Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 15:27 8 298 25

Бурхан Немутлу пред ФАКТИ: Молим се да не се затвори ски зоната в Банско

  • банско-
  • ски курорти-
  • ски сезон-
  • зимен туризъм-
  • зимен сезон-
  • коранавирус-
  • кавантина-
  • бурхан немутлу

"Клиентът вече гледа доколко дестинацията наистина е безопасна и доколко местната власт и хотелиерите сме готови с плана за действие срещу COVID-19", каза Немутлу

Бурхан Немутлу пред ФАКТИ: Молим се да не се затвори ски зоната в Банско - 1
Стопкадър: 7/8 TV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бурхан Немутлу е управител на хотел „Регнум“ в българския курорт Банско. Когато в началото на корона кризата през март месец тази година Банско беше под карантина, г-н Немутлу организира кампанията „Топла храна в труден момент“ и помагаше на 60 души в Банско да получат храна.

От ФАКТИ се свързахме с Бурхан Немутлу – за очакванията от предстоящия зимен туристически сезон, за противоепидемичните мерки в хотелите в Банско и очаква ли се ново затваряне на зимния курорт, четете в следващите редове:

- Г-н Немутлу, как очаквате, че ще се развие предстоящия зимен туристически сезон?

- Неизвестните са толкова много, че е трудно да говорим, но все пак ние сме хотелиери и трябва да се подготвим за всякакви варианти. Към момента завърши първата фаза на ранните записвания. Това, което се вижда като резултат от тях е, че ни чака много тежък зимен сезон.

- Тежък като натоварен или тежък като малко туристи?

- Тежък от гледна точка на това дали въобще ще има сезон или не. Това, което виждаме е, че сезон ще има, но ще бъде тежък и сме заложили 60% загуби. В ранните записвания виждаме спад от над 70%, но, според нас, в сезона спадът ще е около 60%.

- Все пак се подготвяте за сезон, така ли е?

- Да, подготвяме се. В момента ситуацията с пандемията е много тревожна, но все пак, когато отворим сезона, според мен, ще има спад в заболеваемостта. Надяваме се на Балканските страни. В момента ги няма тези рестрикции за карантина от 14 дни с Турция, с Румъния, със Сърбия и това се отразява и в резервациите ни. Повечето, разбира се, ще имаме много голям спад на туристи от Англия, от Израел, от Русия мога да кажа, че почти няма никакви резервации, от Гърция. В Банско преди имаше доста гръцки резервации и те започваха от Коледа например, декември месец. За момента наблюдаваме, че от Гърция нямаме никакви резервации. Те не знаят какво ще стане, защото гръцкото правителство засега изисква PRC тестове или самоизолация при влизане в България. Доста от традиционните пазари в момента липсват.

Все пак ще имаме български туристи. Очакваме спад около 60%, но ще има български туристи. Ако все пак и от балканските страни останат два-три пазара, сезонът ще приключи и няма да го наречем нулев сезон. Ще бъде обаче много труден и много от нашите колеги мисля, че може би няма да отворят.

- В този ред на мисли, успяхте ли да съберете нужния персонал – част от хората в бизнеса дълго време бяха без работа, връщат ли се към нея?

- Специално в нашия хотел ние запазихме основния персонал, с който работим. В мерките, които в момента държавата ни предлага – освен 60 на 40, за туризма и транспорта имаме една допълнителна мярка за подпомагане на заетостта, която е 290 лева за всеки един служител. Освен това очакваме да се удължи до края на годината и мярката, която в момента работи – ако се вземе служител от борсата, тогава държавата предлага да плати минималната работна заплата, а разликата вече ние ще я посрещнем.

Тази година проблеми с персонала не очаквам, тъй като в момента доста хора се върнаха от чужбина, имат нужда от работа, от препитание. Единственото, което се молим е да не се затвори ски зоната, защото всичко зависи от нея. Ако ски зоната не се затвори, аз мисля, че сезонът по някакъв начин ще го изкараме, макар и много слаб.

- Споменавайки затваряне, Банско беше изцяло затворен през март. Преди няколко дни доц. Ангел Кунчев препоръча да посещаваме планината и пистите. Как ще коментирате това – през март затвориха града, сега ни казват да идем в планината?

- Не искам да давам оценка за март месец, тъй като не само при нас, но и в света нямаше никаква подготовка и всеки се опитваше със своите начини, със своите средства да пробва на принципа на пробата и грешката, но мисля, че вече имаме достатъчно натрупан опит с борбата с коронавируса. Натрупаха и административен опит, и здравен опит и мисля, че си взеха необходимите поуки.

Както той се изказа – препоръчва се на хората да се качват в планината и да карат ски. От тази гледна точка аз съм оптимист, че решенията през сезонът няма да се вземат толкова на мига и ще бъдат по-мъдри.

- Да разбирам ли, че, според Вас, решението през март е била направено набързо?

- Да, бързо. Те нямаха опит, не бяха подготвени. Тогава се очакваше, че тази пандемия може би по този начин ще се пребори, но - както виждаме, тя ще си продължава, докато не се намери ваксината. Никой не очакваше, че и през лятото пандемията ще продължи в този си вид. Много хора не очакваха също, че толкова рано ще скочи броя на заразените, тъй като тази фаза се очакваше, но не толкова рано. Точно затова казах, че сезонът започва с много неизвестни, но все пак сме оптимисти, че досега натрупахме опит – не само в България, но и по света. Вече се знаят трите основни фактора, без които не можем да продължим.

Клиентът освен цена и качество, което ще получи, вече гледа и третия много важен фактор – планът за действие срещу разпространението на COVID-19. Този подход на клиента при избор на дестинация ще бъде много важен. Той вече гледа доколко дестинацията наистина е безопасна и доколко местната власт и хотелиерите сме готови с плана за действие срещу COVID-19. В България много бързо реагирахме - още когато се отвори летният сезон. Направихме необходимата инвестиция. Това все пак бяха много разходи за нас, но не се поколебахме да направим тези усилия в името на дестинацията.

Искам да уверя нашите гости, че отговаряме на всички национални мерки, отговаряме и на всички световни предписания. Надградили сме мерките и имаме допълнителни мерки, за да бъдем в полза на гостите, те да бъдат в безопасност. За тяхната сигурност сме направили допълнителни инвестиции, като не очакваме тяхната възвръщаемост, но важното за нас е сигурността на гостите и на нашия персонал.

- Това са мерки и начин на работа, които биха могли да продължават известно време, но ако се превърнат в постоянен начин на работа, мислите ли, че би могло да се говори туризъм?

- Когато има струпване на хора, тогава се предава за съжаление този вирус. Когато казваха, че няма да бъде същото, аз в началото си казвах защо да не е същото – вирусът ще отмине, но може би са имали предвид, че пандемията ще продължи повече, отколкото сме си мислили. Наистина трябва да се съобразяваме, да взимаме мерките, които са ни препоръчани. За момента това са спазването на необходима дистанция, дезинфекция и носене на маски, колкото и да не е приятно.

Трябва да има много голяма отговорност. Ако хората наистина имат самодисциплина, аз мисля, че по-бързо и по-леко ще изкараме пандемията, докато се намери ваксината. Тя ще се намери в някакъв момент, но май ще бъде начин на живот дотогава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 4 Отговор
    клиента иска и уважение а не мутри да го рекетират изнудват
  • 2 пунта мара

    14 5 Отговор
    с какво ще ги качвате горе ,в кабинката е сто процента сигурно че ще го пипнем
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    БУРХАНЕ повечето ХОРА нямат пари
  • 4 вуйна

    22 6 Отговор
    Хотела не се ли казва"Ректум"?
  • 5 локо

    15 3 Отговор
    Този пък кой е?
  • 6 А не

    24 9 Отговор
    Бурхан, какво красиво българско име!!!!!!! Бурхан мисли само за печалбата, а вируса да се разпространява и уморява хора.

    Коментиран от #25

  • 7 Толкова ли няма един българин,

    18 5 Отговор
    Който да интервюирате, бе? Мръсни дупедавци!
  • 8 Дада

    14 3 Отговор
    Буркане закъсал си го от сега да знаеш
  • 9 Jacques Yves Moineau

    13 1 Отговор
    И последен въпрос: Ще намалите ли цените, или пак ще има такса празен стол?
  • 10 УМИРАЙТЕ МУТРИ

    17 2 Отговор
    Банско и Боровец са затворена книга за мен още от края на 90-те, когато Маджо и Бай Миле ги поеха под свое крило.

    Всяко левче налято в големите зимни курорти е за грам мазнинка на Шиши и компания!!!
  • 11 Буркан

    9 4 Отговор
    Затваряй бурканите! Гит бурда салак
  • 12 Честни сини очи

    9 3 Отговор
    Хотелите са в сивия сектор. Перачи на пари и далавераджии. Едно от първите огнища на короната бе именно Банско, за съжаление. В Европа доста хотели затвориха и фалираха, но у нас - не?! Винаги са на загуба, но фалирали няма? Що ли тъй?
  • 13 Емил

    5 4 Отговор
    Тоя Немит Буркан какъв е тоя хотел "Ректум"?!

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Турхан Дамутлу

    6 3 Отговор
    Ай сuктup ва !
  • 16 Анал Лютви

    5 2 Отговор
    ДУБРЕ ДУШЛИ В БУЛГАРОСРАН
  • 17 Умряффф

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    МУАХАХАХААААААГАГАГАА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хоху

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Емил":

    Хахааа направо ми взе думите :)
  • 20 Анонимен

    5 3 Отговор
    Какво значи няма ли българи които да интервюирате? Коректността именно в Регнум винаги е била на първо място! А иначе ревете, че бай Ганьо от 6 месеца не е плащал...
  • 21 Krokodil

    4 4 Отговор
    Леле колко глупости в коментарите...хейт и простотия на високо ниво! Човекът говори изключително правилно и се стреми да запази бизнеса в това смутно и несигурно време. И само за информация - не изхвърли служителите си на улицата, както направиха някои български работодатели...така че единствените Буркани сте вие И то празни :)
  • 22 Тишо

    2 1 Отговор
    Стискам палци да има ски сезон, аз обожавам да карам на Банско. Ако се спазват противоепидемичните мерки, нещата ще се случат. Имаме нужда от това, най-малкото. Планините се явяват оазис в така създалата се ситуация.
  • 23 Коци

    1 1 Отговор
    Ама и аз се моля. Както карах сърф лятото, така си чакам и ските!!!
  • 24 Иван

    1 1 Отговор
    Дано има условия за провеждането на Световната купа по ски, защото това ще е голяма реклама за България по света!
  • 25 КОЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А не":

    В България няма такова име/сред българите/ но в турция е пълно