30 Октомври, 2020 19:00 5 783 46

Русия може да парализира САЩ и без оръжия

  • кибервойна-
  • сащ-
  • русия

Москва е способна да разруши транспортната, енергийната, финансовата и комуникационната система на американците

Русия може да парализира САЩ и без оръжия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. и 2020 г., за която всички пишат и говорят, е детска игра в сравнение със способността на Москва да разруши транспортната, енергийната, финансовата и комуникационната система на американците и да парализира живота в страната. Ако тази тенденция продължи, Русия може да се превърне в доминираща сила на световната сцена, въпреки малката си армия и икономика, по-малка дори от тази на Италия. За САЩ е по-добре да се събудят, алармират в редакцията на американския вестник The Hill, цитирани от "Фокус".

През 1990 г. САЩ спечелиха Студената война срещу страните от съветския блок, но днес губят кибервойната. Икономическото преструктуриране през 90-те години на миналия век унизи Русия и доведе до обедняването на много от нейните граждани, защото САЩ настояваха за бърза приватизация на държавните предприятия. Под ръководството на Владимир Путин, бивш разузнавач, Русия реши да използва евтини и високоефективни цифрови оръжия срещу САЩ и други страни, за да си върне ролята на световната сцена.

Всяка държава с добри знания, опит и квалифицирани интернет специалисти може лесно да изгради цифрова мощ и да я използва в кибервойната. Примерите включват Китай, Северна Корея, Саудитска Арабия и Израел. В такава война няма нужда от голям бюджет за отбрана или голяма армия, и не е необходимо да се складират оръжия. В допълнение, технологичното предимство на кибервойната може да увеличи ефективността на конвенционалните оръжия на дадена държава, например чрез осигуряване на системи за ранно предупреждение за предстояща атака.

Целите и тактиките на кибервойната не се различават от тези на Студената война. Дори основните играчи останаха същите. Това са Русия и САЩ или в по-широк смисъл Източният и Западният блок.

В тази продължаваща война между двата блока Русия има относително предимство. Конвенционалната ѝ армия е слаба, но Русия може да се възползва от своите интернет технологии и да използва големи данни и множество социални медии, за да атакува САЩ посред бял ден. Русия може да се насочи към всеки политически кандидат, партия или група избиратели и да повлияе на поведението им с повече от снайперска точност. И това може сериозно да навреди на финансовите, транспортните, медицинските и енергийните системи на САЩ и в крайна сметка да парализира живота на американците.

Общата цел на Русия е да подкопае демократичния начин на живот в западния свят и особено в САЩ. Тя вече демонстрира, че може да се намесва в социалните и политическите структури на САЩ и да сее омраза и разделение между техните социални и политически групи. Има достатъчно доказателства, че тя се е опитвала да направи същото във Великобритания, Франция, Германия и други страни.

САЩ трябва да се събудят и да дадат отговор.

Първо, те трябва напълно да признаят, че тази кибервойна е толкова опасна, колкото и Студената война.

Второ, те трябва да мобилизират своята технологична мощ (включително помощ от частни интернет компании), за да спрат напредъка на Русия. Възможно е подобни действия вече да се предприемат, но те трябва да бъдат значително разширени и тази работа трябва да се извърши спешно, което е напълно разумно.

Трето, САЩ трябва да предприемат контраатака срещу руската инфраструктура за кибервойна.

Четвърто, САЩ трябва да отмъстят и да се намесят в руското общество и руската външна политика – око за око, зъб за зъб.

И накрая, за да спрат руските кибератаки, САЩ трябва да обмислят изграждането на коалиция (като НАТО) с други страни, които са станали жертва на руското цифрово нашествие.

Тези мерки също могат да помогнат на САЩ да намалят обичайните успехи на Русия в Близкия изток, Украйна, Източна Европа и балтийските държави.

САЩ имат целия опит, необходим за предприемането на тези стъпки, но не са готови да предприемат трудната стъпка. САЩ спечелиха Студената война. Но в момента те губят кибервойната срещу Русия. Това не може да бъде позволено да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    137 15 Отговор
    Но Русия не е САЩ. В САЩ морала го няма.
  • 2 ГРУ

    110 10 Отговор
    Абе,друго си е когато самите американоси си “счупят” държавата.Както и ще стане след 03/11/2020
  • 3 Anon

    24 117 Отговор
    Русия щото има морал. Пуска ваксините без тестове

    Коментиран от #16, #26

  • 4 Алекс

    85 14 Отговор
    Тва е некъв много тъп виц.

    Коментиран от #13

  • 5 Ами те

    66 15 Отговор
    кога са били в час американците. Дадоха технологии на китайците, сега реват на умряло. Ще се усетят и за ватниците.
  • 6 БАЙ Х@Й

    118 7 Отговор
    Русия ли подслушва Меркел ! Русия ли хакна ядрената програма на Иран!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    53 11 Отговор
    Руската пропаганда се води и на всички американски платформи. Например, Ютюб. Много са зле горките американци.
  • 10 наблюдател

    24 3 Отговор
    По-полека малко.
  • 11 Циганин

    49 1 Отговор
    На страха очите са големи.
  • 12 Шокар съм 10Q

    18 21 Отговор
    Кви са тея глупости? Как ще бият по хранилката си? Русия налива нефт и материали на Китай, САЩ и Европа. Кой ще си прекъсне кранчето? Те затова са и санкциите към определени хора, а не към руския народ, защото корупцията в Русия е много по-голяма дори от България и там не руснаците са врагове, а определени олигарси

    Коментиран от #15

  • 13 Хахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "Алекс":

    Дебелизъм е това.
  • 14 009

    86 7 Отговор
    Руската армия е слаба? Хахахх... Просо е изградена така, че да защитава територията си, а не да бомбардира различни примитивни племена по целия свят. Като е толкова слаба, защо САЩ не са преименували Червения площад на пл. Роналд Рейгън?

    Коментиран от #40

  • 15 Хахаха

    9 23 Отговор

    До коментар #12 от "Шокар съм 10Q":

    Развивайте се поне малко. Каквото ви е набито в главата преди 100 години, това и мелите.
  • 16 Хахаха

    57 10 Отговор

    До коментар #3 от "Anon":

    Ето! Можете да спите спокойно, до вас руските вакцини никога няма са стигнат, защото вече сте платили за европейските, които още ги няма. Важното, че схе на ясно- руските не стават. Тъпнята е паднала на подходяща почва. Тук даже грипни вакцини няма. А в Русия има за всички желаещи.
  • 17 АНОНИМКО

    33 4 Отговор
    А КОЙ Е ТЪПИЯ ДРАСКАЧ КОЙТО СЕ КРИЕ ЗАД .....ФОКУСа , А ????????
  • 18 Смях

    8 22 Отговор
    Американците измислиха и управляват Интернет пък щели да загубят кибер войната ... Държавните им сървъри не са вързани в интернет и ползват вътрешни линии... само неща за които те им пука...примерно бланките за помощи са лесни за спам , но това , че ще се досват примерно 8 часа даже им е в услуга, )

    Коментиран от #25

  • 19 Рап

    41 3 Отговор
    Поредната тъпа статия! Ама нали някой трябва да спи спокойно може !
  • 20 защо сте негрумотни

    57 5 Отговор
    Русия имала по-малка армия и икономика от Италия.Енала на автора на статията и редактора.Пълни кауни,с розово бельо на задиеците си.
  • 21 Fani

    65 3 Отговор
    Руската армия била малка и слаба.това може да твърди само един болен и заблуден мозък.муаа

    Коментиран от #23

  • 22 Пешо

    33 2 Отговор
    Интересно заглавие, но видях автора, агенция фокус и край.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сух

    29 1 Отговор
    Абсолютно спекулативна статия.. Крадеца вика дръжте крадеца. Не много ловко намесиха отмъщението, с цел да си мародерстват само как те си знаят.. Подходът им е общо взето известен, близкият изток е като учебник..
  • 25 Като

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Смях":

    не са вързани,защо плачат на всички избори?
  • 26 това е

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Anon":

    тяхна работа?!....
  • 27 земля в илюминаторе ....

    26 3 Отговор
    сАЩ са страхливи параноици.
  • 28 В.В.П.

    25 4 Отговор
    Не разбирам от цифрова война,но съм 99%сигурен ,че и в конвенционална война,ще ги пере като шкембя у дувар..За ядрена,не говорим въобще..Ако Пасито ,мисли по друг начин?..

    Коментиран от #33

  • 29 ВЕЛИК ПУТИН

    23 4 Отговор
    Смешен говежди напън.Русия терминира американската хегемония веднъж завинаги.Ако говедата не си налегнат дрипите,ще бъдат терминирани и като държава.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Рико

    5 11 Отговор
    За да разрушаваш нещо трябва да го имаш ,за да знаеш как става! Транспартна; енергийна; финансова; комуникационна. Тези системи ...имала Русия?!
  • 32 Рико

    6 19 Отговор

    До коментар #29 от "ВЕЛИК ПУТИН":

    Русия без "Запада"носа си не може сама да обърше.Буквално. Затвори ли ви "Запада",няма да имате и хартиени салфетки за нос. Толкова сте зле,че дори не можете да го обхванете, да го прецените и да се изплашите. Щраусът си крие главата в пясъка,вие сте по-зле - заровили сте си главите в блатото и мислите че това е свещеното място, а другият/истинският/ свят е някаква грешка. ВИЕ сте грешката.Грешка на природата.
  • 33 Рико

    3 17 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    Преди близо 50 години(!) от Вашингтон спряха тока на -Златния Орфей-. Ей така, за проба. Мислиш ли какво щеше да стане ако Москва го може това? Нищичко не могат! Могат да разстроят финансовият свят на Америка за малко,като листват на Ню-Йоркската борса ценни книжа на автомобилния гигант "Москвич"-хората там ще изпопадат от смях.
  • 34 Русия ФЕН

    1 1 Отговор
    Как ще се оформи света, какъв ще бъде, някой знае ли ?!
    Човечеството е 1, ама не му отива да е 1 в 1 !!!
  • 35 Чапай

    3 1 Отговор
    Хахахаха...Великая и непабедимая...

  • 36 BGnewgeneration

    3 23 Отговор
    Какъв морал има Путин, обикновено ченге, но е нагъл и крадлив. Цялото комуникационно оборудване в Русия е американско. Cisco. Русия не може да произведе такова, защото не може да произведе необходимите интегрални схеми. Може да купи оборудване от Китай, Huawei, но и то е копирано американско Cisco. Иначе, да, наистина може би е време, американците да наложат технологично ембарго за 2-3 години.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пропаганда

    22 4 Отговор
    Болни мозъци. Пропаганда от най долен тип. Почваме да плюем по Русия от сутрин до вечер и все някоя плюнка ще хване. Русия ли запали толкова войни, и Русия ли изби толкова народ??? На автора на тези лъжи трябва да му се ударят поне 100 тояги на гол г@з, за да разбере че да се лъже не е хубаво.

    Коментиран от #39

  • 39 Щерю

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "пропаганда":

    Кожени тояги , уточнявайте ги тия работи де ...

    Коментиран от #43

  • 40 МРГ

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "009":

    Руската армия не е изгрядена да защитава територията си ,а е такава защото Русия е регионална сила ,а не световна.Руската армия е такава ,не защото руснаците са избрали така ,а защото са им толкова възможностите !
  • 41 МРГ

    5 7 Отговор
    Колкото до статията...Пълни глупости.Ако Русия може ,това лзначава ,че и всяка страна от третия свят го може.САЩ могат да правят каквото си пойскат с Русия,но обратното няма как да се случи.
  • 42 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Опасенията от този род се наричат параноя и има сериозна жертва на това заболяване .министърът на отбраната на САЩ Д.Форестал ,който се хвърля от 16 етаж с думите "руснаците идват".Но така или иначе и на непосветените е ясно,че Русия има много сериозни възможности във военната област ,в т.ч.в киберпространството. Пише се доста и за това как руснаците могат да сведат превъзходството на САЩ в авиацията до нула чрез техните системи за ПВО и заглушаване и увреждане на електрониката.Но лично аз считам,че грешката която се прави е двойна- надценяват се тия средства за кибер войната на Русия,а се подценява мощта на руската икономика...според мен тя е като танк в момента,въпросът е в един път да запали и да тръгне...

    Коментиран от #44

  • 43 Така ,де...

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Щерю":

    И ако може от дебелите.
  • 44 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "не може да бъде":

    Публикувано във факти.бг: се подценява мощта на руската икономика...според мен тя е като танк в момента,въпросът е в един път да запали и да тръгне.....Приятелю, този твой танк докато запаалии...докато тръъгнеее...мислиш ли че някой ще го чака. Как може да се говори за военна мощ, когато икономиката е сравнима с икономиките на някои африкански държави. И за да не ме обвиниш в празни приказки и фантасмагории, ето ти един НЕОСПОРИМ ФАКТ:- пазарната капитализация на''АМАЗОН.КОМ'' към днешна дата е 1трл и 400млрд $..БВП на РУСИЯ за миналата година е....1трл и 700млрд $. Даваш ли си сметка какво означава това. Силно се съмнявам . Та този твой танк, към днешна дата става само за скрап..и нищо друго. А армията, ако разчита на него при един пълномашабен конфликт, на третия ден ще краде зеле от бостаните, че иначе ще умре от глад.
  • 45 Ангел

    3 2 Отговор
    Вече съм на 60 години и тази песен съм я слушал до втръсване, то не беше пропаганда, не беше цензура, не бяха митове и легенди, а накрая разбрахме че сме теглили кредите от тия капиталисти, ние се канехме да ги задминем по икономика, по свободи, а то пак лъжи, даже и тогава не съм чел подобни простотии, Боже кой ги измисля такива глупости.

    Коментиран от #46

  • 46 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ангел":

    Още като "идеология" (слагам кавички защото насилието не може да бъде идеология) и практика са агресивни - непрекъснато говореха че "комунизъм по всичките земни кълбета",че "перманентна революция", "износ на революция" и едновремено ...не спираха да кудкудякат че били за мир. Е, кое е вярното? Ще "побеждаваме" ли или в мир ще живеем.Толкова са несъстоятелни отвсякъде,че да се чуди човек как има такива които изобщо им слушат брътвежите.