Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 15:42 7 753 60

Ричард Алибегов пред ФАКТИ: Най-вероятно не заведенията са огнищата

  • коронавирус-
  • противоепидемични мерки-
  • ричард алибегов-
  • българска асоциация на заведенията-
  • нощни клубове-
  • дискотеки

"От днес персоналът на цялата нощна клубна сцена в България е на улицата", каза Алибегов

Ричард Алибегов пред ФАКТИ: Най-вероятно не заведенията са огнищата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От днес - 29 октомври, като противоепидемична мярка се преустановяват "посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито" след заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Ограничението на заповедта е за периода от 29 октомври до 12 ноември 2020 година.

От ФАКТИ се свързахме със съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, за да говорим за тази мярка, за очакванията и исканията на бизнеса. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Алибегов, казвате, че ако всички заведения затворят около 400 хиляди души ще останат без работа. Разбира се, това още не се е случило, но чисто хипотетично, до какво би довело?

- Първият път някак станаха нещата. Неясно как, разбира се. Пуснахме ги в платен отпуск и ги изплатихме, хората си взеха парите, след това преминаха в неплатен отпуск. Имаше банкови кредити за персонал, те ги изтеглиха. Някои хора отидоха на борсата. С такива способи, комбинацията стана миналия път. Сега това всичко е изчерпано.

Вие сте си взели платените отпуски, вие сте взели вече един банков заем от 1500 лева, колкото да изкарате – такива бяха заемите, които ги даваха, и на борсата сте били вече. Сега ако се случи това, няма никакъв изход. Сега сме в положението на нощните барове и клубове, на които им се случва това и реално от днес персоналът в цяла България на цялата нощна клубна сцена плюс почистващи фирми, охранителни фирми, артисти, певци, танцьори, диджеи, осветители – всичко, което е придружаващо към нощния бизнес, е на улицата. Край. Тези хора от днес нямат един лев.

- Какво би могло да се направи за тях – заведенията да работят или би могло да има държавна мярка, която да се въведе?

- Тъй като всички лекари се обявиха срещу нощните заведения, ние няма как да спорим срещу лекарите, въпреки че няма доказани огнища в нощните заведения, въпреки че в Европа всичко е затворено от три седмици и числата се качват и явно не е в заведенията проблемът, тоест може би гледаме в грешната посока.

През цялото време това се опитвам да кажа – най-вероятно не заведенията са огнищата. Но с лекари няма как да се спори и сега сме в ситуация, в която всичко това е затворено. Ние не поискахме никаква помощ за нас като бизнес, поискахме да бъдат поети 80% от заплатите или една минимална работна заплата на всеки служител, на когото му е забранено да работи със заповед. Вчера входирахме в Министерството на труда и социалната политика това искане. Сега очакваме дата за среща и да видим как ще се развият нещата.

- А какви са очакванията Ви – дали тези 80% биха могли да бъдат покрити?

- Осемдесет процента или една минимална работна заплата, за мен това е нещо нормално. Държавата забранява да изпълнявате вашата професия, защото тя в даден момент е опасна – уж, въпреки че не е доказано, значи държавата трябва да осигури доход. Мисля, че това е най-нормалното нещо. Даже този доход е много малък, защото в нашия бранш минималната работна заплата вече е 800 лева по наше желание от 1 юли. Знаете, че в този бранш се разчита много и на бакшиш, но добре, когато това всичко го няма, поне държавата да даде една минимална работна заплата и вече работодателят ще направи каквото може за хората. Ние няма да ги оставим с калта.

- Разговаряйки със служителите си, те как са настроени към тези ограничения?

- Притеснени са, разбира се. Те са от днес безработни. Кой ще плаща кредитите, кой ще плаща наемите, кой ще плаща живота им? Те от днес за утре остават на улицата. Сега те разчитат на нас. Ние ще направим каквото можем, но искаме държавата да поеме своята отговорност и да плати една минимална работна заплата. Че ние няма да оставим нашите хора, няма да ги оставим. Това са хора, с които ние работим от години всеки ден.

- Има ли опасност това да доведе до фалит на бизнеси?

- Разбира се, колко ще издържим? На всички ни е ясно, че тези 14 дни са просто някаква дата. Ние се опасяваме, че най-вероятно ще стигнем до март с нощните заведения, което значи край. Деветдесет процента няма да издържат. Десет процента ще издържат – тези, които са на собствени терени, които нямат заеми.

Това, което успяхме да говорим със Столичната община на ниво София беше общинските наеми да отпаднат – там, където има заведения в общински помещения, и с държавата да договорим там, където има заведения в държавни учреждения, да отпаднат наемите, но това е много малък процент. Деветдесет процента са в частни взаимоотношения.

- Извън това, че приемате, че има опасност да бъдете затворени до март, нощните заведения готови ли са за зимния сезон, инвестирали ли сте в средства за прилагане на противоепидемични мерки?

- Всичко, което е трябвало да изпълним по закон е изпълнено. Инвестициите са от преди два месеца. Това, от което ние се опасяваме е, че нощните заведения няма да ги отворят, но ще се стигне и до там да затворят и ресторантите и кафенета. Тогава вече ако няма държавна помощ, не зная как ще стане, но на този етап говорим само за нощни заведения.

Факт е, че между 80 и 100 хиляди души ще останат на улицата и с днешна дата са останали вече. Освен работещите и всички придружаващи, които изброих. Сега ще видим какво ще се случи с тези хора. Минимална работна заплата – добре, но това не може да е нещото, с което те ще живеят постоянно. Да кажем за един месец ние ще помогнем, втори месец ако останем затворени и държавата ги обезщети с една заплата, ние пак ще помогнем, ще додадем отгоре, защото е ясно, че с 600 лева няма да изкарат – да си платят наемите и всичко, но на един трети месец какво ще случва? Четвърти, пети месец, когато ние вече няма да можем да помагаме, защото няма да можем и на себе си да помогнем?

Ние сме на мнение, че не са заведенията проблема и това ще се докаже с времето – както е в Европа. Там всичко е затворено, но бройките се качват. Когато са затворени сега нощните заведения, това не значи, че хората ще си седят вкъщи. Те ще се организират на частни купони, ще си наемат вили, ще се събират в апартаменти вече без никакви противоепидемични мерки и контрол. Не могат да приберат хората вкъщи, те няма да си стоят вкъщи. Младите хора в Студентски град ще си останат вкъщи? Ами, не.

Ние няма какво да искаме за бизнеса от държавата, но поне хората на трудов договор да бъдат обезпечени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    64 8 Отговор
    Заведенията може и да не са огнища , но ти си пожар в огъня.
  • 3 Пенсионер

    20 31 Отговор
    Училищата са огнищата

    Коментиран от #23

  • 4 Иванов

    67 9 Отговор
    Този има вид на нечистоплътен. Може би зора е за другите продукти които се продават в дискотеки и заведения. Както е за всички, така и за вас. Решенията трябва да се спазват, дали са правилни ще се разбере по късно.

    Коментиран от #54

  • 5 Последния Софиянец

    79 4 Отговор
    Алибегов е позор за нашия бранш!

    Коментиран от #13

  • 6 koko

    65 3 Отговор
    Тоя, дали някога е бил трезвен?
  • 7 Лош

    72 14 Отговор
    В чистота София търсят хора
    В болниците нестига персонал.
    Работа бол.
    Дано никога не отворят заведенията
  • 8 asdss

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "цар Трън":

    Господ няма да ти помага.

    Коментиран от #18

  • 9 ПАРАЗИТ

    44 3 Отговор
    ЕЙ БОКЛУК ТИ ЗАТВАРЯШ ЗАВЕДЕНИЯТА БЕ НЕ ГО ЛИ УСЕЩАШ , СКРИЙ СЕ И МЛЪКНИ ПОНЕ БЕ ПРОСТАК !
  • 10 Съдията Дред

    67 3 Отговор
    Проблема е, че правителството не ни пита, съгласни ли сме с парите от нашите данъци да се пълнят гушите на такива? За свободните професии - около 800 000 човека , няма никаква помощ. Дори специално ни изключиха от европрограмите. Единствената възможност беше да вземеш заем. Не взех, щото трябва после да го връщам. А тия само пълнят гуши. Няма да стъпя повече в рафи.
  • 11 Daaa

    42 3 Отговор
    НЕ ПЛАЩАТЕ ДДС. ПОЕМАТ ВИ 69/40.СЕГА ИСКАТ 80%.А ДАЛИ СА РЕДОВНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ. ОСИГУРЯВАНЕ МИНИМАЛНО И ХОРАТА НА БОРСАТА ПРАТЕНИ ОТ ТЯХ ВЗЕМАТ МИЖАВИТЕ 200ЛВ.

    Коментиран от #43

  • 12 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    33 9 Отговор
    Най накрая взеха решение за затваряне на чaлгoтekите! Редовните форумци тук помнят че от 2 седмици настоявам за затваряне на всички мутрo-чалготeки които са инкубатор и сеят заразата в обществото! Нощем всякаква сволaч в тия чалготеки се цeeлувaт уc-тaa в уc-тааа , инжектират и шмъркaaт наркотици, пушат наргилета и през деня сеят заразата по улици, магазини и обществен транспорт. Ако правителството ме бе послушали преди 2 седмици сега нямаше всеки трети да е заразен и в риск а щяхме да ограничим разпространението!!!! Знаете ли ако сте вирусо носител колко ще ви струва лечението? За медикаменти, изследвания,леглоден ,лекарства? Едва ли имате толкова спестявания така че се пазете!
  • 13 Защо

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Да е позор нали защитава правата ви. Искате само пари и помощи.
  • 14 пешо

    39 0 Отговор
    А ЗАВЕДЕНИЯТА НА ТОЗИ ХУБАВЕЦ КРАДЪТ ТОК!!!!
  • 15 Курест

    17 0 Отговор
    Ричи картите в Австрия дават ли още ??🤭
  • 16 Банките?

    20 3 Отговор
    И банките са огнища, но никой не ги затваря.
  • 17 Gost

    43 8 Отговор
    Наглост нечовешка! Искат държавата да им издържа персонала с 80% заплата ..... вървете, знаете къде! Нито сте структуроопределящи за икономиката, нито някой се нитересува от вас! Затваряне!!!! До дупка! Развъдници на зарази всякакви, от бактериологични до ментални! Като си повишите нивото на обслужване и артикули, хората сами ше идват и държавата няма да ви затваря, ако сте изрядни и спазвате изискванията за социална дистанция!
  • 18 цар Трън

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "asdss":

    На всеки му според заслугите!
  • 19 Пижо

    27 2 Отговор
    Бе то ние останахме под 7 милиона барабар с децата и пенсионерите. От тях работоспособното население е около 60% или 4,2М. Ако 400К работят по кръчмите и не знам още колко в непроизводствените сфери, язе и Пена ли само, че садим картофи и домати?
  • 20 Запада

    13 26 Отговор
    На запад при извънредна ситуация, затваряне на заведения и бизнес ,държавата поема заплатите на работниците
  • 21 НТД

    38 4 Отговор
    Ха да пробваме, че без без барове и чалготеки живота ще си продължи без да му липсват ???!!!
  • 22 Си ган

    14 16 Отговор
    Този е Мангъров на заведенията...
  • 23 Учителката

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    - Деца , колко сезона познаваме в България? - Два. Лято и карантина.
  • 24 Афера

    39 6 Отговор
    Грозилището пак опява. Тези заведения са развъдник на дрогаджии и държанки на мутрите. Да ги затварят и по морални причини
  • 25 Fen

    11 7 Отговор
    Не се притеснявайте за тях. Идва и вашият ред. Но не го подозирате. Радвайте се.
  • 26 Балък

    6 1 Отговор
    Най-вероятно скупчването на хора по домовете е по-практично , )
  • 27 Хахаха

    29 6 Отговор
    Тези лайнарчета дето през живота си не са плащали данъци на пълната работна заплата да си намерят друга работа след като не им харесва.
    Наарода в БГ е достстъчно болен и смазан от данъци и липсваща здравна система. Тези тръгнали да се жалват, стискайте зъбки и си сменете работата ....
  • 28 Behemoth

    21 3 Отговор
    Шоубизнеса е у кома ХАХАХА...дегенератите са в амок няма пари за дрога...
  • 29 Васил

    9 6 Отговор
    Като искате пари отивайте пред Китайското посолство и си ги вземете от там идва проблема.
  • 30 Перо

    2 16 Отговор
    ББ е пич
  • 31 Ричи ти разкажа приказка

    29 3 Отговор
    имало едно време една мравка и един щурец...предполагам я знаеш.
    Данъци на 100% досега плащахте ли ( съмнявам се), заплати сигурно минимални раздавате ( да не плащате данъци предполагам), та аз да плащам реални задължения и други като мен, па после дави поемаме и заплатите ... нема нужда. Нещо като ви намалиха ДДС цените ви да паднаха, ми май ги вдигнахте дори.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Обективно

    22 3 Отговор
    Тоз е по неприятен и от НОЩ. ВАЖНО Е ДА ИМА КЪДЕ ДА ВЪРНИ ДРОГАТА,НАЛИ РИЧИ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Предник

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "цар Трън":

    Как бе, Ричард! Потомък на дядо си кинг-а!
  • 36 Инки

    14 2 Отговор
    Винаги съм се разболявал в
    заведенията!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Софиянец

    19 1 Отговор
    Най сетне ще се наспим на Витошка, той бог забавя но не забравя.
  • 39 SDEЧЕВ

    11 3 Отговор
    ГОСПОДИН РИЧАРД ПРЕДЛАГА - ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА. ЗАТВОРИХА ГИМНАЗИИИ И УНИВЕРСИТЕТИ И СЕГА МЛАДЕЩА ДА ХУКНЕ ПО КРЪЧМИ. ГЕНИАЛНО РИЧИ.

    Коментиран от #40, #57

  • 40 SDEЧЕВ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "SDEЧЕВ":

    МЛАДЕЖТА ИЗВИНЕТЕ:)
  • 41 Мунчо

    12 2 Отговор
    Веднъж казва че 400 000 души остават на улицата, после казва, че са 80-100 хиляди души.. Реално сигурно и 10 хил не са. И това са хора, вярно е, но защо такова надуване на цифрите прави? А иначе най големия разпространител на вируса са училищата и детските градини, според мен
  • 42 Авраам

    18 0 Отговор
    да се беше окъпал, преди да жали за затворените заведения, дето не издават касови бележки
  • 43 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Daaa":

    В Германия подпомагат със 75 % от оборота за Ноември 2019. Но там се плащат сериозни данъци и осигуровки, а не като в България .Тия ,,горките,, всичките са на 600 лв. по договор,а има и много на четири часа. Най-важното е че , държавата от какъв зор да плаща заплати на работници. Те искали да работят,ама държавата не давала...по голяма простотия не бях чувал.На първо място са животът и здравето на населението, а не на нискоквалифицирана работна ръка,голяма част от която са студенти заработващи допълнително. И не са само те. Десетките хиляди работещи по курортите и сега са на улицата. Други има съкратени, има фалирали малки бизнеси.Точно ще мислим за нощните заведения ,че голяма ,,полза" има обществото от тях.В оня лошия строй,като нямаше нощни заведения( брояха се на пръстите на ръката) , как живяхме?
  • 44 Манги

    13 0 Отговор
    Кога в обществения транспорт ще има ограничения? Дистанция се иска. В някои магазини и заведения пускат по 2 човека. Градския транспорт е все едно друго измерение, особено в пиковите часове. Какъв е смисъла от другите ограничения????

    Коментиран от #52

  • 45 Този е

    15 2 Отговор
    Подлога на сикаджии и долен гербаджия!
  • 46 Gen Gurko

    15 1 Отговор
    Професор Алибегов световноизвестен вирусолог ли е?
  • 47 Без име

    12 0 Отговор
    Ще ви секне оборота от коката.
    За това ревете до небесата.
  • 48 АХХХ

    3 9 Отговор
    Гледам и се чудя, и не мога да си обясня каква е тази злост и злоба. Как не осъзнаха пилешките ви мозъчета, че и до вас ще стигне. Днес са заведенията, а утре сте вие. Или си мислите "е кво пък толко, няколко месеца няма да работим и после ще ни отворят пак"...после няма да има какво да се отваря освен кухите ви глави! Давам не повече от три месеца, след които започват грабежите по магазините, а когато затворят и те, ще ви изкъртят вратите на домовете докато треперите под леглото. Имате ли най-малка представа колко хора остават без работа? Не, нали. Вие си бачкайте онлайн вкъщи и си мислете че офлайн живота е в друго измерение...докато не ви срита по задниците. Вярвам все пак, че ще ви дойде акъла и ще вземете правилната страна.
    Вярата умира последна!
  • 49 123

    0 8 Отговор
    Ковида е едно грипче. Стига сте тормозили хората.

    Коментиран от #55, #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Да отиват

    6 1 Отговор
    В болниците да работят
  • 52 Космат гръб

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Манги":

    Ами така е то, в тъпата държава, половинчати мерки. Защото ни управляват тъпанари.
  • 53 Бай Шиле

    5 2 Отговор
    400 000 души заети на работа в нощните заведения?! Лас Вегас пасти да яде.Този е същият като Корнелия дето каза "стотици хиляди протестиращи".
  • 54 Аде, Али да Бега

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    И да не дава много акъл, че момента не е за развлечения, нито за бело или нещо подобно
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Няма огнища

    0 0 Отговор
    Има само пясък в очите на хората
  • 57 Каква чума

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "SDEЧЕВ":

    Бе господине... абсолютно всичко относно здравната картина в бг си е както всяка година. Има само инсценировки и заведенията са първите изкупни жертви. Логика в този световен цирк, в който играем и ние просто няма.
  • 58 Преди да се затворят кръчмите

    0 0 Отговор
    Болните били 100 200 затвориха ги и станаха 3000😂😂😂😂😂
  • 59 РичардГРУЕВ

    0 0 Отговор
    Да не се оплаква Ричи , а да се моли Бойко да пребори вируса , та да може да ни управлява още дъъъъъълги години. Че без ПЕРСОНАЛЕН БОГ сме за накъде !
  • 60 Препатил

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "123":

    Уверявам те, че изобщо не е грипче, а ГРИПИЩЕ!!! И аз като теб преди си го мислех така, докато не се сблъсках с това грипче! Поварвай ми, че ако те хване е нещо много СТРАШНО И УЖАСНО!!! Не го пожелавам и на най - върлия си враг! И аз бях поддържник на доц. Мангъров, но сега като го изживявам, разбирам, че той не е прав! Всеки ден се молиш да оцелееш!!!