Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 18:25 7 298 27

Стоян Николов пред ФАКТИ: Заплашва ни неконтролируемо избиване на животни

  • природозащитници-
  • стоян николов-
  • българско дружество за защита на птиците-
  • законови примени

"Ние се връщаме в 50-те, 60-те години на миналия век, когато с отровни примамки са изчезнали редица видове като брадатия лешояд", каза д-р Николов от БДЗП

Стоян Николов пред ФАКТИ: Заплашва ни неконтролируемо избиване на животни - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Природозащитната организация Българското дружество за защита на птиците излезе с позиция срещу промените, които се придвижват в Закона за лова и опазване на дивеча. От БДЗП организираха и подписка срещу тях. Против промените се обявиха още както други природозащитни организации, така и ловците.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Стоян Николов от БДЗП, за да разберем повече за причините организацията да е против промените. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Николов, кои от предвидените промени в Закона за лова и опазване на дивеча предизвикаха недоволството на Българското дружество за защита на птиците?

- На първо място това са промените, които касаят неселективен начин на лов и убиване, в частност използване на отрови, отровни примамки, капани, примки, ями, експлозиви и т.н. Това са методи, които са забранени на ниво Бернска конвенция. Тя се прилага в Европейския съюз чрез Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Тези методи са изброени като неприемливи в приложение VI за Директивата за местообитания.

Отделно, последствията от използването на такива методи ще има негативно влияние върху популациите на птици от приложение I на Директивата за птиците и други гръбначни животни от приложение II на Директивата за местообитанията. Ние нямаме нищо против да се вземат мерки срещу разпространението на африканската чума по дивите свине, но тези мерки да касаят само конкретния вид, а именно дивата свиня. Неселективните методи за убиване ще имат последствие върху много други видове и местообитания – както на национално ниво България, така и в съседните страни.

Страшно много птици мигрират на територията на страната. Има някои европейски популации, които в 70-80% - като бял щъркел, малък креслив орел, минават през територията на страната. Много от едрите бозайници също не знаят да спазват границите и в търсене на храна и територия ги преминават – като мечка, вълк, рис и т.н.

Също така силно ни притеснява фактът, че няма заложен механизъм за контрол. Тоест казва се, че ще бъдат оторизирани представители на съответните власти - на министерството на земеделието и храните, на министерството на вътрешните работи, министерството на отбраната, за да извършват лов, но не се коментира по какъв начин те ще получават разрешителни за лов. Едва ли не излиза, че могат да ловуват и хора, които нямат разрешителни за лов, могат да ловуват - по начина, по който в момента е дефинирано, извън работно време и на територията на цялата страна, тоест извън ловните стопанства.

Това са много сериозни опасности, които могат да доведат до сериозен хаос в тази сфера.

- А също така и до масова избиване, правилно ли разбирам?

- Да, и то неконтролируемо. Ще загинат страшно много други представители и в общи линии се обезсмисля цялата работа в природозащитния сектор в последните 30 години, че и повече. Ние се връщаме в 50-те, 60-те години на миналия век, когато с отровни примамки са изчезнали редица видове като брадатия лешояд и т.н.

Да не говорим, че това има директна опасност за здравето на хората. Деца, гъбари могат да станат жертва на отрови, хора, които излизат на излет, могат да се хванат в някакви примки, капани и т.н. Има и потенциално въздействие върху селскостопанските животни. В момента се цели да се спестят щетите върху производителите на свинско месо, да се предпазят свинефермите, но никой не може да ограничи достъпа на овчарски кучета, на ловни кучета на стада до тези неселективни методи за лов и убиване. Със сигурност ще пострадат и много селскостопански животни.

Струва ми се, че не е добре обмислено. В разрез е с абсолютно всички закони в страната, които целят опазване на биоразнообразието в природата, в разрез е с всички европейски директиви и регламенти. Настрана от този ефект, който нас ни притеснява – чисто относно биоразнообразието, сме сигурни, че ще има и сериозни финансови санкции върху страната. Точно в тази икономическа криза, това е най-нелепо да се случи – финансови санкции за неспазване на директиви.

- Как си обяснявате, че тези промени се обмислят, при положение, че противоречат на европейското законодателство?

- Точно това ни държи в недоумение, защото в момента тези промени се предлагат от висшия орган на властта – не от конкретно министерство, а от Министерския съвет. Според мен, е просто някакъв вид прибързано действие под влияние на някаква паника, както всички са в паника от коронавируса и могат да се направят някакви грешки. Това обаче не приляга. Обикновено се прави обществено обсъждане със сведенията на всички експертни организации, каквото е Българското дружество за защита на птиците.

Ако имахме информация от по-рано, ние можехме да преведем нашата експертиза, да подобрим нещата. Ние нямаме претенции, че разбираме от тази тематика – в частност това как да се справим на национално ниво с проблема на африканската чума по свинете, но вярваме, че в 21 век сме на достатъчно високо ниво във ветеринарномедицинската област, в технологиите като начин на селективен лов, за да се ограничи това въздействие до конкретния вид, а не да се прилагат примитивни методи буквално от каменната ера.

- Какво трябва да се случи оттук насетне?

- Днес изтича крайният срок на общественото обсъждане. Надявам се, че достатъчно заинтересовани страни са реагирали негативно, за да може да бъде спрян този законопроект, съответно да бъде преразгледан. Ясно е, че има нужда от мерки, въпросът е какви да са тези мерки и да не са за сметка на всичко останало, да не става така, че с мръсната вода да изхвърлим и бебето, както в момента се получи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кую

    53 3 Отговор
    Уникален вид сме. Убийци, незачитащи нищо и никого.

    Коментиран от #6, #19

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 5 Отговор
    дело на психари садисти психопати чуддовища
  • 3 Ботуша

    33 3 Отговор
    Еми забранете ловния сезон бе. Имам един познат който с кеф разказваше как е убивал там някви птици които вече е било да се намират. Пълен въздухар.
  • 4 ПСР

    48 2 Отговор
    Господи каква невероятно красива страна е България!
    И какво всичко е готов да й"сготви "собственият й чиновник-прост,необразован,безхаберен...
    Имало едно време,един башибозук.Ахмед ага Барутинлията.Изгорил живи,изклани,изнасилил с ордата си, едни клетки няколко хиляди души в Батак.
    Днес си имаме стотици немуподобни.
  • 5 Потребител

    37 4 Отговор
    Има линк със становище, който може да се изпрати до днес като краен срок на държавните органи и да се спре подобна дивотия.
    И за протокола да кажа - ако видя някой в гората да залага примки, ями и отрови, не отговарям за действията си!

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хи хи

    1 35 Отговор
    Болимекурабате че ще изчезнат незнам си колко видове.

    Коментиран от #14

  • 8 Шаман

    24 3 Отговор
    Изчакайте хората още да изгладнеят чрез скапване на икономики повишаване на цени и закриване на работни места и ще изчезнат не само птици а ми и слоньовете.
  • 9 Антирадевист

    10 7 Отговор
    Варвари сме си и ще си останем. Лошото е, че ще внесем тази си варварщина в Европа.
    Но няма да ни изхвърлят само от стратегически съображения. Иначе не сме им нужни ама хич.
  • 10 Герпобедавинаги

    4 9 Отговор
    Що ,досега кой контролира избиването ?
  • 11 Що за общество е това

    10 3 Отговор
    Хора убиват хора това правителство ползва сектанти за убийства на хора както при Хитлер, а иначе си мислете за животните!
  • 12 креслив орел

    1 6 Отговор
    Кой изтребва птиците ??? Кой изтребва хиените ??? Кой изтребва съселите ???

    Коментиран от #13

  • 13 Мушитрънче

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "креслив орел":

    Кой оби Лора Пармъл ?
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хи хи":

    ти не си в ред
  • 15 Хи хи

    1 16 Отговор
    Живота за мен на тая шбана планета свършва с мен.Не ми пука какво кога и как ще става след мене.
  • 16 Йозеф

    15 0 Отговор
    Това с отровите е малоумно. Примки не се правят лесно, нито се залагат лесно, трябва да познаваш района и дивеча много детайлно. Ако пък недай си падна в яма...то това НУГ, РУГ, ДДС, ДГЛС и каквото има в района ще влязат в новините след това. То бива кретения, ама да сложим някакви граници...
  • 17 Вввв

    11 1 Отговор
    Башибозуци, включете и избиване на хора със всички способи и средства. Това правителство е пълна отврат.
  • 18 Бай Шиле

    8 6 Отговор
    Не им се вързвайте много на тези "природозащитни" НПО-та.Не помните ли предаването по БНТ със скрита камера,където искаха 300 х. лева от предприемач в Пирдоп? Щото там имало гнездо на много рядък орел.Орелът така и не го видяхме,де.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Цеко сифоня

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Потребител":

    Допълнение към протокола - И не само в гората, а и в полето или където и да е ! С удоволствие ще ти помагам.
  • 21 Пена

    2 0 Отговор
    Според мен това го правят крадците,които ни управляват да ни отмъстят,да се получат от цивилизованите държави,а както винаги България открива Америка ,ама наопаки,,мисля, заради това,че са се омазали до ушите нашите гепи,преди да си отидат,ще направят сумати поразии,не че сега не са
  • 22 закривай

    2 2 Отговор
    Те хора не останаха, половин България целенасочено опразнена, Маринкова за животни се загрижила.
  • 23 И животните ли

    3 0 Отговор
    Зануляват
  • 24 ЪРП

    2 0 Отговор
    AКO ИCКAХA ДA НAПРAВЯТ НEЩO ПOЛEЗНO ЗA OБЩECТВOТO ТEЗИ ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEЦИ ,ТO ЩЯХA ДA НAПРAВЯТ ИНФOРМAЦИOННA ПУБЛИЧНA CИCТEМA В КOЯТO ВCЯКA ЛOВНA ДРУЖИНКA ДA OБOЗНAЧAВA ПРEДВAРИТEЛНO МECТНOCТИТE В КOИТO ЩE ЛOВУВA!!!!
    ТAКA ВCИЧКИ OCТAНAЛИ ТУРИCТИ, ПЛAНИНAРИ, ГЪБAРИ ЩE ЗНAЯТ В КOИ МECТНOCТИ ДA НE ХOДЯТ И ПO ТOЗИ НAЧИН ЖИВOТA ИМ ЩE E ХEМ ЗAЩИТEН, ХEМ НЯМA ДA ПРEЧAТ НA ЛOВЦИТE!!!!!!!!
  • 25 ЪРП

    2 0 Отговор
    A, OТНOCOН УМOТВOРЧECТВOТO НA ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEЦИТE .......ДУМИ НEМAМ......., ТO НE CИГA НA ТEЗИ МAЙЦИПРOДAЖНИЦИ ,ЧE УНИЩOЖИХA ПOГOЛOВНO ЧУOOOOOOOВНO ГOЛEМИ ТEРИТOРИИ БЪЛГAРCКИ ГOРИ!!!!!!!!!!!.......AМИ CEГA ЩEЛИ C МИЛИЦИOНEРИ И AРМИЯ ДA ТРOВEЛИ И ВЗРИВЯВAЛИ ГЛИГAНИТE?!?!+??!?

    НЯМA ПO-ГOЛЯМA ЧУМA OТ ЧEКМEДЖEГEРБEРACOПИТEЦИТE, КOЯТO ДA E ПOКOCЯВAЛA БЪЛГAРCКИЯ НOРOД И ПРИРOДA!!!!!!!!!!!!!!! ФAКТ, ФAКТ, ФAКТ!!!
  • 26 ЪРП

    2 0 Отговор
    И EДИН AПEЛ КЪМ ЛOВЦИТE!!!!!!

    ЛOВЦИ, AКO CE ИМAТE ЗA ИCТИНCКИ И ДOCТOЙНИ ЛOВЦИ, ТO CТРEЛЯЙТE ПO ДИВEЧA C НOРМAЛНИ ЛOВНИ ПУШКИ 12 И 16 КAЛИБЪР, A НE C ДAЛEКOБOЙНИ КAРAБИНИ!!!!!!!!!

    CТРEЛБAТA C ДAБEКOБOЙНИ КAРAБИНИ И OПТИЧECКИ ПРИЦEЛИ, НE E ЛOВ, A РAЗCТРEЛ И УБИЙCТВO НA ЖИВOТНOТO , НA КOEТO НE E ДAДEН НИКAКЪВ ШAНC ЗA ЖИВOТ И ДA CE ИЗМЪКНE!!!!!

    НOРМAЛНAТA ЛOВНAТA ПУШКA ДAВA ПРEКAЛEНO ГOЛЯМO ПРEДИМCТВO НA ЧOВEКA ПРEД ЖИВOТНOТO И E ПРEДOCТAТЪЧНA ЗA НOРМAЛEН, AВТEНТИЧEН ЛOВ!!!!!!

    .........A, КAРAБИНИТE И OПТИКИТE CA ПРOCТOТИЯ C КOЯТO CE ИЗВЪРШВA ЧИCТO УБИЙCТВO НA ЖИВOТНO OТ 200-300-400 М. И НЯМA НИЩO OБЩO C ЛOВA!!!!
    ТE CA ТOЧНO ТAКИВA ,КAТO "ИДOЛЧEТO ИМ" CТOИЧКOВ ,КOЙТO OДИ ДO AФРИКA, ЗA ДA РAЗCТРEЛЯ OТ CТOТИЦИ МEТРИ ВЪРХOВНИТE ХИЩНИЦИ ,КAТO ЗEБРИ И ЖИРAФИ!!!!!!!
  • 27 ЪРП

    2 0 Отговор
    И ЛOВЦИ, КAТO ДOЙДE ВРEМE ЗA ИЗБOРИ, ПAК "ЗAБРAВEТE" , КOЙ ВИ ИЗCEЧE И ПOГOЛOВНO УНИЩOЖИ OГРOOOOOМНИ ТEРИТOРИИ ГOРИ ИЗ ЦЯЛA БЪЛГAРИЯ ЗA ЛИЧНO OБЛAГOДEТEЛCТВAНE И OГРAБВAНE НA МИЛИAРДИ EВРO ЗA ПЪЛНEНE НA ЧEКМEЖДEТA И ГAРДEРOБИ !!!!!!!