Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 16:00 2 619 12

FAZ: София иска да спре Скопие по пътя към ЕС

  • българия-
  • северна македония-
  • ес-
  • интеграция

Водещият подбудител на тези настроения е Красимир Каракачанов, вицепремиер, министър на отбраната, историк и шеф на ВМРО-БНД

FAZ: София иска да спре Скопие по пътя към ЕС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През март държавите-членки на ЕС се споразумяха да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. Но разговорите за Северна Македония може да приключат, преди дори да започнат - поради блокада от съседна България, която е член на ЕС от 2007 г. Коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов наскоро представи многостраничен документ на партньорите от ЕС за условия, на които правителството в Скопие трябва да отговаря, ако иска да избегне българското вето в началото на преговорите за присъединяване, пише германският ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ето какво знаем за Северна Македония. За да може изобщо да се преговаря за присъединяване към ЕС, страната, по искане на Гърция, през 2018 г. трябваше да бъде преименувана от „Македония“ в „Северна Македония“. А именно „Македония“ е термин, свързан с Александър Велики, поради което не им е позволено да бъде припознат от славяните македонци, гласи гръцката позиция.

За да успокои Гърция, Скопие дори трябваше да потвърди със споразумение, че няма да има претенции към наследството на елинизма и да признае - напълно неоспорим факт - че македонският език принадлежи към групата на южнославянските езици, което означава - той не е свързан с гръцката античност. С ратифицирането на споразумението, постигнато с големи усилия и от двете страни, изглеждаше, че след дълго забавяне пътят на Северна Македония към началото на преговорите за присъединяване към ЕС е свободен.

Сега обаче с вето заплашва България. Позицията за преговори беше установена от правителството и парламента в София в края на 2019 г. Във връзка с това в България е широко разпространено мнението, че не съществува македонски език, че той е западнобългарски диалект. Затова България иска определението „официалният език на Република Северна Македония“ да бъде включен във всички документи по време на преговорите за присъединяване. Освен това има няколко южнославянски борци за свобода от края на 19-ти и началото на 20-ти век, които са се вдигнали срещу османското владичество на Балканите.

Те се считат за национални герои в Северна Македония, но София настоява, че те са били български герои. Казва се още, че известното въстание срещу османците на Балканите през 1903 г., съсредоточено в македонския град Крушево, всъщност е българско въстание, защото всички македонци по това време са се възприемали като българи. Твърди се, че македонската национална идентичност е създадена едва през 1944 г. по диктаторски начин, в югославската държава на Тито, за да забравят македонците, че са „всъщност“ българи.

Всичко това и дори повече, Скопие ще трябва да признае, ако иска да влезе в ЕС, е смисълът на българската позиция. Освен това Северна Македония вече не трябва да твърди, че в България има македонско малцинство. Освен това би трябвало да спре да описва периода от 1941 до 1945 г. като фашистка окупация от България.

Въпреки това възниква въпросът - какво друго е този период, ако не това? България през 1941 г., като младши партньор на Хитлер, участва в нападението срещу Гърция и Югославия, поради което като награда е позволено, наред с други неща, да окупира големи части от днешната държава Северна Македония. В България обаче до днес преобладава мнението, че тези територии не са били окупирани, а са били „освободени“.

Българските историци често забравят, особено в учебниците, да споменат, че в резултат на такова освобождение през 1943 г. около 7200 македонски евреи са били натоварени във влакове и депортирани в Треблинка от българските освободителни власти, разположени в страната, повечето от тях са намерили смъртта си там.

В своите заплахи за вето България се позовава на Българо-македонското споразумение за приятелство, подписано през 2017 г., въз основа на което е създадена двустранна комисия от историци за разрешаване на спорни исторически въпроси между двете държави. Според София обаче тази комисия е постигнала твърде малък напредък, особено след като македонците настояват, че те са македонци и че техният език е македонски.

Водещият подбудител на тези настроения в София е Красимир Каракачанов, вицепремиер, министър на отбраната, историк и шеф на ВМРО-БНД. Наскоро той поиска от Комисията видим напредък, като напредък означава Северна Македония да приеме софийския възглед за историята. На въпрос дали България иначе ще блокира началото на преговорите за присъединяване, Каракачанов отговори: "Разбира се."

Фактът, че в България предстоят парламентарни избори, най-късно през март следващата година, и че от месеци в българските градове има улични протести срещу правителството, дава тласък на подобни изявления. Но по-голямата част от предимно младите протестиращи, които обвиняват правителството в корупция и злоупотреба с власт, не се интересуват от историческите и езикови тънкости, които Каракачанов и неговите близки искат да раздуят до нивото на националния интерес.

Досега Скопие беше принудено да реагира сдържано. Вицепремиерът Никола Димитров, бивш министър на външните работи обаче подчерта, че през 21-ви век в Европа правото на нацията на самоопределение не може да бъде отречено. Това не впечатли София.

В крайна сметка, всеки, който вярва, че в Европа не може да има по-абсурден конфликт от този, задвижван от Атина - междувременно вече политически разрешеният „спор за името“ между Гърция и Северна Македония - скоро може да разбере, че това е възможно. Цената се плаща от македонците.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 1 Отговор
    ЕС и Русия си размениха Македония за България с преминаването на Турски поток. Така е с малките незначителни територии, рисуват ги по салфетки.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обективен

    18 1 Отговор
    Ясно е... Ционистите от faz, четат историята, както дяволът чете Евангелието.... Те за пари майка си ще продадат, та една История ли няма да фалшифицират?! !
  • 4 Античното Маке

    18 0 Отговор
    Статията манипулира, защото не предоставя историята от начало.
    "През 1878 г. е едно от най-трагичните събития в българската история. Подписан е Берлинският договор, разкъсал току-що освободената България на три. След споразумението в Сан Стефано , освободен след пет века потисничество народ, е разсечен невъзвратимо от съглашението на Великите сили, които разделят България, Румелия и Македония. Предстоят години на трудни борби за обединение. Македония остава завинаги откъсната.
    Руските войски още не са се оттеглили и новосъздадената държава едва е започнала да функционира, когато първите бежански кервани започват да прииждат. От 1878г. всичко, което ставало в Македония рефлектирало и в България – първо заради естествения интерес на българите към техните братя оттатък границата и второ заради постоянните бежански потоци идващи в България. Първото събитие разтресло Македония и довело до масова бежанска вълна е Кресненско – Разложко въстание (1878/79), след което в България търсят спасение около 30 000 души, после следват Горнодумайското въстание (1902) и Илинденско–Преображенското въстание, при потушаването на което идват над 50 000 души от въстаналите райони. През 1912г. обстановката в Македония коренно се променя, тъй като вместо част от Турция, тя става част съответно от България, Сърбия и Гърция. Положението на народа не само че не се подобрява, но и се влошава.
  • 5 Античното Маке

    17 0 Отговор
    Едно от първите нещо, които новите поробители на Македония правят е да избият или прогонят комитите, а също така свещениците и учителите, за да могат лесно да убедят простолюдието, че в Македония живеят само “прави сърби” и съответно “елини”. Когато сърбите окупират Вардарска Македония там има 677 църкви и 48 манастира собственост на Българската екзархия, а също и 556 български основни училища, 33 български прогимназии и 5 български гимназии, поддържани от Екзархията. Огромен е и техния брой в Егейска Македония. Сърбите и гърците много добре осъзнавали каква сериозна пречка за тяхната асимилаторска политика са тези църкви и училища – та нали ВМОРО е създадена в Солунската българска мъжка гимназия “Св. св. Кирил и Методи ”, а Д. Груев, Г.Делчев и много др. комити действаха под прикритието на български екзархийски учители. Това е и причината сръбските и гръцки войски, когато влизат в Македония през 1912 г., веднага да затворят църквите и училищата, въпреки че все още са “съюзници” на България. Така хилядите учители и свещеници били принудени или да се обявят за “прави сърби” или “гърци” или да се изселят в България. Така например през 1912 г. сръбския патриарх Варнава нарежда всички свещеници в Македония да се обявят за “прави сърби” и то тържествено в църквите, иначе ще бъдат изгонени. Водачите и дейците на ВМОРО също веднага станали неудобни на новите поробители. Така например още на 12. ХІ.1912 г. сръбският управител на Велес издава заповед в срок от 24ч.
  • 6 Античното Маке

    13 1 Отговор
    Така например още на 12. ХІ.1912 г. сръбският управител на Велес издава заповед в срок от 24ч. “комитите” да напуснат града, а който бъде хванат с оръжие да се разстрелва. В Битоля е заловен войводата М. Гюрлуков и по нареждане на княз Александър е трябвало да бъде убит, а на 13.ХІ.1912 г. в Охрид е пленен П. Чаулев с четата му, но през нощта те успяват да избягат От ноември 1912г. до март 1913г., сърбите убиват Петър Облакчето – битолски войвода, Кръстю Леонтиев – лерински войвода, Стефан Атанасов – кичевски войвода, Кръстю Трайков – ресенски войвода.

    От репресиите пострадват цели селища. Типичен пример е град Кукуш изгорен от гърците през 1913г. и всичките му жители, в т.ч. и цялото семейство на Гоце Делчев бягат в България, без да могат да вземат нищо от имуществото си. През юни 1913г. избухва т.н. Тиквешко въстание, потушено от сърбите с цената на стотици избити, а през септември 1913 г. избухва Охридско-Дебърското въстание, за потушаването на което е изпратена 100 000 армия и са изгорени 210 села. В Македония Сърбия е принудена да държи постоянно 40 000 войска и 12 000 жандарми, за сравнение общият брой на жандармите в държавата (с тези в Македония) е 18 000 души. От 1912 до 1915 г. сърбите избиват в Македония приблизително 10 000 души, а положението в Егейска Македония в общи линии е същото. И така още през 1912 г. от Македония към България тръгват нови бежански колони.

    Най-масовата бежанска вълна от Вардарска и Егейска Македония в България е с
  • 7 Античното Маке

    15 1 Отговор
    Най-масовата бежанска вълна от Вардарска и Егейска Македония в България е след Първата световна война, когато тези територии се връщат на Сърбия (сега вече Югославия) и Гърция. Тук трябва да се отбележи, че с изключение, една малка част заминала за Америка, всички останали бежанци от Македония идват в България, така е било и когато тази земя е била под властта на Турция, така е и когато тук се настаняват сърбите и гърците. Дори и след 1945 г., когато Вардарска Македония вече не е част от Сърбия, нито един македонец от България не се завръща, даже пристигат нови, макар и малко бежанци."
    Тази изстрадала българска земя е напоена с реки от българска кръв.
  • 8 Бас

    15 0 Отговор
    А Скопие иска да влезе безпрепятствено в ЕС като единствената държава имала наглостта да представя чужда история за своя , ЕС в крайна сметка нали е цивилизован съюз, защо се позори като толерира плагиати
  • 9 не може да бъде

    11 0 Отговор
    А ние не трябва ли да питаме FAZ- "А вие защо биехте евреите ..и не само ги биехте ами ги тровехте с БОВ и ги изгаряхте в крематориуми ..и тези 7200 македонски евреи са отишли не в български ,а в немски концлагери,защото Димитър Пешев, БПЦ и др.не са могли да устоят на натиска на германците и техните пособници в България!? "...Между другото,тия обяснения на FAZ са и тяхно тълкуване какъв е режимът България преди 09.09.1944 ...че властта е в ръцете на нацисти и фашисти !?
  • 10 пепи

    6 1 Отговор
    След някоя и друга година ЕС ще преговаря само с Албания, едва ли ще има Сев.Македония
  • 11 СКОРО

    7 0 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА НИ БЛАГОДАРИ АКО ГИ СПРЕМ - ПОНЕ НЯМА ДА ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ЕС А ТОВА ЩЕ СЕ НАЛОЖИ !
  • 12 Род

    2 0 Отговор
    Няма какво да се обясняваме! Историческата истина е една - македонци като етнос няма, за маке - нация се говори след 1944г., от комунистите и сърбошовинистите! Право на всеки е да се самоопределя за какъвто си иска! НО историята на "македония", " северна македония" и т.н. започва от 1945г.! Всяко отстъпление от тази позиция е национално предателство! Трябва ясно и категорично да заявим пред ЕС, че компромиси в това отношение няма и не може да има!!!! Дори повече .... от сега да отрежем великосръбските и руски мераци, като предупредим Сърбите да престанат да шетат из македония и да прекратят подържането на маке " учени" и " политици" провеждащи анти български настроения !!!