Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 18:40 5 617 35

Антония Борисова пред ФАКТИ - как 6 души могат да седят на маса в заведение, но 6 деца не могат да учат език заедно

  • коронавирус-
  • противоепидемични мерки-
  • отворено писмо-
  • езикови центрове-
  • асоциация на езиковите центрове в българия

Асоциацията на езиковите центрове в България с отворено писмо до министъра на здравеопазването Константин Ангелов

Антония Борисова пред ФАКТИ - как 6 души могат да седят на маса в заведение, но 6 деца не могат да учат език заедно - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано днес от Асоциацията на езиковите центрове в България излязоха с отворено писмо до медиите и министъра на здравеопазването Константин Ангелов, с което заявяват „категоричното си несъгласие с последната заповед на министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г., с която се забраняват „присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица“.

„Бихме искали да заявим категорично, че досега сме спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването – в класните ни стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н. При непрекъснатите, десетки проверки от страна на РЗИ, винаги досега сме били изрядни на 100%, като дори сме получавали похвали от тях“, пише в писмото на Асоциацията на езиковите центрове в България.

„Да, ние сме образовани и тихи хора (просто, бизнесът ни е такъв), и не дрънчим с тенджери и тигани по площади и телевизии – може би затова е решено да бъдем сложени в кюпа на „опасните“ – заедно с нощните барове и дискотеки и футболните агитки. А, може би, решението за нас е да се кооперираме с кафе-сладкарниците и да започнем да провеждаме уроците с децата там – по 5 ученици на маса плюс 1 учител“, пише още в писмото.

От ФАКТИ се свързахме с Антония Борисова от Асоциацията на езиковите центрове в България, за да разберем повече за исканията и мнението на частните обучителни езикови центрове.

„Първия път успяхме по някакъв начин да се организираме, защото тогава беше краят на учебната година, имахме само да довършваме часове и успяхме с голямо търпение и помощ от страна на родителите да се справим. В момента цялата наша дейност е блокирана. Тук става въпрос за деца, които се подготвят и за международни изпити. Няма как ние да им провеждаме онлайн обучение, което накрая да даде резултат. В крайна сметка става въпрос за тяхното бъдеще и за това дали те ще успеят да кандидатстват навреме за университети, дали ще получат пълноценна подготовка.

В момента буквално – неслучайно и в писмото сме го написали по този начин, нашата работа се спира и ни принуждават да действаме по какъв начин? Нашите групи са не повече от 5-6 човека, спазвайки тези мерки, които са дадени от министъра – метър и половина разстояние, учителите ни са постоянно с маски, децата на влизане се дезинфекцират, настаняват се по определен график на местата.

Това е големият ни проблем, защото от заповедта става ясно, а и министърът го е изказал вече в телевизионно интервю, че той ни затваря, защото се притеснява от смесването на потоците в междучасията. При нас, за разлика от дейността в държавните училища, няма нито големи междучасия, нито имаме столове, в които да има големи потоци от деца и да се събират. Напротив, дори и ако децата имат някакво петминутно междучасие, те по график и с колегите, които администрират клоновете ни или отиват до тоалетна, или си седят по местата и хапват нещо, ако са си донесли, защото ние не предоставяме храна“, каза Антония Борисова.

По повод ограничението в работата на езиковите центрове с пет-шест деца в стая, но работещите заведения с до шестима души на маса, тя каза: „Нашите стаи, които използваме – класните стаи, в по-голямата си част при спазване на мерките, наложени от министъра, не позволяват обучение на повече от пет-шест души в класната стая, защото всяко дете седи само на чин, а когато спазим разстоянието от 1,5 метра ние не можем да поберем повече от 5-6 деца в класна стая“.

„Надяваме се, че министърът ще обърне внимание на нашия проблем и ще намерим подход едни към други, така че да стигнем до решение на ситуацията. Тук става въпрос за хиляди курсисти, които се обучават в нашите школи. В нашата асоциация членуват най-големите и най-дългогодишните фирми с име, които подготвят и за международни изпити, които обучават и стотици хиляди ученици годишно“, каза Борисова на въпрос за очакванията на Асоциацията на езиковите центрове в България.

Освен деца обаче, езиковите центрове обучават и възрастни. Сертификатите, за чиито изпити деца и възрастни получават подготовка от езиковите центрове са задължителни при кандидатстване за някои университети в чужбина, за кандидатстване на определени работни позиции. „При възрастните става съвсем забавно, защото възрастните курсисти имат право да посещават семинари, могат да ходят на театър, но не могат да дойдат да повишат квалификацията си, което би им помогнало, особено в тази ситуация, би им помогнало и за професионална квалификация“, коментира Антония Борисова.

"Нашата работа, от която, между другото, си изкарват хляба хиляди български учители, се оценява всяка година – и то напълно обективно – от най-престижните образователни институции в Европа и света. А оценката, всъщност, са хилядите възпитаници на езикови центрове в България, приемани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там благодарение на изключителното ниво на знания, показано на изпитите за сертификати на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и т.н. А тези знания, в огромната си част са придобити в сферата на т.нар. неформално образование – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални", пише в писмото на асоциацията.

„Голяма част от родителите настояват децата да посещават физически класове, а не онлайн часове, особено когато става въпрос за обучение на деца от началния курс. Не просто вече го пробвахме, но мисля, че за всички е пределно ясно, че ние няма как да ограмотяваме деца онлайн. Представете си едно дете от предучилищна възраст или от първи клас, което ние трябва да ограмотим. Как ще му покажем как се изпитва буквата например? Не е пълноценно образованието онлайн и от това губят децата. Да не говорим вече за бизнеса и за финансовата страна на нещата, тъй като на нас ни е изключително трудно и в момента, а да не говорим, ако продължат тези мерки.

С всички тези ограничения, които налага министърът ние вече търпим финансови загуби, защото сме разделили групи, за да могат децата да са на правилното отстояние, разделяйки една група трябва да предвидим по-голям брой преподаватели, разходът ни е двоен. Въобще ситуацията не е приятна“, коментира Борисова.

„Нашите усилия продължават. Ние вече изпращахме преди около месец и половина едно писмо до министъра на финансите, министъра на здравеопазването и министъра на образованието. За съжаление до ден днешен имаме единствено отговор от Министерството на образованието, който, разбира се, очаквано не е конкретен“, каза Антония Борисова от Асоциацията на езиковите центрове в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    47 3 Отговор
    Короната бяга от жулещите огнене вода и тихо пристъпва на образователния фронт, та да са повече жулещите. Прост народ слаба държава.

    Коментиран от #4, #16, #19

  • 2 сила

    41 1 Отговор
    поредната идиотия на ботоксовия палячо

    Коментиран от #32

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор
    ХОРА БРАТЯ СЕСТРИ ЗДРАВЕТО е най голямото БОГАТСВО а най стойностните са СЕМЕЙСТВОТО ЦЕЦАТА двама трима искрени приятели което е кът в тези ВЪЛЧИ ВРЕМЕНА
  • 4 Чуждополонници

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    А може би езиковите центрове са "огнища" за използването на чужди езици, които правят хоризонта по-широк и по-далечен. Друго си като не четеш и не говориш на друг език.

    Коментиран от #24

  • 5 Манги

    16 3 Отговор
    Кога ще се въведат ограничения в градския транспорт?

    Коментиран от #8

  • 6 Миризлив пор

    5 26 Отговор
    Добре де, толкова ли е зор да погледнат по-далеч от носа си и да видят какво става в Испания, Франция, Германия? Айде и Англия да сложим за цвят? Има ли нещо по-различно като мерки?

    Коментиран от #14

  • 7 Анонимен

    38 3 Отговор
    Над 100 дни на протест, над 100 хиляди на тях как така няма заразени ? Сега изведнъж"яко ще се мре" ......

    Коментиран от #21, #28

  • 8 Анонимен

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Манги":

    Димитровден мина а в миналото тогава са прибирали овцете.Скоро управляващите ще приберат всички "овце" по домовете
  • 9 Санитар

    16 1 Отговор
    Съветвам всички,които харесват получовеците в парламента да пият ремдесивир и си сложат ваксина срещу ковид и грип
  • 10 ГРЕШИШ

    23 1 Отговор
    ПРОСТИ ДЪРЖАВНИЦИ
    опростачват народа-
    СЛАБА ДЪРЖАВА!

    Коментиран от #12

  • 11 Българина

    36 1 Отговор
    Има ли поне един нормален човек(разбира се, че няма), който да ми каже, ЗАЩО ОТКРИТИТЕ ПАЗАРИ СА ЗАГРАДЕНИ(като маймунарници) И ДВИЖЕНИЕТО Е В ЕДНА ПОСОКА !!!!!!!! Защо не мога да напусна пазара, където си поискам?!

    Коментиран от #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гробар съм

    24 1 Отговор
    Излизайте всички по-площадите като не ви харесва!! Това е единствения начин да го покажете!
  • 14 0000

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    До написалия: "Дoбрe дe, тoлкoвa ли e зoр дa пoглeднaт пo-дaлeч oт нoca cи и дa видят кaквo cтaвa в Иcпaния, Фрaнция, Гeрмaния? Aйдe и Aнглия дa cлoжим зa цвят? Имa ли нeщo пo-рaзличнo кaтo мeрки?"------- Да, има. Например в Германия, където обявиха затваряне на заведения, магазини, молове и пр. /но НЕ УЧИЛИЩА и ШКОЛИ!/ дават на затворените бизнеси безусловно, безвъзмездно и веднага 75% от оборота през миналия ноември. Ето това е мярка. Тука затварят без особена логика и реален смисъл - и оставят хората да фалират, без никаква - НИКАКВА - реална помощ.
  • 15 Полицай

    24 1 Отговор
    Могат, могат! Мутрата Алибегов заплашва с още 4 месеца протести и въстания ако затворят ресторантите, така че и 10 престъпници, проститутки и политици могат да седнат на една маса в ресторанта…
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    това ецелта на политиците и герб
  • 17 ...

    25 1 Отговор
    Е да, за ресторанти, молове и хотели - няма проблем, за школите и занималните - не може. Чудно защо ли? Аааа, да, тия тулупи, дето се разпореждат, нямат бизнес интереси в сферата на детските занимални и школи, и не им пука. Не ми е известен политик да държи занималня. Обаче почти всички - пряко или чрез поставени лица - са се навързали в хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Затова там "вируса" не вирее, не е опасно е няма нужда от затваряне.
  • 18 Hoho Boho

    14 1 Отговор
    Тия въобще не мислят.
    Въвеждат неща, които са безсмислени и ги наричат мерки.
    Сега видимо има по-голям натиск от вируса спрямо предните месеци.
    Запитах се какво е по-различно?

    През лятото хората се събираха и прекарваха времето си на открито
    - в парковете младежи стояха до късно през нощта на биричка и т.н.
    - в заведенията хората бяха предимно на откритите търговски площи...

    Сега нямат тази възможност
    - хората купонясват по къщите
    - посещават заведенита на закрито...

    Една глупавите нередби /а те са много/ е да не се посещават спортни състезания на открито.
    Резултат - вместо да отидем на стадиона, елате да се съберем у нас на бира и да гледаме мача
    ...и т.н.
    Трябва да убедят хората да избягват да се събират на закрито,
    а не да издават заповеди
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    7 2 Отговор
    Ама истината е , че не може! Обаче явно няма пари за пострадалите от кризата а само за чекмеджета и апартаменти!!!!
  • 21 Домакин

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Какви сто хиляди бре, ангьоз? Ходеха по 2-3 хиляди средно на ден, едни и същи.
  • 22 Иван Ц

    7 3 Отговор
    Тц, Тц... Добре де, колко още невъобразими отговора, са ви необходими Г-жо Борисова, за да спрете да си задавате, очевидно ясни въпроси? Държавата, която е днес на територията на България е Абсурдистан... Безводие, чисто нови срутващи се пътища, от НАЙ-ВИСОКО качество, хотели, които всъщност не са такива, а просто подпорни стени... Безапелационна повсеместна репресия от всички държавни структури... Полицай смазващи от бой граждани и при това единствено под мотива за опазване здравето на тези граждани... Е Ето така... Властта се е*ава с вас, а вие сте седнала да пишете писмо... А като апогей на цялата абсурдност, до толкова уверена, в своето действие, че дори критично отнасяйки се към другите, които "дрънчат с тигани" по площада... Извинете ме Г-жо Борисова, но вие както уточнявате сте образовани хора, та искам само да ви попитам, за колко успешни отстоявания на гражданските права, постигнати с писма се сещате от историята?
  • 23 ааа

    2 1 Отговор
    Протестът умрЕ
  • 24 Бачо Киро

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Чуждополонници":

    Как бе, я да не клеветиш тъй... Я виж наш Баце, що свят изръшка, що туй онуй, па и една книга не е прочел и само дрънка по банкянски и парлеву франсе...
  • 25 Анонамен

    12 1 Отговор
    На управницити им трябват прости избиратели. То къде сте видели гербаджия да товори чужди езици , затова затваряй езикови школи занимални, музикални школи, нека останат само кръчми
  • 26 Кой68

    1 1 Отговор
    Уместен въпрос?
  • 27 Рошко

    5 1 Отговор
    Щото сме в абсурдистан и глупостта завладя света затова
  • 28 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Щот бил гел така казал

    Коментиран от #30

  • 29 Кичо Слепия

    2 2 Отговор
    Антония ,деца имаш ли ?
    Ако нямаш ,статията е платена помия ,ако имаш си много заблуден родител !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И аз да кажа

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Ами за да не влизат оттам бодряги без маски, затова! Нали затова е контролът- да не прииждат отвсякъде! А сравнението с ресторантите е неуместно- там на една маса сядат роднини или приятели, които така или иначе общуват, докато на езиков курс не се ходи семейно! Просто недоумявам какви глупости се разправят, само за да се противоречи на мерките! И броят заболели го доказва! Нали все се оплаквате, че сме на дъното в Европа- конграчулейшънс, както се казва- вече сме втори по брой заразени на 100000 жители! Някой няма ли да иде да хвърля яйца по Мангъров най-сетне!
  • 32 Запознат

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Не виждам никакъв проблем от провеждане на дистанционно обучение по чужди езици и всякакви други учебни дисциплини.

    Преподавателят си е в къщи, децата - също и се виждат и чуват по интернет чрез съответни платформи. Обучението се провежда, като се предоставят различни учебни материали по темите, чрез микрофона се обясняват подробностите и се осъществява безпроблемно необходимия контакт между учител и ученици.

    Възможно е и онлайн тестването на знанията във всякакви формати.
    Няма никакъв проблем за провеждане на занятията. Така че не виждам причина за тези вайкания на госпожата.

    Учебните центрове свещена крава ли са по отношение на карантината, та да са извън скоба?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПОМИЯРИ

    1 1 Отговор
    МОЖЕ ЩОТО ОТВРАТИТЕЛНИЯ АЛИБЕГОВ ЩЯЛ ДА ФАЛИРА , ДАЖЕ МУ УРЕДИХА ОТ ГЕРБ 9% ДДС ЗА ПОМИИТЕ МУ !
  • 35 hmhmhm

    1 2 Отговор
    заради учениците стана тази 2 ра вълна но така и не го разбрахте