9 Октомври, 2020 15:45 5 547 41

Тази резолюция е исторически позор за управляващите. Оставка!

  • резолюция-
  • върховенство на закона-
  • корупция-
  • оставка-
  • правителство-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ

А защо е позор? Защото в текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите”

Тази резолюция е исторически позор за управляващите. Оставка! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И такааа… Въпреки съпротивата от страна на Европейската народна партия, и най-вече на нейното ръководство, резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България беше приета.

Каквото и да бъде казано оттук насетне - тази резолюция е исторически позор за управляващите в България!

Разбира се, големите национални телевизии и болшинството печатни медии ще се опитат да премълчат или да заметат този позор под някой килим, примерно - в кърджалийския театър.

Ето, вчера имах чувството, че телевизиите излъчват стари новини. В централните емисии на bTV и Nova историческият позор за управляващите беше четвърта-пета новина. Преди това показаха министър Ангелов, който говори за коронавируса, после показаха министър Сачева, която говори за пенсиите, после показаха и репортери, които говориха, разбира се - за пътните катастрофи, вследствие на дъждовното време. Двете емисии бяха под индиго. А в bTV дори забраната за продажба на наргилета на непълнолетни беше по-важна новина от приетата резолюция в Европейския парламент.

Истината обаче е по-важна от наргилетата и аз ще ви я кажа.

Текстът на приетата резолюция ще бъде предоставен на Европейската комисия, на Европейския съвет, на всички правителства и парламенти във всички страни-членки на Европейския съюз, на Съвета на Европа, на ОССЕ, на ООН. Този позор на българските управляващи ще достигне до всички тях.

А защо е позор? Защото в текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите”.

В документа се посочва, че има сигнали за злоупотреби с еврофондовете и съмнения, че пари на Евросъюза отиват в кръгове, близки до управляващата партия.

В резолюцията се изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни проверки и разследвания за корупция по високите етажи на властта, след появилите се звукозаписи с гласа на министър-председателя, както и във връзка със скандала “Апартаментгейт”, с къщите за тъщи, със сараите на “Росенец”, с Българската банка за развитие, с танкера “Бадр” (аз ще добавя, че в последния скандал е замесено и името на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който гласува против резолюцията).

В документа се осъжда правенето на промени в изборното законодателство по-малко от година преди предстоящи избори (вчера обаче българският парламент направи точно това - прие промени само 7 месеца преди редовните избори, а са възможни и предсрочни, и се отметна от изцяло машинно гласуване).

В резолюцията има и обща загриженост за бързото приемане на законите в страната, без разисквания и консултации със заинтересованите страни. Освен това се призовава българският Парламент да изпълнява своята роля в осигуряване на отчетност на изпълнителната власт (уви, министър-председателят дори още не е стъпвал в новата сграда на Народното събрание, която се явява бившият Партиен дом).

Съвсем логично се отбелязва и “сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие”. Изразява се загриженост за “продължаващата практика на оказване на влияние върху медиите чрез преференциално отпускане на средства на Съюза за приятелски настроени към правителството медии”.

В документа се осъждат всички случаи на слово на омразата, основани на пол и сексуална ориентация, както и дискриминацията срещу малцинствените групи, включително от страна на министри от правителството и други високопоставени политици.

По отношение на съдебната власт се казва, че остават нерешени системни въпроси в съдебната система, свързани с Висшия съдебен съвет и главния прокурор - и по-специално с липсата на ефективни механизми за отчетност и на функциониращ контрол.

В резолюцията се изказва недвусмислена подкрепа за протестиращите над 90 дни български граждани и се изразява “солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.”

В резолюцията евродепутатите взимат предвид, че "исканията на протестиращите включват оставките на правителството и главния прокурор, както и незабавни парламентарни избори". Евродепутатите взимат предвид и непропорционалното насилие от страна на полицейските органи срещу протестиращите и призовават за пълно, прозрачно, безпристрастно разследване на техните действия. Евродепутатите настояват и за всеобхватно разследване на всички случаи на полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи протестите.

В резолюцията се изразява и “загриженост във връзка с незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, които публично са изразили своята подкрепа за протестите”.

Ето такава резолюция за България беше приета в Европейския парламент. 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Истина, срещу която застанаха българските евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Знаем и защо го направиха.

Защото те са част от това политическо статукво, което създаде и отгледа тази грозна и срамна истина, която днес не искат да припрознаят.

Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12121

    47 38 Отговор
    Прав си и знаеш как да говориш,Славчо но пак няма да гласувам за теб.
  • 2 мечо

    24 43 Отговор
    чака рака месия ти ли щте ни оправляваш а прав е недялко от пик аз му синпатизирвам пик маи останаха единствената убективна медия
  • 3 доктора

    26 36 Отговор
    И такааа, какво е вашето отношение господин трифонов към истамбулската конвенция и гей, хомо и секви други неща включени в резолюцията? Дали заради това отношение сте самотен "мъж".

    Коментиран от #5

  • 4 Учуден

    36 13 Отговор
    Слави, от теб досега не сме чули нищо, като политически послания. Само закани от оня зам. председател на партията ти. Готви се, имаш време и стига с тия оставки. Март е близо, а всички вие сте много далече.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    24 13 Отговор
    В ЕС приеха две резолюции ,срещу двамата тирани в Европа.Бойкошенко и Лукашенко.

    Коментиран от #7, #21

  • 7 Жив

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ли си бе трол бизнесмен 🙈🙈🙈🙈🙈

    Коментиран от #9

  • 8 ужас

    24 18 Отговор
    Слави, тази резолюция е писана от Елена Кънева. Не обръщай такова внимание. Нито пък някой извън България ще я прочете. В Брюксел ежедневно се приемат десетки документи. Славчо, още от сега мога да ти кажа, че ти си следващия Марешки-безплатна патерица. Ти ще се съюзиш с Борисов, за да си прокараш точките от референдума и ще съсипеш държавата. Със субсидията от 1 лев и мажоритарния вот ще вкараш в парламента мафиотите с многото пари. С намаляването на депутатите на 120 ще направиш Борисов пожизнен премиер.
  • 9 Европейският съюз

    18 7 Отговор

    До коментар #7 от "Жив":

    Долу тирана Бойкошенко!
  • 10 Българин

    31 17 Отговор
    Гнусен хибрид между мутра и чалгар
  • 11 Петя

    24 21 Отговор
    Толкова злоба и такава въпиюща неграмотност откривам в коментарите, че ги изчетох с отвращение! Слави Трифонов изразява своя позиция, която е отражение на реални събития,а някои хора ще се задавят от омраза!И защо бе, хора, мразите толкова! Омразата ще ви погуби,мислете позитивно!

    Коментиран от #15, #16, #18, #23

  • 12 никой си

    19 9 Отговор
    Телевизиите се смляха да излъчват и коментират тая ,,резолюция,, особено в БТВ. Китайците имат една поговорка, нали си фен на Конфуций.Не плюй в кладенеца,в който преди си пил вода.Не се знае дали няма да ти се наложи пак да пиеш от него.Защото ,ако не дай Боже,се намърдате в парламента, тия телевизии ще ви разчекнат.Буквално,не образно.И ще ви лъсне голия..............
  • 13 2299

    27 12 Отговор
    Славчо , аз не искам ти да ме управляваш! Също така не искам оня некъпания Тошко да ме управлява
  • 14 айсиктир

    25 9 Отговор
    Ако я докараме до там да ни управляват бъзиктарите сценаристи на Слави, това ще означава, че като общество сме много болни. Тези хора освен мръсни вицове, нищо стойностно нямат в главите си. А и Слави с интервюто с борисов показа, че няма и достойнство.

    Коментиран от #24

  • 15 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Петя":

    Какво да ги правиш?! Дотолкова им стигат възможностите!
  • 16 Стършел

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Петя":

    Не омраза Петя, погнуса изпитват хората! И с това болшинството идолът ти трябва да научи, че на български е МНОЗИНСТВО.
  • 17 Да помислим

    13 3 Отговор
    Славчо, ако знаеш как ти го набиват с тази резолюция. От Март вие с Бсп сте управляващи, но фондовете вече са обвързани със спазването на тези критерии, за които ни критикиват. Тоест пари няма да има. Пенсиите са увеличени и влизаме в дефицит...... Ти осъзнаваш ли къде те нацедиха?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дедо Jo

    9 7 Отговор

    До коментар #18 от "Седем - осем и ще са паднали":

    Ако продължавате да изоставяте от събитията и няма предсрочни избори, вероятно здраво ще го закъсате.
    Освен изхабеният рефрен за референдума друго не предлагате.

    ГЕПИ чао!
  • 21 Лукашенко април месец лично ти го

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    даваше за пример. Алцхаймер те е хванал явно. Лукашенко беше велик, че не затворил ресторантите, не въвел задължителни маски и само там имало мачове с публика. Лукашенко приложи много груба сила и истински репресии срещу протестиращите срещу изборните резултати(един Господ знае дали са били фалшифицирани или не, защото преднината му е била уж огромна) А сега смелчагата Лукашенко, който се опълчил на СЗО и останалата соросоидна, герберастка и каква ли не сган е в кюпа с Бойко според теб.Вече по-малко симпатичен ли ти стана. Че него даже гол в спалнята не са го снимали и кюлчета и евраци в чекмедже и пистолет не са му при писали, че има. Кротко си караше човечецът трактор вместо джипче и пак недоволни тези протестъри в Беларус. А едни маски даже не им наложи Батката. С кво не им угоди тогава? Резолюции на европарламента ще ми коментираш, палячо. Коментирай менюто в ресторанта си и изтребвай хлебарките там...
  • 22 Дедо Jo

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "Седем - осем и ще са паднали":

    Интересно как правите връзка между абонамент за 7/8 TB и гласоподаването за ИТН.
    TB-то ви поднася информация от друга гледна точка, а партията...
    Лично съм абонирал 4 домакинства за 7/8 и от тях нито един не каза ще гласувам за Слави.
    Нещо яко ви бяга - търсете...

    Борисов дай ключа от джипа!

    Коментиран от #29

  • 23 Същия

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Петя":

    Напротив-злоба, омраза, алчност и тотална тъпота излъчват точно тези помияри, които са в момента на власт и донесли само страдания и нещастия на всички. Специално за теб ще пиша следните неща:
    Бългaрия e пocлeднa пo вcичкo cвързaнo c живoтa нa хoрaтa: прoдължитeлнocт нa живoтa, кaчecтвo нa живoт, зaплaти, пeнcии, coциaлни придoбивки и пр. Нo първa пo кoрупция, бeднocт, зaбoлявaния, cмъртнocт, нaмaлявaнe нa нaceлeниeтo, нeгрaмoтнocт и пр. Тoвa e ужacнo, a нe дoбрo упрaвлeниe!
    И това е резултат от властването на тези свръхпрестъпници през последните 10 г.!!!

    Коментиран от #26

  • 24 Гражданин

    7 9 Отговор

    До коментар #14 от "айсиктир":

    Като те управляват калинките от ГЕРБ ти е по-добре ли?
  • 25 даге плевен

    10 2 Отговор
    ай още един запъртък са мъчи да се излюпи,
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Същия

    5 3 Отговор
    До 26-Как си умен-откакто твоя Капо ди тути капи и подобните му са на власт е така, каквото и да пишеш - нима се кефиш на пълните чекмеджета и простащината на този.....гнуся се да го назова ....
  • 28 стига де

    5 2 Отговор
    Айде спри се. Симпатичен клоун, лош водещ, но безнадежден за политик.
  • 29 Бай Ху

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо Jo":

    Дедо Jo ДАТЕШИБАМУГЪЗО!

    Коментиран от #36

  • 30 Бай Ху

    3 1 Отговор
    СЛИВЧО ДУПЕТАТ!
  • 31 ФАКТ

    1 3 Отговор
    ,,,,СЕГА ЧЕ ГОВОРИШ ТАКА ЗА ДА ПЕЧЕЛИШ ГЛАСОВЕ Е ЯСНО....И ТЪЙ КАТО ЗА МОМЕНТА АЛТЕРНАТИВАТА НА ГЕРБ Е БСП..А ТОВА НЕ Е НИКАК ДОБРЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НИ...МИСЛЯ ЧЕ ТВОЯТА ПАРТИЯ...Е ДОСТА ПО ПРИЕМЛИВА АЛТЕРНАТИВА..НО....ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ОБЕЩАЕШ ЧЕ АКО ПРИЕМЕМ ЧЕ ТВОЯТА ПАРТИЯ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ..ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ СЕ ЗАМЕСВАШ С БСП....САМО ТОГАВА МОЖЕ И ДА ИМАШ НЯКАКВИ МИНИМАЛНИ ШАНСОВЕ...МИСЛЯ ЧЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ СПЕЧЕЛИЛ АКО ГОВОРИШ ПРОТИВ БСП...А НЕ ПРОТИВ ГЕРБ...А ФАКТЪТ ЧЕ ГОВОРИШ САМО ПРОТИВ ГЕРБ... И НИЩО ПРОТИВ БСП..ГОВОРИ НЯКАК СИ..ЧЕ ЯВНО И ТИ СИ ПАДАШ КОМУНИСТ....А В БЪЛГАРИЯ КОМУНИСТИТЕ..ВЕЧЕ СА ЗАБРАНЕНА ПАРТИЯ...ЗА НАРОДА ТАЗИ ПАРТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЩОЖИ..А ТИ РЕАЛНО..ЗАСТАВАШ НА СТРАНАТА ИМЕННО НА ТЯХ...А КОГАТО СИ С БСП,,,НЕ ТЕ ЧАКА ДЪЛГО УПРАВЛЕНИЕ :)..НИТО ПЪК ДЪРЖАВАТА Я ЧАКА НЕЩО ДОБРО..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ФАКТ

    0 2 Отговор
    НЯМА ЛИ НАЙ СЕТНЕ ДА СЕ ПОЯВИ НЯКОЯ ПАРТИЯ КОЯТО ДА СЕ РАЗГРАНИЧАВА И ОТ ГЕРБ И ОТ БСП...ЗАЩО НА ПАЗАРА ИЗЛИЗАТ ВСЕ ПОЗНАТИ ЛИЦА..???,,КОИТО ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН СА БИЛИ ОБВЪРЗАНИ С ЕДНИТЕ ИЛИ ДРУГИТЕ...????....ЗАЩО ВСЕ НИ СЕ ПРЕДЛАГАТ КОМУНИСТИ..ПОД РАЗЛИЧНИ ИМЕНА..,,КАКВО СТАВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА..САМО КОМУНИСТИ ЛИ СТАВАТ ЗА ДЕПУТАТИ...УЖАС..!!!

    Коментиран от #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дедо Jo

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Ху":

    Не пишете глупости, а дайте нещо по същество!

    ОЧЕИЗВАДНО е, че Славчовците изпускате нещо много важно...
    Просто сравнение между тази статия (би трябвало да буди интерес - от боса на водеща политсила) и една друга маловажна/спорна статия (Една "компрометираща ме" история с генерал Гоцев) казва много:
    За Славчовците:
    - брой коментари за час: 0,84
    - брой прочитания за час: 94
    За Петър Бояджиев:
    - брой коментари за час: 2,3
    - брой прочитания за час: 782
    Хайде Славчовци със здраве!

    Борисов оставка дай!
  • 37 7777

    2 2 Отговор
    тази резолюция е за радост на грешните ви души хвърля ви в екстаз но не прекалявайте с радостта си защото тази резолюция няма въобще задължителен характер тя е куче да те лае
  • 38 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На № 37 "7777" Разбира се, че няма нищо задължително в това, да ти покажат"кирливите ризи". Ако имаш вода , прах за пране или сапун, амекотител "ленор" и желание....може и "на ръка".....
    Ще ли чакаме "крокодил да ни захапе" ?
  • 39 Reptile

    1 1 Отговор
    ... и такааа, Славчоо, Ти си изключтиелно долен червен боклук, който с мимикрия се прави на европеец!
    Кажи сега за ИК, как ще я налагате и ти ще се жениш ли за партньора или ще криеш до последно?!
  • 40 Reptile

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "ФАКТ":

    Ти за КОЯ партия гласува?! Или ще признаеш, че не си гласувал изобщо?!
    Когато дремете и няма гражданско общество, не комунисти, ами турци с фесове, съвсем скоро, ще започнат да ти предлагат САМО!
  • 41 Никола Г

    0 0 Отговор
    Бългaри рaзбрaхтe ли . Тaзи резолюция нe унижи ББ и ГEРБ ,тaзи рeзoлюция унижи БЪлгaрия. Гoвoрим зa кoрупция ,eтo я нaй-гoлямaтa кoрупция. Прeди гoдини кoмуниcтитe бяхa гoтoви дa cтaнaт 16тa рeпубликa и дa зaличaт Бългaрия caмo и caмo дa пoлучaт някaквa икoнoмичecкa пoмoщ зaщoтo бяхa фaлирaли . Ceгa aнaрхo-кoмуниcтитe ca гoтoви дa извършaт нaй-гoлямaтa мeрзocт дa cъздaдaт мaкeдoнcкo мaлцинcтвo , дa нe прилaгaт бългaрcкитe зaкoни eднaквo към бългaрcкитe грaждaни , дa прeдaдaт бългaрcкoтo ceмeйcтвo ,дoгoвaряйки ce c някaкви пcихo-мaргинaли в зaпaднитe oбщecтвa - при тoвa лeви caмo и caмo дa cвaлят eдни oт влacт зa дa ceднaт тe зaщoтo имaли уceщaнeтo ,чe нe ca в игрaтa. Вий c тaзи рeзoлюция бeтoнирaхтe Бoриcoв и удaрихтe звучeн шaмaр нa бългaритe , тe нямa дa ви гo прocтят. Вaшaтa пoлитичecкa търгoвийкa ; дaйтe дa унищoжим упрaвлявaщитe нa цeнaтa нa унижeниeтo нa Бългaрия щe ви зaкoпae .Лoшoтo e ,чe тя зaкoпa и Бългaрия . Чaкaт ни тeжки мeceци .