23 Октомври, 2020 19:20 5 098 32

Иван Кутуев от партията на Васил Божков пред ФАКТИ: Основният принцип на „Българско лято“ е пряката демокрация

  • българско лято-
  • политическа партия-
  • иван кутуев-
  • васил божков

"Младите хора не искат много – младите хора искат да дишат и държавата да ги остави да се развиват", каза Кутуев

Иван Кутуев от партията на Васил Божков пред ФАКТИ: Основният принцип на „Българско лято“ е пряката демокрация - 1
Кадър от учредяването на Инициативния комитет на ПП "Българско лято"; Снимка: bgsummer2020.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази сряда – на 22 октомври, се проведе учредителното събрание на Инициативния комитет за учредяване на политическата партия на бизнесмена Васил Божков „Българско лято“. Божков, който се намира в Дубай се включил в учреждението на партията чрез онлайн видео връзка. В Инициативния комитет на „Българско лято“, според информация на сайта на партията, участват над 60 души.

От ФАКТИ се свързахме с Иван Кутуев – един от учредителите на политическия проект на Васил Божков. Той е на 30 години, живее в София и представя себе си като „мениджър-реклама с повече от 10 години опит, работил за няколко големи български компании, а и за външна фирма с над 100 милиона лева оборот“. Казва още, че е бил председател на Студентския съвет на НСА, член на академичния съвет на университета и заместник-представител на Националното представителство на студентските съвети. Разказва, че през 2013 година опитал да влезе в политиката заедно със свои колеги, но били „погълнати от политическата вихрушка“.

Разговора ни с Иван Кутуев четете в следващите редове:

- Г-н Кутуев, от 2013, когато сте се опитали да влезете в политиката досега има един значителен период от време – кое Ви накара да се върнете в политиката?

- През тези седем години съм следил политиката, възмущавал съм се, най-вече може би, когато юни месец се събраха многото млади хора на първите протести в първите 20 дни. Тогава се събраха хора, които си бяха дошли заради коронавируса от Германия, от Англия, студенти и работещи хора, които работят за много над средната заплата в България. Те излязоха и казаха: „На нас това не ни харесва“, а какво направиха управляващите – казаха, че протестират някакви платени лумпени. Мене ме заболя. Аз съм ходил двайсетина пъти на протеста и си казах: „Докога ще неглижираме проблема, не е ли по-лесно да кажем, че има проблем и просто да го решим“.

Тогава осъзнах, че било то БСП, било то ГЕРБ, било то някаква дясна формация – нищо няма да се случи. Когато г-н Васил Божков обяви партията „Българско лято“, аз си казах, че ако тук не се включа, няма изобщо, защото не искам да влизам в кръга на политическия апарат – заради кръга, заради структурата, заради израстването. Аз имам много познати политици, които останаха да се занимават с политика, които се развиват само защото някой ще ги препоръча, защото на някого ще се усмихнат. В бизнеса не е така.

В бизнеса аз ставам в 07:30, в 08:30 трябва да бъда в офиса и ако искам да получавам по-висока заплата, ако искам фирмата ми да се развива, аз трябва да бъда по-компетентен. Така трябва да бъде и в политиката – хората не трябва да са в нея, за да изкарват пари. Вижте хората в парламента – 240 народни представители, които ако утре не са народни представители, 90% от тях няма да работят за парите, за които в момента работят като народни представители.

Аз не искам такива хора да ме управляват. Не искам министъра ми, ако не е министър, за да взима 4000 лева, да отиде на бюрото по труда – има такива от предходни правителства. Искам министърът, който е отишъл там да е можещ и компетентен. Кой уважаващ себе си съдия, адвокат или друг човек от правосъдната система иска да стане министър на правосъдието? Темата е същата с учителите – компетентните учители къде отидоха? Отидоха в чужбина. А защо – заради парите.

Какво направихме да повишим доходите? Вдигане на заплатата от 900 на 1000 лева на един учител, това е смешно. Ние така се лъжем с цифри, с които ще се лъжем още 10 години. Управниците трябва да си ги задават тези въпроси – младите хора защо отиват в чужбина.

Ето тук идва основният принцип на „Българско лято“ - пряката демокрация, а не назначения по политическа линия, защото някой е успял да убеди моментно група хора или да ги накара да гласуват за него. Пряката демокрация означава група хора директно да гласуват за всеки един пост и да имат определени изисквания към човека, който ще го заеме.

- Споменавайки „Българско лято“ какви ще бъдат вашите цели, каква ще бъде политическата визия на проекта?

- На първо място, пряката демокрация, за да може да се минимализират изцяло политическите назначения на хора, които не са компетентни. Категорично това е на първо място. На второ място, прочистване на българската политическа система. Малко е крайно, но то трябва да стане изцяло. Лично за мене, мой личен приоритет, който е и на „Българско лято“, е максимално много хора, които са в чужбина да успеем да ги върнем в страната, а тези, които тепърва мислят да заминават, да спрат да си го мислят. Но тук трябва държавна политика.

Вчера най-актуалната тема, която е до ден днешен е здравната система и проблемите в здравната система. Нямаме лекари – добре, но от 1990 година колко лекари завършиха? Казвайки, че съм се занимавал активно със студентски съвети, ще кажа, че един студент, който е медик струва на държавата 6000 лева. Той се обучава седем години. Държавата за него инвестира над 40 хиляди лева, тъй като има обучение, има и специализация. Този студент завършва и отива да работи в Германия, в Италия. Ние ставаме един уникален инкубатор на готови кадри на професионалисти медици, специалисти във всякакъв тип професионални направления. И сега вече имаме коронавирус и ние казваме: „Дайте, помогнете“.

Когато назначавахте вашите хора в общините на 1200 лева заплата без да имат никакъв опит, когато давахте стартова заплата на лекар – имам познати лекари и един от тях започна в Майчин дом на 700 лева заплата, тогава не се ли замислихте?

- Kак смятате да постигнете тези цели?

- Преди всичко говорим за държавния бюджет – какви ще бъдат целите на държавното управление. Първата част, за която говорихме е пряка демокрация. Тук говорим за конкретни законови промени. Например областните управители в момента се назначават, а областният управител има толкова много власт. Защо той не се избира? Пряката демокрация означава и нещо друго – пряка отговорност, а не да не знае никой гражданин на кого може да потърси отговорност.

В първа степен говорим за много законови промени, които да гарантират на всеки български избирател, че когато той е дал доверието си на конкретен човек за конкретен сектор, той ще иска отговорност и ще я получи. Другото нещо за младите хора – активна политика, която е насочена младите хора да живеят и да се развиват в България. Тази активна политика ще бъде свързана и със съответно финансово подпомагане от страна на държавата и съответно с механизъм, по който на определени позиции да бъдат назначавани хора, които наистина знаят какво правят.

Ще дам много прост пример – ако вземем една малка община в България, в която има 3000 човека. В тази община някой може да има малък бизнес. Може да прави банички. Ако той е притискан от държавния апарат, като под държавния апарат имам предвид НАП, РЗИ, община – има 15 институции, които могат да го затворят и то така, че тотално да не отвори. В много случаи законите така са написани, че малкият човек не може да издържи да си спазва. Съответно той е принуден да плаща, той плаща, но това спира неговото развитие.

В много случаи 20 години ние си казваме, че проблемът е кардинален и никой не предлага нищо конкретно. Аз това го слушам и аз го казвам 20 години. Ние трябва първо да изкореним из основи точно тази тежка, тромава държавна администрация, за която не са виновни хората по места, тя е написана от самите управляващи през последните 20 години. Тя създава предпоставка хората на места да се избиват за 50 лева. Докато страните в Европа се развиват и там хората взимат 2500-3000 евро заплата, ние тук говорим за 1200-1300 лева средна заплата и то тя се струва висока в много краища на България.

Ако младият човек има стимул, той ще остане в България – където и да е. Той може да се занимава със земеделие, може да се занимава с бизнес, може да бъде интелектуалец. Той ще вижда смисъл да влага своите умения и да се развива тук. Младите хора не искат много – младите хора искат да дишат и държавата да ги остави да се развиват.

Всички знаем колко е бюджетът на здравеопазването, на здравната каса. Купуват се едни много скъпи лекарства, от които да, има нужда, но в какво състояние са болниците? Все се казва, че дадена болница е в дългове. Защо спите 15 години, докато се трупат още дългове? Защо купувате скенери и рентгени на цени три пъти по-висок от тези в други болница в Сърбия и Македония? Да, от скенера и от рентгена някой може да върне 30%, но не можете да кажете на лекаря да ги върне от заплатата си и затова ги държим на 850 лева.

- Смятате ли да се явите на следващите парламентарни избори?

- Това е въпрос, който не съм си задавал на този етап. На този етап просто искам да кажа, че нещата не могат да продължат да се правят така и да съм сигурен, че ще се случат по различен начин. Смятам да участвам в изборите, но не на всяка цена. Ние все още се учредяваме, все още си избираме ръководство. Със сигурност всеки български гражданин, който е заинтересован би трябвало в някакъв момент да се включи в политиката – дали като кандидат за народен представител, дали като съветник, дали като симпатизант, това е негов личен избор.

В личен план в момента за мен това не е на дневен ред. На дневен ред е платформата на „Българско лято“ и призива, който отправи г-н Васил Божков към всички граждани: „Не се страхувайте, не сте сами, аз ще ви помогна“.

- Споменавайки г-н Васил Божков, познавахте ли го преди да се включите в „Българско лято“?

-Аз попълних моята регистрация през платформата на сайта на „Българско лято“, при което около 14 дни по-рано от днешния ни разговор телефонът ми звънна и на телефона беше г-н Васил Божков. Оттогава съм разговарял няколко пъти по Viber с г-н Божков. Разговорите бяха кратки, директни и от моя, и от негова страна и мисля, че за това време аз видях в този човек желанието да помогне този – не мога да го нарека политически елит, по-скоро тези политици, да бъдат сменени наистина с такива, които могат, които ако не могат, ще си тръгнат. Всеки може да обърка, но не да стои там и да се пенсионира, не да има политици, които вече са 20 години и в трудовата си книжка нямат друг работодател освен Република България.

- Предполагам, че предвид това, което казахте по-рано е трудно да говорим за коалиции при евентуално влизане в парламента?

- Трудно е. Всяка коалиция, която ще работи за пряка демокрация, за оставането и връщането на младите хора в България и за категорично зачеркване на сегашния модел към Европа – не на думи, а като модел на начин на живот.

- Проевропейски ли ще бъдете настроени?

- Проевропейски от гледна точна на качество на живот, не проевропейски от гледна точка на санкции, на потъпкване на българското самосъзнание и на българските традиции. Казвайки думата европейско, имам предвид европейско качество на живот. Към момента виждаме, че не всеки закон, който се приема от Европейския парламент защитава българският национален интерес.

- Например?

Конкретно този, който касае превозвачите с тежкотоварни автомобили. Това е закон, който ощети - не говоря тук за българския бизнес, говоря за българските семейства. Хора фалираха, но хората, които работеха за тях, техните жени... Това беше криза, която не беше по-малка от коронавирус кризата.

Това е само една малко част. Оттук нататък защитаването на чуждестранните фирми, които влизат в България и недобрата държавна политика за защитаване на нашите фирми. Не мога да не го кажа – миналата седмица съдът постанови, че запорите на г-н Божков са незаконни. Защо никой не говори какво следва? Някой няма ли да каже, че това беше един от най-големите работодатели в България? Лесно зачеркваме един голям бизнес. Никой не го интересува, когато се зачеркне един бизнес какво става със служители му. Никой не го интересува някой да развие голям бизнес. В България се гледа големите бизнеси, които са в области да са на „наши хора, за да може хората да гласуват за нас“.

Това е толкова примитивно, толкова отвратително за млад човек. Това е причината хора като мен да заминават в чужбина. Бил съм във всяка една страна в Европа. Това нещо някой да определя политическата ангажираност на друг гражданин и от това да зависи работата му, те просто не могат да си го помислят, а при нас имаме цели региони, цели общини, в които кметът е работодател и ако развиеш бизнес, те те смачкват. Докато не се изкорени този модел, няма как да се случат нещата – няма как младите да остават и да развиват бизнес.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    16 11 Отговор
    Абе я у лева с Малинов заедно два процента няма да съберете.

    Коментиран от #4

  • 2 ТаУмВзе

    21 5 Отговор
    Каква демокрация бе мутри крадливи? Олигархични племенни сборища в зверска зависимости от което и да е посолство. Най вече краварското. Докато робите си измираме по норматив.
  • 3 хa ха

    15 8 Отговор
    Пряка демокрация от Слави и Ку-ку бенда.
  • 4 Ти па

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    що го слагаш заедно с Малинов ,нищо против никой от двамата . А ти от кои си точно- "дай България или как" ?
  • 5 Само в

    14 6 Отговор
    България престъпник (въпреки, че юридически все още не е доказано) може да си направи партия.

    Коментиран от #7, #9, #25

  • 6 Хаджиментов

    12 3 Отговор
    Пряката демокрация е инструмент и това не може да е цел на една партия.
    По-важно е какво ще се прави с този инструмент.
    Аджамийска история.
  • 7 Хаджиментов

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само в":

    Не само това, но се и кандидатират за депутати, кметове и т.н. и по този начин взимат имунитет. А някои дори ги избират...
  • 8 Кой68

    4 0 Отговор
    Реабелитиране.......Клишета.
  • 9 Другия с коня

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Само в":

    Е как да не е доказано.НК на РБългария наказва с десет до двадесет години и конфискация на половината Имущество,ако в някой притежава предмети с Културно историческа стойност над ТРИ на брой.И необявени по надлежен ред...В Черепа откриха ШЕСТ Хиляди......

    Коментиран от #18

  • 10 сериозно

    9 1 Отговор
    Изключително ниско ниво. Мислех, че още има качествени политически .урви на пазара, но явно няма. Особено обичам теорията за "пряката демокрация". Съветвам мало.умниците , които я развиват да питат Гуглето - Ко туй санкюлоти?
  • 11 Рико

    9 2 Отговор
    ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ? Знаеш ли какво е пряка демокрация, Кутуев? Това е или нечистоплътно спекулиране с понятието или е невежество граничещо с тъпота! Пряка демокрация означава пряк избор! Имаме 8 милиона население, правим зала за 8 млн човека и за всеки закон искаме пряк избор! И Кутиев брои гласовете. Ако бяхме сто човека можеше да има пряка демокрация,при 8 млн е невъзможно,затова има представителна такава! Пряка демокрация може да има само в два случая на национално ниво и в един на местно. Ако избираме държавния глава пряко; ако има историческо,важно, например нова Конституция събитие за което да са произнесем. На местно ниво може всичко от типа кошчетата за боклук в квартала дали да са четвъртити или кръгли.
  • 12 В.В.П.

    4 6 Отговор
    Ставам член веднага...Завинаги..Бат Васко ме кефи..
  • 13 Силвия Димитрова, София

    7 10 Отговор
    Браво г-н Кутуев. Имаме нужда от интелигентни млади хора като Вас, които да променят живота ни. Успех и нито крачка назад.

    Коментиран от #17, #20, #23

  • 14 Антон

    5 3 Отговор
    Ай-ай-ай, колко прозрачно (прозират парите на черепа), малоумно (само такива биха се наели) и нагло (това важи за всички в българската политика). ГЕРБ 2 ще довърши нещата (в случай, че ГЕРБ 1 не успеят).
  • 15 Интерпол го търси а той партия прави😂😂

    6 4 Отговор
    Пряка демокрация от Божковха ХО хи хе!!!!😂😂💰😂💰😂💰😂Масовият изнасилвач и поръчковият убиец😂💰😂💰😂💰

    Коментиран от #29

  • 16 ЛЕШОЯД

    3 1 Отговор
    Виждам много МОР ще има лапачка,Стига да няма някой авджия
  • 17 Ева и Адам

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Силвия Димитрова, София":

    Крачката е само назад с Божков убиеца😂😂😂😂😂
  • 18 Доказателство

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Другия с коня":

    Пълна конфискация на имуществото да се направи! Откраднатото иманярство от българският народ да се върне на народа! Тъмничен затвор за Божков и неговите тролове!

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 смешни сте

    4 5 Отговор
    Пряка Мутризация ...... Повече талончета за търкане, по малко печалби .....!!
  • 22 Hoho Boho

    2 4 Отговор
    Долу Божков! Да живее Борисов!
    Ха сега! Интересна дилема. :))
    +/-
    Долу Борисов! Да живее Божков!
    ...или обратно :))
  • 23 Браво, бандитската партия.

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Силвия Димитрова, София":

    Само в България криминален престъпник и мутра от най тъмните може да си направи партия. Знамето с черепа се развя. Интересно защо от интимната тройка не протестират и викат Мутри Вън.
  • 24 уау

    1 2 Отговор
    Къв си ти ,бе ?я,у лево !
  • 25 name

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само в":

    Само в БГ ефективно осъден престъпник продължава да бъде зам. председател на Нар. Събрание.
  • 26 124

    5 3 Отговор
    Тези ще вкарат крадеца боко в затвора, там му е мястото.
  • 27 Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Доказателство":

    А защо Гешев не обвини ,арестува, конфискува, запори Димитър Иванов ДС 6 то. ГЕРБ Е БАЗА НА БКП И ДС - удостоените

    Коментиран от #28

  • 28 Предложение

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Марко":

    Отваряне на досиетата преди изборите!
  • 29 Вярно е

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Интерпол го търси а той партия прави😂😂":

    Ми, то и Бойко Борисов го търсят, ама той "Премиер играе"?
  • 30 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Независимо че стои Божков зад този политически проект наистина истинската е Пряката Демокрация. Всички други форми като либералната много хвалена, всъщност са с цел заобикалянето и! Пряката Демокрация освен това се е доказала като най-балансираната работеща политическа с-ма. Справка - Швейцарската Конфедерация!
  • 31 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Е... Стига сме хранили неграмотни и и калпазани. Мислете младежи!
  • 32 der baron

    1 0 Отговор
    НАЙ-ЕДРОМАЩАБНИЯТ ОБИР НА БЪЛГАРИЯ Съгласно договора, компанията ще отделя за българската държава 1,5 % от добива на златото. Т.е. от 100 грама, извлечено злато, нашите “патриоти” са се съгласили и приели една трохичка от 1,5 грама злато. Пресметнато върху 300 грама, компанията прибира 295.5 грама, а на държавата-собственик на подземните богатства (това е отбелязано в Конституцията на Република България) ще дава 4,5 грама, колкото е теглото на една скромна златна брачна халка! Никой от държавниците – търговци не си е направил труда да проучи как нашите съседи румънци, при разработка на златоносно находище, подобно на нашето, прибират за държавата си 40-60 %. Ура, за нашите държавници-“патриоти”!
    На пладнешкия обир подробно се спират в своя статия и десетимата специалисти. Те започват изложението си с дейността на концесионера “Дънди прешъс метълс” (това е най-голямата в света минно-металургична компания с основна дейност добив и производство на злато). През 1999 г. компанията е получила право да ползва находището в Челопеч (Панагюрско) и находището “Хан Крум” край Крумовград за години наред (колко – това е тайна) за “огромната” сума от 4 милиона щатски долара! Досега за времето 2003 - 2011 г., тя е изсмукала и изнесла от страната ни концентрат на стойност 5.8 млрд щ.д.! Съвсем “малка” подробност за нашите държавници – търговци. В посочените находища рудата съдържа освен злато и сребро и немалък набор от химически елементи (селен, телур, германий, индий, о