Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 19:00 3 615 27

Нахвърляни бележки

  • духовно оскотяване-
  • капитализъм

Разкъсват се социалните връзки и все повече хора падат зад борда

Нахвърляни бележки - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има теза, че развитието на капитализма е довело до духовното оскотяване, което наблюдаваме в наши дни. Твърдението може да е пресилено, все пак, пошлостта е преследвала човека през всичките обществено – икономически строеве. Но съществуват фактори, нагнетяващи атмосферата на развала.

Бивало е и обратното. Сега нарочно ни насаждат култа към индивидуализма. Разкъсват се социалните връзки и все повече хора падат зад борда. Разбираемо е, че в такива условия някои правят по-лесния избор. Простащината започва от семейството, укрепва в училището и после бива обилно подхранвана от политиците. Изобщо, българската действителност е удобен полигон за практическо изучаване на обсебилите ни демони.

Който и индивид да хванеш с пинсетата, ще ти се стори приятен и образован. Ала отвътре единаците са вледенени. Липсва им духовната сила, която привлича хората един към друг и ги сгрява с възторга, че имат обща идея. Ние, даже изправени пред опасностите, не се сплотяваме... Разбираемо е - вулгарността и дребнавостта не са подходящата спойка за това. На роба му е ясно всичко, затова той не се нуждае от нищо друго, освен от себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герпобедавинаги ™

    9 51 Отговор
    Ми така е ,като започнеш от хората ,които трябва да модерират коментари ,че до най- захлупения комунист неграмотен козар ,когото тук адмирират ,все едно е бог .....да ги ожалиш

    Коментиран от #24, #26

  • 2 Другия с коня

    14 53 Отговор
    Автора иска да каже,че му липсва Идеята за Светлото Бъдеще ..Заменили Вярата в Бог с Вяра в Победата на Комунизма над Капитализма и това било Духовност....Комунистическата Пропагандна Месомелачка не прощаваше...Това не е Духовност...Това не са Идеали...Пълна каша е в главите на няколко поколения червени цървули...Пълна каша...

    Коментиран от #3, #25

  • 3 ГруЮ

    78 7 Отговор

    До коментар #2 от "Другия с коня":

    Имаше обаче нещо много по-важно - вярата в бъдещето. Простичко беше- учиш за стругар и можеш да работиш цял живот точно това. Работа имаше за всеки. И хората бяха усмихнати и спокойни. А сега народа психяса и се озлоби. Дори богатите са изтрещели.

    Коментиран от #14

  • 4 Перо

    13 1 Отговор
    Ами образовайте се,в чия политика и етнос,това е програма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В.В.П.

    24 8 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ Е ФЕОДАЛИЗЪМ...От капитала няма нищо...Капиталът дава работа на много хора,просперитет,иновации,ноу-хау,,свобода,частен бизнес фабрики ,заводи,,идеи,.Тъй ,че малко не е вярна статийката...

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 естествено

    12 1 Отговор
    не, цялата работа идва от постоянното намесване на политиката във всякакви аспекти от човешкия живот, напоследък и ходенето до тоалетна се превърна в обект на политически дебати
  • 9 Миро

    3 15 Отговор
    Слаба е статията много за съжаление.

    Коментиран от #13

  • 10 ШОП

    29 4 Отговор
    В ПРЕДИШНИО РЕЖИМ ПО–УБАВО БЕШЕ– ИМАШЕ ЗА НИХ АМА ИМАШЕ И ЗА НАС.А СЕГА КАКВО Е–ВСИЧКО Е ТЕХНО!

    Коментиран от #17

  • 11 123+

    4 9 Отговор
    Свободата не е за простаците! И.....свободата има начин на употреба!
  • 12 111

    34 2 Отговор
    Основен принос за оскотяването имат медиите контролирани от Илюминатите-Сатанисти. Те създадоха нова ценностна система на голяма част от младото поколение. Чрез извратена музика, филми и други предавания разрушиха християнската ценностна система. Чрез подсъзнателна пропаганда подбуждат младите да бъдат егоисти и да се стремят към материални блага и представят това за най-голямото щастие.
  • 13 Мира

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Миро":

    Не е слаба, иска повече мислене...
  • 14 Другия с коня

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГруЮ":

    Говорим за Екзистенциализъм - Какъв Смисъл има да се родиш,да ядеш и после да умреш.Смисъла на Живота извън Битието...Дома не е склад за мебели..Дома е Обител на Души...Къде е...

    Коментиран от #16

  • 15 Меко казано

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "В.В.П.":

    В България не е капитализъм, а див, просташки капитализъм! На запад капиталистите са от десетилетия, а нашите искат за 5 години да ги достигнат и деробекстват над хората най-просташки и нагло. Като добавиш и факта кой е начело на д-вата и всичко си идва на място - един бандит, чийто бизнес са наркотици, изнудване, рекет, лъжи! Това е нашата действителност. Но дедо Иван веке го нема! Ако искаме да ср оправяме - отвън помощ няма да дойде! Вижте лозунга на НС- там е истината!
  • 16 ГруЮ

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Другия с коня":

    А какъв е Екзистенциализъм има при всяко живо същество? Защо въобще съществува живота? За да бъде предаден.На следващите. За да могат и те да се борят, радват и просто да го живеят. А смисъла на Живота всеки сам трябва да го търси. Ако иска това разбира се. За един може да е да се наяде и на.бе, за друг може да е търсенето на Бога. Дома винаги ще бъде обител на Души. Иначе няма да е дом, а просто поредната руина.
  • 17 провинциалист от провинция Тракия

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ШОП":

    Кой е них?
  • 18 12345678

    1 16 Отговор
    И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА КОМУНИЗЪМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ С ИЗЦЯЛО ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ....В СЕВЕРНА КОРЕЯ.....КАТО ГЛЕДАМ АМЕРИКА И ЗАПАДНА ЕВРОПА СА ДАЛЕЧ ОТ ОСКОТЯВАНЕТО.......ЗА РАЗЛИКА ОТ БИВШИТЕ СОЦ СТРАНИ....ЩО ЛИ

    Коментиран от #19

  • 19 3к43йкерв

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "12345678":

    Май лошо виждаш, ми се струва. В момента САЩ гори от гражданска война. По улиците се движат тъмнокожи "патрули" с автоматични карабини в ръка, а белите се завират в миша дупка. В Холандия, Дания, Норвегия се е напълнило с обратни които по принцип са и наркомани. Там майките убеждават дечицата си, да не казват на никой какво са си говорили в къщи, защото ще им отнемат децата. Там също са първенци по самоубийства.
    Германия са е налазили "кафеви" плъхове, Франция също!
    Е, това ли ти е капитализмът?! Ако е това, то се радвай! Ние почти сме пристигнали там.
  • 20 някой

    7 0 Отговор
    Твърдението въобще не е пресилено. Няма смисъл от различни абстрактни анализи. Просто трябва да се прочете ,,КАПИТАЛЪТ,, .В момента цари абсолютна диктатура на капитала, ако може така да се нарече. Обратното,диктатура на пролетариата ,макар и по -добре в някои отношения, също не е добър вариант,поне не и тоя който познаваме от историята. Лошото е ,че човека по своята същност, не е способен да възпроизведе,, златната среда,, и това се доказва ежедневно. А при подобни кризи като сегашната,капитала естествено започва да губи позиции, което дава възможност пролетариата да ,,надига глас,,
  • 21 Ха ха

    8 0 Отговор
    Корупцията и клиентвлизмът в София и още няколко големи градове определят родния капитализъм като див, примитивен, докато в малките населени места си е чиста проба феодализъм. Капитализмът е по привлекателен от феодализма и затова всички идват в София.
  • 22 ъъъъъ

    3 0 Отговор
    махалото отива в другата крайност. от колективизация и социализъм ,към капитализъм и егоцентризъм . може би средата е най-добре .НО!
  • 23 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Така или иначе деградацията на обществото е факт. А оправдания естествено колкото искате....
  • 24 Като най-важна

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Герпобедавинаги ™":

    причина може да разглеждаме характерния печат, който колективната родова душа налага върху всички свои членове. Те не само си приличат физически, но и притежават така наречената родова характеристика - нещо. Което забелязваме във всеки член на групата. Колективната душа понякога се превръща в егоистичен, управляван от страстите деспот, който носи позор и страдания на членовете на дадена група. Ако съществува хармония и пълно единство, тя може да донесе благополучие, защита, богатство и щастие.
    В този смисъл е интересно да разгледаме колективната душа на дадена страна. Всички нейни жители притежават сходства и характерно поведение, което не може да се отдаде само на съвместния им живот. Чужденците, които се заселят там, бързо биват погълнати от колективната сила и започват да възприемат особеностите на местните жители, докато накрая съвсем се слеят с тях. Тази колективна душа събира в себе си всички обществени емоции, инстинкти, мисли и страсти, поради което, за да постигне човек успех и да преодолее посредствеността, е необходимо да се издигне над вибрациите на колективната душа чрез строга лична дисциплина.
  • 25 Ерих Фром

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Другия с коня":

    Приспособяване към групата

    Това е съюз, при който отделното същество до голяма степен изчезва, а резултатът е принадлежност към ст адо то. Индивидът се спасява от изолацията, а следователно от самотата и страха в такава степен, в каквато се отъждествява с ближните си и възприема техните идеи, модели на поведение и обичаи, без да мисли или да се колебае.
    Но за това се заплаща и висока цена, защото тук се намесват свободата и индивидуалността. Освен това, обединението чрез конформизъм не е бурно или насилствено - той е постоянен, тъй като индивидът се приучава към модел на конформизъм на три-четири годишна възраст и от този момент нататък не губи връзка със ста д ото. Той дори предвкусва собственото си погребение като последното общественозначимо събитие и остава стриктно в рамките на този модел.
  • 26 ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Герпобедавинаги ™":

    за статията. Не вярвах, че някога темата за смисъла на житиетоще стане тема на публична дискусия.

    Липсата на ценности и духовност, търсенето на смисъл в човешкото съществуване единствено в елементарното задоволяване на първичните инстинкти и животинско себевъзпроизводство - това са истинските причини за неслучването на човешкия прогрес.

    Тежките събития в световен мащаб носят не само страдания, но и осъзнаване на важните уроци, за които сме тук всички на планетата Земя.
  • 27 Тогава аз

    1 0 Отговор
    От коя група съм,че не се разпознавам от стадото на феодал капитализма,въобще българите от къде са?Но не бъркайте цивилизация с култура,моля.