7 711 32

Милиционерските мечти на Иван Гешев

Неколцина народни представители от опозицията имат куража да питат някои важни неща, но Гешев отговаря по изработените опорки

Милиционерските мечти на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 22 членове на Комисията по правни въпроси на НС 11 са потенциални клиенти на прокуратурата. При подобно положение кой от тях ще зададе истинските въпроси на главния прокурор Иван Гешев? Номерът с отчета, който бе разигран за пред чужденците е нищо повече от читалищна сказка. Гешев изброява цифри като свършена работа депутатите от комисията кимат.

Една част от тях примират от страх, че Гешев може да ги подхване за всякакви далавери, когато поиска. Знаят и защо. Други гледат да се застраховат, защото са чули и видели през последните години как може да се повдигне обвинение без никакви доказателства, просто защото така е поръчано.

Сега си представете Анна Александрова, Десислава Атанасова, Красимир Ципов, Александър Иванов и Димитър Лазаров от ГЕРБ, както и Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, или Симеон Найденов от „Воля“ и Стоян Божинов от ОП да поискат от Гешев да обясни за милионите, златните кюлчета и пистолета на премиерското нощно шкафче или за изтеклите записи с какви ли не квалификации по адрес на чужди лидери, как да се „изгори“ опонент и пр. Да се поинтересуват, защо Владислав Горанов е на свобода, а не в ареста за предоставените 700 млн на Васил Божков, срещу 63 милиона дадени на него и премиера, според самия Божков. Не смеят да се обадят и за скандала „8-те джуджета“, в който се говори за корумпирани висши прокурори, за заграбване на фирми и присвояване на веществени доказателства за милиони.

Не очакваме от тях такъв чутовен подвиг, защото такива хора не са способни дори на най-семпла изява в посока на истината. Страхливци, в непривична и абсолютно незаслужена роля на посланици на избирателите, които всъщност са гласували за партия, а съответния лидер ги е поставил в листата. По някакви причини, известни само на него, но за които всички се досещат.

Да, неколцина народни представители от опозицията имат куража да питат някои важни неща, но Гешев отговаря по изработените опорки, като не забравя да подчертава, че критиките срещу него са политически и целят свалянето му, а не работата на държавното обвинение.

Свеж момент в изслушването на Гешевия отчет е журналистът, който подхвърлил на главния прокурор банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов. Попитал и защо държавното обвинение не разследва чекмеджето, 700-те милиона неполучени от хазарта и други скандални случаи. Гешев, разбира се не отговаря на подобни питания. Но иронизира, че ако бил служител на НСО с пистолет, можело да се случи… сещаме се какво. Милиционерското у главния прокурор не пропуска случай да избие на челото му. Но той с милиционерското е възпитан, както детето на художника с платната и боите…

Докато в бившия партиен дом се разиграваше едноактната пиеска „Отчет на прокуратурата“ в мелодраматичния стил на „Злочеста Кръстинка“, говорителката на Гешев Сийка Милева и заместничката му Красимира Филипова представиха законодателни промени, с които да се занижи доказателствения стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори, както и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите. Предложенията не са нови и за тях Гешев е споменавал много пъти с твърденията, че формализмът в наказателния процес в България е прекалено голям, че България е една от страните с най-високи изисквания за доказателствата в сравнение с други европейски държави. Казано накратко, Гешев настоява доказателства, които са събрани в нарушение на процедурата, да бъдат приемани от съда. Така съдебният процес щял да бъде по-кратък. Само че Гешев не казва, че подобни промени дават огромни възможности за изфабрикуване на доказателства и осъждане на хора, които са неудобни на този или онзи политико-мафиотски кръг. Или просто, защото някой е платил за това, или има достатъчно влияние да поръча свои опоненти и конкуренти. В момента прокуратурата често използва доказателства със съмнителна достоверност и автентичност и десетки хора с обвинение лежат по арестите без да е ясна вината им.

Гешев все още е сигурен, че тези, които му осигуриха поста, ще се погрижат и да го запази. Все още се присмива на хората, които и днес му искаха оставката пред сградата на парламента.

Ефектът на Дънинг-Крюгер дефинира когнитивната склонност у некомпетентни индивиди да надценяват собствените си възможности и да омаловажават недостатъците си. Илюзия за превъзходство. Въпросните хора са неспособни да видят екстремността на своята некомпeтентност.

Нарисуваш с червило гола жена на огледалото и после чакаш мокри сънища с Анжелина Джоли. Може да си некомпетентен, но имаш власт да мачкаш хора и съдби. Това е хоризонтът на милиционерските мечти.

Д-р Димитър Попкутуев, Фрогнюз

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 102 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 бг майна

  16 93 Отговор
  ГЕШЕВ СТИСКА ЗЪБИ И ЧАКА МОМЕНТА В КОЙТО БАЯ НАРОД ЩЕ ПЛАЧКАТ
 • 2 Ива

  98 8 Отговор
  МУТРО ОСТАВКА
 • 3 Българка

  84 7 Отговор
  Предлагам- неудобните на властта направо да бъдат арестувани и без обвинителен акт и съд , да бъдат вкарвани в затвора. КАКВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НИ? ТОВА Е НЕЗАКОННО! ПРОКУРАТУРАТА НЯМА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРАВА И ВЛАСТ!
 • 4 Последния Софиянец

  84 3 Отговор
  Цацата и Гешеф не са балъци.Сигурно имат цели сейфове с доказателства срещу всички политици на прехода.Те са едни и същи 30 години.Само нови и чисти хора във властта могат да се оправят с Каскета.
 • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  62 8 Отговор
  оставка мутро
 • 6 Жоро

  52 11 Отговор
  Народа избира 15 години едни и същи а после все мрънка.Ами народа си е виновен

  Коментиран от #10, #13


 • 7 Някой си

  78 9 Отговор
  Само като му пагледнеш свинската физиономия с малките очички е достатъчно да разбереш, че така наречения "Главен Прокурор" не е нищо повече от прост милиционер поставен от няКОЙ на подобна дръжност, защо - всички се досещаме!

  Коментиран от #9

 • 8 невидимия

  64 10 Отговор
  Гешев е позор , оставка и затвор.
 • 9 И дори

  32 5 Отговор

  До коментар #7 от "Някой си":

  потомствен !

  Коментиран от #11

 • 10 Хамсал

  44 7 Отговор

  До коментар #6 от "Жоро":

  Народа не избира нищо!
 • 11 Някой си

  27 3 Отговор

  До коментар #9 от "И дори":

  Точно!
 • 12 Перо

  63 7 Отговор
  Гешев не е отговорил на нито един важен въпрос,касаещ разследването на главния престъпник и неговата шайка. Даже казва,че от половин година испанските власти не му предоставят никакви материали,а за чекмеджето нямало толкова време техническа експертиза.Оставаше испанците да връчат доказателствата на БГ криминалния,държавен контингент,а БГ криминалистически лаборатории да посмеят да кажат истината на прокуратурата. Така е при една превзета от мутрите държава.
 • 13 Дельо Хайдутин

  43 4 Отговор

  До коментар #6 от "Жоро":

  Ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят.Слагат ти комунисти от ГЕРБ срещу комунисти от БСП и викат че имаме избор.

  Коментиран от #14

 • 14 Ами

  29 6 Отговор

  До коментар #13 от "Дельо Хайдутин":

  нали са все от червено котило , а трън трендафил не ражда !
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 В.В.П.

  33 7 Отговор
  ВЪЪЪН, ИВАНЕ!!.СМОТАН МИЛИЦИОНЕР..
 • 17 анонимен

  39 8 Отговор
  Прокурор КАСКЕТ твоето спасение е ОТСТАВКА и ЗАТВОР
 • 18 Крис51

  39 5 Отговор
  Особено арогантно ми се стори, когато отговаряше във връзка с "Осемте джуджета", отново намеси "Десет малки негърчета" и каза, че очаквал извинение. Моля?! Видя се по какъв начин ги откриха онези златни монети /79, а не над 5000, както фигурират в описа/, при повторно влизане в дома на Златанов, на място, което дъщеря му твърди, че първия път вече са претърсвали. И дали е модел на прокуратурата да влиза силово в домове на подали сигнали до нея? Има запис от охранителната камера на трима с качулки. Не знам защо са решили, че насреща си имат пълни идиоти, и могат да ни пробутват всякакви тъпотевини.

  Коментиран от #19

 • 19 Criminal

  28 7 Отговор

  До коментар #18 от "Крис51":

  Защото явно е така, всеки се натиска на топличко у тях и драска по форумите, вместо да излезе да протестира........ако чакаме на изборите , все едно да чакаш от умрял писмо.......

  Коментиран от #23

 • 20 Анти Борисов

  37 7 Отговор
  Отдавна съм казал , че този става единственно за Младши районен инспектор/помощник на кварталния отговорник/! !!!Психика на типичен милиционер , който е осъзнал , че за момента е законово защитен. Ако е извън съдебната система , ще е само един страхлив мишок.

  Коментиран от #22

 • 21 садист

  16 2 Отговор
  Какъв ми е сладичък!
 • 22 Българка

  30 4 Отговор

  До коментар #20 от "Анти Борисов":

  Този не заслужава да е дори пазач на бостан, защото ако не го окраде лично, ще прикрива крадците! Оставка!
 • 23 Крис51

  25 2 Отговор

  До коментар #19 от "Criminal":

  Аз съм от протестиращите, макар че времето ми хич не стига. Не ходя абсолютно всеки ден, но повечето дни съм там.
 • 24 Българин

  17 3 Отговор
  75 години Стига!

 • 25 Хаджиментов

  8 19 Отговор
  Свършиха ли нормалните коментатори, та започнаха да ни облъчват с кръчмарските анализи на разни доктори, с очевидни професионални деформации?!?!?!
 • 26 ЗЕВС

  16 4 Отговор
  МНОГО СКОРО ВСИЧКИ ОТ ГЕШЕВ ДО ДОГАН ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ КАТО ПО ФИЛМ!
 • 27 БАЙ СТАВРИ

  23 6 Отговор
  гешо , не е ГЛАВЕН ПРОКУРОР ВСЪЩНОСТ А Е ОБИКНОВЕН ,,БРАТИНЬО" ОТ ШАЙКАТА НА БРАТИНЬОТО ..... БОЙКО
 • 28 Marinov

  14 1 Отговор
  Господа, Това знае и това можe Господина и затова не трябва да му се сърдим, тай като виновни за това са тези които са го сложили на този пост и тези които го търпят!
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Анонимен

  2 1 Отговор
  Закони има, но отдолу от народа не се спазват те при някои хора . Търсят връзки.. Оправете си мисленето, чипа.
 • 31 ВЛАДО КУЗОВ

  1 1 Отговор
  ГЕШО В ЦЕНТРАЛНИЯ
 • 32 Илхан

  0 0 Отговор
  Мутрата-Свиня да дава оставка по бързо!!!!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.