Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 20:30 10 248 49

"Сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов." Дано не е вярно

  • герб-
  • бойко борисов

По принцип, в някакъв момент на икономически възход, тези мерки може да са справедливи и необходими, но не им е сега времето

"Сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов." Дано не е вярно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващите в България са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото постижение на собствената си власт. Мнозина вече предричат, че ще сурнат държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов. Дано не са прави.

Коментар от Ясен Бояджиев:

"Всеки в България трябва да усети, че държавата в тая пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а и заедно трябва да преодолеем това чудо гадно. (...) Така че ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне."

Краят на една над 20-годишна политика

Такива напътствия даде преди десетина дни министър-председателят на финансовия министър в пряко излъчване по Фейсбук от една кравеферма. Мизансценът в обора край кравите и телетата създаваше силно комично усещане. Когато обаче след това бе публикуван проектобюджетът за догодина, се оказа, че нещата са доста сериозни. Министърът строго се е придържал към напътствията на началника си и щедро е отпуснал двата края на държавните сметки - милиардни дефицити за години напред и (за тяхното покриване) драстично нарастване (със 77%) на държавния дълг.

Така управляващите се канят да сложат край на политиката на финансова дисциплина, спазвана стриктно в продължение на над 20 години. Самите те за десетина години не успяха да завършат нито една реформа в нито един сектор, но поне благоразумно пазеха финансовата стабилност. Но ето, че сега са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото (и комай - единственото) постижение на собственото си управление.

Заради пандемията ли?

Както вече стана дума, внезапно сполетелия ги порив към разточителност обясняват с необходимостта да се ограничи пандемията и да се тушира предизвиканата от нея икономическа криза, защото така правели всички по света. По света обаче правят нещо доста по-различно. Според препоръките на МВФ например, мерките трябва да са таргетирани - тоест, да са насочени към онези, които реално са ударени от икономическия шок, както и да са навременни и временни. Тъй че проблемът не е в самия дефицит - той може да е и по-голям, стига да отговаря на горните критерии. Което не може да се каже за огромната част от предвидените в нашия случай извънредни разходи.

В нашия проектобюджет почти не се забелязват мерки, свързани пряко с пандемията и икономическите последици от нея. (Освен схемата „60/40“, средствата за която обаче са направо миниатюрни на фона на общите харчове.) Да не говорим за някакви реформи, които да стимулират затруднената бизнес активност, инвестициите и създаването на работни места. Тук става дума почти само за раздаване на пари на калпак на групи от хора, чиито доходи и трудова заетост ни най-малко не са пострадали в резултат от пандемията (като по-високи пенсии и заплати в държавната администрация), става дума също така за безсмислени, но скъпоструващи социални разходи (като помощи за отглеждане на всички деца, без оглед на доходите на родителите).

По принцип, в някакъв момент на икономически възход, тези мерки може да са справедливи и необходими, но не им е сега времето. Те нямат нищо общо с борбата срещу икономическите ефекти от пандемията, поради което бюджетът не е нито антикризисен, нито „антипандемичен“, какъвто се опитват да ни го представят.

Защо го правят?

Какъв е тогава? По този въпрос има две мнения. Според едното, принципът гласи „след нас и потоп“. Тоест, целта е да се минира предварително следващото управление. Аз клоня по-скоро към другото мнение: въобще нямат намерение да сдават властта и действат чисто предизборно - купуват си гласове.

Което и да е вярно обаче, поведението им е политически безотговорно. По този повод пък се правят две сравнения. Първото е със Станишев и „Тройната коалиция“ и завещания от тях на днешния премиер и тогавашното му първо правителство финансов капан. Аз клоня по-скоро към второто сравнение, колкото и времената да са се променили: сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов и неговото прославило се с компетентността си правителство. Дано да не съм прав. Иначе наистина „всеки в България ще го усети“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    101 24 Отговор
    БОРИСОВ ГЕШЕВ оставка

    Коментиран от #2, #44

  • 2 ха ха

    26 132 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    РАДЕВ ИМПИЙЧМЪНТ!!
  • 3 Врачка

    100 12 Отговор
    Най—накрая всичко ще си дойде на мястото.Държава—няма.Процесът е необратим.Борисов се скри в “зайчарника” и не се знае дали ще излезе от там.

    Коментиран от #45

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    96 12 Отговор
    ЖАН ВИДЕНОВАТА ЗИМА я скройха СДС и ГЕНЕРАЛ ЛЮБЕН ГОЦЕВ който скр житото зърното и го препродаде на безценица и НАРОДА гладуваше
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 20 Отговор
    оставка на БОРИСОВ ГЕРБ ГЕШЕВ

    Коментиран от #7, #8, #11, #19

  • 6 Анализаторр

    11 45 Отговор
    Е нали сме в чакалнята, какво значи тук някакво си правителство. Като има какво да се яде не е страшно.
  • 7 Герпобедавинаги ™

    16 80 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Оставка на Корнелия Нинова мафиотката на Кремъл и на Манолова ,червената Соня !

    Коментиран от #13, #31

  • 8 Стела ( сервитйорка в Джеронимото )

    4 27 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ела да те обчерпя с уйскита и бири мири

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 9 истина е

    77 12 Отговор
    Tакова дране и крадене от народа и по турско е нямало !
  • 10 Де Факто

    72 11 Отговор
    Една ПРОСТА ТИКВА, за да запази властта си, УНИЩОЖИ ДЪРЖАВАТА и НАРОДА.
  • 11 tost

    47 9 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ей да пазите ББ(БИБИТКО) строителя на българската ДЕМОНОКРАЦИЯ и яростен защитник на мафията.
  • 12 Евал

    50 8 Отговор
    Съм ги, всичко е загубено, като през 90.това лято беше шанса, след близо 30 години, но го пропиляхме.. Ще си останем до гроб роби- с ракията, салатата..... Слаба държава
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 розово

    45 6 Отговор
    Има милиарди които гарантират валутният борд.Когато приемем еврото и тези пари се освободят те вече ще са изхарчени.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нмем32н32

    41 6 Отговор
    дойче веле- това трябва да е достатъчно на всеки интелигентен човек.
    И не щото Боку е убавец ие не е за затвора. А защото "нашите, западни партньори " пак са ни скроили шапката като по виденово време.
  • 17 Герпобедавинаги ™

    9 15 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Ганьо":

    Спокойно ,че виростта дебне ,а си зявнал ,а та е гътнал коровавирост

    Коментиран от #20

  • 18 Фаро

    34 5 Отговор
    Вярно е!Искате или не ще си вдигнете заспалите задници иначе ще ровите по кофите ама и там няма да има нищо останало
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха

    26 7 Отговор

    До коментар #17 от "Герпобедавинаги ™":

    Пич, кажи му че гербер и не го обиждай, упс и ти си кюпа. Та избори с 18.34 ли се печелят или с над 51%. Че сте малоумни няма съмнение.
  • 21 Перо

    35 7 Отговор
    Изглежда,че първите мутри от СИК са били добри кадровици,определяйки възможностите на селския толуп за охранител на малък паркинг. След толкова години се вижда,че са били прави и въобще не е пораснал,още си е на това ниво,а шайката около него го дондурка,да краде повече време. Лошото е,че външните фактори го оцениха много бързо и го употребиха за анти-български цели с дългосрочни последствия.
  • 22 БиБи Кинг

    5 21 Отговор
    По сто пати в ден обиаснаваме за теа пари каде сеги ги раздаваме на лево и десно! Повтариаме за неразбралете: сеги даваме, кога пратат от Европа за корона борбата че ги вацтановиме! Че има за секи и даже за бацовото чекмеже! Айде сполай ви и да не забравеме за ГЕРБ че гласуваме, нали!?
  • 23 Eee

    22 5 Отговор
    Няма да е като при видинов защото все още има валутен борд.Разликата е че сега ще починат много хора от 30годишното безполезно и корумпирано здравеопазване в БГ-то.
  • 24 заката

    15 7 Отговор
    Само да запази властта си шайката на рабойниците ще ликвидира държавата и тогава ще ме хванете за долуподписания сега тук където пишете Минуси и тогава ще ми ядете чепа келеши
  • 25 потресаващ простак

    15 2 Отговор
    РЯДКО НАГЪЛ РОГАЧ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Стела ( сервитйорка в Джеронимото )":

    къде и кога да се видиме таз вечер във ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЪМ
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стела ( сервитйорка в Джеронимото )":

    СТЕЛЧЕ МИЛЕНА КЪДЕ Егггггггггггггггггггггггг

    Коментиран от #29, #33

  • 29 Стела ( сервитйорка в Джеронимото )д

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Милена я изринаха кога сриваха Полтава ,я забрайли вътре
  • 30 Стела ( сервитйорка в Джеронимото )

    7 3 Отговор
    В 02:00 та чакам на пейкити пред пощата Мой Кузлудуе ,щи съм с прутъркани дъмки и бели маратомки
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Врачка

    6 4 Отговор
    Харесва ми бодрият тон на DW. Но Българската и редакция прави грешка публикувайки във Факти.Бг. Тукашната д"билна читателска аудитория може да разбере погрешно посланията в статията и да стане разминаване. Повечето харесват Ковид Борисов и се кълнат в него или него. Изглежда тонът трябва да се втвърди до червено.Тогава целта ще е изпълнена.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ????

    5 6 Отговор
    А, днес е 4-ти ден от "карантината" на НОЩНОТО ШКАФЧЕ, без ДЖИП, без "ИНСПЕКЦИИ",...........!? До, КОГА? НАРОДЕ????
  • 35 11111

    8 6 Отговор
    КАКВО ЩЕ НИ ДОНЕСЕ БЮДЖЕТ 2021 Повече пари за олигархията Затъване на страната
  • 36 анонимен

    11 5 Отговор
    Тази физиономия на нагъл глупак със селска усмивка ще ни доведе до просешка тояга.
  • 37 мусайбе

    7 1 Отговор
    Зайо Байо влиза в кръчмата на Баба Меца и удря с всичка сила по бара:
    - Бааам!! Бабо Мецо, дай една бира!
    - Ето, ама колко пъти съм ти казвала да не удряш по бара?
    На следващия ден пак:
    - Бааам!! Бабо Мецо, дай една бира!
    - Ако пак удариш така, ще ти закова лапите с пирони за бара!
    На следващия ден Зайо влиза и пита съвсем тихо:
    - Бабо Мецо, пирони да имате случайно?
    - Не, Зайо, нямаме.
    - Бааам!!! Дай тогава една бира!
  • 38 Васил

    7 2 Отговор
    Отдавна се знае че България живее на кредит не е далеч момента да се обяви фалит ама никой няма да хукне да спасява България като Гърция и да налива милиарди.
  • 39 от народа

    5 5 Отговор
    Борисов, такава мишkа като тебе не помни 1300 годишна България. Ти трябва да си в парламента а не да обикаляш с джипката.
  • 40 Завинаги жълт

    3 5 Отговор
    По добре вярвай в дядо Коледа отколкото НА 'ФАКТИ' НАЙ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИЗВОР НА ФАЛШИМЕНТИ
  • 41 Матей

    6 1 Отговор
    Дано не си прав,ама надали.С купища пари от външни заеми наистина ще си купят спокойствие и за изборите и за цялата следваща година.Пари няма да раздават на калпак,а на свои хора преди всичко,а също и на организирано протестиращи браншове.Икономиката като производство направо я отпиши,това ще ни е новата икономика--вносни стоки ще се купуват с вносни пари и то само които са приближени на герб-ерасти-ята,другите--аргати и слуги.Емиграцията се очаква да се превърне в стихийно явление.Сравнението с Виденов е неподходящо,не беше по негово желание,а му погодиха купища номера,вината му е ,че се остави да го вкарат в киреча и да го свалят.А го свалиха основно защото водеше социална политика,държавна икономика и СЕ ЗАИНАТИ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.зАТОВА КУРДИСАХА Костов и икономиката рухна окончателно.Сега трябва да стане бог знае какво чудо за да почнем от нулата,трябва ни мощен влекач като Русия,иначе си отиваме,бавно,но славно.
  • 42 Защо лъже

    4 2 Отговор
    Ясене, защо лъжеш ? - няма увеличение на държавния дълг с 77% , както твърдиш ! Дългът е 23% от БВП !!!
  • 43 Здрав разум

    2 3 Отговор
    Абсолютна манипулация. Дългът се увеличил със седемдесет и седем процента. Ами напиши цифри да те разберем. Колко беше и колко става. Едно време така лъжеха партийните секретари.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    1 0 Отговор
    ОСТАВКА МУТРИ ВРЪЩАЙТЕ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ
  • 47 СТАЛИН

    1 0 Отговор
    Боко на първото дърво
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.