Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 20:30 3 514 48

Борисов и завоят към политическото средновековие

  • бойко борисов-
  • герб

По вътрешни убеждения Бойко Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек

Борисов и завоят към политическото средновековие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов е суеверен, но все пак е светски човек. И по принцип не гледа в средновековна посока. Сега обаче, притиснат до стената, пред него има само две възможности: кейнсианско харчене и завой към средновековното дясно.

Коментар от Даниел Смилов:

Кризата с коронавируса направи съвсем отчетлива следната дългосрочна тенденция в десния политически спектър. В икономически план всички развити държави предприеха масивна държавна подкрепа за икономиката. И САЩ, и ЕС вече изразходиха и планират да изхарчат трилиони публични средства, за да стимулират своите стопанства. Както и да се облича идеологически, тази политика е модерна интерпретация на идеите на Джон Мейнард Кейнс - вдъхновител на Рузвелт в САЩ и на следвоенното възстановяване в Западна Европа. Сега просто всички отново са кейнсианци и в това отношение няма голяма разлика между Тръмп и Байдън, Джонсън и Стармър, Меркел, Макрон, Путин и Ердоган.

Към тази група може да добавим и Бойко Борисов и ГЕРБ, които предложиха първия от десетилетия насам истински кейнсиански бюджет на България. В него има сериозно поемане на нов публичен дълг, увеличен бюджетен дефицит и разходи за социални дейности. Раздаването на пари на калпак с цел стимулиране на потреблението намира различни изрази в този бюджет, но не е изключено българите (както и много други европейци) в някой момент да започнат да получават пари директно в сметките си за смекчаване на ефектите от кризата. Където всички, там и гол Хасан, както се казва.

Като Барон Мюнхаузен

Не е ясно дали тази Барон Мюнхаузенова стратегия - да се издърпаш от икономическото блато сам за косата с повече харчене - ще е успешна: времето ще покаже. Но така или иначе светът, а и в частност България, няма друга стратегия за справяне с кризата. Правителството след Борисов също ще предприема подобни мерки, като надеждата е в тях да има повече дългосрочна мисъл за решаване на структурни проблеми и по-малко желание за предизборно предразполагане на електората. Два примера са достатъчни в тази посока. Вместо да се раздават социални помощи на богатите (наравно с тези за бедните) и да се дават по 50 лева на всички пенсионери, кейнсианската ситуация би могла да се използва за дългосрочни смислени реформи в социалната и пенсионната сфера. Вместо това ГЕРБ решиха да дадат предизборен рушвет на възможно най-голям кръг от потенциални гласоподаватели.

Възприемането на кейнсианските идеи от страна на десни партии безспорно води до политическо обезличаване на някои от тях. Още повече, че поне в Източна Европа се наложи и всеобща политика на ниски (и плоски) преки данъци, която трудно ще бъде ревизирана сериозно в бъдеще. Дори тези, които предлагат отмяна на плоския данък в България, имат предвид по-скоро малки корекции: въвеждане на необлагаем минимум (което е цивилизовано и необходимо допълнение) и вкарването на малко по-високи квоти от около 15% на високите доходи (което е по-спорна мярка с неясен нетен ефект). Дори с такива корекции България би си останала страна с много ниски преки данъци в сравнителен план.

Това са реалните ограничения, в които съвременната политика се разгръща. И десни, и леви партии трябва да се съобразяват с тези ограничения. Нито десните могат да се откажат от кейнсианските програми, нито пък левите могат да наложат политика на високи данъци.

За лидери с голяма тежест и авторитет, като Ангела Меркел например, тези ограничения не са голям проблем. Хората ги разпознават като принципни, последователни и добри управленци, а в кризисна ситуация доверието към тях расте. Те успяват да обединят обществото около собствените си програми и да направят и малките икономически разлики със своите опоненти политически значими. В крайна сметка дори в една кейнсианска среда десните може да са по-пестеливи и по-загрижени за дългосрочната финансова стабилност от левите.

В общества като САЩ, Полша, Унгария и други конвергенцията на десните и левите в икономиката имаше обаче и друг ефект: завой на някои десни партии в средновековна посока. Политици като Тръмп и Качински заложиха на максималната обществена поляризация и тъй като тя не е възможна в икономиката, те избраха културната сфера за отличаване от центъра и лявото. Така се стигна до намигванията на Тръмп към белите супремасисти (от които той се разграничи открито едва наскоро), ескалацията на конфликтите между мнозинство и малцинства, полуприкритата хомофобска реторика, пълната забрана на абортите в Полша и възможната отмяна на "Roe v. Wade" (делото, легализиращо абортите) в САЩ и т.н.

Спорно е дали Тръмп и компания се появиха, защото хората изведнъж станаха консервативни от почти средновековен тип. Или пък обратното - политици като Тръмп, разчитащи на поляризацията като компенсираща стратегия за липсата на идеология и управленски опит и умения, създадоха търсене за един дълбок и провинциален по своя характер социален консерватизъм. Факт е обаче, че в редица общества политическата надпревара беше изместена от подобни политици в културната сфера: те станаха защитници на историята на нацията, на паметниците ѝ, на сексуалната ѝ идентичност и репродуктивния ѝ потенциал. “Културният” завой надясно не е нещо повече от етнизация, биологизация и връщане на религията директно в политика. А това са маркери на политическото средновековие, с които светът всъщност беше скъсал след Просвещението или поне след Втората световна война. Тази раздяла обаче може и да се окаже само временна.

А в България?

Къде е България в тази обща картина? Ключово за разбиране на нашето място в нея е случващото се в ГЕРБ, а донякъде и в БСП. В европейски план Борисов беше застанал до Меркел и в този смисъл не се присъедини към лагера на средновековното дясно: Орбан, Салвини, Качински, Льо Пен, Вилдерс и т.н. В домашен план обаче той прикотка “Обединените патриоти” и дори сигурно обмисля да се яви на следващите избори заедно с тях. Домашният завой към средновековното дясно започна с отстъплението на ГЕРБ за Истанбулската конвенция и навярно ще ескалира до опити да се блокира пътят на Северна Македония към ЕС.

По вътрешни убеждения Борисов не е средновековно десен - той е суеверен, но все пак светски човек. Но и Тръмп всъщност е един нюьоркски бонвиван, за когото няма особено значение дали държи Библията нагоре или надолу. Проблемът е, че поставени до политическата стена, подобни хора са в състояние да се обърнат за спасение към средновековното дясно.

А Борисов безспорно е до политическата стена. Не са му останали маневри и други ресурси, освен обществена поляризация по “културни теми”. Персонално той е дискредитиран не само в България, но вече и в чужбина. Изповедта на “многото грешки” пред Туск показва, че ЕНП му е дала някакъв временен сертификат за търпимост, който едва ли е със срок по-дълъг от няколко месеца.

В такава обстановка пред него са останали две възможности - кейнсианско харчене на средства и завой към средновековното дясно. Борисов вече използва първата възможност. По отношение на втората е по-колеблив, макар и да тества водата. Едно от нещата, което го възпира да прибегне към този отчаян ход, е, че ЕНП все пак му даде надеждата, че ще може да се договори с тях и за в бъдеще.

А има и друг куриоз в българската ситуация. Ако Борисов сериозно прегърне средновековното дясно, той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова, която вече направи завой в тази посока. "Консервативният социализъм” на Нинова е същият този синтез между кейнсианство и скептицизъм към малцинствени права и свободи, водещ до политизация на етноса, религията и сексуалността. В това пространство отскоро се засели и главният прокурор Иван Гешев, чиято дейност не се отличава много от тази на политическите партии. Той пък се дефинира като “християнсоциалист патриот” - тоест, леви икономически политики, съчетани със социален консерватизъм от религиозен тип и с национализъм. Съдържателно “средновековното дясно”, “консервативният социализъм” и "християнсоциалният патриотизъм” са едно и също нещо. С различни нюанси, етикет и опаковка.

От какво има нужда България сега

Полузавоят на ГЕРБ в тази посока отваря сериозно място за просвещенското дясно, което стъпва на след-средновековни ценности: правовата държава и правата на хората, уважението към институциите с граждански и светски характер, свободната пазарна инициатива, експертността и благоразумието. България има нужда и от просвещенско дясно, и от просвещенска левица, а предстоящите избори са възможност за тяхното утвърждаване. Възможност, която не бива да се пропуска.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    14 0 Отговор
    може ли само да кажа, че ми харесва това заглавие има естетика

    Коментиран от #23

  • 2 Fder

    14 1 Отговор
    "Бългaрия имa нуждa и oт прocвeщeнcкo дяcнo, и oт прocвeщeнcкa лeвицa, a прeдcтoящитe избoри ca възмoжнocт зa тяхнoтo утвърждaвaнe. Възмoжнocт, кoятo нe бивa дa ce прoпуcкa."

    Да, ама Боко не сред "просветените"...
  • 3 Средновековен феодал

    22 2 Отговор
    Е Тулупа , ама в Европа. Види му се краят.

    Коментиран от #13

  • 4 Размисли и страсти

    25 2 Отговор
    Стига с този борисов днес 15 статии за него. Става безинтересно.

    Коментиран от #11

  • 5 честен ционист

    12 3 Отговор
    Суеверен е ми. Закво е вързал тогава кабалската гривничка?
  • 6 сигурно

    15 3 Отговор
    Боко вече си е купил изборите , защото овцете се продават за 50 лв. !!!

    Коментиран от #9

  • 7 Извод

    18 2 Отговор
    Борисов му омръзна да се крие като партизанин по гори и паланки с джипката си и сега симулира, че е болен от Ковид 19. Така се спасява от оставка и затвор.

    Коментиран от #22

  • 8 ГОРСКИ

    13 2 Отговор
    Чекмедже Ефенди си гледа собственият интерес и на хунтата!!! Други хора въобще не го интересуват ???? Със едната ръка дава а със двете взима!!!
  • 9 др Гей Билтс

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "сигурно":

    Бих казал, че ако Баце ваксинира електората преди изборите, ще бие с пълно мнозинство от 1000 човека.
  • 10 Гост

    10 2 Отговор
    Трагикомедия
  • 11 Асан

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Размисли и страсти":

    Стига, бре.Ако спрат "новините" свързани с ТИКВАТА, с кого ще се гаврим?!
  • 12 Перо

    3 12 Отговор
    ББ е пич

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 13 Мдааааа

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Средновековен феодал":

    Вижда му се краят но след като получи 12 милиарда от ЕС. Има още чекмеджета за попълване
  • 14 пройчо

    3 1 Отговор
    "... Ако Борисов сериозно прегърне средновековното дясно, той ще трябва да застане рамо до рамо с Корнелия Нинова, която вече направи завой в тази посока. "Консервативният социализъм” на Нинова е същият този синтез между кейнсианство..."***Глупости !!!!****Иначе чевръсто момче,кога прочете проекта,кога му дръпна един анализ,че и в "дв" !!??...
  • 15 Перо

    12 1 Отговор
    Урода-мишка,кога ще излезе от дупката и да се покаже пред народа,да се обясни на живо! Проф.Начев от Света Екатерина стана скелет и едва се държи,а примата стана 300 кг,до като е “болен”. Дават само махмурлииската му мутра.
  • 16 Борисов е масон

    11 0 Отговор
    Значи се е отрекъл от християнството. Господ мрази шушумигите.
  • 17 Потребител

    3 1 Отговор
    Интересен анализ.
  • 18 Behemoth

    6 1 Отговор
    Баце е прост и долен като половината бантустанци....цялото племе е в средновековието...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Герпобедавинаги ™

    4 4 Отговор
    Скоро ще го митологизирате ,ушанки прости , как е тръгнало...
  • 21 Стела (серветйорка в Джеронимо на пъпа)

    2 1 Отговор
    А,то не е ного хубаво ,кат го дафат по телевизора в Джеронимо и се има един да извади пищов или Узи и да почне да гърми изпод масата
  • 22 Перо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Извод":

    А черепа какво ще каже по въпроса от Дубай?

    Коментиран от #24, #30, #33

  • 23 Кичо Слепия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ми и да не може ,вече си го написал
  • 24 Герпобедавинаги ™

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Айлелейлелейлей ....?

    Коментиран от #32

  • 25 jorj

    1 2 Отговор
    По-добре, ама много по-добре политическо средновековие, отколкото пещерен комунизъм!!!! Пещерняци розовочервеняци, небъркайте срезновековието с начална демокрация 20-21 век!!!!!
  • 26 КРАДЕЦ 1

    2 3 Отговор
    АЗ ПЪК МИСЛЯ ЧЕ Е КРАДЕЦ НА ПОМИЯ , ТОЙ САМ ГО РАЗКАЗВАШЕ !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Перо

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Примата знае какво мисли черепа,за това е в дупката.
  • 34 БОРИСОВ....ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ

    4 6 Отговор
    ТОЙ Е ИЗБРАНИЯ...ТОЙ Е ВАШАТА КАРМА ..ДРУГАРИ ОТ БСП....
  • 35 БОРИСОВ....ДАВА ПО 50 ЛВ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

    4 6 Отговор
    И ПО 40 ЛВ НА ДЕЦАТА...ВИЕ ОТ БСП КВО ИМ ДАДОХТЕ...ЕДИН ГОЛЕМ.....
  • 36 БСП....КОМУНИСТИ СТОЛЕТНИЦИ

    3 6 Отговор
    НИЕ СИ ИСКАМЕ БАЦЕТО ДА НИ УПРАВЛЯВА, ЩОТО НИ ДАДЕ ПО 50 ЛВ.....КАЗА НИ ЧЕ СЛЕД КАТО ПУСНЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК ЩЕ НИ ДАВА ПО 70 ЛВ....ТОЙ МИСЛИ ЗА НАРОДА И Е НАРОДЕН ЧОВЕК........
  • 37 Дойче Веле

    3 1 Отговор
    я си гледайте постмодернизма.
  • 38 Активист

    7 2 Отговор
    Единственият възможен завой е към Централния Софийски Затвор
  • 39 Човек

    3 2 Отговор
    България трябва да стане такава, каквато не е била в своето минало !
  • 40 Перо

    5 2 Отговор
    Примата кога ще ритне камбаната,да настъпят всенародни,национални тържества? Той не е човек и християнин и за него не важат християнските правила и традиции.
  • 41 Антон

    3 0 Отговор
    Значи така: вадиш пищов, зареждаш, опираш си го в гърдите и дърпаш спусъка. От това ти действие разбира се ти става лошо, падаш, пръска кръв, вие ти свят и т.н. Е, веднага започваш да мислиш с какво да запълниш дупката и да спреш кръвта. Лошото, е че дори и да успееш да оцелееш, след време пак ще се повтори същото, ако не си решиш проблема в собствената глава.
  • 42 ЧОКИ

    5 1 Отговор
    КАКВО ПРАВИШ БОИКО ТОВА ИЗПРАЗВАНЕ НА ХАЗНАТА НЯМА ДА ПРИКРИЯТ КРАЖБИТЕ ОТ БЕДНИЯ НАРОД ТИ СИ ОТИВАШ НО НАРОДА ОСТАВА ТРУДНО СЕ ПРЕГЛЪЩА ОТИВАШ СИ С НАРОДНА ОМРАЗА ЖАЛЪК СИ ДА ЗА ТЕБ СЕ ОТНАСЯ НЕ РАЗБИРАШ ЛИ
  • 43 кАКЪВ

    6 0 Отговор
    суеверен,какъв СВЕТСКИ.той НЕЗНАЕ къде се намира между толкова компромати.Иска да се харесва пак,но никой не го бръсне вече изгуби ни доверието завинаги.Щяхме да вярваме,че е светски ако си беше казал истината за жената в Барселона и детето.Не да лъжеш и да го играеш на светец.Колко хора имат деца от няколко брака .ОСЪДИТЕЛНОТО Е ДА ЗАЧЕРТНЕШ някого от живота си с гузни лъжи.
  • 44 Дойче ВЕЛЕ Е Е Е

    2 2 Отговор
    Леле ,
    Пак ни обливат с ......ценни мисли .....
    Я дайте по едно знамение с цветовете на дъгата ! Да запеем Doichen ,Doichen uber ales !!нямам и тия каксе пие на дойчовски ....
  • 45 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Щях да напиша-чрез аргументи-дали авторът осъзнава каква боза е размесил и какъв буламач се е получил,но видях че източникът е Дойче Зеле и се отказвам....
  • 46 Софянец

    0 0 Отговор
    Евала Боце,ти си най добрия премиер досега,Софянци те обичат
  • 47 А бе хора

    1 0 Отговор
    мислете бе, не виждате ли че искат да ни направят безропотни роби. Без имущество, без ценности, с маски, а пък който не изпълнява в изолатора./концлагерите на 21 век/ Мислете бе!
  • 48 анонимин

    0 0 Отговор
    Касиерчето на сик бил светски човек!?Вие болни ли сте,или много болни!