Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 06:30 35 970 105

"Голямата грешка на Путин е, че се отказа от проекта с България и заложи на Турция"

  • турски поток-
  • газ-
  • владимир путин

С повече от половин година ще се забави изграждането на газопреносните мощности в България, по които трябваше да потече газ от Русия през Турция

"Голямата грешка на Путин е, че се отказа от проекта с България и заложи на Турция" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин се довери на обещанията на Ердоган и прибързано се отказа от проекта с България за "Южен поток". Тази грешка си е само негова, макар че сега се опитва да прехвърли вината за това на България, казва експерт на ДВ.

С повече от половин година ще се забави изграждането на газопреносните мощности в България, по които трябваше да потече газ от Русия през Турция. Това съобщи днес руската агенция „Интерфакс“. Какво означава тази новина? Зададохме този въпрос на колегата от Руската редакция на ДВ Андрей Гурков, който внимателно следи темата.

Андрей Гурков: Това е поредната несполука на „Газпром“ и на един от двата любими проекта на руския президент Владимир Путин. Тази новина отново показва колко сериозна грешка допусна Путин през 2014 година, когато – заради едни изцяло преодолими разногласия с България – той волунтаристично реши да се откаже от проекта „Южен поток“ и да заложи на сътрудничеството с Турция. Тогава Путин се довери на обещанията на Ердоган и трансформира „Южен поток“ в „Турски поток“. В резултат: планираните първоначално четири тръби се превърнаха в две, от които само едната е построена. Тя снабдява Турция, а това е в интерес единствено на Турция. Впрочем, през тази година и по тази тръба почти нищо не тече, защото Турция активно купува втечнен азербайджански газ. Тоест, от заплануваните две тръби, само едната работи на половин мощност, ако не и по-малко. Докато втората тръба, която трябваше да мине през България и да стигне до Евросъюза, се забавя все повече и повече.

По политически или по други причини?

Андрей Гурков: Тук навярно не става дума за политика. В началото, миналата година, възникна икономически спор между двама от участниците в конкурса за строежа, а през настоящата година проблемите произтичат най-вече от пандемията. Така или иначе, фактът си е факт: Пускът на тръбата, която трябваше да заработи още в началото на 2020 година, все повече се отдалечава напред в бъдещето. И то не само в българския участък, но и по-нататък, в унгарския участък. Както разбираме от съобщението на „Интерфакс“, което цитирате, тя ще заработи в края на 2020 година, а според мен - чак през втората половина на 2021 година.

Какво означава това за България?

Андрей Гурков: България ще губи само от липсващите транзитни такси, но иначе ще си получава гориво от тази втора тръба. В много по-голяма степен губи „Газпром“. От всичко това печели Украйна, защото транзитът на газ през тази страна получава още по-голяма тежест. Тук трябва да споменем и втория голям неуспех на Владимир Путин: „Северен поток 2“, чиято съдба си остава неясна.

В новината на „Интерфакс“ между другото пише: „Газопроводът, който в София наричат не „Турски поток“ , а „Балкански поток“…“ Откъде идва тази разлика в имената?

Андрей Гурков: Идва от различния подход. Турция има интерес да го нарича „Турски поток“. И това в някакъв смисъл е основателно, защото двете тръби по дъното на Черно море водят към Турция. „Балкански поток“ може с известна условност да се смята за част от „Турски поток“, защото това е тръбата, която ще премине през България, а оттам – през Сърбия и Унгария, за да снабдява Австрия и цяла Централна Европа. С други думи – въпрос на прочит. Може да се каже, че „Балкански поток“ е втората половина на „Турски поток“.

"Интерфакс" цитира и острите обвинения, отправени от Владимир Путин към България през 2019 година: че българската страна под външен натиск съзнателно бави осъществяването на проекта на своя територия. Според Вас, валидни ли са тези обвинения и в момента?

Андрей Гурков: Путин не може да признае, че грешката всъщност е негова – това е напълно разбираемо. Така че в този случай той се опитва да прехвърли вината върху България. Не съм сигурен дали това е справедливо, защото – доколкото аз мога да преценя – забавянето не беше съзнателно. Просто възникна един дълъг спор. Да, може би в България не бързаха особено да разрешат този спор, но в крайна сметка отговорността е на Путин, който през 2014 година взе едно абсолютно погрешно стратегическо решение, отказвайки се от „Южен поток“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Name

    145 15 Отговор
    Как се бавело строителството, нали Боко по 5 км. прави на ден.

    Коментиран от #6

  • 2 То да е една грешка...

    145 25 Отговор
    10 години управление на еднокнижнижи е грешка...
  • 3 Ццц

    148 22 Отговор
    А тука Бойко ни разказваше как всичко върви по план. Чудя се дали манията му да лъже е патология, но каже ли ми добро утро по телевизора си мия зъбите и си лягам.
  • 4 Жоро

    70 21 Отговор
    Да в наща родинка ще се краде повечко.

    Коментиран от #70, #71

  • 5 Йорго

    137 35 Отговор
    България отдавна охладня много спрямо русия,по нареждане на сащ.руснаците да се молят на някакво натовско джудже няма как да стане.турция макар и натова е друга бира за съжаление на българия.затова много ще страдаме защото винаги взимаме грешното решение.съдба.

    Коментиран от #27

  • 6 Анализаторр

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Name":

    Е хайде да не се заяждаме :)
  • 7 Възмутен съм

    169 22 Отговор
    Възмутен съм !Каква е тази измислица-боза като четиво за безмозъчни евроталибани ? Южен поток го спряха в България герб по нареждане на трима американски сенатора единият от които мече се пържи в ада и скоро и останалите ще го последват

    Коментиран от #26, #91

  • 8 Слава на бсп

    28 22 Отговор
    И метро ни построи и газ ни докара Витко колко магистрали построи сега борисов не може да ги ремонтира
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    80 24 Отговор
    ДВ отново ни сервира собствените си фантасмагории подчинени на основната цел да изкарват Русия виновна за всичко.Всички ни обвиняват,че сме на 111-то място,но къде да сме,след като следваме примера на такива деградирали по отношение на обективната журналистика медии като ДВ?

    Коментиран от #62

  • 11 РЕАЛИСТ

    117 15 Отговор
    Абе швабите от Дойче веле за будали ли ни вземат. Нали точно те направиха всичко възможно Южен поток да не се построи. Нали баба Меркел наби канчето на Тулупа и той само козируваше, абдала му с абдал. После той сам си призна, че са го преметнали.
  • 12 Активист на БКП

    114 16 Отговор
    Путин не се отказа , ГЕРБ и Борисов се отказаха!
  • 13 Тъno

    68 9 Отговор
    ДW още веднъж показаха, че не са в час. Напишат Путин и мислят, че са осолили манджата ( статията).

    Коментиран от #28

  • 14 Ю Кортес

    30 65 Отговор
    Путин е като пате в калчища още когато реши да заобикаля Украйна.До сега изхарчени над 100 милиарда долара без никакъв ефект.
    За нас ефекта е загуба на 3.5 милиарда лева

    Коментиран от #64

  • 15 Чочо

    49 74 Отговор
    Нормално е най русофилската страна да е най бедната в ЕС.Няма по естествено нещо от това

    Коментиран от #35, #43

  • 16 Дългият

    21 37 Отговор
    Внимавайте какво пишете защото русофилите не спят.....
  • 17 Нане

    62 25 Отговор
    Не му берете грижата на Путин. Така или иначе си е направил сметките. Вижте положението в нашата държава щото наглостта и дебелоочието на управляващите е опънало нервите на народа до краен предел. Не се знае дали няма да има гражданска война с/у тази сган! ОСТАВКА и Мутри Вън!

    Коментиран от #18, #73

  • 18 Щерю

    41 23 Отговор

    До коментар #17 от "Нане":

    Точно така,за да дойдат другите мутри.
    Вече са се нагласили кой да ни управлява.Една чалгаджийска партия плюс комундрели и джендари.

    Коментиран от #38

  • 19 Бегето е крадец и измамник

    39 15 Отговор
    И никои не иска да прави бизнес с бегето и всеки го заобикаля
  • 20 ай де бе

    41 12 Отговор
    Грешката е на тримата американски сенатора, те го затвориха.
    Направиха грешка, но е късно...
  • 21 Баи

    40 10 Отговор
    Да си нямаш взимане даване с - бг то е наи добре - всеки умен бизнесмен или политик ни заобикаля
    Позициите ни се менят непрекьснато като цените в - супер маркета

    Коментиран от #65

  • 22 Глупости

    63 13 Отговор
    От Южен поток се отказа не Русия а България. Разногласията съвсем не бяха преодолими. Договорът беше, Русия със собствени средства да построи тръбата и после по нея да продава газ на Европа. Определен брой години (не помня колко) Русия нямаше да плаща за транзита. От ЕС приеха нов закон, според който, няма значение, с чии средства е построена тръбата, всеки има право да транспортира газ по нея. Тоест, Русия строи тръбата, очаква да си избие разходите с продажби на газ, но ние пускаме по тръбата катарски или азерски газ, те ни плащат за преноса, на руснаците показваме среден пръст. Все едно, аз да построя магазин и после да ме задължат да отстъпя половината рафтове на тебе. Естествено, ти, който не си харчил средства за построяването на магазина, да можеш да пуснеш стоките си с по-малка печалба от мене и хората да купуват твоите. Ами построи си и ти магазин, пък да видим, кой ще продава по-евтино! А разликата между продължението на Турски поток и Южен поток е, че ние даваме парите за построяването на тръбата. Както каза преди малко повече от година премиерът на България, строим по пет километра на ден. За Тези 400 дена оттогава сме построили 2000 километра тръба. Можем само да се гордеем с размерите на Родината!

    Коментиран от #48, #99, #101

  • 23 Опа

    37 11 Отговор
    На боко хамериканците му наредиха да не прави южен поток! А след това доганя и путин му заповядаха, че трябва да има тръба през бг. И тойдупедавкото започна да овърта в началото, хъб гърция и разниглупости и лъжи говореше.
  • 24 ИСТИНАТА

    47 12 Отговор
    Само, че ИСТИНАТА е, че НЕ ПУТИН, ами у нас едни пут...и се ОТКАЗАХА!

    Нали се сещате - Евро и най-вече Атлантическа... корупция.
  • 25 Наблюдател

    40 6 Отговор
    Изобщо заиграването на Русия с Турция е голяма грешка!
  • 26 Точно така

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Възмутен съм":

    на черното бяло викат.
  • 27 Решенията ги

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Йорго":

    взимат продажните политици.
  • 28 В час са

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тъno":

    като напишат една лъжа няколко .И продължат да я втълпяват на промитите мозъци се превръща в истина.
  • 29 То че го бави

    14 4 Отговор
    е ясно но ако се опита и този проект да спре жална му майка няма да има прошка.
  • 30 анонимен

    23 11 Отговор
    Боко Тиквата е ВИНОВЕН, защота ближе Г......Е на САЩ и запада.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нема лаба'о

    32 7 Отговор
    Преди години, нашият каун, се хвалеше, как е спрял всички руски проекти в полза на САЩ - ''Бургас-Александрополис', АЕЦ Белене, 'Южен поток' и т.н. . Вярно, щели сме да понесем финансови щети. Но в името на 'вечната дружба' .... И ако може, да пднат визите :-)
  • 34 Чук

    23 15 Отговор
    Проектът "Южен поток" накратко:
    - България предоставя територия по протежение на тръбите срещу бъдещи транзитни такси.
    - Газпром финансира изцяло изграждането и ангажира свои фирми.
    - Газпром предоставя на България сметката, по-точно разходите по строителството ... Да обяснявам ли колко надуте ще са тези цифри ?! За справка, вижте данък печалба на Лукойл за последните 15 години
    - Тръгва газ по тръбите и България започва да начислява транзитни такси.
    - Газпром си приспада транзитните такси от разходите по строителството.
    - след 25-30 години (може би ?!) България започва най-сетне да получава приходи от транзита.
    ... Та те така за великата бизнес-схема "Южен поток" и "ползите" за България.

    Коментиран от #36, #67

  • 35 Онуфри

    23 9 Отговор

    До коментар #15 от "Чочо":

    Ти си облъчени от западналата пропаганда. Най бедни сме защото съюза в който членуваме мрази по дефиниция източнаправославните и славяните. Но изтока ще ги превърне в роби тези нови сахиби.

    Коментиран от #50

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Матей

    22 11 Отговор
    Не е виновна БЪЛГАРИЯ,а лично боко,който е най-верният агент на щатите и мощен лост за въздействие.Референдуми за проваляне на руските проекти не са провеждани,пък да имаше,обезателно щяха да бъдат фалшифицирани,каквато мода се наложи напоследък.
  • 38 ?!?

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Щерю":

    Ти така и така си доволен да те управляват мутри, значи за теб не би имало значение дали са едните или другите!
  • 39 Ники

    6 19 Отговор
    Много реален и обективен коментар на DW. За тези, които могат да четат между редовете.

    Коментиран от #68

  • 40 Ники

    2 16 Отговор
    Много реален и обективен коментар на DW. За тези, които могат да четат между редовете.
  • 41 1520

    20 2 Отговор
    южен поток го спря сащ
  • 42 кочо

    5 7 Отговор
    хитър ход на борисов.да се цапа турско ч- море не бъл-ко.
  • 43 контра

    38 10 Отговор

    До коментар #15 от "Чочо":

    Не е нормално. Русофилска страна сме защото когато бяхме с Русия страната ни се развиваше с бързи темпове нагоре. В електрониката и енергетиката бяхме съразмерими със западните страни, да не говорим за изградения воден цикъл и хилядите язовири, свързани в мрежа, селското стопанство. Когато влезохме в НАТО първата работа на САЩ беше да ни разгради военната промишленост и двата завода за запеметяващи устройства в Пловдив и Стара Загора и да ни открадне кадрите, което е най ценното за развитието на всяка страна. Естествено е да сме русофили, още повече че и дзуховно сме свързани с тях. Винаги са ни помагали. Западните страни само ни ограбват, трябваме им като пазар и колония.

    Коментиран от #51, #53

  • 44 Радев

    14 8 Отговор
    Гурков да си затвори устата ,че потока го спря ТИКВАТА престъпна и проста !
  • 45 БиБи Кинг

    9 7 Отговор
    Аз съм виновен,че Ердо сто пъти му каза на петербургския паткан,че го интересува само тръбата за Турция а втората въобще не му е приоритет и не иска да става продавач на руската газ за Европа! Това чували ли сте го пембени амеби шапави?
  • 46 Рико

    7 11 Отговор
    Когато турците разстрелваха руски дипломати и сваляха руски самолети,Путин през ден тичаше на крак да се подмазва на Ердоган. Та и речи от Турция държеше. Бий за да те уважават-може пък така да е правилно.
  • 47 Българин

    7 1 Отговор
    На многоходчика цялата му работа е такава.
  • 48 Знаещ

    6 16 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    Ти си егати гнусния ЛЪЖЕЦ!Рашките искаха да теглим заем от тях(при неизяснен лихвен процент) за да построим потока на наша територия.
  • 49 5892

    8 13 Отговор
    Чичко Путин не обича България, то па кой ли я обича, но българите обичат чичко Путин.
  • 50 Българин

    6 17 Отговор

    До коментар #35 от "Онуфри":

    Публикувано във факти.бг: Най бедни сме защото съюза в който членуваме мрази по дефиниция източнаправославните и славяните

    Не думай бе!?Полша и Чехия какви са?Литва, Словения, Словакия, те какви са?Те защо не са бедни като нас?Да не е защото плюха в мутрата на Путин?

    Коментиран от #69

  • 51 Българин

    7 23 Отговор

    До коментар #43 от "контра":

    Енергетиката ни е била съизмерима с западната викаш?Значи и на запад са имали режим на тока!?Електрониката много вървяла а?Абе всеки търсеше връзки да купува електроника на западни марки.Наша защо нямаше?От къде мислиш са парите за Ф16 бе балама?Кой урежда сделките за да могат да работят заводите в Казанлък, Сопот и Панагюрище?САЩ бе, САЩ бе балама!ВПК в момента работи благодарение на САЩ.

    Коментиран от #52, #83

  • 52 Булаир

    29 3 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Баламата си ти. А и сигурно си от МГеп и нямаш спомени от онова време. Само да те питам – защо България тогава беше 9 милиона, а сега е 6??? Защо тогава бяхме една от страните, полетели в космоса, а сега сме от тия, копаещи дъното? Защо тогава бяхме на второ място по интелигентност в света (след Израел), а сега сме на 111-о място по свобода на словото? Защо тогава в курортите ни идваха хора, които се интересуват от култура и история, неща, които имаме в изобилие, а сега идват пияни свинье да опитат евтиния ни алкохол? За какъв ВПК ми говориш, нашата войска могат да я набият хандбалистите на Рилски спортист. Просто племе. Ама той тиквата ви го каза, ,,Аз съм прост и вие сте прости. Затова се разбираме." Нека не правим повече паралели с тогава, че ще стане смешно и жалко. Нека видим СЕГА как се развиват другите държави. Нека се запитаме защо сме последните по всичко хубаво и първите по всичко лошо. Рибата се вмирисва откъм главата.

    Коментиран от #54, #55, #57

  • 53 клоуна

    7 18 Отговор

    До коментар #43 от "контра":

    ХАХАХА, ей, човек, умрях си от смях, наистина си смешен. Като е било толкова хубаво, защо се разпадна СССР, падна стената в Берлин, а милиони българи избягаха от комунистическия рай!?
    Кажи бе шушомиго?

    Коментиран от #56

  • 54 клоуна

    9 20 Отговор

    До коментар #52 от "Булаир":

    Айде аз да ти отговоря, пък после може и човека, към когото се обръщаш.
    България беше 9 милиона сега е 7 милиона, защото комунистите съсипаха страната, докараха я до просешка тояга и като отвориха границите, хората се изнесоха с 300!
    Къв космос те гони, като се чакаше за кола с технология от 60-те цели 20 години, това, че са качили българин на станцията не означава, че сме космическа нация.
    Колко сме интелигентни си пролича, когато нямаше, какво да ядем!
    Никой курортист не идва заради историята и културата, идват заради доброто, качествено облсужване и морето, ниските цени. Жалко, че българите не можеха да припарят до курортите за чужденци, можеше само с връзки, иначе обикновения българин ходеше само в станциите към съответните заводи или институции.
    Каква свобода на словото имаше по времето на социализма!? Ти шегуваш ли се? Тогава беше тоталитаризъм и диктатура, за един виц се отиваше в затвора.
    Друго да питаш?

    Коментиран от #103

  • 55 клоуна

    10 14 Отговор

    До коментар #52 от "Булаир":

    Ти приказки ги разправяй на хора родени след 90 -те години, могат и да ти вържат на глупостите.
    Помниш ли Корекомите?
    Знаеш ли, какво означава "Кореком"? Корекция на комунизма!
    Сега живеем в пъти по добре и стандарта на живот е в пъти по висок!

    Коментиран от #58, #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 клоуна

    7 19 Отговор

    До коментар #52 от "Булаир":

    Армията беше по-голяма, но като въоръжение, екипировка, мотивация беше кръгла нула, служил съм през 90-те, беше пълна трагедия, остаряло оборудване, мизерия, въшкарници, скапани автомати.
    Сега армията е модерна, войниците са професионалисти и са мотивирани, обучени са, имат опит и армията ни е много по силна в сравнение с онази по соца. Освен това, кашика вече не играе роля в печеленето на битки, а технологиите и опита, самолети, дронове и интелигентни стрелкови системи. Няма база за сравнение.

    Коментиран от #66

  • 58 Ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "клоуна":

    Ама баш клоун ди ти...
  • 59 Булаир

    20 4 Отговор

    До коментар #55 от "клоуна":

    Абе, ама ти вярно си клоун. Питай хората над 50-годишна възраст кога са живяли по-добре. Герберасти.

    Коментиран от #61

  • 60 Чук

    13 1 Отговор
    Откога дойче зеле па че ни дава наклон моля? Путин с дрислювци, тулупи и джобни тенисисти с прякор " праните гащи" от клуба по карате навремето не се занимава
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хи хи

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Ми то големия пердах не се забравя лесно
  • 63 Баджанака

    4 0 Отговор
    Това ли е тъпанаря, на рогатият му баджанак.
  • 64 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    Сало, сало Ухраине!!! Цэ перемога ръйш ли! Смехурко си ти!
  • 65 Нафърфорий

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Баи":

    Чсда мои, не случаен е изразът " с приятели като българите врагове не са ти нужни".. Амин!
  • 66 Булаир

    15 5 Отговор

    До коментар #57 от "клоуна":

    Ха-ха-ха-ха. През комунизЪма, моето момиче, България има пет танкови бригади. От 1961г. България разполага с ракети, способни да носят ядрен заряд.
    През 70-те години на XX в. ВВС са в апогея на своята мощ, притежаващи най-малко 300 модерни бойни самолета в състава си. Числеността на армията е около 170 000 души.
    Данните за числеността на българската армия ДНЕС варират между 24 000 – 30 000 души.
    Танковете в експлоатация не възлизат на повече от 100, а бойните джипове на повече от 1000. Пак да кажа, ако рекат да ги набият от Рилецо, имат 80% шанс срещу българските войници днеска.

    Коментиран от #74, #77

  • 67 Гек

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чук":

    Еее па сега вече само арчи, щот е много умен Ганю...
  • 68 Нали

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ники":

    И задължително са тъпанари! Е айде ако не яки лизачи!
  • 69 Интересно

    16 4 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    А защо по времето на социализма за 30-40 години социализъм и дружба на НР България с СССР, най-бедната и разорена от съюза си с Хитлер и Мусолини държава в Източна Европа - Царство България, което излезе от ВСВ по цървули на село и с налъми в градовете (обувната промишленост обуваше нацистите), защо нашата България, която беше натоварена да плаща репарации в златни швейцарски франкове на Гърция, защо и как тази бедна и разорена България се изравни и задмина Полша по национален продукт на глава на населението?

    Защо в Източна Европа по национален продукт на глава на населението пред България бяха само Чехословакия и ГДР?

    Защо по стандарт на живот в света НР България беше класирана от ООН на 27 място?
    Знаеш ли, че 72% от външната търговия на НРБ беше със СССР?
  • 70 платени

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Како видях многокнижите по площадите, май ще дадем още един мандат на еднокнижи през март 2021.
  • 71 Даскал

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Ще се краде я. Крадат такива като теб, които излизат неграмотни от училище. Кой ще им даде свястна работа, след като не могат дори да пишат ? А иначе всичко знаят и разбират и компетентни по всички въпроси. Жоро, не нащта а нашата родинка.
  • 72 НОРМАЛНА КОЧИНА

    12 2 Отговор
    Тези Българи много умни,колко губещ щял да бъде проекта Южен поток.Турците го построиха защото искат да губят.Рснаците построиха 4000км.за две години.От Сибир до Китаи и те глупави нямало полза.Герберастите крадът , къде минат и трева не расте.Сигурно от много акъл сме бедни.Тези на които плащат да хвалят Запад Зощо ,не отидат там.Аз знам че на които му е хубаво не пише глупости .
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 клоуна

    5 12 Отговор

    До коментар #66 от "Булаир":

    Ей, много сте ми смешни, ква армия? Половината са били цигани от строителни войски, другата някакви пъпчиви тийнове с въшкарниците. Цитираш ми информация за някакви стари самолети и танкове, които във войната с Ирак американците ги направиха на старо желязо за нула време.
    Отделно, това е било на гол шкембак, чифте пищови! Магазините празни, стоките дефицитни, за една пералня трябваше да се чака с години, а ти ми се хвалиш с някакви самолети и танкове!??? Алоууу чичак, хората нямаше, какво да ядат бе, кво ми се хвалиш с армията!?

    Коментиран от #81

  • 75 клоуна

    5 11 Отговор
    Магазин от соца, тип Супермаркет: Кисело мляко в бурканчета, до към 10 часа, а вече надуто, след това свършва, прясно мляко в торбички, обикновено се пресичаше, ами нямаше хладилни камиони. един рафт брашно, един захар, на касата дъвчащи бонбони и дъвки идеал, като пуснат кашкавал, сирене или колбаси, беше събитие и се разнасяше новината из целият град, безалкохолното също беше дефицит, за това много гаражи започнаха с производство на такова.
    Пълни нещастници сте, тия които подкрепяте соца, ама пълни, соца беше върха на мизерията! Да си купиш маратонки трябва да имаш връзки или да си напарвил услуга на продавачката, всичко беше "ПОД ЩАНДА" поните ли го другари??????
    Майко, колко мъка има по тоя свят!
  • 76 НОРМАЛНА КОЧИНА

    10 1 Отговор
    .На цялата велика професионална армия на НАТО Авганистан им смени памперсите

    Коментиран от #78

  • 77 Генерал

    7 10 Отговор

    До коментар #66 от "Булаир":

    Браво бе. И какво като ги имаше тия танкове и ракети в България, купени скъпо и прескъпо на цени определени от червените боклуци, тогава на върха на Варшавския договор. Каква ни беше файдата от тия железа, с които за наша сметка пазихме южния фланг. Опазихме го. То цялата кочина се разпадна. Като си преписвал тия данни от някъд, питал ли си се колко струваше на лелята и чичото от село издръжката на една такова бригада / на пример: тази, елитната в Горна баня /със всичките и срочно и извънсрочно служещи, с всичките и придадени съединения, макар и в недокомплект ? Явно си надъхано, неслужило същество, което още не си е определило пола, но има самочувствие да говори за армията. Да, имахме несъразмерно горяма армия, по руски образец, която ни дърпаше като водна котва назад, макар че трудови войски и някой механизирани части даваха правоспособности и много мочета после си изкарваха хляба с тях. Ходили ти се две години в казармата на държавна издръжка ? Ако толково ти се ходи, отиди сега за 6 месеца, има файда. Но недей да ми хвалиш военната разсипия по комунистическо, само и само СССР да има буферни територии при един евентуален комфликт.

    Коментиран от #80, #84

  • 78 клоуна

    5 8 Отговор

    До коментар #76 от "НОРМАЛНА КОЧИНА":

    Не знам, кво е сменила, но никой не е между живите, нито Осама, нито другите муджахидини, докато великата руска армия избяга, като бит п*ерас от Афганистан, след хиляди жертви, след 10 годишна война.

    Коментиран от #88

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Булаир

    9 0 Отговор

    До коментар #77 от "Генерал":

    Ти си преди всичко неграмотен джендър. ,,Комфликт" – това да не ти е компот, бе, жмульо. На колко 19 години си, че ми приказваш щуротии? А тия данни не са преписани. Умните хора ще разберат какво имам предвид.
    П.С. Върни се във втори клас със 💯 кила и другите ти идоли, че да си доучиш по български.

    Коментиран от #93

  • 81 Булаир

    12 2 Отговор

    До коментар #74 от "клоуна":

    То и днес хората няма какво да ядат, ,,чичак". А иначе ти отвори дума за армията, която днес е на 90% хора без друга алтернатива, ,,гласоподаватели" за любимата ви партия и друга паплач. Американците много хубаво ги разпиляха, вярно. Особено на 11 септември. Най-простата нация, прегърнете евроатлантическите ценности, дами и господа (джендъри), пийте белина всеки ден за дезинфекция. Американците така правят
  • 82 Без коментар

    3 0 Отговор
    Дойче Веле........
  • 83 Нямало наша

    14 2 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    електроника, казваш? Чувал ли си за ЕлКа, от която даже японците имат лоши спомени? За ЗЗУ - Стара Загора? Време е да спрете с глупостите - това нямало, онова нямало. Много неща нямаше - дори и мобилни телефони. Ама те още не бяха измислени... Но и много имаше. Режимът на тока е факт - но би ли написал защо? И кога се появи, за колко време? Да си говорим, че до 1989 г. всичко у нас е било идеално , е нелепо - но да се отрича очевидното - че бяхме на 27 място в света по жизнен стандарт, с мощна за мащабите ни икономика /знаеш ли нещо за "Океански риболов" например? Или за СО МАТ?/, отбрана , промишленост /вкл. тежка/, селско стопанство /с недостиг на банани обаче/ - че и емектроника?
  • 84 Знаеш ли

    9 1 Отговор

    До коментар #77 от "Генерал":

    например, че много "купените скъпо и прескъпо" военни потреби бяха дарявани? Сега си плащаме предварително за остаряла и ненужна, но пък непроизведена техника. А когато американците направят АЕЦ в България като подарък, ще се съглася с тебе. Впрочем - колко струваше издръжката на наборната армия и на днешната, може да се съпостави - но не забравяй да включваш и разходите по "мисиите", като не пренебрегваш и жертвите, разбира се.
  • 85 Рико

    1 8 Отговор
    Тази подигравателна реч която Путин двържа в Турция срещу България, да се отпечати на хартия и вожда да я изяде публично.Иначе тръби ще яде. Празни тръби,защото през България пълни няма да се допуснат.
  • 86 садията

    7 2 Отговор
    Защо да е голяма грешка вие българите плюете освободителката руся не е грешка след като сте неблагодарни идва ново робството

    Коментиран от #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Рико

    3 9 Отговор

    До коментар #78 от "клоуна":

    Колко мюсюлмани има в РФ-то? Вероятно 50 милиона. Ако им запали Ердоган фитила, отиде и Москва и московия и Русия! Близкият Изток детска градина ще изглежда. И доколкото познаваме ислямската религия, рано или късно ще стане. Светът ще се нагледа на кървища във великата..
  • 89 Рико

    2 10 Отговор

    До коментар #86 от "садията":

    Вие "благодарните" руснаци или извадете официален документ,че сме ви разрешили да ни ползвате буквите или плащаите авторски права. С нашите букви, с нашата писменост, с нашия език хулите България! Ако онемеете няма да е изненада-справедливост ще бъде.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Голем смях

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Възмутен съм":

    Спря го червеното правителство на ДПС и БСП с премиер Орешарски.Нали са големи русофили и голям го вадят,но като видяха американците намокриха гащите.
  • 92 НОРМАЛНА КОЧИНА

    8 0 Отговор
    Народа 1/3 избягал да се спасява от мизерия.Пенсионерите за съжаление умират от глад.Икономика мизерна и разпродадена на Западни демократи да ни дерат кожата.Пак се намират Лумпени да хвалят Запада , казва се паралелна реалност.Виждат че Запада се крепи на робство . Запада много добър ама постояно търсят работници за без пари .Като Турците в миналото .Бълтарите им плащали че си хабели зъбите да им ядат от храната.
  • 93 Генерал

    2 7 Отговор

    До коментар #80 от "Булаир":

    Щом един "жмульо" те накара да си изпуснеш нервите и да си покажеш червения задник, значи е на доста по 19 години. Знаех си, че червените боклуци сте неспасяеми . И не се занимавай с армията. Висока топка е за такива кото теб, независимо от името, което си си избрал.

    Коментиран от #94

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Разум

    4 0 Отговор
    "... волунтаристично... "

    М, да, хайде в 4ти клас да си научите урока по Български език.

    ЮП, го спря оня Макейн де сега се поти в един курорт, без вода, и много горещина, и Обамгутана.
  • 96 PlimP

    4 0 Отговор
    Пътян предложи, но някои хора се направиха на еврогейци и кво стана, пак ще мине газът през нас, но преди това е тъпата Труция, евала логика, после нямало далавера
  • 97 За риковци и подобни..

    5 0 Отговор
    Злобните несъстоятелни подхвърляния и лъжи плюс незнание
    за какво е имала и можела България
    показва какви сте по убеждение. Това което беше България сега не мо
    же те вие да го стигнете 100години.
    Има данни къде сме били и какво
    сме постигнали. Няма да стигне вре
    мето да го напиша. Вие несретници
    сте срам и боклука на изтрадалият
    народ. По злобата ще ги познаете!!
  • 98 За генерал

    4 1 Отговор
    Ти едва ли си служил в казарма. Ар
    мията беше боеспособни до 1988год.
    Служил съм в нея и не съм от тези
    хленчещи и тогава от казарменият
    живот. Не харесвам военщината, но
    се дразня от глупави и несъстоятел
    ни мнения. Не са ви виновни нито
    Путин, нито комунистите, нито мар
    сиянците. Външният фактори чрез
    българските суги, като вас. Сега ви
    сърбаме по парата всички.
  • 99 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    Просто в България денят е по-дълъг.
  • 100 Асаня

    1 0 Отговор
    оф, пак великите ганъовски геополитически анализи.. абе що не си гледате скъсаните гащи, преди да умувате за грешки на лидери на велики държави?
  • 101 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Глупости":

    Един трезво мислещ човек ! Браво адмирации ! Обясни им на Бай Ганьовците с тире гербери и джендари че са прости на куче!
  • 102 Изнудване не се получи

    1 0 Отговор
    Щеше да е хубаво да можем да изнудваме Путин, но не ни се удаде, заради решението 10 пъти по дълга тръба до Турция, но възможен проект, изнудването не се получи и по друга причина че проектът се направи, за да не може Украйна да бъде изнудва Путин..
  • 103 Булаир

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "клоуна":

    Тебе няма за какво да те питам, ти нищо не знаеш и живееш в измислен свят. Това, че ,,са качили българин" автоматично ни прави космическа нация. Братята хамериканци сега нещо не ни дават безплатни билети до Луната като гледам. И пак да кажа, ти живееш 100 години назад. Какво било – било. Айде да видим сега какво става. Едно голямо нищо. Пенсионерите ни са най-бедните в Европа, ние сме най-бедните в Европа, обаче по корупция ги бием сите. И айде да не се оправдаваме с предишните, щото 10 години вече не са на власт предишните.
  • 104 Realist

    0 0 Отговор
    Всички тези коментари трябва да се четат от МС и НС и да си "сверяват часовника" с хората които са ги избирали ,а това е най вярната стасистика ... не стъкмистика.

    Коментиран от #105

  • 105 Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #104 от "Realist":

    Когато се прегръщаше с Ердоган по тези потоци, Путин редеше една подигравателна реч към България. Който плюе в извора,отрова ще пие!Стар народ сме и дълго помним.