17 Октомври, 2020 09:56 7 650 75

Караянчева и секънд хенда в политиката

  • цвета караянчева-
  • дарения-
  • оставка

Странно, но никой от управляващите не се опита да изведе на преден план професионалните качества на Караянчева. Както и никой не я защити

Караянчева и секънд хенда в политиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дебатът в парламента по исканата от БСП и ДПС оставка на Цвета Караянчева като председател на парламента показа две неща.

Първо - затвърди изводът, че този парламент е изчерпан морално и съдържателно и категорично не е в състояние да направи смислен политически дебат по която и да е тема.
Второ - самата Караянчева не осмисли за какво ѝ се иска оставката, защото не разбира принципно какво означава да си председател на Народното събрание.

Мотивите за оставката бяха съществени и могат да бъдат изчерпани с няколко думи - институционален срив в доверието към парламента, заради производството на лоши, вредни и лобистки закони и тотално обезличаване на институцията, превръщайки я в придатък на изпълнителната власт.
При такава оценка, която и да е управляваща сила, би трябвало да намери начин да коригира поведението си, още повече, че се намираме в навечерието на избори.

ГЕРБ не направиха това. Те приеха тактиката по матросовски да защитават Караянчева с аргументи на битово ниво: тя е добър човек, тя не краде, тя не е корумпирана, тя може да говори с обикновените хора, издигайки я до мъченица, заради охулването ѝ след "онзи запис с гласа на премиера". С което ѝ направиха лоша услуга. Защото да си мъченик, означава да си обречен на кауза, с която да се бориш в обществото, а не защото всички ти се подиграват, понеже премиерът те нарекъл ПКП.

Странно, но никой от управляващите не се опита да изведе на преден план професионалните качества на Караянчева. Както и никой не я защити преди време, когато гръмна записът с разговора между Борисов и Дончев, в който те по мъжки коментират личността ѝ. Изглежда в ГЕРБ няма рицари, които да защитят достойнството и честта на една дама. А пък ние искаме от тях да защитят парламентаризма!

Никой не обори в парламента и думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, които са безпощадна оценка за работата на Караянчева: "Когато нямаш капацитет, експертиза, визия, остават агресията, омразата и арогантността“.

А въпросът с оставката на Караянчева опира именно до разбирането ѝ за държавност, до подготовката ѝ за поста, който заема и до професионализма, който показва. И ако е вярно, че няма политик, който да не е настъпвал мини, то Караянчева го прави почти всеки ден, без да си вземе поука и без да промени нещо в поведението си. С това си заслужи определението "Караянчевщина", което се дава за първи път на председател на Народното събрание от създаването на институцията досега. И няма как то да не отекне и в Кърджали, където "боли от истината".

Проблемът е, че след всичките критики, които получи, Караянчева изумително продължава да не разбира, че не може да говори по един начин в Лом, а по друг - в парламента. Защото и в Лом, и в парламента тя е един и същи човек и носи атрибутите на овластения ѝ пост, за които плащаме всички ние. И обясненията ѝ: "Аз съм си такава, аз така си говоря", които не спира да ръси, са абсурдни, недопустими и издават примитивно мислене. Ако си такава - агресивна партийна функционерка на квартално ниво - оставаш си там, в Лом, а не на върха на държавата, защото се превръщаш в срам за държавата. Ако пък си държавник - ти си такъв и в най-затънтения край на държавата и мислиш държавнически, дори и когато спиш.

Вероятно Караянчева не знае, че езикът издава същността на човека, той е огледало на мисълта, на интелекта. Изразът "Ходи пеш, бе", ако си интелигентен и възпитан човек, не би се отронил от устата ти дори и да си вкъщи, камо ли съзнателно да говориш така пред аудитория, както блесна в Лом председателят на парламента. От една страна, това показва отношението ти към тази аудитория - смяташ, че хората са простаци и им говориш като на простаци - агресивно, по мутренски ги нахъсваш срещу някакъв противник. Което е обидно за тях, защото разделя, сее омраза, не обединява. И второ, издава вътрешната ти потребност чрез агресия да прокараш някаква политическа теза. Което пък е обидно спрямо отношението към политиката изобщо.

"Възпламеняването" на аудиторията от симпатизанти по този грозен, примитивен начин, както ни го обяснява Караянчева, е демонстрация на ниското ниво, до което е стигнала комуникацията между политиците и избиратели им.

И страшното е, че май връщане назад няма.

"Аз няма как да си променя начина на говорене, защото това съм си аз", увери ни Караянчева в предаването "Лице в лице" по БТВ, само няколко часа след дебатите в парламента, които би трябвало да са я "свалили на земята". С което ни показа, че очакване за промяна не може да имаме.

Това е положението!

И да искаме, и да се вайкаме, този председател на българския парламент не може да бъде друг. Това е нейният код - чипът, който не търпи промяна. Както не търпи промяна и мисленето ѝ на селска домакиня - на театъра в Кърджали дадохме килими трета употреба, а на старческите домове дарихме календари от стари години, но с прекрасни пейзажи, които трябваше да изхвърлим.

Първо, като държавник не може да дариш на някого нещо, което е за боклука, и второ - още по-абсурдно е да се хвалиш с това.

Секънд хенд в политиката не е като да си купиш дрехи втора употреба!

Как да го разбере това Караянчева? Вижда се, че не може! И колкото повече говори, толкова повече гафове твори и толкова повече потвърждава "онова", което тя смята, че Борисов не е казал за нея.

А за нас като общество остава тежкият извод за преценката, според която ние сме истински рецидивисти - не се научихме да избираме личности, които да управляват качествено държавата. Този урок не го усвоихме от началото на прехода досега! Затова пак ще се питаме - ще позволим ли на арогантната махленщина да замести политиката?

Коментарът на Валерия Велева е публикуван в Епицентър


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 88 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз ако бях

    98 4 Отговор
    на нейно място, щях да се хвърля от някоя канара в Родопите. Ама тя, гьон сурат.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 84 Отговор
    Протестираи те си госпожа Караянчева е мн хубав и добар човек. Аз я обожавам.

    Коментиран от #14, #72

  • 3 Няма нужда от голяма нужда

    88 3 Отговор
    Добре де чак пък такъв анализ на една обикновена дрънчаща поцинкована кофа модел ПКП !?!?
  • 4 гнус

    89 3 Отговор
    колко колко колко тъп сeлслки пpимитив трябва за да си все още фен на ГЕРБ , това герберастите са по-тъпи и от тези дето вярват в плоската земя отврат

    Коментиран от #17

  • 5 ФЕН

    46 4 Отговор
    ПТП е просто един пореден камофлаж на Големия стратек !!!Но никой него споменава .Когато си прост искаш около тебе да са прости и послушни-факт .Защо сготвиха физкултурника ?Защото има ум и капацитет и култура ....и големите почват с него да се договарят ...шут в гъ...Умен кадърен култерн в таз партия не дирете ....па камоли държавник дето го е грижа за България
  • 6 Нагла

    50 2 Отговор
    Проста Кърджалийска Кофа
  • 7 Поздравления

    59 2 Отговор
    Прекрасно, точно и базирано на факти. Позравления за авторката. Жена по- смела и най- вече мислеща от всички уж политици в държавата ни

    Коментиран от #13

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 2 Отговор
    ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ТЪПАТА КЪРДЖАЛИЙСКА П,ТКА е подарила мухлясали и стари килими на читалища тая тъпачка обиди ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД дори твърди щото не и пука за ЗДРАВЕТО на БЪЛГАРИТЕ а за нея при катастрофата край ШУМЕН вдигнаха ХЕЛИКОПТЕР а на онова семейство и детето им никакво внимание не обърнаха те това са нашите скъпи управници мръстници гадове

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 рамбосилек

    39 1 Отговор
    Със старите календари можеше да им дари и повредени ръчни часовници - тъй де, като стане време за обяд ги викат, за какво им е на пенсиите да знаят колко е часът. Затова пък ще им се наслаждават на красотата хората.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сила

    26 4 Отговор

    До коментар #7 от "Поздравления":

    това е жената която написа статията за погалването по главата на тиквата от двамата папи най слагаческото четиво писано някога от журналист така че не се подлъгвайте мадам в е и бивша метреса на сопола и на много други продажни личности
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не кради ника ми ей ХА ХА

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Анализаторр

    33 2 Отговор
    Дебатът за Цвета Скалата беше безмислен. Все пак Вожда я целуна по умното чело.
  • 16 Активист на БСП

    31 4 Отговор
    Жената е трудолюбива и пестелива. Произвежда поцинковани кофи ,,Кърджалийско Джемиле,, и не си купува долно бельо...
  • 17 Парадокса на Герберландия

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "гнус":

    Отговора е много прост. Тези, които са на хранилка при ГРОБ и тези, които са наплашени, че ще им изстинат работните гласуват за тях. Всички останали са потърпевши от диктатурата и логично са против репресиите на тази диктатура.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абокат

    3 15 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе и ти ли като Последния Софиянец все някой ви пише от ника. Смешник

    Коментиран от #28, #31

  • 20 Тошко

    4 54 Отговор
    Би било добре, ако Валерия Велева направи обстоен анализ на говоренето на Президента на Република България..... как говори в чужбина и как пред бг. журналисти у нас! Има ли раздвоение и не нанася ли повече щети от говоренето в Лом или Карлуково!?!?!? Дойде времето мощно да извикаме: Мутри вън от Президентството! Долу Радев!

    Коментиран от #34, #38, #41, #49, #75

  • 21 какво се чудим

    26 1 Отговор
    караянчевщината или гербевщината/все едно/ е логично явление на целия 30г преход на ченгеджийската ни демокрация
  • 22 ПА И ТЪПА

    32 1 Отговор
    МНОГО ПРО СТА /да не обиждам кърджалийки/ ПУ. КА !!!! ДОКАЗАНО !!!!
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 18 Отговор
    Аз съм от гр Лом търся жена за семейства. Имам 2 условия да е хубава и усмихната както Караянчева. 2 Да е млада и финансови осигурена защото ми писна да съм по 24ч тук. Искам тих спокоен живот.

    Коментиран от #44

  • 24 герб краде

    28 0 Отговор
    Стига с тая ПКП! Отвратителна е , колко пъти на ден ще ни показвате това нищожество? ПКП ПКП ПКП ПКП ПКП ПКП ПКП
  • 25 Лион

    30 2 Отговор
    Цвета е ПКП и е много нагла и зла , дано Господ я накаже тази извратена и позоряща НС женица.
  • 26 До 20

    33 1 Отговор
    Най-сигурната отбрана е нападението. Като няма с какво да защитиш ПКП, реши да плюеш срещу Радев. Глупав ход.
  • 27 Браво

    2 32 Отговор
    НА БЪЛГАРСКИЯТ МЪЖ В БЪЛГАРИЯ. ТАКАВА ЗЛОБА И ОБИДИ КЪМ ЕДНА ЖЕНА. ПРЕКРАСНИ МЪЖЕ, КАВАЛЕРИ. МЪЖЕ, КОЙТО НАПАДАТ ЖЕНА. ПИТАМ АЗ ТЕЗИ МЪЖЕ ТАКА ЛИ СЕ ДЪРЖАТ С ЖЕНИТЕ СИ В КЪЩИ????

    Коментиран от #29, #35

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "Абокат":

    ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА е т едно невъзпитано жалко гадно човече без морал без въспитание а какво е АБОКАТ

    Коментиран от #30

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 3 Отговор

    До коментар #27 от "Браво":

    госпожице госпожо а как ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА се отнася с БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МАЯ

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Абокат":

    за ЦВ КАРАЯНЧЕВА има дума каквото повикало таково се обадило

    МАЯ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анти ГМО

    26 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тошко":

    Говори абсолютно по един и същ начин.
    С една разлика, че знае и Английски, а ПКП и ББ и т.н. са по-тъпи и от задник на космат кечист.
  • 35 СЕЛСКА ЧЕСТ

    21 1 Отговор

    До коментар #27 от "Браво":

    ЩО ЗА ЖЕНА Е ТОВА .....НЕДУРАЗУМЕНИЕ, САМО ЗАЩОТО ХОДИ БЕЗ ГАЩИ ЛИ.....!?!?!?!

    Коментиран от #42

  • 36 сила

    21 1 Отговор

    До коментар #32 от "журналист":

    човек може да избяга от селото но селото от него никога
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 6 Отговор

    До коментар #20 от "Тошко":

    РУМЕН РАДЕВ е най достойния ПРЕЗИДЕНТ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 39 МАЯ

    15 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ха-ха":

    вие сте некултурен лош невъзпитан човек член на пп герб

    Коментиран от #45

  • 40 Оставете жената на мира, стига са се

    2 15 Отговор
    Упражнявали върху нея, сега пък и тая придворна журналистка/има ли вече нужното образование/, която е коя ръка, само тя си знае

    Коментиран от #64

  • 41 МАЯ

    28 3 Отговор

    До коментар #20 от "Тошко":

    РУМЕН РАДЕВ е номер 1 ВОЕНЕН УЧЕН не е престъпник нито мутра нито не обижда като ЦВЕТА нито е бил в затвора като БМБ

    Коментиран от #43

  • 42 Браво

    4 19 Отговор

    До коментар #35 от "СЕЛСКА ЧЕСТ":

    Ти видя ли, че ходи без гащи???????? А стига с фейк новини.
  • 43 Абе 😃

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "МАЯ":

    Ти от ГРАД КОЗЛОДУЙ АНОНИМЕНЛОМ, МАЯ ПИШЕШ ПСИХО ПСИХО
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    поста не е моя стига кради ника ми

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аз съм психически

    1 5 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Болен ник ГРАД КОЗЛОДУЙ, МАЯ ЛОМ АНОНИМЕН РОМ СЪМ АЗ
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 4 Отговор
    Има ли лудички като мен 🧔🧔🧔🧔🧔лекари търся👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳помощ 🚑🚑🚑🚑🚑
  • 48 МАЯ

    2 5 Отговор

    До коментар #44 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как бе ГРАД КОЗЛОДУЙ, МАЯ, ЛОМ, АНОНИМЕН, ПИША ОТ 5 НИК ПАРИ ТРЯБВАТ ХОРА
  • 49 Дойде време

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тошко":

    да ти сменят хапчетата, щото сегашните нямат ефект.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    3 13 Отговор
    Долу Ръцете От Цвета Караянчева. Тъжно ми е за Нея. Защото и някои са били... Тези които я харесват, са отрудени. Много тежки думи за нея. Не верни. Кгб, дс,.. Използват те и те изхвърлят.. ЕНП, борисов, да я Зашитят. Тя не е лека жена...

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 МАЯ

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    КАРАЯНЧЕВА оставка лошотия гадна
  • 54 КРАДЕЦ

    16 2 Отговор
    Бългaрcкият прeзидeнт удaри шaмaр нa мaкeдoнcкaтa диплoмaция
    Нe мoгaт дa ce прaвят кoмпрoмиcи c иcтoриятa и eзикa, кaзa бългaрcкият прeзидeнт , НO ЗAEВ ЗAЯВИ ЧE ЩЯЛ ДA CE ДOГOВOРИ C БOКO ЩOТO ТOЙ E ПРOCТ A ЗAEВ CЪЩO !
  • 55 ЧАУШЕСКО

    13 1 Отговор
    БОЙКО НЕКА КАЖЕ КАК Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ ЗАТВОРА ?
  • 56 peace

    6 1 Отговор
    Поне тя ни разсмива...
  • 57 Васил

    9 1 Отговор
    Какъвто диктатора такива са и му последователите
  • 58 ПЕНКО

    2 5 Отговор
    ТОВА Е ПРОИЗВЕЛ -ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА НА СУ -ТОВА ИМАМЕ !!! ДНЕС ПУСКАТ В ЕФИР И НА ЕКРАН САМО БИВШИ -ЕДИКОИ СИ !!! НЕ ДНЕШНИ И БЪДЕЩИ , А БИВШИ !!! ДНЕС БИВШИЯ
    ВСЕЛИЗАР ЕЖНЯЧЕВ-ИМАШЕ ЕФИР ДА ПЛЮЕ - ПРИ ОНЯ-ТА....Р - БЛИЗО 20 МИНУТИ -КАК И ЗАЩО !?!?!?

    Коментиран от #60

  • 59 ПЕНКО

    1 4 Отговор
    БИВШАТА ВАЛЕРИЯ -ВЕЧЕ Е ДРАПЕРИЯ !!!!

    Коментиран от #61

  • 60 вис2

    1 6 Отговор

    До коментар #58 от "ПЕНКО":

    кой е тоя В ЕНЧЕВ

    Коментиран от #63

  • 61 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "ПЕНКО":

    ПЕНКО ВАЛЕРИЯ не беше ли МАДАМ В на ДОГАН
  • 62 Ели Оригинал

    9 1 Отговор
    Завиждам на господжа Янчева за интелекта, добротата, аскетизма, стоицизма - втори Игнацио Лойола-дори се самобичува в името на чистите нрави и дух,благотворителността и вярността към съпартийците си.

    Не могя да спя от завист, толкоз много е постинала таз добра жена в живота.
  • 63 Ели Оригинал

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "вис2":

    Велизар Енчев е бивш дипломат, външно разузнаване, работил за интересите на БГ.
    Заел достойна позиция след като се оттегля от Лъжепатриотите, единственият критикуващ ГЕРБ, в качеството си на независим депутат.
    Достоен човек и разузнавач.
    .
    Да не се бърка с доносниците агент Иван ДС, Агент Сава-ДС - предал списъка на БГ разузнавачите в САЩ,Агент Буда, Агент Иван.
  • 64 Чичолина

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Оставете жената на мира, стига са се":

    Жената не може ли да прецени,че няма качества за поста,който заема.Няма и капка достойнство.Какво ще учат българчетата след години по история?Срам-такава необразована и неука женичка на най-високия държавен пост!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 баба кера

    6 1 Отговор
    госпожа другарке караянчева ако имате гащи с дантела за подаряване дайте ги на мен да ги подаря на внучката за абитуренската
  • 67 Булгар

    5 2 Отговор
    Мали Мали срам ме е като я слушам горката женица
  • 68 Булгар

    3 2 Отговор
    Мали Мали срам ме е като я слушам горката женица
  • 69 Ходете пеша тъпи руски протежета

    3 5 Отговор
    Славно момиче от Кърджали! Прекрасна си!
  • 70 Христо

    4 7 Отговор
    Красива, умна и борбена родопчанка! Да си жива и здрава!
  • 71 анонимен

    1 1 Отговор
    Да е жива и здрава мис ПКП.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 заката

    1 0 Отговор
    ТАЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЧЕ ОТКАЧИ ДИВОМЕРА Е ТО БИВА БИВА ДА СИ ПРОСТ АМА ЧАК ПА ТОЛКОВА НЕ БИВА
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Тошко

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тошко":

    африкански е проста ГЕРБЕРСТКА ГЕРБЕРАСТИЯ :))))))