Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 13:40 4 751 50

Даниел Михайлов пред ФАКТИ: Ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест

  • даниел михайлов-
  • протест-
  • пловдив-
  • яйца-
  • арест-
  • протестиращи

"Пловдивските протестиращи са организирали не протест, а присъствие за подкрепа пред съда", каза Михайлов

Даниел Михайлов пред ФАКТИ: Ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест - 1
Снимка: mitakis.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В четвъртък Даниел Михайлов – Викенти и Валентин Караджов бяха задържани по време на протест в Пловдив. Двамата бяха задържани заради хвърляне на две яйца по сградата на областната управа и охраната на сградата. По време на протестното действие на посещение бил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

ОТ ФАКТИ се свързахме с актьора Даниел Михайлов – Викенти, за да разберем повече за случилото се. Напомняме, че в началото на септември той беше освободен от работата си като актьор в театъра в Габрово.

„Прекарахме в ареста 4 часа. От Районното управление ни закараха в съда“, каза Михайлов. „Не ни дадоха възможност да се свържем с адвокат в полицията. Не ни дадоха да използваме телефоните. Даже счупиха телефона на Валентин, защото не искаше да го отключи и го биха“, допълни той.

Отношението на органите на реда към тях, Даниел Михайлов коментира с „чисто полицейско държание – грубо вербално“. „Мислят се за велики заради пагоните, но не е имало към мен агресия – единствено към Вальо, защото не искаше да отключи телефона. Те искаха да изтрият видеата, които той правеше на живо във Facebook – и по време на протеста, и по време на задържането. Явно дотолкова им стига акъла, че не могат да се сетят, че това е на живо, мислели са, че той снима видеа и могат да ги изтрият. След като той не отключи телефона, счупиха телефона и биха Вальо“, каза още Михайлов.

На въпроса защо са хвърлили тези две яйца, Даниел отговори: „Това е форма на протест, която вече е общоприета в държавата. Яйцата бяха хвърляни по сградата, а не по хора. Охраната на областната управа е лъжесвидетелствал за хвърлени яйца по него. Министърът на здравеопазването беше там и не хвърлихме яйце по него. Ние дори го изчакахме да влезе и тогава хвърлихме две яйца по сградата на областната управа. Министърът също го каза на брифинга: „Не съм видял да ме замерят с нещо“.

„Не мисля, че бяхме задържани правомерно. Ако бяхме 20 човека, нямаше да ни задържат. Задържаха ни, защото бяхме двама. Това показва, че полицията действа избирателно. В София може би тонове яйца се хвърлиха вече по различни сгради, но там има маса от хора. В Пловдив сякаш сме в друга държава. Веднага в съда, нямаш достъп до адвокат. Адвокат ни беше предложен чак в съда. В 17:30 часа, когато ни закараха там. Ние бяхме задържани около 13:15 часа на обяд“, беше отговора на въпроса дали, според него, са били задържани неправомерно.

„Държаха ни в една канцелария и чакахме. Питахме ги какво чакаме, искахме някаква информация. „Началниците трябва да решат“, казваше полицая. Боят се случи в тези четири часа. Когато тръгнаха да му взимат телефона, им казах няколко пъти: „Този телефон ще ни трябва в съда, за да се свържем с адвокат“. Полицаят се смееше: „Ще се свържете вие…“. Адвокат ни беше предложен чак в съда. Тъй като телефонът на Валентин беше счупен, а аз не мога да правя изходящи обаждания, а и нямам номера на адвокат в моя телефон - как да се свържем с адвокат? Делото ни мина без защита.

Решението от делото е административно наказание 72 часа арест, което имахме право да обжалваме в следващите 24 часа. Ако не бяхме обжалвали, щяха да ни задържат в петък в 17:00 часа. Ние обжалвахме в срок и затова сега имаме насрочено дело за днес в 15:00 часа. Пловдивските протестиращи са организирали не протест, а присъствие за подкрепа пред съда“, разказа Даниел Михайлов – Викенти.

На въпроса какво очаква да се случи на делото днес, Даниел отговори: „Очаквам да паднат решенията от делото в четвъртък, защото има съдебна практика. Според информация, която получих ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест, ако се потвърди решението от четвъртък“.

Какво би значело потвърждаването на решението за демокрацията у нас, Михайлов коментира с: „За мен няма демокрация – затова протестираме. Европейският съюз ни каза, че няма демокрация. Най-странното е, че докато се приемаше резолюцията за България в Европейския парламент - в която една от точките е за полицейското насилие над журналисти и протестиращи, в същия момент се извършваше насилие над протестиращи. Това е смешно и жалко“.

Даниел Михайлов е актьор и в началото на септември беше уволнен от театъра в Габрово. Директорът на театъра тогава каза, че причината е липса на работна дисциплина, според Даниел обаче уволнението му се дължи на активната му гражданска позиция и участие в антиправителствените протести в Пловдив и София.

По повод актьорството след уволнението, Даниел каза: „В момента работя по две пиеси с една група тук от Пловдив – частна група. Едната пиеса е „Бъдни вечер“, другата „Хоровод на любовта“. Момичето, което има нещо като частен театър ме покани да участвам в нейната трупа. Има хора, които не са обременени от държавата. Това го казах и в едно друго интервю – с това управление аз нямам и фантазия, че ще работя в държавен театър.

Отделно за пръв път ще правя едно стендъп шоу, което се казва „#Оставка“. В четвъртък ще бъде част от протеста ни в Пловдив, ще се проведе в един пловдивски бар. Това е част от актьорската ми работа – авторско шоу, лични текстове. Записах и магистратура преди две седмици със специалност „Арт мениджмънт“. Записах специалността, за да развивам уменията си на организация в театъра. Може би бих създал нещо свое след няколко години“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 28 Отговор
    В петък пред телевизията искаха да арестуват едно момче заради кофа за боклук.Уж има резолюция на ЕП срещу полицейското насилие?

    Коментиран от #4, #8, #48

  • 2 Ооххх

    27 33 Отговор
    Я да идем да хварлим някое яйце по твота колиба да видим ко ще речеш а. Марш. 8793

    Коментиран от #9

  • 3 Тиквата е наредил

    24 20 Отговор
    И тия изпълняват.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оли гьо Френ

    25 14 Отговор
    Все някой трябва да е пръв! Бъдете горди! Какво тук значи някаква си личност! Революцията иска жертви!

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Скоро ще

    19 24 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ви арестуват всички. Ти поне уж си умен гледай си бизнеса и не се занимасай с глупости

    Коментиран от #10, #23, #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    15 19 Отговор

    До коментар #8 от "Скоро ще":

    Аз точно заради бизнеса ми съм там.Пак искат да ни затварят.

    Коментиран от #47

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Само така

    30 20 Отговор
    Ред и дисциплина! Никакви яйца и ще има спокойствие! Какво е това безобразие? Големи мъже тръгнали на протести пък и хвърлят яйца....
    Полицията най после влезе в действие,защото до сега спяха или пък пазеха протестиращите и това го няма никъде по света!
  • 13 миризлив пор

    30 11 Отговор
    Само не знам кой е "общоприемал" хвърлянето на яйца. Как и да го гледаш си е противообществени проява описана в наказателния кодекс.
  • 14 Гост

    26 13 Отговор
    Няма как да плюеш по държавата и да те оставят да взимаш държавна заплата. Викенти лиси,Вислкентии ли., това е положението.Същото щеше да ти се случи и в ,,бяла държава,,
  • 15 Българка

    20 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Министърът на здравеопазването беше там и не хвърлихме яйце по него - А ТРЯБВАШЕ. ЗМИЯТА Е НАЙ-ОТРОВНА, КОГАТО Я НАСТЪПИШ. В ГЕРМАНИЯ, ГЪРЦИЯ, ФРАНЦИЯ НЕ ХВЪРЛЯТ ЯЙЦА, А КАМЪНИ И... МАФИЯТА НЕ РАЗБРА, ЧЕ ХОРАТА Й ИСКАТ ОСТАВКА ВЕЧЕ ПОЧТИ 100 ДНИ ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО. КАКВО ОЧАКВАТ ДА ГИ ЗАМЕРЯМЕ С ПАЧКИ ЛИ И ДА ГИ ЦЕЛУВАМЕ
    ОСТАВКА МУТРИ

    Коментиран от #20

  • 16 ddddd

    16 24 Отговор
    НЕ на мерките против измисленият коронавирус:
    Няма вече яйца и домати! Има камъни и гранати! Ще се бием за свободата си!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Айсотир

    19 10 Отговор
    Отиди в страната на свободата расия. Вече щеше да търкаш наровете.
  • 19 Махмуд Салимехмедов

    21 14 Отговор
    Ох на батю въстаниците сладки.
    Таквиз га обичам, нежни
  • 20 А елла

    23 12 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Хръли камък по полицай в германия
    Пробвай

    Коментиран от #21, #27

  • 21 Българка

    13 13 Отговор

    До коментар #20 от "А елла":

    Те арестуваните момчета не са хвърляли яйца по полицаи

    Коментиран от #25

  • 22 Член на - цк

    10 4 Отговор
    Еп - каза всичко за територията
    Какво можем да добавим
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хвърлянето

    11 10 Отговор
    на яйца е висш признак демокрация и висока култура и трябва да се защитава и поощрява с всички законови мерки!
  • 25 Тираджия

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    Само по охраната.....

    Коментиран от #26

  • 26 Българка

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Тираджия":

    В статията пише "по сградата" Четете бе хоро, преди да "творите". Пък и следващия път след като продължава полицейско насилие, може да почерпят и охраната

    Коментиран от #37

  • 27 Германия е Европа

    6 11 Отговор

    До коментар #20 от "А елла":

    Там тикви няма. А и хората живеят добре . Затова не хвърлят яйца.
  • 28 Назидател

    22 11 Отговор
    Малко ви е боят, нагли тъ пънари! Ако дойда аз и ти оцапам цялата къща или апартамент с айца и домати, за теб това няма да е проблем, нали нещастници такива!

    Коментиран от #36

  • 29 Още ли не

    6 2 Отговор
    се запознал с Короната, та да се отървем от тебе, нагли кръчмарю?
  • 30 9812

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Оли гьо Френ":

    Урааа!
  • 31 Дедо Jo

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "Скоро ще":

    Ще арестуват - това да не е баница резни си, хапни си...
    Къде ще ги държите? Кой ще ги пази?
    Кой ще работи, щото вие сте по плюскането, не и по работата?!
    Баце - големия мачо се крие като плъх, щото няма толкова ченгета дето да могат да го опазят...

    Дебилните герберасти (около 750 000) не могат да схванат, че на ГЕПИ & Со. са им вдигнали мерника:
    - около 2 400 000 работещи с брутно възнаграждение около 690 лв./месец;
    - около 2 100 000 пенсионери с брутен доход на месец под 400 лв./месец.

    Оставка ГЕПИ!

    Коментиран от #38

  • 32 Дpишльo

    9 4 Отговор
    Хвърлянето на пликчета с екскременти и урина по свръх-охранените за бюджетна сметка разгепващи БКП-ГЕРБ и ДС-МВРо-вци по евро-нормите ли е?!
  • 33 Го4о

    8 6 Отговор
    Не се оправдавай за яйцата, там и други работи те чакат! И няма да ти разрешат да плюеш - направо ще гълташ!!!!
  • 34 Dr.mengele

    6 7 Отговор
    В Пловдив на местните избори пак си назначиха кмет гербав с тотални фалшификации,втора стана Д.Каназирева,тя поиска касиране заради фалша,но набързо я направиха областен за да и запушат устата.От това повече кво да се каже кви протести кви яйца кви 5 лв.Камъни и моллотов само може да помогнат
  • 35 Защо

    8 5 Отговор
    Като не иска да играе в държавен театър/което е смешно само по себе си/, защо се жалва
  • 36 Dr.mengele

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Назидател":

    Хаха много неадекватно сравнение.Обществените сгради не са частни вили.Впрочем може би е време някои мутря да бъдат притеснени и по домовете си.
  • 37 Здрав разум

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българка":

    Момиче, във Франция задържаха активисти на зелените за провесен трансперант от Айфеловата кула. Да командироваме триото и Бойкикев да ги защитят. А?
  • 38 Здрав разум

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "Дедо Jo":

    Пожелавам ти Виденова зима, ИванКостовска приватизация, царските магистрали, МаяМа за социален министър и Лупи за финансов. Да ти дойде акъла!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Бай Курти

    7 7 Отговор
    Както и да го погледне човек,хвърлянето на яйца е хулиганска проява.И как точно на твоя телефон (изходящите) са блокирани .Ами ще извадиш картата от" счупения" телефон и ще се обадиш.Но тук търсим май под вола теле.
  • 40 Дедо Jo

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "Здрав разум":

    Ми те сегашните обесници ГЕПИ &Со. са по-лоши от всички изброени взети заедно.

    Борисов заминавай!

    Коментиран от #43

  • 41 Odb

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Здрав разум":

    А аз ти пожелавам ти счупят краката💪

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Здрав разум

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Дедо Jo":

    Не знам колко си Дедо, ама аз не ще хиперинфлация и купонна система. Ако си червен Дедо, разбирам. Такива нямат памет.

    Коментиран от #45

  • 44 Здрав разум

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Odb":

    Заповядай, ако искаш да разменим адреси
  • 45 Дедо Jo

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Здрав разум":

    Никога за никоя от партиите в сегашния парламент не съм гласувал - червен ли съм?
    Червен-син-зелен-..., комунист-демократ-либерал-... заблуждават и отклоняват от действително създаващите проблемите - УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
    Винаги УПРАВЛЯВАЩИТЕ искат за сметка на УПРАВЛЯВАНИТЕ да усвояват ресурси в огромни размери.
    В България 17 000 топгербераста усвояват колкото 1 700 000 българи. Ако го смятате за демократично, човешко, справедливо - заявете го!
    Нарастващото недоволство на народа принуди ГЕПИ & Со. да увеличи хрантутниците (към днешна дата са около 750 000).
    Това пък води до критично влошаване на условията за живот и съществуване на около 4-5 млн. българи.
    За "хиперинфлация и купонна система":
    1. Преди около 25 г. бяхме в "предреволюционна фаза".
    2. Жан Виденов даде заявка да поведе по нов път.
    3. ИСТИНСКИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ (т.н. ЗАДКУЛИСИЕ) не рискуваха - организираха и реализираха постановка "Неква зима".
    4. Мечтите бяха пречупени и навряни някъде...
    5. т.н. ЗАДКУЛИСИЕ периодично организира бля-бля "хиперинфлация и купонна система".
    МУТРИ ВЪН!
  • 46 Харизанов

    5 2 Отговор
    Винаги има първи път. Тия балъци, дето ги снимаха в София, какво си мислят, че ще им се размине ли ? Още малко. Всички, които си мислеха, че като им плащат и не ги арестуват веднага, ще леят крокодилски сълзи. Кой плащаше на Софийска чистота да мие основно знакови сгради ? От къде са тия пари ? Аз не искам да плащам с мойте данъци щетите, които група развързани наркомани нанасят на града ми. Хич не ми пука пияни ли са, дрогирани ли са или са протестиращи. Трябва да осъдят тримата гл-паци от "отровното трио", Мая Манолова и групата вещици към нея. Трябва да ги осъдят ефективно и да си платят масрафа.
  • 47 сссР

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Червен си до мозъка на костите си. Много ми е смешно , че задаваш подобен въпрос. А са червени и тия около теб, защото виждам матрицата. Няма място за теб в тая държава, защото ще се мъчиш, вечно недоволен. Носиш характерната за Русия черта от характера все другите да са ти виновни. За това там - в червената кочина ще ти е добре, защото там и ще те поотупват, ако пак питаш.
  • 48 Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А бе мозък провинциален, къде видя в резолюцията на ЕП, че можеш да хулиганстваш из София и полицаите трябва да те потупват одобрително по рамото. Много се видиотихте бе. Арестът не е насилие, при условие , че отказваш да се подчиниш и продължаваш да вредителстваш, което си е хулиганство по НК и то с особена дързост.
  • 49 ГОСТ

    0 1 Отговор
    ПРОСТИ ХОРА ПРОСТ НАРОД ГЛЕДАЙ МУ СЕИРА.
  • 50 НОВ

    0 1 Отговор
    КОНЕ С КАПАЦИ ,УПОТРЕБЕНИ ХОРА.