Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 07:56 15 065 142

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 5)

  • лустрация-
  • декомунизация-
  • дс-
  • бкп-
  • късно ли е-
  • тема на факти-
  • борис мархолев

''Необходимо за мен е, абсолютно необходимо, да се забрани на членовете на БКП и на агентите на Държавна сигурност да участват в политическия живот'', заяви юристът Борис Мархолев

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 5) - 1
Кадър: Митинг на СДС, 7 юни 1990г.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

30 години по-късно българите отново са на улицата, за да поискат демокрация, да поискат мафията да си отиде. Демокрация има, макар и силно фасадна, псевдо такава, но ‘’Червената мафия‘‘, загнездила се във всякакви политически партии и държавни институции, отказва да си отиде. Съвсем логично, при това.

И на тазгодишните протести се чуха искания за провеждане на така ключовата лустрация, която е задължително условие за истинско започване отначало. За пореден път обаче, както официалната власт, така и най-гласовитите, изтикани напред ‘’революционери‘‘, отстраниха темата за лустрацията от дневния ред. За да я върнем обратно там, а и за да продължим поредицата си ‘‘Късно ли е България да започне отначало?‘‘, от ФАКТИ проведохме сериозен разговор с юриста Борис Мархолев.

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 5)
Борис Мархолев, източник: Личен архив

- Г-н Мархолев, темата на разговора касае започването на България отначало. Възможно ли е това да стане без лустрация на агентите на комунистическата Държавна сигурност и членовете на БКП?

- Българският народ има една чудесна поговорка по случая. ''Нов бардак не се прави със стари куртизанки''. Не случайно в Германия, визирам Федералната република, а не окупираната от СССР източна част, след военния период извърши денацификация. Всички знаем как за период от 10-15 години държавата се изправи на крака и се превърна в икономическия локомотив на Европа. Докато ние вече 30 години си правим преход, който на мен повече ми прилича на съветска перестройка, някакви фасадни действия, извършвани от старите комунистически играчи.

- Преди да поговорим за същността и значението на лустрацията, да обърнем внимание на нещо друго. Споменахте за новия бардак и старите куртизанки. В някои други страни, където има и лустрация, подобни хора, които са принадлежали към дадения тоталитарен строй, ги подлагат на разни тестове за интегритет към установения демократичен ред. Възможно ли е това и тук или не заслужават втори шанс?

- Имайки предвид, че този режим беше обявен за престъпен е много рисковано такива хора да бъдат оставени на власт. Ние виждаме какво се случва в момента, няма нужда да ги тестваме, видяхме те какъв преход организираха за българския народ. Тези 30 години са показателни. Абсолютно всички инструменти на властта се държат от бившите играчи, като резултатите са налице - последни в Европа и в същото време много богати техни представители. Изградиха си вълчи капитализъм, така да се каже.

- По някакъв начин са направили и продължават да правят един дивашки капитализъм, който отврати не малко хора и може би точно това е търсеният ефект - да се създаде носталгия към тоталитарното време.

- Точно така. За да могат да продължат да държат инструментите на икономическата и политическата власт, това им беше целта. И пропагандата им е много добра, трябва да го признаем.

- Вие как бихте обяснили същността и значението на лустрацията, тъй като широката публика като че ли не е съвсем наясно, а и доста се злоупотребява с темата от страна на нейните противници?

- Мнозинството хора си мисли, че лустрацията представлява своего рода реваншизъм и ограничаване на някакви изконни граждански права на засегнатите лица. Това не е така. Искам да направя един съвсем кратък исторически обзор, за да аргументирам тезата си, която впоследствие ще развия.

През 1944 г. България е окупирана от СССР, извършен е политически преврат с помощта на Червената армия и Сталин си налага комунистическа диктатура, поставяйки на власт свое марионетно правителство. По този начин на държавата ни и се нарушава естественото развитие и ние сме се превърнали в най-бедния и зависим комунистически сателит. Това са факти и няма какво да се спори.

След демократичните промени в цяла Източна Европа се проведоха лустрационни процедури и държавите забравиха за своето минало, започнаха да гледат напред и да се развиват икономически. Единствената държава, в която това не се случи, е България и резултатите са налице. Аз и преди малко споменах, че имаме свръхбогата комунистическа олигархия, като се има предвид, че богатите хора в България, според мен, в момента над 90, 95 % имат генезис, свързани са с ''червените'' връзки и капитали отпреди събитията. В същото време, икономиката ни е на последно място в Европейския съюз. Естествено, пропагандната машина на мафията изкарва едва ли не демокрацията виновна за това състояние, а не казва защо другите държави при същата демокрация са добре, т.е., опитват се да играят по тънките брънки на носталгията на застаряващото население и по този начин да останат на власт. Това им е единствената цел.

Трябва да се отбележи, че в Народното събрание преди години беше приет един, за мен формален закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, но без каквито и да е последици за бившите комунисти и агенти на ДС, включително, половината бяха в Народното събрание, когато се гласува този закон.

Но да обясня за лустрацията. Тя представлява именно забрана тези хора да заемат определени обществено-политически длъжности. Да се твърди, че с нея се нарушават някакви човешки права е все едно да твърдиш, че една държава не е демократична по отношение на своите престъпници, защото ги праща в затвора, а не ги оставя на свобода.

За да се създаде една правова държава е необходимо поддръжниците на този престъпен комунистически режим да бъдат отстранени от властта, нищо повече. Да им се забрани да изразяват политическите си позиции като вредни за България и престъпни по своята същност, нещо, което се е случило в Германия с нацистите. Лошото е, че никой не осъди комунизма след събитията, и то в световен мащаб, не само в България.

Необходимо за мен е, абсолютно необходимо, да се забрани на членовете на БКП и на агентите на Държавна сигурност да участват в политическия живот. Това означава да им се забрани да членуват в политически партии и да заемат длъжности в тях, да им се забрани да участват в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, да не участват в местната власт на определени нива, да не могат да преподават обществено-политически науки във ВУЗ, за да не разпространяват комунистически идеи. Ако става въпрос за някоя наука, която е далеч от обществено-политическите, няма никаква пречка те да останат да преподават. Освен изброеното, да не могат да упражняват някои професии, които са с висока обществена значимост. Например, магистрати, т.е., съдии, прокурори, следователи. Спомняте си като се гласува опита да се прокара лустрационен закон как в Конституционния съд гласуваха, че е дискриминационен, а после се оказа, че между тях е имало няколко агенти на Държавна сигурност. Т.е., те щяха да са пряко засегнати и вместо да бъдат отстранени от гласуването, стопираха реформата. Затова тези хора не трябва да бъдат на тези постове. Много е важно лустрацията да обхване и собствениците на печатни издания, електронни медии, радиа и телевизии, защото това са средства за масова информация, които създават обществено мнение. Журналисти, публицисти… Този кръг не е малък, но по никакъв начин не бива да се засягат с лустрацията хора, работещи съвсем нормални професии. Давам пример с лекари, инженери, архитекти, ресторантьори, търговци, спортисти. Това са дейности, които по никакъв начин не влияят на общественото мнение и нагласа, така че не следва да бъдат ограничавани. Нормалните професии, огромна част от тях, няма да попаднат в кръга на лустрационните ограничения, което говори за някакъв разумен баланс.

- И е хубаво да се отбележи, че за разлика от тях, които са национализирани частната собственост на хората и не са им разрешавали да развиват стопанска дейност, днес никой не иска да им вземе частна собственост и никой не им пречи да имат самоинициатива и да развиват някаква стопанска дейност.

- Абсолютно. Дори и да приемем, че част от капиталите, или голяма част от капиталите им са били придобити по някакъв незаконен начин, минали са вече всякакви давности и е много сложно да се проведе някаква процедура по отнемането им обратно. Да не говорим, че законът не може да има обратно действие, както е известно, и приемането на такъв днес би предизвикало наистина революционна ситуация в страната. Но пък от друга страна, това, което постигнаха: да запазят икономическата, а съответно и политическата власт, те по този начин бетонираха положението си в обществото. Но е абсолютно цинично същите хора да продължават да управляват в момента. Разбирам да имаше някакви полезни техни действия, но за мен лично единствената цел на това статукво, на тази политическа мафия, е личното им облагодетелстване и да не се променят нещата. Икономиката на страната красноречиво показва, че сме твърдо на последното място.

- A относно медиите, да уточним - само за държавните ли говорите или и за частните? Ако е за второто, може ли да има подобно ограничение?

- Може, разбира се. Представете си какво би се случило, ако нацистите в Германия 1953 г. издават нацистки вестник, правят си медии и започват леко да плюят по демокрацията и новата власт, за да предизвикват носталгия у застаряващото германско население, изгубило войната.

- В момента България се случва това - ''бивши'' комунисти и ченгета да имат медии, да са журналисти. Но те не пропагандират толкова открито ''за'' комунизма и ''против'' демокрацията, правят го завоалирано.

- В момента никой не говори открито ''за'' комунизма. Те много тънко спускат всички кремълски опорки в България. Спомням си, че Живков в писмо до Андропов потвърждава официално, че нашата Държавна сигурност е филиал на КГБ. Това означава, че ако ще да си супер патриотично настроен, ти като подчинен директно на съветските другари, си длъжен да изпълняваш техните заповеди. В противен случай те унищожават, това е Камора. Какво се случва с един българин, агент на Държавна сигурност? Той започва да работи за чужда държава, което нито една нормална власт не би допуснала. За съжаление, според мен, в момента нещата са и много сериозно икономически обвързани покрай енергийните проекти, с които Кремъл се опитва да шантажира целия свят. Създавайки зависимости, давайки част от трохите на трапезата на нашите другари, осигуряващи тези неизгодни за страната проекти, те си бетонират властта. В същото време, тези хора са добре икономически, живеят добре, децата им учат на Запад, на тях им харесва този тип капитализъм и изобщо не се притесняват от това, че по някакъв начин работят в ущърб на Родината си.

- Някои противници на лустрацията твърдят, че е късно и няма кого да лустрираме. В контекста на ''Късно ли е'', бихте ли се съгласил с такова мнение?

- Който твърди такова нещо нека да направи един списък на „държавните ни мъже“, така да се каже. Да се тръгне от горе надолу и да се погледне. Президенти, премиери, вицепремиери, членове на Конституционния съд, депутати, министри, висши магистрати, областни управители, кметове на големи областни градове, да се види колко от тези хора, ако се проведе такава лустрация, за каквато си говорим, биха били отстранени от власт. Изнесоха се данни наскоро, че в държавната администрация работят хиляди агенти на Държавна сигурност. Това означава държава в държавата. Да не говорим, че колкото по-нагоре се върви в пирамидалната структура на властта, толкова по-гъсто е присъствието на агентите и на бившите комунисти. Надолу може би нещата се разреждат, все пак идват нови поколения, млади хора. Също така, съществува много сериозен проблем именно с новите поколения, защото се появиха разни юпита, уж специалисти, включително доста млади министри има, които няма как да са били нито членове на БКП, нито агенти, тъй като са по-млади. Но те пък са сериозно икономически зависими. Властта успя да отгледа някакви псевдоспециалисти, цяло едно ново поколение, разни хора завършиха право в села и паланки, дадоха им се дипломи и те впоследствие заеха изключително възлови постове, което едно време не се случваше. Има Библиотекарски университети, има Юзута и просто е страховита ситуацията.

- В зряла възраст сте били в ерата на първото десетилетие на Прехода. Какво е Вашето обяснение за това, че ОДС със 138 мандата в Народното събрание не осъществи лустрация в нашата страна?

- Бяхме млади, наивни, вярвахме, че ще се променят нещата. Аз през 1989 г. бях на 18 години. Впоследствие бяхме силно разочаровани от това, което се случи. За мен сега, от разстоянието на времето, обяснението е в тоталната подмяна на Прехода, която беше режисирана от бившите комунистически служби в тясно сътрудничество със съветските другари. Имам чувството, че моделът е copy-paste, но e доста по-омекотен модел. Нямамe все още избити 400 журналисти, но не дават да се пипа и разследва. Имаше няколко съмнителни смъртни случая сравнително наскоро.

Целта на БКП: имаше дори изнесени данни, че Луканов ги е събрал и казал: ''Ако трябва с един глас, но по никакъв начин не трябва да изпуснем политическата власт в страната''. Раздаването на куфарчета, прословутото, митично раздаване на куфарчета, е имало за цел именно да се положат основите на капитализма от същите тези играчи, които после да могат да влияят на политиката в страната. За съжаление, никой не засегна икономическата им власт. Режисьорите се оказаха много добри - направо Шекспир шапка да им свали за това, което направиха. Въпреки че дейността им за мен е изключително антибългарска, се оказа много ефикасна от тяхна гледна точка. Споменах за енергийната зависимост от Кремъл, която също е много е трудно преодолим фактор, защото там става въпрос за огромни средства и една огромна империя.

Лошото е, че в демократичните сили бяха внедрени доста голямо количество троянски коне, агенти на ДС, което се разбра впоследствие. Освен това, въпреки че няма никакви доказателства, поне на мен не са ми попадали нито документални, нито устни свидетелства, под формата на слух има сериозни съмнения за някакви задкулисни договорки между лидерите на демократичните сили по онова време и кръга около Николай Добрев от БСП, като уговорките евентуално са били такива, че комунистите казват: ''Ние ще ви дадем властта, обаче вие ще ни дадете гаранция, че нашата икономическа и съдебна неприкосновеност ще остане''. Ако това нещо се е случило, то всички ние сме измамени. И ако има нещо, което аз откровено критикувам в онова управление, това е именно, че не се проведе лустрация. А пък оправданията, че са направили опит, но решението на Конституционния съд ги е стопирало, това за мен е някаква дъвка за наивници, защото истината е, че нямаше сериозна политическа воля. Ако имаше, с енергията на улицата не могат 5 души да стопират една държавна реформа, просто е абсурд.

- Ще реши ли генерално проблемите на България провеждането на лустрация? Или поставен въпросът по друг начин, ще спрат ли почтените хора да отбягват политиката, когато ченгесарите са, образно казано, наказани в ъгъла?

- За мен е наивно да се очаква, че с факта на провеждане на лустрацията ще забогатеем като с магическа пръчица, автоматично. Но в юридическия език има едно понятие: ‘’Conditio sine qua non’’, което означава: ''Условие, без което не може''. За мен лично, за да се подобри животът в страната, е необходимо задължително да се създаде добра бизнес среда. Когато се развие икономиката другите неща лека-полека също започват да се подобряват. Но за да се развие добрата бизнес среда трябва да дойдат млади и необременени хора. Не може старите играчи, които преди 30-40 години са осъждали капитализма публично, в момента, носейки своите ролекси и карайки своите мерцедеси, да се правят на капиталисти. Всъщност, те могат да си се правят, но не могат да създадат добрата бизнес среда за привличане на инвестиции, за да може населението да усети благата от демокрацията. За мен една нация, ако желае да се развива, трябва да инвестира първо в две неща - в науката и образованието, от една страна, и в здравеопазването от друга. Дори не е нужно да посочвам защо. Тези два сектора са в окаяно състояние в момента, защото властимащите - първо, настроени са крайно материалистично, интересува ги единствено тяхното положение. Освен това, те живеят ден за ден, те не се интересуват от перспективата след 20-30 години. Не виждам особено патриотично настроени български политици на този етап, или поне такива, които реално да могат влияят на българската политика.

- В началото на протестите темата за лустрацията отново бе поставена, но след това отново отиде в миманса. Вероятно поради това, че думата на трибуната се даваше доста избирателно. Любопитно е, че мнението за лустрацията на скулптора Минеков и Кристиан Вигенин от БСП се припокри. И двамата смятат, че няма кого да лустрираме и по-скоро не е необходима. Минеков писа, че трябвало да се извадят на показ всички документи, което не знам с какво точно ще ни помогне. Въпросът ми е, с тези протести станахме ли свидетели на поредна подмяна?

- За съжаление сте прав, донякъде. Споменавайки тези две имена, моето мнение е, че е доста наивно да очакваме от хора, които една евентуална лустрация би засегнала, да се борят за нейното провеждане. Гореспоменатият професор, доколкото знам е бил член на БКП, без да го твърдя със сигурност. Аз го познавам лично. Другият проблем е, че нашето общество генерално не разбира значението на този процес. Самият пример, че ще се изкарват някакви имена... Тук не говорим за това да се изкарват имена, говорим за забраната на тези хора да участват в обществено-политическия живот на страната, различно е от това да извадиш имената, тях всички ги знаят. Българинът донякъде в тези 30 години псевдодемокрация, за съжаление, свикна с корупционната среда и предпочита да се нагоди по някакъв начин, да се възползва от нея, отколкото да я промени и да живее в демократична такава. Нашето общество не цени демократичните ценности и не разбира, че единствено те могат да го направят богато общество. Това е резултатът от тази целенасочена дейност 30 години и много добрата манипулативна пропаганда, която те успяха набият в съзнанието на народа.

Действително протестите бяха обсебени от едни хора, като за мен тяхната цел не е промяна на статуквото, а идването им на власт. Като изключа може би ''Демократична България'' и няколко организации от типа на ''Правосъдие за всеки'' и БОЕЦ'', на повечето други единствената им цел е просто смяната на властта. Има един много готин анекдот, който чух. А именно, че в момента борбата в България била за това кой ще управлява корупцията. Т.е., това, че ще има корупция, едва ли не е прието от всички и въпросът е: ''Да сме ние, а да не сте вие''. Което е много жалко, отиваме към времената на Алеко, т.е., че всички са маскари. Това не са добри явления.

- Споменахте за писмото на Живков до Андропов, с което се признава, че ДС е филиал на КГБ. Ами, като не е проведена лустрацията, а и като не са реформирани службите, то де факто не продължава ли и сега да е така?

- Според мен нещата вече са сериозно модернизирани. Структурите на Държавна сигурност отдавна не съществуват в онзи си вид. Обаче Кремъл, първо, разполага с огромен финансов ресурс, второ, разполага с агентура в България, и то огромна агентура, която е обвързана от онези времена, която в момента живее видимо по-добре от местното население срещу ангажиментите да бъде вярното куче. Това наистина е много опасно за нашата държавност.

- Цяло чудо е, че все още сме в НАТО и Европейския съюз, предвид факта, че в политическото пространство у нас преобладават прокремълските партии.

- Голям късмет беше приемането ни, със сериозни компромиси от страна на европейците. За мен този процес беше желан от проруските среди в България, защото Русия си осигури един троянски кон в Европейския съюз. Естествено, ние никога няма да бъдем допуснати, или поне на този етап, докато не се променят нещата, до сериозните нива на сигурност, специално в НАТО. Но то това явление не е само българско. Ако си спомняте имаше жесток шпионски скандал в една от прибалтийските държави. Оказа се, че някакви военни сведения бяха изтекли.

Аз винаги съм бил много романтично настроен към Русия. Казвал съм си, какво ли би се случило, ако тази държава се демократизира и по някакъв начин стане енергийният извор на Европа, и всички да живеят нормално. Това обаче означава онази клика в Кремъл, бивши кагебисти, да изпусне властта. Те не желаят това нещо, те желаят да са винаги те. И докато това се случва не виждам светлина в тунела. За мен и ние, като тяхна функция, много трудно можем да се изкопчим от лапите им, въпреки Европейския съюз, който ни дава някаква сигурност и прилично ниво на живот. Защото, въпреки че сме най-бедни, сме доста по-богати от някои африкански държави, от почти цяла Латинска Америка и Азия в голяма степен. Но не това е нашето място.

- Има ли още нещо базово, извън лустрацията, което трябва да се направи, за да се освободи България и да започне да се развива?

- Вероятно има много неща, но аз съм юрист и затова предпочитам да говоря за неща, от които разбирам. Ще кажа, че фундаменталното, основното е провеждането на съдебна реформа и ще обясня защо. Без този чадър, осигуряващ ненаказаност на корупционните схеми, политическата върхушка не би могла да съществува в този си вид. Необходимо е провеждането на съдебна реформа, защото е абсурдно това, че прокуратурата днес, в XXI в., в държава членка на Европейския съюз, е единоначална и е изградена по модела на сталиновата Вишинска прокуратура. Това е пълен абсурд. Нищо не се промени в тази област. От Европа се дават единствено препоръки главният прокурор да може да бъде разследван. Но основният проблем е, че трябва абсолютно да се промени структурата на прокуратурата, защото представете си, че аз ставам главен прокурор и ви викам за мой заместник. Вие сте абсолютно зависим от мен, участвате във всички интересни неща, които правим заедно, и изведнъж вие ли ще ме разследвате? Защо да го правите? Някак си не се връзват логически вървят нещата.

Има един основен принцип за изграждането на една демократична държава. Това е, както всички знаят, разделението на властите. Само че това разделение на властите не трябва да бъде декларативно, да се каже, че имаме съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Абсолютно необходимо е, за да функционира държавният апарат, тези три власти, освен да са разделени, да се контролират взаимно. Като под контрол, абсолютно задължително е да говорим за външен и независим контрол, а не да ми казват, че част от една структура ще разследва началниците в тази структура.

Аз лично съм на мнение, че Специализираните прокуратура и съд са противоконституционни. Може на някого това да му се стори доста крайно, но в Конституцията пише, че извънредни съдилища са недопустими. Аз лично, ако имам възможност да реформирам тази част от държавната власт и структури, бих създал такива специализирани прокуратури и следствия, които да са извън съдебната система и които да разследват единствено магистратите, за да може, ако някой разбере за някоя далавера и сезира един прокурор, а той покрие далаверата, което житейски е абсолютно възможно да се случи, тогава да имаш възможност да сезираш въпросната Специализирана прокуратура, на която да кажеш: ''Вижте какво дадох на еди-кой си прокурор, пък той нищо не направи''. И ако разследващият прокуратурата, т.е. магистратурата, е човек, който е независим от тях и по някакъв начин се отчита пред обществото, ги подкара по тази линия... Нещата може да потръгнат. В момента един човек може да стопира абсолютно всичко в цялата държава, което е абсурдно. И всъщност, този човек се избира именно от хората с власт със 100%-ови уговорки за тяхната сигурност. А прокуратурата трябва да разследва престъпления, не може да се подхожда избирателно. Другото е, че не може да се остави един човек да преценява кога да се разследват тези неща. Трябва да има контрол. Когато е извършено някакво деяние не може от един човек да зависи това деяния дали е престъпление или не. Трябва по някакъв начин, ако той не желае да го разследва, ти да имаш възможност като български гражданин да потърсиш правата си и да ги защитиш по друг ред - и пред съд, и пред друг орган, който да разследва тази дейност.

Да не говорим, че не е нужно „да се открива топлата вода“, защото има достатъчно работещи модели в демократичните държави. Въпрос на политическа воля е да се изследва кой от тях би бил подходящ за нашата среда и съответно да се направят законодателните промени.

- Но докато е това политическо статукво, аз не виждам как това ще се осъществи.

- И аз не виждам. Основният проблем, който не ме прави оптимист е именно това, че се отгледа ново младо поколение, което по никакъв начин не се отличава от старото. Малко по-образовани са, малко по-добре си връзват вратовръзките и си подбират костюмите, но като цяло нещата във властта не са много по-различни от тези след 9 септември 1944 г.

- Поколението на консуматорите и клиентелистите.

- Да, те си отглеждат юпита, специалисти, хора, които спокойно могат да защитават интересите им във властта. Още повече, че лустрационните закони по никакъв начин не могат да засегнат поколенията. Би било пълен абсурд да се търси отговорност от тях, това означава да се превърнем в комунисти. Но от друга страна тези наследници много добре ползват материалните облаги, придобити по тази на линия, като е жалко, че е почти невъзможно това да бъде засегнато в момента.

Хубавото в много далечна перспектива е, че при демократичните условия на икономическото развитие общо взето добрият капиталист забогатява, а лошият се разорява. Малко като закона на джунглата - слабият и силният, болният индивид умира, докато здравият продължава. Същото е и с икономическото развитие. Т.е., ти дори да имаш огромни капитали, ако не можеш да ги управляваш, ще ги изгубиш. Лошото е, че в България до ден днешен основен източник на сериозните капитали са еврофондовете и т.н., като оттам нататък всички знаем какво се случва с тези пари, какво е качеството на изработените по тези проекти обекти и т.н.

- Завой в разговора ще направя, макар че контекстът не е чак толкова различен. Въпросът ми е, докато БСП е в този си вид, не се срамува от миналото си и не се реформира, има ли някаква възможност за политически разговор с тях?

- БСП в момента е някаква много странна партия. Електоратът ѝ е силно застаряващ и силно необразован, основната част от нейните гласоподаватели са представители на най-низшите социални прослойки. В същото време, ръководството до голяма степен са милионери или синове на милионери, много сериозни капиталисти. Те прокламират официално лява, социална политика, а когато дойдат на власт управляват сравнително дясно. Първият път раздадоха парите, вторият път обаче управляваха с доста сериозно финансова дисциплина, със сравнително дясна икономическа политика. Абсурдното е, че богатите милионери използват лява пропаганда, за да коткат своите избиратели, а след това не правят нищо за тях, разбира се. Най-странното е, че на тази партия, до ден днешен, всяка втора или трета дума ѝ е Русия. Не може една българска партия да говори за друга държава. Ние сме българи и трябва да гледаме интереса на България. Занимават се със санкциите срещу Русия и разни други простотии, докато използват враждебна реторика към западните ни партньори, което е пълен абсурд. Не може да си член на НАТО, да очакваш НАТО да те пази, а в същото време да говориш за ‘’Гейропа‘‘. Или си част от европейското семейство, или отиваш в Азия по самоопределение. Доста абсурди има в българската политика и БСП е може би ‘’черешкaта на тортата’’.

- Сериозен абсурд е и това, че в момента на площада има такива хора, които твърдят, че протестират срещу мафията, срещу модела на ГЕРБ, а в същото време симпатизират на Путинова Русия, от която е заимствано случващото се у нас.

- Да започнем с това, че мафията беше създадена от комунистите и службите. Мафия пред 1989 г. нямаше, имаше престъпна държава, за която се изнесоха данни, че е търгувала с наркотици, с оръжия, поддържали са терористи на Запад в своята идеологическа борба и следвайки лозунга за износ на революция, който е още от Лениново време. В модерния частен смисъл на думата мафия, използвайки старите канали на службите, по линия на наркотици, оръжия, проституция и т.н., се създаде действително една мафия. След като свършиха ''черната'' работа някои хора бяха отстранени, директно убити.

Мафията беше създадена от тези хора. Така че да се говори, че ще се борят срещу мафията... Просто да се оттеглят, ако желаят, тогава мафията няма да има такова влияние. Но, както казах, те са царе на това да използват една реторика, която е на 180 градуса обратна на техните действия. Демагогия и популизъм.

- Нещо, което искате да кажете за финал на разговора ни?

- Моето желание е да видя, че българските политици поставят българския интерес над всеки един друг чужд. Със сигурност големите политически играчи ще се опитват да търгуват с влияние. Тук не говорим за добри и лоши, за демократи и комунисти. Всяка една империя се опитва по някакъв начин да има влияние в стратегически важните за нея държави. Хубаво е да си спомним времената след Освобождението от османска власт, когато българските политици, въпреки че са били подложени на не по-малък натиск от днес, защото нека не се заблуждаваме, четем Симеон Радев и виждаме какви времена са били, все пак са запазили до голяма степен своето достойнство. С това те са дали пример на поколенията какво поведение трябва да има истинският българин, за да може да я има България и да станем равноправен и смислен член на Европа, която е нашето семейство, защото ние културно и исторически сме европейци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сам

    63 46 Отговор
    дъра дъра , два чадъра

    Коментиран от #70, #71

  • 3 КОТарАК

    92 4 Отговор
    като орежат евросредствата и ще има едно голямо ново начало. дано да е за последно че през 40-50 годишни периоди все от начало почваме
  • 4 един от многото

    97 7 Отговор
    Имам чувството , че прекрасната ни държава е отдавна продадена , и който и да дойде на власт ще става каквото каже чорбаджията.
  • 5 Минчо

    67 9 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СВЪРШИ.ААА ЗНАЕТЕ ЛИ ИМА ЕДНА ОПРЕДЕЛЯЩА СТАТИСТИКА?ТЯ Е ОСНОВАТА.БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ НЕЩАСТНИТЕ ХОРА НА СВЕТА. И КАТО ПОЧНЕМ ПЪРВИ ПО ИНФАРКТИ ПЪРВИ ПО ИНСУЛТИ ПОСЛЕДНИ ПО РАЖДАЕМОСТ ЕВАКОИРАНИ БЪЛГАРИ 2.5 МИЛ НА ВЪН.40 ДЕТСКИ НИКАКВИ РЯАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ ПРОКОРАТУРАТА РАБОТИ НЕ ПО ПРАВЕН НАЧИН.И Т.Н
  • 6 surg

    57 10 Отговор
    късно е, живеем в такава деформация и лъжа че у нас няма нито един човек който и да си мисли даже само че ще стане политик за да работи за обществото, а не за себе си, затова няма и нови такива.....всички до един , всеки един от нас иска само да краде - това е истината....нищи не може да се направи и в следващите поне 50 години...

    Коментиран от #40

  • 7 БАЙ Х@Й

    52 11 Отговор
    И някъде в материала срещнахте ли името на КОМУНИСТА комуто комунистите са забранили да учи, когото комунистите са карали да манифестира на 27 години с пионерска връзка, който е работил начерно за да купи хумана за храна на дъщеричка ТИЙНЕЙДЖЪР ???????????
  • 8 Бен ХУР

    66 11 Отговор
    НЯМА ново начало!! Както пред 90та година БКП и ДС създадоха УЖ промяна СДС, БСП, БЗНС да си мислят хората че те избират и променят!!!
    Днес е 100% същото бившото ДС командва и определя правилата

    Коментиран от #60

  • 9 РАСО

    65 17 Отговор
    ....пълни глупости ,дори не си струва да го чета докрая.....а на снимката там някъде съм аз .....
    Всичко започна от Костов,Иван Костов .....

    Коментиран от #14, #19, #25

  • 10 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    13 23 Отговор
    НА СНИМКАТА....КАК СЕ СВАЛЯТ КОМУНИСТИ ОТ ВЛАСТ....
  • 11 !!!?

    24 56 Отговор
    Не са българите на улицата, а хората на Черепите.
  • 12 Тея дълга писаници никои не ги чете

    38 18 Отговор
    Края на бегето започва след 1876г когато попада в собствената си глупост и управление..просто не ставате вас требва някои да ви управлява иначе крадете и нехаете за народ и държава
  • 13 Сега ли се сети, Мърхолев???

    63 14 Отговор
    След 30 години лъжи и ограбване, особено през последните 11, където ГЕРБ властва безнаказано, в която партия в пълно с партийни секретари и агенти ДС, дори и Вицепремиери, сега ли се сети да ги махаш? Или чакаш някъде местенце да се отвори и за да забиеш хоботче в меда? Премиера е приет за член на БКП на 18 години???? Представяте ли си колко за€ници е облизал за да бъде избран. После е бил агент на ДС и БОП. Него как ще разкарал, а онова шкембе което не е било в казарма, него какво ще го правиш? Лесно е да се говори но с това управление и корупцията която развиха и наложиха, България е на дъното по всички показатели, в Трета национална катастрофа.
  • 14 456

    50 13 Отговор

    До коментар #9 от "РАСО":

    Малко от по-рано. Започна когато Филип Димитров разби селското стопанство. Тогава започна и масовата миграция от селата към градовете. Но е така, че СДС започнаха унижението на дъ.

    Коментиран от #37

  • 15 Минчо

    26 6 Отговор
    ЗА ДА ИМА И НАЙ МАЛЪК ШАНС ЗА Б ТОЙ Е ....1 МАХАТ 50%ОТ ХИПЕРМАРКЕТИТЕ А ОСТАНАЛИТЕ ДА СЕ МАХНАТ ОТ ГРАДОВЕТЕ.ТОВА ЩЕ СТЕСТИ В БЮДЖЕТА 8 МИЛЯРДА ЕВРО НА ГОДИНА.2 ДА МИНЕМ НА НОРВЕГИЯ И ШВЕЦИЯ НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС СЕГА ЩЕ ПОПИТАТЕ КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ТОВА?ПРОСТО ХОРАТА НЯМА ДА ИЗВЪРШАТ ТЕЖКИ ПРЕСТАПЛЕНИЯ ТОВА ЩЕ СПЕСТИ ЕМИГРАЦИЯ И ПАРИ ОТ СЪД И ОТ ЗАТВОР...РАЖДАЕМОСТА Е ПО 1 ТОЧКА.3 ПОСЛЕ ОБРАЗОВАНИЕ.ДОРИ БАБЛО ЕСКОБАР Е ИНВЕСТИРАЛ В ОБРАЗОВАНИЕ СПОРТ И СТРОИЛ ЦЪРКВИ. ТОВА ТРЯБВА ДА Е САМО НАЧАЛОТО....НО НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕ ГО ЗНАЯТ ДОБРУ И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ГО ДОПУСКАТ....ЗАЩО ЛИ.?ТОВА Е ВЪПРОСА
  • 16 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    16 22 Отговор
    НА СНИМКАТА: ТОВА СА ПРОТЕСТИ...ГЛЕДАЙТЕ И СЕ УЧЕТЕ МЛАДОЦИ, КАК СЕ СВАЛЯ БКП/БСП/ ОТ ВЛАСТ.....

    Коментиран от #20

  • 17 Цецо Цветанов

    20 12 Отговор
    Не е късно. Бойко, оставка
  • 18 Евала

    20 16 Отговор
    Ето, това е умен човек. Когато караш ден за ден, както последните 30 г. неможе нищо добро да се случи. Големите държавници имат планове за държавата, а не само за себе си и ги осъществяват. Най много ми хареса израза "Условие без което не може".
  • 19 Бен ХУР

    40 3 Отговор

    До коментар #9 от "РАСО":

    А кой позволи Иван Костов да съществува? БКП и ДС..
  • 20 един оз ГЕНЕРАЛ

    32 1 Отговор

    До коментар #16 от "БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ":

    Макар че и аз съм някъде на тази снимка.. НИКОЙ НИЩО НЕ Е СВАЛИЛ
    Вълкът кожата си мени, НО нрава НЕ!

    Коментиран от #31

  • 21 Paco

    8 0 Отговор
    Прави сте, малко по рано започна.
  • 22 Потрес

    30 6 Отговор
    Отначало?! Вие кормални ли сте бе?! 30 години ще ми ги върнете ли?! Крадци! Дай да започнат кражбите отново! Не, ще се продължи от сегашното, като се правят правилните стъпки без никакво чуждопоклонничество! Който иска бизнес в България - да си плаща яко! Иначе затваряме пътищата от и до!
  • 23 Мислещ

    22 10 Отговор
    Справедливо е тази лустрация да се направи макар и късно. Защото трябва да се даде шанс и на другите, които не са свързани БКП и ДС да управляват държавата. Едните ги видяхме какво могат, кагато видим и другите ще можем да преценим кое е по-добро. Това е задължителното условие за стартиране на истинската демокрация.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мнение

    21 10 Отговор

    До коментар #9 от "РАСО":

    А преди Иван Костов какво беше? Да не забравяме, че и Костов е бил член на БКП. Човека ти е написал причините които пречат държавата да се развива, но няма кой да чете. С материал като този трудно ще се изгради демокрация.
  • 26 не е късно

    6 10 Отговор
    Сега ще гласувате и за алтернативата цвъки и ще се надявате пак някой да ви оправи
  • 27 Ван дер Любе

    29 5 Отговор
    Вече в лустрацията трябва да се включат и ГЕРБаджиите, то голяма част от тях са и бивши членове на БКП и на ДС - пример - Борисов и на двете. Но и някои новоизлюпени гербаджии
  • 28 тогава

    14 11 Отговор
    Всичко започна на 9.9.1944.

    Коментиран от #95

  • 29 Чонкин

    6 5 Отговор
    МАМА РАША РОКЕНРОЛ! ЙЕ ЙЕ ЙЕ!
  • 30 Шалом

    14 11 Отговор
    Към 2000 г. в България постоянно пребивават (с българско гражданство) около 2500 души евреи. Към тях обаче трябва да добавим още 40 000 души с двойно гражданство (българско и израелко), което беше незаконно възстановено по време на управлението на Филип Димитров. Така “петата колона” нараства застрашително! Списъкът подлежи на допълване и актуализиране. На правителството на Иван Костов от Израел и САЩ са предлагали инвестиции в България за 15 милиарда долара, при условие че позволят масово заселване на евреи у нас (с оглед нестабилната обстановка в Близкия изток) и да пренесат центъра за шлифовъне на диаманти (евреите държат 2/3 от този бизнес в света) в България. Отговорът засега не е известен. Юдеите заемат ключови постове в България; юдео-масоните настъпват!… След 9 септ. 1944 г. юдеите-комунисти в съучастие с българските комунисти, подтиквани и насърчавани от руските юдеи-комунисти от Москва и по указания на Синедриона (тайното еврейско правителство), масонските ложи и еврейското лоби в САЩ и Англия, започнаха систематично да унищожават цвета на българската нация – българската интелигенция – учители, адвокати, политици, военни, лекари, професори, преподаватели от ВУЗ, инженери, историци, учени, индустриалци и др. Избити бяха над 40 000 души, а над 200 000 са репресирани, изселени, натикани в затвори, концлагери (концлагерите са еврейско изобретение) и спрямо тях беше провеждана политика на геноцид. Юдеите влязоха в репресивния апарат на БКП, ДС (КДС),

    Коментиран от #33, #38, #61

  • 31 БСП.......БЕТОНИРАНАТА ОПОЗИЦИЯ

    11 10 Отговор

    До коментар #20 от "един оз ГЕНЕРАЛ":

    КАТО ГЛЕДАМ КАК БСП СЕ НАПИНЯ ЗА ВЛАСТТА........
  • 32 бвфд

    22 9 Отговор
    Никога не е късно да се започне отначало, но трябва лустрация. Никакви комунисти в управлението и никакви деца на комунисти.
    Аман от синове и дъщери на БКП функционери!
  • 33 бвфд

    19 9 Отговор

    До коментар #30 от "Шалом":

    На вас все другите етноси са ви виновни. Турците са ви виновни, ромите, евреите... И постоянно изтъквате броя на обикновените граждани. А тези по върха не ви притесняват.
    Кукловодите! Кукловодите командват парада.

    Коментиран от #42

  • 34 Обективно

    18 10 Отговор
    Стига с тая лустрация.Лустрация без национализация няма смисъл.

    Коментиран от #62

  • 35 Факти,

    11 6 Отговор
    Такива интервюта е добре да ги издавате в книга,тук едва ли някой ги чете до края.
  • 36 антрашпиц

    24 7 Отговор
    Ма за ко ривете ве а?Е нали искахте всичко да се приватизира(краде) и унищожава.Като не произвеждаме,а само потребяваме как да има големи заплати и пенсии?Били сме последни по всичко е Европа..Ми кви да бъдем като нямаме икономика.Даже и банановите републики праят нещо-изнасят банани.
  • 37 Мурджоо

    8 18 Отговор

    До коментар #14 от "456":

    Селското стопанство го уби комунизма с АПК тата
  • 38 Т-рекс

    15 8 Отговор

    До коментар #30 от "Шалом":

    Това е от благодарност,че по време на ВСВ българското правителство спасява от депортиране хиляди евреи/ юдеи/! Голяма и колосална грешка. Единствената държава в Европа,която спасява хиляди гнусни евреи на никого ненужни. И все си мисля какво ли би станало,ако се бяхме отървали от тия паразити?!
  • 39 MGewehr

    14 4 Отговор
    С този човешки материалBG... никакъв шанс!!!

    Коментиран от #105

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Перо

    28 6 Отговор
    Комунизмът е отдавна изтъркана мантра за прикритие на ОПГ на криминални престъпници,заели властови позиции. И в Източна Европа,и другаде е имало комунизъм и там страните са с 50 г.напред и имат по-справедливо общество,а комунистически Китай е 200 г.по-напред в икономическото развитие,отколкото мутренския феодализъм в БГ. За държавните и криминални престъпници няма партии,има само политически лостове за власт и узаконени кражби,до 9-то коляно!

    Коментиран от #52, #65

  • 42 Т-рекс

    4 7 Отговор

    До коментар #33 от "бвфд":

    Сельо вземи се просвети и образоват малко преди да ръсиш бисери! Прав е коментар 30. Когато някой казва истината винаги ще се намери някой с мозък на амеба/ както в твоя случай/ да го компрометира! Точно заради такива твои недоразумения сме на това положение вече 30 години и ...те така.
  • 43 аз съм Веска

    4 2 Отговор
    БАВНО ЗАГРЯВАМЕ . ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ХУБАВАТА ЕЛЕНА КАЗА , ЧЕ ББ , БИЛ ГОСПОДИН ДА .
    ГОСПОДИН ДА, НЕ Е САМОРАСЛИЦА НА БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ .
    ОТСТОЯВАНЕТО НА ЛИЧНИТЕ И НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТЕ , ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПЕРСОНАЛНО ...А КОГАТО ТОВА УПРАЖНЕНИЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ВСЕКИ , ВСИЧКО ДРУГО Е БЕЗСИЛНО .
    СЪЗДАДЕНИТЕ ПАРТИИ , РАЗКЪСВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ ВРЪЗКИ .
    ВЧЕРА ЕДНА ПОЗНАТА МИ КАЗА , ЧЕ В ГЕРМАНИЯ НА НЯКАКЪВ ФОТОГРАФ МУ ОТКАЗАЛИ РЕГИСТРАЦИЯ .АРГУМЕНТА БИЛ , ЧЕ ЗА ТОЗИ ГРАД, С ТОВА НАСЕЛЕНИЕ , НЯМАЛО ПОВЕЧЕ НУЖДА .
    ТАКАВА СТАТИСТИКА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗА НИЩО .
    НАЙ-МАЛКО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ , КОИТО РАЗДЕЛЯТ НАЙ- МНОГО .
    ТАКА ЧЕ , ДАШНИЯТ ДА ВНИМАВА . ЛИЧНАТА ПОЛИТИКА , ПРЕХВЪРЛИ В ДЪРЖАВНАТА .-
  • 44 любител

    14 6 Отговор
    за да се оправи България трябва пълна приватизация и нови образовани и честни млади хора.олигасите и мутрите като боко в дисципа.
  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 4 Отговор
    СДС ИВАН КОСТОВ съсипаха унищожиха приватизираха БЪЛГАРСКАТА икономика индустрия на власт днес са поредните капиталисти олигарси а ППГЕРБ е ГЕРМАНСКА ХРИСТИЯНСКО ОЛИГАРХИЧНА ПАРТИЯ а сдс заедно с ДС и покойния ЛЮБЕН ГОЦЕВ скройха на ЖАН ВИДЕНОВ гладната зима ГОЦЕВ ИЗКУПИ ЗЪРНОТО ХЛЯБНАТА ПШЕНИЦА и я скри и препродаде на безценица обричайки НАРОДА НА ГЛАД

    Коментиран от #69

  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 20 Отговор
    Само Герб ще спаси България от всички зли сили.

    Коментиран от #47

  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не кради ника ми та вие герб ще ни довършите оставка мутри
  • 48 ????

    7 1 Отговор
    "Другарю", правите ли разлика, между КОМУНИСТ и "комунист"? Защо не споменавате поне ЕДНА от комунистическите идеи, които не искате да се пропагандират? Какво е ДАВНОСТ, и НУЖНА ли е ТЯ в момента на България? И последно, ходите ли на ПРОТЕСТА????

    Коментиран от #53

  • 49 ново начало

    14 0 Отговор
    Дедите ви се мръщеха на панелките ,а сега внуците ги "санирате"
  • 50 Нинка.

    21 6 Отговор
    Късно е,,България,загуби най ценното ,ХОРАТА...Без личен състав,армия не става...Пък и всичко е окрадено..Няма индустрия,няма фабрики,няма иновации.Само с драскане у фейса,нищо не става...Сбогом..
  • 51 Българка

    7 14 Отговор
    Протести няма на улицата, това са метежите на олигарсите с платените неадекватни тролжове с клоунското старо прокажно трио, чалгаджията , другарката Манолова, Другарката Нинова и целият метеж се казва”. Стани за да седна” това не е промяна а още по лоша замяна!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 6 Отговор

    До коментар #48 от "????":

    истинските ЧЕСТНИТЕ комунисти бяха убити на 9 9 1944 истинския комунистне е взривявал черкви истинския комунист не е капиталист или олигарх а ЧОВЕК
  • 54 Макиавели

    3 5 Отговор
    Не е късно ,важен е човека искаш живот добре устроен. Да се скъса желанието за промоция,помощи евтини изработени и платени отново от нас. Да се изчистят структурите като ВиК , остра нужда с престъпници инспектори. И други държавни чиновници търтей в повече и крадливи твари, последователно и заменяни с читави хора. Има ги.
    Аз ще гласувам за ,
    Българско Лято 2020.
    Аз казах.
  • 55 ЕВО

    7 4 Отговор
    Защо БСП печелеше избори. Защо ГЕРБ печелеше. Всички знаеха , че и едните и другите са
    комунисти . Сега светата инквизиия иска властта и да посочва грешниците с пръст.
    Оставете капитализма да свърши това, което може най добре , да се саморегулира.
  • 56 Край

    14 3 Отговор
    Българите не са готови да се бият за суверенитета си - не държат да избират представителите си в парламента /с честен мажоритарен вот/. Не си вярват, че могат да се управляват.
    Българите искат по-добър господар. Дето да ги оправи. И всеки път си го получават.

    Коментиран от #59

  • 57 Перо

    12 1 Отговор

    До коментар #52 от "Дидо":

    И Васил Божков - Черепа ли е комунист? А такива като него много,в мутренския “преход”.
  • 58 Умния

    8 1 Отговор
    Както казваме ние-умните:По-добре късно, отколкото никога.
  • 59 Българина

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Край":

    Коментарът СЕ ПРИЕМА С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ....Закривам заседанието....ТОЧКА.
  • 60 До Бен хур

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бен ХУР":

    Много точно.
  • 61 един българин

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Шалом":

    ЗА ЛУДНИЦАТА СИИИИИ!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #123

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дедо Jo

    18 4 Отговор
    На този юрист
    един път му е тихо в главата (написал е 16 страници простотии),
    втори път не може кратко и ясно да развие тезите си.

    Лустрация безспорно трябва да има, но за:
    1. Агенти на ДС
    2. Висши бивши управници на БКП, БЗНС и ОФ
    3. Всички бивши и настоящи депутати от 1989 г. насам
    4. Всички висши държавни чиновници от 1989 насам
    Министър-председателят също е чиновник.

    Лустрацията сама по себе си не е достатъчна - задължително е широкото навлизане на Суверена в:
    1. Избора на властта - освен депутати, президент, кметове, общински съветници, да се избират областни управители, съдии, прокурори, шефове в Полицията,...
    2. Контрола върху властта - да се въведат ниски прагове на иницииране и отзоваване на управляващи.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
    ОСТАВКА!

    Коментиран от #113

  • 64 Като малък се чудех защо по история

    15 1 Отговор
    Имаше уроци и в тях се говореше за това че бегето имало назначени от европата управници не българи...е сега разбрах щото българите не могат да управляват и всичко се свежда до далавера шуробажанащина кражба и танци и песни😂😂😂с това поведение няма растеж и проперитет на държава и нация
  • 65 ke da

    10 9 Отговор

    До коментар #41 от "Перо":

    В КИТАЙ Е ВЕЧЕ 15 ГОДИНИ ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ - КАКЪВ КОМУНИЗЪМ ТИ Е В ГЛАВАТА! В РУСИЯ СЪЩО Е ПРЕОБЛАДАВАЩ ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ! АМАН ВИ ОТ КОМУНИСТИТЕ МР–СНИ В БГ!!!
  • 66 висок

    5 14 Отговор
    10-100 лумпена мятащи яйца по улиците и крякащи в бяс.... не са българите и народа!
  • 67 Ердоган

    2 8 Отговор
    Ялате бре я ши ви оправа за 2 следобяда
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 МАНИПУЛАТ НИ

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "сам":

    Лустрацията са демократичните избори, както на Запад!
    Невъзможна е правова и просперираща държава, без демократични избори:
    С активна регистрация! Без "мъртви души"!
    Без праг на преференциите! Без "избираеми места"!
    С дистанционно гласуване по пощата!

    ДС Буда Борисов, узурпира властта по лукашенковски!
    С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"...

    Защо всички "експерти" онемяват, когато стане въпрос за демократични избори, както на Запад?

    А ни манипулират с лустрации, конституции, партии, лидери и т.н.

    Коментиран от #74, #118

  • 71 Jack Bauer

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "сам":

    Ще ви кажа защо г-н Борис Мархолев иска да изолира агентите на ДС. Познавам лично четирима началника на ДС назначени в периода '88-'89г. Трима от тях бяха уволнени в периода '97-98', а единия се пенсионира като квартален инспектор. ЗАЩО, ще ви дам само един пример: Началника на ДС за регион Кърждали получава сигнал за автомобил системно превозващ голяма сума пари, води се разследване, след 2 месеца е задържан автомобила с един багажник банкноти, след 4 месеца Началника на ДС е прехвърлен като районен инспектор в Хасково, парите са събраните рекети и рушвети от Митница Капитан Андреево за Иван Костов. Така че истинските Агенти на ДС бяха премахнати от политическия елит за да не пречат на разграбването на България!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 🐷 Боко ТИКВАТА

    10 6 Отговор

    До коментар #62 от "МАРШ В СССР":

    ГЕРБав ТУЛУП, и аз съм комуняга И НАЦИОНАЛИЗИРАМ.В "Панорама" казах, че съм взел бизнеса на Божков в полза на държавата....Как ти се струва това, ДРУГАРЮ ГЕРБав ТУЛУП?
  • 74 Перо

    10 4 Отговор

    До коментар #70 от "МАНИПУЛАТ НИ":

    Много точен коментар,разкриващ къде е “дълбоката държава”.
  • 75 Генерал 🇧🇬

    22 4 Отговор
    Аха, ясно, веднага след 1989 комунистите и ДС за да останат на власт правят преврат, и започват да работят със специалистите от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът , за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм".
    Тa тaзи прoгрaмa (кoятo e oфициaлнa) e убийcтвo зa вceки eдин кoмуниcт и кoмуниcтичecки рeжим?!?!
    Нали не си мислите, че всички в България пасат трева...
    България след 1990 е властово окупирана от САЩ, изпълняваме тяхна програма и препоръки на техните МВФ и СБ. И най-голямото доказателство е Ж. Виденов-който отказа да изпълнява американската пагубна програма и бе сменен с протежето им Костов, чрез преврат.
    През 2006 сме окупирани тотално с 4 военни бази, като за тях САЩ не плащат дори и 1 стотинка наем. Сега обърнете внимание - единствената страна от общо 134, в които САЩ имат военни бази по света, където американците са разположили свои бази БЕЗПЛАТНО, е България.
    Правете разлика от темите за НАТО и базите на САЩ. Ако базите бяха на НАТО, ние щяхме да сме част от екипа и да имаме поглед и контрол над нещата, които стават в базите, както и да имаме глас в решенията. Сега базите са затворена за българите територия, плацдарм за атаки по съседни страни и съответно мишена за превантивни или ответни удари.
    Днес сме много по окупирани и безгласни, отколкото бяхме през 1944-1989.
  • 76 Перо

    13 1 Отговор
    Този Мархулев залага за място под слънцето на късния анти-комунизъм,но това е залагане на куц кон,от новия “демократ”,защото комунизма си отиде,когато той не е раждан,а остана “дълбоката държава”,контролирана от чужди елементи и криминални престъпници,нямащи нищо общо с комунизма. Според измисления и новоизлюпен “анти-комунист”,в БГ има над 1,5 млн. комунисти-милионери/“престъпници”/,такъв е бил броя до 1989 г. Истината е в коментар #70!

    Коментиран от #83

  • 77 Челмето

    11 2 Отговор
    Лаладжия,поредният
  • 78 111

    12 6 Отговор
    Докато не се прекъснат връзките със сатанистите от ЕС и САЩ и не се премахнат техните слуги от държавните постове българския народ ще страда.

    Коментиран от #82

  • 79 Индиго

    9 7 Отговор
    Докато има хора с увреждания в главата
    от комунистически идеи! НЯМА ОТЪРВАНЕ!
    Затова оставка на Боко Тиквоко и сие !!!
  • 80 Роналд Рейгън

    6 0 Отговор
    Липсваш ми!А и Маргарет Тачър !
  • 81 Млада протестърка

    7 8 Отговор
    Всеки нормален човек е за лустрация. Пръв ще трябва да си отиде Радев и неговите съветници всичките са от БКП и ДС.
  • 82 666

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "111":

    Кои ще дойдат комунистите и техните слуги? Мерси но по добре сатанисти.
  • 83 Дедо Jo

    10 3 Отговор

    До коментар #76 от "Перо":

    През ноември 1989 г. броят на членуващите в БКП е около 1 млн. или всеки 9 българин е комунист.

    Така нареченият Комунистически режим се ръководи и налага от под 50 000 топ партийци и управляващи.

    Над 2/3 от комунистите са идеалисти, а останалите клиентелисти взели билета заради облагите.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
    ОСТАВКА!
  • 84 666

    3 5 Отговор
    Кои ще дойдат комунистите и техните слуги? Мерси но по добре сатанисти. 👿
  • 85 Сандо

    12 0 Отговор
    Мархолев явно не знае,че сега сме 2020 г.,а не 1990!!!Много хора,даващи сега акъл все още живеят в 90-те,явно им е трудно да изчистят петната в биографиите си.
  • 86 Валентин Ангелов

    8 3 Отговор
    БКП - БСП , ДС и МВР, всички тези трябва да бъдат съдени от Международен трибунал , за Убийството на България и Българите.И никога не трябва да помиришат власт на никакво ниво.Само тогава може да има някаква демокрация.
  • 87 някой

    4 6 Отговор
    - Ceриoзeн aбcурд e и тoвa, чe в мoмeнтa нa плoщaдa имa тaкивa хoрa, кoитo твърдят, чe прoтecтирaт cрeщу мaфиятa, cрeщу мoдeлa нa ГEРБ, a в cъщoтo врeмe cимпaтизирaт нa Путинoвa Руcия, oт кoятo e зaимcтвaнo cлучвaщoтo ce у нac.
  • 88 от народа

    7 3 Отговор
    продажните кокундетна на дс, бсп и дпс докато ги има няма да има опровия.
  • 89 кгб бсп

    4 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: - Споменахте за писмото на Живков до Андропов, с което се признава, че ДС е филиал на КГБ.
  • 90 BABA KUKuruz

    7 1 Отговор
    докато слугата на царя не подаде оставка ще има мор по свинете, а после по хората….
  • 91 ГруЮ

    14 2 Отговор
    Егати либералното зомби! 30 години градят корупционен капитализъм, който по оруеловски наричат демокрация и пак комунистите им виновни. Образование, здравеопазване - няма ги нали г-н адвокат? Ама преди ги имаше . Как така изчезнаха за 30 г. ? Системата ги унищожи . И тази система не е онази, която ви дразни.
  • 92 Мао дзе дун

    5 2 Отговор
    Кратуни, гербави чутури
    Всите облечени в потури...

    Коментиран от #94

  • 93 Пламен

    9 0 Отговор
    За 100(сто) лв. ще прочета статията. На кое гише да се наредя за парите?
  • 94 ФАКТ

    11 2 Отговор

    До коментар #92 от "Мао дзе дун":

    Права си, навремето дядовците им крадоха и национализираха, после синовете и крадоха, сега внуците им крадат и приватизират..
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Нане

    12 2 Отговор
    Никога не е късно за ново начало както и не е късно да станеш за резил. Сегашното управление го доказаха и са позор за държавата ни. Да разпродадеш родната си държава в името на слугуването на чужди интереси това е равно на национално предателство! Оставка и затвор за управляващите! Мутри вън!
  • 97 Матей

    10 1 Отговор
    За лустрация е късно,за чистка--не е,дотам са стигнали нещата,без твърди мерки,до степен на сталинизъм,няма оправяне,в това мазало.Какво толкова разтягат локуми,положението е просто и се отваря с ключ като чекмедже с евра.Раз-два и разсичаш гордиев възел,няма време за мотаене,постоянно и равноускорително даваме фира,отдалечавайки се от заветното благополучие.Има го само една тънка прослойка разбойници които продължават сладко-сладко да крадат и изнудват населението.И това трябва решително да се пресече,което по същността си е революционно.
  • 98 мико

    1 4 Отговор
    това_тъпи_лъжи_на_утровното_трио_те _съмите_са_устатаци_от_кумунистическото_минало_на_държаена_сигурност_вълци_в_овчи_кожи_банда_лджци_и_ако_са_на_власт_най_големите_кръдци.
  • 99 123

    6 3 Отговор
    По добре късно,отколкото никога.
  • 100 Пешо

    12 4 Отговор
    Служителите на ДС, ОКРАДОХА И РАЗПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ, докато народа сънуваше демокрация!
  • 101 Хаджиментов

    5 9 Отговор
    Страхотна статия.
    100% отразява моите виждания.
  • 102 дърти бич

    5 7 Отговор
    За нас свободата да гласуваме, за ТЯХ червените изроди ПАРИТЕ! И да ги лустрираме, няма да стане, иска се да ги кастрираме, защото се размножават и наследяват, но това няма как да стане, защото парите са в тях или поне няма да стане бързо.
    Само силна конкуренция може да ги оправи, както и отдалечване от Русия, повечето олигарси са подлоги на Русия.
  • 103 ПЕНКО

    8 2 Отговор
    СТРАННО ... ДА МИСЛИШ ,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ПРОЧЕТЕ ТОЛКОВА ТЪПИЗМИ НА КУП !!! ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАРОДОУПРАВЛЕНИЕ / ОТ СТАРОГРЪЦКИ /- И НЕ Е : КАПИТАЛИЗМУС - МЪНИДИКТАТУРУС НА ГОСПОДАРОС СЪС СЛУГИНОС - РОБОС -РАБОТНИКУС - И В 21 ВЕК - МОНАРХИКУС !!!!!!!!!!!!
  • 104 JEB

    3 1 Отговор
    туй е като да придвижиш един кашон с пари от лево на десно
    много чудно че се случва проблема е че измъкнаха 10 пъти в повече в последните 10 20 години
  • 105 СТАЛИН

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "MGewehr":

    С 8.000.000 ПРОМИТИ МОЗЪЦИ НЕМА НИКАКВА ПРОМЕНА !!!!!
  • 106 Наблюдател

    6 1 Отговор
    За съжаление не се забелязва Субекта /организацията/ който може реално да осъществи 1 Ново Начало. Това е проблема!
  • 107 ЧАУШЕСКО

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Богомил Бонев: Шефът на столичната РЗИ си замина заради Радев, провали им компромата с Естония
    Тези интриги и лъжи тежко ще се плащат
  • 108 така така

    5 4 Отговор
    Ами нещете Бойко, ама няма да отидете да гласувате за Румен Петков, нали??? Тогава за какво ревете?
  • 109 пак

    5 2 Отговор
    счепиха тъпомера! с водопод от глупости!!
  • 110 дявола

    9 2 Отговор
    Единственото нещо което може да промени нещата в БГ смяна на населението иначе няма управия

    Коментиран от #111, #112, #125

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Хаджиментов

    5 3 Отговор

    До коментар #110 от "дявола":

    По-лесно ще стане със смяна на племето изживяващо се като политици.
  • 113 Хаджиментов

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "Дедо Jo":

    Тези неща и аз съм ги писал, но зная, че си стигнал сам до тях :)
    Дано повече хора мислят така.

    Коментиран от #116

  • 114 Знаете ли какъв е проблема

    5 1 Отговор
    на българите?Ходят дълго време на.рани и не го разбират и така им минава живота.
    То вече бива бива,ама да смърди и да не направите нищо по въпроса.......
  • 115 Дедо Jo

    3 1 Отговор
    Няколко пъти ви обръщам внимание, че в главата ви цари голям хаос!

    Не си кореспондират коментарите ви с номера 101 и 113:
    #101: В който изразявате подкрепа за статията: "Страхотна статия. 100% отразява моите виждания."
    и
    #113: По същество подкрепяте коментара ми под #64, в който аз съм оплюл така наречения юрист, автор на статията: "Тези неща и аз съм ги писал...".

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa!
    ОСТАВКА!

    Коментиран от #130

  • 116 Дедо Jo

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "Хаджиментов":

    Някoлкo пъти ви oбръщaм внимaниe, чe в глaвaтa ви цaри гoлям хaoc!

    Нe cи кoрecпoндирaт кoмeнтaритe ви c нoмeрa 101 и 113:
    #101: В кoйтo изрaзявaтe пoдкрeпa зa cтaтиятa: "Cтрaхoтнa cтaтия. 100% oтрaзявa мoитe виждaния."
    и
    #113: Пo cъщecтвo пoдкрeпятe кoмeнтaрa ми пoд #64, в кoйтo aз cъм oплюл тaкa нaрeчeния юриcт, aвтoр нa cтaтиятa: "Тeзи нeщa и aз cъм ги пиcaл...".

    Врeмeто минaвa, Народът поумнява, ГЕРБ cи заминава!
    OCТAВКA!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Мери

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "МАНИПУЛАТ НИ":

    Поздравления за коментара!
  • 119 Без име

    7 2 Отговор
    Няма никакви шансове България да се оправи.
  • 120 Офицер от запаса

    6 1 Отговор
    На калпавия анализатор все лустрация му се присънва.Ами то нямаше нужда от нея защото,като знаеше какви сме дупедавци,ЦеРеУто тук направо си назначи все тяхни агенти за Премиери-Андрей Луканов (по късно се разбра,че е завербуван US-агент),създаде бъркотията с изкуствено опразнени могазини,Филип Д. унищожи едрото селско стопанство,при Беров се опразниха спестяванията от кредитнитите милионери,Костовите братовчеди нарязаха промишленността за скраб,Царя хитричко намаза от това,което Костов не успя да окраде(БТК,външния дълг и прочие гори),Станишко ликвидира вечно печелившето Пароходство БМФ .Боко налапа рекета от еврофондовете,всички заедно закрха армията и строителпи войски.Един Жан Виденов си позволи да защити българските интереси и го съсипаха за нула вреле.Честен,но нямаше никакъв опит горкият.А този пишман анализатор се сетил за лустрация.Ами че тя стана,още когато баща му го е правил.
  • 121 Офицер от запаса

    6 1 Отговор
    Законът за уж престъпния комунистически режим бе приет от синовете на бившите фашисти ,когато имаха крехко мнозинство в НС.Сега от тези сини шушумиги остана само спомена от красивото лъвче на сньото знаме.Така че закона скоро няма да бъде закон.
  • 122 КРОКОДИЛА

    7 0 Отговор
    ДА МНОГО Е КЪСНО - ХОРАТА ИЗБЕГАХ АСТАНАХА МАЙМУНИТЕ .
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 вили

    6 0 Отговор
    много е късно държавата е изкупена изцяло от разбойниците и то законно
  • 125 123

    2 0 Отговор

    До коментар #110 от "дявола":

    И смяна на населението става постепенно азиатската култура и вероизповедание е преобладаващо в момента и измества каквото е останало малко европейско, дори и с тези които се представят като етнически Българи са мнозинството си с такава култура.Физически индйските факири и малоазийскте дервиши скоро ще са преобладавщо население в България.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 БКП

    6 1 Отговор
    Късно е, оправяне няма.
  • 129 Тотал Щета

    4 4 Отговор
    Победителите ги не съдят, ако Хитлер беше спечелил ВСВ нямаше да има осъждане на нацизма - а сега видиш ли Сталин с неговите 80 милиона жертви е по-малкото зло, докато Хитлер е освиткал около 20 милиона, НО между тях и 6-7 милиона Евреи и от тук започва интригата - Евреите не са божия народ - но са световно зло и не случайно са опитвали да ги изтрият от лицето на земята! Какво да говорим за нас 250 години Византийско робство, 500 години Турско мандръсане и 50 години Комунистическа окупация - ха сега да сметнем 1300 години България без 800 години робство може и повече да не забравяме и Сърбите нашите братя с промити мозъци и т.н. - та в крайна сметка 500 години свободни да решаваме сами за себе си - от които повечето са в древното ни минало на Князе и Ханове - още не сме дорасли за демокрация и тези по площадите го доказват с лесноманипулируемостта си - лъжат ги куцо кьораво и сакато трио и фасадни комунисти - бизнесмени.
  • 130 Хаджиментов

    2 3 Отговор

    До коментар #115 от "Дедо Jo":

    Добре де, да поговорим за кашите в главата:)
    Някой оплюва стила на автора на статията, но по същество покрепя написаното от него "Лустрация безспорно трябва да има..", а след това вижда каши в друга глава, която също се съгласява, че трябва да има лустрация и също се съгласява, че тя трябва да обхваща по-широк кръг хора и че трябва да има пряк избор и отзоваване.
    Е сега вече стана кашата в главата - къде виждате каша :)

    Коментиран от #133

  • 131 Стефан

    7 3 Отговор
    Христо Иванов - Бойкикев като отроче на комунизма със сигурност не е вариант за светло бъдеще, още повече че няма и необходимите качества.
  • 132 МазолътнаМавзол

    5 1 Отговор
    А може ли Б.Б. пак да върне членството си в БКП ? Или пас да се влее в редиците на подземния-мутро-охранителен свят ? Може би....стига да му носи власт и да е модерно !
  • 133 Дедо Jo

    4 2 Отговор

    До коментар #130 от "Хаджиментов":

    Iли четете и не схващате смисъла на написаното по същество или за целите на манипулацийките ви се правите, че не схващате...
    Ясно и недвусмислено съм написал за статията "16 страници простотии".

    Основната теза (според мен ГРЕШНА) на Бoриc Мaрхoлeв е, че за всички злини от 1944 г. насам са виновни комунистите.
    Първо този набеден разбирач не е наясно с това що е комунизъм и що е тоталитарен режим, криещ се зад комунистически идеи.
    Следващата му теза (също ГРЕШНА) е, че необходима лустрация само за членове на БКП и агенти на ДС, които вероятно са около 5% от всички които трябва да лустрираме.
    Т.е. лустрирайки 1 от 20 човека няма как да свършим работата качествено.

    Но тези глупости на "юристчето" прекрасно пасват на герберастията (вкл. БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ОП, Воля, Атака,...), защото те няма да бъдат лустрирани.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa! ОСТАВКА!

    Коментиран от #134

  • 134 Хаджиментов

    2 4 Отговор

    До коментар #133 от "Дедо Jo":

    Тук е публикувано интервю, което аз коментирам, а не статията. Но това е подробност и Вие сте прав, защото аз имам кристална топка и трябва да отгатвам какво Вие мислите.
    Колкото до комунистите, в интерес на истината те наистина са виновни за всичко, случило се от 1944г насам. Имаха пълната власт и пълната подкрепа на СССР и армията им и се възползваха максимално от тях. Наричам ги комунисти, защото и те самите се наричаха така.
    А комунизъм наистина нямаше, както и социализъм, но то не може и да има, защото основата на тези теории е грешна. За да проверим теориите на класиците, ще трябва да потърсим от някъде пролетариат, да го направим световен и той да извърши революцията. Да, ама за това трябва капитализма да победи навсякъде за да го създаде този пролетариат и той да установи диктатурата си, но в Америка и Западна Европа пролетариат отдавна няма, а и капитализма май си отива.
    Миналата година Швейцария на референдум се отказа от Комунизма - да раздава по 2500 месечно на ВСЕКИ, което беше на практика дефиницията на комунизма "От всекиго според способностите, всекиму според потребностите" Интересно защо ли след като според М и Е изобилието на блага би трябвало да е ключа към справедливото разпределение.
    Изобщо каши...
  • 135 Истината

    2 0 Отговор
    Ехо 134 с нристалните топки, на колко лазарника си, че нещо не мога да вдяна. Нищо, че не сме историци, но можем да ви пишем с факти от 1885. Като започна от Албания, Беломорието и стигна до ористанище Варна.

    Коментиран от #139

  • 136 Гост

    1 1 Отговор
    Излишно е да обсъждаме. Кой е видял хубаво от 1944 до днес, ви се наслаждава, кой е от фашистки род, как мислите. Попитайте госпожа Анастасуя Мозер и много други прокудени от България. Бъдете здрави. Кво дойде. Много ясно, че не всичко минало е било зле и не всичко хубаво е днес, но за лустрация няма как... Обществото имащо по много и то по болно от нямащи хора. Лично ми бе казано от алерголог.
  • 137 Зорге

    4 1 Отговор
    Спомням си 1990 г репортаж по тв показваше от летище София пристиганено на самолета с американските икономист Ран и Ън. Първия с мишинчето на едното око показваще на люка на самолета една дебела книга и е потупваше. Журналиската Лили Маринкова спомнямси е много добре, със сълзи на очите казваше.....ето носят плана с кйто ще ни управят.....е така ни управиха че 30 години не можем да седнем на задниците си. Така че нищо не зависеше кой ще разпродава България. Дали ще е комунист или фашист е без значение. Всичко беше написано в оная дебелата книга. И тогавашното Н С прие съдаржанието и без възражение с пълно единодушие. Та мисълта ми е че всичко което се случи в България за тези 30 години е описано и плнирано в онази книга. Плана Ран- Ът прочитете го.
  • 138 Сова

    4 2 Отговор
    Ако някой знаеше и очакваше какво ще се.случи в България през тези 30 г на плщада щяха да са сам десидентите. За 30 години при социализма България беше в разцвета си.А сега е в опадака си. От 26 място в света като икономичедки развита държава станахме бананава република. Селското ни стопанство произвежда само жито и слъчоглед. Защото не искат напояване а и работна ръка. Всички канали за напояване са засипани, помпените станции затрити. От заводите стъчат само комините.
  • 139 Хаджиментов

    1 1 Отговор

    До коментар #135 от "Истината":

    Че пишете, какво общо имат лазарниците?!?!
  • 140 Гост

    1 3 Отговор
    Благодарение на Бойко България варви напред
  • 141 112

    2 0 Отговор
    Има значение лазарници т. е. годините. Познаваме и то баба й приживе се изпусна, а не бе проста, с висше.. Моята внучка платен трол. Не й се работи, а от дома. Родена 1988. Мило момиче, но пример. Омъжена е в бг за италианец. Статията ми допада, но и нищо не може да се направи. Положението е и по света. Ограбиха я и всеки се е скрил в жилището си и не смее да отвори. Тишина в някои случаи. Всеки пише от негова гледна точка. Много момчета родени след 1981,82,83,84..без семейства. И са със заболявания, рак на кожата, алергии, психичноболни. Деца на нашите деца и добре, че преди 10 години заминаха, сами си казват, сега нямаше да сме между живите, дс убива хора. Добротата ще спаси света, без значение на цвят на кожата, религия и раса. Много възпитан не българи навън. Съзнанието хора, а не можем и да ги упрекваме, защото са горе упоменах, а не са излизали от местожителството. Не е шега работата. Оплака ми се, безработен съм търся пазач, нищо че са 400 лева... Дс са непокисти и новите чорбаджии. На запад веднага ще ти помогнат. Х е със заболяване и като разбрал й дал нов хладилник, турчина й напълнил чантата с храна. Човечност, но няма ги, къде са. Ако не можеш да помогнеш, не вреди, не смачквай младото преди повече от 10 години. А му кажи.. Тук грелиш, поправи се... Не става. В чужда глава чужд акъл.. Запада, там е истината. Трудно е, но е спокойно.
  • 142 Кофти

    1 1 Отговор
    БОЙКО Е НАШИЯТ ЧОВЕК,ГЕШЕВ СЪЩО,СЛАВА БОГУ,ЧЕ ГИ ИМА И НЕ СА СЕ УПЛАШИЛИ ОТ ЧЕВРЪСТИТЕ КРАДЦИ И ГИ НАВРЯХА В АРЕСТА.РУМЕНЧО РАДЕВ Е БИТА КАРТА ВЕЧЕ,И ДЕЦАТА РАЗБРАХА,Е Е ЕДИН ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК,КОЙТО СЕ ВОДИ ПО ПСИХЯСАЛИЯ МОЗЪК НА ДЕСА МЕРЦЕДЕСА,ЗАЩОТО СОБСТВЕНО МИСЛЕНЕ ПРОСТО НЯМА,ПОРАДИ УМСТВЕН ДЕФИЦИТ,ТО НЕ ЧЕ ДЕСА Е УМСТВЕН КОЛОС,ПРОСТО ТЯ Е С МАНТАЛИТЕТ НА НАХАЛНА СЕЛСКА МАГАЗИНЕРКА,ОТТАМ И НЕАДЕКВАТНИЯ РАДЕВ СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ИЗМУДРИ И ПО КОЙ АКЪЛ ДА СЕ ПРИСЛАМЧИ,КАТО СМЯТА ДЕСА ЗА ФАКТОР,А ТЯ ГОРКАТА Е ЖИВА ТРАГЕДИЯ...ПОВЕЧЕ ТОЗИ ПРОООСТ ЧОВЕК НЕ ТРЯБВА ДА ПРИПАРВА ДО ВЛАСТТА И ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ ,КОИТО Е ПОЛУЧИЛ БАДЕВА,ДА ВРЪЩА,АКО НЕ ИСКА ДА ЛЕЖИ НА ТОПЛО В АРЕСТА ЗА СИСТЕМНА АНТИНАРОДНА ДЕЙНОСТ