вземе страна и не спре да подкрепя мафиотското ни управление, протестите неминуемо ще стигнат и до техните порти. Иначе казано Европа си я дошубя. Дошубя я, че ако продължава да се прави, че все едно нищо особено не се е случило, нещата могат да загрубеят до такава степен, че след неудобните въпроси към г-н Борисов и г-н Гешев, естествена еволюция на протеста ще е да се отправят подобни и към г-жа Меркел и членовете на европейския парламент.

Защото на всички ни е пределно ясно, че посланиците в страната ни от години знаят що за стока са управляващите ни и от кои кръгове произлизат, но въпреки това ги подкрепяха всячески през годините. Чрез фондации, които ги финансираха, чрез обучения, чрез изказвания за подкрепа на високопоставени членове на водещите европейски партии, чрез затваряне на очите, когато от години сме първи по корупция и последни по свобода на словото в цяла Европа. Просто до сега им бяха удобни и затова не предприемаха действия. Сега, когато не са им удобни, съм убеден, че застъпничеството от тяхна страна ще се прекрати.

Унищожителните статии в най-престижните Европейски медии, включително в тези близки до властта в Германия, са доказателство за тази промяна в настроенията.

Третото постижение на протеста, но не и по значение, е, че българската диаспора в чужбина се надигна. И то как! Наши сънародници от над 30 града по света протестират ежеседмично и ни подкрепят от разстояние повече от 3 месеца. Това ме кара да се гордея, че съм българин! Освен това ми дава и надежда, че утре, когато свалим от власт това порочно управление, ще получим изключително силно подкрепление, което ще се завърне в родината ни и с експертизата си и съвместните ни усилия ще спомогне за изграждането на една нова България, с която всички ще се гордеем.

- Според вас преодолян ли е страхът у хората за участие в демонстрациите. Има една приказка, че "един бит струва колкото двама небити".

- Според мен страхът е преодолян и това без спор е един от най-големите успехи на този протест. Разбира се не напълно и не във всеки, но десетките хиляди граждани, които се събираме по площадите по време на големите протести, сме живото доказателство за това. Статуквото бързо осъзна, че когато използват физическа сила или други методи за репресия като НАП или прокуратура, вместо да отслабва, протестът се усилва. Мисля си обаче, че има един друг страх, който е обзел голяма част от обществото ни и с който е по-важно да се борим - страха от неизвестното.

Страхът "да не дойдат комунистите на власт". Страхът от липсата на по-добра алтернатива. Разбирам страха на тези хора, но не мисля, че в случая е оправдан. Според мен, който и да дойде на власт ще е по-добре от сегашните управляващи. Най-малкото защото ще се създаде коректив и ще им трябват години, за да се окопаят по същия начин и превземат всички ключови институции в страната, концентрирайки цялата власт в себе си. В момента разделение на властите на практика не съществува, което прави всяка промяна изключително бавна и сложна задача.

Искам ясно и отговорно да заявя на тези хора да не се страхуват, защото ако новите управляващи отново си позволяват подобни фриволия, този път гражданите няма да стоим като безмълвни наблюдатели, а ще излезем отново по площадите и пак ще ги свалим от власт. И така докато не се намерят честни, морални и доблестни българи, които да застанат начело на държавата ни.

- Като че ли Борисов вече не се страхува от хората, които всеки ден са на площад "Независимост" ?

- Това далеч не е така. Иска да изглежда, че е така, но в действителност го е страх повече от всякога.

Неслучайно при всеки по-голям протест мобилизират хиляди полицаи от цялата страна, които обгръщат цялата сграда с жива верига, на места стигаща до 4-5 реда.

Неслучайно побързаха да преместят сградата на парламента в крепостта на бившия Партиен дом, който освен с тунели, разполага и със стени с дебелина от по един метър.

Неслучайно властта внедрява полицаи под прикритие в протеста.

Неслучайно пуска провокатори от агитките и не ги закача преди да изхвърлят целия си арсенал от бомбички.

Неслучайно влизат да арестуват протестиращите чак след като са се уверили, че полицаите под прикритие и агитките са се изтеглили от предните редици. Не случайно са мобилизирали частните си охранителни фирми да помагат за охраната на протестите.

Неслучайно Борисов и Караянчева не спират да обикалят страната, за да спасяват каквото е останало от електората си.

Неслучайно всеки ден гледаме по телевизията добре познатите ни лица, които защитават вожда срещу заплащане.

Неслучайно готвят обвинения на едни от основните организатори на протестите за държавна измяна (визирам Триото), защото разбираш ли, Божков и Цветан Василев ги били финансирали.

Страх го е и още как.

Страх го е защото няма контрол.

Страх го е, че ако се стигне до служебно правителство, няма да може да нареди картите и ще претърпи унизителна загуба на изборите.

Страх го е, че ако не е във властта го чака разследване, съд и затвор.

Страх го е, че тези, на които е повдигал несправедливи обвинения през годините, пратил е НАП, взел е бизнесите или е вкарал в затворите, ще търсят възмездие.

Страх го е, че вече Щатите не го припознават като "нашия човек".

Страх го е, че има опасност да не успее да си спази уговорките и отново да прецака Русия с газопровода.

Страх го е, че отговорите на 29-те въпроса, които ще даде този понеделник в Брюксел, няма да са задоволителни за евродепутатите и като нищо ще се превърне в първата задача на Кьовеши. Ако вече не е.

Честно казано според мен Борисов по-уплашен не е бил никога в живота му.

- Трябва ли да се създаде някаква организация или сдружение, което да застане начело на протестите. Част от обвиненията на властта са, че няма политическа сила, която да ги оглави?

- Според мен протестите трябва да продължат да са изцяло граждански до постигане на целите си, а именно оставка на Борисов и цялото му правителство и оставка на главния прокурор, който отказва да разследва най-големите престъпници в държавата и имитира дейност по села и паланки. След това който иска и може да прави партии или сдружения, защото преди това всяка реална опозиция ще бъде смазана от репресивните апарати на държавата. А сега малко не знаят срещу кого точно да се бият, тъй като целия протест е сериозно децентрализиран, което вярвам, че е негово сериозно преимущество. Това е протест на честните, моралните и доблестни граждани и трябва да си остане такъв.

Според мен политизирането му само ще го опорочи и ще даде погрешни сигнали на частта от обществото, която все още се колебае - "Ето, видяхте ли? Всичко се прави, за да дойдат те на власт." Не, всичко се прави, за да дадем ясна заявка към следващите управляващи, че такова поведение повече няма да се толерира!

- Как виждате Плана за България на Отровното трио и петте хоризонта, които те посочват?

- Съгласен съм с всички точки от плана, но смятам, че е важно да се приоритизират, за да има фокус и реален шанс за успех. За мен планът трябва да е в две направления - краткосрочен (близката половин година) и дългосрочен (следващите 5-10 години). Най-важните краткосрочни цели са:

1) Гарантиране на честни избори, като тук си позволявам да съм по-конкретен, защото темата е изключително важна и актуална:

- Въвеждане на машинно гласуване, което ще елиминира подмените на чували, купуването на цели секции и порочни практики като продължаването на чертичките на гласувалите за неудобните партии, така че тези бюлетини да станат невалидни. Не може във Великобритания да има 50 хиляди невалидни бюлетини, а в близо десет пъти по-малка България да има 600 хиляди.

- Въвеждане на гласуване по пощата, за да могат сънародниците ни, живеещи в чужбина или градове различни от родните си, да гласуват без да се налага да минават стотици километри. Това би вдигнало значително активността на изборите, което е и един от най-големите страхове на управляващите. За електронното гласуване съм по-скоро против, тъй като то има доста начини да бъде хакнато и не случайно не е въведено почти никъде по света, за разлика от гласуването по пощата.

- Актуализиране на избирателните списъци, което ще премахне така наречените "мъртви души", които според различни слухове варират между 600хил. и един милион души.

Смятам, че ако тези три точки бъдат направени, манипулациите при бъдещи избори ще станат изключително трудни за изпълнение.

2) Независимост на съдебната власт, за да се гарантира затвор за тези, които престъпват законите и крадат обществени средства. Това е изключително важно, за да послужи като пример за всички следващи управляващи, че ако не са съвестни, честни и морални, ще им бъде потърсена отговорност, конфискувани парите и имуществото, и ще лежат в затвора.

3) Свободни медии, които да са гарант за публичността на далаверите на управляващите. За мен без спор най-достойната професия в момента в България. Свалям шапка на всички журналисти, които рискуват живота си в името на това истината да излезе наяве и да живеем в по-справедлив свят.

Паралелно с тези 3 базови точки бих наблегнал върху сериозни реформи в ключови сфери като икономика, образование, здравеопазване и култура. Например нещо, което би повишило драстично икономическите показатели на страната, е привличането на повече чуждестранни инвеститори. Как обаче да дойде такъв при положение, че утре бизнесът му може да бъде откраднат и то с помощта на държавата, и нито една национална медия няма дори да го спомене.

- Протестите дават ли надежда на млади предприемачи като вас, че бъдещето ви може да е свързано с работа в България?

- Разбира се, че дават! Напълно съзнателно преди години направих своя избор да остана тук, защото вярвам, че бъдещето на България зависи от нашето поколение. Ако нещата не се променят, колкото и да се опитваме да развиваме държавата ни, сме обречени на посредствени резултати. Както вече споменах първата стъпка е гражданите да си повярваме, че имаме силата да променяме модела, когато нещо не ни харесва в него. Затова е и толкова важно този протест да успее и да постигне целите си.

Утре като осъзнаем, че когато изразяваме публично недоволството си, разбира се по един възпитан и цивилизован начин, и постигаме търсените резултати, ще видите как лека полека ще започнем да придобиваме куража да сме пълноправни граждани на тази страна. Това ще доведе и до по-културно шофиране, и до отстъпване на мястото ни в автобуса на по-възрастните, и до това да ни е срам да си изхвърлим фаса на земята, пък току виж дори започнем да си се усмихваме и казваме "добър ден" като се разминаваме.

- От центъра на протеста вижда ли се светлина в тунела - ще има ли предсрочни избори?

- От нас зависи. Ако всички масово излезнем по площадите, за да изкажем недоволството си, според мен успехът ни е гарантиран. Разбирам, че е трудно човек всеки ден да седи на площада, разбирам и че не всеки е съгласен с някои от методите на протеста, но тук говорим за много по-голяма цел, а именно да изкореним мафията от държавата и порочния ѝ модел на управление. Това е предизвикателство, в което само ако сме обединени имаме шанс. Дори само да ходим на големите протести какъвто например е предстоящият тази събота, човек ще допринесе достатъчно. Нека ви напомня, че точно тези протести приковаха погледите на Европа към България и ги накараха най-накрая да започнат да задават неудобни въпроси към управляващите ни. Едно е сигурно - със седене във фейсбук по домовете ни няма да стане. Свободата не идва даром. И все пак, ако дори една трета от хората, които ги е срам от сегашното управление, излязат по площадите, според мен предсрочните избори ще са неминуеми.

- Какво очакваш от четвъртото Велико народно въстание?

- Гледам да не се обременявам с очаквания. Възнамерявам да протестирам колкото е нужно, докато не постигнем целите си. Не обичам да си създавам очаквания за неща, които не са в прекия ми контрол, защото ако не се изпълнят това често поражда склонност към по-лесното отказване от целите ни. Упорство, постоянство и вяра в крайната цел - това е, което се очаква от нас.

И все пак, ако трябва да кажа какво очаквам да се случи в събота, то е, че на площад Независимост отново ще се съберат десетки хиляди честни и достойни българи, което от своя страна ще провокира в понеделник Европейската комисия да бъде максимално остра и критична по време на изслушването на България по темата с върховенството на закона. Пък дали това ще доведе до оставка, предстои да разберем - както казах предпочитам да не се наемам с прогнози. Важното е да сме готови да протестираме толкова, колкото се налага. Все пак става дума за изкореняването на мафиотския модел, който властва над държавата ни повече от 10 години. Нали не очаквате, че ще се дадат лесно?

Георги Иванов е на 33 години и се занимава с предприемачество от 10 години. Основател е на Enhancv - онлайн платформа за създаване на автобиографии, а компанията, която му е основен фокус в момента, се казва Noble Hire - платформа за свързване на подбрани технологични компании с талантливи кадри. Отделно от вече близо 2 години е партньор в Клуб-Мате България - вносител на висок клас безалкохолни напитки. По образование е геолог, като в свободното си време обича да обикаля прекрасните кътчета на България и да помага с каквото може на прохождащи предприемачи.

Източник: "Фрог нюз"

Интервюиращ: Красен Бучков

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  17 7 Отговор
  Събрали сме се една група пострадали от 2 Септември.Чакаме да му свалят охраната.И в чужбина ще го намерим.

  Коментиран от #23

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 БОРИСОВ Е

  13 6 Отговор
  СМЕЛ И НЕЗАВИСИМ.ДРУГОТО СА КЛЕВЕТИ

  Коментиран от #20, #25, #26

 • 4 Киряк Бойко турския везир

  18 6 Отговор

  До коментар #2 от "🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

  Ще изпратя в Армения армия начело със смелият военоначалник Росен Плевнелиев .На помощ на моя Султан Ердоган.

  Коментиран от #13

 • 5 Последния Софиянец

  16 8 Отговор
  Слезе ли от джипката, тиквата да му е яка. Приготвили сме с Бабикян 20 кори с развалени яйца ха ха ха

  Коментиран от #7, #12, #28

 • 6 ха ха

  9 2 Отговор
  Ккакъв е тоя туски голтак??

 • 7 Последния Софиянец

  10 5 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  Няма да мине само с яйца.Имам и телефоните на мъжете на майките от Системата ни убива.И те обещаха да дойдат.

  Коментиран от #10, #24

 • 8 циркът свърши

  10 4 Отговор
  Ами то конфискация и затвор си е направо за шубе , дето го тресе. Планът бе за вечност , ама нещо се обърка , нямало вечност.

  Коментиран от #9

 • 9 Последния Софиянец

  13 5 Отговор

  До коментар #8 от "циркът свърши":

  Затвора е добрия вариант за него.Ние шопите сме много злопаметни.Помним като слонове.

  Коментиран от #27

 • 10 Последния Софиянец

  5 7 Отговор

  До коментар #7 от "Последния Софиянец":

  Няма нужда, аз и триото можем да се справим с цяла армия от тикви, нали си гледал филма 300. ха ха ха

  Коментиран от #15

 • 11 На СФ БАБА МУ

  4 1 Отговор
  А ди баба ставай че много бълнуваш ,вземи си хапчета ,че чак си се изпотил
 • 12 Ристо

  5 1 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  Да не ходите с Бубиткян да воювате в Армения.Трябва да сте солидарни с него война се води

  Коментиран от #14

 • 13 Азера

  4 6 Отговор

  До коментар #4 от "Киряк Бойко турския везир":

  По добре прати ВЕЛИКИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ УСРАН БИБИТКЯН
 • 14 Последния Софиянец

  6 2 Отговор

  До коментар #12 от "Ристо":

  Като освободим Отечеството ,ще идем да освободим и други държави ,като Армения например.
 • 15 Бибиткян

  4 0 Отговор

  До коментар #10 от "Последния Софиянец":

  Можете можете ти Ристо тъй го оправи ,ама той дупкатати май оправи
 • 16 ЦК на ГЕРБ

  2 9 Отговор
  Велик държавник и човек!!! Честен до мозъка на костите си !!! Това е Бойко Методиев Борисов !!!

  Коментиран от #19

 • 17 Ученика

  9 1 Отговор
  Всичко е съдба! В момента, в който политиците ни се преместиха в бившата сграда на Народното събрание от времето на БКП ги подхванасъдбата на Политбюро! Картите се раздават отново...

  Коментиран от #18

 • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  6 4 Отговор

  До коментар #17 от "Ученика":

  герб мафия ще си получат заслуженото началника БОГ гледа високо наказва жестоко
 • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  4 3 Отговор

  До коментар #16 от "ЦК на ГЕРБ":

  честна мутра няма мутра кръв повръща пари н връща
 • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  4 3 Отговор

  До коментар #3 от "БОРИСОВ Е":

  страхлив и слуга на агент САВА
 • 21 АНТИПРОКУРОР

  2 3 Отговор
  ПИТАМ СЕ ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ЕДИН СМЕЛ ПРОКУРОР ДА СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ПАЧКИТЕ И ЧЕКМЕДЖЕТО НА ПРЕМИЕРА И ДА ГО АРЕСТУВА. НАЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ, НЕЗАВИСИМ Е И ГЛАВНИЯ НЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ МЕСИ В РАБОТАТА ... ВЕДНАГА ЩЕ СТАНЕ ЛЮБИМЕЦ НА ЦЯЛО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ
 • 22 Аве Адолф Хайл

  2 2 Отговор
  Измислен предприемач в измислена статийка , ама нали трябва да се пълни медийната норма за статийки по образец .......

  Коментиран от #29

 • 23 Служител

  1 1 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  При иванов Щом този се прави на хрисем боже пази българия страм го е на си напише фирмата
 • 24 Казичекец

  0 1 Отговор

  До коментар #7 от "Последния Софиянец":

  Вие изкараите кауна че падне ли борисов полицията ще си влези в задълженията 700-800 души наркомани ще се пръснат из българия дошли като платени протестиращи всевдо предприемачи и бизнисмени /времето се захлади и не могат да спят по градинките трябва някои да ги пребере

 • 25 Решетников

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "БОРИСОВ Е":

  Браво сменяите радев с борисов само с лъжи ще вземем власта ние доган го целувахме на други места но власт не взехме даже когато управлявахме заедно дружно в банята се къпихме и все изпускахме сапуна и се навеждахме да го търсим
 • 26 Социалист

  0 1 Отговор

  До коментар #3 от "БОРИСОВ Е":

  Боико поне ръка целува а ние когато бяхме коалиция те все отзад нас бяха тогава зор видяхме но хубаво ни беше с тях и пак ще се прегръща ме и целува ме по митинги те любовта ние истинска и нашите рожки са АБВ дончева Александер томов божков василев и наи Малкия румен каунов
 • 27 Шоп

  0 0 Отговор

  До коментар #9 от "Последния Софиянец":

  Какво помним 45год живков ни оправи после 1$=3000лв празни магазини костов приватизацията много помниш а не знаеш да ли си пил хапчитата
 • 28 Селянин

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Последния Софиянец":

  Тои боико си гледа работата ами кауна не излиза и не се отделя от президенството журналисти не кани като сте толкова юнаци идёте в Армения и помогнете но душевно болни не вземат с 400 души власт се не взема а с избори ако сме кадърни и малко умни
 • 29 Колега

  1 0 Отговор

  До коментар #22 от "Аве Адолф Хайл":

  Не разбра ли че цяла българия е блокирана от протести Каква чужбина те всички радиа и телевизии протистират вестници не излизат градските транспорт не работи борисов го арестуваха ЕС събуди се от 14 селища 7печели герб бсп пак спечели битката в две селища идва зима мног оредяхте да ли ще дочака ме юбилейно велико въстание 100 честито
 • 30 аз съм Веска

  0 0 Отговор
  БОРИСОВ АКО СЕ СТРАХУВА , ЗНАЧИ Е АДЕКВАТЕН .ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ЛЕЖИ НА ПЛЕЩИТЕ МУ . САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ : ДЪРЖАВНИКЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА СМЕНИ СВЕТОВЕТЕ .НА КОЙ НЕ БИ МУ НАСТРЪХНАЛА КОЖАТА ...ОТ СТРАХ . АКО ИМА ТАКЪВ , ДА МИ СЕ ПРЕДСТАВИ - 0878 611 511 . АЛООООО , ИМА ЛИ НАСРЕЩА НЯКОЙ БЕЗСТРАШЕН ......
 • 31 ПРОКУРОРО

  0 0 Отговор
  БОЙКО БОРИСОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН НЕЗАБАВНО, ЗА ДА СЕ ИЗБЯГНАТ РАЗХОДИ ЗА ЕКСТРАДИЦИЯ, ИЗДИРВАНЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ И ПР. АРЕСТ ВЕДНАГА !
 • 32 името на ВИМЕТО

  0 0 Отговор
  Борисов е БОГ и не го е страх от нищо , даже и сам от себе си ! Божествен БОГ от надчовешко естество е той !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.