Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 13:00 12 126 33

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г.

  • карибска криза-
  • студена война-
  • куба-
  • 1962-
  • никита хрушчов-
  • джон кенеди

Мнозина смятат, че сблъсъкът между Съветския съюз и САЩ е заради Куба

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г. - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

25 октомври е една от най-важните дати в историята на човечеството. На тази дата се слага точка на Карибската криза, по време на която светът се разминава на косъм от ядрена война. Какви са щели да са последствията, дори най-смелите изследователи не смеят да предположат.

Мнозина смятат, че сблъсъкът между Съветския съюз и САЩ е заради Куба, където Кремъл разполага ядрени ракети насочени към Щатите. Истината обаче е, че кризата тръгва от България няколко месеца по-рано. През май генералният секретар на СССР Никита Хрушчов е на посещение в София. По време на разговорите и срещи на българо-съветската дружба български и руски шефове на разузнаването съобщават на Хрушчов, че американците тайно са разположили ракети с ядрен заряд в Турция и могат за 15 минути да ударят южния фланг на Варшавския договор и най-важните стратегически обекти на съветската страна.

На 20 май, същият ден, когато се връща от София, Хрушчов свиква секретно съвещание, на което присъстват външният министър Громико, членът на Политбюро Микоян и министърът на отбраната маршал Малиновски. На това съвещание се взима решение да бъдат разположени ядрени съветски ядрени ракети на територията на Острова на свободата Куба. Още на следващия ден решението се обсъжда в по-широк състав. Анастас Микоян се обявил против и заявил, че с Америка и Запада трябва да се търси диалог и разбиране, за да се избегне военен конфликт. Хрушчов обаче отхвърлил мнението му и решението било взето. Започнало тайно прехвърляне на ракети с ядрени бойни глави и установки в Куба. Дори не бил сключен договор, а Хрушчов и Фидел Кастро се разбрали по „червения“ телефон.

Междувременно командването на Варшавския договор взима решение в България да се проведе мобилизация. В армията е въведена повишена бойна готовност. Специална част е била подготвена да замине със съветски военни кораби за района на Карибите, ако започне Трета световна война. А тази война наистина е била на косъм…

Руснаците наричат този критичен период Карибска криза, американците - Кубинска ракетна криза, а кубинците - Октомврийска криза.

Всичко започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване съобщава на президента Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова, и завършва само 13 дни по-късно, когато лидерът в Москва Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат върнати в СССР.

По онова време САЩ имат огромно превъзходство с ядрените оръжия. Те притежават над 300 междуконтинентални балистични ракети и флот от ядрени подводници, въоръжени с ракети "Поларис". А руснаците имат само 6 установки. Разработването на съветските междуконтинентални балистични ракети Р-16 значително се забавя след октомври 1960 г., когато по време на катастрофата в Байконур загива целия технически екип.

През 1961 г. САЩ започват разполагането на 15 ракети "Юпитер" със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР.

Когато в София Хрушчов научава за това, той реагира много бурно и заявява, че Вашингтон му е нанесъл лична обида. Разполагането на руски ракети в Куба бил неговият отговор. „Ще ни ударите, но и от вас няма да остане много“ – заплашвал Хрушчов. Съветските ракети със среден радиус на действие, които поразяват на 2000 км, могат да стигнат до Вашингтон и голяма част от американските бази с атомни бомбардировачи.

СССР изработва план за разполагането им през май 1962 г. и в края на юли над 60 техни кораба вече са на път за Куба. Шефът на ЦРУ Джон Мъкон предупреждава американския президент, че някои от плавателните съдове пренасят ракети. Кенеди обаче смята, че Кремъл няма да се реши на радикални действия.

Американците подценяват и последващи сведения на ЦРУ, че ракетните бази вече се строят в Куба.

На 14 октомври обаче самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. В следващите три дни наблюдението от въздуха показва, че четири площадки са в бойна готовност.

Едва на 22 октомври Кенеди обявява в телевизионна реч за откритието и заявява, че всяко изстрелване на ракета от Куба ще се счита за атака на СССР, на която ще ѝ бъде отговорено по съответния начин. Той предупреждава, че военните са подготвени за всяка възможност и обвинява Москва за ескалацията на напрежението. САЩ започват морска блокада на Куба, за да се спрат нови съветски кораби.

Кенеди свиква специална група в Белия дом, която става известна като Изпълнителен комитет на Съвета за национална сигурност. Незабавното бомбардиране е отхвърлено като вариант, защото това би било начало на Трета световна война. Налага се мнението за дипломатични действия. Избрана е блокада и е планирана инвазия, за която се мобилизират войници във Флорида.

Оказва се обаче, че ЦРУ се е заблуждавало, че кубинските и съветските войски са около 100 хиляди. Били са 270 000 души. Освен това ядреният удар срещу САЩ би бил катастрофален. Кенеди е бесен и бърза с решение.

САЩ получават пълна подкрепа на своите европейски съюзници, по-специално от подкрепата на президента на Франция Шарл дьо Гол. Английският министър-председател Харолд Макмилан, както и по-голяма част от международната общност, обаче настоява за дипломатическо решение.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Адлай Стивънсън опитва да принуди съветския посланик Валериан Зорин да отговори на въпроса за съществуването на ядрени оръжия, използвайки знаменитата си реплика "Не чакайте превода!". След отказа на Зорин, Стивънсън показва снимки, направени от американски разузнавателен самолет, които показват ракетни установки в Куба.

Москва е принудена да отговори. На 23 и 24 октомври Хрушчов изпраща съобщения на Кенеди, в които твърди, че СССР има мирни намерения и ракетите са за подсигуряване на мира. Въпреки това, предлага две спогодби на американското правителство. Едната е изтегляне на ракетите в замяна на гаранция, че САЩ няма да удари Куба. Втората спогодба е излъчена по радио Москва на 27 октомври и изисква премахването на ракетите от Турция.

Кризата достига своя връх на 27 октомври, когато самолет U-2 е свален над Куба и пилотът загива, а друг самолет U-2 е прихванат в Русия в района на Сибир.

На същата дата американски кораб разкрива присъствието на съветска подводница B-59 с торпедо с ядрена бойна глава в близост до блокадата и само по чудо не избухва война.

Отговорът на Кенеди е публично да приеме първата спогодба и да изпрати брат си Робърт Кенеди, който активно участва в разрешаването на конфликта, в съветското посолство, за да приеме тайно втората. Премахнати са и ракетите от Турция.

Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов съобщава, че е наредил изнасянето на съветските ракети от Куба.

Ядрената война наистина се разминава на косъм. Човечеството си отдъхва.

Източник: FrogNews


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 питам

    4 20 Отговор
    Е и какво ?

    Коментиран от #16, #18

  • 3 наопъки

    25 60 Отговор
    При комунистите всичко е наопъки!
    Комунистическият концлагер Куба е "Островът на свободата"...
    Също, като в националсоциалистическите концлагери!
    "Арбайт махт фрай"...

    Коментиран от #7

  • 4 Другия с коня

    18 77 Отговор
    И после разполагат SS20 в България насочени към Турция и Гърция....Комунистическите Психопати щяха да заличат Планетата ....

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Истината

    38 4 Отговор
    Велик, неук колхозник, но..., ядрени бойни глави в Турция ли, ядрени бойни глави в Германия ли?
  • 6 БАЙ Х@Й

    52 4 Отговор
    СССР ИЗПЪЛНИ СВОЯТА ЧАСТ ОТ ДОГОВОРЕНОТО И ИЗТЕГЛИ СВОИТЕ РАКЕТИ ОТ КУБА ! А САЩ ?
  • 7 БАЙ Х@Й

    51 1 Отговор

    До коментар #3 от "наопъки":

    Въпрос без повишена трудност : КЪДЕ Е РАЗПОЛОЖЕН ЗАТВОРА ГУАНТАНАМО И ЧИИ СА СЛУЖИТЕЛИТЕ ТАМ ?
  • 8 БАЙ Х@Й

    45 3 Отговор

    До коментар #4 от "Другия с коня":

    Ракетите за които пишеш бяха разположени СЛЕД КАТО САЩ НЕ ИЗПЪЛНИХА СВОЯТА ЧАСТ ОТ ДОГОВОРА !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДжафДжаф

    71 7 Отговор
    Казано на съвременен политикански жаргон, Хрушчов е отговорил на Краварите асиметрично. Публикацията, обаче така е написана, че да се създаде усещането, че именно СССР и мръсните комунисти видиш ли са виновени за "Караибската криза", а сдимпатягата Кенеди едва ли не е спасил света от ядрен апокалипсис, като е преглътнал горчивия хап- Куба!!! Истината, обаче е много много по-прозаична: За всички световни беди през последните 300-400г е виновна Британската империя и нейното продължение САЩ.

    Коментиран от #15, #19

  • 12 Дедо Пенс

    23 3 Отговор
    Бях дете тогава.Вечер от училището ни водеха под строй на площада и ни караха да викаме: Куба-si, янки-no !Епа викахме,що да правиме! После на Клинтън му викахме: USA,USA...
  • 13 Гост

    52 4 Отговор

    До коментар #4 от "Другия с коня":

    САЩ са разположили първи ядрени ракети в Турция, но ти смяташ, че Русия е агресорът, защото са искали да се защитят? Колко да си облъчен?
  • 14 Карагьози

    38 5 Отговор
    А сега лижем топките на враговете си от времето на комунизма. Какво нещо е българинът?

    Коментиран от #21

  • 15 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "ДжафДжаф":

    Какво очакваш от фрогнюз?
  • 16 Хоху

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    Не че нещо но на колко години сте? Питам понеже въпроса Ви е подходящ за 2-ри клас
  • 17 Неуко

    36 5 Отговор
    Доста непрофесионално и неуко написана статия. Към есента на 1962г. САЩ имат огромен проблем с междуконтиненталните си балистични ракети - американските могат да носят боен товар до 1,4т.,а руските до 4,7т. т.е руснаците могат да използват над 3 пъти по-тежки ядрени бойни глави. Въобще не е сигурно дали американците по това време са имали ядрена бойна глава с тегло 1,4 т. Дори мижавите като килотонаж бомби над Хирошима и Нагазаки са тежали 2,4-2,5 тона.Руснаците нямат този проблем и макар,че нямат голям брой ядрени глави могат да ударят САЩ директно,а САЩ не могат и затова са държали половината си стратегическа авиация в най-висока степен на готовност. Това е причината американците да докарат ракети в Турция - просто междуконтиненталните им балистичните им ракети са били по-калпави. Чак когато Олег Пенковски издаде тайните на тогавашните руски ракети американците постигнаха относителен баланс,но и до днес са по-назад в тежкото ракетостроене.
  • 18 АЗ СЪМ ПРОСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    и аз са питам водка да си налея или джак
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ненавиждам гърците но обичам турците

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гръцки фашист 🇬🇷 БЪЛГАРОМРАЗЕЦ 🇷🇺🔫":

    А ти помниш ли Никифор? Върнахме ви го половината😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣
  • 21 йдйас

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "Карагьози":

    В крайна сметка ссср загуби студената война и спря да съществува. Руснаците си разграбиха икономиката и се появиха олигарсите, точно катко и тук.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ели Оригинал

    14 1 Отговор
    САЩ разполагат ракети във ФРГ с ядрени бойни глави, и в Турция на гланицата със СССР.
    В отговор СССР разполага в Куба, след напрегнати 48 часа за САЩ, има и обръщение за Кенеди се постига споразумение, за да не изглежда като провал за САЩ пред света, няколко месеца по-късно ракетите от ФРГ и Турция са изтеглени.
    Дипломатическа победа за Русия.

    В ООН е прочутото "удряне на трибуната с обувка" има архивни кадри.
    Докато щаб на Кенеди се поти, част от руснаците ходят на опера-дипломати и министри.

    Благодарение на един руснак при морската блокада на Куба не се стига до ядрен удар, който иска да чете.
    САЩ филм 48 часа ли се казваше?
  • 24 Ели Оригинал

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "йдйас":

    В крайна сметка Горбачов и Елцин предадоха Русия.
    Държавите и империите се рушат отвътре.
    В крайна сметка се говори за един план "Умрялата лисица", при който Горбачов упорито пишел на листче в болницата при отиващия от този свят тогава президент.
    Доскоро не му вярвах, но?
  • 25 Густо Майна

    20 0 Отговор
    В конкретният случаят не съм наясно Хрушчов, колко "прост" чичак - селяндур е бил, но май гениално е изпълнил поговорката "бий, за да те уважават", при това само с един свален самолет!
  • 26 Tarnovetz

    16 2 Отговор
    Всъщност кубинската ракетна криза започна от Ирак малко преди това, след като Патриотичният иракски фронт изрита петролните компании и поема контрола над нефтените си полета - след това турската армия получи заповед на НАТО да нахлуе в Ирак и да свали националното правителство - да върне британската империя в Ирак. Когато турците започнаха своя поход към Ирак, Варшавския договор ги предупреди: "Ако вие турците навлeзeте в Ирак, ние ще навлeзeм в Турция" и веднага след това президентът Кенеди заповяда да се разгърнат американските ядрени оръжия в Турция. Няколко български дивизии бяха доста подготвени на турската граница, за да я прекосят. И......

    Коментиран от #33

  • 27 не може да бъде

    10 0 Отговор
    Обстановката по време на Караибската криза беше много сериозна и това може да потвърдят всички онези войници от 3 армия,които бяха на турската граница през 1962 г-с пълно бойно снаряжение,на всички бяха раздадени бойни патрони,а снарядите бяха до оръдията .Общо взето войниците бяха в окопите около месец,а през октомври набор 42 беше задържан и в казармите се събраха 3 набора!Разбира се,обикновените войници тогава едва ли са осъзнавали за какво
    точно става дума,мога да кажа това като очевидец и участник в събитието...
  • 28 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Че от къде да тръгне една световна криза, ако не от София ??
    Университетът в Мала Фуча, Кюстендилско е доказал, че въртенето на големия глобус на витрината на книжарница "Орион" се осъществява ,благодарение усилията на мравките от моята градинка в с.Старопатица, община Кула, Видинска област !!!
  • 29 кочо

    3 0 Отговор
    ракетите с ядрени бойни глави НИКОГА НЕ СА ИЗТЕГЛЕНИ ОТ ТУРЦИЯ.САЩ СЪЗДАВАТ БАЗАТА ИНДЖЕРЛИК.ТЯ ИДО ДНЕС СЪЩЕСТВУВА.КРАЙ ЯМБОЛ ИМАШЕ ПОДЕЛЕНИЯ СЪС РАКЕТИ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТА НА ТАЗИ БАЗА.

    Коментиран от #32

  • 30 помнете деца

    2 4 Отговор
    Ама руснаци не са бомбардирали София, но краварите ДА ! Помнете това деца ! Първото посещение което направи лудия Дончу беше да продаде ОРЪЖИЕ. И после пак и пак , даже и у нас платени предварително стари едномоторни бидони за музея !
  • 31 добрите янки

    4 2 Отговор
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 32 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "кочо":

    Ганю ти знаеш ли Инджирлик къде се намира?
  • 33 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Tarnovetz":

    Ганю много се смях! Четейки коментара ти хората ще си помислят, че Турция е била под българско робство а не обратното! С няколко дивизии ще победиш 65 милионна въоръжена до зъби държава с войнствено население(никога не е поробвано) ! Пиенето наистина ти е увредило мозъка!