Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 06:30 4 886 39

Каракачанов: човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура

  • северна македония-
  • красимир каракачанов

Крайно време е да се отървем от това, което Елисавета Багряна наричаше "червените кръвни телца" на славянския сантиментализъм и да се отнасяме към Македония като една съседна държава

Каракачанов: човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактите трябва да останат в историята, а държавите да градят приятелство, смята Катерина Блажевска от македонската редакция на "Дойче Веле".

Това е коментар от нашата колежка от македонската редакция на ДВ Катерина Блажевска. Той отразява една гледна точка за отношенията с България, която се споделя от много граждани на Северна Македония.

Проблеми с България има не само Северна Македония. Не са по-малко проблемите, които имат с нея както Европейският съюз, така и българските граждани. Те вече месеци протестират срещу непрозрачността, нарастващата корупция и закриляните от правителството олигарси, с които не може да се справи политически контролираната съдебна система, а още по-малко медиите, оцеляващи благодарение на финансовите инжекции от същата тази олигархия.

Не може всичко да е "българско"

Последното има една-единствена връзка с европейските ценности: то е тяхната противоположност. Северна Македония не се намесва в начина, по който тази държава-членка на ЕС решава или се опитва да решава вътрешните си предизвикателства. България е нашата съседка, с която искаме да изградим приятелски, добросъседски отношения и европейски ценности, точно както с всички останали съседи. Но това е трудно постижимо, когато едната страна налага монопол върху истината и в крайна сметка получаваме "диалог", в който всичко започва с едно определение - "българско": българска история, българска истина, българска чест, българско минало, българско въстание, български просветители, българска азбука...

Практиката определението "македонско" да се използва изключително в териториален контекст, а не в етнически, не отговаря на реалността. Северна Македония е държава, обитавана от македонци с пълнокръвна македонска етническа идентичност и никой не може да отрече това, още по-малко да ги "превъзпитава и национализира". За щастие същото обясняват и либералните кръгове в българското общество. Има ги обаче и другите: онези, които живеят в миналото, които го инструментализират за политически цели и в момента са на власт.

Тъкмо заради такива политици Брюксел трябва да вземе под лупа отношението на България към Северна Македония. Не само защото иначе е заплашено провеждането на първата междуправителствена конференция, но и заради европейските ценности, към които се стремим. Защото какво ли би се случило, ако ставаше дума за държава-членка на ЕС, а българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заявеше, че ще изпрати инженерен полк или хора от своята партия, за да разчистят плочите или паметниците, които не харесва? Ами щеше да избухне грандиозен скандал.

Толерантността към такова поведение в стила на шериф от някогашния див Запад не подпомага изграждането на приятелство, доверие и сътрудничество. Северна Македония не е член на ЕС, но това не означава, че държавите членки могат да живеят с усещането за превъзходство над страните кандидатки. В едно радиоинтервю Каракачанов направи точно това. Той ни обвини, че сме станали "нахални към една държава, от която зависи не малка част от нашето бъдеще".

Ако бъдещето зависи от Каракачанов, то няма да е европейско

Ако нашето бъдеще зависи от Каракачанов и нему подобните, то нямаше да е европейско, а антиевропейско. Точно като изявлението на Каракачанов, че за 24 часа той би разрешил всички исторически недоразумения.

"Ако е необходимо, ще изпратя инженерния полк, за да им помогна да ги премахнат по-бързо. Или ще им изпратя от моята организация ВМРО, те ще ги премахнат за 24 часа. Не можем да позволим на една държава да гради своята идентичност въз основа на учебници, в които се казва, че българите са били убийци, фашисти, татари, окупатори. Държава, която с политиката си създава национално малцинство в България и застрашава териториалната цялост на България," казва Каракачанов, лидер на партията ВМРО-БНД, вицепремиер и министър на отбраната на държава-членка на ЕС. Човекът, който решава исторически спорове по бързата процедура.

Историята е за историците, съседите трябва да градят приятелство

Македония е виждала много такива полкове - в онзи период от историята си, който България не иска да споменава. И те не са били инженерни. Фактите трябва да останат в историята, пък държавите да изграждат приятелство, което взима поука от миналото, а не го ретушира ​​или вампирясва.

"Ние какво искаме? Няколко простички неща. Историята до 1945 г. трябва да бъде оставена на мира," казва Каракачанов.

Но това изобщо не е простичко, а по-скоро простовато. Каква историческа научност е залегнала в намерението да лишиш съседа от неговата история преди този период? Сякаш той се е появил за една нощ, както твърди Каракачанов: в лабораторията на Коминтерна на Тито, без никакво осъзнаване на самоличността си, без никаква предишна битка, жертва, знаме, въстание, идеали за свобода, за собствена държава…

За какво говорим, ако България има патент върху цялата историческа "истина“? Това изявление обаче изисква специално внимание от страна на македонските власти, които трябва да потърсят обяснение от официалните власти в София за думите на нейния министър. Подобни изявления не са от полза нито за добросъседските отношения между двете държави, нито за общото европейско бъдеще. Освен това те подклаждат недоволство в българското общество, че, видите ли, България ще претърпи щети, отстъпвайки в нерешените исторически спорове, само за да проправи пътя на съседката си към ЕС.

"Каква е ползата за нас от това Македония да бъде член на ЕС?"

От това, което виждаме от политиката в Скопие от последните години, за съжаление ще имаме проблеми в ЕС," казва пред БНТ историкът и бивш ректор на Софийския университет Иван Илчев, коментирайки последното заседание в Скопие на смесената Комисия по исторически и образователни въпроси.

Иван Илчев цитира и българската поетеса Елисавета Багряна.

"Крайно време е да се отървем от това, което Елисавета Багряна наричаше "червените кръвни телца" на славянския сантиментализъм и да се отнасяме към Македония като една съседна държава, която има своите интереси, ние също имаме своите интереси. Нека да забравим това, че една трета от населението на София има произход от Македония. Крайно време е," казва професор Илчев.

За да няма свободни интерпретации и нежелани фалшификации, нека да подчертаем, че строфите в стихотворението "SOS" от Елисавета Багряна Багряна, написано през 1932 г., гласят следното:

"Криви ли сме, че в нашата балканска кръв плуват

белитe атоми на славянския сантиментализъм

и червените - на примитивните татарски племена?"

А това е още един въпрос, над който си струва да се помисли.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    27 14 Отговор
    ТОЯ КАРАКАЧАНОВ ДАЖЕ НИКОЙ НЕГО КОМЕНТИРА.
  • 2 КОТарАК

    50 5 Отговор
    тия пак за татари ли намекват нещо. някой денще прекалят с простотиите си и ще си пием ракията на охридското езеро-много бързо и лесно ще стане
  • 3 Шопо

    68 6 Отговор
    Ама нема държава Северна Македония,бе !!! Това там е Вардарска България ,част от държавата България !!!
  • 4 Хахаха

    63 5 Отговор
    Абсолютно АНТИБЪЛГАРСКА публикация!!!
    Факти, вия сте национални предатели !!!
  • 5 Жоро

    1 4 Отговор
    Много умен
  • 6 Таз

    48 3 Отговор
    Тази статия е писана от маке, да гневи Българите. А това ЕУ ли е или добросъседско. Това все едно съседа да ти открадне снимките и да ти казва, че е на тях и са негови спомени
  • 7 Стефан

    49 2 Отговор
    Докато не се решет проблемите никакъв ЕС Дадохми им ТАНКОВЕ те. ги продадоха и продължават да ни ПЛЮЕТ Не заслужават УВАЖЕНИЕ
  • 8 Гог

    39 2 Отговор
    Явно македонците работят подмолно срещу нас. Вместо нашите политици като част от Европа. Съюз да използват връзки за уреждане на спора. Те Вардар ските Българи се уреждат с такива.
  • 9 Гостоприемна Луна

    38 2 Отговор
    Забравила е Катерина да напише,че на Луната също живеят македонци, че тя е земя македонска. И простичко, населението там трябва да се нарича, луномакедонци!
  • 10 Обективен

    34 1 Отговор
    Твърда политика спрямо т.нар.македонци.
    Да вземем пример от Гърция. Те не заслужават подкрепа за членство в ЕС.
  • 11 München

    18 2 Отговор
    Този, от пръднята на Яне Сандански ке избега, камо ли ако му гръмне со пушката!!!
  • 12 РЕАЛИСТ

    17 17 Отговор
    Че ако не говореха за Македония и за ромите, щяха ли това ВМРО да бъдат в политиката. Нагушиха се с пари, като свириха на струната на национализма и простия народ се кефи, да им слуша глупостите. Кой беше го казал" Национализма е последното убежище на мерзавеца"

    Коментиран от #22

  • 13 провинциалист от провинция Тракия

    27 0 Отговор
    Фриволни исторически подмятания, неподкрепени с документална обосновка, са си въздух под налягане. Със същия успех може да се подмята, че троянската война е била в Троян.
  • 14 Читател

    13 4 Отговор
    Дойче Веле дава трибуна за изява на всякакви журналисти, до преди дни от там наши плюеха по правителството, сега други използват това и онова за да ни омаскарят.Кабинета на Гумен да продължава да им дава бг паспорти.Може ли информация колко македонци , руснаци и др . са успяло да се докопат до бг гражданство
  • 15 Род

    24 1 Отговор
    А какъв договор подписаха с Гърция!!??? Няма такова чудо, нямат връзка с елинистичта макидония и македонците на Александър Македонски !!! Кога и откъде се пръкнаха, от космоса!!?? Ами да си бъдат тогава космонавти, или чудото "северно македонци" създадено през 1945г, което преди това бе южни сърби, южни славяне все по великосръбски привкус, оттам започва историята, а не от Самуил и т.н.
  • 16 ъъъъъ

    16 2 Отговор
    ОМО ИЛИНДЕН .това е авторът .отврат.
  • 17 Куранага сан

    16 1 Отговор
    И тази български член я е правил ама се прави на луда.
  • 18 Мим33

    13 1 Отговор
    По всичко до сега личи,че с тези макета ще имаме големи проблеми.Те нямат намерение да отстъпят от претенциите си.Тук Каракачана е прав,че трябва твърдо да се действа с тях след като нещат мира,на ти секира....
  • 19 Чук

    11 1 Отговор
    В "либералната" Северна Македония е немислимо да се появи подобна статия, защитаваща българската позиция. .. И въпросната г-жа Блаженска нека ми обясни, защо до 17 Юни 2018 години смятаха, че са с древни корени идващи от Саше Великиот, а след тази дата - че вече не са такива ?!?!?!? Коя е историческта истина, г-жо - СТЕ или НЕ СТЕ потомци на Саше-то, че нещо се объркАх ?!?!?!

    Коментиран от #21, #28

  • 20 Антон

    7 0 Отговор
    Това не е македонска позиция а на ДВ, т.е. Германска.
  • 21 циментовоз

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Чук":

    Право думаш, право. А знае ли някой в какво се е състояла силата на македонската фаланга. Ако не знаете , да ви кажа- сите са биле пееруги, и затова , като убиели някой, любовникът му озверявал.Те това е истината. Виждам, че макетата , като наследници на Мега Сашко, не са се променили за толкова хилядолетия. Та верно може да са му наследници..
  • 22 Чук

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    Ти, между патриотизъм и национализъм правиш ли разлика ? Ако не - излишно е да отговаряш.
  • 23 Перо

    6 1 Отговор
    Градивни отношения със Северна Македония може да има само при изпълнение на гръцкия сценарии за влизане в ЕС. БГ направи лош компромис и не спря РСМ за влизане в НАТО и резултата е на лице: Неистова и свирепа омраза към БГ и никакъв напредък в работата на комисията за езика,нацията и кражбата на история. Никакви отстъпки,всичко което правят макетата сега е лъжа и измама.Никакви отстъпки и спазване на решенията на изпълнителната,законодателната власт и заявлението на Президента,по северно-македонския въпрос.
  • 24 Перо

    9 1 Отговор
    Да кажат макетата,къде отиде коренното българско население в Северна Македония и защо са изтрити всички български надписи по църкви и манастири и паметниците са разрушени. Само вето до пълно признаване на фактите и историческата истина и промяна в Конституцията и учебниците!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Генерал 🇧🇬

    13 1 Отговор
    Забележете, в текста няма нито една историческа достоверност, всичко е пропаганда и общи приказки.Искали да ги оставим на мира?! Ами те са оставени, но са недоволни,че историята на Северна Македония (БЮРМ) започва от 1945 г. Нямаме никаква обща история.
    Не става въпрос че се налагаме на северо-македонците, нито в езика им нито в историята им, нито в това какви да са. Нека си се изживяват както си искат. Но има някои основни неща които определят народите и това са езикът и историята. Ако северо-македонците настояват че историята и езикът им са македонски, то тогава какви са българската история и българският език?
    И ми е чудно, защо нашите "партньори" Германия, САЩ, Франция... поддържат решението на Комунистическия интернационал в подкрепа на Сърбия за Македонска нация /11 януари 1934 г./ с цел разделянето на Българският народ! И то в свят, в който Комунистическият режим бе обявен за престъпен!?!

    Коментиран от #27

  • 27 111

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Генерал 🇧🇬":

    Вярно, точно така е.
    Историята на Северна Македония започва след края на Втората световна война.
    Такава е историческата истина!
  • 28 B.M.P.О.

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чук":

    А в "европейска", "демократична" и корумпирана Б-ия дори невинните коментари, противоречащи на БКП+ДС-пропагандната национал-социалистическа догма се трият и цензурират от пишман джурналята на партийно-агентурна хранилка!
  • 29 павел пенев

    6 0 Отговор
    Коя е тази Елисавета Багряна? Не е ли метресата на царския двор и голямата поетеса подтикнала царя да убие Никола Вапцаров? До сега считах Иван Илчев за сериозен историк.
  • 30 павел пенев

    8 0 Отговор
    Коя е тази Елисавета Багряна? Не е ли метресата на царския двор и голямата поетеса подтикнала царя да убие Никола Вапцаров? До сега считах Иван Илчев за сериозен историк.Македония никога не е била съседна държава а неделима част от нашата държава.
  • 31 Denis

    4 1 Отговор
    Защо просто не приемат че са си българи защо не искат българия да е цяла аз викам да ги поканим да станем една държава с име БЪЛГАРИЯ а ако не искат може да стане по нашия начин НА НОЖ!!!
  • 32 Нормален

    3 1 Отговор
    Македонияя е територия - това е само вярното. Всичко останало е шовинизъмм и простотияя. Разделяй и владей. Този девиз винаги е бил цел на "великите сили". Така е и сега. Обезличаване на балканите в битка кой да ги владее - разбирай - дои.
  • 33 Аве Адолф Хайл

    3 1 Отговор
    Какво друго до напишат долните червени комунистически мекерета в македонската географска част на България .
  • 34 еииии

    0 1 Отговор
    "пълнокръвна македонска етническа идентичност"
    Е това никой не може да докаже никога ама никога и никой!!!
    Ако има такъв да почва да доказва ,че ми писна да слушам само партиини декларации!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    АБЕ КАРА ПАЧАНОВ ВИЖ КАКВА Е ЗАПЛАТАТА В ДРУГИТЕ ЕВРОПЕИСКИ ДЪРЖАВИ И КАКВА Е ТУКА БЕ - КАК ЩЕ Я КАРАМЕ
    НАТАТЪКА В ТАЯ ГЪСТА МЪГЛА - НИЕ НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ВАШИТЕ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ - ЧОВЕЧЕ ................
  • 37 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    ПАЧА ЧОВЕК - НИЕ ЖИВЕЕМ В МИЗЕРИЯ - Я СЕ ОГЛЕДАЙ - КАЧИ СЕ В ЕДИН АВТОБУС - ТИ СЕ ВОЗИШ САМАО В / МЕСИ ДЕСИ ЗАСРАМЕТЕ СЕ ТОВА Е СРАМОТА ЗА БЕДНИТЕ ИЗСТРАДАЛИ ХОРА ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С НАРОДА БЕ ЧОВЕЧЕ ........................
  • 38 ГОРД БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Абе кви са тея незначителни макита дето целият свят бил произлезъл от тях ха-ха - Цигански цигани Та Путин каза че без българите не могат
  • 39 ГОРД БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Бас държа че макиндзените не знаят кой е бил хан Кубер - от рода Дуло дето не успява да създаде държава и от панония ги сваля в Македония за разлика от Аспарух - главно от одриси и гети