8 Октомври, 2020 09:59 9 654 51

Свръхзвуков "Циркон" за ЧРД на Путин, а границите на Русия са в пламъци

  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • протести-
  • беларус-
  • киргизстан

Кремъл се нуждае от нова стратегия за развитие на страната

Свръхзвуков "Циркон" за ЧРД на Путин, а границите на Русия са в пламъци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия е извършила успешно тестово изстрелване на свръхзвукова крилата ракета "Циркон" в Баренцово море.

Това е казал началникът на Генералния щаб на руската армия Валери Герасимов на руския президент Владимир Путин за 68-ия рожден ден на държавния глава на Русия.

Така Путин се присъедини към плеядата на известни диктатори, които предпочитат да показват военни мускули за своя рожден ден.

През 2020 година Русия трябваше да възвърне величието си, а Путин да получи статут на "изключителен държавник".

Вместо това годината беше пълна с трудности за силния човек в Кремъл, който иска да затвърди властта си в духа на руския имперски царизъм.Тази година трябваше да бъде годината на Владимир Путин. В началото на 2020 г. изглеждаше, че руският президент е обмислил и изчислил всичко, коментира U.S. News & World Report.Свръхзвуков
Снимка: БГНЕС

През януари 67-годишният владетел обяви мащабни конституционни реформи, които след две десетилетия на власт на практика ще му позволят да остане там, колкото иска. Официалният референдум за тези промени, първоначално насрочен за април, трябваше да осигури публично приемане на статута му на владетел, който държи здраво властта по-дълго от всеки друг в Русия след Йосиф Сталин.
Тържествата и парадите в чест на 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия също трябваше да служат като своеобразно официално потвърждаване на Путин.

Избухването на пандемията от коронавирус по света обаче обърка плановете на Кремъл за провеждането на референдума и на тържествата от победата над Третия райх.

Допитването дори и отложено беше проведено. Референдумът препотвърди

намерението на Путин да се превърне и инстуционално и в първия за XXI век руски цар самодържец.

Свръхзвуков
Снимка: БГНЕС

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп даде знак за своя интерес към завръщането на Русия в Г-8.
Москва беше изключена от този форум на най-развитите индустриални страни в света заради инвазията на Кремъл в Украйна през 2014 г.

Тръмп не получи обаче подкрепа за идеята си. ЕС остана твърд, че Крим е окупиран незаконно и той трябва да бъде върнат на Украйна.
Путин получи удар и от Тръмп, който заплаши със санкции компаниите, които участват в изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посочи, че двете газови трасета не са "търговски проекти".

" Те се явяват главните инструменти на Кремъл за експлоатация и разширяване на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подриват Украйна, прекратявайки транзита на газ през тази критично важна демократична държава; инструменти, които в крайна сметка подриват трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят техните енергийни потребности", обяви в средата на месец юли Помпео.

Така от средата на годината

дворецът от карти на Путин започна да понася удари.

В Беларус избухнаха протести след фалшифицирани президентски избори, които продължават и до днес.
Хиляди беларусци протестират срещу неприкритото желание на Александър Лукашенко на остане на власт.

Ситуацията в Беларус оказва най-голям натиск върху Владимир Путин.
Беларус остава плацдарм за Русия в Европа и последната от славянските страни, която се смята за съюзник.

Днес хиляди беларусци открито заявяват, че не искат повече Лукашенко, толерираната от него корупция и налагането на авторитарен стил на управление. Гражданите на Беларус искат демокрация.

Така те разрушиха мита, че беларусите са толкова политически пасивни, толкова свикнали с тиранията и тоталитарното управление, че никога няма да протестират срещу Лукашенко.

Отравянето с новичок на лидера на руската опозиция Алексей Навални разбуни страховете на Запад за действията на Кремъл срещу критиците на режима на Путин.

Навални беше спасен в берлинска болница.
Германия намекна за възможността за налагане на санкции срещу Русия след очевидното отравяне на Навални.

Последните дни Киргизстан е обхванат от безредици. Те избухнаха след провеждането на парламентарни избори.

Към бунтовете в Киргизстан и Беларус, които бяха реакция на фалшифициране на резултати от избори, сега се присъединява и войната между Армения и Азербайджан, като всички те представляват взрив на политическия риск из цялата сфера на влияние на бившия Съветски съюз.
Тези събития предизвикаха хаос във важните икономически и военни съюзи на Кремъл, а същото така повдигат въпроса

за ролята на Русия като страна, която осигурява стабилността в постсъветското пространство,

коментира в. "Файненшъл таймс".

Свръхзвуков
Снимка: БГНЕС

Всяка от тези три кризи е сериозно предизвикателство за Русия. Всяка една от тях обединява в себе си сериозните проблеми, наследени от разпадането на СССР като авторитаризма, заплахите за свободата на изборите, териториални спорове и етнически конфликти и трудното изграждане на гражданско общество.

"Файненшъл таймс" припомня, че Кремъл има военни бази в Армения, Беларус и Киргизстан и се смята за техен най-важен чуждестранен партньор. Русия възпрепятства трети страни като Европейския съюз в Беларус и Китай и САЩ в Киргизстан да засилят своето влияние.

В началото на 2020 г. перспективите пред Путин бяха бляскави. В края на тази високосна година Русия трябва да се справи с проблеми, които бяха наследени от разпадането на СССР.
Кремъл се нуждае от нова стратегия за развитие на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    10 36 Отговор
    Михайлов,забравяш ли какъв е сайта та публикуваш такива статии.Сега ще бъдеш ...удавен от плюнки....Само чети...

    Коментиран от #28

  • 2 vhv

    12 44 Отговор
    Да, оправя себе си, а руския народ - мизерия и нищета!

    Коментиран от #15, #47, #48

  • 3 El chochone

    37 9 Отговор
    Всички искат да видят как "Циркон-ите" свалят турски Ф-16 хихи :D
  • 4 PopoF

    56 7 Отговор
    ЧРД на Путин !
  • 5 8 маха

    60 2 Отговор
    Хиперзвукова , а не свръхзвукова. Разликата е , че първата пристига 8 пъти преди звука , а другата малко преди него. Сврухзвукови имат всички.
  • 6 Псевдоним

    60 3 Отговор
    Всъщност нито едно от посочените по-горе събития не е поставило Русия на колене. А годината е трудна не само за нея, а и за много други държави. По-скоро България се нуждае от нова стратегия за развитие, а не Русия.
  • 7 Тъй тъй

    45 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Русия възпрепятства трети страни като Европейския съюз в Беларус и Китай и САЩ в Киргизстан да засилят своето влияние." - благодарение на което не са затънали в милиардни борчове.
  • 8 с4д44е

    39 2 Отговор
    Същата сатия, катто изключим това за Циркона, беше публикуване тук пред и 2-3 дни от ВЕЛИКИЯТ и НЕДОСТИЖИМ Денис Джамбазов, да се свети журналистиката му.
    А Путин само си го бил преместил, пак в същия крачол.
  • 9 Антиседераст

    40 2 Отговор
    Ей авторе, авторе! Изписал си цял един ферман стъпотии за да ти кажат накрая читстелите, че нищо нестава от тебе. Или на тебе ти стига да го прочетат?
  • 10 Оли гьо Френ

    46 2 Отговор
    За САЩ, как беше годината? Успешна и приятна, може би! Не на границите, ами на пъпа на Вашингтон се води война! Какво казва по този въпрос американската преса?
  • 11 Последния Софиянец

    37 1 Отговор
    Пет минути до София.Каракачанов няма да успее една пържола да изяде.ха ха ха ха ха ха
  • 12 Браво

    5 3 Отговор
    Венци пак е на гребена на вълната.
  • 13 айсиктир

    37 4 Отговор
    Михайлов, можех да ти повярвам в нещичко, но когато изръси това, че бунтовете в Киргистан били продиктувани от фалшифицирането на изборите, се развеселих и не те приемам насериозно. Михайлов, 1 000 % да бяха честни тези избори, пак щеше да има безредици. Явно не си запознат с тая страна, а си тръгнал да пишеш за нея. Колкото да Путин, всичко е под контрол.
  • 14 Защо

    26 0 Отговор
    не се направи един анализ за България през тази година ? Да видим къде е истината и къде пропагандата.
  • 15 Гост

    25 2 Отговор

    До коментар #2 от "vhv":

    Мизерия и нищета е по цялото Черноморие че лятото не дойдоха руснаците,понел?
  • 16 пппппп

    33 4 Отговор
    Ч Р Д на ПУТИН Русия ще пребъдне
  • 17 пппппп

    33 1 Отговор
    русия е велика държава
  • 18 БиБи Кинг

    6 13 Отговор
    "Гордея се с историята на родината си и с делата на предците си разбира се! Но искам да се гордея и с настоящето, не само с миналото! Искам като отида някъде по света хората там да ме срещат с уважение и да посочват нещо руско казвайки ми- "Евала пич, това е произведено в Русия"! .................думи на руснак когото уважавам, един широко скроен човек-реалист.
  • 19 Рони

    6 28 Отговор
    Още през 1945 год.Фау 2 на Хитлер са развивали 5хил.км.Сега Циркон се движи с 8хил.км в час.Не виждам място за хвалби и фукане,като американците показаха в действие Зенитка,която се справя точно с тези ракети!

    Коментиран от #37

  • 20 ЧРД ВВ

    26 2 Отговор
    Киргизтан е "провалена държава", там действат 60 активни НПО-та и 2000 спящи клетки.
    Анакондата се опитва да напомни за себе си, Беларус, Армения, Украйна, Киргизтан, Сирия, Иран, Крим - но козовете са в Русия, и тя ще ги изиграе добре.

    ЧРД Владимир Владимирович, велик президент, велик народ, велика държава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бесен Язовец

    27 0 Отговор
    Мнение от соросня затънала до гуша в дългове. РФ под управлението на президента Владимир Владимирович Путин си погаси дълга до смешните 250 милиарда vs. краварския дълг който порасна до зашеметяващитре 26 трилиона.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гаргамел

    3 22 Отговор
    Mного слабо представяне на каскетите в коментарите под статията... що така бре чугунени радиатори червени?
  • 26 😂😂😂😂😂😂

    6 28 Отговор
    Поредната фукня на Кремълският мъник, вместо да си гледа скапаната си икономика, по негова вина, също и незавидното си външно политическо положение, санкциите които му готвят, ЕС и САЩ, провалите му газовият фронт, фалиралият Газпром, той тръгнал ракети да изстрелва, кого ще уплаши???..никой, типично за един мегаломан, вместо хиперзвукови ракети, рублата хиперзвуково ще се изтреля надоло спрямо еврото и долара. Радой Ралин го е казал...Г*зъ си със рози накичи..на*раното да не личи!!!!

    Коментиран от #36

  • 27 Матей

    29 3 Отговор
    Да,разбира се,американците осъществиха редица мащабни провокации по границите на Русия,искат военен отговор.Множество пропагандисти излизат напоследък с тезата,че Путин не се осмелява да прати войски и фактически да се хване на въдицата на американците.Сега не са сталинските времена и непременно и незабавно да се реагира с военна сила,сега се цени комбинирания подход,с предпазливост,без излишни ураджийски изпълнения и прибързаност.Когато се налага като в Сирия,Путин и военни бази прави.Но това не става с припряност,а с предвидливост и особени умения,недостъпни за всеки ум.

    Коментиран от #29

  • 28 ха ха ха

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Глупости говориш... сайта си е козарник спихнат, ама българите са си русофили, както и да им обясняват, че не са такива ;)
  • 29 💥💥💥💥🔥🔥🔥

    3 22 Отговор

    До коментар #27 от "Матей":

    Трябва да е достъпно за всеки ум, че..съвременните високо технологични войни се водят с пари...много пари..такива пари Русия няма. Няма да има военен отговор, не са в състояние. Те се чудят как да се спасят от Дефолт, камо ли за воени отговори.

    Коментиран от #31, #50

  • 30 Мим33

    26 1 Отговор
    Русия си е велика Русия и никой неможе да я стряска и да я заплашва.Тя е показала ,че накрая е все печеливша.Дори и като територия има къде да отстъпва с една крачка назад,но след това с десет напред.Така че умната господа,трябваше да си извадите поука от историята....
  • 31 с9а9в9

    27 2 Отговор

    До коментар #29 от "💥💥💥💥🔥🔥🔥":

    САЩ понеже имат много пари, за това ли водя война в собствената си държава? За това ли на пъпа на Вашингтон се разхождат черни с карабини, а белите не смеят да им кажат копче?
    САЩ първо да извадят пари да си оправят тяхната си държава, че повечето градове все повече заприличват на Чикаго. Тоест на градове като след чума.
    И за да не съм голословен погледни кякоя от лайв-камерите в нета, която показва живо кадри от американски градове и погледни друга, която показва някой руски град. Ще забележиш разликата. Русия не е оная, коятто вашият човек Горби. Тази е Русия на Путин и колкото и да не ви харесва, ще трябва да се съобразявате с нея.
  • 32 2020

    28 1 Отговор
    Мисля ,че България се нуждае от нова политика ,без мафията Герб и тулупа Бойко М. Борисов -комунист натовец с активна партийна книжка ,като член на БКП.В Русия нещата вървят по план ,а санкции при РФ нямат ефект.Северен поток -2 ще бъде построен.Лошото е че България ще купува газ от Турция и Гърция.Русия на предатели /в лицето на Борисов и Герб заложили на разпадащите се сащ,протестите на негрите,ежедневни убийства /, не вярва и не толерира.Уви,това е реалността.От 30 години /от СДС-Иван Костов.комунисти второ поколение ,през НДСВ до Герб/също комунисти /,правителствата лъжат ,мамят, трупат грешни пари,2 милиона работят извън България а вие гледате какво прави Русия.
  • 33 Челмето

    13 0 Отговор
    Журналисти.....пълни ментета
  • 34 Ами, какво да драсна и аз...

    19 0 Отговор
    Статията е изключително слаб опит за манипулация! На внушенията, които иска да направи авторът(не се и опитвам да запомня името му) ще се поддадат единствено и само онези, дето не им се иска да се замислят за интересите на България или просто не им пука! Ще си позволя да направя едно предсказание: Ако проектите Турски поток и Белене бъдат провалени, по нашите земи хомо сапиенс ще бъде заменен от ХЛ, което е абревиатура на хомо луменс! А може да се пръкнат и още няколко подвида...
  • 35 сащ е война

    24 1 Отговор
    След Наполеон и Хитлер изпатилите руснаци имат огромна поука-няма да допуснат пак война на своя територия.
    Ще думкат по агресивните натовски страни с ракети, без да им мигне окото, в това число и ние -пуделите и плацдарм на сащ , сме фронтова линия.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 веселяк

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рони":

    Брато много си зле, Фау 2 е балистична ракета и развива такава и по-голяма скорост в суборбиталната част от полета си а не в атмосферата!
  • 38 Щирлиц

    11 0 Отговор
    Какви са тия глупости навързани в една статия ? Да започна ли да изреждам за простотиите които направи Меркел или перчема ?
  • 39 Влад

    12 0 Отговор
    Слава России! Я за Путина!🇷🇺
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Димитров

    10 1 Отговор
    Изключително предубедена,като поръчково звучяща статия,още мъничко и Русия загива!?Не може да бъде заблуден информиран и итгелигентен човек.И да не заблавяме,че Китай отнема икономическото господство на друга велика сила,а Русия вече отне военното такова и загова ще са виновни за всичко?
  • 42 Гневен

    11 0 Отговор
    Честит рожден ден на ПРЕЗИДЕНТА ВЛАДИМИР ПУТИН!!!Да е жив и здрав безкрайно дълги години!!! РУСИЯ има вопиюща нужда от него,да работи за РОДИНАТА и НАРОДА си,както е правил винаги досега!Велик човек,велик лидер,който с ум и интелект отстоява националните интереси на страната си!Без него хищниците,които отдавна точат зъби за разкъсването и ограбването на РУСИЯ да са я разпарчосали и съсипали,както постъпиха с много други държави. Дано и БОГ му помага за опазването на РУСИЯ и СВЕТА!!!
  • 43 БПФ

    7 0 Отговор
    Жалка поръчкова статия, пасквил, будещ единствено погнуса.
    С какво основание анонимникът нарича "диктатор" един държавник, имащ безрезервната подкрепа на 70% от народа си? Какъв "дворец от карти", палячо - кой не понесе удари заради пандемията? НЕ Русия затъна в дългове покрай коронавируса, напротив - Русия през цялото време се справяше, регистрирайки един от най-ниските проценти починали, първа създаде не една, но ДВЕ ваксини и специализирано лекарство !!!
    Това, което предложи далновидният Тръмп (който в прав текст заяви: "Без Русия няма смисъл да вземаме каквито и да е решения"), ще се случи рано или късно !!!
    Кой ти каза, че изборите в Белорусь са "фалшифицирани", жалко подобие на журналист? Как поне един от над 700-те международни наблюдатели на изборите, не докладва за каквито и да било съществени нарушения?
  • 44 СМЕРШ

    6 0 Отговор
    Както винаги русофобските публикации фактологически издишат!Напротив всичко е под контрол от жужето! "Восток дело тонкое" и не е за нашите умствени способности!
  • 45 Грух

    2 0 Отговор
    Писатилят е чужд агент - кодово име "Козяк".
  • 46 Минувач

    1 0 Отговор
    Ако Наполеон и Хитлер, за които работи цяла Европа, не са поставили Русия на колене, тогава на какво се надяват САЩ и ЕС? По-добре е Русия изобщо да не общува с тези човекоядни хищници и да си сътрудничи с Азия, Африка и Латинска Америка.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 АЛЕКСЕЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "vhv":

    бывшие братушки! нам РУССКИМ без меча никак не обойтись, так как это вопрос жизни, а ползать и лизать сапожки ковбоям РУССКИЕ не будут никогда
  • 49 АЛЕКСЕЙ

    0 0 Отговор
    бивши братушки! ние не можем да направим руски без меч, тъй като това е въпрос на живот, а руснаците никога няма да пълзят и да оближат ботушите на каубоите
  • 50 АЛЕКСЕЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "💥💥💥💥🔥🔥🔥":

    приятелю, ние руснаците не сме живели богато, и няма нужда, но никога няма да коленичим
  • 51 Венцислав Михайров? Поръчкови

    0 0 Отговор
    Тъпотии пишеш, бля, бля!!!