29 Октомври, 2020 19:00 4 244 49

Руската COVID ваксина – въпреки голямата реклама, много съмнения

  • коронавирус-
  • русия-
  • ваксина

Още през август президентът Путин се похвали със „Спутник V“, но още не се е ваксинирал

Руската COVID ваксина – въпреки голямата реклама, много съмнения - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След поредния черен рекорд на нови случаи на COVID-19 в Русия, много международни наблюдатели коментират какво се случва с широко рекламираната ваксина за болестта, се казва в материал, публикуван в сайта "БТВ Новините".

Още през август руският президент Владимир Путин обяви, че страната е създала първата одобрена и ефективна ваксина срещу новия коронавирус, като плановете бяха до края на годината да започне масова ваксинация на населението. Това, обаче, не се случи, пишат от Си Ен Ен. Вместо това Русия е погълната от втората вълна на болестта, като случаите в страната достигнаха 1,5 млн.

Изоставащи клинични проучвания

Едно от най-големите притеснения на световната медицинска общност е изоставането на клиничните проучвания на руската ваксина „Спутник V“. Препаратът беше одобрен за масово ползване още преди трета фаза на клиничните тестове, които са ключови за доказването на ефикасността и безопасността на медикамента. Това породи съмненията, че обявяването на ваксината е чисто политически ход от страна на Путин.

В интервю пред Си Ен Ен директорът на института „Гамалея“, който е разработил ваксината, заявява, че в третата фаза проучвания са взели участие 17 000 доброволци, но от тях едва 6000 са получили и двете дози от препарата.
Друг индикатор за проблем – ваксината се препоръчва за лица на възраст между 18 и 60 години, тъй като не е тествана на други възрастови групи.
Международни експерти алармират, че е безопасността на ваксината е съмнителна.

„Хората, които са били имунизирани с тази ваксина няма да знаят дали са защитени или не докато не се срещнат с вируса. И за да се случи това, трябва да се ваксинират много хора, след което да изчакаме да се сблъскат с болестта, за да видим дали ще развият лека или тежка форма. В този смисъл нищо не може да замени клиничните проучвания“, коментира Константин Чумаков пред Си Ен Ен, топ вирусолог в Глобалната вирусна мрежа.

Как се движат другите претенденти

До 26 октомври в клиничните тестове на ваксината, която се разработва от „Пфайзер“, са се включили 42 113 доброволци, като целевата бройка е 44 000 за трета фаза. От тях 35 771 души вече са получили две дози на ваксината.
Ваксината на „Модерна“, която първа достигна до трета фаза клинично проучване, до момента е ваксинирала с две дози 25 650 души от общо 30 000 доброволци.
Според Чумаков руската ваксина изостава в клиничните проучвания с около два-три месеца. „Пфайзер“ и „Модерна“ на практика приключиха с ваксинирането на доброволци и сега в активната на проследяване дали тя дава имунен отговор и защита“, казва той.
Друг „червен флаг“ – руската ваксина е разработена на базата на два други препарата, ваксините за ебола и MERS, създадени също от „Гамалея“. Нито една от двете ваксини не е одобрена на международно ниво, нито е тествана на голяма група от хора, за да се докаже на 100% нейната ефективност.

„Гамалея“ са разработили няколко прототипа на ваксини, защото не бих ги нарекъл истински ваксини. Мисля, че институтът не е правил истинска ваксина в последните 30 години. Много са добри в разработването на прототипи… но не смятам, че имат опит в довеждането им докрай“, казва Чумаков.

Проблеми с производството

Колко руски ваксини могат да се произведат и за какво време – тези изчисления варират изключително много в зависимост от това кого питате.
Към момента няма данни точно колко ваксини са произведени, знае се единствено крайната цел – 300 000 дози до края на октомври и 2,3 млн. до края на годината.
Завишените очаквания към производството и забавянето на клиничните проучвания се оказват сериозен проблем за руската ваксина, като не е ясно дали тези срокове и количества ще могат да бъдат спазени.
Като добавим към това мащабната организация за осигуряването на тези количества медикаменти, заявката на Русия изглежда почти невъзможна.

Реклама, реклама, реклама

Повечето западни наблюдатели и медицински специалисти са съгласни с едно – обявяването на руската ваксина е рекламен ход, който да изведе Русия на челна позиция в света.
Освен всички съобщения от страната на местните здравни власти, постоянно онлайн се появяват видеоклипове на масово производство на „Спутник V“.
В същото време тече кампания за „очерняне“ на западните претенденти за ваксина.
По-рано този месец британски официални лица обвиниха Русия, че водят кампания за дезинформация относно ваксината на „АстраЗенека“ и университета Оксфорд. От Кремъл отхвърлиха обвиненията.
Чисто в парично измерение, бизнесът с ваксина за коронавирус би донесъл на Русия 100 млрд. долара приходи.

Но най-уличаващият и съмнителен елемент от цялата история с руската ваксина е фактът, че президентът Владимир Путин все още не си я е поставил, макар постоянно да рекламира нейната ефективност. Според говорител на Кремъл руският президент „все още обмислял“ дали да се ваксинира със „Спутник V“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    23 8 Отговор
    Вие съмнения немайте в мойта ваксина съвместно с Астрата. Такава е скоросмъртница, че докато извърнеш глава, после се и прозинеш.
  • 2 Грейс

    57 20 Отговор
    Е да няма си ен ен да каже друго. Щом Русия е създала нещо по бързо и по добро от американците ще бъде поставено под съмнение.

    Коментиран от #14, #17, #42, #46

  • 3 САМОГОН

    7 22 Отговор
    Кой ще се занимава с ваксини, спутници, оксфордове и т.н. Пожарникарска пяна и у близкия ров.
  • 4 товарашутки

    20 38 Отговор
    Руските картинки, най-цветните каптинки, руските ваксини, най-целебните ваксини.

    Коментиран от #45

  • 5 антиваксър

    7 38 Отговор
    Никой не говори вече за БЦЖ, явно и то е било пунтамара на времемето, само комунягите сатаняги са ни правили зорлем пентаграми по рамената.

    Коментиран от #8

  • 6 654m5

    30 9 Отговор
    Очакваш статията да е от Дойче Веле, а то се оказа от бТВ. В същност разликата между тях е, че едните са тия дето плащат парите, а нашите са тия който получават парите.

    Коментиран от #7

  • 7 Мъргод

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "654m5":

    А общото знаеш ли ко е? Че парите идат от Шанхай.
  • 8 Грейс

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "антиваксър":

    Много си зле.!!!
  • 9 Манги

    50 14 Отговор
    Ми що Тръмп не се ваксинира бе. Ми Меркел, Макрон, Джонсън. Там където разработват не руските ваксини. Путин та Путин да се бил ваксинирал. Абе мишоци ниедни

    Коментиран от #37

  • 10 Черен ПР

    49 7 Отговор
    Русия водила очерняща кампания по западните "ваксини", а тази статия какво е ?
  • 11 Хахаха

    35 8 Отговор
    Статията е за елементарни хора. Най страшното, че тези, които пишат подобни неща, сигурни са в това, че вече достатъчно добре обработиха мозъците на хората, за да пуснат този пасквил срещу Русия.
    Ясно, че битката е за милиарди, ама чак таково неуважение към интелигентноста на хората..
  • 12 bobi

    27 1 Отговор
    Декември ,Януари ще имат първите производствени партиди те естествено ще са за медицинският персонал които са на първа линия с корона , те отговарят на критерия от 18 до 60 , а и са в директен сблъсък с корана вируса , така че от тези руски лекари и сестри ще се добие реална информация дали е ефективен реално или просто плацебо което нищо не прави.До този етап всички се правят на гадатели, ако сте толкова добри гадатели кажете ми числата от тотото.Естествено дори и да помага на лекарите и сестрите ,това не означава че може да се ползва при деца и възрастни, отговора ще го получим след много време на изследване .И чак тогава ще се позволи да се ползва при тях.

    Коментиран от #16

  • 13 Рико

    7 21 Отговор
    Тук опира и до доверието към марката. А марката е работила десетилетия за това име. Едва ли има човек който да не е чувал Пфайзер и едва ли има човек който е чувал за Сатурн номер 5.
  • 14 Хахах

    18 25 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Май не си чел статията! В нея се пита : като имат ваксина ,защо не я ползват? А има втора вълна с над 1,5 милиона заразени . И без ваксиниране .... само САЩ ви е в главата на русоробите. Бихте предали във всеки момент България ,без да се замислите ако от Москва го поискат.... вие не вярвате ,че има Ковид19 ,но вярвате че има руска ваксина хахахахах жалки жалки

    Коментиран от #18

  • 15 ааа

    15 4 Отговор
    МОСКВА, 29 окт — РИА Новости. Исследования российской вакцины против коронавируса "Спутник V" продолжаются, об этом РИА Новости заявил помощник министра здравоохранения Алексей Кузнецов.
    Так он прокомментировал публикацию агентства Reuters о том, что Россия временно прекратила вакцинацию новых добровольцев в рамках испытания препарата из-за высокого спроса и нехватки доз.

    Коментиран от #39

  • 16 Хахах

    10 22 Отговор

    До коментар #12 от "bobi":

    Демек август месец са нямали ваксина. Едно е да си близо до създаването ( януари, февруари), едно е да я имаш. Цял свят знае ,че Москва лъже само русоробите се кълнат в нея ,и ще увъртат че Путин е не е лъжец хахахах

    Коментиран от #19

  • 17 Хахах

    9 17 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Повече тирета. Всички знаем, че ви се плаща на коментар за бранене на руските лъжи , но мааалко старание. По-----бързо , по-----добро

    Коментиран от #20

  • 18 Грейс

    14 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хахах":

    Много си зле амераканофиле! ! Вашия Дончо не вярва във вируса, въпреки че го изкара.

    Коментиран от #21

  • 19 bobi

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хахах":

    От успешно създаване на ваксина в лаборатория до производство обикновено минават години, но те се постараха доста да съкратят този срок , между другото е рисково от инвестиционна гледна точка но и вируса ги притиска.Всъщност за това ги критикуват много и с право , на практика ако се окаже на трети етап че ваксината не е ефективно просто ще са изхарчили много пари за производствени мощности за нещо което няма да се произвежда и ще доведе до голяма икономическа загуба, в западния свят това е лоша инвестиция и никой няма да инвестира в подобно мероприятие по ясни причини.
  • 20 Грейс

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахах":

    И аз преди обичах е Америка и все СССР плюех, ама за 31 година пропаганда, а и берем й плодовете от вечната дружба от векове за векове не я дишам вече! Ще поживеш още години и ти ще обърнеш палачинката.

    Коментиран от #23

  • 21 Хахах

    6 11 Отговор

    До коментар #18 от "Грейс":

    Щом не си русороб - значи си американофил. Страшна логика хахахаах Има българи, които не искат да са под нечие крило - било то, руско или американско хахахах ама 3 живота да минат няма да го разберат хора като теб . Самочувствие ти трябва ,а не "господар " руски или американски ;-)

    Коментиран от #25

  • 22 Дядото

    20 2 Отговор
    По времето на соца и Студената война, ние бяхме от другата страна на бариерата. А сега нещата са обърнати огледално- всичко руско е лошо, а всичко американо-западно добро.
    Та, айде стига с тая плоска пропаганда, за разлика от западните народи, този филм вече сме го гледали.

    Коментиран от #48

  • 23 Хахах

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Грейс":

    Няма да пиша 2 пъти, едно и също нещо. Прочети коментар 21. Лека вечер
  • 24 hmhmhm

    9 0 Отговор
    има редица проблеми в статията. Първо нито една ваксинация на която и да била ваксина не дава 100% защита. Това трябва да ви е ясно на всички. Клинични проучвания тества се върху животни първо. Как протича теста трябва да се тества на животни който нормално се разболяват от вируса. Бият се различни дози като тези животни инжектирани с най високата доза от ваксината трябва да оцелеят а тези с най ниската да умрат. Има контролна група животни за ефиктивността на вируса те трябва всички да умрат. Първо се бие ваксината различни концентрации след около 25 ден се бие вирус в еднакви концентрация на всички животни. тези с най висока концентрация на ваксината са наблюдават ако уживеят добре тези с най ниска трябва да умрат тези посредата трябва да са 50 на 50. Контролна група животни набодена само с вирус трябва да умрат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Hoho Boho

    18 4 Отговор
    "Но най-уличаващият и съмнителен елемент от цялата история с руската ваксина е фактът, че президентът Владимир Путин все още не си я е поставил"
    "...ваксината се препоръчва за лица на възраст между 18 и 60 години, тъй като не е тествана на други възрастови групи."
    - Путин е над 60 г.

    Какво му съмнителното?
    Да използват Путин за тестване на ваксината?
  • 28 ТИКВА ПОМИЯР

    5 3 Отговор
    ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО КАЗАЛА ЛИСИЦАТА - МУТРА БОЙКО , ДЕТО ЛЕКУВА С АСПИРИН СИЧКИ БОЛЕСТИ ............... И ДОРИ СЕБЕ СИ !
  • 29 МАНГЪРОВ

    8 3 Отговор
    РУСКАТА ВАКСИНА Е НАЙ-ДОБРАТА, ДА ВАКСИНИРАТ МИТКО ЕСЕМЕСА И ФАТМАКА!

    Коментиран от #30, #41

  • 30 МИ КЪ

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "МАНГЪРОВ":

    А БАБИКЯН, МАЯ И КУРНИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ?
  • 31 Туроператор

    6 0 Отговор
    Спутник 5 и ще пътувате безплатно във вселената
  • 32 РЕАЛИСТ

    11 2 Отговор
    Всичко руско трябва да се анатемосва. Що филми холивудски име, където Калашников засича, ама във Виетнам американските войници са захвърляли М-16 и са предпочитани трофейни Калашников.

    Коментиран от #36

  • 33 jorj

    4 1 Отговор
    Висш кретенизъм!!! Лъжа след лъжа, измама след измама!!!!! Както винаги искат с лъжи, ИЗМАМИ и простотии да окрадат милиарди от хората!!! Те само това могат да правят!!!!
  • 34 Обикновен Бг

    8 4 Отговор
    Да де. Само където над 50 страни сключиха договори за доставка от тяхната ваксина. И продължават да поръчват още други нови страни, ЕДНАТА ОТ КОИТО Е ФРАНЦИЯ МЕЖДУ ДРУГОТО, А ДРУГАТА Е АВСТРИЯ.
    А АВСТРАЛИЯ ПРИЕ НАПРАВО 5 ЕКИПА РУСКИТЕ ВОЕННИ ЛЕКАРИ КОИТО СПРЯХА ВИРУСА ЕБОЛА В АФРИКА.
    Ама това няма да го напишете, НАЛИ, а и ще ме цензурирате 100%.
    Ние сме предназначени за "ваксините" от медицинската корпорацуия на Бил Гейтс.
    Този същият който я създаде през 2014 и я ПАТЕНТОВА.
    Дори Елън Мъск му го каза в очите - Няма да позволя на никой мой близък да докосне или да се инжектира с твойта "ваксина".
    :-))) Ако не знаете за този диалог между тях двамата публикуван в световната преса да Ви пратя статията , ако искате де ?

    Коментиран от #47

  • 35 jorj

    4 2 Отговор
    Висш кретенизъм!!! Лъжа след лъжа, измама след измама!!!!! Както винаги искат с лъжи, ИЗМАМИ и простотии да окрадат милиарди от хората!!! Те само това могат да правят!!!!
  • 36 :-)))) Браво братле.

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "РЕАЛИСТ":

    :-)) То защото Калашника е лош та затова сега 32 американски компании го произвеждат, и то при положение че лицензиите им са само за територията на Сащ.
    :-) А при изтеглянето на американски войски от чужбина, ТЕ САМИТЕ
    изоставят всичките си М-16 на купчини буквално :-) защото е добър, сигурно затова го зарязват с хиляди.

    Коментиран от #44

  • 37 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Манги":

    Меркел ,Макрон на руска кола не се качват, ти за ваксина говориш .А и не знам другите така да са се хвалели като руснаците ,че имат ваксина преди вируса.
  • 38 Саня

    4 0 Отговор
    Изработването и пускане в употреба на ваксина е труден и дълъг процес.Съобщенията за скорошно прилагане на такава за COVID не са научни,а по-скоро популиски.Нека си припомним,че въпреки усилията на много учени още нямаме ваксина за СПИН,ЕБОЛА .
  • 39 Гаргамел

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ааа":

    Ама вярно сте изключително маломерно мал о ум ни
  • 40 Тва е като с лада нивата

    3 1 Отговор
    Снима се с нея путя ама толкоз за себе си поръча копие на ролс😂😂😂😂също както направила мумията ленин в аквариума бесен болшевик ама се вози на ролс😂😂😂😂😂
  • 41 Спутник5

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "МАНГЪРОВ":

    Цялото БСПда се ваксинира с Руските ваксини и партийките ментета на Копейкин на Сидеров новата Русофилска партия Да покажат с дела колко са верни Догодина на Копринка ще ги преброим колко са останали
  • 42 Русофоб

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Естествено ! Червените боклуци сами са си изковали отношението къв себе си. Кажи ми една страна от граничещите с кочината страни, която да храни добри отношения към нея. Дори Беларус ще кривне, ако Лукашенко се откаже. Просто руснаците в стремежа си да изнасят революция , комунизъм и какво ли още не, навика да лъжат за всичко, включително за ролята си в започването на втората световна война и военните престъпления извършени от червената пасмина, съчетано с икономическа и стопанска немощ, но подсилена от великоруски шовинизъм и арогантност, си докараха това отношение. Естественно, че всичко, което каже Лавлов или оная руса патка, или монголоидния слявянин Путин ще се подлага на съмнение. Да са казали истината, цялата истина, поне веднъж за 150 години ?
  • 43 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    руската ваксина е като панелката или москвича.същата история!много шум и чакане за нищо!със сигурност всичките виещи на умряло комуняги във форума няма да се ваксинират с нея въпреки многото рекламиране на ваксината от тях.после ще лъжат че са го направили както лъжат че още карат лади дето много им харесвали за сметка на западния автомобил!жалка история!
  • 44 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от ":-)))) Браво братле.":

    Приятелю ти изобщо бил ли си в казармата! Едно е да вземеш оръжие за спомен и/ или трофей, съвсем друго е да си зарежеш оръжието! Ти знаеш ли, че в БА , за нещо загубено по- автомата правиха войниците буквално луди гъби , а офицери за загебен от войниците затвор на АК, ги разжалваха или в най- добрият за тях случай години на ред небиваха повишавани в чин- справка поделение 24 890.
  • 45 Остап Бендер

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "товарашутки":

    Плагиаторстваш от руския хумор:"Русское морженное-самое мороженное в мере."Ако не го знаеш,извинен си.
  • 46 руски колапс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грейс":

    Нито са създали нещо по бързл руснаците ,нито могат да го направят по длбре от американците.Факт е ,че при руснаците всичко е манипулация ,пропаганда и лицемерие.
  • 47 РОСИЯ КАТУН С РАКЕТИ

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Обикновен Бг":

    Я ги кажи тея над 50 страни които ще купят тая руска отрова бе лъжец нешастен комунистически ? Никоя ,ама никоя себеуважаваща се държава няма да купи подобна руска отрова ! До момента има максимум 2-3 кочини от третия свят същите като русия ,които най-вероятно ще си отровят народа с тая ваксина
  • 48 Русофоб

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дядото":

    Съветското и руското никога не е било добро за нас, така, че палачинката изобщо не се е обърнала.
    Просто преди бяхме изолирани и шараните като теб се ловеха на гола кука.
  • 49 Антон

    0 0 Отговор
    Хванаха се за гушите. За едните пари (е, вярно, че са милиарди) ще си прегризът гърлата.