Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 06:30 4 529 20

Коронавирус: "абсурдна" идея ли е носенето на маски навън?

  • ковид-19-
  • маска

Основната теза на критиците гласи: в баровете и ресторантите ходим без маски, на открито трябва да ги носим

Коронавирус: "абсурдна" идея ли е носенето на маски навън?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението носенето на маски в България да стане задължително и навън предизвика буря от реакции. И в Германия на някои места маските на открито са задължителни. Но далеч не навсякъде.

От 22-и октомври носенето на маски на открито в България става задължително - заради нарастващия брой нови случаи на коронавирус в страната. Само за последното денонощие те са 1336. В болниците вече се лекуват над 1600 пациенти с Ковид-19, 93 в интензивните отделения. Опасенията, че здравната система на страната няма да издържи, ако тенденцията се запази, са в основата на налагането на новата мярка. Според здравния министър Костадин Ангелов, спазването на правилата може да намали броя на случаите на коронавирус с до 30 процента. Експерти, сред които д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София, определиха мярката като "абсурдна". Как изглежда ситуацията в Германия и други части на Европа?

България не е единствената държава, в която маските ще станат задължителни и навън. Чехия, която се превърна в най-голямото огнище на Ковид-19 в Европа, също взе такова решение. И италианците носят маски навсякъде. В Германия, която въпреки нарастващия брой случаи продължава да се възприема като пример за овладяване на пандемията, задължение за носенето на маски навън съществува. Но далеч не навсякъде.

Само там, където има смисъл

В последните седмици регионалните власти в Германия станаха обект на сериозна критика, че действат самостоятелно и не координират помежду си мерките срещу пандемията. Канцлерката Ангела Меркел събра министър-председателите на провинциите в опит за намиране на консенсус. И той изглежда така: когато случаите в определен район надминат 35 на 100 хиляди, маските да станат задължителни там, където има струпване на хора. Това решение е директен отговор на мнението на експертите от института "Роберт Кох". Те са категорични: "Ако се поддържа минималната дистанция, вероятността от предаване на открито е много ниска". Но из градовете има зони, където осигуряването на тази дистанция не е възможно.

В Кьолн и Бон например задължиха гражданите да носят маски на открито в пешеходните зони - по основните търговски улици. Българският еквивалент на тази мярка би бил въвеждането на задължение за носене на маски в пешеходната част на булевард "Витоша" в София, по главната улица и в района на "Капана" в Пловдив и т.н. Всеки жител на тези градове може да потвърди, че в пиковите часове на деня там се получават струпвания на хора, които не позволяват спазването на необходимата социална дистанция.

Някои носят маски навсякъде, други са срещу тях

Германското общество не е напълно единодушно за мерките, които целят ограничаване на разпространението на пандемията. Преди два дни в Щутгарт стотици противници на рестрикциите излязоха на протест срещу задължението да се носят маски в училищата. Повечето германците обаче са съгласни с въведените правила. По данни на RTL, повече от половината население ги намира за уместни. 31 процента настояват за по-строги мерки, а според 16 на сто отговорът на властите е преувеличен.

В бившата столица на ФРГ Бон ситуацията изглежда общо взето така: из целия град виждам хора с маски. В пешеходната част на центъра те се носят навсякъде. Имат и противници: многократно срещнах мъж, който държи табела "Без маски" и повтаря: "Анархия. Свалете маските". Но като цяло противниците на мерките са малцинство. В парковете и по време на разходките покрай Рейн граждани с маски рядко се виждат.

Мерките в Германия до голяма степен се вземат ad hoc: там, където има голям ръст на новозаразените, се въвеждат конкретни рестрикции на обществения живот. Например: заведенията затварят в 23,00, а консумацията и продажбата на алкохол на открито през нощта не е позволена. Причината е, че с покачване на алкохолния градус се понижава възможността да реагираш адекватно и да спазваш противоепидемичните мерки.

"Повече маски, по-малко алкохол, по-малко тържества" и - спазване на мерките

Още в началото на октомври канцлерката Ангела Меркел обясни, че новите ограничения имат една основна цел - да предотвратят втори локдаун. "Икономически не можем да си позволим втори локдаун", каза тя. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер стегнато описа как може да бъде предотвратено повторно затваряне: "Повече маски, по-малко алкохол и по-малко тържества".

На този фон новите правила за носене на маски в България срещнаха сериозен отпор. Основната теза на критиците гласи: в баровете и ресторантите ходим без маски, на открито трябва да ги носим. Дори отвъд темата за маските не е тайна, че в много заведения в България спазването на хигиенните правила и най-вече на социалната дистанция се оказва мираж. Затова от вчера се повдига и логичният въпрос: "Дали преди да наложим нови мерки не трябва да започнем да спазваме старите?".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безмислено и вредно

    86 3 Отговор
    Във Франция маските на вън са задължителни от няколко месеца и случаите не само, че не намаляха, ами и се увеличиха многократно.

    Коментиран от #20

  • 2 БАЙ Х@Й

    68 2 Отговор
    АБСУРДНО Е ПРЕМИЕРЪТ ДА ХОДИ БЕЗ МАСКА , А ГЛОБАТА МУ ДА Я ПЛАМЕ НИЕ !!!!!!!!!!!!!!°

    Коментиран от #3

  • 3 БАЙ Х@Й

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    ПЛАЩАМЕ*
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Миризлив пор

    9 49 Отговор
    Всяка мярка може да бъде оспорена, да бъде оплюта и някой да направи политически дивиденти от това. Проблема е, че докато някой се прави на интересен, има хора при които това протича с усложнения и не могат да дишат.

    Коментиран от #7

  • 6 Врачанския доктор Шахов!!!! Врачани са "

    20 3 Отговор
    Музивири, продават се лесно, Поредното Плашило изкаран на първа Позиция! Шахо, Шахов, в Северозападна това име е Ромско, доктора повече има прилика с кмета на Галиче??? Не и на Доктор???
  • 7 Диверсант

    43 5 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Приятел, колко още здравословни проблема има човечеството. Но този и дойде дюшеш на бялата мафия за правене на бизнес с почти нулеви капиталовложения. Рекламната кампания върви успешно. В днешно време всеки мисля е средно интелигентен за да се грижи за здравето си. Тръбят че сме много, човечеството трябвало да се редуцира а искат да спасяват всички и никой да не мре.. Да но в тоя ковидмаратон никой не казва колко хора страдат и умират по други причини. Вероятно и много медицински персонал ще изперка, но не защото са некадърни, а защото са позволили политиците да се правят на доктори

    Коментиран от #10

  • 8 Последния Софиянец

    29 3 Отговор
    Само маски с филтър и плътно прилепващи очила може да помогнат.Евтините маски са парцали,даже вредят.Събират бактерии и вируса.
  • 9 Осъдени Души

    20 13 Отговор
    Истински важните мерки са забраната на струпване на групи хора - ресторантите и баровете да дават само храна за в къщи. Никакви кина и дискотеки - няма да умрете без тях. В градския транспорт с маски, макар че едва ли ще помогнат - вирусът се предава с вдишвания въздух. Но като знаме колко е умен добитъка в БГ това няма да стане и просто сте обречени.
  • 10 Миризлив пор

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Диверсант":

    Абсурда е друг, смъртността от ковид е ниска като процент заразени НО пък заразените са много. Това си е като грип, леко се предава но ако се спазват елементарни мерки може и да го избегнеш. Проблема ти е, че за малко време напълва болниците със такива с пневмонии и това ги блокира, като при всяка грипна вълна се спират планови операции и прегледи. Така има много измрели "съпътстващи" т.е. неполучили навременна помощ. Но грешиш най-много в това, че хората са свикнали да пазят елементарна хигиена и да се грижат за здравето си.

    Коментиран от #11

  • 11 Диверсант

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Миризлив пор":

    Мене като дете не ме пускаха да излезна без вълнен шал на вратът и устата. При ходене до тоалетна ръцете се мият също като се прибереш от улицата, преди хранене. Обувките стояха в коридора, сега се ходи навсякъде из цялата къща с обувките където си бил по улицата, стъпвал си да не казвам къде. Ако някой елементарни неща не ги знае защо друг дрябва да бъде третиран като идиот

    Коментиран от #14

  • 12 Кой68

    3 10 Отговор
    -11////Липсва самоконтрол,липсва чувство за самосъхранение..........
  • 13 Дед

    21 1 Отговор
    В Швеция трябва вече цялото население да е измряло. Там наяма мерки. Живота си протича нормално.
  • 14 Миризлив пор

    1 10 Отговор

    До коментар #11 от "Диверсант":

    Ето за това говоря, предполага се, че повечето хора имат това елементарно възпитание и при положение, че започва грипната вълна се съобразяват. Да де, ама нашенеца е тарикат обявява че се пази а реално "какви са тези да ми кажат" и бройките летят нагоре, при летящи нагоре бройки следва друга стъпка към ограниченията - парцала на устата и да спира по-голямата част от слюнките които хвърлят заразените. Не могат ги контролират за спазване на мерки ама за маски може. Реално няма защо да се сърдим на лекарите а на групата идиоти заради които расте бройката и се налагат мерките.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Рошко

    5 0 Отговор
    Това е повече от абсурд, заслужавам си го цели се анархия, повод за чипиране в новия световен ред
  • 18 Матей

    4 0 Отговор
    Та кой ще седне да вярва на такива лъжливи май-му ни и лъжливи овчарчета?Всичко е търчи-лъжи,личи си от космическо разстояние с всичките им напъни да ни изментят.И това са стъпки към тотално блокиране на всичко.Все казват,това е последно,а се оказва предпоследно.Мърльовци такива,безобразници нагли.Само това ни остана кусура,да закрием държавата заради някакво нищожно подобие на грип.Как се получи ,та цяло лято имаше пълно либерте,а заразени --йок,а сега като по команда на щуката,ковида пак се възроди,някак си е нелогично.Всъщност го бъркат със сезонния грип и повечето грипясали ги пишат направо в графата-ковид.Колко удобно и професионално!Направиха и лекарите лъжци и измамници.
  • 19 ЕдинДруг

    3 0 Отговор
    Аз да попитам: все пак какви са условията за заразяване , щото по статистика най-много заболели има сред 55-65 годишните? Те сигурно ходят по дискотеки и по барове, сигурно са първи в агитките? А да сте видели маски в циганските махали - ми до сега трябваше махалите да са изпонатръшкани от коронавируса! Та кои са болните и къде са заразени - това е въпроса? Когато "отговорните" другари във властта потърсят отговора на този въпрос, тогава могат да се търсят конкретни мерки срещу разпространението на вируса!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.