Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 14:06 3 915 61

Д-р Александър Симидчиев пред ФАКТИ: Oбществено отговорното поведение е да носим маска

  • д-р александър симидчиев-
  • пулмолог-
  • коронавирус

"Извинете, но с какво една маска може да ви запуши устата?", пита пулмологът

Д-р Александър Симидчиев пред ФАКТИ: Oбществено отговорното поведение е да носим маска - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Александър Симидчиев e пулмолог, интернист с опит в областта на белодробната функционална диагностика и началник на Отделението по Функционална диагностика Медицински институт на МВР.

От ФАКТИ се свързахме с д-р Симидчиев, за да говорим за развитието на COVID-19 у нас, за поведението на вируса и противоепидемичните мерки. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Симидчиев, броят на заразените премина 1000 – накъде се развива самият вирус, в какъв стадий е в момента?

- От това, което виждам самият вирус е същият вирус, с който започнахме февруари месец. Той не се е променил значително. Това, което се промени е поведението на нас като общност, като общество. Редица неща се случиха от началото досега, но това, което в края на краищата е, че нашето общество е в известна степен разделено в мнението си има ли вирус, няма ли вирус, трябва ли да се носят маски, не трябва ли да се носят маски.

Поради разделянето на обществото голяма част от него не спазва мерките - такива, каквито трябва да бъдат спазвани, в резултат, на което вирусът върши това, което е единствената му цел. Той се разпространява и заразява чувствителни индивиди. Това се случва в момента.

Ръстът е голям. На седмична база увеличението е 88%, на двуседмична база е 180%.

- Как се развива у нас смъртността при заразените?

- Вчера бяха 22 души, абсолютният рекорд беше 23 души. Хоспитализацията спада, беше около 15% от новооткритите, сега е около 13%, но причината за това е, че се откриват повече млади хора във връзка с началото на учебната година. Средната възраст на новооткритите падна малко, поради което хоспитализациите паднаха малко, защото младите хора по-леко карат вируса, но като цяло дори и 13% от 1024 човека, са едни 133 човека, които неминуемо ще влязат в болница при толкова открити към вчерашна дата.

От тях около 5% ще бъдат в интензивни отделения, така че това, което виждаме в момента – над 1600 хоспитализирани и над 90 в интензивно отделение са ръстове спрямо предходните дни. Просто тези ръстове на хоспитализиране и на хора в интензивно отделение по-бавно нарастват, защото първо се откриват положителните, те влизат в болница и чак след това влизат в интензивно отделение. Ако ще наблюдаваме тенденции в хоспитализацията и в интензивните отделения, те ще бъдат последователни в идните дни. Дори и да започнем да намаляваме общата бройка, хоспитализациите ще продължат малко след това, както и интензивните отделения.

- В тази връзка – как смятате, болниците ни ще издържат ли на този наплив?

- Няма начин да не издържат.

- Нямат избор или нещо друго?

- Отчасти нямат и избор, защото пациентите няма къде другаде да бъдат лекувани – те трябва да отидат в съответните коронавирусни отделения. Със сигурност ще трябва по места да се открият още допълнителни легла, като е много важно да се прави разлика между легло и креват. Аз правя разлика между болнично легло и болничен креват. За мен, болничният креват е място, на което се слага дюшек отгоре, а болничното легло е едно високоспециализирано уредче, което около себе си има апаратура, медикаменти, персонал. Болничното легло не е само самото болнично легло, то е всичката останала инфраструктура около себе си и не на последно, а на първо място – човешкия ресурс. Лекари, медицински сестри и санитари, които да обслужват тези пациенти.

В момента тези, които се грижат за COVID отделенията в цялата страна са вече доста отвъд предела на силите си, тъй като постоянно се говори, че трябва да се носят предпазните мерки, което затруднява доста работата. Изнервящо е постоянно да си в обстановка на висок риск и в този връзка психологически те са доста уморени от цялото това нещо. И най-вече са уморени, защото слушат и гледат по медиите как някои хора казват, че няма такова нещо, че това е обикновен грип, а те виждат пред себе си едно заболяване, което по много малко неща прилича на грип, а им създава доста грижи с пациентите, които са тежки, които се влошават, които постоянно трябва да бъдат лекувани индивидуално с най-различни средства, защото това са пациенти, които много често имат и придружаващи заболявания. Това са сложни пациенти и на колегите, които лекуват на първа линия в COVID отделенията въобще не им е розово, а отгоре на всичко една значителна част от обществото казва: „Това са политически игри, няма такова нещо, не трябва да спазваме мерките“.

Истината е, че с едни много прости мерки можем да свършим ужасно много работа - много повече отколкото да говорим теоретично за това има ли ново лечение, има ли ваксини, това не е ли изкуствен вирус, който е създаден в лаборатория. Всички тези конспиративни теории или мислене за неща, които нямаме в момента са абсолютно хабене на обществен ресурс. Общественият ресурс трябва да е насочен реално към нещата, които можем сега, днес, веднага да правим, а това са физическото дистанциране, миенето на ръцете и носенето на предпазни средства, когато сме в невъзможност да се дистанцираме.

- Маска имате предвид, нали така?

- Маска, да – точно така.

- В обществото се говори, а има и експерти, които казват, че маските не предпазват – Вие смятате, че маските са добра мярка, така ли е?

- Ако маските не работеха, как ще се чувствате да отидете да ви оперира хирург, който не носи маска? Ако маските не работеха, стоматологът щеше ли да бъде с маска, когато ви бърка в устата? Има неща, които са такива от 100 години и отчетливо работят по ясни причини, а сега се явяват хора, които казват: „Не, опитват се да ни запушат устата“. Извинете, но с какво една маска може да ви запуши устата, с какво една маска може да ви натрови с въглероден двуокис или бактериално да ви зарази при положение, че хирурзи, стоматолози, фармацевти работят с маски от десетилетия, ако не и столетия?

- Тук не става ли въпрос и за култура - маските трябва да се сменят често, а немалко хора използват една маска значително време?

- Това, което може да се прави е да работим за повишаване на здравната култура. Ние не работим за повишаването ѝ, а работим за отричането или за възхваляването на дадено нещо. Това, което трябва да направим е да работим за обединяването зад ефективно работещи мерки, които могат да свършат работа. Аз лично за себе си вече съм достатъчно убеден, че маските вършат работа и има публикувани данни в цивилизовани държави. Последното е едно голямо проучване, поръчано от правителството на Канада и правено от един колега българин - професор по икономика, който работи в Университета на Британска Колумбия. Там е записано – в заключителното изречение, че масовото носене на маски в обществото може да доведе до намаляване между 20 и 41% на броя на новозаразените, което средно е около 30%. Представете си днес вместо 1300 човека да имаме 900, което е с 1/3 по-малко.

За съжаление нещо толкова просто, толкова елементарно, за което говорим от купища месеци насам някак не може да стане национална кауза, около която да се обединим – че не се опитват да ни затворят устата, не се опитват да ни промият мозъците, просто се опитваме да запазим обществото и да не се разпространява една респираторна инфекция по начин, по който ще доведе до по-неблагоприятни резултати. Не, че кой знае какво – няма да умрем всички, не е толкова опасна инфекцията, но е по-опасна от досега съществуващите стандартни респираторни инфекции. По-опасна е от грип, по-опасна е от обикновената настинка, но не е толкова опасна, колкото е денгата, колкото е зиката или някоя от хеморагичните трески.

Това е една респираторна инфекция, която е доста заразна и е с по-висока смъртност от стандартните есенно-зимни инфекции. На този фон можем да направим нещо, което освен коронавируса може да намали и другите респираторни инфекции – визирам грип, парагрип, респираторно-синцитиален вирус, аденовирусите и всички останали други, които се разпространяват от дихателната система. Носенето на маска и физическото дистанциране ще свали заразяемостта с всички тези. Тоест ние можем да имаме едни изключително леки език и и зима, а вместо това дискутираме и дебатираме ще има ли ваксина, ще има ли медикаменти, а не дискутираме това защо трябва да носим маски и защо няма смисъл да имаме толкова много мнения по въпроса при положение, че има публикувани научни данни.

С известно огорчение говоря, но понеже много дълго време говорихме по тази тема, а някак не виждам никакъв ефект от многото говорене и ми става тъжно, че се хабим да говорим, а не се получава нищо смислено. Още повече, че аз не се опитвам да налагам на някого нещо, а просто се опитвам да обясня. Колкото и малко да е, дори и да помага 1% е толкова безпроблемно и достъпно, че дори и само 1% да помагаше, това са 1% спасени хора просто от носенето на маска.

Но не може да стане изолирано – някой да носи маска, да пази себе си. Социално отговорното поведение, тоест обществено отговорното поведение е да носим маска. Носим маската за другите, а не за нас си. Когато носим маска пазим мама, тате, баба, дядо, съседът, който е болен. Пазим другите, а не пазим себе си.

Шансът да се заразим е по-малък, когато носим маска – като общество говоря, не като индивиди. Безспорно отделни индивиди носят маски, но ние като общество трябва да носим маска, защото ако не носят поне 80% от хората, вирусът ще продължи да циркулира и намира достатъчно гостоприемници.

Вместо да имаме това разделение и противоборство, можехме да имаме общ консенсус за това, че маските са достатъчно безобидно средство, което може да свърши работа и да насочим усилията на всички заедно да обясним как е най-добрият начин да се носят маските. Да обясним на хората защо трябва да се носят по определен начин. От трите места, от които вирусът може да влезе в нашето тяло – очи, нос и уста, две от тях, откъдето влизат 95% от инфекцията са носа и устата. Ако ги покрием тях със съответната маска, намалява много драстично рискът от заразяване и възможността – освен всичко друго, безсимптомно ние да пръскаме.

Хората, които се заразяват без да развиват симптоми – т. нар. „асимптомни носители“, могат да бъдат до 1/3 от хората, които боледуват, тоест около 30% от заразените и да излъчват вируса в околната среда. Тези хора, ако не си направят PRC тест, спокойно ще говорят, викат, смеят, танцуват без маска и ще заразяват околните, просто не знаейки, че те са инфектирани. Ако всички ние носим маски, тогава и те ще носят маски и няма да могат да заразяват, съответно честотата на заразяване ще спадне драматично – с 30% поне.

- Какво смятате за носенето на маски на открито?

- Решението на експертните съвети по епидемиология и инфекции, както и мнението на министъра е да се въведе мярката за носенето на маски на открито. Аз разбирам защо те го правят така – защото е много трудно да се обясни на хората, че когато стоиш на трамвайната спирка или на тролейната спирка и си близо до други хора е добре да бъдеш с маска, макар че си на открито. Трудно е да се обясни къде да бъдеш и къде да не бъдеш с маска, трудно е да се глобява и да се контролира къде си и къде не си с маска, но реално на хората трябва да им се обясни защо се прави това по този начин. Обяснението на защо е: защото маските намаляват честотата на заразата и защото в значителна част от времето, макар че хората са на открито, те реално са в близост по-малка от 2 метра - когато се разминават по тротоарите, когато седят на спирките на градския транспорт.

Когато това се обясни разумно, кротко и изчерпателно, хората разбират защо да го правят. Така, когато има кажат: „Носете маски на открито“, и започват коментари във Facebook: „Ама, как на открито, отиваш на Витоша и носиш маска при положение, че няма жив човек около тебе на 500 метра“. Няма логика, когато се казва само: „Носете маска на открито!“. Това е какво да се прави, а не защо да се прави.

От тази гледна точка не бива да третираме хората като детска градина, за да не действат те като детска градина. Трябва да се опитваме да обясняваме защо се прави дадено нещо и, след като сме обяснили достатъчно напоително защо се прави, тогава да преминем към това какво трябва да се направи, как да се прави и какво бихме направили, ако някой не спазва правилата. Безспорно трябва да има контрол, но не контролът да е самоцел и всеки, който се разхожда сам в парка без маска да бъде глобяван. Това е неразумно. Същевременно ако някой седи на спирката, пуши цигара, кашля и киха около съседите си и не носи маска, тези хора трябва да бъдат санкционирани, защото те имат проепидемично поведение. Трябва да се прави разлика между тези неща, а хората да знаят къде е тази разлика.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    56 1 Отговор
    Снощи дадохме ултиматум на Главният епидемиолог Боко тиквата и днес даде на заден.
  • 3 др Гей Билтс

    50 1 Отговор
    Завинаги. Тоя лудак си знаех, че има нещо в шашавия поглед.

    Коментиран от #19

  • 4 И жълти

    32 0 Отговор
    фанели !
  • 5 само

    21 3 Отговор
    в магазина и толкос !
  • 6 Българка

    42 2 Отговор
    Относно заповедта на здравния министър за носене на маски на открито-
    КОНСТИТУЦИЯ НА Р.БЪЛГАРИЯ
    чл.29 ал2. "Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без изрично негово съгласие"
    Та така питането е: Има ли медицински, научни доказателства, че маските на открито намаляват риск от заболяване поне 50%, одобрени ли са тия доказателства от СЗО

    Коментиран от #10, #14, #16

  • 7 Цв ткп

    27 0 Отговор
    Мен не ме интересува вашето здраве,мен ме интересува моето
  • 8 гост

    48 1 Отговор
    Вече ставате жалки и смешни.Ако седиш на маса пиеш и се храниш може без маска.Ако станеш от масата си слагаш маска.Бочето вика 10 дена е добре.И всички специалисти пригласят да намалим карантината от 14 на 10.Като видя,че хората побесняха от тъпата заповед на Коцето,Бочето вика,че ако ходиш сам по улицата може да не носиш маска.Абе и вие не знаете на кой Господ да се молите.Отивате си мутри.Отивате си.
  • 9 Ех Саше

    36 0 Отговор
    Саше,Милен говореше за запушване в преносен смисъл.Но ти не разбираш.А извинете с какво една маска ще ме предпази от корона вирус господин пулмолог?И като знаем,че 90%си слагат на муцуните мръсни пълни с бактерии и вируси парцали как ще се предпазят?
  • 10 Как

    32 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    да има , като на на опаковката на качествените маски от Западна Европа дори пише "Не предпазват от СОVID-19" ?
  • 11 наблюдател

    39 0 Отговор
    Оставка на тия недоразумения.
  • 12 Четник

    32 0 Отговор
    А кога ще дишаме тъй важният за нас свеж въздух ,тъй важен за здравето на хората?
  • 13 калинков

    19 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Oбществено отговорното поведение е да носим маска -ето така се прави кариера!
  • 14 Кинституция и ЗЗ

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Конституция:Чл. 52 (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи. -> ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО: Чл. 19. (2) При провеждането на държавния здравен контрол държавните здравни инспектори имат право:...6. да предписват провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, като определят срокове за тяхното изпълнение.

    Коментиран от #20

  • 15 въпроси

    17 0 Отговор
    А за спекулативните цени на маските и дезинфектантите, какво ще кажете? И защо PCR тестовете у нас са толкова скъпи? (в сравнение с другите страни в ЕС) Защо толкова голям процент от хоспитализираните с КОВИД умират? (пак спрямо другите европейски страни)
  • 16 Конституция - цитат

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Това, за което говорите Вие, се отнася за друго: че например затворници не могат да бъдат подлагани на експериментални опити (например лоботомия), без тяхно съгласие.
  • 17 PhD

    11 0 Отговор
    Некадърник!
  • 18 Всичкоелъжа

    16 0 Отговор
    Аз, некадърнико, не бих проявила обществено отговорно отношение към никой - нарочно, понеже да не би обществото да го боли фара за моите проблеми и да проявява грижовно отношение спрямо тях? Не! Скрийте се лицемери и лъжци. Кажете колко пари искате, да ви ги съберем и да ни оставите на мира!
  • 19 Боко Невменяем

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Нелигитимният Борисов, узурпиращ властта по лукашенковски с над милион "мъртви души",
    тласка България към гражданска война, между народа и кликата му...

    Ще успее ли Борисов
    да постави Радев под домашен адрес?

    Фройд за психологията и психиатрията,
    е каквито са Нютон и Айнщайн за физиката!

    Както само минимална час от айсберга е видима,
    така и контролираното съзнание е минимално.

    На неконтролируемото несъзнавано, се дължат и издайническите езикови грешки.

    В брифинг за "заболяването" на Радев, излъчен и от БНТ,
    здравният министър заяви,че генералът, с който е контактувал Радев,
    е с ПОЗИТИВИРАН, т.е. фалшивициран, а не с позитивен тест за корона вируст.

    Може ли някой да оспори геният Зигмунд Фройд?

    След като не успя Борисов да арестува Радев с бухалката си Гешев,
    Ще успее ли Борисов постоянно да "позитивира" Президента-главнокомандващ
    и така да го поставя под непрекъснат домашен арест?
    Не е ли това финалът на отдавна течащият пълзящ преврат, на Българският Лукашенко?

    Неуравновесеният Борисов на власт,
    е като луд с картечница в МОЛ!

    България е в опасност!
    Време е здравните власти да освидетелстват психическото здраве на Борисов,
    и принудително да го въдворят на лечение в съответните здравни заведения.

    Ако ли не, патриотичен дълг е, граждански арест на невменяемият Борисов.
    Което си личи от неадекватното му държание и говорене!
    Личи си дори от физиономията и погледа му!

    България е в опасност!
    Закопавана от Борисо
  • 20 Българка

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Кинституция и ЗЗ":

    Основният, висшият закон е Конституцията. Аз очаквам да представят медицински , научни доказтелства, одобрени от СЗО, че маските ни предпазват на открито от ковид

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Боко Експерт

    20 0 Отговор
    Този измислен Бокоексперт е неграмотен ибрикчия на Борисов.
    С какво една маска може да ти запуши устата ли?
    СЪС СТРАХ!
    Научен експеримент на Станфордският университет доказва, че
    носенето на маски води до страхова невроза!
    Каквато е целта на Борисов, Българският Лукашенко!
    Да се страхуваме и да си мълчим за Пачките в Шкафчето на Джипкаджията!
    Да се страхуваме и да си мълчим за над милион фалшиви избиратели "мъртви души" с които нелигитимниат Борисов узурпира властта на изборите ! Българите не са 10 милиона, нали?
  • 22 Българин

    21 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Обществено отговорно е, да НЕ носим маски на открито!
    Българският Лукашенко ни дресира, за да му се подчиняваме безпрекословно!
    НЕ на МАСКИТЕ!
  • 23 Матей

    18 0 Отговор
    Я стига се превзема ,маските са вредни и в 99% нищо не помагат.Това са абсолютни дивотии с цел политическо затягане на положението.Боко се прави на добричък,великодушно посочва кога не е задължително да се носи маска на открито,а в проекто-наредбата такива изключения не са упоменати.А всички знаем кой дава тон за ескалация на напрежението по ковид-аферата.Излагациите отново са системни и всеки ще се усеща като в небрано лозе,изглежда такава е целта--психологически терор.
  • 24 Pulmobuldog

    12 0 Отговор
    Симидчиеееев колко са хората и децата най вече с респирaторни проблеми в София ??? ......от старите дизеляци с изкормени катализатори и горенето на пластмас...
  • 25 Така е

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Конституцията е основният, висшият Закон и в него се казва "освен в предвидените от закона случаи". Предвидените от закона случаи са "провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки, като определят срокове за тяхното изпълнение.". И на мен не ми харесва, но е факт. С висшия закон ли ще спорите? Да не говорим, че това, което сте извадила от контекста, въобще не се отнася за темата с маските.
  • 26 Azz

    12 0 Отговор
    тиквата вади всякакви "експерти" само и само да оправдае налудничавите си действия...
    Много се надявам този отгоре да му отдаде заслуженото,на каскета не може да се разчита...
  • 27 ZZorro

    9 0 Отговор
    ЧЕНГЕ АГИТАТОР С ТИТЛА ДОКТОР.ОДИ СЕ СКРИЙ БЕ К@ПУТ.
  • 28 EMIGRANT

    11 0 Отговор
    ВАЖНО! ВАЖНО! ВАЖНО!
    ДО ВСИЧКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ПОТЪРСЕТЕ в Youtube това видео:
    Адвокати от Германия завеждат колективен иск срещу „ковидгеноцида“
    Канал на Janet Mare.
    С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ Е
  • 29 Потрес

    9 0 Отговор
    На пръв поглед този доХтор изглежда, че не е меркантилен или зависим от парите, но само на пръв поглед! За съжаление и той явно е в играта с еврошкафа! Жалко! Вече не мога да гинпонасям всички подобни плужеци!
  • 30 k8ok90

    6 1 Отговор
    СИМИДЧИЕВ идва от думата "симит", а тя е името на един етнос, който от много векове е пощурил целия свят.
    Измамата с ковида е също негова дейност.
    п.п.
    Който не знае кои са симитите, може да провери, че ако напиша съвременното название на тия, ще ме изтрият.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Интересно

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "k8ok90":

    А за думата "симиД" чувал ли си? Има общо с хляб. А хлябът има общо с бактерии (мая).

    Коментиран от #37

  • 32 Интересно 2

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "k8ok90":

    Ако етимологията на името беше свързана с въпросните симити, щеше да е е "Симитски".
  • 33 Санитар

    11 0 Отговор
    Докторе,ако можете да поясните на читателите,какво означава "чувствителен индивид",защото всеки ден идват такива и много ме дразнят.Напълно здрави искат да лежат в болница и да им вкарват тръби за въздух в кривите гърла,защото много ги било страх от корона вируса.Колко им плаща мафията на тези мога само да гадая
  • 34 хахаха

    10 0 Отговор
    ами хирурзите си слагат маски и затова и маските се наричат хирургически...но те ги слагат, за да не влизат бактерии и други зарази в отворения торс на човека, не за друго...хората по улиците не са с отворени торсове...а стоматолог с маска се появи отскоро...и то пак заради грипа :)))

    Коментиран от #35

  • 35 Те и хирурзите

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "хахаха":

    не са с отворени торсове.

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 2jwsj3

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Интересно":

    Ако се поспреш с телевизията и потърсиш в книгите какво означава "симиД" и какво СимиТ", ще забележиш, че думата симиД е просто българска, вокална транскрипция на другата дума.
    Ама то това по ТВ не го казват.
    Слагай маската и марш под ваната! И да не забравиш да заключиш вратата, да не влезе кучето и да ти кихне!

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 38 Верно ли?

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "хахаха":

    Стоматолозите са длъжни да носят маски. Това, че тези, при които ходиш ти,не го правят, си е твой проблем. Това, че ти като пациент на стоматолог не си знаеш правата, също. Не си остроумен. Прочети си последните два коментара и ще разбереш защо.
  • 39 Ти, ако спреш

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "2jwsj3":

    телевизията, ще видиш, че етносът, за който говори 30, се нарича "сЕмити".
  • 40 И не виждам

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "2jwsj3":

    какво общо с маските има етимологията на думата.
  • 41 СимиТ в смисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "2jwsj3":

    на геврек го има в чуждите езици, вкл. в руския. Изписването с Т в края в българския език е грешно. Словосъчетанието "вокална транскрипция" в случая е грешно. "Т" е съгласна (consonant), а не гласна (vocal). Прав си, тези неща по телевизията не ги дават, ама се хвана да спориш с грешния човек по лингвистични въпроси.

    Коментиран от #42

  • 42 не съм лингвист

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "СимиТ в смисъл":

    но знам руски и за пръв път чувам, че го има в руския..би ли ми дал пример, за да не излезе, че си голословен? :)

    Коментиран от #43, #44, #46, #48

  • 43 Симит

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "не съм лингвист":

    круглый бублик с кунжутом, распространённый в Турции, а также в Греции, Сербии, Болгарии и других частях Балкан и Среднего Востока, например, в Ливане. (от Википедиа).

    Коментиран от #58

  • 44 И рецепти

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "не съм лингвист":

    можеш да намериш. :)
  • 45 Биби

    2 0 Отговор
    Да ти го туря в мустакатия плювалник
  • 46 И още...

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "не съм лингвист":

    Этимология слова “simit” берет свое начало от арабского слова “semid”. Упоминание его начинается в первой медицинской книге на старотурецком языке Tuhfe-i Mübâriz, где в разделе о хлебобулочных изделиях описано о коржике с кунжутом. Това по отношение на "българския" произход на думата. ;)
  • 47 Винету

    3 0 Отговор
    Боклук

  • 48 А, извинявай,

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "не съм лингвист":

    ти не говориш за български произход, а за транскрипция. Моя грешка. Ама научихме нещо повече за думата :D
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Вдлъбната тиква

    2 0 Отговор
    Маски се носят задължително в реанимацията и в операционната.
    Настоящата кампания е заради Хелоуин.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 баба ви от бг

    1 0 Отговор
    как не ви е срам???? че изтривате истината, алоооооо!
  • 55 Пенев

    1 3 Отговор
    Мангъровците са се развихри ли нещо...

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дада

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пенев":

    По-добре мангъровец отколкото мутраген и получовек
  • 58 не съм лингвист

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Симит":

    ама това, което им даваш за пример, не е доказателство, че думата "симид" е активна в руския език. Обяснението в уикипедията не е речник на руския език.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Другите примери

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "не съм лингвист":

    не са от Уикипедия. Не става въпрос, дали е често използвана, а дали е позната за даден език. Например в немския има един онлайн-речник Duden, в който при всяка дума е обозначено дали е често използвана, от кой езиков регистър е, дали не е остаряла дума и прочие.
  • 60 А иначе

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "не съм лингвист":

    тази дума не е активна и в българския. Много от по-младите хора сигурно въобще не са я чували, нищо, че също "знаят български". Както можеш да се убедиш и от тукашната дискусия и объркването на думата "симиД" с думата "сЕмиТ".
  • 61 Човек от народа

    0 0 Отговор
    Симитчиев не разбира от вирусология, но очевадно подкрепя медицинският фашизъм. Е такива хора, които вероятно получават несаслужени блага от ситемата, по някой път се активизират за да покажат лоялност към онази, която ги храни. Неефективността на тези "бози", които се продават, като "ваксини в 3 тесттов стадии" нямат сертификати, за това, какво съдържат (едно лекарство трябва да го има) и как са съхранявани те. Дръг е въпроса и как се поставят, защото това не са хапчета, а инжекции. Защо няма статистика, колко са пострадали от ваксините и защо се прилагат в България "ваксуини" забранени другаде?